ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

26 Ιανουαρίου 2021

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ. ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΙΟΓΕΝΕΙΣ - ΙΟΓΕΝΕΙΣ - ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ; Στον ιό του κοινού κρυολογήματος; στην Γρίππη; στην Ιλαρά; Ερυθρά; Ανεμευλογιά; Ευλογιά; Ερπης επιχείλιος; Έρπης γεννητικών οργάνων; Ερπης ζωστήρ; Ερπητική εγκεφαλίτιδα; Ηπατίτιδα A; Ηπατίτιδα B; Ηπατίτιδα C; Ηπατίτιδα Ε; AIDS; Λοιμώδης μονοπυρήνωση; Λοίμωξη απο κυτταρομεγαλοϊό; Παρωτίτιδα; Πολιομυελίτιδα; Κονδυλώματα οξυτενή; Μολυσματική τέρμινθος; Λύσσα; Δάγγειος;

  Χλωροκίνη: Σταμάτησε κλινική δοκιμή - Αποδείχτηκε θανατηφόρα σε κάποιους ασθενείς.


 «Οι γιατροί απλώς δοκιμάζουν τη χλωροκίνη, επειδή θέλουν να προσφέρουν κάτι στους ασθενείς τους», εκτίμησε η Λορίν Σάουερ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ.


Καθηγητής Κ. Συρίγος: «Δεδομένο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού - Ελπίζουμε να έχουμε κάποια φαρμακευτική λύση».
Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας, Κωνσταντίνος Συρίγος, σε εκπομπή, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού το ερχόμενο φθινόπωρο. 

Υ.Γ.  ΤΟ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ  ΑΡΘΡΟ  ΤΟΥ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  ΓΚΕΪΤΣ
 

Αφού επισήμανε ότι τα δείγματα είναι γενικά ενθαρρυντικά, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης μιας καλύτερης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τόνισε ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι δεδομένο, προβλέποντας ότι θα το δούμε να συμβαίνει το ερχόμενο φθινόπωρο.
Καλύτερη προετοιμασία και ξεκούραση του προσωπικού
"Αυτό θα μας δώσει χρόνο να προετοιμαστούμε καλύτερα για το δεύτερο κύμα, γιατί το δεύτερο κύμα θα έρθει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να ξεκουράσουμε το προσωπικό, ώστε να ξαναπέσει στη μάχη. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε. Η εμπειρία και οι προηγούμενες επιδημίες λένε ότι είναι δεδομένο" είπε ο καθηγητής.
Το συμπέρασμά του προκύπτει από το γεγονός ότι όσο μικρότερη ανοσία υπάρχει στην κοινότητα, τόσο πιο δεδομένο είναι. "Η ελπίδα μας γι’ αυτό το κύμα, είναι μήπως καταφέρουμε και τότε έχουμε κάποια θεραπευτική προσέγγιση, ώστε να βοηθήσουμε τους αρρώστους και να το περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος, εκτιμώντας ότι τα εμβόλια για τον ιό θα είναι έτοιμα προς το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2021.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΖΗΝΩΝΟΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ. 

Δεν μπορώ να καταλάβω το γεγονός ότι γιατροί, και μάλιστα πανεπιστημιακοί, μιλούν για φάρμακα για μία ίωση, (με  την  έννοια  που  δίνει  ο  κόσμος  στην λέξη  "φάρμακο"),  ενώ γνωρίζουν ότι δεν έχουμε αποτελεσματικά φάρμακα για τους ιούς.
Βρε αφιλότιμοι, ασχετίλα ή εσκεμμένη παραπληροφόρηση;

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΙΟΓΕΝΕΙΣ - ΙΟΓΕΝΕΙΣ - ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ; 

Στον ιό του κοινού κρυολογήματος; στην Γρίππη; στην Ιλαρά; Ερυθρά; Ανεμευλογιά; Ευλογιά; Ερπης επιχείλιος; Έρπης γεννητικών οργάνων; Ερπης ζωστήρ; Ερπητική εγκεφαλίτιδα; Ηπατίτιδα A; Ηπατίτιδα B; Ηπατίτιδα C; Ηπατίτιδα Ε; AIDS; Λοιμώδης μονοπυρήνωση; Λοίμωξη απο κυτταρομεγαλοιό; Παρωτίτιδα; Πολιομυελίτιδα; Κονδυλώματα οξυτενή; Μολυσματική τέρμινθος; Λύσσα; Δάγγειος;

ΚΑΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ; ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΘΡΑΝΙΑ;

Χλωροκίνη: Σταμάτησε κλινική δοκιμή - Αποδείχτηκε θανατηφόρα σε κάποιους ασθενείς

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την μελέτη της χλωροκίνης ως πιθανό φάρμακο θεραπείας κατά της νόσου Covid-19.
Από διάφορες επιστημονικές πλευρές αυξάνονται οι επιφυλάξεις, οι προειδοποιήσεις και οι ενδείξεις για πιθανές επικίνδυνες παρενέργειες, ιδίως σε υψηλές δόσεις και για άτομα με υποκείμενο καρδιακό νόσημα.
Μια βραζιλιάνικη μελέτη σε ασθενείς με κορωνοϊό, που δοκίμασε τη χλωροκίνη και τη συγγενική υδροξυχλωροκίνη, σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη (θεραπευτικό σχήμα που δοκιμάζεται ήδη σε διάφορες χώρες), αναγκάστηκε να διακοπεί πρόωρα για λόγους ασφαλείας, καθώς σε υψηλή δόση η χλωροκίνη αποδείχθηκε θανατηφόρα για μερικούς ασθενείς.
Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προειδοποίησε για πιθανές σοβαρές καρδιακές παρενέργειες από το φάρμακο.
Επίσης επιστήμονες με δημοσίευση τους στο «Nature», που αφορά την παρακολούθηση 84 ασθενών με Covid-19 στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι επί πέντε μέρες έπαιρναν δύο φορές ημερησίως υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη, προειδοποιούν και αυτοί για κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, καθώς οι εννέα ασθενείς εμφάνισαν επικίνδυνη αρρυθμία (που αυξάνει τον κίνδυνο ανακοπής). Τελικά, τέσσερις πέθαναν από πολυοργανική ανεπάρκεια και κανένας από έμφραγμα.
Οι ερευνητές συμπέραναν πάντως ότι οι ασθενείς που παίρνουν αυτά τα φάρμακα, χρειάζονται συνεχή καρδιολογική παρακολούθηση.
Στη βραζιλιάνικη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», 81 ασθενείς με Covid-19 έπαιρναν σε καθημερινή βάση υψηλή ή χαμηλή δόση χλωροκίνης.
Αντί για 28 μέρες, η δοκιμή διακόπηκε την 13η μέρα, καθώς πέθαναν έξι από τους 40 ασθενείς στην ομάδα της χαμηλής δοσολογίας (450 μιλιγκράμ δύο φορές την πρώτη μέρα και μετά ίδια δόση μια φορά τη μέρα), ενώ πέθαναν 16 από τους 41 στην ομάδα υψηλής δοσολογίας (600 μιλιγκράμ δύο φορές τη μέρα από δεκαήμερο). Επιπλέον, από τους πέντε ασθενείς της δεύτερης ομάδας με υποκείμενο καρδιακό νόσημα, οι τρεις πέθαναν.
Οι Βραζιλιάνοι ερευνητές συμπέραναν ότι πρέπει να μη δίνεται χλωροκίνη σε υψηλές δόσεις. Από την άλλη πάντως, άλλοι επιστήμονες που σχολίασαν την βραζιλιάνικη δοκιμή στο ίδιο περιοδικό, εκτίμησαν ότι «παρά αυτά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα, αρκετές άλλες παρατηρήσεις μας αποτρέπουν από το να συμπεράνουμε κατηγορηματικά ότι η υψηλής δόσης χλωροκίνη ήταν τοξική».
Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη, σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη, προτάθηκαν ως πιθανή λύση για ασθενείς με Covid-19 σε μια γαλλική μελέτη, για την οποία αργότερα εκφράστηκαν ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία της από το ίδιο το περιοδικό όπου έγινε η σχετική δημοσίευση, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν». Επίσης από το Φεβρουάριο υπήρξαν δύο κινεζικές μελέτες που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η χλωροκίνη μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια της Covid-19 σε αρκετούς ασθενείς.
Έκτοτε έχουν υπάρξει και άλλες μικρές μελέτες, αλλά καμία, σύμφωνα με το «Nature», δεν έχει δείξει σαφώς αν η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη ωφελούν ή όχι στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Στις 21 Απριλίου τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι ανεπαρκή ακόμη τα δεδομένα για να γίνει σύσταση υπέρ ή κατά της χρήσης αυτών των δύο ουσιών σε ασθενείς με Covid-19. Διάφοροι επιστημονικοί φορείς στις ΗΠΑ (Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία, Εταιρεία Λοιμωδών Ασθενειών) έχουν ζητήσει η χλωροκίνη να χρησιμοποιείται μόνο σε κλινικές δοκιμές.
 «Οι γιατροί απλώς δοκιμάζουν τη χλωροκίνη, επειδή θέλουν να προσφέρουν κάτι στους ασθενείς τους», εκτίμησε η Λορίν Σάουερ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ.



EIDD-2801: νέο «φάρμακο»  για  τον  Κορωνοϊό από τις ΗΠΑ - Βγαίνει σε μορφή χαπιού.
Αντιμετωπίζει κι άλλους κορωνοϊούς εκτός του COVID-19.
Μπορεί ο μεγάλος «αγώνας» παγκοσμίως να αφορά την εύρεση εμβολίου για τον κορωνοϊό, παρόλα αυτά συνεχίζονται και οι δοκιμές για νέα πειραματικά φάρμακα.
Στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε ένα φάρμακο ερευνητών από το πανεπιστήμιο Emory στις ΗΠΑ, που φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τη βλάβη των πνευμόνων, μάλιστα το σημαντικό στοιχείο σε αυτό το φάρμακο είναι ότι μπορεί να λαμβάνεται σε μορφή χαπιού.
Το φάρμακο ονομάζεται EIDD-2801. Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές σε ποντίκια και σύντομα αναμένεται ότι θα γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Εάν δοκιμές επαληθεύσουν τις προσδοκίες, το φάρμακο αναμένεται ότι θα αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, εν μέρει και επειδή μπορεί να λαμβάνεται και με τη μορφή χαπιού.
Το αντι-ιϊκό φάρμακο ευρέος φάσματος σε μορφή δισκίου, που μπορεί να ληφθεί από το στόμα, με την κωδική ονομασία EIDD-2801, βάσει των προκαταρκτικών ερευνητικών δεδομένων δείχνει να μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες ο κορωνοϊός.
O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη δώσει άδεια για την έναρξη κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους. Κάτι που θα γίνει άμεσα.
Το EIDD-2801, έχει ήδη δοκιμασεί καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων του πνεύμονα και σε ποντίκια, και φαίνεται να μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή πνευμονία και τον θάνατο.
Όταν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικά στα τρωκτικά, απέτρεψε τη σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, ενώ όταν χορηγήθηκε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη COVID-19, μείωσε επίσης το ιικό φορτίο και την πνευμονική βλάβη, αφού αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού, χωρίς τοξικές παρενέργειες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν το φάρμακο χορηγείται ως θεραπεία 12 ή 24 ώρες μετά την έναρξη της λοίμωξης, μπορεί να μειώσει τον βαθμό πνευμονικής βλάβης και απώλειας βάρους σε ποντίκια. Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας αναμένεται να είναι μεγαλύτερο στους ανθρώπους γιατί η περίοδος έναρξης της νόσου επεκτείνεται.
Ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι το φάρμακο «όχι μόνο έχει υψηλές δυνατότητες για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19, αλλά φαίνεται επίσης αποτελεσματικό για τη θεραπεία άλλων σοβαρών λοιμώξεων κορωνοϊού».


ΣΗΜΕΙΩΣΗ  Ζ.Π.  έχουμε  γράψει  επανειλημμένα:  δεν  υπάρχει  φάρμακο  για  ιούς,  ούτε  θα  κατασκευασθεί  τέτοιο  φάρμακο  για  τα  επόμενα  100  χρόνια. 

ΟΛΑ  ΤΑ  ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ  "ΦΑΡΜΑΚΑ"  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΚΟΡΩΝΟΪΟ  ΘΑ  ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ. 

 Δυστυχώς  η  παραπληροφόρηση  συνεχίζεται.  Οι  μισοί  Έλληνες  περιμένουν το  «φάρμακο» - ακόμη  και  οι  γιατροί -  και  οι  άλλοι  μισοί  το  εμβόλιο  το  Σεπτέμβριο,  παρ’  όλο  που   τονίσαμε  ότι  αξιόπιστο  εμβόλιο  θα  έχουμε  περίπου  τον  Σεπτέμβριο  του 2021.

Διάφοροι  μεγαλογιατροί,  Έλληνες  και  ξένοι,  που  αναφέρονται  από  αγράμματους  δημοσιογράφους  ότι  πέτυχαν  "θεραπεία"  του  Κορωνοϊού,  δεν  στέκουν  στα  καλά  τους,  χρειάζονται  ψυχίατρο  και  πολύ  υποπτεύομαι  ότι  μάλλον  παρακολουθούνται  και  παίρνουν  κατάλληλη  ψυχιατρική  αγωγή  και  οι  συνάδελφοί  τους  το  γνωρίζουν  αυτό.        

Μεγάλη  μερίδα  των  Ελλήνων επιτίθεται   χαζοειδώς  στο  εμβόλιο  και  γενικά  σε  κάθε  εμβολιασμό.  Η  βλακεία  στο  αποκορύφωμα.

Άλλοι  τα  βάζουν  με  τους  κινέζους  και  με  ότι  μπορεί  να  φανταστεί  κανένας  και  ταυτόχρονα  ψηφίζουν  την  μαφιόζικη  οικογενειοκρατία  του  Κούλη,  που  είναι  το  βασικό  γρανάζι  του  Σόρος  στην πατρίδα  μας.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ




  Υ.Γ.




Ο  ΙΟΣ  ΤΗΣ  ΓΡΙΠΗΣ  ΤΟΥ  1918  


Αναφέρεται  ότι o  ιός  της γρίπης  του  1918  πρωτοεμφανίστηκε σε μία φάρμα χοίρων στο Κάνσας των ΗΠΑ,  γι  αυτό  και  ονομάστηκε  και γρίπη των χοίρων.  Έφτασε  στην  Ευρώπη  μέσω των  αμερικανικών στρατευμάτων.  Ωστόσο, η εμπόλεμη κατάσταση της εποχής και η πολεμική λογοκρισία ήταν οι κύριοι λόγοι που δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σχετικές πληροφορίες. Σχεδόν μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Ισπανία, της οποίας οι εφημερίδες με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα έδιναν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, αφού η χώρα αυτή δεν συμμετείχε στον πόλεμο. Έτσι  πήρε  το  όνομα  Ισπανική  Γρίπη.  
Ο ιός εξαπλώθηκε σε τρία κύματα, (το πρώτο ήταν ήπιο, σαν το σημερινό του Κορωνοϊού και τα δύο επόμενα φονικότατα), και ήταν μία από τις αιτίες που σταμάτησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς τα στρατεύματα και των δύο αντιπάλων είχαν αποδεκατιστεί. 
Στελέχη του ιού της  Ισπανικής  Γρίπης  του  1918  βρέθηκαν σε κατεψυγμένα πτώματα στον Βόρειο Πόλο.
Ο ιός αναστήθηκε, καλλιεργήθηκε και δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα. Είναι τόσο φονικός ώστε σε λίγες ώρες τα πειραματόζωα κατέληγαν. Η νεκροτομή των πειραματόζωων έδειχνε μαζική αιμορραγία στους πνεύμονες. Και οι δύο πνεύμονες μετατρέπονταν σε σάκοι γεμάτοι αίμα και πύον.

Ο  ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

O COVID-19 είναι ζωονόσος – δηλαδή ένας ιός ο οποίος μεταφέρεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Προηγούμενοι κορωνοϊοί, όπως o SARS και ο MERS, οι οποίοι προκάλεσαν επιδημίες το 2002 και το 2012 αντίστοιχα, ήταν και αυτοί ζωονόσοι, προερχόμενοι από νυχτερίδες.
Ωστόσο, για να γίνουν αυτοί οι κορωνοϊοί  μολυσματικοί στον άνθρωπο, έπρεπε να περάσουν από έναν ενδιάμεσο ξενιστή, δηλαδή ένα άλλο είδος ζώου. Με αυτόν τον τρόπο, απέκτησαν τις απαραίτητες μεταλλάξεις, οι οποίες τους επέτρεψαν να “προσκολληθούν” στα ανθρώπινα κύτταρα. Όσον αφορά τον COVID-19, η πιο πρόσφατη έρευνα πάνω στο γονιδίωμα του ιού, επιβεβαίωσε πως ο πιο πιθανός αρχικός φορέας του ιού ήταν ένα είδος νυχτερίδας. Αυτό που μένει να προσδιοριστεί είναι εάν ο ιός πέρασε απευθείας από το αρχικό ζώο-ξενιστή στον άνθρωπο, ή μέσω ενδιάμεσου ζώου-ξενιστή (όπως ο SARS και ο MERS).
Αυτό που είναι σίγουρο πάντως, είναι ότι ο COVID-19 είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης και όχι εργαστηρίου υψηλής ασφαλείας.
Από το 2007 είχε προειδοποιηθεί η Κυβέρνηση της Κίνας ότι υπήρχε κίνδυνος πανδημίας από την «ωρολογιακή βόμβα» που έκρυβε η αγορά εξωτικών ζώων.


Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΠΛΟ.  Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020



ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ  ΜΕ  ΠΡΟΣΟΧΗ  ΤΗΝ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ   ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ  ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ  ΕΓΙΝΕ  ΤΟ 2008  ΑΠΟ  ΤΟΝ   Δρ.GREGER ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.

Ο   Greger   ήταν  το  2008  διευθυντὴς  Δημοσίας  Υγείας  στο  Humane Society  των ΗΠΑ.
https://www.facebook.com/diamkoutoulas/videos/2545396929045540/UzpfSTE2MjUxOTkzOTM6MTAxNTczODQ2NzE2NDM4OTI/


 













Υ.Γ. 1



ΤΟ  ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟ  ΑΡΘΡΟ  ΤΟΥ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  ΓΚΕΪΤΣ.  
 ΟΙ  ΜΕΛΕΤΩΝΤΕΣ  ΤΟΥΣ  «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ»  ΘΑ  ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ  ΟΤΙ  ΑΠΟΤΕΛΕΙ  ΜΙΑ  ΣΥΡΡΑΦΗ  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ  ΑΡΘΡΩΝ  ΤΩΝ  «ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ».








Το υπόμνημα του Μπιλ Γκέιτς για τη μάχη εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
O ιδρυτής της Microsoft κι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, Μπιλ Γκέιτς, δήλωσε πως η πανδημία του κορωνοϊού είναι ο «χειρότερος του εφιάλτης» και για αυτό είναι αποφασισμένος να χρηματοδοτήσει αρκετές έρευνες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού.
Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Washington Post ο δισεκατομμυριούχος και αυτήν τη στιγμή ο μεγαλύτερος χορηγός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξηγεί πως οι καινοτομίες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το κλειδί για τον περιορισμό της ζημιάς,
παρουσιάζοντας σε αναλυτικό υπόμνημά του στο gatesnotes.com την άποψή του για την κατάσταση και το πώς μπορούν να επιταχυνθούν οι καινοτομίες αυτές.
Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρο το άρθρο του Μπιλ Γκέιτς «Πρώτη Παγκόσμια Πανδημία (Pandemic I)», σε μετάφραση του σκηνοθέτη, σκηνογράφου, creative director και κειμενογράφου Πάρι Μέξη (www.parismexis.com).
Πρώτη Παγκόσμια Πανδημία (Pandemic I)
Η πανδημία του κορωνοϊού τοποθετεί ολόκληρη την ανθρωπότητα απέναντι στον ιό. Η ζημιά στην υγεία, την περιουσία και την ευημερία μας είναι ήδη τεράστια. Αυτό που ζούμε είναι σαν ένας παγκόσμιος πόλεμος, μόνο που αυτή τη φορά είμαστε όλοι στο ίδιο στρατόπεδο. Μπορούμε όλοι να συνεργαστούμε προκειμένου να μάθουμε για αυτή την νόσο και να αναπτύξουμε τα εργαλεία για να την καταπολεμήσουμε. Πιστεύω πως οι καινοτομίες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το κλειδί για τον περιορισμό της ζημιάς. Καινοτομίες στις εξετάσεις, τις θεραπείες, τα εμβόλια και τις πολιτικές περιορισμού εξάπλωσης σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση των ζημιών στις οικονομίες και την ευημερία.
Αυτό το υπόμνημα παρουσιάζει την άποψή μου για την κατάσταση και το πώς μπορούμε να επιταχύνουμε αυτές τις καινοτομίες. (Επειδή η ανάρτηση είναι μεγάλη, παρατίθεται και ως αρχείο PDF.) Η κατάσταση αλλάζει κάθε μέρα, υπάρχει πληθώρα πληροφοριών –πολλές από τις οποίες είναι αντιφατικές– και είναι δύσκολο να βγάλει κανείς λογικό συμπέρασμα μέσα από όλες τις προτάσεις και τις ιδέες που ακούμε δεξιά και αριστερά. Επίσης μοιάζει σα να έχουμε όλα τα επιτεύγματα της επιστημονικής προόδου για να ξανανοίξουμε τις οικονομίες μας, ενώ στη πραγματικότητα δεν τις έχουμε. Αν και μερικές από τις πληροφορίες που ακολουθούν είναι λίγο τεχνικές, ελπίζω να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να κατανοήσουν τι συμβαίνει, να καταλάβουν ποιες καινοτομίες χρειαζόμαστε ακόμη και να μπορούν να πάρουν υπεύθυνες αποφάσεις σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Εκθετική ανάπτυξη και πτώση
Στη πρώτη φάση της πανδημίας, είδαμε μια εκθετική εξάπλωση σε αρκετές χώρες, ξεκινώντας από την Κίνα και μετά μέσω της Ασίας, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός των μολυσμένων διπλασιαζόταν πολλές φορές κάθε μήνα. Αν η συμπεριφορά των ανθρώπων δεν άλλαζε, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα είχε μολυνθεί. Αλλάζοντας συμπεριφορά (σημ. ως «αλλαγή συμπεριφοράς» [behavior change] στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας, εννοούνται οι προσπάθειες στην αλλαγή των προσωπικών συνηθειών των ανθρώπων προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια ασθένεια) πολλές χώρες μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν το ποσοστό της λοίμωξης και να αρχίσουν να το ελαττώνουν.
Η εκθετική εξάπλωση δεν είναι διαισθητική. Αν πεις ότι το δύο τοις εκατό του πληθυσμού είναι μολυσμένο και ότι αυτό διπλασιάζεται κάθε οκτώ μέρες, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα συνειδητοποιήσουν αυτόματα πως σε σαράντα μέρες, η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έχει μολυνθεί. Το μεγάλο πλεονέκτημα της αλλαγής συμπεριφοράς μας οδήγησε στη μείωση του ποσοστού λοίμωξης, τόσο δραματικά, που αντί να διπλασιάζεται κάθε οκτώ μέρες, να πέφτει κάθε οκτώ μέρες.
Χρησιμοποιούμε κάτι που λέγεται δείκτης αναπαραγωγής (reproduction rate) ή R0 (προφέρεται «αρ-νοτ»), για να υπολογίσουμε πόσες νέες λοιμώξεις έχουν προκληθεί από πρότερη λοίμωξη. Ο R0 είναι δύσκολο να μετρηθεί, γνωρίζουμε όμως πως είναι κάτω από το 1.0 όταν το πλήθος των περιστατικών πέφτει και πάνω από το 1.0 όταν τα περιστατικά αυξάνονται. Αυτή η φαινομενικά μικρή μεταβολή του R0 μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές.
Αν κάθε λοίμωξη πέσει από το να προκαλεί 2.0 περιστατικά σε πρόκληση μόνο 0.7 μολύνσεων, τότε μετά από σαράντα μέρες έχεις το ένα έκτο των μολύνσεων σε αντίθεση με το να έχεις τριάντα δύο φορές πιο πολλές. Αυτό είναι εκατόν ενενήντα δύο λιγότερα περιστατικά. Μπορείτε να το σκεφτείτε και διαφορετικά: Αν ξεκινήσετε με εκατό μολύνσεις σε μια κοινότητα, μετά από σαράντα μέρες θα καταλήξετε με δεκαεφτά μολύνσεις με τον χαμηλότερο R0 και τρεις χιλιάδες διακόσιες με το ψηλότερο. Οι ειδικοί συζητούν αυτή τη στιγμή σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να κρατήσουν τον R0 πολύ χαμηλά προκειμένου να ρίξουν τον αριθμό των περιστατικών πριν αρχίσει το άνοιγμα.
Η εκθετική μείωση είναι ακόμη λιγότερο διαισθητική. Πολλοί θα μείνουν εμβρόντητοι όταν σε πολλά μέρη θα πάμε από υπερφορτωμένα νοσοκομεία τον Απρίλη σε πολλές άδειες κλίνες τον Ιούλιο. Ο αντίκτυπος θα προκαλέσει σύγχυση, αλλά θα είναι αναπόφευκτο επακόλουθο της εκθετικής φύσης της λοίμωξης.
Καθώς προχωράμε στο καλοκαίρι, κάποιες περιοχές που διατηρούν την αλλαγή συμπεριφοράς θα βιώσουν εκθετική μείωση. Όμως, καθώς η συμπεριφορά αλλάζει προς το φυσιολογικό η θετική πορεία κάποιων περιοχών θα επιβραδυνθεί σημαντικά με επίμονα κύματα μολύνσεων και κάποιες περιοχές θα επιστρέψουν στην εκθετική αύξηση. Η κατάσταση θα είναι πολύ πιο σύνθετη από ότι είναι τώρα, με μεγάλη ανομοιογένεια.
Μήπως το παρακάναμε;
Είναι λογικό να ρωτούν οι άνθρωποι αν η αλλαγή συμπεριφοράς ήταν αναγκαία. Αδιαμφισβήτητα η απάντηση είναι ναι. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες περιοχές όπου ο αριθμός των περιστατικών δεν θα οδηγούσε σε μεγάλους αριθμούς μολύνσεων ή θανάτων, όμως δεν υπήρχε κανένας τρόπος να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιες είναι αυτές οι περιοχές. Χάρη στην αλλαγή αποτρέψαμε πολλά εκατομμύρια θανάτους και η τεράστια υπερφόρτωση νοσοκομείων θα οδηγούσε σε αύξηση των θανάτων και από άλλα αίτια.
Το οικονομικό κόστος της προσπάθειας για μείωση του ποσοστού της λοίμωξης είναι πρωτοφανές. Η πτώση της αγοράς εργασίας είναι γρηγορότερη από οτιδήποτε έχουμε βιώσει το παρελθόν. Ολόκληροι οικονομικοί κλάδοι έχουν παύσει. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως αυτό δεν είναι απλά το αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Όταν οι άνθρωποι ακούν πως μια μολυσματική ασθένεια διαδίδεται ανεξέλεγκτα, αλλάζουν συμπεριφορά. Το να διατηρήσουμε το 2020 την οικονομία του 2019 δεν ήταν ποτέ επιλογή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα επέλεγαν να μην πάνε να στο χώρο εργασίας τους, στα εστιατόρια ή να ταξιδέψουν προκειμένου να μην μολυνθούν ή να μολύνουν τους ηλικιωμένους ανθρώπους που ζουν μαζί τους. Οι προδιαγραφές που έθεσαν οι κυβερνήσεις διασφαλίζουν την αλλαγή συμπεριφοράς πολλών ανθρώπων προκειμένου ο δείκτης αναπαραγωγής να βρίσκεται κάτω από το 1.0, που είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε σε κάποια δραστηριότητα.
Οι πλουσιότερες χώρες βλέπουν μειωμένες μολύνσεις και έχουν αρχίσει να σκέφτονται να ανοίξουν. Ακόμη και αν οι κυβερνήσεις χαλαρώσουν λίγο τα μέτρα, δεν θα μπορέσουν όλοι να επιστρέψουν στις δραστηριότητες που θα επιτρέπονται. Θα χρειαστεί πολύ καλή επικοινωνία έτσι ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν το ρίσκο που θα πάρουν και να αισθάνονται άνετα να επιστρέψουν στη δουλειά ή στο σχολείο. Θα είναι σταδιακή η διαδικασία με κάποιους ανθρώπους να επιστρέφουν αμέσως στις δραστηριότητες που θα επιτραπούν ενώ κάποιοι άλλοι θα επιστρέφουν σιγά-σιγά. Κάποιοι εργοδότες θα χρειαστούν κάποιους μήνες προτού καλέσουν τους υπάλληλούς τους να επιστρέψουν. Κάποιοι άνθρωποι θα θέλουν να αρθούν οι περιορισμοί πιο άμεσα και κάποιοι ίσως θελήσουν να παραβούν τους κανόνες, πράγμα που θα θέσει τους πάντες σε κίνδυνο. Οι κυβερνώντες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση.
Διαφορές μεταξύ κρατών
Η πανδημία δεν έχει επηρεάσει όλα τα κράτη ίσα. Η Κίνα ήταν η χώρα στην οποία συνέβη η πρώτη λοίμωξη. Κατάφεραν να εφαρμόσουν αυστηρή απομόνωση και να πραγματοποιούν εκτεταμένες εξετάσεις προκειμένου να σταματήσουν το μεγαλύτερο μέρος της εξάπλωσης. Οι πλουσιότερες χώρες, τις οποίες επισκέπτονται περισσότεροι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, ήταν οι επόμενες που επλήγησαν. Οι χώρες που αντέδρασαν γρήγορα πραγματοποιώντας εξετάσεις και εφαρμόζοντας απομόνωση απέφυγαν μια λοίμωξη μεγάλης κλίμακας. Ανάμεσα στα οφέλη της γρήγορης αντίδρασης ήταν και το ότι αυτές οι χώρες δεν χρειάστηκε να «κλείσουν» τις οικονομίες τόσο όσο οι άλλες.
Η δυνατότητα να εξετάζεις τον κόσμο σωστά εξηγεί αρκετά τις διαφοροποιήσεις. Είναι αδύνατο να νικήσεις έναν εχθρό που δεν μπορείς να δεις. Έτσι, οι εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας για να τεθεί υπό έλεγχο η ασθένεια και να αρχίσει η επαναλειτουργία της οικονομίας.
Μέχρι στιγμής οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Νιγηρία αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος των αναφερόμενων παγκόσμιων μολύνσεων. Μία από τις προτεραιότητες του ιδρύματός μας ήταν να συμβάλει στη βελτίωση των εξετάσεων σε αυτές τις χώρες, ώστε να γνωρίζουν την κατάστασή τους. Με λίγη τύχη, κάποιοι παράγοντες που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη, όπως το πώς ο καιρός μπορεί να επηρεάσει την εξάπλωση του ιού, θα αποτρέψουν μια λοίμωξη μεγάλης κλίμακας σε αυτές τις χώρες.
Ωστόσο, η υπόθεσή μας θα πρέπει να είναι ότι η δυναμική της ασθένειας είναι η ίδια όπως και στις άλλες χώρες. Παρόλο που οι πληθυσμοί τους είναι δυσανάλογα νέοι - κάτι που θα σήμαινε λιγότερους θανάτους από το COVID-19 - αυτό το πλεονέκτημα αντισταθμίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά από το γεγονός ότι τα ανοσοποιητικά συστήματα πολλών ατόμων με χαμηλό εισόδημα εξασθενούν από καταστάσεις όπως υποσιτισμός ή o HIV. Ακόμα, όσο λιγότερο ανεπτυγμένη είναι η οικονομία μιας χώρας, τόσο πιο δύσκολο είναι να πραγματοποιήσει τις αλλαγές συμπεριφοράς που θα μείωνε το ποσοστό αναπαραγωγής του ιού. Εάν ζείτε σε μια αστική παραγκούπολη και κάνετε άτυπη εργασία για να κερδίσετε αρκετά για να ταΐσετε την οικογένειά σας καθημερινά, δεν θα είναι εύκολο να αποφύγετε την επαφή με άλλους ανθρώπους. Επίσης, τα συστήματα υγείας σε αυτές τις χώρες έχουν πολύ μικρότερη δυνατότητα περίθαλψης ασθενών, οπότε ακόμη και η παροχή θεραπείας οξυγόνου σε όλους όσους τη χρειάζονται θα είναι δύσκολη.
Δυστυχώς, είναι πιθανό οι συνολικοί θάνατοι στις αναπτυσσόμενες χώρες να είναι πολύ περισσότεροι από ότι στις ανεπτυγμένες χώρες.
Τι πρέπει να μάθουμε
Η γνώση μας για την ασθένεια θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε εργαλεία και τακτικές. Υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε ακόμα. Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα γίνονται πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και μιας από το Σιάτλ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Η παγκόσμια συνεργασία σε αυτά τα θέματα είναι εντυπωσιακή και λογικά θα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα μέχρι το καλοκαίρι.
Είναι η ασθένεια εποχική ή εξαρτάται από τον καιρό; Σχεδόν όλοι οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα (μια ομάδα που περιλαμβάνει τον COVID-19) είναι εποχικοί. Αυτό θα σήμαινε ότι θα υπάρχουν λιγότερες λοιμώξεις το καλοκαίρι, οι οποίες μπορεί να μας καθησυχάσουν όταν έρθει το φθινόπωρο. Αυτό εξαρτάται. Καθώς παρατηρούμε την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αυστραλία και σε άλλα μέρη στο νότιο ημισφαίριο όπου οι εποχές είναι αντίθετες με τις εποχές στις χώρες μας, γνωρίζουμε ήδη ότι ο ιός δεν είναι τόσο εποχικός όσο η γρίπη.
Πόσα άτομα χωρίς συμπτώματα έχουν αρκετό ιικό φορτίο για να μολύνουν τους άλλους; Πόσο μολυσματικά είναι τα άτομα που έχουν αναρρώσει και έχουν κάποιο υπολειπόμενο ιό; Τα μοντέλα που δημιουργούμε στους υπολογιστές μας παρουσιάζουν πως εάν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί αλλά μολυσματικοί, είναι πολύ πιο δύσκολο να ανοίξουμε τα πάντα χωρίς να αποφύγουμε μια αναζωπύρωση της κατάστασης. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ποσοστό λοιμώξεων που προέρχεται από αυτές τις πηγές, αλλά γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν τον ιό δεν αναφέρουν τα συμπτώματα και κάποια από αυτά τα άτομα ενδέχεται να τον μεταδώσουν.
Γιατί οι νέοι έχουν μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά όταν μολυνθούν; Η κατανόηση της δυναμικής εδώ θα μας βοηθήσει να σταθμίσουμε τους κινδύνους του ανοίγματος των σχολείων. Είναι ένα περίπλοκο θέμα διότι ακόμα κι αν οι νέοι όντως δεν αρρωσταίνουν τόσο συχνά, ενδέχεται πάντως να μεταδώσουν την ασθένεια στους άλλους.
Ποια συμπτώματα υποδεικνύουν ότι πρέπει εξεταστείτε; Ορισμένες χώρες λαμβάνουν την θερμοκρασία πολλών ανθρώπων ως αρχικό εργαλείο ελέγχου. Εάν το δεδομένο αυτό μας εξυπηρετεί στο να εντοπίσουμε περισσότερα περιστατικά, θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε σε αεροδρόμια και μεγάλες συγκεντρώσεις. Πρέπει να στοχεύσουμε τις εξετάσεις που διαθέτουμε στους ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κίνδυνου, εφόσον δεν έχουμε αρκετά διαγνωστικά τεστ για όλους.
Ποιες δραστηριότητες μας εκθέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης; Πολλοί μου κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την αποφυγή του έτοιμου φαγητού ή των πόμολων ή των δημόσιων τουαλετών ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης. Μακάρι να ήξερα τι να τους πω.
Θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις ανάλογα με τους διαφορετικούς τύπους συγκεντρώσεων όπως το να πηγαίνει κανείς στην τάξη ή την εκκλησία και ίσως θα πρέπει να τηρούνται κάποιες αποστάσεις. Σε μέρη χωρίς σωστή υγιεινή, μπορεί η εξάπλωση να γίνει από μολυσμένα κόπρανα, καθώς τα άτομα που έχουν μολυνθεί αποβάλλουν με αυτά και τον ιό.
Ποιος είναι πιο ευαίσθητος στην νόσο; Γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν. Η κατανόηση του πως επηρεάζεται η ασθένεια από το φύλο, τη φυλή και τις άλλες ασθένειες που μπορεί να έχει κανείς είναι ακόμη υπό εξέταση.
Ο ρόλος του Ιδρύματος Γκέιτς
Σε φυσιολογικούς καιρούς, το Ίδρυμα Γκέιτς διαθέτει περισσότερους από τους μισούς του πόρους στη μείωση των θανάτων από μολυσματικές ασθένειες. Αυτές οι ασθένειες είναι ο λόγος για τον οποίο ένα παιδί σε μια φτωχή χώρα είναι είκοσι φορές πιο πιθανό να πεθάνει πριν από την ηλικία των πέντε ετών από ένα παιδί σε μια πλούσια χώρα. Επενδύουμε στην εφεύρεση νέων θεραπειών και εμβολίων για αυτές τις ασθένειες διασφαλίζοντας ότι φτάνουν σε όλους όσους τις χρειάζονται. Οι ασθένειες περιλαμβάνουν τον ιό HIV, την ελονοσία, τη φυματίωση, την πολιομυελίτιδα και την πνευμονία. Όποτε υπάρχει επιδημία όπως ο Έμπολα, ο SARS ή ο Ζίκα, συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα για να βοηθήσουμε στη μοντελοποίηση των κινδύνων και να βοηθήσουμε στην διασφάλιση πόρων για τη δημιουργία νέων εργαλείων για την παύση της επιδημίας. Εξαιτίας αυτών των εμπειριών μίλησα για το πώς ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για μια αναπνευστική επιδημία στη ομιλία στο TED του 2015. Αν και δεν έχουν γίνει αρκετά, έγιναν πάντως μερικά βήματα για την προετοιμασία μας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του Coalition for Epidemic Preparedness Innovation, την οποία θα συζητήσω παρακάτω, στην ενότητα για τα εμβόλια.
Τώρα που η επιδημία μας χτύπησε, εφαρμόζουμε την τεχνογνωσία μας για να βρούμε τις καλύτερες ιδέες σε κάθε τομέα και να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουν ολοταχώς. Γίνονται πολλές προσπάθειες. Περισσότερες από εκατό ομάδες εργάζονται στις θεραπείες και άλλες εκατό στα εμβόλια. Χρηματοδοτούμε ένα υποσύνολο αυτών αλλά τις παρακολουθούμε όλες στενά. Παρακολουθούμε κάθε έργο προκειμένου να εντοπίσουμε όχι μόνο τις πιθανότητες του να λειτουργήσει αλλά και τις πιθανότητες να μπορέσει να επεκταθεί ώστε να βοηθήσει ολόκληρο τον κόσμο.
Ένα επείγον θέμα που προκύπτει είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την ανάπτυξη νέων εργαλείων. Εννοώντας τα δισεκατομμύρια που πρέπει να ξοδέψουμε για να σώσουμε τρισεκατομμύρια. Κάθε επιπλέον μήνας που απαιτείται για να βρούμε το εμβόλιο είναι άλλος ένας μήνας που η οικονομία δεν μπορεί να επιστρέψει στο φυσιολογικό. Ωστόσο, δεν είναι σαφές το πώς θα συνεργαστούν οι χώρες για να συντονίσουν τη χρηματοδότηση. Κάποιοι θα μπορούσαν να πάνε απευθείας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά απαιτούν να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες τους. Υπάρχει πολλή συζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ιδιωτικού τομέα και του ιδρύματος μας για το πώς να οργανώσουμε αυτή τη προσπάθεια.
Καινοτομία για να νικήσουμε τον εχθρό
Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ένα σύνολο από απίστευτες καινοτομίες όπως το ραντάρ, οι αξιόπιστες τορπίλες και η αποκρυπτογράφηση, βοήθησε στο να τελειώσει ο πόλεμος γρηγορότερα. Το ίδιο θα συμβεί και με την πανδημία. Διαχωρίζω την καινοτομία σε πέντε κατηγορίες: θεραπείες, εμβόλια, εξετάσεις, παρακολούθηση επαφών και πολιτικές ανοίγματος. Χωρίς προόδους σε καθέναν από αυτούς τους τομείς, δεν θα μπορούμε να επιστρέψουμε στην δουλειά, στον φυσιολογικό τρόπο ζωής ή να σταματήσουμε τον ιό. Παρακάτω, εξετάσω κάθε τομέα με περισσότερες λεπτομέρειες.
Θεραπείες
Κάθε εβδομάδα θα διαβάζετε για νέες ιδέες θεραπείας που δοκιμάζονται, αλλά οι περισσότερες από αυτές θα αποτυγχάνουν. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι ορισμένες από αυτές τις θεραπείες θα μειώσουν ουσιαστικά το βάρος της ασθένειας. Ορισμένες θα είναι ευκολότερο να παραδοθούν στις πλούσιες χώρες από ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες, και μερικές θα χρειαστούν χρόνο για να κλιμακωθούν. Ορισμένες από αυτές ίσως είναι διαθέσιμες μέχρι το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.
Αν την άνοιξη του 2021 οι άνθρωποι πηγαίνουν σε μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις - όπως ένα ματς ή μια συναυλία - θα είναι επειδή θα έχουμε μια θαυματουργή θεραπεία που θα έχει κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται σίγουροι να βγουν ξανά. Δεν είναι εύκολο να υποθέσω σε τι ποσοστό θα πρέπει να είναι αποτελεσματική μια τέτοια θεραπεία αλλά υποθέτω κάτι σαν 95%, δηλαδή χρειαζόμαστε μια θεραπεία που να είναι 95% αποτελεσματική, ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται ασφαλείς να βρίσκονται σε μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις. Αν και είναι δυνατόν ένας συνδυασμός θεραπειών να έχει πάνω από 95% αποτελεσματικότητα, δεν είναι πολύ πιθανό, οπότε δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτόν. Εάν οι καλύτερες θεραπείες μας μειώσουν τους θανάτους λιγότερο από 95%, τότε ακόμα θα χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο φυσιολογικό τρόπο ζωής.
Μια πιθανή θεραπεία που δεν ταιριάζει στον κανονικό ορισμό ενός φαρμάκου περιλαμβάνει τη συλλογή αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19, διασφαλίζοντας ότι είναι απαλλαγμένο από τον κορωνοϊό και άλλες λοιμώξεις και στη συνέχεια χορηγώντας το πλάσμα σε άτομα που είναι άρρωστα. Οι κορυφαίες εταιρείες σε αυτόν τον τομέα συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα τυπικό πρωτόκολλο για να δουν εάν αυτό λειτουργεί. Θα πρέπει να μετρούν κάθε ασθενή για να βλέπουν πόσο ισχυρά είναι τα αντισώματά του. Μια παραλλαγή αυτής της προσέγγισης είναι να ληφθεί το πλάσμα και να συμπυκνωθεί σε μια ένωση που ονομάζεται υπερανοσογλοβουλίνη (hyperimmune globulin), η οποία είναι πιο εύκολο και γρήγορο να χορηγηθεί στον ασθενή από το μη συμπυκνωμένο πλάσμα. Το ίδρυμα υποστηρίζει μια κοινοπραξία των περισσότερων από τις κορυφαίες εταιρείες που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα για την επιτάχυνση της αξιολόγησης και, εάν η διαδικασία λειτουργήσει, να είναι έτοιμη να την αναβαθμίσει. Αυτές οι εταιρείες έχουν αναπτύξει ένα Plasma Bot για να βοηθήσουν τους ασθενείς με COVID-19 που ανάρρωσαν να δωρίσουν πλάσμα για αυτήν την προσπάθεια.
Ένας άλλος τύπος πιθανής θεραπείας έχει να κάνει με τον εντοπισμό των αντισωμάτων που παράγονται από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι πιο αποτελεσματικά έναντι του νέου κορωνοϊού. Μόλις βρεθούν αυτά τα αντισώματα, θα μπορούν να παρασκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία ή ως τρόπος πρόληψης της νόσου (παθητική ανοσοποίηση). Αυτή η προσέγγιση με αντισώματα έχει επίσης μια καλή πιθανότητα να δουλέψει, αν και δεν είναι σαφές πόσες δόσεις μπορούν να παρασκευαστούν. Εξαρτάται από το πόσο υλικό από αυτά τα αντισώματα θα απαιτείται ανά δόση. Το 2021, οι κατασκευαστές ενδέχεται να είναι σε θέση να παρασκευάσουν μόλις εκατό χιλιάδες θεραπείες ή πολλά εκατομμύρια. Οι χρόνοι παράδοσης για την κατασκευή είναι περίπου επτά μήνες στην καλύτερη περίπτωση. Οι δικαιούχοι μας προσπαθούν να συγκρίνουν τα διαφορετικά αντισώματα και να διασφαλίσουν ότι τα καλύτερα έχουν πρόσβαση στην περιορισμένη παραγωγή.
Υπάρχει μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αντιικά (antivirals), τα οποία αποτρέπουν τη λειτουργία ή την αναπαραγωγή του ιού. Η φαρμακευτική βιομηχανία δημιούργησε καταπληκτικά αντιικά για να βοηθήσει τα άτομα με HIV, αν και χρειάστηκαν δεκαετίες για τη δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης με πολύ αποτελεσματικές τριπλές φαρμακευτικές θεραπείες. Για τον ολοκαίνουργιο κορωνοϊό, το σημαντικότερο υποψήφιο φάρμακο σε αυτήν την κατηγορία είναι το Remdesivir από την Gilead (Gilead Sciences, Inc.), το οποίο δοκιμάζεται τώρα. Δημιουργήθηκε για τον Έμπολα. Εάν αποδειχθεί ότι έχει οφέλη, τότε η κατασκευή του θα πρέπει να αυξηθεί δραματικά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ  Ζ.Π.  ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΠΟΥ  ΔΕΝ  ΕΙΧΕ  ΥΠ' ΟΨΙΝ  ΤΟΥ  Ο  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΓΚΕΪΤΣ:

 Το   remdesivir



Στην πρώτη κινεζική  κλινική δομή του  πειραματικού αντιικού φαρμάκου για τον κορωνοϊό, το remdesivir,  έδειξε  ότι  το  φάρμακο   – που αναπτύχθηκε από την Gilead Sciences με έδρα την Καλιφόρνια – δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών, ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου ιού στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές μελέτησαν 237 ασθενείς, δίνοντας το φάρμακο σε 158 και συγκρίνοντας την πρόοδό τους με τους υπόλοιπους 79.

Το φάρμακο παρουσίασε, επίσης, σημαντικές παρενέργειες σε ορισμένους, γεγονός που οδήγησε 18 ασθενείς να απομακρυνθούν από τη χορήγηση του.


Το ίδρυμα ζήτησε πρόσφατα από τις φαρμακευτικές εταιρείες να παρέχουν πρόσβαση στην διαδικασία παραγωγής των αναπτυγμένων αντιικών φαρμάκων, έτσι ώστε οι ερευνητές που χρηματοδοτούνται από το Therapeutics Accelerator να μπορούν να εξετάσουν ποια θα πρέπει δοκιμαστούν σε ανθρώπους, πρώτα. Όλες οι εταιρείες φαρμάκων απάντησαν πολύ γρήγορα, οπότε υπάρχει μια μεγάλη λίστα αντιικών που εξετάζονται.
Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων λειτουργεί αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα αντιδρά στον ιό. Η υδροξυχλωροκίνη (hydroxychloroquine) ανήκει σε αυτήν την ομάδα. Το ίδρυμα χρηματοδοτεί μια δοκιμή που θα δώσει μια ένδειξη για το αν λειτουργεί στον COVID-19 έως τα τέλη Μαΐου. Φαίνεται ότι τα οφέλη θα είναι μέτρια στην καλύτερη περίπτωση. Ένας άλλος τύπος φαρμάκου που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αντιδρά σε έναν ιό ονομάζεται διαμορφωτής του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα φάρμακα θα ήταν πιο χρήσιμα σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Όλες οι εταιρείες που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν στις δοκιμές.
Εμβόλια
Τα εμβόλια έχουν σώσει περισσότερες ζωές από οποιοδήποτε άλλο εργαλείο στην ιστορία. Η ευλογιά, η οποία σκότωνε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εξαλείφτηκε με ένα εμβόλιο. Τα νέα εμβόλια έχουν παίξει βασικό ρόλο στη μείωση των παιδικών θανάτων από δέκα εκατομμύρια ετησίως το 2000 σε λιγότερα από πέντε εκατομμύρια ετησίως σήμερα.
Πέρα από μια θαυματουργή θεραπεία, στην οποία δεν μπορούμε να βασιστούμε, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουμε τον κόσμο στην εποχή που ήταν πριν εμφανιστεί ο COVID-19, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο που να αποτρέπει την ασθένεια.
Δυστυχώς, ο τυπικός χρόνος ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά μιας νέας νόσου είναι πάνω από πέντε χρόνια. Αυτός κατανέμεται σε: α) δημιουργία υποψήφιου εμβολίου, β) δοκιμή σε ζώα, γ) δοκιμές ασφάλειας σε μικρό αριθμό ατόμων (φάση 1), δ) δοκιμή ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε μεσαίο αριθμό ατόμων (φάση 2), ε) δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε μεγάλο αριθμό ατόμων (φάση 3), και στ) τελική έγκριση και παρασκευή καθώς εγγράφεται το εμβόλιο σε κάθε χώρα.
Οι ερευνητές μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο συμπτύσσοντας τις κλινικές φάσεις ασφάλειας/ αποτελεσματικότητας ενώ διεξάγουν δοκιμές σε ζώα και παράλληλα αναπτύσσουν την ικανότητα παραγωγής. Ακόμα κι έτσι, κανείς δεν ξέρει εκ των προτέρων ποια προσέγγιση εμβολίου θα λειτουργήσει, οπότε ορισμένες από αυτές θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα. Πολλές από τις προσεγγίσεις εμβολίων θα αποτύχουν επειδή δεν θα δημιουργήσουν αρκετά ισχυρή ανοσοαπόκριση για να παρέχουν προστασία. Οι επιστήμονες θα το αντιληφθούν αυτό εντός τριών μηνών από τη δοκιμή ενός εμβολίου σε ανθρώπους, εξετάζοντας τη δημιουργία αντισωμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εάν το εμβόλιο θα προστατεύσει τους ηλικιωμένους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται το ίδιο καλά στα εμβόλια.
Το ζήτημα της ασφάλειας είναι προφανώς πολύ σημαντικό. Οι ρυθμιστικές αρχές είναι πολύ αυστηρές ως προς την ασφάλεια, για να αποφεύγουν τις παρενέργειες και επίσης να προστατεύουν την φήμη των εμβολίων, δεδομένου ότι εάν κάποιος βιώσει παρενέργειες, οι υπόλοιποι γίνονται πιο διστακτικοί στο να εμβολιαστούν. Οι ρυθμιστικοί φορείς παγκοσμίως θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποφασίσουν πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η βάση δεδομένων ασφαλείας για την έγκριση ενός εμβολίου για τον COVID-19.
Ένα βήμα που πραγματοποιήθηκε αφού το ίδρυμα και άλλοι αναζήτησαν επενδύσεις στην ετοιμότητα πανδημίας το 2015 ήταν η δημιουργία του Συνασπισμού για τις Καινοτομίες προς Ετοιμότητα στις Επιδημίες (CEPI). Αν και οι πόροι ήταν αρκετά περιορισμένοι, βοήθησαν στην προώθηση νέων προσεγγίσεων για την παρασκευή εμβολίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αυτήν την πανδημία. Ο CEPI πρόσθεσε πόρους προκειμένου να παραχθεί έργο σε μια προσέγγιση που ονομάζεται εμβόλια RNA, την οποία το ίδρυμά μας υποστηρίζει εδώ και αρκετό καιρό. Τρεις εταιρείες ακολουθούν αυτήν την προσέγγιση. Το πρώτο εμβόλιο που ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους είναι ένα εμβόλιο RNA από τη Moderna (Moderna, Inc.), το οποίο ξεκίνησε μια αξιολόγηση κλινικής ασφάλειας φάσης 1 τον Μάρτιο.
Ένα εμβόλιο RNA διαφέρει σημαντικά από ένα συμβατικό εμβόλιο. Ένα εμβόλιο γρίπης, για παράδειγμα, περιέχει ένα μέρος του ιού της γρίπης στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας μαθαίνει να επιτίθεται. Αυτό σας δίνει ανοσία. Με ένα εμβόλιο RNA, αντί να εισάγετε μικρο-τμήματα του ιού, δίνετε στο σώμα σας τον γενετικό κώδικα που απαιτείται για την παραγωγή πολλών αντιγράφων αυτών των τμημάτων. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα βλέπει τα ιικά τμήματα, μαθαίνει πώς να τους επιτεθεί. Ένα εμβόλιο RNA μετατρέπει ουσιαστικά το σώμα σας σε δική του μονάδα παραγωγής εμβολίων.
Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον πέντε σπουδαίες προσπάθειες που φαίνονται πολλά υποσχόμενες και που χρησιμοποιούν άλλες προσεγγίσεις για να διδάξουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε μια ιογενή λοίμωξη. Η CEPI και το ίδρυμά μας θα παρακολουθούν τις προσπάθειες από όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουν ότι οι πιο πιθανοί να λειτουργήσουν έχουν τους πόρους να εργαστούν. Όταν το εμβόλιο είναι έτοιμο, η συνεργάτης μας GAVI (GAVIS Pharmaceuticals, LLC) θα διασφαλίσει τη διαθεσιμότητά τους ακόμη και σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα.
Μια μεγάλη πρόκληση για τις δοκιμές εμβολίων είναι ότι ο χρόνος που απαιτείται για τις δοκιμές εξαρτάται από την εύρεση τοποθεσιών δοκιμής όπου το ποσοστό λοίμωξης είναι αρκετά υψηλό. Ενώ στήνεις τον τόπο δοκιμής και παίρνεις όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τον αρμόδιο ρυθμιστή, το ποσοστό λοίμωξης μπορεί να μειωθεί. Από την άλλη οι δοκιμές πρέπει να περιλαμβάνουν έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το αναμενόμενο ποσοστό λοίμωξης είναι ένα τοις εκατό ετησίως και θέλεις να διεξαγάγεις μια δοκιμή στην οποία θα περίμενες πενήντα άτομα να μολυνθούν χωρίς το εμβόλιο. Για να έχεις κάποιο αποτέλεσμα σε έξι μήνες, η δοκιμή θα χρειαζόταν 10.000 άτομα.
Ο στόχος είναι να επιλέξεις το ένα ή τα δύο καλύτερα εμβόλια και να εμβολιάσεις ολόκληρο τον κόσμο - δηλαδή επτά δισεκατομμύρια δόσεις εάν είναι εμβόλιο μίας δόσης και δεκατέσσερα δισεκατομμύρια εάν είναι εμβόλιο δύο δόσεων. Ο κόσμος θα βιαστεί να τα πάρει, έτσι η κλίμακα παρασκευής θα είναι άνευ προηγουμένου και πιθανότατα θα πρέπει να γίνει από πολλές εταιρείες.
Συχνά με ρωτούν πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός μεγάλης κλίμακας. Όπως και οι κορυφαίοι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας της Αμερικής, λέω ότι είναι πιθανό να γίνει σε δεκαοκτώ μήνες, παρόλο που θα μπορούσε να γίνει σε εννέα μήνες ή σε δύο χρόνια. Ένας βασικός παράγοντας θα είναι η διάρκεια της δοκιμής φάσης 3, όπου καθορίζεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα.
Όταν το εμβόλιο αρχίζει να παρασκευάζεται, θα τεθεί το ερώτημα για το ποιος πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα. Ιδανικά θα υπάρχει μια παγκόσμια συμφωνία σχετικά με το ποιος πρέπει να πάρει το εμβόλιο πρώτα, αλλά δεδομένου του αριθμού των ανταγωνιστικών συμφερόντων που υπάρχουν, αυτό είναι απίθανο να συμβεί. Οι κυβερνήσεις που παρέχουν τη χρηματοδότηση, οι χώρες στις οποίες διεξάγονται οι δοκιμές και τα μέρη όπου η πανδημία είναι η χειρότερη θα ισχυριστούν πως πρέπει να έχουν προτεραιότητα.
Εξετάσεις
Όλες οι μέχρι σήμερα εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό περιλαμβάνουν τη λήψη ρινικού swab και την επεξεργασία του σε μηχανή αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (Polymerase Chain Reaction, PCR).
Το ίδρυμά μας επένδυσε σε έρευνα που δείχνει το ότι να βάζουν οι ασθενείς τo swab μόνοι τους στην άκρη της μύτης είναι το ίδιο ακριβές με το να πιέζει ένας γιατρός το swab πολύ πιο κάτω στο πίσω μέρος του φάρυγγα. Οι δικαιούχοι μας εργάζονται επίσης στο σχεδιασμό swabs που είναι φθηνά και μπορούν να κατασκευαστούν σε μεγάλη κλίμακα αλλά δουλεύουν το ίδιο καλά με αυτά που τώρα βρίσκονται σε έλλειψη. Αυτή η προσέγγιση αυτόματης λήψης είναι ταχύτερη, προστατεύει τους εργαζόμενους στην υγεία από τον κίνδυνο έκθεσης και θα μπορούν να επιτρέψουν στους ρυθμιστικούς φορείς να εγκρίνουν τη χρήση τους σε οποιαδήποτε τοποθεσία και όχι μόνο τα ιατρικά κέντρα. Η εξέταση PCR είναι αρκετά ευαίσθητη – σε γενικές γραμμές θα δείξει εάν έχετε τον ιό ακόμη και πριν παρουσιάσετε τα συμπτώματα ή μολύνετε άλλους ανθρώπους.
Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούνται σε κάθε χώρα. Μερικοί, όπως η Νότια Κορέα, έκαναν εξαιρετική δουλειά για να αυξήσουν τις δυνατότητα εξετάσεων τους. Όμως, μόνο ο αριθμός των εξετάσεων δεν δείχνει εάν γίνονται αποτελεσματικά. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείς ότι έχεις δώσει προτεραιότητα στην εξέταση των σωστών ατόμων. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν άμεση ένδειξη για το εάν έχουν μολυνθεί, ώστε να γνωρίζουν εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται. Τα άτομα χωρίς συμπτώματα δεν θα πρέπει να ελέγχονται έως ότου έχουμε αρκετές εξετάσεις για όλα τα άτομα που έχουν με συμπτώματα. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα πρέπει να βγαίνουν σε λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες, ώστε να ξέρετε άμεσα εάν θα συνεχίσετε την απομόνωση και αν θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα τα άτομα που ζουν μαζί σας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπαιρνε πάνω από επτά ημέρες σε ορισμένα μέρη για να βγουν τα αποτελέσματα, γεγονός που μείωνε δραματικά την αξία τους. Αυτές οι καθυστερήσεις δεν επιτρέπονται.
Υπάρχουν δύο τύποι μηχανών PCR: οι μηχανές επεξεργασίας μεγάλου όγκου και οι μηχανές μικρού όγκου. Και οι δύο έχουν τη σημασία τους. Οι μηχανές μεγάλου όγκου παρέχουν το μεγαλύτερο αριθμό των αποτελεσμάτων. Οι μηχανές μικρού όγκου είναι πιο χρήσιμες όταν είναι ωφέλιμο να βγαίνει ένα αποτέλεσμα σε λιγότερο από μια ώρα. Όλοι όσοι κατασκευάζουν αυτά τα μηχανήματα, και μερικοί νεοεισερχόμενοι, κατασκευάζουν όσες περισσότερες μηχανές μπορούν. Αυξάνοντας τον αριθμό ελέγχων και κάνοντας χρήση όλων των μηχανών που είναι ήδη διαθέσιμες αυξάνεται η δυνατότητα παροχής εξετάσεων. Το ίδρυμα είναι σε επαφή με τους κατασκευαστές προκειμένου να βρούμε τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τις μεγάλες μηχανές έτσι ώστε να τις κάνουμε δυο φορές πιο αποδοτικές.
Ένας άλλος τύπος εξέτασης που ετοιμάζεται ονομάζεται Ταχύ Διαγνωστικό Τεστ (Rapid Diagnostic Test, RDT). Αυτό θα μοιάζει σαν ένα τεστ εγκυμοσύνης που γίνεται σπίτι. Θα χρησιμοποιείτε ένα swab στη μύτη σας με τον ίδιο τρόπο όπως και για τη δοκιμή PCR, αλλά αντί να το στείλετε σε ένα κέντρο επεξεργασίας, θα το τοποθετείτε σε ένα δοχείο με ένα υγρό και στη συνέχεια θα ρίχνετε αυτό το υγρό σε μια λωρίδα χαρτιού που θα αλλάζει χρώμα εάν ανιχνεύσει τον ιό. Αυτή η μορφή εξέτασης μπορεί να είναι διαθέσιμη σε λίγους μήνες.
Παρόλο που δεν θα είναι τόσο ευαίσθητη όσο ένα τεστ PCR, για κάποιον που έχει συμπτώματα θα είναι αρκετά ακριβές. Και πάλι θα πρέπει να αναφέρετε το αποτέλεσμα της εξέτασης σας στην κυβέρνησή σας εφόσον θα είναι αναγκαία η πληροφόρηση ως προς τις τάσεις της νόσου.
Πολλοί άνθρωποι μιλούν για την σερολογική ανάλυση, όπου δίνετε αίμα και ανιχνεύει εάν έχετε αντισώματα κατά του ιού. Εάν έχετε, αυτό σημαίνει ότι έχετε εκτεθεί. Αυτές οι εξετάσεις δείχνουν μόνο θετικά αποτελέσματα στο αργότερο στάδιο της νόσου, επομένως δεν σας βοηθούν να αποφασίσετε εάν θα μπείτε σε καραντίνα. Επίσης, όλα τα είδη των εξετάσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν προβλήματα δίνοντας και ψευδή θετικά αποτελέσματα.
Μέχρι να καταλάβουμε ποιο επίπεδο αντισωμάτων είναι προστατευτικό και να πραγματοποιήσουμε μια εξέταση σχεδόν χωρίς ψευδή θετικά αποτελέσματα, θα είναι λάθος να πούμε στους ανθρώπους να μην ανησυχούν για την έκθεσή τους σε λοίμωξη με βάση τις σερολογικές αναλύσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα. Εν τω μεταξύ, οι σερολογικές αναλύσεις θα χρησιμοποιούνται για να βλέπουμε ποιος μπορεί να δώσει αίμα και για να τα κατανοήσομε τη δυναμική της νόσου.
Πολλές χώρες έκαναν καλή δουλειά εστιάζοντας την δυνατότητα τους να παρέχουν εξετάσεις PCR στους ασθενείς με προτεραιότητα. Στις περισσότερες χώρες οι κυβερνήσεις έπαιξαν κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει σύστημα ώστε να κατανέμονται οι έλεγχοι με κάποια λογική. Ορισμένες πολιτείες έχουν αντισταθεί, αλλά ακόμη και στις καλύτερες περιπτώσεις, η πρόσβαση στις εξετάσεις δεν ελέγχεται πλήρως.
Οι εξετάσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές στη περίπτωση που μια χώρα σκέφτεται να ανοίξει. Θέλετε πολλές δοκιμές έτσι ώστε να βλέπετε τα hot spots και να μπορείτε να παρέμβετε αλλάζοντας την τακτική σας προτού αυξηθούν οι αριθμοί. Δεν θέλετε να περιμένετε έως ότου τα νοσοκομεία αρχίσουν να γεμίζουν και ο αριθμός των θανάτων να αυξάνεται.
Βασικά, υπάρχουν δύο κρίσιμες περιπτώσεις: αυτός που έχει συμπτώματα και αυτός που έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει διαγνωστεί ως θετικός. Ιδανικά και οι δύο ομάδες θα λάμβαναν ένα τεστ που να μπορούν να το κάνουν στο σπίτι χωρίς να πάνε σε κάποιο ιατρικό κέντρο. Οι εξετάσεις θα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες σε ιατρικά κέντρα, αλλά το πιο απλό είναι να μπορεί η πλειοψηφία να εξεταστεί σπίτι. Για να γίνει αυτό, μια κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έναν ιστότοπο τον οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε και να εισαγάγετε την κατάσταση σας συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων σας. Αναλόγως θα λαμβάνετε μια σειρά προτεραιότητας και όλοι οι πάροχοι εξετάσεων θα ήταν υποχρεωμένοι να βγάζουν τα αποτελέσματα με αυτή τη σειρά.
Ανάλογα με την ακρίβεια με την οποία τα συμπτώματα προβλέπουν τις λοιμώξεις, με το πόσα άτομα διαγιγνώσκονται ως θετικά και το πόσες επαφές έχει κατά μέσο όρο ένα άτομο, θα μπορείτε να συμπεράνετε την δυνατότητα να χειριστείτε τις κρίσιμες περιπτώσεις. Για την ώρα, οι περισσότερες χώρες θα χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο χειρισμό αυτών των περιπτώσεων.
Οι εταιρείες θα μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν εξεταστικά μηχανήματα για τους υπαλλήλους ή τους πελάτες τους. Ένας ξενοδόχος ή ένας πλοιοκτήτης κρουαζιερόπλοιου θα ήθελε να μπορεί να ελέγξει τους πάντες ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα. Θα θέλουν να πάρουν μηχανήματα PCR που δίνουν γρήγορα αποτελέσματα ή το Ταχύ Διαγνωστικό Τεστ. Αυτές οι εταιρείες θα μπορούν να διαθέσουν για τις αγορές αυτές πολλά χρήματα –πολύ περισσότερα από αυτά που θα μπορούν να δώσουν τα συστήματα δημόσιας υγείας– οπότε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καθορίσουν πότε θα υπάρχει αρκετό πλεόνασμα για να επιτρέψουν κάτι τέτοιο.
Μια υπόθεση είναι ότι κάθε άνθρωπος που θα πρέπει να εξεταστεί θα απομονώνεται και θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι ζουν στο ίδιο σπίτι. Ορισμένες κυβερνήσεις παρακολουθούν στενά την επιβολή αυτού του μέτρου ενώ άλλες απλώς θα υποθέτουν ότι οι πολίτες θα ακολουθήσουν τη σύσταση. Ένα άλλο ζήτημα είναι αν μια κυβέρνηση παρέχει ένα μέρος για να απομονωθεί κάποιος εάν δεν μπορεί να το κάνει στο σπίτι του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε ηλικιωμένα άτομα κοντά σας.
Παρακολούθηση Επαφών
Ανέφερα στην ενότητα των εξετάσεων ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες όσον αφορά τις εξετάσεις είναι να εξετάζεται όποιος ήταν σε στενή επαφή με κάποιον που είχε διαγνώστηκε θετικά. Εάν μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με αυτά τα άτομα γρήγορα και να βεβαιωθείτε ότι έχουν προτεραιότητα για μια εξέταση όπως η δοκιμή PCR (η οποία είναι αρκετά ευαίσθητη για να ανιχνεύσει μια πρόσφατη λοίμωξη), τότε αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να απομονωθούν πριν μολύνουν άλλους ανθρώπους. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Νότιας Κορέας, ζήτησαν από τους ασθενείς να παραδίδουν πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονταν τις τελευταίες δεκατέσσερις ημέρες, παρακολουθώντας πληροφορίες από το GPS του τηλεφώνου τους ή τα αρχεία αγορών τους. Είναι απίθανο οι δυτικές χώρες να απαιτήσουν κάτι τέτοιο. Υπάρχουν εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε και οι οποίες θα σας βοηθήσουν να θυμηθείτε πού ήσασταν. Εάν ποτέ διαγνωστείτε θετικά, τότε θα μπορείτε να ελέγξετε οικειοθελώς το ιστορικό σας ή να επιλέξετε να το μοιραστείτε με όποιον σας ρωτήσει σχετικά με τις επαφές σας.
Προτείνονται ορισμένες ψηφιακές προσεγγίσεις όπου τα τηλέφωνα θα μπορούν να εντοπίζουν ποια άλλα τηλέφωνα βρίσκονται κοντά τους. (Θα περιλαμβάνει τη χρήση Bluetooth και την αποστολή ενός ήχου που δεν θα μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι, αλλά που θα επιβεβαιώνει ότι τα δύο τηλέφωνα είναι κοντά.) Η ιδέα είναι ότι εάν κάποιος είναι θετικός, τότε το τηλέφωνό του θα στέλνει μήνυμα στα άλλα τηλέφωνα και οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να εξεταστούν. Αν οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταστήσουν οικειοθελώς αυτό το είδος εφαρμογής, πιθανότατα θα βοηθήσει. Ένας περιορισμός όμως, είναι ότι δεν χρειάζεται να βρίσκεστε απαραιτήτως ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος για να μολύνετε κάποιον. Μπορείτε να αφήσετε τον ιό πίσω σας σε πάνω σε κάποια επιφάνεια. Τότε το συγκεκριμένο σύστημα θα χάσει αυτό το είδος μετάδοσης του ιού.
Νομίζω ότι οι περισσότερες χώρες θα ακολουθήσουν την προσέγγιση που χρησιμοποιεί η Γερμανία, η οποία απαιτεί συνέντευξη από όλους όσους έχουν θετικά τεστ και αναπτύσσει μια βάση δεδομένων για να βεβαιωθεί για τη συνέχεια μεταξύ των επαφών. Το μοτίβο των μολύνσεων μελετάται για να δει πού είναι ο υψηλότερος κίνδυνος και αν πρέπει να χρειαστεί να αλλάξει κάποια πολιτική.
Στη Γερμανία, εάν κάποιος δοκιμαστεί και επιβεβαιωθεί θετικός, ο γιατρός υποχρεούται από το νόμο να ενημερώσει το τοπικό γραφείο υγείας. Ο γιατρός πρέπει να παρέχει όλα τα προσωπικά δεδομένα –όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου – έτσι ώστε το γραφείο υγείας να μπορεί να επικοινωνήσει με το άτομο και να διασφαλίσει ότι θα απομονωθεί.
Στη συνέχεια, το τοπικό γραφείο υγείας ξεκινά τη διαδικασία ανίχνευσης επαφών. Παίρνουν συνέντευξη από το μολυσμένο άτομο, ανακαλύπτουν πώς να επικοινωνήσουν με όλα τα άτομα που έχει γνωρίσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες και επικοινωνούν με αυτά τα άτομα για να τους ζητήσουν να απομονωθούν και να εξεταστούν.
Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στο να αναφέρει το μολυσμένο άτομο τις επαφές του με ακρίβεια, και εξαρτάται επίσης από την ικανότητα των υγειονομικών αρχών να επικοινωνήσουν με όλους. Το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορεί να κάνει όλη αυτή τη δουλειά ακόμα κι αν ο αριθμός των περιστατικών είναι αρκετά χαμηλός. Κάθε σύστημα υγείας θα πρέπει να αποφασίσει πως θα στελεχωθεί προκειμένου αυτή η δουλειά να γίνεται έγκαιρα. Όλοι όσοι εργάζονται σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και υποχρεωμένοι να σέβονται και να διατηρούν το απόρρητο των πολιτών. Έπειτα θα ζητείται από τους ερευνητές να μελετήσουν τη βάση δεδομένων που θα προκύπτει προκειμένου να ανακαλύψουν μοτίβα λοίμωξης, και πάλι με κάθε διασφάλιση του απορρήτου.
Πολιτικές Ανοίγματος
Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες θα περάσουν στη δεύτερη φάση της επιδημίας τους επόμενους δύο μήνες. Κατά μία έννοια, είναι εύκολο να περιγράψουμε αυτήν την επόμενη φάση. Είναι ημι-φυσιολογική. Οι άνθρωποι θα μπορούν να βγουν έξω, αλλά όχι τόσο συχνά, και όχι σε πολυσύχναστα μέρη. Φανταστείτε εστιατόρια που κάθονται άτομα τραπέζι παρά τραπέζι και αεροπλάνα όπου κάθε μεσαίο κάθισμα είναι κενό. Τα σχολεία είναι ανοιχτά, αλλά δεν μπορείτε να γεμίσετε ένα γήπεδο με εβδομήντα χιλιάδες άτομα. Οι άνθρωποι δουλεύουν λίγο και ξοδεύουν μερικά από τα κέρδη τους, αλλά όχι όσο ήταν πριν από την πανδημία. Εν ολίγοις, είναι όλα παράξενα αλλά όχι τόσο παράξενα όσο κατά την πρώτη φάση.
Οι κανόνες σχετικά με το τι επιτρέπεται πρέπει να αλλάζουν σταδιακά, ώστε να μπορούμε να δούμε αν το επίπεδο επαφής αυξάνει τον αριθμό των λοιμώξεων. Οι χώρες θα μπορούν να μάθουν από άλλες χώρες που διαθέτουν ισχυρά συστήματα εξετάσεων και που θα τις ενημερώσουν όταν προκύπτουν προβλήματα.
Ένα παράδειγμα σταδιακού ανοίγματος είναι η Microsoft China, η οποία απασχολεί περίπου έξι χιλιάδες διακόσιους υπαλλήλους. Μέχρι τώρα περίπου οι μισοί πηγαίνουν στη δουλειά. Συνεχίζουν να παρέχουν υποστήριξη σε υπαλλήλους που θέλουν να εργαστούν στο σπίτι. Επιμένουν ότι τα άτομα με συμπτώματα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι. Απαιτούνται μάσκες και εντατικός καθαρισμός ενώ παρέχεται απολυμαντικό χεριών. Ακόμη και στην εργασία, εφαρμόζουν κανόνες απόστασης και επιτρέπουν το ταξίδι μόνο για εξαιρετικούς λόγους. Η Κίνα ήταν συντηρητική με το άνοιγμα της και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη.
Η βασική αρχή θα πρέπει να είναι να επιτρέπονται δραστηριότητες που έχουν μεγάλο όφελος για την οικονομία ή την ανθρώπινη ευημερία, αλλά ενέχουν μικρό κίνδυνο λοίμωξης. Αλλά καθώς μπαίνουμε στις λεπτομέρειες και παρακολουθούμε την οικονομία ολιστικά, η εικόνα γίνεται πολύπλοκη. Δεν είναι τόσο απλό όσο να πεις «μπορείτε να κάνετε το Χ, αλλά όχι το Ψ». Η σύγχρονη οικονομία είναι πολύ περίπλοκη και αλληλένδετη για μια τέτοια αντιμετώπιση.
Για παράδειγμα, τα εστιατόρια θα μπορούν να κρατήσουν τους επισκέπτες τους σε απόσταση έξι μέτρων, αλλά θα μπορούν να διατηρήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού για τα υλικά τους; Θα είναι κερδοφόρα με αυτή τη μειωμένη χωρητικότητα; Η μεταποιητική βιομηχανία θα χρειαστεί να αλλάξει εργοστάσια για να κρατήσει τους εργαζομένους πιο μακριά. Τα περισσότερα εργοστάσια θα είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε νέους κανόνες χωρίς μεγάλη απώλεια παραγωγικότητας. Αλλά πώς πάνε οι εργαζόμενοι σε αυτά τα εστιατόρια και τα εργοστάσια; Παίρνουν λεωφορείο ή τρένο; Τι γίνεται με τους προμηθευτές που παρέχουν και αποστέλλουν ανταλλακτικά στο εργοστάσιο; Και πότε πρέπει οι εταιρείες να αρχίσουν να επιμένουν να εμφανίζονται οι υπάλληλοι τους στη δουλειά;
Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Τελικά, οι ηγέτες σε εθνικό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο θα πρέπει να κάνουν αντισταθμίσεις με βάση τους κινδύνους και τα οφέλη από το άνοιγμα διαφόρων τμημάτων της οικονομίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι δύσκολα τα πράγματα εάν μια πολιτεία ανοίξει πολύ γρήγορα και αρχίσει να βλέπει πολλές μολύνσεις. Θα πρέπει οι άλλες πολιτείες να σταματήσουν τους πολίτες τους να κινούνται πέρα από τα όρια τους;
Τα σχολεία προσφέρουν ένα μεγάλο όφελος και πρέπει να είναι προτεραιότητα. Οι μεγάλες αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις πιθανότατα δεν θα λειτουργήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κέρδη δεν συμψηφίζονται με τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης. Άλλες δραστηριότητες εμπίπτουν σε μια γκρίζα περιοχή, όπως οι εκκλησιαστικές υπηρεσίες ή ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου γυμνασίου με μερικές δεκάδες φιλάθλους.
Υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που είναι δύσκολο να ληφθεί υπόψη: η ανθρώπινη φύση. Μερικοί άνθρωποι θα είναι φυσικά απρόθυμοι να βγουν ακόμη και όταν η κυβέρνηση λέει ότι επιτρέπεται. Άλλοι θα έχουν την αντίθετη άποψη - θα υποθέσουν ότι η κυβέρνηση είναι υπερβολικά προσεκτική και θα αρχίσουν να απορρίπτουν τους κανόνες. Οι ηγέτες θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά πώς να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία εδώ.
Συμπέρασμα
Η Μελίντα και εγώ μεγαλώσαμε μαθαίνοντας ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η καθοριστική στιγμή της γενιάς των γονιών μας. Με παρόμοιο τρόπο, η πανδημία COVID-19 - η πρώτη σύγχρονη πανδημία - θα καθορίσει αυτήν την εποχή. Κανένας που ζει με πανδημία δεν θα την ξεχάσει ποτέ. Και είναι αδύνατο να αναλογιστούμε τον πόνο που νιώθουν οι άνθρωποι τώρα και θα συνεχίσουν να νιώθουν για τα επόμενα χρόνια.
Το βαρύ κόστος της πανδημίας για τους χαμηλόμισθους και τους φτωχούς ανησυχεί πολύ τη Μελίντα και εμένα. Η ασθένεια πλήττει δυσανάλογα τις φτωχότερες κοινότητες και τις φυλετικές μειονότητες. Ομοίως, ο οικονομικός αντίκτυπος του κλεισίματος πλήττει τους ανθρώπους με τα χαμηλότερα εισοδήματα και κυρίως τις μειονότητες των εργατών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι, καθώς ανοίγει η χώρα, η ανάκαμψη δεν θα κάνει την ανισότητα ακόμη χειρότερη από πριν.
Την ίδια στιγμή, είμαστε εντυπωσιασμένοι με το πώς ο κόσμος ενώνεται για να πολεμήσει σε αυτόν τον αγώνα. Κάθε μέρα, μιλάμε με επιστήμονες σε πανεπιστήμια και μικρές εταιρείες, διευθύνοντες σύμβουλους φαρμακευτικών εταιρειών ή αρχηγούς κυβερνήσεων για να βεβαιωθούμε ότι τα νέα εργαλεία που ανέφερα θα είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό. Και υπάρχουν τόσοι πολλοί ήρωες να θαυμάσετε αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών στην υγεία, που είναι στην πρώτη γραμμή. Όταν ο κόσμος τελικά κηρύξει την λήξη της Πρώτης Παγκόσμιας Πανδημίας, θα πρέπει κυρίως αυτούς να ευχαριστήσουμε.





  1. Μ.Δραγασάκης: «Όσο παρατείνεται η καραντίνα δεν συντελείται και η αναγκαία ανοσία στον πληθυσμό». ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΝΔΡΟΚΕΦΑΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΚΑΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ.
    Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Μανώλης Δραγασάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή μίλησε για την ανάγκη η οικονομία να περάσει στην δεύτερη φάση.
    Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως εκτός από το οικονομικό σκέλος, «όσο παρατείνεται η καραντίνα δεν συντελείται και η αναγκαία ανοσία στον πληθυσμό».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προκειμένου να αποφανθούμε αν ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 ήταν αποτέλεσμα έρευνας για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων, θα πρέπει προηγουμένως να εξετάσουμε αν ήταν κατάλληλος ως βιολογικός παράγοντας (Biological Agent) για τη διεξαγωγή βιολογικού πολέμου.
    Βιολογικός πόλεμος (Biological Warfare - BW) είναι η χρήση των βιολογικών παραγόντων (στην προκειμένη περίπτωση του SARS-CoV-2) ή/και των τοξινών (δηλητηριώδεις ουσίες, που παράγονται ή προέρχονται από ζώα, φυτά ή μικροοργανισμούς), για την πρόκληση απωλειών στον άνθρωπο, στα ζώα και στα φυτά ή τη φθορά (εκφυλισμό) υλικών.
    Παρότι η νόσος Covid-19 συνιστά μείζονα παγκόσμια βιολογική ασύμμετρη απειλή κατά της ανθρωπότητας και προξενεί υλικές και ανθρώπινες απώλειες, όπως ακριβώς προξενούν τα όπλα μαζικής καταστροφής (Weapons of Mass Destruction - WMD), εν τούτοις είναι σχεδόν απίθανο ο νέος κορωνοϊός SARS-Cov-2 να αναπτύχθηκε ως βιολογικός παράγοντας (Biological Agent) για την κατασκευή βιολογικού όπλου.
    Αν και έχει σχετικά υψηλή μεταδοτικότητα (Transmissibility), το ποσοστό θνητότητάς του (Lethality) είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με άλλους γνωστούς βιολογικούς παράγοντες ιών, όπως για παράδειγμα η ευλογιά (Smallpox ή Variola) με θνητότητα περίπου 30%, ο ιός Ebola με θνητότητα 80% - 90%, η εγκεφαλίτιδα της Βενεζουέλας (Venezuelan Equine Encephalitis - VEE), οι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί (Viral Hemorrhagic Fevers) κ.λπ. [12].
    Επομένως η πιθανότητα να κατασκευάστηκε ο SARS-Cov-2 σε εργαστήρια, με σκοπό να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, είναι σχεδόν μηδενική.
    Ωστόσο ο SARS-Cov-2 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας βιολογικός παράγοντας, ο οποίος προκαλεί αφενός μια σχετικά ελεγχόμενη νόσο (Covid-19) με περιορισμένη θνητότητα της τάξης του 1,5% έως 2%, για χρονική διάρκεια περίπου ενός έτους (δηλαδή όσο χρονικό διάστημα αναμένεται για την παρασκευή και τη μαζική διάθεση ενός εμβολίου), αφετέρου μια τεράστια οικονομική καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο, την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν όσοι και όποιοι κρατικοί δρώντες ήταν προετοιμασμένοι.
    SARS-CoV-2, συνωμοσιολογία και πραγματικότητα
    Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής. (geostrategical@yahoo.gr)
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπιλ Γκέιτς: «Οι περισσότερες θεραπείες θα αποτύχουν». ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ».
    «Κάθε εβδομάδα θα διαβάζετε για νέες ιδέες θεραπείας που δοκιμάζονται, αλλά οι περισσότερες από αυτές θα αποτυγχάνουν. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι ορισμένες από αυτές τις θεραπείες θα μειώσουν ουσιαστικά το βάρος της ασθένειας».
    Μπιλ Γκέιτς: «Οι περισσότερες θεραπείες θα αποτύχουν, άλλες όμως όπως αυτές που χρησιμοποιούν αντισώματα και πλάσμα ίσως δώσουν φιλόδοξα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές. Άλλες θεραπείες, όπως η υδροξυχλωροκίνη, φαίνεται να προσφέρει μέτρια αποτελέσματα στην καλύτερη περίπτωση.. Εξαιρετικά σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της πανδημίας, θα αποτελέσουν οι νέες διαγνωστικές εξετάσεις, οι κλινικές δοκιμές, καθώς και τα ψηφιακά εργαλεία για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση του ιού σε εθνικό επίπεδο. Η διαδικασία δημιουργίας ενός ασφαλούς εμβολίου -η οποία διαρκεί συνήθως πέντε χρόνια- θα επιταχυνθεί, αλλά ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες παραγωγής, οι οποίες πιθανότατα θα δρομολογηθούν από τη ζήτηση. Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, καθώς κάθε μήνας που απαιτείται για τη μελέτη του εμβολίου είναι ένας μήνας χαμένος για την οικονομία. Ενώ περιμένουμε το εμβόλιο, οι χώρες θα πρέπει να προωθούν δραστηριότητες που ωφελούν την οικονομία και την ανθρώπινη ευημερία, με μικρό ρίσκο εξάπλωσης της ασθένειας, μια τακτική που θα προκύψει μετά από δοκιμές και αποτυχίες».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελληνική μελέτη για θεραπεία με πλάσμα αίματος κατά του κορωνοϊού.
    ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.
    Ξεκίνησε στη χώρα μας η διαδικασία για τη θεραπευτική χορήγηση αντισωμάτων από ασθενείς που έχουν ιαθεί σε πάσχοντες από Covid-19. Η επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει το εγχείρημα καθοδηγείται από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο, ενώ έχει ξεκινήσει η συλλογή πλάσματος ώστε να αφαιρεθούν με ειδική μέθοδο τα αντισώματα και να χορηγηθούν σε νοσηλευόμενους ασθενείς επτά νοσοκομείων όλης της χώρας.
    Πρόκειται για μια πειραματική διαδικασία, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ασθενείς που νόσησαν και έγιναν καλά να προσφέρουν πλάσμα αίματος, το οποίο θα τους αφαιρεθεί με πλασμαφαίρεση, ώστε να συμβάλουν στην έρευνα των ειδικών. Η διαδικασία βέβαια είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα για τους ειδικούς της ομάδας, καθώς θα πρέπει να βρεθούν τόσο πολλοί δότες, όσο και να είναι συμβατοί, αφού θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.
    Όπως δηλώνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στο «Εθνος της Κυριακής»: «Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για τη συλλογή πλάσματος από δότες, ενώ συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ανεύρεση δοτών. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές, καθώς υπάρχει διάθεση των πολιτών που νόσησαν να συμβάλουν».
    Όπως διευκρινίζει ο κ. Δημόπουλος, η πειραματική αυτή προσέγγιση μπορεί να κρατήσει καιρό, καθώς το πλάσμα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και την επόμενη χρονιά.
    Οι Ελληνες επιστήμονες πάντως ευελπιστούν ότι με τη νέα αυτή πειραματική μέθοδο μπορεί να βρεθεί ακόμη μια θεραπευτική λύση για την αντιμετώπιση της Covid-19, αφού σήμερα δεν υπάρχει καμία θεραπεία που να μπορεί να δώσει οριστική λύση για την αντιμετώπιση του ιού. Να σημειωθεί ότι την πειραματική χορήγηση αντισωμάτων, έπειτα από πλασμαφαίρεση από ασθενείς που νόσησαν και έγιναν καλά και παρουσιάζουν ανοσία, ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
    Η κλινική μελέτη θα είναι στη φάση 2, γεγονός που σημαίνει ότι η χορήγηση αντισωμάτων θα ερευνηθεί σε μεγάλη ομάδα ασθενών (100-300), ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και να αξιολογηθεί περαιτέρω η ασφάλεια. Οι εθελοντές δότες που θα υποβληθούν στην πλασμαφαίρεση θα πρέπει να έχει διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι είναι αρνητικοί για δύο εβδομάδες στον κορωνοϊό μετά τη νόσησή τους.
    Οι εθελοντές δότες που θα υποβληθούν στην πλασμαφαίρεση θα πρέπει να έχει διαπιστωθεί ότι είναι αρνητικοί για δύο εβδομάδες μετά τη νόσησή τους
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΓΟΙ ΤΥΠΟΥ ΤΣΙΟΔΡΑ ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΑΛΑΝ; ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ.
      Αναστάτωση έχει προκληθεί με την ουσία ρεμντεσιβίρη που χορηγείται και στη χώρα μας στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
      Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που διέρρευσε έκρινε πως το φάρμακο είναι αναποτελεσματικό για τους ασθενείς που παλεύουν με τον κορωνοϊό.
      ΑΝΤΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΡΑ ΟΙ ΤΣΙΟΡΔΙΚΟΙ ΤΟ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΦΤΑΙΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΠΟΥ Η ΡΕΜΝΤΕΣΙΒΙΡΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ, ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.
      Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδίδουν την αρνητική αυτή ερευνητική διαπίστωση του ΠΟΥ στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την αμερικανική κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τη χρηματοδότηση του Οργανισμού με 400 εκατ. δολάρια, κρίνοντας πως λειτούργησε υπέρ της Κίνας.
      Πάντως το συγκεκριμένο φάρμακο δίνεται ευρέως στην Ελλάδα, ενώ ακόμη και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η ουσία δίνει ελπίδες, καθώς σε ποσοστό 68% φαίνεται πως είναι αποτελεσματική. Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας οι περισσότεροι ασθενείς που βγήκαν από τις εντατικές λάμβαναν ρεμντεσιβίρη. Γι’ αυτό και οι Ελληνες επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις φημολογίες περί αρνητικών αποτελεσμάτων για το φάρμακο και αναμένουν να δουν τα αποτελέσματα ερευνών και καταγραφών που γίνονται στην πατρίδα μας.
      Σε εξέλιξη«Περιμένουμε να δούμε τα δικά μας αποτελέσματα, αφού οι μελέτες είναι ακόμη σε εξέλιξη με το φάρμακο» επιβεβαιώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Φιλίππου.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΟΔΡΑ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΕΙΠΕ: «ΩΦΕΛΕΕΙΝ, ΜΗ ΒΛΑΠΤΕΙΝ».
      ΘΑ ΕΔΙΝΕ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ ΚΑΙ ΡΕΝΤΜΕΣΙΒΙΡΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ;
      ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΤΙ;
      ΘΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΤΑ ΠΑΤΡΑΚΑΤΩ ΤΟΥ ΤΣΙΟΔΡΑ;
      «Έχουμε αυτή τη στιγμή υιοθετήσει μία στρατηγική του να μην αφήσουμε τους Έλληνες ασθενείς χωρίς κάποια μορφή θεραπείας, στην χώρα μας πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει χλωροκίνη. Δεν βλάψαμε κανέναν, αν κάτι κάναμε το κάναμε για να βοηθήσουμε και βοηθήσαμε. Περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες δημοσιεύσεις για το «κύριο» φάρμακο, τη χλωροκίνη, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε από Γάλλους συναδέλφους. Βλέπουμε με ανησυχία κάποιες αναφορές από το εξωτερικό, ότι η χρήση του σχετίστηκε με κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες όσον αφορά το καρδιογράφημα».
      ΔΗΛΑΔΗ: ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΠΡΟΚΥΨΕΙ. ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ: «ΣΕ ΞΕΝΟ ΚΩΛΟ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    3. Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΘΛΙΑΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΟΣΙΑ ΑΓΕΛΗΣ» ΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ 60% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ;
      TheSecretRealTruth Α.Υ.Α.
      Όποιος άκουσε στην καθιερωμένη συνέντευξη χθες 25 Απρ. ’20 τον καθηγητή κ Τσίοδρα και κατάλαβε τι είπε, θα ένιωσε μια γροθιά στο στομάχι.

      «Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στο σπίτι … δεν μπορεί να μείνει η χώρα σε lockdown για 18 μήνες .. είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lockdown έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό» …το εάν η σταδιακή ανοσία θα οδηγούσε σε σταδιακή εξασφάλιση των πολιτών έναντι της νόσου, δεν είναι γνωστό. Δεν υπάρχουν ακόμη όλα τα επιστημονικά δεδομένα … εκτιμώ πως μια ηλικιακή ομάδα, όπως τα μικρά παιδιά που έχουν χαμηλά ποσοστά νοσηρότητας, θα μπορούσαν να εκτεθούν πιο σύντομα, αλλά αυτό μένει να δούμε εάν θα εφαρμοστεί».

      Τ ανωτέρω δείχνουν μια εφιαλτική πραγματικότητα.
      ΠΑΓΙΔΕΥΤΗΚΑΜΕ σε ένα σπιράλ θανάτου, ζούμε σε μια ψευδαίσθηση και σε μια προσωρινή κατάσταση προστασίας, μα το χειρότερο: φοβούμαστε να το συνειδητοποιήσουμε .

      Για την εξέλιξη αυτή σας είχαμε προειδοποιήσει στην 7 Απρ. 20 «Αποκαλύφθηκαν όλα. Σταδιακά, «Ανοσία Αγέλης» και στην Ελλάδα».

      Στις 11 Μαΐου θα ανακοινώσουμε την ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ στο δικό (σας) μας ΣΧΕΔΙΟ με λεπτομέρειες . Αυτό , που μας έφερε μέχρι εδώ σήμερα, αυτό που πρώτοι προτείναμε, αυτό που εσείς επιβάλατε.

      Το σχέδιο ΑΥΤΟ στηρίζεται – στη συνέχεια -στο να ισχύσουν άλλοι κανόνες στην Αττική και άλλοι κανόνες σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας . Έτσι προτείνεται η πλήρη επαναφορά στην προτέρα κατάσταση (σε σχολεία , καταστήματα, καφετέριες , κτλ ) στους νομούς με μηδενικά έως τώρα κρούσματα, ήτοι στους νομούς:

      Δράμας, Χαλκιδικής, Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας , Φωκίδας, Χίου, Άγιο Όρος και Κορινθίας.

      Το αυτό προτείνεται και για την Κρήτη – ως περιφέρεια με την καλύτερη έως τώρα αναχαίτιση σ όλη την Ευρώπη – με προϋπόθεση όμως , την εφαρμογή των πλέον αυστηρών ελέγχων στις Πύλες Εισόδου της Μεγαλονήσου.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  5. ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΛΗ – ΤΣΙΟΔΡΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΣΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ;

    Τελευταία ενημέρωση: 26/04/2020 17:23

    ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΑΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ.

    ΕΛΛΑΔΑ, συνολικά κρούσματα 2517, θάνατοι 134
    ΣΕΡΒΙΑ, συνολικά κρούσματα 9042, θάνατοι 156
    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, συνολικά κρούσματα 1300, θάνατοι 56
    ΣΚΟΠΙΑ, συνολικά κρούσματα 1386, θάνατοι 61
    ΠΟΥΜΑΝΙΑ, συνολικά κρούσματα 11306, θάνατοι 606
    ΑΛΒΑΝΙΑ, συνολικά κρούσματα 726, θάνατοι 28
    ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ, συνολικά κρούσματα 1516, θάνατοι 59
    ΚΡΟΑΤΙΑ, συνολικά κρούσματα 2030 θάνατοι 55
    ΣΛΟΒΕΝΙΑ, συνολικά κρούσματα 1396, θάνατοι 82
    ΣΛΟΒΑΚΙΑ, συνολικά κρούσματα 1379, θάνατοι 18
    ΟΥΓΓΑΡΙΑ, συνολικά κρούσματα 2500, θάνατοι 272
    Στις περισσότερες απ’ αυτές τις χώρες η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας έγινε πολύ μεταγενέστερα από μας και σε ορισμένες, όπως η Σερβία, δεν υπάρχει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, εκτός από ορισμένα Σαββατοκύριακα.
    Αναλογικά και σε συσχέτιση με το σύνολο κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είμαστε στην ίδια περίπου θέση με την Βουλγαρία, (139 προς 187), αν και πήραμε τα πιο σκληρά και πρόωρα μέτρα.
    ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΟΔΡΑ ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠ’ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΜΟΕΙΔΕΙΣ ΧΩΡΕΣ;
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΟΪΜΠΛΕ: «Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την απόφαση αποκλειστικά στους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις».
    «Δεν είναι απόλυτο ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής - Κάποτε θα πεθάνουμε».
    Για την πανδημία του κορωνοϊού μίλησε ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υποστήριξε ότι «δεν υποχωρούν όλα μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής», ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι αν κλείναμε τα πάντα για δύο χρόνια, τότε οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές.
    Μιλώντας για τα οικονομικά μέτρα και την ενίσχυση των πολιτών εκ μέρους του κράτους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ότι το κράτος δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. «Αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η άποψη ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με απεριόριστους κρατικούς πόρους και ότι η οικονομία θα ορθοποδήσει με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης», λέει ο Σόιμπλε στην εφημερίδα Tagesspiegel, για να προειδοποιήσει ωστόσο ότι «το κράτος δεν μπορεί να αναπληρώνει συνεχώς τον τζίρο μας».
    Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την απόφαση αποκλειστικά στους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις. Αν κλείσουμε τα πάντα για δύο χρόνια, οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές».
    Στη συνέχεια της συνέντευξης μάλιστα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει: «Όταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Υπάρχει στάθμιση και αλληλοπεριορισμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι κάποτε θα πεθάνουμε...».
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π. ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΙΛΑΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ. Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ. Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ. ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΟΒΙΩΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ; (Ρήγας Φεραίος: «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή».)
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΕΑ ΜΟΔΑ. Ο ΠΝΙΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΠΙΑΝΕΤΑΙ. ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ…ΣΟΜΑΧΙ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΚΑΟΥΡΕΣ.
    Στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε μια «αθόρυβη» κλινική δοκιμή με βάση τη φαμοτιδίνη, ενός γνωστού αντιόξινου φαρμάκου για τις καούρες στο στομάχι.
    Είναι σαφές πως ακόμα οι γιατροί σε όλο τον πλανήτη αναζητούν τα «πατήματά» τους σε ότι αφορά τον κορωνοϊό. Τίποτα δεν είναι σίγουρο και για τίποτα δεν είναι σίγουροι.
    Η διπλά «τυφλή» και τυχαιοποιημένη δοκιμή γίνεται, σε συνδυασμό με το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη, σε 187 ασθενείς με Covid-19 (πολλοί από αυτούς διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), οι οποίοι στην πορεία θα αυξηθούν σε 1.174. Είναι η πρώτη φορά οπουδήποτε στον κόσμο που δοκιμάζεται η φαμοτιδίνη σε σχέση με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
    Η μελέτη που ξεκίνησε εντός του Απριλίου, σύμφωνα με το «Science», πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Feinstein σε νοσοκομειακές μονάδες του συστήματος υγείας Nortwell Health, του μεγαλύτερου στη Ν.Υόρκη, καθώς περιλαμβάνει 23 νοσοκομεία.
    Το Northwell δεν αποκάλυψε την έναρξη της μελέτης, επειδή ήθελε να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες της φαμοτιδίνης, προτού άλλα νοσοκομεία ή η αμερικανική κυβέρνηση αρχίσουν να την αγοράζουν.
    Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν κατά πόσο η φαμοτιδίνη, που χορηγείται ενδοφλέβια σε δοσολογία εννέα φορές μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται ως αντιόξινο, «φρενάρει» τον κορωνοϊό.
    Έχουν υπάρξει ήδη ενδείξεις από την Κίνα, αλλά και από την ανάλυση μοντέλων σε μοριακό επίπεδο, ότι η εν λόγω δραστική ουσία που «δένεται» πάνω σε ένα ένζυμο-κλειδί του νέου κορωνοϊού, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του.
    Οι γιατροί αρχικά ήθελαν να δοκιμάσουν μόνη της τη φαμοτιδίνη, αλλά με τόσους ασθενείς να παίρνουν υδροξυχλωροκίνη στα νοσοκομεία, αναγκάστηκαν να τη δοκιμάσουν σε συνδυασμένο φαρμακευτικό σχήμα.
    Όσοι ασθενείς παίρνουν τα δύο φάρμακα από κοινού, θα συγκριθούν με μία ομάδα που παίρνει μόνο υδροξυχλωροκίνη, καθώς και με μια τρίτη ομάδα ελέγχου που δεν έχει πάρει κανένα από αυτά τα δύο φάρμακα.
    Ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους γιατρός Μάικλ Κάλαχαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, ο οποίος πρόσφατα βρισκόταν στη Γουχάν της Κίνας, είναι ο πρώτος στις ΗΠΑ που υποστήριξε ότι η φαμοτιδίνη πρέπει να δοκιμαστεί στην Covid-19.
    Ο Κάλαχαν και οι Κινέζοι συνάδελφοί του πρόσεξαν στην κορύφωση της επιδημίας στη Γουχάν κάτι παράξενο: ο ιός σκότωνε πολλούς ασθενείς άνω των 80 ετών, αλλά μεταξύ όσων επιζούσαν, υπήρχαν δυσανάλογα πολλοί φτωχοί αγρότες.
    Η ανάλυση των ιατρικών ιστορικών 6.212 ασθενών έφερε στο φως ότι πολλοί επιζήσαντες υπέφεραν προηγουμένως από χρόνιες στομαχικές καούρες και έπαιρναν το φθηνότερο φάρμακο φαμοτιδίνη, αντί το ακριβότερο ομεπραζόλη που προτιμούσαν οι πλουσιότεροι Κινέζοι (και Αμερικανοί).
    Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με Covid-19 που είχαν πάρει για καιρό φαμοτιδίνη, είχαν ποσοστό θνητότητας 14%, έναντι 27% όσων δεν είχαν πάρει αυτό το φάρμακο πριν μολυνθούν από τον κορωνοϊό.
    Επιστρέφοντας από τη Γουχάν στις ΗΠΑ, ο Κάλαχαν έπεισε άλλους Αμερικανούς επιστήμονες να μελετήσουν τη φαμοτιδίνη σε μοριακό επίπεδο σε σχέση με τον κορωνοϊό και οι πρώτες ενδείξεις ήταν ενθαρρυντικές.
    Στη συνέχεια, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε επείγουσα έγκριση να γίνει η πρώτη κλινική δοκιμή της ουσίας σε ασθενείς με Covid-19. Στο μεταξύ, οι επιστήμονες ετοιμάζουν την πρώτη σχετική επιστημονική δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ "ΦΑΡΜΑΚΟ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ. ΕΙΝΑΙ Η ...ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ. Ο ΛΟΓΟΣ: α. ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ. β. Η ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ 11% ΣΕ 8% (ΜΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΣΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ). γ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΘΗΣΑΝ 11 (ΜΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ). ΑΥΤΑ. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ;
    Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσει ακόμη και εντός της ημέρας ότι χορηγεί κατεπείγουσα έγκριση στο πειραματικό αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη της εταιρείας Gilead Sciences για να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανέφερε η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη έναν υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.
    Ο επιδημιολογός Άνθονι Φάουτσι δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι τα αρχικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης δείχνουν ελπιδοφόρα, όμως χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του φαρμάκου από την FDA.
    Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μεγάλης κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σε συνεργασία της Gilead με τα Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η ρεμδεσιβίρη επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών με Covid-19. Οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη ανάρρωσαν σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο, αντί για 15 ημέρες που χρειάστηκαν όσοι έλαβαν ψευδοφάρμακο.
    Ως ανάρρωση καθορίζεται είτε η έξοδος από το νοσοκομείο είτε η επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες. Η στατιστική αξιοπιστία αυτού του αποτελέσματος είναι υψηλή.
    Στη δοκιμή συμμετείχαν 1.063 ασθενείς σε 47 περιοχές των ΗΠΑ και σε άλλες 21 στην Ευρώπη και την Ασία. Μέχρι σήμερα, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη, της οποίας είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα.
    Όσον αφορά στη θνητότητα, το αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικό, δηλαδή η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ίσως να είναι τυχαία. Στην ομάδα που έλαβε ρεμδεσιβίρη η θνητότητα ανήλθε στο 8%, έναντι 11% στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο, κάτι που «υποδηλώνει» ότι το φάρμακο βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης.
    Ο Φάουτσι είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν τόσο ξεκάθαρα που οι υπεύθυνοι της δοκιμής έλαβαν την απόφαση να τα δημοσιοποιήσουν ώστε στους ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο να χορηγηθεί η ρεμδεσιβίρη.
    «Όταν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ένα φάρμακο λειτουργεί, έχουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώνουμε αμέσως τα μέλη της ομάδας που λαμβάνει το ψευδοφάρμακο» είπε. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι με περισσότερους ανθρώπους, εταιρείες και ερευνητές, τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.
    Σύμφωνα με τον Φάουτσι, η ρεμδεσιβίρη μπορεί πλέον να γίνει η στάνταρ θεραπεία για τις σοβαρές περιπτώσεις της Covid-19. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως για 10 ημέρες.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απογοήτευση από την υδροχλωροκίνη: Κανένα αποτέλεσμα σε ασθενείς με συμπτώματα κορωνοϊού. ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ «ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»…τα
      Κανένα αποτέλεσμα δεν είχε η χορήγηση υδροχλωρικίνης σε ασθενείς με συμπτώματα κορωνοϊού σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη και πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.
      “Ο κίνδυνος να χρειαστεί να διασωληνωθούν οι ασθενείς ή να πεθάνουν δεν μειώθηκε ούτε αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ αυτών στους οποίους χορηγήθηκε υδροχλωρικίνη σε σχέση με αυτούς που δεν έλαβαν κανένα φάρμακο”, διευκρίνισαν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
      Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας και διενεργήθηκε σε ασθενείς με covid-19 που διακομίστηκαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων New York-Presbyterian Hospital και Columbia University Irving Medical Center.
      Σε 811 ασθενείς χορηγήθηκαν δύο δόσεις των 600 mg υδροχλωρικίνη την πρώτη ημέρα και στη συνέχεια 400 mg καθημερινά επί τέσσερις ημέρες.
      Σε 565 ασθενείς δεν χορηγήθηκε κανένα φάρμακο.
      Η έρευνα “δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποκλειστούν” πιθανά οφέλη ή κίνδυνοι από τη χορήγηση υδροχλωρικίνης, ανέφεραν οι επιστήμονες.
      “Ωστόσο τα αποτελέσματά μας δεν στηρίζουν τη χρήση υδροχλωρικίνης προς το παρόν για άλλες περιπτώσεις πέραν της διενέργειας κλινικών ερευνών προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά της”, πρόσθεσαν.
      Η υδροχλωρικίνη και η χλωροκίνη χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία της ελονοσίας και κάποιων αυτοάνοσων, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
      Όμως τόσο οι αμερικανικές όσο και οι καναδικές υγειονομικές αρχές είχαν προειδοποιήσει στα τέλη Απριλίου κατά της χρήσης των δύο φαρμάκων αυτών για την πρόληψη ή τη θεραπεία του κορωνοϊού εκτός κλινικών ερευνών.
      Η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) έδωσε εκτάκτως άδεια την προηγούμενη εβδομάδα για τη χρήση ενός πειραματικού αντιικού, της ρεδεμσιβίρης, για την covid-19. Μεγάλη αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία αυτή μειώνει κατά πολλές ημέρες την ανάρρωση των ασθενών που νοσούν βαριά.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Κορωνοϊός: Νέες (μάταιες) ελπίδες Βελτιώθηκε το 72% των ασθενών που πήραν το φάρμακο Anakinra

      Νέες ελπίδες δημιουργήθηκαν από το Anakinra, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, το οποίο βελτίωσε την κλινική κατάσταση ασθενών με σοβαρή νόσο Covid-19.
      Το φάρμακο, ένας ανταγωνιστής που μπλοκάρει τη δράση της κυτταροκίνης ιντερλευκίνης-1 (IL-1), φάνηκε να κατευνάζει τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών» και να καταπολεμά την οξεία αναπνευστική δυσχέρεια ορισμένων ασθενών.
      Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τζούλιο Καβάλι της Μονάδας Ανοσολογίας, Ρευματολογίας, Αλλεργίας και Σπανίων Νόσων του Νοσοκομείου Σαν Ραφαέλε και του Πανεπιστημίου Βίτα-Σαλούτε Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ρευματολογίας «The Lancet Rheumatology», δοκίμασαν τον Μάρτιο στη διάρκεια 21 ημερών το φάρμακο σε 29 ασθενείς με Covid-19 με μέση ηλικία 62 ετών, με μέτριο έως σοβαρό σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και με υπερφλεγμονή (επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης άνω του 100 ή/και φεριτίνης άνω του 900).
      Οι ασθενείς έπαιρναν οξυγόνο εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας (χωρίς διασωλήνωση) και έκαναν θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη (200 μιλιγκράμ δύο φορές τη μέρα από το στόμα), καθώς επίσης με συνδυασμό λοπιναβίρης και ριτοναβίρης (400 και 100 μιλιγκράμ αντίστοιχα δύο φορές τη μέρα από το στόμα). Στους 29 ασθενείς της δοκιμής χορηγήθηκε επιπρόσθετα Anakinra, είτε σε υψηλή δόση (πέντε μιλιγκράμ ανά κιλό βάρους δύο φορές τη μέρα ενδοφλέβια), είτε σε χαμηλή δόση (100 μιλιγκράμ δύο φορές τη μέρα υποδόρια). Η ομάδα ελέγχου, που έκανε τη στάνταρντ θεραπεία χωρίς Anakinra, αποτελείτο από 16 μη διασωληνωμένους ασθενείς.
      Βελτιώθηκε το 72% των ασθενών στους οποιούς χορηγήθηκε το φάρμακο
      Διαπιστώθηκε ότι, μετά από τρεις εβδομάδες, η θεραπεία με υψηλή δοσολογία Anakinra μείωσε τα επίπεδα φλεγμονής και βελτίωσε την αναπνευστική λειτουργία στους 21 από τους 29 ασθενείς (ποσοστό 72%). Πέντε ασθενείς (17%) χρειάστηκε να διασωληνωθούν, ενώ τρεις (10%) πέθαναν. Συγκριτικά στην ομάδα ελέγχου χωρίς Anakinra, αναπνευστική βελτίωση εμφάνισαν οκτώ ασθενείς (το 50%), επτά πέθαναν (το 44%) και ένας διασωληνώθηκε (6%). Η επιβίωση μετά από 21 μέρες ήταν 90% στην ομάδα του Anakinra και 56% στην ομάδα ελέγχου. Επίσης η διακοπή της χορήγησης Anakinra δεν οδήγησε σε υποτροπή της φλεγμονής στους ασθενείς.
      Οι Ιταλοί γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η θεραπεία με υψηλής δόσης Anakinra ήταν ασφαλής και σχετιζόταν με κλινική βελτίωση του 72% των ασθενών. Η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας της θα απαιτήσει νέες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές», σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
      Ο Καβάλι δήλωσε ότι «η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι μια υψηλή δόση του φαρμάκου Anakinra για την αρθρίτιδα μπορεί να μπλοκάρει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, την οποία προκαλεί η Covid-19. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα και το φάρμακο αυτό αξίζει να δοκιμαστεί σε μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές».
      Οι περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά σε μερικούς το ανοσοποιητικό σύστημα τους υπεραντιδρά στον «εισβολέα», με συνέπεια να πυροδοτείται μια φλεγμονώδης «καταιγίδα κυτταροκινών», η οποία οδηγεί σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και σε μείωση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. Το σύνδρομο αυτό είναι η κύρια αιτία θανάτου από τη νόσο.
      Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
      Το φάρμακο Anakinra είναι εγκεκριμένο εδώ και χρόνια κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (μιας αυτοάνοσης μορφής αρθρίτιδας) τόσο από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όσο και από την ομόλογή της Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ).
      Ζ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...