ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

17 Ιανουαρίου 2021

Rafale: Αγοράσαμε περιορισμένη ισχύ σε βάρος του Στρατού και του Ναυτικού.

 Rafale: Αγοράσαμε περιορισμένη ισχύ σε βάρος Στρατού και Ναυτικού

Γράφει ειδικός συνεργάτης

https://www.armyvoice.gr/2021/01/rafale-agorasame-periorismeni-ischy-se-varos-stratoy-kai-naytikoy/

Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων την περασμένη εβδομάδα η σύμβαση απόκτησης των 18 Rafale από τη Πολεμική Αεροπορία με τεράστια αποδοχή από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. 

Η όλη διαδικασία στερήθηκε ουσιαστικά οποιασδήποτε κριτικής και ουσιαστικού ελέγχου για να μείνει και κάτι στην…ψωροκώσταινα!

Ας ακουστεί, έστω και καθυστερημένα, ο αντίλογος. 

 

Η αγορά αυτή είναι δικαιολογημένη μόνον για να διατηρήσει η Πολεμική Αεροπορία πηγή μαχητικών και όπλων εκτός ΗΠΑ, η συνέχεια δηλαδή της στρατηγικής απόφασης της «αγοράς του αιώνα του 1980». Μόνον για αυτό.

Με τον τρόπο που έγινε, αγοράσαμε περιορισμένη ισχύ ουσιαστικά από το 1923 και μετά. Παράλληλα κατά τη συζήτηση στη Βουλή το Κοινοβούλιο, η Ελλάδα και φίλοι και εχθροί ενημερώθηκαν ότι τα μαχητικά που θα αγοραστούν στα επόμενα 5 χρόνια δεν θα είναι 18 αλλά θα γίνουν 40.

Το κόστος αυτών των αεροσκαφών με πρόχειρους υπολογισμούς θα κυμανθεί από 5 έως 7 δις ευρώ. Η χώρα αναδύει ευωδία οικονομική…Σαουδικής Αραβίας!

 Ας συλλογιστούμε τώρα …ελεύθερα που θα ‘λεγε και ο Καζαντζάκης.

Οι Τούρκοι έχουν 217 μαχητικά, παλαιότερα των ελληνικών τα περισσότερα, αναβαθμισμένα όμως στο επίπεδο F-16C/D Block 50+Adv. Δεν είναι missionized και τα περισσότερα δεν μπορούν να δεχτούν CFT όπως τα ελληνικά F-16 Block 52+/52+Adv, είναι δηλαδή σχεδόν 4ης και κάτι γενιάς. Έχουν επίσης 35 F-16 Block 30 αναβαθμισμένα δομικά.

Η Πολεμική Αεροπορία τι θα είχε χωρίς τα Rafale; 84 F-16V (παρά κάτι 5ης γενιάς), 24 Μ2000-5Mk2 και 37 F-16 Block 50 Adv (δηλαδή του επιπέδου των τουρκικών). Επίσης διαθέτει περί τα 54 αεροσκάφη F-16 Block 30 και M2000 EGM/BGM. 

Σύνολο 247 αφη η Τουρκική Αεροπορία έναντι 200 αφων της δικής μας Πολεμικής Αεροπορία εκ των οποίων όμως τα 60 είναι ίδιου επιπέδου με τα τουρκικά και τα 84 απείρως ικανότερα! Ποια είναι η νέα απειλή; Μα οι S 400!

Παράλληλα, εξαγγέλθηκε (και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ) αγορά κατάλληλων όπλων για τον υπάρχοντα αεροπορικό στόλο, επαναπιστοποίηση των παλαιών και FOS για τον υπάρχοντα αεροπορικό στόλο.

Αν δεχθούμε ότι υφίσταται έλλειμμα 47 αεροσκαφών τα οποία καλύπτονται με 18 Rafale, με ταυτόχρονη επιστροφή στη Γαλλία 18 M2000 EGM τότε δεν υπάρχει λόγος να …διαβάσουμε παρακάτω!

Επιπρόσθετα, η τουρκική αεροπορία εμφανίζει πρόβλημα ανταλλακτικών και ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα χειριστών….

Άρα; Είμαστε μια χαρά! Τους…. «έχουμε».

Τι θα μπορούσε να γίνει (κάτι σαν κερασάκι στην τούρτα); Σίγουρα αναβάθμιση σε F-16V των 37 F-16C/D Block 50 με κόστος περί το μισό δις ευρώ και τα 34 F-16 Block 30 αναβάθμιση με τα απάρτια που θα προκύψουν με άλλα τόσα ευρώ.

Το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί αν συμψηφιστούν τα πιθανά έσοδα από τα απάρτια που θα περισσέψουν από τις αναβαθμίσεις! Έτσι γλιτώνουμε περί το 1,5 δις ευρώ για τους….συνταξιούχους!

Και τελειώσαμε: ΟΧΙ! Διαγωνισμός σε χρόνο που θα καθοριστεί για το νέο μαχητικό αεροσκάφος της ΠΑ που θα τα αντικαταστήσει όλα αυτά με απαίτηση για συμπαραγωγή, μεταφορά τεχνογνωσίας κλπ. Κόστος; Περί τα 25 δις για 30 έτη (οι Τούρκοι με 8 δις ευρώ θα αποκτούσαν 100 F 35A….) και ΕΑΒ (ή κάτι άλλο που να…δουλεύει) σε ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ εποχή.

Τώρα τι κάναμε; 2,5 δις για 18 εξαιρετικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς που θα συμπληρωθούν με άλλα 22 (F 35; για να είναι cost effective η επένδυση σε Viper), με σχεδόν μηδενική βιομηχανική προοπτική….

Στα άλλα όπλα πως είναι η αναλογία ισχύος; 

Στον Στρατό Ξηράς όλος ο ανδρικός ελληνικός πληθυσμός έχει εκπαιδευτεί στα Μ113…ΤΟΜΠ; Οι Πεζοναύτες; Το αρματικό δυναμικό που θέλει αναβάθμιση; Τα επιθετικά ελικόπτερα; Τα μεταφορικά; Πως θα αντιμετωπίσουμε τους αριθμούς και το υλικό της Τουρκίας που έχει και πρόσφατη πολεμική εμπειρία;

Στο Πολεμικό Ναυτικό βρισκόμαστε στην ένδοξη δεκαετία του…1980 κατά μέσο όρο. Εμείς θέλουμε τα πάντα και ο αντίπαλος ΕΧΕΙ τα πάντα….


Με βάση τα παραπάνω η Τουρκία πιέζεται να αντιδράσει και θα αντιδράσει εντάσσοντας νέο μαχητικό στην δική της Αεροπορία. Τότε; Αν το μαχητικό αυτό είναι το F-35 (που στο μέλλον θα είναι γιατί η αντικατάσταση των F-16 με 100 από τα F 35 είχε ήδη προγραμματιστεί πριν 20 χρόνια περίπου…) τι θα γίνει με την επένδυση στα 18 Rafale; Απάντηση: (Σχεδόν) θα απαξιωθεί….

Αν όμως αυτά τα χρήματα οδηγούσαν το όπλο σε…συμμάζεμα (εν αναμονή του νέου μαχητικού) και σε μείωση των ελλείψεων των άλλων όπλων, όπου η Τουρκία δε θα νιώσει ότι αλλάζει δραματικά η ισορροπία ισχύος σε αντίθεση με τον αέρα όπου τα Rafale προστίθενται σε μια σχετική ισορροπία που επιτυγχάνεται με τα 84 F 16 V, θα μειώναμε το ισοζύγιο ισχύος και θα έμενε σαν επένδυση και κάτι στη χώρα χωρίς να κάναμε πιο ανήσυχο τον νευρικό γείτονα….

Τι σχέση έχει η παραπάνω λογική ανάλυση στην οποία οδηγεί η ελεύθερη σκέψη με αυτά που προτάθηκαν στην πολιτική ηγεσία και τα υλοποίησε όλος σχεδόν ο πολιτικός κόσμος; ΚΑΜΜΙΑ….

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...