ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

19 Απριλίου 2021

Οι άγνωστες συναντήσεις Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη με τον Ρότσιλντ, που αποκαλεί τον Κούλη ηλίθιο.

ΠΟΛΛΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Το ποσοστό στην Κύπρο των αλλοδαπών συνολικά αγγίζει το 30%.

 

 

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 29.09.2019

Στο εστιατόριο Limani του Rockefeller Plaza παρέθεσε γεύμα στον Ελληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος, με την παρουσία πολλών σημαντικών επιχειρηματιών, με σκοπό να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

 


Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας των διεθνών συναντήσεων κορυφής στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σειρά επαφών με επιχειρηματίες και επικεφαλής διαχειριστές κεφαλαίων αθροιστικής αξίας υψηλότερης των 5 τρισ. δολαρίων. Οι επαφές ξεκίνησαν στην αρχή της εβδομάδας με την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζέιμι Ντάιμον, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας. Ελληνικής καταγωγής ο ίδιος αλλά και δισεκατομμυριούχος ως ιδιώτης, όχι μόνον έδειξε ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία. O επικεφαλής της έκτης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, με ενεργητικό 2,27 τρισ. δολάρια, εξήγησε πως το νέο διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από σοβαρή επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του Brexit.
Την επόμενη ημέρα ήταν η σειρά της Goldman Sachs, της εμβληματικής επενδυτικής τράπεζας που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, να παραθέσει στον πρωθυπουργό ένα γεύμα με επενδυτές και επιχειρηματίες. Το ραντεβού κλείστηκε στο εστιατόριο Capital Grille στο Rockefeller Center. Εκεί στην πριβέ αίθουσα, με φόντο τους βαρύς τόνους του κόκκινου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τα μεγάλα αφεντικά και ιδρυτές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και ομίλων, όπως ο Ντέιβιντ Μ. Σόλομον της Goldman, τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε συναντήσει και στα Χανιά το καλοκαίρι οπότε και συμφωνήθηκε αυτό το τραπέζι, ο Τζέιμι Ντίναν της York Capital, ο Τζεφ Χόκινγκς της Bain Capital, ο Φρανκ Μπρούνο της Cerberus και ο ιδρυτής και επικεφαλής της Avenue Capital, Μάικλ Λάσκεϊ. Στη συνάντηση ήταν και κορυφαία στελέχη επενδυτικών και επιχειρηματικών οργανισμών όπως η Invesco, που διαχειρίζεται 1,5 τρισ. δολάρια, αλλά και της Eldorado Gold, της Biogen και άλλοι.
Το γεύμα έλαβε χώρα στα μέσα της εβδομάδας στο upscale εστιατόριο Limani στο Rockefeller Plaza. Εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και τον οικοδεσπότη Ουίλμπουρ Ρος, στη λίστα των συνδαιτυμόνων τους ξεχώρισαν ο Ναθάνιελ Ρότσιλντ της γνωστής οικογενείας, ο γνώριμος στην Ελλάδα Τζον Πόλσον της Paulson & Co, ο Τζέι Κόλινς της Citigroup, ο Μαρκ Τ. Γκαλόγκλι της Centerbridge Partners, ο Χάουαρντ Γ. Λούτνικ της Cantor Fitzgerald, ο Πολ Φρίμπουργκ της Continental Grain Company, ο Τομ Μέιν της Barclays, ο Τζον Γουόλεν της Waterwheel Capital, ο Τσαρλς Φίλιπς της Infor, ο Πίτερ Σέλφριτζ της SAP, ο Ταντ Σμιθ της Sotheby’s και ο Στέλιος Ζαβός της Zeus Capital Management. Παρόντες ήταν ακόμη ο Μάριο Κοντομέρκος της Mohegan Gaming & Entertainment, ο Δημήτρης Αθανασόπουλος της Axia Ventures και ο Θεόδωρος Κυριακού του ομίλου ΑΝΤ1, αλλά και σημαντικός αριθμός ιδρυτών και εταίρων μεγάλων αμερικανικών δικηγορικών εταιρειών, ενώ από την κυβέρνηση τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και άλλοι.
Πραγματοποιήθηκαν όμως και άλλες επαφές, μεταξύ των οποίων και η συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ στο γραφείο του, η οποία εξελίχθηκε σε πολύ θερμό κλίμα. Ενα τέτοιο ραντεβού κλείστηκε και με τον ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Blackstone, Στίβεν Σβάρτσμαν. Ο τελευταίος προΐσταται ενός από τα μεγαλύτερα αμερικανικά private equity fund, με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση 545 δισ. δολαρίων, που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την εξαγορά πέντε ξενοδοχείων στην Ελλάδα και την πρόθεσή του να επενδύσει περαιτέρω.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...