ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

19 Σεπτεμβρίου 2021

Η GOOGLE ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟΚΡΥΣΤΑΛΛΟ ΣΕ ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (long read), ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ. ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ.


ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΚΑΙ ΒΙΑΣΑΝ ΣΟΥΗΔΟ 21 ΕΤΩΝ. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο... ΣΟΥΗΔΟΣ ΓΙΑ "ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΜΙΣΟΥΣ".



(Eric Lucero/Google, Inc.)
Google: Δημιούργησε έναν χρονοκρύσταλλο σε κβαντικό υπολογιστή (long read) - ertnews.gr

ΣύνταξηΕύη Τσιριγωτάκη

 Ερευνητές χρησιμοποίησαν τον κβαντικό υπολογιστή της Google για να δημιουργήσουν μια εντελώς νέα φάση της ύλης: έναν χρονοκρύσταλλο.

Οι χρονοκρύσταλλοι έχουν την ικανότητα να εναλλάσσονται για πάντα μεταξύ δύο καταστάσεων χωρίς να χάνουν ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην ισχύει ένας από τους σημαντικότερους νόμους της φυσικής, ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής, ο οποίος ορίζει ότι η αταξία ή εντροπία ενός απομονωμένου συστήματος πρέπει πάντα να αυξάνεται. Αυτοί οι παράξενοι χρονοκρύσταλλοι παραμένουν σταθεροί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σε μια συνεχή κατάσταση ροής.


Σύμφωνα με ένα ερευνητικό άρθρο που αναρτήθηκε στις 28 Ιουλίου στη βάση δεδομένων arXiv, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν τον χρονοκρύσταλλο για περίπου 100 δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας qubits (η εκδοχή του κβαντικού υπολογισμού για το παραδοσιακό bit του υπολογιστή) μέσα στον πυρήνα του κβαντικού επεξεργαστή Sycamore της Google.

Η ύπαρξη αυτής της παράξενης νέας φάσης της ύλης και το εντελώς νέο πεδίο φυσικών συμπεριφορών που αποκαλύπτει, αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη για τους φυσικούς, ειδικά καθώς οι χρονοκρύσταλλοι παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το 2016.

«Αυτή ήταν μια μεγάλη έκπληξη», δήλωσε στο Live Science ο Curt von Keyserlingk, φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αν ρωτούσατε κάποιον πριν από 30, 20 ή ίσως και 10 χρόνια, δεν θα το περίμενε αυτό».

Οι χρονοκρύσταλλοι είναι συναρπαστικά αντικείμενα για τους φυσικούς επειδή ουσιαστικά παρακάμπτουν τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, έναν από τους πιο σημαντικούς νόμους της φυσικής, σύμφωνα με τον οποίον, η εντροπία πάντα αυξάνεται.

Αυτή η τάση για αύξηση της αταξίας εξηγεί πολλά πράγματα, όπως γιατί είναι ευκολότερο να ανακατεύουμε τα συστατικά σε ένα μείγμα παρά να τα διαχωρίζουμε ξανά ή γιατί τα καλώδια των ακουστικών μπερδεύονται τόσο πολύ στις τσέπες μας. Θέτει επίσης το βέλος του χρόνου, με το σύμπαν του παρελθόντος να είναι πάντα πιο τακτοποιημένο από το παρόν, Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε ένα βίντεο αντίστροφα, μας φαίνεται παράξενο κυρίως επειδή γινόμαστε μάρτυρες της αντιφατικής αντιστροφής αυτής της εντροπικής ροής.

Οι χρονοκρύσταλλοι δεν ακολουθούν αυτόν τον κανόνα. Αντί να προσεγγίζουν σιγά σιγά τη θερμική ισορροπία, «θερμαίνονται» έτσι ώστε η ενέργεια ή η θερμοκρασία τους να κατανέμεται ισομερώς σε όλο το περιβάλλον τους, βρίσκονται ανάμεσα σε δύο ενεργειακές καταστάσεις πάνω από αυτή την κατάσταση ισορροπίας, και ανακυκλώνονται μεταξύ τους επ’ αόριστον.

«Φανταστείτε ένα σφραγισμένο κουτί γεμάτο με κέρματα το οποίο στη συνέχεια, θα κουνήσετε ένα εκατομμύριο φορές. Καθώς τα κέρματα κροταλίζουν και αναπηδούν το ένα γύρω από το άλλο, «γίνονται όλο και πιο χαοτικά, εξερευνώντας διάφορους συνδυασμούς διάταξης» μέχρι να σταματήσει το κούνημα και να ανοίξει το κουτί για να αποκαλύψει τα κέρματα σε μια τυχαία διάταξη, με περίπου τα μισά στραμμένα προς τα πάνω και τα μισά προς τα κάτω», εξήγησε ο επιστήμονας.


(Sycamore-Google)

Με τον ίδιο τρόπο που τα κέρματα μπορούν να είναι είτε κορώνα είτε γράμματα, τα qubits μπορούν να είναι είτε 1 είτε 0 – οι δύο δυνατές θέσεις σε ένα σύστημα δύο καταστάσεων – ή ένα περίεργο μείγμα των πιθανοτήτων και των δύο καταστάσεων που ονομάζεται υπέρθεση.

Αυτό που είναι περίεργο με τους χρονοκρυστάλλους, λέει ο von Keyserlingk, είναι ότι το κούνημα από τη μία κατάσταση στην άλλη, δεν μπορεί να μετακινήσει τα qubits του χρονοκρυστάλλου στη χαμηλότερη ενεργειακή κατάσταση, η οποία είναι μια τυχαία διάταξη- μπορούν μόνο να το γυρίσουν από την αρχική του κατάσταση στη δεύτερη κατάσταση και μετά πάλι πίσω.

«Είναι σαν να θυμάται πώς έμοιαζε αρχικά και επαναλαμβάνει αυτό το μοτίβο με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο von Keyserlingk.

Υπό αυτή την έννοια, ένας χρονοκρύσταλλος είναι σαν ένα εκκρεμές που δεν σταματά ποτέ.

«Αν απομονώσετε φυσικά ένα εκκρεμές από το σύμπαν, ώστε να μην υπάρχει τριβή και αντίσταση του αέρα, αυτό τελικά θα σταματήσει. Και αυτό οφείλεται στον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής», δήλωσε στο Live Science ο Αχιλλέας Λαζαρίδης, φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ήταν μεταξύ των επιστημόνων που ανακάλυψαν πρώτοι τη θεωρητική δυνατότητα της νέας φάσης το 2015.

Στην ουσία, οι μόνοι κανόνες που επιτρέπουν την ύπαρξη των χρονοκρυστάλλων, είναι αυτοί της κβαντομηχανικής. Στον κβαντικό κόσμο, τα αντικείμενα συμπεριφέρονται ταυτόχρονα και ως σημειακά σωματίδια και ως μικρά κύματα, με το μέγεθος αυτών των κυμάτων σε κάθε δεδομένη περιοχή του χώρου, να αντιπροσωπεύει την πιθανότητα να βρεθεί ένα σωματίδιο στη συγκεκριμένη θέση. Όμως η τυχαιότητα (όπως τυχαίες ατέλειες στη δομή ενός κρυστάλλου ή μια προγραμματισμένη τυχαιότητα στις δυνάμεις αλληλεπίδρασης μεταξύ των qubits) μπορεί να προκαλέσει το κύμα πιθανότητας ενός σωματιδίου να ακυρωθεί παντού, εκτός από μια πολύ μικρή περιοχή. Το σωματίδιο παραμένει ριζωμένο στη θέση του, χωρίς να μπορεί να μετακινηθεί, να αλλάξει κατάσταση ή να θερμανθεί με το περιβάλλον του, κι έτσι εντοπίζεται.


(Samuel Velasco/Quanta Magazine)

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη διαδικασία εντοπισμού ως βάση του πειράματός τους. Χρησιμοποιώντας 20 λωρίδες υπεραγώγιμου αλουμινίου για τα qubits τους, προγραμμάτισαν το καθένα σε μία από τις δύο πιθανές καταστάσεις. Στη συνέχεια, εκτοξεύοντας μια δέσμη μικροκυμάτων πάνω από τις λωρίδες, κατάφεραν να οδηγήσουν τα qubits τους σε εναλλαγή καταστάσεων. Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα για δεκάδες χιλιάδες εκτελέσεις και σταμάτησαν σε διαφορετικά σημεία για να καταγράψουν τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκονταν τα qubits. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η συλλογή από qubits άλλαζε μπρος-πίσω μεταξύ δύο μόνο διαμορφώσεων, και δεν απορροφούσαν θερμότητα ούτε από τη δέσμη μικροκυμάτων – είχαν φτιάξει έναν χρονοκρύσταλλο.

Εντόπισαν επίσης μια βασική ένδειξη ότι ο χρονοκρύσταλλος ήταν μια φάση της ύλης. Για να θεωρηθεί κάτι ως φάση, πρέπει συνήθως να είναι πολύ σταθερό απέναντι στις διακυμάνσεις. Τα στερεά δεν λιώνουν αν οι θερμοκρασίες γύρω τους μεταβάλλονται ελαφρώς- ούτε οι μικρές διακυμάνσεις προκαλούν ξαφνικά εξάτμιση ή πάγωμα των υγρών. Με τον ίδιο τρόπο, αν η δέσμη μικροκυμάτων που χρησιμοποιήθηκε για την αναστροφή των qubits μεταξύ των καταστάσεων ρυθμιζόταν ώστε να είναι κοντά αλλά ελαφρώς μακριά από τις ακριβείς 180 μοίρες που απαιτούνται για μια τέλεια αναστροφή, τα qubits εξακολουθούσαν παρ’ όλα αυτά να αναστρέφονται στην άλλη κατάσταση.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα της μετάβασης από τη μία φάση στην άλλη είναι το σπάσιμο των φυσικών συμμετριών, η ιδέα δηλαδή, ότι οι νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι για ένα αντικείμενο σε οποιοδήποτε σημείο του χρόνου ή του χώρου. Ως υγρό, τα μόρια του νερού ακολουθούν τους ίδιους φυσικούς νόμους σε κάθε σημείο του χώρου και προς κάθε κατεύθυνση. Αν το νερό κρυώσει αρκετά ώστε να μετατραπεί σε πάγο, τα μόριά του θα επιλέξουν σημεία κατά μήκος μιας κρυσταλλικής δομής – ή πλέγματος – για να διαταχθούν. Ξαφνικά, τα μόρια του νερού προτίμησαν συγκεκριμένα σημεία στο χώρο, ενώ άφησαν άλλα σημεία κενά. Η χωρική συμμετρία του νερού έσπασε αυθόρμητα.

Με τον ίδιο τρόπο που ο πάγος γίνεται κρύσταλλος στο χώρο με το σπάσιμο της χωρικής συμμετρίας, οι χρονοκρύσταλλοι γίνονται έτσι με το σπάσιμο της χρονικής συμμετρίας. Στην αρχή, πριν από τη μετατροπή τους στη φάση του χρονοκρυστάλλου, η σειρά των qubits θα βιώνει μια συνεχή συμμετρία μεταξύ όλων των χρονικών στιγμών. Όμως ο περιοδικός κύκλος της δέσμης μικροκυμάτων τεμαχίζει τις συνεχείς συνθήκες που βιώνουν τα qubits σε διακριτά πακέτα (καθιστώντας τη συμμετρία που επιβάλλει η δέσμη διακριτή συμμετρία χρονικής μετάθεσης). Στη συνέχεια, με την αναστροφή μπρος-πίσω σε διπλάσια περίοδο από το μήκος κύματος της δέσμης, τα qubits δεν τηρούν τη διακριτή συμμετρία χρονικής μετάθεσης που επιβάλλει το λέιζερ. Είναι τα πρώτα αντικείμενα που γνωρίζουμε ότι είναι σε θέση να το κάνουν αυτό.

Ο έλεγχος που παρέχει το Sycamore στους ερευνητές πέρα από άλλες πειραματικές διατάξεις θα μπορούσε να το καταστήσει ιδανική πλατφόρμα για περαιτέρω έρευνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί. Όπως όλα τα κβαντικά συστήματα, ο κβαντικός υπολογιστής της Google πρέπει να είναι απόλυτα απομονωμένος από το περιβάλλον του για να αποτρέψει τα qubits του από το να υποστούν μια διαδικασία που ονομάζεται αποσυγκέντρωση, η οποία τελικά καταρρίπτει τα φαινόμενα κβαντικού εντοπισμού, καταστρέφοντας τον χρονοκρύσταλλο. Οι ερευνητές επεξεργάζονται τρόπους για την καλύτερη απομόνωση του επεξεργαστή τους και τον μετριασμό των επιπτώσεων της αποσυγκέντρωσης, αλλά είναι απίθανο να εξαλείψουν το φαινόμενο οριστικά.

Παρ’ όλα αυτά, το πείραμα της Google είναι πιθανό να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη μελέτη των χρονοκρυστάλλων στο άμεσο μέλλον. Αν και πολυάριθμα άλλα προγράμματα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν με άλλους τρόπους κάτι που φαίνεται σα να είναι χρονοκρύσταλλοι, χρησιμοποιώντας διαμάντια, υπερρευστό ήλιο-3, οιονεί σωματίδια και συμπυκνώματα Bose-Einstein. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι κρύσταλλοι που παράγονται σε αυτές τις διατάξεις διαλύονται πολύ γρήγορα και δεν μπορούν να μελετηθούν λεπτομερώς.

Η θεωρητική καινοτομία των κρυστάλλων είναι κατά κάποιο τρόπο δίκοπο μαχαίρι, καθώς οι φυσικοί δυσκολεύονται προς το παρόν να βρουν σαφείς εφαρμογές γι’ αυτούς, αν και ο von Keyserlingk έχει προτείνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αισθητήρες υψηλής ακρίβειας. Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τη χρήση των κρυστάλλων για καλύτερη αποθήκευση μνήμης ή για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών με ακόμη ταχύτερη επεξεργαστική ισχύ.

Αλλά από μια άλλη άποψη, η σπουδαιότερη εφαρμογή των χρονοκρυστάλλων μπορεί να είναι ήδη εδώ καθώς επιτρέπουν στους επιστήμονες να διερευνήσουν τα όρια της κβαντομηχανικής.






«Σας επιτρέπει όχι απλώς να μελετήσετε αυτό που εμφανίζεται στη φύση, αλλά να το σχεδιάσετε πραγματικά και να εξετάσετε τι σας επιτρέπει και τι όχι η κβαντομηχανική», δήλωσε ο Λαζαρίδης. «Αν δεν βρίσκεις κάτι στη φύση, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει – μόλις δημιουργήσαμε ένα από αυτά τα πράγματα».

ΠΗΓΗ:  Live Science


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


4 σχόλια:

  1. Καμπότζη: Επιστήμονες αναζητούν την προέλευσή της πανδημίας σε νυχτερίδες.
    Σε τεστ που έγιναν σε δείγματα από νυχτερίδες που ανήκουν στο είδος των ρινόλοφων εντοπίστηκε ένας ιός συγγενικός του νέου κορωνοϊού.
    Επιστήμονες συλλέγουν δείγματα από νυχτερίδες στη βόρεια Καμπότζη σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν την προέλευση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, επιστρέφοντας σε μια περιοχή όπου πριν μία δεκαετία εντοπίστηκε σε ζώα ένας ιός που έμοιαζε πολύ με τον νέο κορωνοϊό.

    Δύο δείγματα από νυχτερίδες που ανήκουν στο είδος των ρινόλοφων είχαν συλλεχθεί το 2010 στην επαρχία Στανγκ Τρενγκ, κοντά στο Λάος, και διατηρούνται σε ψυγεία του Ινστιτούτου Παστέρ της Καμπότζης (IPC) στην Πνομ Πενχ.

    Σε τεστ που έγιναν σε αυτά τα δείγματα πέρυσι εντοπίστηκε ένας ιός συγγενικός του νέου κορωνοϊού που έχει σκοτώσει περισσότερους από 4,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

    Οκταμελής ομάδα του IPC συγκεντρώνει δείγματα από νυχτερίδες και καταγράφει τα είδη τους, το φύλο, την ηλικία και άλλες λεπτομέρειες για αυτές επί μία εβδομάδα. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις Φιλιππίνες.

    «Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει καλύτερα την covid-19», δήλωσε η Θάβρι Χοέμ, επικεφαλής της αποστολής.

    Τα ζώα ξενιστές, όπως οι νυχτερίδες, συχνά δεν έχουν συμπτώματα από τους ιούς που μεταφέρουν, αλλά αυτοί μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες αν μεταδοθούν σε άλλα ζώα ή τους ανθρώπους.


    Ο δρ. Βεάσνα Ντουόνγκ επικεφαλής του τμήματος ιολογίας στο IPC επισήμανε ότι το τμήμα του έχει πραγματοποιήσει τέσσερις αποστολές τα δύο τελευταία χρόνια ελπίζοντας να συγκεντρώσει στοιχεία για την προέλευση και την εξέλιξη του ιού αυτού.

    «Θέλουμε να δούμε αν ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει εκεί και (…) να μάθουμε πώς εξελίχθηκε», εξήγησε.

    Άλλοι θανατηφόροι ιοί που προήλθαν από τις νυχτερίδες είναι ο ιός Έμπολα, αλλά και άλλοι κορωνοϊοί όπως αυτός που ευθύνεται για το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS).


    Ωστόσο ο Ντουόνγκ τόνισε ότι οι άνθρωποι ευθύνονται για την καταστροφή που προκάλεσε η covid-19 επειδή παρεμβαίνουν και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον όπου ζουν τα άγρια ζώα.

    «Αν προσπαθήσουμε να βρεθούμε κοντά στην άγρια φύση, οι πιθανότητες να μολυνθούμε από έναν ιό που μεταφέρουν τα άγρια ζώα είναι περισσότερες από όσες συνήθως. Επίσης αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να μεταλλαχθεί και να μολύνει τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

    Το πρόγραμμα αυτό, που χρηματοδοτείται από τη Γαλλία, έχει επίσης στόχο να εξετάσει πώς το εμπόριο άγριων ζώων ενδέχεται να συνέβαλε στην εξάπλωση του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

    «(Το πρόγραμμα) έχει στόχο να προσφέρει νέες γνώσεις για τις αλυσίδες εμπορίου κρέατος άγριων ζώων στην Καμπότζη, να καταγράψει την ποικιλομορφία των βήτα- κορωνοϊών που κυκλοφορούν σε αυτές και να αναπτύξει ένα ευέλικτο και ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για περιστατικά εξάπλωσης ιών», εξήγησε η Τζούλια Γκιγεμπό, ερευνήτρια στο τμήμα ιολογίας του IPC.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια Covid-19 προστατεύουν τους ασθενείς με καρκίνο.
      Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας διαβεβαιώνει ότι τα εμβόλια Covid-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τους ασθενείς με καρκίνο.
      Τα αποτελέσματα μελετών, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) στο Λουγκάνο της Ελβετίας, επιβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλής και αποτελεσματικός στους ασθενείς με καρκίνο, γι' αυτό πρέπει να προωθηθεί σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού. Επίσης, μια τρίτη ενισχυτική δόση πιθανότατα μπορεί να βελτιώσει την ανοσιακή ανταπόκριση σε όσους καρκινοπαθείς δεν έχουν επαρκή προστασία μετά τη δεύτερη δόση.
      Πρόκειται για την εδώ και καιρό αναμενόμενη επιστημονική επιβεβαίωση ότι οι ασθενείς με καρκίνο όχι μόνο δεν πρέπει να φοβούνται τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αλλά έχουν κάθε λόγο να τα κάνουν. Μια σειρά από μελέτες δείχνουν πλέον ότι οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο έχουν κανονική ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια κατά της Covid-19 και δεν εμφανίζουν περισσότερες παρενέργειες από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Επιπλέον, εκτιμάται ότι μια έξτρα δόση θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω το επίπεδο προστασίας σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.
      Καθώς οι καρκινοπαθείς είχαν εξαιρεθεί από τις αρχικές κλινικές δοκιμές των εμβολίων, είχαν εκφραστεί κάποιες αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους σε αυτούς τους ευάλωτους ασθενείς που συχνά έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως σύμφωνα με την ESMO, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος ανησυχίας. Στο φετινό συνέδριό της η σχέση της Covid-19 με την ογκολογία αποτέλεσε το επίκεντρο, με περισσότερες από 90 μελέτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γιώργο Πενθερουδάκη.
      Ενδεικτική είναι ολλανδική μελέτη σε 791 ογκολογικούς ασθενείς σε διάφορα νοσοκομεία, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από τον κορωνοϊό άσχετα με το είδος της αντικαρκινικής θεραπείας τους (χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή συνδυασμός τους). Τέσσερις εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους με Moderna, το 84% των ασθενών σε χημειοθεραπεία είχαν αναπτύξει επαρκή επίπεδα αντισωμάτων, όπως επίσης το 89% των ασθενών σε συνδυασμένη χημειο-ανοσοθεραπεία και το 93% των ασθενών σε ανοσοθεραπεία. Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι με μία δόση εμβολίου μόνο το ένα τρίτο των ασθενών σε χημειοθεραπεία είχαν πετύχει επαρκή ανοσιακή απόκριση κατά του κορωνοϊού, γι' αυτό οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη χορήγησης και των δύο δόσεων.
      Μια δεύτερη ισραηλινή μελέτη σε 232 ασθενείς με καρκίνο και 261 χωρίς καρκίνο (ομάδα ελέγχου), που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech, έδειξε ότι μετά τον πλήρη εμβολιασμό το 86% των καρκινοπαθών ανέπτυξε επαρκή αντισώματα (έναντι μόνο 29% μετά την πρώτη δόση).
      Μια τρίτη βρετανική έρευνα με την ονομασία CAPTURE σε 585 ασθενείς με καρκίνο που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca, βρήκε ότι οι περισσότεροι από τους πάσχοντες ειδικά από καρκίνους του αίματος (το 69%) δεν είχαν αναπτύξει καθόλου εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της κυρίαρχης πλέον παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού. Γι' αυτό, εκ μέρους της ESMO, ο ογκολόγος δρ Κουίς Καστελάνο-Μπλάνκο επεσήμανε ότι «τα ευρήματα παρέχουν πρόσθετες ενδείξεις πως πρέπει να χορηγούνται και οι δύο δόσεις, πιθανώς και μία τρίτη ενισχυτική, έτσι ώστε να βελτιωθεί η προστασία των ασθενών με καρκίνο, καθώς φαίνεται πως το ανοσοποιητικό σύστημά τους θα ανταποκριθεί στην έξτρα δόση».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. Ιαπωνία: Σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός των ηλικιωμένων στην χώρα: 29,1% του πληθυσμού.

    Στην Ιαπωνία σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ηλικιωμένων σε σχέση με τον πληθυσμό της, παγκοσμίως, και τα ρεκόρ συνεχίζονται.
    Ο αριθμός των ηλικιωμένων στην Ιαπωνία άγγιζε τον Σεπτέμβριο το 29,1% του πληθυσμού και το 13,6% του εργατικού δυναμικού της το 2020, καταγράφοντας νέο ρεκόρ σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ταχύτατη γήρανση της κοινωνίας.
    Ο αριθμός των ατόμων που είναι πάνω από 65 ετών στη χώρα, η οποία έχει τον γηραιότερο πληθυσμό παγκοσμίως, ανέρχεται σε 36,4 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 220.000 από πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
    Η αναλογία ηλικιωμένων παρέμεινε πολύ πάνω από το 23,6% στην Ιταλία, τη δεύτερη χώρα με την πιο γηρασμένη κοινωνία, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία με 23,1%, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο επικαλείται στοιχεία του ΟΗΕ.
    Ο αριθμός των ανδρών στην Ιαπωνία που είναι από 65 ετών και πάνω αγγίζουν τα 15,83 εκατομμύρια, ενώ οι γυναίκες ανέρχονται σε 20,57 εκατομμύρια.
    Ανά ηλικιακή ομάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που είναι από 80 ετών και πάνω ανέρχεται σε 12,06 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 460.000 από πέρσι, ενώ οι 90 ετών και άνω έφτασαν τα 25,9 εκατομμύρια, ανάμεσά τους και 80.000 αιωνόβιοι.
    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Πληθυσμού και Κοινωνικής Ασφάλειας, οι ηλικιωμένοι στην Ιαπωνία θα φτάσουν στο 30% του πληθυσμού το 2025 και το 35,3% το 2040.
    Για 17η συνεχόμενη χρονιά από το 2004 αυξήθηκε επίσης και ο αριθμός των ηλικιωμένων που εργάζονται, ενώ από τα 9,06 εκατομμύρια ηλικιωμένους με δουλειά, τα 3,67 εκατομμύρια είναι γυναίκες.
    Κατά κύριο λόγο, οι ηλικιωμένοι απασχολούνται στη χονδρική και τη λιανική, με 1,28 εκατομμύρια ηλικιωμένους εργάτες, και 1,06 εκατομμύρια αγρότες και δασοκόμους.
    Η αναλογία όσων είναι πάνω από 65 ετών ή μεγαλύτεροι έφτασαν το 25,1%, η δεύτερη υψηλότερη στις μεγάλες οικονομίες.
    Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, η αναλογία στη Νότια Κορέα ήταν η υψηλότερη μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών με 34,1%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ΗΠΑ και Καναδά ήταν 18% και 12,8%, αντίστοιχα.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NASA: Διάλεξε το μέρος στη Σελήνη όπου θα στείλει το πρώτο ρομποτικό ρόβερ της για να αναζητήσει νερό.
    Το σεληνιακό ρόβερ της VIPER αναμένεται να φθάσει στο φεγγάρι προς το τέλος του 2023 με την άκατο Griffin.
    Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι επέλεξε την περιοχή της Σελήνης, όπου το 2023 θα στείλει το πρώτο ρομποτικό σεληνιακό ρόβερ της VIPER σε αναζήτηση νερού σε μορφή πάγου.
    Πρόκειται για ένα σημείο κοντά στην άκρη του μεγάλου κρατήρα Νόμπιλε έκτασης 93 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης, ένα μεγάλο μέρος του οποίου παραμένει σχεδόν σε μόνιμη σκιά από τον Ήλιο, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα ανακάλυψης παγωμένου νερού.
    Το νερό θεωρείται ζωτικό για τις μελλοντικές αποστολές του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος «Αρτεμις» - διαδόχου του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων» - τόσο για την τροφοδότηση μιας μελλοντικής βάσης αστροναυτών με πόσιμο νερό, όσο και ως πρώτη ύλη για την παροχή οξυγόνου για πυραυλικά καύσιμα. Η ASA έχει αναθέσει ένα συμβόλαιο ύψους σχεδόν 200 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική εταιρεία Astrobotic με έδρα στο Πίτσμπουργκ για να κατασκευάσει το ρόβερ VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), το οποίο - αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα - αναμένεται να φθάσει στο φεγγάρι προς το τέλος του 2023 με την άκατο Griffin, πάνω σε ένα πύραυλο Falcon Heavy της εταιρείας Space X.
    Θα είναι η πρώτη αποστολή μη επανδρωμένου αμερικανικού ρομποτικού ρόβερ στη Σελήνη (αντίθετα με τον 'Αρη όπου η NASA έχει στείλει αρκετά) και αναμένεται να διαρκέσει για τουλάχιστον 100 γήινες μέρες. Το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια και βάρους 450 κιλών ρόβερ, με μέγεθος αμαξιδίου του γκολφ, θα χρησιμοποιήσει τρυπάνια, τρία φασματόμετρα και άλλο εξοπλισμό ανίχνευσης χημικών ουσιών για να εντοπίσει αποθέματα νερού σε μορφή πάγου σε βάθος έως ένα μέτρο κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια.
    Η NASA σχεδιάζει να επιστρέψει στη Σελήνη μέσα σε αυτή τη δεκαετία (η τελευταία προσελήνωση της ήταν το 1972), αυτή τη φορά ανοίγοντας το δρόμο για μια μακρόχρονη παρουσία εκεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στο φεγγάρι υπάρχουν δισεκατομμύρια τόνοι σεληνιακού πάγου σε πολικούς κρατήρες που δεν βλέπουν ποτέ το ηλιακό φως και έχουν θερμοκρασίες έως μείον 223 βαθμούς Κελσίου. Το VIPER θα δώσει από πρώτο χέρι μια εκτίμηση για το πόσο βαθιά βρίσκεται αυτό το «κλειδωμένο» νερό, πόσο πολύ είναι και πόσο εύκολο να αξιοποιηθεί μελλοντικά.
    Όπως δήλωσε ο 'Αντονι Κολαπρέτε, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής του Viper στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA, «δεν έχουμε ποτέ δει κάτι παρόμοιο με αυτό που πρόκειται να δούμε όταν θα φθάσουμε στο Νότιο Πόλο της Σελήνης. Οι σεληνιακοί πόλοι είναι δραματικοί, ιδίως ο Νότιος, όπου αρχαίοι κρατήρες πρόσκρουσης έχουν ανυψώσει ολόκληρα βουνά μεγαλύτερα από το όρος Έβερεστ. Πρόκειται να είναι κάτι πραγματικά διαφορετικό από τον δικό μας κόσμο».
    Ανάμεσα στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το ρόβερ, θα είναι το απόλυτο σκοτάδι, γι' αυτό θα είναι το πρώτο ρόβερ της NASA εφοδιασμένο με ισχυρούς μπροστινούς προβολείς, ώστε να βλέπει τη διαδρομή.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...