ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

18 Απριλίου 2021

Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΙΣΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΜΠΑΝΤΩΝ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

 

ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ Ο ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΒΛΑΧΟΣ.

 

 

 Τα τελευταία στοιχεία για την ύπαρξη παράλληλων κόσμων (πολυσύμπαν) προέρχονται από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Μ. Βρετανίας (και συγκεκριμένα από τους Ρουάρι Μακένζι και Τομ Σανκς, του Πανεπιστημίου του Ντάρχαμ) ,που πρόσφατα δημοσίευσε μελέτη πάνω στο αποκαλούμενο «Ψυχρό Σημείο» (Cold Spot). Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ψυχρή περιοχή στο Διάστημα η οποία γίνεται αντιληπτή μέσω της ακτινοβολίας που εξέπεμψε ο σχηματισμός του Σύμπαντος πάνω από 13 δισ. χρόνια πριν. 

 

 

 


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, το Ψυχρό Σημείο είχε εντοπιστεί αρχικά από τον δορυφόρο WMAP της NASA το 2004, και η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε από την αποστολή Planck της ESA το 2013. Πρόκειται για ένα πολύ παράδοξο φαινόμενο: Οι περισσότεροι αστρονόμοι και κοσμολόγοι θεωρούν ότι είναι μάλλον απίθανο να έχει προέλθει από τη γένεση του σύμπαντος, καθώς είναι μαθηματικά δύσκολο να εξηγηθεί βάσει της θεωρίας της διαστολής του σύμπαντος. Σύμφωνα με τη νέα αυτή θεωρία, αποκλείεται μία από τις τελευταίες εξηγήσεις που είχαν προταθεί- το ότι το Ψυχρό Σημείο είναι μια οπτική ψευδαίσθηση που παράγεται από μια έλλειψη παρεμβαλλόμενων γαλαξιών. Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, η περιοχή αυτή χωρίζεται σε μικρά κενά, τα οποία περιτριγυρίζονται από συμπλέγματα γαλαξιών. Αυτή η δομή, που παραπέμπει σε «φυσαλίδα», θυμίζει πολύ το υπόλοιπο σύμπαν.
Το κλειδί για την ανακάλυψη της ύπαρξης του πολυ-σύμπαντος είναι το λεγόμενο "cold spot" που εντοπίζεται στο υπόβαθρο της κοσμικής ακτινοβολίας και ίσως αποτελεί το στοιχείο που αναδεικνύει πως κάποτε το σύμπαν στο οποίο ζούμε συγκρούστηκε με άλλο παράλληλο.
Η κοσμική ακτονοβολία, κατάλοιπο κατά κάποιο τρόπο του Big Bang καλύπτει το σύνολο του διαστήματος και φαίνεται πως βρίσκεται σε θερμοκρασία 2,73 βαθμών (ή -270,43 βαθμών Κελσίου). Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν από καιρό παρατηρήσει μια ανωμαλία στη θερμοκρασία αυτή της κοσμικής ακτινοβολίας. Έτσι, το επονομαζόμενο cold spot, είναι σημεία της κοσμικής ακτινοβολίας όπου η θερμοκρασία είναι 0.00015 βαθμούς χαμηλότερη.
Μέχρι πρότινος η εξήγηση γι' αυτό ήθελε την ύπαρξη ενός τεράστιου κενού, δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Αν πράγματι υπάρχει αυτό το υπερ-κενό, τότε η πιθανότητα να εμφανίζεται το "κρύο σημείο" φαίνεται πως αποδίδεται στον παράγοντα τύχη. Ο καθηγητής Τομ Σανκς ωστόσο, που διεξήγαγε έρευνα σε 7.000 γαλαξίες δεν εντόπισε κανένα ίχνος ενός τέτοιου υπερ-κενού.


Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Τομ Σανκς του Πανεπιστημίου του Ντάρχαμ, είπε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το ενδεχόμενο το Σημείο να προκαλείται από μια ασυνήθιστη διακύμανση, η οποία εξηγείται από την καθιερωμένη [θεωρία του Big Bang]. Αλλά αν αυτή δεν είναι η απάντηση, τότε υπάρχουν πιο εξωτικές εξηγήσεις. Ίσως η πιο συναρπαστική από αυτές να είναι πως το Ψυχρό Σημείο να προκλήθηκε από μια σύγκρουση μεταξύ του σύμπαντός μας και ενός άλλου σύμπαντος- φυσαλίδας. Αν περαιτέρω, πιο αναλυτική μελέτη...αποδείξει πως ισχύει κάτι τέτοιο, τότε το Ψυχρό Σημείο ίσως να εκληφθεί ως την πρώτη απόδειξη περί πολυσύμπαντος».
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Guardian, αποτελεί ειρωνεία το ότι, εάν υπάρχει όντως το πολυσύμπαν, τότε οι επιστήμονες θα πρέπει να αποδεχτούν ότι ο απώτερος στόχος της Φυσικής- το να εξηγήσει γιατί το σύμπαν είναι όπως είναι- θα είναι για πάντα μη επιτεύξιμος. Ο σκοπός της Φυσικής είναι να εξηγήσει τον λόγο που το σύμπαν μας έχει τη μορφή που έχει. Για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί συγκεκριμένα θεμελιώδη μεγέθη έχουν τις τιμές που έχουν, πχ η ταχύτητα του φωτός, η μάζα του ηλεκτρονίου κ.α. Ωστόσο, εάν υπάρχει πολυσύμπαν, τότε αυτό θα ήταν αδύνατο, καθώς, όπως υπάρχουν άπειρα παρόμοια, αλλά ελαφρώς διαφορετικά, σύμπαντα, θα υπάρχουν επίσης και άπειρα όπου οι νόμοι της Φυσικής είναι διαφορετικοί. 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 

 

 

ΤΑ ΔΕΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ Η ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ.

 

ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΠΑΝ;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...