ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

07 Ιανουαρίου 2021

ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ανταλλαγή πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν.

 

 

 

Μανίς Σουκλά  2/1/2021  ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

https://zeenews.india.com/world/turkey-pakistan-in-top-level-discussion-over-nuclear-weapon-program-2333996.html

tourkikanea.gr

Τουρκία-Πακιστάν σε συζήτηση υψηλού επιπέδου για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων

Το Πακιστάν μεταφέρει ταχέως τεχνολογία πυραύλων στην Τουρκία και Πακιστανοί επιστήμονες βοηθούν την Τουρκία να αναπτύξει την ικανότητα της στην παραγωγή πυραύλων.

 

 

 Ανταλλαγή πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν

 

Η ταχεία παραγωγή και διάδοση πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών από την Τουρκία, αποτέλεσε μείζονα ανησυχία για τις δημοκρατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Έχει απειλήσει την ειρήνη και την ηρεμία χώρων από το βορειο Ατλαντικό ως τη Μέση Ανατολή. Μία σειρά από πρόσφατες εξελίξεις προσέλκυσε την προσοχή του κόσμου σε ένα αναδυόμενο φαινόμενο, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ασχολείται με τις πυρηνικές και πυραυλικές τεχνολογίες στο Πακιστάν, για να εκπληρώσει τις γεωπολιτικές του φιλοδοξίες.

Τελευταία εξέλιξη είναι η 15η συνάντηση της ομάδας Στρατιωτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Πακιστάν (HLMDG), πού είναι η  θεσμική συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών για την αμυντική συνεργασία. Επικεφαλής της πακιστανικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Αμύνης του Πακιστάν απόστρατος στρατηγός Μιάν Μουχάμμαντ Χιλάλ Χουσεΐν, ενώ επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, ήταν ο αναπληρωτής αρχηγός του τουρκικού στρατού Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.

Η συνάντηση ήταν μέρος μιας σειράς πολλών συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των στρατών των δύο εθνών. Σε αυτήν εξετάστηκε και συζητήθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε, σε προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της άμυνας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας συμπεριλαμβανομένων και των συμπαραγωγών. Ανώτατοι στρατιωτικοί του Πακιστάν, συναντήθηκαν επίσης με τον υπουργό Αμύνης της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και τον αρχηγό του τουρκικού στρατού Γιασάρ Γκιουλέρ.

Γνώστες του θέματος πιστεύουν ότι η συνάντηση και οι συζητήσεις αυτές ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς είναι μέρος ενός ευρύτερου σεναρίου για την ανταλλαγή πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύεται ότι ο Ερντογάν έχει ζητήσει προσωπικά από τον αρχηγό του στρατού του Πακιστάν στρατηγό Μπαχβά, να μοιραστεί την τεχνολογία των πυρηνικών όπλων που σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνήσει το Πακιστάν. Η συνάντηση οργανώθηκε για να συζητήσει διαδικαστικές πτυχές της μεταφοράς τεχνολογίας που θα μπορούσε να πραγματοποιηθούν και να καλύψουν τη διαδικασία ταυτόχρονα.

Η πακιστανική αμυντική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις τουρκικές αμυντικές εταιρίες συμπεριλαμβανομένων και των Baykar (USV OEM), TAI, ASELSAN και HAVELSAN. Συναντήθηκε επίσης με κορυφαίους στρατηγούς του τουρκικού στρατού και γραφειοκράτες που ασχολούνται με την παραγωγή πυραύλων και άλλων εναέριων τεχνολογιών. Η λίστα αυτών των ανθρώπων περιλάμβανε επίσης και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών Ισμαήλ Ντεμίρ και τον CEO της ΤΑΙ  Δρ. Ταμίλ Κοτίλ.

Η πρόσφατη κατάσχεση ενός κινεζικού αυτόκλειστού (χρησιμοποιείται στην κατασκευή κινητήρων πυραύλων μεγάλης εμβέλειας) στο λιμάνι Καντλά σε ένα πλοίο του Χονγκ Κονγκ που πήγαινε στο λιμάνι Κασίμ του Πακιστάν, υπογράμμισε την ταχεία μεταφορά τεχνολογίας πυραύλων από την Κίνα στο Πακιστάν. Ειδικοί υποστήριξαν ότι ο τύπος του αυτόκλειστου που κατασχέθηκε χρησιμοποιείται σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως ο Shaheen-2 που είναι ικανός να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. Το Πακιστάν έχει συσσωρεύσει μία μεγάλη συστοιχία πυραύλων από την Κίνα, τόσο τους συμβατικούς όσο και εκείνος που είναι ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Πιστεύεται επίσης ότι η Κίνα είναι η χώρα που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας στο Πακιστάν και βοηθά τη χώρα να οικοδομήσει τις πυρηνικές της δυνατότητες.

Το Πακιστάν μεταφέρει ταχέως τις τεχνολογίες πυραύλων στην Τουρκία και Πακιστανοί επιστήμονες βοηθούν την Τουρκία να αναπτύξει την ικανότητα της στην παραγωγή πυραύλων. Πολλοί Πακιστανοί επιστήμονες εργάζονται επί του παρόντος με την Τουρκία για να ενισχύσουν τις βαλλιστικές και πυρηνικές της δυνατότητες. Το Πακιστάν λειτουργώντας ως ενδιάμεσος στη μεταφορά πυραυλικών τεχνολογιών μεταξύ των χωρών παραβίασε τους κανόνες ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων (MTCR)  και τους κανόνες μη διάδοσης.

Ο Ερντογάν εν μέσω ομιλιών και σχολίων του εκφράζει κατηγορηματικά τις επιθυμίες του για πυρηνικά. Πολύ πρόσφατα διατυπώνοντας τις πυρηνικές του φιλοδοξίες του, τον Σεπτέμβριο του 2019, είχε δηλώσει πως “Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και όχι μία ή δύο. Ωστόσο εγώ δεν επιτρέπεται να έχω πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το δεχτώ. Και ακριβώς δίπλα μας βρίσκεται το Ισραήλ, σωστά ; Κάτι που είναι τρομακτικό”.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εδώ και δεκαετίες το Πακιστάν υπήρξε βασικός πυρήνας της “πυρηνικής μαύρης αγοράς” και η Τουρκία συμβάλλει στις επιχειρήσεις του Πακιστάν.

Προκαλώντας ένα τράνταγμα στην μη διάδοση των πυρηνικών, η πυρηνική μαύρη αγορά του Πακιστάν με επικεφαλής τον Αμπντούλ Καντίρ Κχάν, βοήθησε πολλές χώρες και ειδικά στην παραγωγή φυγοκεντρητών. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, τουρκικές εταιρίες βοήθησαν τον Πακιστανό γκάνγκστερ, να επιδοθεί στην επιχείρηση πυρηνικών τεχνολογιών για να εισάγει κρυφά υλικά από την Ευρώπη και να εξάγει τα τελικά προϊόντα σε παίκτες όπως η Λιβύη, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Αρκετές αναφορές σε μέσα ενημέρωσης έχουν καταγράψει ότι ενδεχομένως η Τουρκία διαθέτει σημαντικό αριθμό φυγοκεντρητών που κατασκευάστηκαν στο Πακιστάν.

Η επόμενη συνάντηση του HLMDG, έχει προγραμματιστεί για το 2021 και κάποιοι αναφέρουν ότι και οι δύο αυτές χώρες έχουν καθορίσει τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν πριν από αυτήν τη συνάντηση : Ταχεία μεταφορά πυραυλικής τεχνολογίας, ανάπτυξη των ικανοτήτων της Τουρκίας για παραγωγή φυγοκεντρητών, αγορά μικρών οπλισμένων τουρκικών drone από το Πακιστάν όπως και αγορά τουρκικών mini drone μεγάλης εμβέλειας από τον πακιστανικό στρατό.

Σε μία άλλη σημαντική εξέλιξη ο στρατηγός Σαχίρ Σαμσχάντ του πακιστανικού στρατού συναντήθηκε με τον στρατηγό Βαλί Τουρκτσί στην Άγκυρα για τον δεύτερο γύρο των τουρκικών πακιστανικών στρατιωτικών συνομιλιών στις 21 Δεκεμβρίου,  μία μέρα πριν από το HLMDG.
……
Kεντρικό θέμα αυτής της συνάντησης ήταν η μεταφορά πυραυλικής τεχνολογίας και τεχνολογιών UAV. Πιστεύεται επίσης πως το Πακιστάν διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι θα τη βοηθήσει να βρει νέους αγοραστές τουρκικού αμυντικού εξοπλισμού, μετά από τις πρόσφατες κυρώσεις CAATSA που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Η Τουρκία φοβάται μη χάσει λόγω των κυρώσεων αυτήν την αγορά και ζήτησε τη βοήθεια του Πακιστάν.

Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν βλέπει τις πυρηνικές και πυραυλικές ικανότητες του Πακιστάν ως σημαντικό όπλο για την επίτευξη των φιλοδοξιών του χαλιφάτου.  Η κατάφωρη μεταφορά αμυντικών τεχνολογιών και εξοπλισμού μεταξύ των δύο αυτών χωρών απειλεί όλο και περισσότερο την ειρήνη κι η παγκόσμια τάξη. Αυτές οι συναλλαγές εξόργισαν τις δυτικές δυνάμεις Κλκαι μαζί και την Σαουδική Αραβία που τώρα βιαστικά απεμπλέκονται από το Πακιστάν και σχεδιάζουν να αναλάβουν δράση εναντίον του, καθιστώντας το Πακιστάν μία χώρα “παρία” στον ισλαμικό κόσμο.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

14 σχόλια:

  1. ΥΠΕΘΑ για το τουρκικό σύστημα λέιζερ: «Παρακολουθούμε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις…» - Πάλι καλά!
    Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Βασίλης Βιλιάρδος, είχε υποβάλει ερώτημα -μεταξύ άλλων- στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, σχετικά με ξένα δημοσιεύματα που ανέφεραν την κατάρριψη εναερίων στόχων στη Λιβύη, από τουρκικό σύστημα λέιζερ.
    Ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε στο ερώτημα, και η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
    «Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Βασίλης Βιλιάρδος με θέμα «Κατάρριψη εναέριων στόχων στη Λιβύη» σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο ΥΠΕΘΑ και σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:
    Κατ’ αρχάς το ΥΠΕΘΑ, δια των υπηρεσιών των Γενικών Επιτελείων, παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και την πρόοδο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όλων των χωρών ενδιαφέροντός μας.
    Εν προκειμένω, οι Ένοπλες Δυνάμεις κατέχουν πληροφοριακό υλικό σχετικά με το αναφερόμενο οπλικό σύστημα και το θέμα παρακολουθείται με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων Ασφαλείας και Άμυνας πλην όμως περαιτέρω στοιχεία δεν δύναται να αποδεσμευτούν μέσω της παρούσης διαδικασίας λόγω της διαβάθμισής τους.
    Τέλος σας επισημαίνω ότι το ΥΠΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΕΞ, τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που καθορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016/44, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΑΣΑΗΕ).
    Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εξωτερικών».
    Πάλι καλά που «παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις». Τουλάχιστον να μην έχουν απορίες όταν τους «κάψουν» τα τουρκικά λέιζερ. Να ξέρουν τουλάχιστον ότι έπεσαν θύμα της «τεχνολογικής εξέλιξης»!
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το νέο τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας (drone) στο μεγάλο τεχνολογικό φεστιβάλ (Teknofest) που διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη, από τις 17 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.
      Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το επιθετικό drone Ακιντζί μπορεί να μεταφέρει έναν τόνο πυρομαχικά όπως και ένα επιθετικό αεροσκάφος F16 και ότι παρόμοιο του μόνο τέσσερις χώρες στον κόσμο μπορούν να παράξουν.
      Στο φεστιβάλ που πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά πέταξαν και τα ρωσικά αεροσκάφη Su-35 που η Τουρκία θέλει να αγοράσει στη θέση των αμερικανικών F35 τα οποία οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην της τα παραδώσουν λόγω της αγοράς των πυραύλων S400.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Φανταστικὸ σενάριον ἀσυμμέτρου πολέμου

      12 Ὀκτωβρίου 2019 ἀπὸ τὴν Φιλονόη

      Δαφνομήλης Εὐστάθιος

      Φανταστικὸ σενάριο ἀσυμμέτρου πολέμου, ποὺ ὅμως προηγεῖται τῆς ἐνάρξεως κανονικοῦ πολέμου καὶ ἀφορᾶ σὲ φανταστικὸ κράτος τοῦ τρίτου κόσμου καὶ τὸν ἐπιθετικὸ γείτονά του.

      1) Μαζικοὶ ἐμπρησμοὶ μὲ 250 πυρκαϊὲς ταὐτοχρόνως ἐντὸς ὀλίγων ὡρῶν σὲ ὅλη τὴν ἐπικράτεια. Κατὰ προτίμηση κοντὰ σὲ οἰκισμούς, σὲ στρατόπεδα καὶ σὲ ἐγκαταστάσεις ἀεραμύνης.
      2) Ἐξεγέρσεις σὲ hot spot. Κλείσιμο Ἐθνικῶν Ὁδῶν, δημιουργία μποτιλιαρίσματος χιλιομέτρων, καὶ πρόκλησις κορεσμοῦ στοὺς κυρίους ὁδικοὺς ἄξονες, ὥστε πυροσβεστική, ἀστυνομία καὶ στρατὸς νὰ μὴν μποροῦν νὰ μετακινηθοῦν γρήγορα καὶ ἔγκαιρα.
      3) Ἐπιθέσεις καὶ ἐπιδρομὲς ἀπὸ «ἐπενδυτὲς» ποὺ εὑρίσκονται σὲ πολὺ μεγάλους ἀριθμοὺς σὲ νησιὰ καὶ ἔχουν αὐτοσχέδιο ὁπλισμὸ μὰ καὶ ἀφθόνους μαχίμους ἄνδρες.
      4) Ἀντάρτικο πόλεως κατὰ ἀστυνομικῶν τμημάτων, ἀπὸ ὀργανωμένες κοινότητες μισθωμένων παρακρατικῶν καὶ ψευδοαναρχικῶν.

      Πρώτη φάσις:
      Ἐκκίνησις σεναρίου 2:00 τὴν νύκτα, ὥστε νὰ μὴν εἶναι δυνατὴ ἡ χρήσις πτητικῶν κατασβεστικῶν μέσων. Τὸ ξημέρωμα ὅλη ἡ χώρα καίγεται.

      Δευτέρα φάσις:
      Ἐξέγερσις τὰ ξημερώματα, κλείσιμο ὁδῶν, ἐπιθέσεις.

      Τρίτη φάσις:
      Δημιουργία θερμοῦ ἐπεισοδίου ἀπὸ τὸν ἐπιθετικὸ γείτονα, ποὺ ἔως τώρα ἐνορχηστρώνει τὶς πρῶτες δύο φάσεις καὶ πρόκλησις ἀφορμῆς γιὰ στρατιωτικὴ ἐπέμβαση.

      Ἐπίτευξις τετελεσμένου καὶ ΑΝΣΚ, ἔλεγχος Νήσων καὶ διαφιλονικουμένης περιοχῆς ΑΟΖ, ἐπικύρωσις τῶν τετελεσμένων μὲ συνθήκη εἰρήνης μὲ τὴν ἀρωγὴ τρίτων δυνάμεων ποὺ προτείνουν κατάπαυση πυρὸς καὶ ἀποδοχὴ τῶν ὅρων τῆς εἰρήνης.

      Προσοχή:
      Τὸ παραπάνω ἀποτελεῖ φανταστικὸ σενάριο.
      *~*~*~*~*~*~*~*~*
      Στὴν δική μας χώρα δὲν συμβαίνουν αὐτά, παρὰ μόνον κάτι ἄλλα, σὲ ἐπίπεδον …τρομοκρατίας.
      Ἔνοπλος εἰσέβαλε στὴν Θεσσαλονικη στὸ θέατρο τῆς Μονῆς Λαζαριστῶν τραυματίζοντας ἑβδομῆντα ἄτομα. Τριάντα ἀπὸ τὰ θύματα τῆς ἐπιθέσεως ἐτραυματίσθησαν σοβαρά.
      Στὸ σημεῖο σπεύδουν ἄμεσα Ἀστυνομία, Τροχαία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Πολιτικὴ Προστασία.
      *~*~*~*~*~*~*~*~*
      Αὐτὸ ἦταν τὸ σενάριο ἀσκήσεως ποὺ ἐπραγματοποιήθη στὸ πλαίσιο τοῦ 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικῶν Λοιμώξεων καὶ τοῦ 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Τραύματος καὶ Ἐπειγούσης Χειρουργικῆς ποὺ διεξάγονται στὴν Θεσσαλονίκη.
      Κάποτε οἱ ἀσκήσεις ἀφοροῦσαν τροχαία, σεισμοὺς καὶ αἱματηρὲς συμπλοκὲς σὲ καυγάδες, ὅμως οἱ ἐποχὲς ἀλλάζουν, ὁ πολυπολιτισμὸς ἔρχεται καὶ πρέπει νὰ συνηθίζουμε καὶ νὰ ἑτοιμαζόμεθα γι’ αὐτὰ ποὺ φέρνει μαζύ του.

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    3. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ. Τουρκικές αεραποβάσεις: 80 αλεξιπτωτιστές μέσα σε δευτερόλεπτα από το μεταφορικό αεροσκάφος A 400M Atlas. Η τουρκική Αεροπορία διαθέτει ήδη 9 A400 και αναμένει την παράδοση ενός ακόμη, ικανά για αεροποβατικές ενέργειες, μια ακόμη ικανότητα που συγκεντρώνει στα χέρια του ο τουρκικός Στρατός.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    4. Ρώσος αναλυτής: Έλληνες-Αρμένιοι καλά θα κάνουν να είναι έτοιμοι για το γιαταγάνι του (νεο)-Οθωμανού.
      Του Γιεβγένι Κρούτικοφ
      ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
      Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία προκάλεσε αγανάκτηση στη Δύση και αυτό εξηγείται όχι μόνο από ανθρωπιστικούς λόγους. Το έδαφος που εισήλθε ο τουρκικός στρατός αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Υπάρχουν πολλά σημάδια ότι η Άγκυρα τρέφει όνειρα της ανασύστασής της. Και είναι πιθανό αυτό να το κάνει με ένοπλα μέσα.
      Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον μεσσιανισμό και την πίστη τους στη δική τους παντοδυναμία, υπάρχουν πολύ λίγες χώρες που ανοιχτά επιδιώκουν την αυτοκρατορική σκέψη. Από αυτές, η Τουρκία είναι σχεδόν η μόνη που ενσωματώνει αυτές τις ιδέες στην πράξη.
      Η Τουρκία είναι πλέον στην πραγματικότητα η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει ανυψώσει την ιδέα του ιστορικού αναθεωρητισμού στο επίπεδο μιας νέας κρατικής ιδεολογίας. Ενώ οι Τούρκοι ρίχνονται με το γιαταγάνι όχι στους πάντες γύρω τους, αλλά μόνο σε όσους είναι πιο αδύναμοι, εντούτοις, στον κατάλογο αυτό μπορεί να βρεθούν, για παράδειγμα, οι Αρμένιοι και οι Έλληνες.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. Τουρκικός «παράλληλος στρατός» σχεδιάζει 100 υβριδικά χτυπήματα τύπου Ίμια

    Νεφέλη Λυγερού ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 01/03/2017

    Επικεφαλής ο επίσημος σύμβουλος του Ερντογάν, Αντνάν Τανρίβερντι - Βιτρίνα η εταιρεία SADAT που ειδικεύεται σε ανορθόδοξο πόλεμο σε αστικό περιβάλλον, Αιγαίο, Μεταναστευτικό, τεχνικές συλλογής πληροφοριών, σαμποτάζ, επιδρομών και πολιτικών δολοφονιών

    Εν μέσω μιας αδιάκοπης επίδειξης ισχύος στο Αιγαίο και στη Θράκη και μιας διάθεσης ελέγχου όλης της Κύπρου, η Άγκυρα σχοινοβατεί. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να προκαλέσει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας. Σε αυτά ενδέχεται να αναμειχθεί ένα είδος άτυπης πολιτοφυλακής, μια παρακρατική οργάνωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ιδρύσει μυστικά το 2012 για μυστικές επιχειρήσεις σε αραβικές χώρες, αλλά στη συνέχεια τη χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει το δίκτυο του άλλοτε συμμάχου του Φετουλάχ Γκιουλέν.


    Στο τιμόνι του παρακρατικού στρατού του Ερντογάν βρίσκεται ένας φανατικός ισλαμιστής και ανθέλληνας, ο απόστρατος αξιωματικός Αντνάν Τανρίβερντι. Έχοντας την απόλυτη στήριξη του Ερντογάν, είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της πρόσφατης επιθετικής στάσης της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, η οποία αποτυπώνεται σε συνεχείς προκλήσεις, θερμά επεισόδια και προπαγάνδα.

    Ακριβώς όπως ο εκλιπών Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Χομεϊνί αλλά και ο Λίβυος Μουαμάρ Καντάφι πριν από αυτόν, ο Τούρκος πρόεδρος ποντάρει στην άρτια εκπαιδευμένη οργάνωση, η οποία κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα μιας ιδιωτικής εταιρείας στρατιωτικών συμβούλων και εκπαίδευσης ονόματι SADAT. Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία διαφημίζει ότι «είναι η πρώτη και η μοναδική εταιρεία στην Τουρκία που παρέχει διεθνώς στρατιωτική συμβουλευτική, εξοπλισμό και εκπαίδευση, είτε πρόκειται για συμβατικό πόλεμο, είτε για ειδικές αποστολές».

    Η ύπαρξη της εταιρείας έγινε ευρέως γνωστή και συνδέθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο από τις αποκαλύψεις του whistleblower (πληροφοριοδότης του Διαδικτύου) Φουάτ Αβνί με πάνω από 3 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter. Ο Αβνί αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι στην πραγματικότητα ένας μυστικός ιδιωτικός στρατός, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί μαζί με την προσωπική φρουρά του Ερντογάν και πλέον έχει την αμέριστη υποστήριξη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από την έγκριτη εφημερίδα «Χουριέτ» προκλήθηκε σάλος, αν και οι επίμονες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να προκαλέσει κοινοβουλευτικό έλεγχο έπεσαν στο κενό.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντηση στην Αραβική Ανοιξη


      Η εταιρεία έχει ήδη πλούσια δράση, καθώς μετράει πέντε χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, ακριβώς αμέσως μετά το ξέσπασμα της Αραβικής Ανοιξης. Από τότε, στο τιμόνι της βρίσκεται ο απόστρατος ταξίαρχος του τουρκικού στρατού Αντνάν Τανρίβερντι, ο οποίος έχει γεννηθεί στις 8 Νοεμβρίου του 1944 στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο σπούδασε Ζωολογία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Το 1964 εισήλθε στη Στρατιωτική Ακαδημία και αποφοίτησε ως αξιωματικός Πυροβολικού με διακρίσεις.

      Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε προαχθεί στον βαθμό του συνταγματάρχη. Αμέσως μετά την αποστρατεία του με τον βαθμό του ταξιάρχου εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα προτού ιδρύσει τη SADAT. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η εταιρεία του «παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και στρατιωτικών συμβούλων καθώς και εξοπλισμό σε 22 τουρκικά (σ.σ: κεντροασιατικά) και μουσουλμανικά κράτη». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «ενώ θα το επιθυμούσε διακαώς, δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις σχετικές ανάγκες και των 60 μουσουλμανικών κρατών του κόσμου».

      Αν και όταν ήταν εν ενεργεία είχε τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του τουρκικού στρατού, η καριέρα του έληξε πρόωρα. Το 1996 αποπέμφθηκε από τους κεμαλικούς με την κατηγορία ότι ασκούσε ακραία ισλαμική προπαγάνδα, η οποία ήταν σε αντίθεση με το κοσμικό κράτος. Η ισλαμική ιδεολογία του και η αποπομπή του τον έφεραν στον κύκλο των συνεργατών του Ερντογάν. Προτιμούσε να δρα παρασκηνιακά και γι’ αυτό δεν απέκτησε ποτέ επίσημη ιδιότητα.
      Μόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος τον έχρισε και επισήμως σύμβουλό του επί στρατιωτικών θεμάτων. Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν πως ο μυστικός στρατός της SADAT έπαιξε κρίσιμο ρόλο εκείνο το βράδυ του πραξικοπήματος, οργανώνοντας και κατευθύνοντας τους οπαδούς του Ερντογάν. Δημοσιεύματα, μάλιστα, του καταλογίζουν τις περισσότερες από τις δολοφονίες που διεπράχθησαν τα πρώτα εικοσιτετράωρα.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Σε συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά τον διορισμό του σε Μέσο που πρόσκειται στην ισλαμιστική κουρδική οργάνωση Χιζμπουλά, που πρόσκειται στον Ερντογάν, ο Τανρίβερντι υποστήριξε ότι πρέπει πλέον να αλλάξουν η στρατιωτική εκπαίδευση και η στρατολογία στην Τουρκία. Στόχος πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού ισλαμικού στρατού που δεν θα ελέγχεται από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Περιττό να αναφερθεί πως η SADAT και ο ιδρυτής της είναι από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του τουρκικού επεκτατισμού στο Αιγαίο και στη Θράκη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
      Ο ίδιος έχει γράψει ότι επιθυμεί να αφιερώσει τη ζωή του «στον έναν και μοναδικό σκοπό: να αναδειχθεί ο μουσουλμανικός κόσμος στον απόλυτο νικητή, να φτάσει παγκοσμίως σ’ ένα πολύ υψηλό σημείο αναγνώρισης και κυριαρχίας». Για του λόγου το αληθές το καταστατικό της εταιρείας, όταν αυτή ιδρύθηκε, περιλαμβάνει τη φράση: «Κύριο μέλημα είναι να προστατεύει τα συμφέροντα των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο».

      Σύμφωνα με δηλώσεις του, αποφάσισε να δημιουργήσει την εταιρεία SADAT πολλά χρόνια νωρίτερα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Βοσνία. Τότε ήταν ακόμα ανώτερος αξιωματικός και είχε αναλάβει τη δημιουργία ενόπλων δυνάμεων των μουσουλμάνων της Βοσνίας. Ο ίδιος, εξάλλου, κατά την τελευταία δεκαετία της θητείας του στον τουρκικό στρατό είχε γίνει γνωστός για την εκτέλεση δύσκολων και αμφιλεγόμενων ειδικών αποστολών.
      Μαζί του συνεργάστηκαν αρχικά για τη δημιουργία της εταιρείας 23 πρώην αξιωματικοί του στρατού, οι οποίοι είχαν αποστρατευτεί το 2000 με την κατηγορία της διασύνδεσης με ισλαμιστικές οργανώσεις. Ηταν η εποχή όπου οι κεμαλικοί έλεγχαν πλήρως το στράτευμα. Σήμερα, που η εταιρεία έχει μεγαλώσει, οι απόστρατοι που εργάζονται σ’ αυτή έχουν φτάσει τους εξήντα τρεις. Αμέσως μετά την ίδρυσή της, η SADAT άρχισε να δραστηριοποιείται στη Λιβύη και ανέπτυξε πολύ στενές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η βασική δραστηριότητά της ήταν η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός Σύρων ανταρτών εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, κάτι που η ίδια έχει επισήμως διαψεύσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχε και σε εμπόριο όπλων και σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών, χρησιμοποιώντας τις στενές σχέσεις της με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

      Με ενεργό δράση ως ταξίαρχος στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ο Αντνάν Τανρίβερντι αποπέμφθηκε το 1996 από τους κεμαλικούς με την κατηγορία της «ακραίας ισλαμικής προπαγάνδας». Η αποπομπή του τον έφερε πιο κοντά στους σκληρούς ισλαμικούς κύκλους και στους συνεργάτες του Ερντογάν. Ο Τούρκος «σουλτάνος» τον κρατούσε στο παρασκήνιο μέχρι το πραξικόπημα του Ιουλίου, οπότε και τον έχρισε σύμβουλό του επί στρατιωτικών θεμάτων
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    3. Πρώτοι οι Ρώσοι εντόπισαν τις κινήσεις της SADAT


      Η SADAT δραστηριοποιήθηκε σχεδόν σ’ όλες τις χώρες στις οποίες εμφανίστηκαν τα κινήματα της Αραβικής Ανοιξης και έτσι αναπόφευκτα μπήκε στο ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών πολλών δυτικών χωρών, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ήταν από τις πρώτες που συνειδητοποίησαν τις ακριβείς δραστηριότητες και την εντυπωσιακή επιρροή της εταιρείας.

      Σε απόρρητο έγγραφό τους διαμήνυαν κάποια χρόνια νωρίτερα: «Εξι νταλίκες με βελγικές πινακίδες τράβηξαν την προσοχή στο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Κωνσταντινούπολης κατά την εκφόρτωση στρατιωτικού εξοπλισμού που επρόκειτο να αποσταλεί στη συριακή αντιπολίτευση. Αυτά τα φορτηγά οχήματα μετέφεραν εξοπλισμό μάχης για την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία SADAT. Τα κιβώτια που μεταφέρονταν είχαν πάνω τους όλα το σήμα SADAT και προορισμό το Ισκέντερουμ (Νότια Τουρκία) και τελούσαν υπό αυστηρή συνοδεία με την ένδειξη “στρατιωτική αποστολή”».

      Η Ρωσία, μάλιστα, προχώρησε σε καταγγελίες στον ΟΗΕ για τον ρόλο της εταιρείας στον πόλεμο της Συρίας, όπου κυρίως εκπαίδευσε και εξόπλισε τους τζιχαντιστές. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η SADAT αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Συρία και να ασχοληθεί κυρίως με τη στρατολόγηση και εκπαίδευση μελών νεαρής ηλικίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν με σκοπό την εκτέλεση ειδικών αποστολών.

      Διαγραφή
    4. Προωθεί θερμά επεισόδια


      Αρκετές από αυτές τις αποστολές αφορούν στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η δράση της εταιρείας, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται σε απόρρητα έγγραφα, καθιστά σαφές ότι θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα επιζήμια για την Ελλάδα, καθώς ο Αντνάν Τανρίβερντι είναι εκείνος που προωθεί θερμά επεισόδια τύπου Ιμίων σε πάνω από 100 βραχονησίδες στο Αιγαίο, ενώ επιμένει στην απομάκρυνση του Ελληνικού Στρατού από την Κω και την παραδειγματική τιμωρία της χώρας μας γιατί δεν παρέδωσε ως όφειλε τους οκτώ αξιωματικούς.

      Οι απόρρητες ρωσικές εκθέσεις χαρακτηρίζουν τη SADAT «παραστρατιωτική ομάδα, η οποία έχει ως στόχο να αποσταθεροποιεί χώρες». Είναι αξιοσημείωτο ότι το ίδιο ισχυρίζεται και η Τουρκία. Οπως γράφει άλλωστε η ίδια η SADAT στην ιστοσελίδα της, «στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας παρέχουμε εκπαίδευση ανορθόδοξου πολέμου σε αστικό περιβάλλον, καθώς και εκπαίδευση σε τεχνικές συλλογής πληροφοριών, ψυχολογικού πολέμου, σαμποτάζ, επιδρομών, παγίδευσης, αλλά και πολιτικών δολοφονιών». Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία είναι βαθιά αναμεμειγμένη στα κυκλώματα διακινητών προσφύγων και μεταναστών. Κατά τις ίδιες πηγές, έχει στρατολογήσει ισλαμιστές από την Κεντρική Ασία, τους οποίους μετέφερε και εκπαίδευσε στη Συρία και οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία και στελεχώνουν κυκλώματα διακινητών. Εξάλλου, κάποτε, ο Τουργκούτ Οζάλ είχε πει ότι «δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με την Ελλάδα. Αρκεί να αφήσουμε μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα και να εγκατασταθούν εκεί». Σήμερα, η Αγκυρα χρησιμοποιεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ως όπλο για να εκβιάσει την Ευρώπη και να κάμψει την Ελλάδα. Εάν η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας καταρρεύσει, θεωρείται σίγουρο ότι η SADAT θα παίξει κεντρικό ρόλο στην προώθηση προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά.


      Είναι ακόμα ασαφές εάν η SADAT έχει αναμειχθεί στη Θράκη. Εχει αποδειχθεί, όμως, η ανάμειξή της στην Αλβανία με σκοπό να αποκτήσει στρατηγικά ερείσματα και να ενισχύσει τη διαδικασία μετατροπής της σε δορυφόρο της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η SADAT είναι ένα από τα όργανα του νεοοθωμανικού καθεστώτος για την εφαρμογή της στρατηγικής του ήσσονος κινδύνου. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει μικρής κλίμακας και σποραδικές τακτικές οι οποίες έχουν επιθετικό χαρακτήρα, αλλά όχι τόσο έντονο ώστε να προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η συλλογή πληροφοριών. Η SADAT προσφέρεται για την εκτέλεση τέτοιων αποστολών επειδή ακριβώς δεν συνδέεται επισήμως με το τουρκικό κράτος. Η κινητοποίηση εναντίον των πραξικοπηματιών τον περασμένο Ιούλιο, όμως, ήταν η μεγάλη απόδειξη της χρησιμότητάς της. Οπως έχουν αποκαλύψει και πληροφοριοδότες του Διαδικτύου, τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία είχε εστιάσει τις προσπάθειές της στην εκπαίδευση νεαρών οπαδών του κυβερνώντος κόμματος σε παρακρατική βάση. Η δραστηριότητα αυτή έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, όμως, προετοιμάζεται, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, να πραγματοποιήσει και αιφνίδια χτυπήματα εντός και εκτός Τουρκίας.

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  3. Η Space X εκτόξευσε έναν τουρκικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο.
    Η αμερικανική διαστημική εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ εκτόξευσε έναν τουρκικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο.
    Η εκτόξευση έγινε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9, ο οποίος 8,5 λεπτά μετά προσεληνώθηκε σε ένα από τα δύο πλοία-πλατφόρμες της εταιρείας στον Ατλαντικό. Ο βάρους 3.500 κιλών δορυφόρος Turksat 5A, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά 33 λεπτά μετά την εκτόξευση, κατασκευάσθηκε από την ευρωπαϊκή αμυντική και διαστημική εταιρεία Airbus Defense and Space στην Αγγλία και στη Γαλλία, σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία Turksat.
    Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα παρέχει επί τουλάχιστον 15 χρόνια δορυφορική κάλυψη για τηλεοπτικές εκπομπές και παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και στην Αφρική.
    Η Space X πρόκειται να εκτοξεύσει έναν δεύτερο τουρκικό δορυφόρο, τον Turksat 5B, αργότερα μέσα στο έτος. Οι δορυφόροι Turksat αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να επεκτείνει την παρουσία της στο διάστημα, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί ο Πρόεδρος Ερντογάν.
    Τον Οκτώβριο του 2020 ακτιβιστές είχαν αρχίσει να πιέζουν τη Space X να σταματήσει την εκτόξευση του Turksat 5A, κάνοντας διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια, καταδικάζοντας την τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο πλευρό του δεύτερου. Όμως η προσπάθεια τους δεν έφερε τελικά αποτέλεσμα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκτησαν το πρώτο τους πυρηνικό εργοστάσιο.
    Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ...
    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έθεσαν τη λειτουργία την πρώτη μονάδα στο πυρηνικό εργοστάσιο Μπάρακα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εμίρης του Ντουμπάι σε ανάρτησή του στο Twitter.
    «Σήμερα ανακοινώνουμε την επιτυχία των ΗΑΕ στη λειτουργία του πρώτου στον αραβικό κόσμο πυρηνικού ενεργειακού αντιδραστήρα για ειρηνικούς σκοπούς», ανέφερε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ, προσθέτοντας ότι τα πυρηνικά καύσιμα φορτώθηκαν με επιτυχία στην πρώτη από τις τέσσερις μονάδες.
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΚΟΥΛΗΣ (και λοιποί πράκτορες της CIA) προωθούν την πράσινη ενέργεια, την εξάρτηση και την υποδούλωση.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. NASA: Τέλος οι γεωτρήσεις στον Άρη για τον «τυφλοπόντικα» του InSight.
    Μετά από απεγνωσμένες προσπάθειες σχεδόν δύο χρόνων να σκάψει βαθιά με το γερμανικής κατασκευής τρυπάνι του ρομποτικού γεωλογικού εργαστηρίου InSight στον Άρη, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) τελικά το πήρε απόφαση και ανακοίνωσε επίσημα ότι θεωρεί πια νεκρό τον «τυφλοπόντικα», όπως είχε βαφτίσει το αρχικά πολλά υποσχόμενο εργαλείο.
    Οι μηχανικοί και επιστήμονες του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR), που είχαν φτιάξει το μήκους 40 εκατοστών τρυπάνι για λογαριασμό της NASA, με σκοπό να σκάψει σε βάθος έως πέντε μέτρων και να μετρήσει τη θερμότητα υπεδάφους του «κόκκινου» πλανήτη, σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Το τρυπάνι είχε καταφέρει από τις αρχές του 2019 να σκάψει μόνο περίπου μισό μέτρο και στη συνέχεια στάθηκε αδύνατο να προχωρήσει πιο βαθιά, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
    «Του δώσαμε όλα όσα είχαμε, αλλά ο Άρης και το ηρωικό τρυπάνι μας παρέμειναν ασύμβατα. Ευτυχώς, μάθαμε πολλά που θα ωφελήσουν τις μελλοντικές αποστολές, οι οποίες θα προσπαθήσουν να σκάψουν κάτω από την επιφάνεια» δήλωσε απογοητευμένος ο επικεφαλής επιστήμονας για το πείραμα Τίλμαν Σπον του DLR.
    Η NASA θέλει να αποκτήσει εμπειρία γεώτρησης στον Άρη, καθώς οι μελλοντικοί αστροναύτες πιθανότατα θα χρειαστεί να σκάψουν στο έδαφός του για να βρουν είτε νερό σε μορφή πάγου είτε ίχνη μικροβιακής ζωής.
    Το άλλο σημαντικό όργανο του InSight, o σεισμογράφος, γαλλικής κατασκευής, δουλεύει θαυμάσια όλον αυτόν τον καιρό και έχει καταγράψει σχεδόν 500 αρειανούς σεισμούς. Κανονικά λειτουργεί και ο μίνι μετεωρολογικός σταθμός του σκάφους, που παρέχει καθημερινές αναφορές για τον αρειανό καιρό. Ενδεικτικά, την Τρίτη η θερμοκρασία στην πεδιάδα των Ηλυσίων, όπου βρίσκεται το σκάφος, κυμάνθηκε από μείον οκτώ έως μείον 49 βαθμούς Κελσίου.
    Πάντως, η NASA ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για να αξιοποιηθεί ο ρομποτικός βραχίονας του τρυπανιού σε κάτι άλλο: Να θάψει το καλώδιο που μεταφέρει ρεύμα και δεδομένα ανάμεσα στο στατικό ρομποτικό εργαστήριο και στον σεισμογράφο που βρίσκεται λίγο πιο πέρα, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μειωθούν οι θερμοκρασιακές αλλαγές που δέχεται το καλώδιο και επηρεάζουν την ευαισθησία του σεισμογράφου.
    Η επιστημονική αποστολή του InSight, το οποίο είχε φτάσει στον Άρη το Νοέμβριο του 2018, παρατάθηκε πρόσφατα έως το τέλος του 2022. Στις 18 Φεβρουαρίου, φέτος, έχει προγραμματιστεί να φτάσει στον γειτονικό πλανήτη το νέο ρόβερ «Perseverance» της NASA, το οποίο θα κάνει παρέα στο παλαιότερο ρόβερ «Curiosity» που τριγυρνάει στον Άρη από το 2012. Μάλιστα, η NASA σχεδιάζει να συνδυάσει τα μετεωρολογικά όργανα του InSight και των δύο ρόβερ για να δημιουργήσει το πρώτο μετεωρολογικό δίκτυο σε έναν άλλον πλανήτη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ερντογάν: «Κανείς δεν μπορεί να μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε για την αμυντική μας βιομηχανία».
    “Καμία χώρα δεν μπορεί να καθορίσει τα βήματα που θα κάνουμε στην αμυντική μας βιομηχανία. Αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την απόφασή μας”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη. Ως χώρα του ΝΑΤΟ, τόνισε, η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να δεχτεί υπαγόρευση από τους εταίρους της στο μπλοκ.
    “Παρόλο που πληρώσαμε τεράστιο χρηματικό ποσό, τα αεροσκάφη F-35 δυστυχώς δεν μας έχουν παραδοθεί ακόμη. Αυτό, φυσικά, είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος που διέπραξαν οι ΗΠΑ ως σύμμαχος χώρα στη διεθνή διπλωματία”, δήλωσε ο Ερντογάν. Συνέχισε λέγοντας ότι ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν θετικά μέτρα σε σχέση με αυτό το θέμα μετά τη μετάβαση της προεδρίας στον Μπάιντεν.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...