ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

21 Ιανουαρίου 2021

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ. Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΚΟΥΛΗ: «ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ. Η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μεσόγειο είναι μια προτεραιότητα για την Ισπανία. Εσείς Έλληνες να πάτε να κρυφτείτε».

 Όχι Ισπανίας στο αίτημα ευρωβουλευτών να παγώσει την κατασκευή αεροπλανοφόρου για την Τουρκία

Όχι Ισπανίας στο αίτημα ευρωβουλευτών να παγώσει την κατασκευή αεροπλανοφόρου για την Τουρκία.

Πυρά κατά του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Pedro Sanchez και του αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης, Pablo Iglesias εξαπολύει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κύρτσος με αφορμή την άρνηση της Ισπανίας να «παγώσει» την παραγωγή του τουρκικού αεροπλανοφόρου κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχαν διατυπώσει οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές απέστειλαν επιστολή στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας P. Sanchez και στον αντιπρόεδρο της ισπανικής Κυβέρνησης και αρχηγό τον Podemos, Pablo Iglesias, με την οποία ζητούσαν το «πάγωμα» της ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου από ισπανικές εταιρείες λόγω της προκλητικής πολιτικής που ακολουθούσε η Άγκυρα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τονίζει ο κ. Κύρτσος, η απάντηση της Ισπανίας είναι αρνητική.

 

Τι αναφέρουν οι Ισπανοί

Την απαντητική επιστολή υπογράφει εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης ο επικεφαλής της Προεδρίας της κυβέρνησης και γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ιβάν Ρεντόντο (Redondo).
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Κύρτσο:
Εξ ονόματος του Προέδρου της κυβέρνησης, απαντώ στην επιστολή την οποία του απευθύνατε, μαζί με τους υπόλοιπους υπογράφοντες, τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με τη συμμετοχή ισπανικών εταιρειών στην κατασκευή ενός σκάφους τύπου LHD για τον τουρκικό στόλο.
Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μεσόγειο είναι μια προτεραιότητα για την Ισπανία.
Σχετικά με την αναφορά στη δική μας αμυντική βιομηχανία και τη διεθνή προβολή της, η Ισπανία εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια για να διασφαλίσει ότι η εξαγωγή εξοπλισμού ή τεχνολογίας συμμορφώνονται με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα.
Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, η Τουρκία, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Οι τρεις συμμαχικές χώρες είναι συνδεδεμένες με τις ίδιες αξίες και ανταλλάσσουν τακτικά τεχνολογία, δόγματα και πρακτικές στο πεδίο της άμυνας διαμέσου των ήδη υπαρχόντων πολλαπλών δικτύων του ΝΑΤΟ.
Αυτό είναι το πολιτικό-στρατιωτικό στίγμα που διέπει το βιομηχανικό πρόγραμμα συνεργασίας της Ισπανίας με την Τουρκία.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ivan Redondo
Επικεφαλής της Προεδρίας της Κυβέρνησης
Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας».

Κύρτσος: Θα περίμενα στήριξη…

Την απαντητική επιστολή της ισπανικής κυβέρνησης σχολίασε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κύρτσος.
«Παρατηρώ με λύπη μου ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας κ.Sanchez και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Podemos κ.Iglesias είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου «ANADOLU».
Θα περίμενα να στηρίξουν, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης την προσπάθεια της Ελλάδας να απαντήσει με ειρηνικό κι αποφασιστικό τρόπο στην επεκτατική νέο-οθωμανική πολιτική του Ερντογάν, η οποία δεν εκδηλώνεται μόνο σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι δύο ηγέτες, ο ένας σοσιαλιστής κι ο άλλος ριζοσπάστης της Αριστεράς δεν δίνουν προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές αρχές και τους κανόνες αλλά στις κοινές αξίες που κατά την άποψη τους ενώνουν μια ευρωπαϊκή, κεντροαριστερή-αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού με το ισλαμο-εθνικιστικό καθεστώς του Ερντογάν.
Καταγράφω την αδυναμία τους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής μας».

Τι ζητούσαν οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές

Στις 9 Δεκεμβρίου 2020 Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της ισπανικής Κυβέρνησης, με την οποία ζητούσαν το «πάγωμα» της ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου από ισπανικές εταιρείες.
Τη σχετική πρωτοβουλία πήρε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κύρτσος και την υποστήριξαν με την υπογραφή τους οι Ε. Μεϊμαράκης επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Ανδρουλάκης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Λ. Χριστοφόρου, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών του ΔΗΣΥ και Δ. Παπαδάκης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΔΕΚ.
Στην επιστολή οι ευρωβουλευτές τόνιζαν μεταξύ των άλλων ότι «ο ελληνικός και κυπριακός λαός θα εκτιμούσαν ιδιαίτερα μια πρωτοβουλία από την πλευρά σας η οποία θα ανέβαλε την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου και την επιχειρησιακή ένταξη του στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας».
«Είναι φανερό ότι ένα τόσο προηγμένο οπλικό σύστημα, το οποίο ουσιαστικά είναι αντίγραφο του ισπανικού αεροπλανοφόρου ¨Χουάν Κάρλος Α¨ θα άλλαζε την ισορροπία των ναυτικών δυνάμεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και θα έδινε στον πρόεδρο Erdogan ένα πρόσθετο μέσο για την άσκηση πίεσης στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Εφόσον η επιβολή ενός εμπάργκο όπλων παραμένει το προνόμιο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα μια απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης που θα έστελνε το σωστό πολιτικό μήνυμα στον πρόεδρο Erdogan και την κυβέρνηση της Τουρκίας και θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το «πάγωμα» το οποίο προτείνουμε πρέπει κατά την άποψη μας να ισχύσει μέχρις ότου ο πρόεδρος Erdogan και η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφασίσουν να δώσουν την έμφαση στη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων» αναφερόταν στην επιστολή.

www.bankingnews.gr

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...