ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

18 Ιανουαρίου 2021

Σεργκέι Λαυρόφ στους τρομοκρατημενους έλληνες πολιτικούς: «Νόμιμο το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.».

 Σεργκέι Λαφρόφ: «Νόμιμο το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της  ύδατα στα 12 ν.μ.» | Pronews

Νόμιμο χαρακτήρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

 

Ο Ρώσος υπουργός δεν διευκρίνισε βέβαια εάν η άσκηση του δικαιώματος αυτού  αφορά όλη την περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων, δηλαδή και το Αιγαίο όπου υπάρχουν οι έντονες τουρκικές αντιδράσεις ή αφορά μόνο αυτό που άσκησε στο Ιόνιο.

 

 

Ερντογάν: «Προχωράμε σε ιστορικό μετασχηματισμό στην εξωτερική μας πολιτική».

 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συμμετοχής του μέσω τηλεδιάσκεψης στο 7ο τακτικό συνέδριο του κόμματός του με τους περιφερειάρχες των πόλεων Μανίσα, Αϊντίν, Μάρντιν, Αντίγιαμαν, Κίλις, Μπίνγκιολ, Μπίτλις, Ελαζίγ και Μους, δήλωσε πως ενεργοποίησε τη δυναμική της Τουρκίας με επενδύσεις και εξαγωγές, αύξηση παραγωγής, ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ο Ερντογάν, σημείωσε πως προβαίνουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και πως εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις πολιτικές τους, ενώ μίλησε και για μεταρρυθμίσεις στην εξωτερική πολιτική.

«Δημιουργούμε την υποδομή για έναν ιστορικό μετασχηματισμό στην εξωτερική μας πολιτική. Χάρη στην ισχυρή βούλησή μας μπροστά σε κρίσιμα ζητήματα από την ανατολική Μεσόγειο έως το Καραμπάχ, δείξαμε σε όλο τον κόσμο την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα. Είναι γεγονός ότι καθώς η Τουρκία αυξάνει την περιφερειακή και παγκόσμια δύναμή της, πολλαπλασιάζονται παράλληλα και οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας».

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια:

  1. Δένδιας για Λαβρόφ: Χαιρετίζω την εξαιρετικά σημαντική δήλωσή του για χωρικά ύδατα 12 μιλίων.
    Ενίσχυση του «εθνικού οπλοστασίου» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την ψήφιση για καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ενώ χαιρέτισε και τη χθεσινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
    Βήμα για ενίσχυση του εθνικού μας οπλοστασίου, σε κλίμα αδιασάλευτης ομοψυχίας, αποτελεί η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος, εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
    Προϋπόθεση η παύση των προκλητικών ενεργειών
    «Για την επανάληψη αλλά και για τη συνέχιση των διερευνητικών, απαιτείται η βεβαιωμένη σταθερή αποκλιμάκωση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών που υπενθύμισε ότι πάγια, «και όταν η κρίση στις σχέσεις μας με την Τουρκία ήταν ιδιαίτερα έντονη, η κυβέρνηση επαναλάβαμε την ετοιμότητά της για διάλογο. Έθετε όμως πάντοτε διαχρονικά τις ίδιες σαφείς προϋποθέσεις. Απαιτούσε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα μας, να αποχωρήσει το Όρουτς Ρέις» πρόσθεσε αναφορικά με τις διερευνητικές.
    Σημείωσε δε πως την ελληνική θέση την υιοθέτησε στα συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.
    «Στον διάλογο αυτό, η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη. Προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση, γιατί η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα. Όχι με χρήση βίας και βεβαίως, όχι με απειλές πολέμου».
    Υπογράμμισε ξανά ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν αποκλειστικά στη διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και υπενθύμισε ότι οι διερευνητικές είναι προκαταρκτικό στάδιο επαφών, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αντιλήψεις κοινές και να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει έδαφος για μια διαπραγμάτευση.
    «Εξυπακούεται δε ότι για να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, θα πρέπει να μην τεθεί στον παραμικρό κίνδυνο, η αποκλιμάκωση που έχει επέλθει» είπε ο Νίκος Δένδιας και επικαλέστηκε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
    Η Ελλάδα προετοιμάζεται
    «Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην Επικράτειά της, οποτεδήποτε αυτή το κρίνει» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγη ώρα προτού ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής.
    Προσέθεσε ότι είναι κατανοητό πως τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη, διότι εκεί έχει υπογραφεί το μνημόνιο με την Αίγυπτο, όμως τόνισε πως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα εάν μιλάμε μόνο για την Κρήτη.
    «Εξαιρετικά σημαντική η δήλωση Λαβρόφ»
    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε τέλος και στη χθεσινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με την οποία χαιρέτισε τη συμφωνία για έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας
    «Θέλω να χαιρετίσω την εξαιρετικά σημαντική, επαναλαμβανόμενη δήλωση του υπουργού της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτηρίζει, αυτονόητα, απολύτως νόμιμη την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της» είπε με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών.
    Πηγή: Σπούτνικ
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Πορτογαλία υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας – Κύπρου.
      Στήριξη των από την πρέσβη της Πορτογαλίας.
      Παράλληλα, έστειλε αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η πορτογαλική προεδρία θα υπεραμυνθεί και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα της περιοχής και την προειδοποίησε ότι στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, τον Μάρτιο, θα εξεταστεί η συμπεριφορά της και σε περίπτωση που δεν έχει συμμορφωθεί, θα ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στη λίστα του εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέφ Μπορέλ.
      Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής τις προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εξάμηνο, η κ. Πάιβα αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δίνοντας έμφαση στη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στη περιοχή, υπογραμμίζοντας:
      “Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας έναντι οιονδήποτε άδικων και άνομων απαιτήσεων και απειλών. Επιθυμούμε την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και θα δούμε μέχρι τον Μάρτιο, που θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πώς θα προχωρήσουμε. Ως προεδρία θα υπεραμυνθούμε των συμφερόντων της Ένωσης αλλά και των κρατών της, ώστε να διασφαλίσουμε την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα”.
      ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...