Μητσοτάκης για εκλογή Λάσετ: "Συγχαρητήρια στον φίλο μου Άρμιν- Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες"
Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για την εκλογή του Άρμιν Λάσετ στη αρχηγία του CDU. Ο Λάσετ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την κοινότητα των Τούρκων μεταναστών.
Ο Άρμιν Λάσετ, λόγω των στενών σχέσεων με την Τουρκία και της χαλαρής πολιτικής που ακολουθεί σε θέματα μετανάστευσης,
Ο νέος ισχυρός άνδρας της CDU έχει μάλλον ταπεινή καταγωγή, o πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος και η μητέρα του νοικοκυρά.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη του Άαχεν, τόπο στέψης του Καρλομάγνου το 800, δεν σχετίζεται με πολιτικά «τζάκια» και διένυσε τεράστια διαδρομή για να φτάσει στην κορυφή.
Το επίσημο βιογραφικό του Άρμιν Λάσετ περιλαμβάνει ποικίλα ενδιαφέροντα: σπουδές Νομικής στη Βόννη και στο Μόναχο, ενεργό συμμετοχή στην καθολική ενορία της γειτονιάς του, αλλά και σε συλλόγους καρναβαλιστών, ακόμη κι ένα σύντομο πέρασμα από τη δημοσιογραφία, μεταξύ άλλων ως αρχισυντάκτης του εκκλησιαστικού εντύπου Kirchenzeitung .
Είναι μέλος του CDU από το 1979 και έχει διοριστεί –και εκλεγεί– σε πολλούς θώκους, που περιλαμβάνουν το Ευρωκοινοβούλιο και το υπουργείο Ενσωμάτωσης Μεταναστών, όπου επέδειξε λαγνομεταναστευτικό πνεύμα, προκαλώντας το μένος των συντηρητικών πολιτικών αντιπάλων του. Είναι παντρεμένος με τη Σουζάν Μαλανγκρέ, απόγονο επιφανούς οικογένειας του Ααχεν, και έχει τρία παιδιά. Μιλάει άπταιστα γαλλικά. Η βαθιά θρησκευτική του πίστη τον έπεισε να αντιταχθεί στο –νόμιμο πλέον– γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Έχει επίσης προτείνει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τα κορίτσια κάτω των 14 ετών.
Παρά τις συντηρητικές του θέσεις σε ό,τι αφορά τον γάμο των ομοφυλοφίλων, ο Λάσετ έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του (δεξιού !) ανοικτά ομοφυλόφιλου και παντρεμένου με άνδρα, υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν. Ο Λάσετ πέτυχε να συστήσει «ενιαίο ψηφοδέλτιο» με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, προσκείμενο στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και δηλωμένο εχθρό της πολιτικής «ανοικτών θυρών» της Μέρκελ για τους πρόσφυγες.
Παρότι ο Αρμιν Λάσετ είναι αγαπητός στο κόμμα, κυρίως
εξαιτίας του ήπιου και πρόσχαρου χαρακτήρα του, μερίδα του κόμματος δεν τον
θεωρεί ικανό να επαναφέρει στο CDU τους απογοητευμένους από την πολιτική της
Μέρκελ ψηφοφόρους, που έχουν αναζητήσει πολιτικό καταφύγιο στην AfD.
«Πραιτωριανός της Μέρκελ» ήταν το νέο του παρατσούκλι για την εφημερίδα Die Welt. Τον Μάρτιο του 2020 πάντως, όταν η Άγκυρα άνοιγε τα σύνορα στον Έβρο για όσους ήθελαν να περάσουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, ο Λάσετ πήρε ξεκάθαρη θέση: «Όποιος παραβιάζει τα σύνορα παράνομα, θα επιστρέφει στην Τουρκία, όπου θα πρέπει να τον φροντίζουν και όχι να τον καταδιώκουν. Όταν τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος, μπορεί να επιστρέψει στη Συρία. Αυτό ορίζει η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».
Τον Αύγουστο του 2020 ο Άρμιν Λάσετ βρέθηκε στη Μόρια της Λέσβου, αλλά η επίσκεψη δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα, καθώς μετανάστες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, η αστυνομία επενέβη, σημειώθηκαν διαπληκτισμοί και τελικά οι επισκέπτες από τη Γερμανία απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Τότε ακούστηκε ότι είχε διαδοθεί μεταξύ των μεταναστών η εσφαλμένη πληροφορία ότι θα έφτανε στη Μόρια «ο καγκελάριος της Γερμανίας» και κάποιοι θέλησαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να διαδηλώσουν την οργή τους…
Λαγνοτουρκικό πνεύμα επέδειξε ο Άρμιν Λάσετ και στο πρώτο του κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο μετά τις ιστορικές εκλογές του 2005 στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ιστορικές, διότι υπό την καθοδήγηση του Γιούργκεν Ρούτερς οι Χριστιανοδημοκράτες εκθρονίζουν από την εξουσία τους Σοσιαλδημοκράτες στην τοπική κυβέρνηση του Ντίσελντορφ για πρώτη φορά μετά από 39 χρόνια! Στο προπύργιο των ανθρακωρύχων και των βιομηχανικών εργατών οι Συντηρητικοί αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση και ο Άρμιν Λάσετ ορκίζεται υπουργός αρμόδιος για την ενσωμάτωση των αλλοδαπών.
Είναι η εποχή που άσπονδοι φίλοι θα του κολλήσουν το παρατσούκλι «Τουρκο-Άρμιν». Μήπως γιατί είχε κάποια επιμονή να προωθεί Τούρκους; Για να κατανοήσει κανείς το παρατσούκλι θα πρέπει να αναλογιστεί τα δεδομένα της εποχής. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ηγετικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης θεωρούν ότι η «ενσωμάτωση» είναι αποκλειστική υπόθεση των αλλοδαπών που οφείλουν να αφομοιωθούν, κάποιοι μαζεύουν υπογραφές για να αποτραπεί το καθεστώς της «διπλής υπηκοότητας» σε μετανάστες δεύτερης γενιάς. Παρουσιάζοντας την τελευταία βιογραφία του Λάσετ, ο Ρόλαντ Πρόις σημείωνε στην Süddeutsche Zeitung ότι το παρατσούκλι «Τουρκο-Άρμιν» υποδηλώνει μία διάθεση χλευασμού από κομματικούς φίλους.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου