O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίστηκε αρνητικός στην πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη για την δημιουργία διαβατηρίου εμβολιασμού.
Ειδικότερα, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ολοκλήρωσε το απόγευμα την συνεδρίαση της, συνιστά στις χώρες να μην απαιτούν αποδείξεις εμβολιασμού από εισερχόμενους ταξιδιώτες αλλά να εφαρμόσουν συντονισμένα, τεκμηριωμένα μέτρα για ασφαλή ταξίδια σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν προταθεί.
Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ζητά την παγκόσμια επέκταση εντοπισμού της αλληλουχίας των γονιδιωμάτων και της ανταλλαγής δεδομένων, ενώ προτρέπει τους κατασκευαστές εμβολίων να ενισχύσουν την παροχή δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας σε πραγματικό χρόνο, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία έγκρισης
Όσον αφορά τα έγγραφα επίδειξης εμβολιασμού η επιτροπή κρίνει ότι η επίδραση των εμβολίων στη μείωση της μετάδοσης είναι ακόμη άγνωστη και η τρέχουσα διαθεσιμότητα εμβολίων είναι πολύ περιορισμένη, να μην απαιτούνται από τις χώρες αποδείξεις εμβολιασμού σε εισερχόμενους ταξιδιώτες αλλά να εφαρμοστούν συντονισμένα, τεκμηριωμένα μέτρα για ασφαλή ταξίδια και να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές για τις οποίες έχουν ενημερωθεί από τον ΠΟΥ.
Σχετικά με τις μεταλλάξεις, η επέκταση εντοπισμού της αλληλουχίας των γονιδιωμάτων θα συμβάλει στην μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση κρίσιμων άγνωστων στοιχείων. Η επιτροπή προτρέπει την ηγεσία του ΠΟΥ να αναπτύξει για αυτό ένα τυποποιημένο σύστημα για την ονομασία των νέων παραλλαγών που αποφεύγουν τις γεωγραφικές ενδείξεις.
Η επιτροπή ενθαρρύνει τους κατασκευαστές εμβολίων να παρέχουν γρήγορα δεδομένα για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης έκτακτης ανάγκης. Η έλλειψη τέτοιων δεδομένων αποτελεί εμπόδιο για τη διασφάλιση της έγκαιρης και δίκαιης παροχής εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη για δίκαιη πρόσβαση μέσω της συμμαχία COVAX καθώς και μεταφοράς τεχνολογίας για την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας.
Σύμφωνα με την επιτροπή η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να αποτελεί έκτακτη ανάγκη για της δημόσια υγεία διεθνούς ανησυχίας.
Ο ΠΟΥ αντίθετος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 δεν πρέπει να καταστούν υποχρεωτικοί, εκτός από συγκεκριμένες επαγγελματικές περιστάσεις, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να εξηγηθούν καλύτερα τα "οφέλη" των εμβολίων παρά να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
Η άφιξη των εμβολίων είναι "καλά νέα", δήλωσε o επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών, Μάικ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου, υποδεικνύοντας ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν οι χώρες επιχείρησαν να καταστήσουν υποχρεωτικά ορισμένα εμβόλια, αυτό δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
"Δεν πιστεύω ότι η υποχρέωση είναι ο τρόπος να προχώρησουμε", υποστήριξε η Κέιτ Ο' Μπράιαν, η διευθύντρια του Τμήματος Εμβολιασμών του ΠΟΥ σε μια συνέντευξη Τύπου. "Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες χώρες ή ορισμένες καταστάσεις σε χώρες όπου οι επαγγελματικές συνθήκες το απαιτούν ή θα συνίσταται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός", πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία μπορεί να είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.
Ενημερωτικές καμπάνιες και η διάθεση εμβολίων σε ομάδες προτεραιότητας, όπως οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και οι ηλικιωμένοι, θα ήταν πιο αποτελεσματικές, δήλωσε ο ΠΟΥ, καθώς ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από την Covid-19 έχει φτάσει πλέον τα 1,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
"Είναι πολύ καλύτερο να παρουσιάζουμε στους ανθρώπους δεδομένα, να παρουσιάζουμε στους ανθρώπους τα οφέλη και να τους αφήνουμε να αποφασίζουν μόνοι τους, στα πλαίσια λογικής", πρόσθεσε ο Ράιαν.
Ακόμα και αν αναπτύχθηκαν εμβόλια, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, είπε η Ο' Μπράιαν, λέγοντας ότι πολλά εμβόλια για άλλες ασθένειες βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.
Η Βρετανία ξεκινά αυτή την εβδομάδα το δικό της πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών και άλλες χώρες είναι πιθανό να ακολουθήσουν σύντομα, οπότε οι αρχές επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους ανθρώπους για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, προκειμένου να πείσουν ένα σημαντικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμβολιαστεί, καθώς ειδικοί θεωρούν πως θεωρίες συνωμοσίες αρχίζουν να γίνονται επικρατούσα τάση.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κάλεσε χώρες που σκοπεύουν να "χορηγήσουν εμβόλια τις επόμενες εβδομάδες και μήνες" να "εμβολιάσουν κατά προτεραιότητα όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη" επειδή ο αριθμός των εμβολίων θα είναι αρχικά περιορισμένος.
Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ συνιστά τον εμβολιασμό αρχικά των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης και εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου λόγω της ηλικίας τους.
Καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων αυξάνεται, ο ΠΟΥ συνιστά επίσης τον εμβολιασμό ατόμων "με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας λόγω του ιατρικού ιστορικού τους και των περιθωριοποιημένων ομάδων με υψηλότερο κίνδυνο", ανέφερε λεπτομερώς ο επικεφαλής του Οργανισμού.
Για να εμποδίσει τις πλουσιότερες χώρες να αγοράσουν όλες τις δόσεις εμβολίων που κατά τους πρώτους μήνες θα είναι διαθέσιμες μόνο σε περιορισμένες ποσότητες, ο ΠΟΥ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό που ονομάζεται ACT-Accelerator, ο οποίος θα πρέπει να καθιστά δυνατή τη δίκαιη διανομή του εμβολίου και άλλων πιθανών θεραπειών.
Αλλά για αυτό χρειαζόμαστε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια αμέσως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που εξέφραση τη λύπη του για την έλλειψη χρημάτων.
"Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλο κενό μεταξύ ρητορικής και πραγματικότητας ...", δήλωσε ο Τέντρος.
Παράλληλα ο Ράιαν ανέφερε πως ο ΠΟΥ εξακολουθεί να περιμένει να ξεκινήσει συζητήσεις με την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, σε μια χώρα που υποφέρει από μια "ανηλεή" πανδημία. Υπό την προεδρία Τραμπ, οι ΗΠΑ, κορυφαίος χρηματοδότης του Οργανισμού, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον ΠΟΥ.
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους τόνισε πως ο ΠΟΥ περιμένει επίσης από την Κίνα να μελετά την προέλευση του νέου κορονοϊού. "Σχεδιάζουμε και ελπίζουμε να βρεθούμε στο πεδίο το συντομότερο δυνατό", σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Αντίθεση στην πρόταση Σόρος Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού η Γαλλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈντονη συζήτηση έχει υπάρξει τις τελευταίες ημέρες στους κύκλους της ΕΕ για την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα από την οποία για να ταξιδέψει κάποιος ελεύθερα θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό για τον κορωνοϊό.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, προσχέδιο του οποίου προετοίμασαν οι ελληνικές αρχές και δόθηκε στη δημοσιότητα, θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά για ταξίδια εντός της Ευρώπης. Γερμανία και Κομισιόν χαιρέτισαν αυτή την πρόταση.
Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας, Clément Beaune, δήλωσε ότι αυτή η συζήτηση «δεν έχει λόγο ύπαρξης» την ώρα που ο εμβολιασμός μόλις ξεκίνησε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι «πολύ επιφυλακτική» για ένα διαβατήριο εμβολιασμένων ώστε να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Τόνισε μάλιστα ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί να τεθεί αυτό το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.
«Αν μιλάμε για ένα χαρτί, για ένα έγγραφο που θα μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», δήλωσε στο ραδιόφωνο Franceinfo.
«Δεν είναι αυτός ο τρόπος που βλέπουμε την προστασία από τον κορωνοϊό και την πρόσβαση στα εμβόλια», πρόσθεσε. «Είναι μια ιδέα για την οποία η Γαλλία πιστεύει ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε τώρα τη συζήτηση. Όταν γενικευτεί η πρόσβαση στο εμβόλιο, τότε θα δούμε», είπε ο Clément Beaune.
Παρότι η Κομισιόν είναι θετική στην ιδέα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι 27 εμφανίζονται διχασμένοι. Για παράδειγμα η Μάλτα το βλέπει θετικά, ενώ η Ολλανδία είναι πιο επιφυλακτική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε από την πλευρά του εντελώς αντίθετος, «προς το παρόν», για ένα διαβατήριο εμβολίου σε πλανητική κλίμακα.
Ζ.Π.
Το Παρίσι του Ρότσιλντ «αδειάζει» τον Σόρος Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Σοκαριστική πρόταση».
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε:
«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.
«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».
Ζ.Π.
Διεθνής κατακραυγή κατά του Έλληνα πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πιστοποιητικό διεθνούς διχασμού έχει μετατραπεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού που προτεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπάρχουν διεθνείς σφοδρές αντιδράσεις και απορίες για την πρόταση του Μητσοτάκη με αποτέλεσμα η χώρα μας να διασύρεται διεθνώς εξαιτιας του πρωθυπουργού.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός διεθνώς παρομοιάζεται με ντιλερ των αεροπορικών εταιριών που βγαίνει σαν λαγός μπροστά και λέει δημόσια αυτό που δεν τόλμησαν να ψελλίσουν επιχειρήσεις και αεροπορικές.
Οπως γράφει και ο Ανδρέας Καψαμπέλης το πρωί της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν από μία ακόμη αποκάλυψη του Politico. Αυτή τη φορά, το αμερικανικό μέσο στην ηλεκτρονική του έκδοση έφερνε στο φως την είδηση για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να θεσπιστεί ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Η κυβέρνηση δεν ήθελε να δώσει ακόμη δημοσιότητα στην πρωτοβουλία της, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν και ελπίζοντας στην παρασκηνιακή διαβούλευση έως την προσεχή Πέμπτη, όταν θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης η πρώτη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για τη νέα χρονιά.
Όμως, η εκ Βρυξελλών διαρροή (η οποία αποδίδεται σε μια προσπάθεια να «καεί» λίγο το θέμα) υποχρέωσε το κυβερνητικό επιτελείο να αλλάξει τακτική και την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενο, να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή και να ξεκινήσει καμπάνια προώθησής της. Αυτό το τμήμα του παρασκηνίου έχει ενδιαφέρον, γιατί συνδέεται με τις διεργασίες στους ευρωπαϊκούς κόλπους για τα γενικότερα ζητήματα του εμβολιασμού.
Η δεύτερη έκπληξη ήρθε την Τετάρτη, όταν η μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα, η «Bild», έκανε πρώτο θέμα την επιστολή του κ. Μητσοτάκη, αφιερώνοντας μάλιστα στις εσωτερικές σελίδες κι ένα υπερμέγεθες, για τα δεδομένα της, σχετικό ρεπορτάζ. Ο τίτλος της εφημερίδας για την ενέργεια του κ. Μητσοτάκη μπορεί στα Ελληνικά να αποδόθηκε ως «εντυπωσιακό σχέδιο» στην Ε.Ε., αλλά στα Γερμανικά η φράση «Brisanter Plan» έχει διττή σημασία, μεταφραζόμενη, στην κυριολεξία, ως «εκρηκτικό σχέδιο». Χωρίς να θεωρείται, δηλαδή, κατ’ ανάγκη ως κάτι θετικό.
Ζ.Π.
Η Μέρκελ απορρίπτει το πιστοποιητικό εμβολίου του Κούλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρουμε αν θα είναι αποτελεσματικά στην περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού”
Ηκαγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν αναμένει οριστικές αποφάσεις από την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι θα συζητήσουν για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και το συντονισμό των μέτρων καταπολέμησής της, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ.
Την πρόταση που αφορά πρωτίστως τον τομέα του τουρισμού, είχε καταθέσει στην Κομισιόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
«Ακόμη δεν γνωρίζουμε»
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, η καγκελάριος απάντησε ότι το θέμα δεν τίθεται για όσο διάστημα παραμένει άγνωστο αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον κορονοϊό ή όχι.
Επίσης δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και στην περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που θα εμφανιστούν στην πορεία. Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας είναι σύμφωνα με την καγκελάριο κατά πόσο οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση, μέχρι ποια ημερομηνία θα επιτευχθεί στη Γερμανία η «ανοσία της αγέλης», δηλαδή ο εμβολιασμός του 60% με 70% του πληθυσμού που είναι αναγκαίος για να μειωθούν αποτελεσματικά οι ρυθμοί εξάπλωσης της πανδημίας. Όπως δήλωσε, ελπίζει ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου η Γερμανία θα διαθέτει αρκετές ποσότητες εμβολίου έτσι ώστε να μπορεί καθένας που θα το θελήσει, να εμβολιαστεί.
Ριζικά διαφορετική η άποψη της Γαλλίας
Ανάμεσα στις χώρες που έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις σχετικά με την χορήγηση βεβαίωσης συμμετοχής στον εμβολιασμό πέραν της Γερμανίας είναι και η Γαλλία, ενώ και η Πορτογαλία εκτιμά ότι η συζήτηση είναι καλύτερα να μετατεθεί για το μέλλον.
Σύμφωνα με το politico.eu, το Παρίσι είναι μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διατηρούν επιφυλάξεις καθώς, όπως λέγεται, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι «κόκκινο πανί» για ορισμένους αντιεμβολιαστές.
«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.
«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.
Ζ.Π.