ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

17 Απριλίου 2021

ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ (ασχολούνται με το πέρασμα του χρόνου) ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗΡΑΝΣΗ.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΝΕΟΤΗΤΑ. ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΥΣ 64ΧΡΟΝΟΥΣ 39ΧΡΟΝΟΥΣ ΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΟΜΕΡΩΝ. 

 

   Αποκαλύπτονται τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου - PsychologyNow.gr

Σύμφωνα με μια νεα έρευνα Αμερικανών Επιστημόνων, αν και δεν υπάρχει κάποιο εσωτερικό «ρολόι» στον εγκέφαλο μας, ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα φαίνεται πως ασχολούνται με το πέρασμα του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν ότι στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν κύτταρα (νευρώνες) που καταγράφουν το χρόνο.

Ποιος είναι ο ρόλος του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο

 20� Ιππόκαμπος

 

 

 Ο  ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ  ΤΟΥ  ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ,  ΕΝΑ  ΕΙΔΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΜΝΗΜΗΣ.

 

Ο ιππόκαμπος αποτελεί μία εγκεφαλική δομή που είναι μέρος του μεταιχμιακού συστήματος. Συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη και την πλοήγηση στο χώρο. Οι άνθρωποι με εκτεταμένες διμερείς βλάβες στον ιππόκαμπο εμφανίσουν αδυναμία να σχηματίζουν και να συγκρατούν νέες πληροφορίες. 

 

Βλάβη στον ιππόκαμπο δεν επηρεάζει ορισμένους τύπους μνήμης, όπως την ικανότητα μάθησης νέων δεξιοτήτων. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι οι εν λόγω ικανότητες εξαρτώνται από διαφορετικούς τύπους μνήμης (διαδικαστική μνήμη) και διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του μεγέθους του ιππόκαμπου και της μνήμης. Μείωση του όγκου του ιππόκαμπου είναι ένα από τα πρώτα διαγνωστικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ . Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 διαπίστωσε ότι η άσκηση της σχετικά χαμηλής έντασης που εξαρτάται κυρίως από την αερόβια διαδικασία παραγωγής ενέργειας μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου σε ενήλικες ηλικίας 55 έως 80, καθώς και να βελτιώσει τον προσανατολισμό τους στο χώρο.

Ο ιππόκαμπος περιέχει υψηλά επίπεδα γλυκοκορτικοειδών υποδοχέων που τον καθιστούν ευάλωτο σε μακροπρόθεσμο στρες. Υπό κανονικές συνθήκες ο ιππόκαμπος ρυθμίζει την παραγωγή της κορτιζόλης. Ωστόσο, η περίσσεια κορτιζόλης φθείρει τους νευρώνες του ιππόκαμπου. Σοβαρό και μακροχρόνιο μετατραυματικό στρες προκαλεί ατροφία του ιππόκαμπου. Αυτό βλάπτει το σχηματισμό και την ανάκτηση της μακροπρόθεσμης μνήμης.

Οι ψυχικές παθήσεις (κατάθλιψη, διαταραχή μετα-τραυματικού στρες, διπολική διαταραχή) προκαλούν τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου. Με την αντικαταθλιπτική αγωγή το μέγεθος του ιππόκαμπου μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%.

Η μείωση της νευρογένεσης στον ιππόκαμπο είναι ένα χαρακτηριστικό της άνοιας και της κατάθλιψης σε ενήλικες. Σημαντική επιβράδυνση της σχετιζόμενης με την γήρανση φυσιολογικής μείωσης της φαιάς ουσίας επιτυγχάνεται με τον διαλογισμό . Η απουσία θορύβου οδηγεί σε μια μακροπρόθεσμη αύξηση του ρυθμού δημιουργίας νέων νευρικών κυττάρων του ιππόκαμπου. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των νευρικών βλαστοκυττάρων στον ιππόκαμπο προωθεί το βότανο Rhodiola (Ροδιόλα ή Χρυσή Ρίζα).

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροχειρουργό, δρ. Μπράντλεϊ Λέγκα, του Νοτιοδυτικού Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), παρακολούθησαν τον εγκέφαλο 27 ασθενών με επιληψία που επρόκειτο να χειρουργηθούν και διέθεταν ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στο κρανίο τους για μερικές εβδομάδες.

Όσοι συμμετείχαν στη μελέτη για το χρόνο, κλήθηκαν να κάνουν σε υπολογιστή νοητικά και μνημονικά τεστ, ώστε οι επιστήμονες να παρακολουθούν πώς αντιδρούν οι νευρώνες τους. Στη φάση όπου οι συμμετέχοντες είχαν 30 δευτερόλεπτα περιθώριο να καταγράψουν όσες λέξεις θυμούνταν από ένα κατάλογο λέξεων που είχαν δει λίγο πριν, αμέσως ενεργοποιούνταν ορισμένοι νευρώνες στον ιππόκαμπο και στον ενδορινικό φλοιό για να υποστηρίξουν τη λεγόμενη επεισοδιακή μνήμη.

Η «πυροδότηση» αυτών των κυττάρων σχετιζόταν αποκλειστικά με το χρόνο που περνούσε και όχι με το είδος των λέξεων που ανακαλούνταν στη μνήμη.

«Αυτά τα κύτταρα κωδικοποιούν πληροφορίες σχετικά με το χρόνο και αυτές οι πληροφορίες είναι σαφώς σημαντικές για τη μνήμη. Δεν υπάρχει κανένας εσωτερικός μετρονόμος, κανένα ρολόι. Τα κύτταρα αυτά πυροδοτούνται για να υποστηρίξουν αυτό που κάνετε», δήλωσε ο Λέγκα, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Με άλλα λόγια, τα κύτταρα του χρόνου προσαρμόζονται στις εκάστοτε απαιτήσεις που ασκούνται στον εγκέφαλο, σε πραγματικό χρόνο, στιγμή προς στιγμή.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως τα κύτταρα του χρόνου στον εγκέφαλο. Δεν υπάρχει κανένα νευρωνικό ρολόι. Αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο, είναι ότι κάποιοι νευρώνες μεταβάλλουν την αντίδρασή τους, ανταποκρινόμενοι σε άλλους νευρώνες. Παρόλα αυτά, είναι χρήσιμη έννοια να θεωρούμε πώς αυτό το νευρωνικό υπόστρωμα αντιπροσωπεύει το πέρασμα αυτού που αποκαλούμε χρόνο», ανέφερε ο νευροεπιστήμονας Γκιόργκι Μπουτζάκι του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

 

 

 Εγκεφαλικός Υποθάλαμος | Science Wiki | Fandom

 

Ο υποθάλαμος είναι η περιοχή του διεγκέφαλου (η Διάμεσος εγκέφαλος) κοιλιακά προς τον υποθαλάμιο αυλακα του Μονρο, που τον χωριζει απο τον θάλαμο και καταλαμβάνει τα πλάγια τοιχώματα και το έδαφος της τρίτης κοιλίας.  Είναι υπεύθυνος για ορισμένες ζωτικές λειτουργίες, όπως η σίτιση, η διασφάλιση της ομοιόστασης (διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας του σώματος), η ρύθμιση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος, η ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, η αναπαραγωγή και ο μεταβολισμός.

Aποτελεί αµφοτερόπλευρη συµµετρική δοµή που ζυγίζει περίπου 4 g και περιλαμβάνει 0,3 έως 0,5 τοις εκατό του όγκου του εγκεφάλου.

 

Κύτταρα στον εγκέφαλο ελέγχουν τη γήρανση- σε ποιο σημείο βρίσκονται. 

          Επιστήμονες στο Albert Einstein College of Medicine διαπίστωσαν πως βλαστοκύτταρα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου ελέγχουν πόσο γρήγορα λαμβάνει χώρα η γήρανση του σώματος.  

         Τα ευρήματα της έρευνας, που έγινε σε ποντίκια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες τεχνικές για την προστασία απέναντι σε ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με γήρανση, αλλά και μεθόδους αύξησης της διάρκειας ζωής. Το σχετικό paper δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Nature. 

         Ο υποθάλαμος είναι γνωστό πως ρυθμίζει σημαντικές λειτουργίες και διεργασίες περιλαμβανομένης της ανάπτυξης, της αναπαραγωγής και του μεταβολισμού. Σε paper τους το 2013 στο Nature, ερευνητές του Einstein παρουσίασαν τη σημαντική ανακάλυψη ότι ο υποθάλαμος ρυθμίζει επίσης τη γήρανση ανά το σώμα. Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες ταυτοποίησαν τα συγκεκριμένα κύτταρα στον υποθάλαμο που ελέγχουν τη γήρανση: Έναν μικρό πληθυσμό ενήλικων νευρικών κυττάρων, που ήταν γνωστό πως είναι υπεύθυνα για σχηματισμό νέων νευρώνων στον εγκέφαλο.   

 

 Υπόφυση, υποθάλαμος, ορμόνες, βλάβες, ποιότητες - Προϊόντα της Φύσης

         

«Η έρευνά μας δείχνει πως ο αριθμός των υποθαλαμικών νευρικών βλαστοκυττάρων μειώνεται με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια ζωής του ζώου, και αυτή η μείωση επιταχύνει τη γήρανση» αναφέρει ο Ντονγκσένγκ Κάι, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής μοριακής φαρμακολογίας στο Einstein. «Αλλά έχουμε επίσης διαπιστώσει πως τα αποτελέσματα αυτής της απώλειας δεν είναι αναστρέψιμα. Αναπληρώνοντας αυτά τα βλαστοκύτταρα ή τα μόρια που παράγουν, είναι δυνατόν να επιταχύνουμε ή ακόμα και να αντιστρέψουμε διάφορες πτυχές της γήρανσης ανά το σώμα».  

         Μελετώντας εάν τα βλαστοκύτταρα στον υποθάλαμο κρατούσαν το «κλειδί» για τη γήρανση, οι ερευνητές πρώτα εξέτασαν την πορεία αυτών των κυττάρων, καθώς τα υγιή ποντίκια γερνούσαν. Ο αριθμός των υποθαλαμικών βλαστοκυττάρων άρχιζε να μειώνεται όταν τα ζώα έφταναν σε ηλικία περίπου 10 μηνών, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συνήθη σημάδια γήρανσης. «Φτάνοντας σε μεγάλη ηλικία- περίπου δύο έτη στα ποντίκια- τα περισσότερα από αυτά τα κύτταρα είχαν χαθεί» λέει ο δρ. Κάι.  

     Οπότε, το ερώτημα που προκύπτει, είναι εάν η πρόσθεση βλαστοκυττάρων στον υποθάλαμο θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη γήρανση. Για να δώσουν απάντηση, οι ερευνητές έβαλαν υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα μέσα σε εγκεφάλους ποντικιών μέσης ηλικίας των οποίων τα βλαστοκύτταρα είχαν καταστραφεί, καθώς και στους εγκεφάλους κανονικών ποντικιών μεγάλης ηλικίας. Και στα δύο γκρουπ ζώων, η θεραπεία αυτή επιβράδυνε ή αντέστρεψε τα φαινόμενα της γήρανσης.  

         Ο δρ. Κάι και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν πως τα υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα φαίνονται να προκαλούν τις επιπτώσεις αντιγήρανσής τους απελευθερώνοντας μόρια miRNA (microRNA). Αυτά δεν εμπλέκονται στη σύνθεση πρωτεϊνών, αλλά αντ'αυτού παίζουν σημαντικούς ρόλους στη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων. Τα miRNA περιέχονται σε μικρά σωματίδια που ονομάζονται εξωσώματα, τα οποία τα υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα απελευθερώνουν στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ποντικιών. 

        Οι ερευνητές έβγαλαν εξωσώματα που περιείχαν miRNA από υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα και τα έβαλαν στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό δύο ομάδων ποντικιών: Ποντίκια μέσης ηλικίας των οποίων τα υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα είχαν καταστραφεί και φυσιολογικά ποντίκια μέσης ηλικίας. Αυτή η θεραπεία επιβράδυνε σημαντικά τη γήρανση και στις δύο ομάδες ζώων, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις ιστού και συμπεριφοράς, που περιελάμβαναν αξιολόγηση αλλαγών στην αντοχή των μυών των ζώων, τον έλεγχο των κινήσεών τους κ.α.  

        Οι ερευνητές τώρα προσπαθούν να εντοπίσουν τους συγκεκριμένους πληθυσμούς microRNA και ίσως άλλων στοιχείων που εκκρίνονται από αυτά τα βλαστοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για αυτές τις αντιγηραντικές επιπτώσεις- ένα πρώτο βήμα προς την πιθανή επιβράδυνση της γήρανσης και την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν. 

 

 

 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:   

O   Ζ.Π.  συνιστά  στους αναγνώστες  να  διαβάσουν το  (ανολοκλήρωτο)  πολύ  ενδιαφέρον  (και  δύσκολο)  διήγημα  Επιστημονικής  Φαντασίας  του  Ρίτσαρντ Μακκέννα:   «Αγκαθωτός   βάτος»,  1960,  («Bramble  bush»,  Richard  McKenna).

Θέμα  του:  η  Επαφή  των  ανθρώπων  με εξωγήινους   που   ελέγχουν   την  διάσταση  χρόνος. 

Richard Milton McKenna   (1913 -  1964),  Αμερικανός ναυτικός και  συγγραφέας  επιστημονικής  φαντασίας.

Το  διήγημα  μεταφράστηκε  στα  Ελληνικά    από  την  Χριστίνα  Άτζακα  και  βρίσκεται  στο  αξιόλογο  βιβλίο  «Θεματική  Ανθολογία  Επιστημονικής  Φαντασίας,  τόμος  3  (Ταξίδια  στο  Χρόνο).  Εξάντας  1978.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 


   

 

 


  1. Οι θάνατοι 3 γιατρών από κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο - Το μήνυμα του συναδέλφου τους.
    Ανάρτηση γιατρού από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο σχετικά με τους θανάτους τριών συναδέλφων του στη μάχη με τον κορωνοϊό.
    «Καταλαβαίνετε τι εννοώ ότι δεν φοβόμαστε τον θάνατο; Τρεις συνάδελφοι (Νίκος Νούτσος, Γιάννης Μητρόπουλος, Αντώνης Χατζηγεωργίου) πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες», έγραψε για τους συναδέλφους του που έχασαν τη μάχη της ζωής του με τον κορωνοϊο, ο γιατρός Νίκος Ραζής Κουντούνης, που εργάζεται στο νοσοκομείο.

    «Δυστυχώς δυο συνάδελφοι μου από το ιπποκράτειο έχασαν τη ζωή τους» είπε στο protothema.gr σχετικά με τους συναδέλφους του που εξέδωσαν τεράστια μάχη για να προστατεύσουν συμπολίτες μας και κόλλησαν τον ιό.
    «3 Ιατροί από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών. Πόσο κρίμα...ευχαριστούμε για τον αγώνα που κάνετε να είμαστε εμείς υγιείς... Δυστυχώς δεν τα καταφέρατε. Ο φονικός ιός δεν κάνει διακρίσεις», έγραψε άλλος γιατρός στο διαδίκτυο.
    Ο αιφνίδιος θάνατος Νίκου Νούτσου, αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο, έχει προκαλέσει θλίψη στις τάξεις των γιατρών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
    Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος άνδρας ήταν μόλις 42 ετών και άφησε πίσω του τρία παιδιά. Οι συνάδελφοι του μιλούν για έναν εξαιρετικό επαγγελματία που έδωσε τα πάντα στη μάχη κατά της πανδημίας βοηθώντας αρκετούς ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.
    «Συλλυπητήρια στην οικογένεια του», έγραψαν στο Facebook, δεκάδες φίλοι του. Γιατρός από το Ιπποκράτειο μας είπε πως «ακόμη ένας συνάδελφος μας έδωσε τεράστια μάχη και δυστυχώς χτυπήθηκε από τον κορωνοιό. Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα για να μην αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα. Είμαστε στα όρια μας!».
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαψεύδει το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο: «Δεν έχει πεθάνει κανείς γιατρός από κορωνοϊό»
      Η διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που ήθελαν τρείς γιατρούς να έχουν πεθάνει από κορωνοϊό.
      Όλα ξεκίνησαν με την ανάρτηση γιατρού του νοσοκομείου στα κοινωνικά δίκτυα, που ενημέρωνε τους διαδικτυακούς του φίλους, ότι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο χάθηκαν το τελευταίο διάστημα, τρεις γιατροί.
      Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μετά από σχετική ανακοίνωση της διοίκησης, διαψεύδει ότι υπήρξαν θάνατοι γιατρών από τον κορονοϊό.
      Συγκεκριμένα αναφέρεται:
      "Δημοσιεύματα αναφορικά με απώλεια ιατρών του Νοσοκομείου μας
      Σχετικά με δημοσιεύματα περί απώλειας ζωών ιατρών του Νοσοκομείου μας από COVID-19 και για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας ενημερώνουμε ότι μεταξύ των ιατρών, αλλά και συνολικά στο προσωπικό του Νοσοκομείο μας, δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής λόγω COVID-19".
      Νωρίτερα γιατρός με το όνομα Νίκος Ραζής Κουντούνης που αναφέρει ότι εργάζεται στο Ιπποκράτειο σε ανάρτησή του, είχε κάνει γνωστό το θάνατο τριών ιατρών στο νοσοκομείο από κορωνοϊό.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. Η Σουηδική οικονομία αύξησε το ΑΕΠ της κατά 4,9%.
    Η οικονομία της Σουηδίας κατάφερε να αναπτυχθεί περισσότερο από το αναμενόμενο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020.
    Κατά το συγκεκριμένο διάστημα «απελευθερώθηκε» η συσσωρευμένη καταναλωτική ζήτηση, ως οικονομική απόρροια της σύντομης ανάπαυλας από την πανδημία.
    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 4,9% από το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική αρχή της Σουηδίας. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 4,3% που προέβλεπε έρευνα των οικονομολόγων του Bloomberg και ακολουθεί μια συρρίκνωση της τάξης του 8% κατά το τρίμηνο έως τον Ιούνιο.
    Τι πυροδότησε την ανάπτυξη
    «Η ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου δείχνει τις δυνατότητες που θα έχει η οικονομία όταν και εφόσον περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η μεταποιητική βιομηχανία της Σουηδίας ανέκαμψε σε μεγάλο βαθμό, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών παρουσίαζε υστέρηση και πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας», ανέφερε οικονομολόγος του Bloomberg.
    Από την πλευρά της η οικονομολόγος της Swedbank, Μαρία Βαλίν Φρέντχολμ, δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι «η κάμψη δεν ήταν τόσο βαθιά όσο αναμενόταν» και είναι «καλό να βλέπουμε ότι τα δεδομένα για τις εξαγωγές αγαθών τον Οκτώβριο δείχνουν συνεχή τάση ανάκαμψης των εξαγωγών».
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ.
    Ναι, είναι αλήθεια!
    Δημιουργείται ένας ευρύς συνασπισμός ακροδεξιών, που συμφωνούμε σε μια βασική ακροδεξιά ατζέντα. Πάντως, το μόνο σωστό που έχει γραφεί από όλους τους γελοίους που λύσσαξαν από χθες,
    είναι ότι μας τοποθετούν πιο δεξιά από τη ΝΔ.
    Δηλαδή κάπου στο κέντρο.

    Ο κ. Θανος Τζημερος μας ενημερωνει για τις πρωτες 10 θεσεις της [κατ' εμέ] "Λογικής Συμμαχίας", που τα καθεστωτικα παπαγαλάκια έχουν φάει τα λυσσακά τους να πεισουν το ποπολο οτι πρόκειται για μια "ακροδεξια" Συμμαχία!
    Τριχες!
    Μητσαριστεροστροφες τριχες...

    Προκειται απλως για μια Συμμαχια επι του πεδιου της κοινης Λογικης, και οι πρωτες θεσεις ειναι ακριβως αυτες που θα υιοθετουσε καθε εθνος/κράτος, το οποιο θα ηθελε να επιβιωσει στην αρενα των εθνων...

    Ακροδεξιά θέση 1: Κανένα κόμμα δεν είναι υπεράνω του νόμου. Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους, χωρίς πολιτικό φίλτρο.

    Ακροδεξιά θέση 2: Δεν υπάρχει καλή και κακή βία, καλή και κακή δικτατορία. Κάθε ολοκληρωτισμός είναι εχθρός της Δημοκρατίας, όποιον ανθρωπιστικό ή διεθνιστικό φερετζέ κι αν φοράει.

    Ακροδεξιά θέση 3: Η παράνομη εισβολή στη χώρα είναι ποινικό αδίκημα. Όσοι διαφωνούν, ας καταργήσουν τον νόμο. Εφόσον ο νόμος ισχύει, η παράνομη είσοδος, από μη εμπόλεμη χώρα, συνεπάγεται: σύλληψη, δίκη καταδίκη, απέλαση. Αίτημα ασύλου μπορεί να υποβληθεί μόνο στις νόμιμες πύλες.

    Ακροδεξιά θέση 4: Κάθε κοινωνία έχει δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια για τον εαυτό της. Η Αθήνα έχει δικαίωμα να παραμείνει ελληνική πόλη και το Ισλαμαμπάντ πακιστανική. Στο σπίτι μου εγώ αποφασίζω αν θα φιλοξενήσω, πόσους και για πόσο. Κανείς δεν μπορεί να μου επιβάλλει κάτι άλλο.

    Ακροδεξιά θέση 5: Οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να λειτουργούν με αξιοκρατικά κριτήρια. Η άλωσή τους από τα κόμματα και ο φατριασμός που αυτά επέβαλαν στις Ε.Δ. υπονομεύουν το αξιόμαχό τους και απειλούν την εθνική μας υπόσταση.

    Ακροδεξιά θέση 6: Νόμος είναι ο νόμος που ψηφίζεται από τη Βουλή. Είτε μας αρέσει, είτε όχι. Νόμος δεν είναι το "δίκιο του εργάτη" ούτε του εφοπλιστή, εκφραζόμενο μάλιστα από αυτόκλητους εκπροσώπους κοινωνικών τάξεων, με τη δική τους αντίληψη περί δικαίου

    Ακροδεξιά θέση 7: Κόμματα που απεργάζονται την επιβολή δικτατορίας στη χώρα, παρανομούν συστηματικά βαφτίζοντας τις ποινικού χαρακτήρα πράξεις τους "πολιτική δράση" και προαναγγέλουν τον επόμενο εμφύλιο μόλις βρουν την ευκαιρία, θα πρέπει θεσμικά να αποκλείονται από τις εκλογές.

    Ακροδεξιά θέση 8: Δεν μπορώ να ξέρω τι έχει σκοπό να κάνει όποιος μπουκάρει στο σπίτι μου. Άρα είναι απολύτως αδύνατο να εφαρμόσω... αναλογική βία! Θα προστατευθώ με όποιο μέσο διαθέτω, του όπλου συμπεριλαμβανομένου. Κάθε "επάγγελμα" έχει το ρίσκο του.

    Ακροδεξιά θέση 9: Υπάρχουν ευπαθείς πολίτες, όσον χρόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Δεν υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή φυλές που δικαιούνται να ζουν μόνιμα από τους φόρους των άλλων. Είναι και ρατσισμός αυτό. Κάθε Έλληνας έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.

    Ακροδεξιά θέση 10: Οι δομές μιας χώρας, όπως το σύστημα Υγείας, δεν ανήκουν στην Ανθρωπότητα! Είναι ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ όσων τους συντηρούν με τους φόρους τους. Αυτοί έχουν δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν χωρίς επιπλέον πληρωμή και κατά προτεραιότητα. Οι υπόλοιποι, στην ουρά και με κόστος.

    Η αριστερή ανομία, οτιδήποτε την απειλεί, και δεν έχει αντίλογο, το βαφτίζει ακροδεξιό. Επί 9 χρόνια δεν βρέθηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, πολιτικός ή δημοσιογράφος, να αντικρούσει την κοινή λογική με επιχειρήματα. Μόνο λάσπη και χαρακτηρισμοί. Διαδώστε τις 10 κύριες "ακροδεξιές" θέσεις μας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΙΦΙΚΡΑΤΗΣ ΑΜΥΡΑΣ. (Από φίλο Νοσοκομειακό Ιατρό).

    ==>> Αυτό που συγκράτησε τις διασωληνώσεις και τους θανάτους την περίοδο Χειμώνας-Άνοιξη 2020 ήταν η ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ και χορήγηση αντιβιοτικών, αφού όσοι ασθενείς επιβαρύνονταν ξαφνικά, αυτό οφειλόταν σε επιλοίμωξη με μικρόβια (κυρίως μυκόπλασμα), τα οποία όμως "κτυπιούνται" με αντιβιοτικά.

    ==>> Από 1/9/20 όμως ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ (ηλεκτρονική) αντιβιοτικών και πλέον έχει καταστεί εξαιρετικά πολύπλοκο και δύσκολο να συνταγογραφηθούν με το πρωτόκολλο που έβαλαν.
    Πρέπει απαραίτητα ο ασθενής να έχει συγκεκριμένα συμπτώματα και να έχει γίνει ακτινογραφία θώρακος, εξετάσεις αίματος ΚΑΙ καλλιέργειες με καθορισμένα συγκεκριμένα παθολογικά ευρήματα!
    Αυτά για να γίνουν, χρειάζεται ο ασθενής είτε να τρέχει σε διάφορους ιδιώτες ιατρούς (μικροβιολόγους, ακτινολόγους) πριν πάει στον παθολόγο για συνταγογράφηση, είτε να πάει σε νοσοκομείο να τα κάνει.

    ==>> Αλλά: λόγω συμπτωμάτων, του ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ να πάει σε νοσοκομείο (ομοίως και στα ιατρεία που αναφέρθηκαν ανωτέρω) και του δίνουν οδηγία να μείνει σπίτι και να έρθει νοσοκομείο μόνο αν εμφανίσει δύσπνοια! ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΛΟΙΜΩΞΗ ΜΕ ΜΙΚΡΟΒΙΟ (συνηθέστερα μυκόπλασμα, σύμφωνα και με το Sanford) και θα έχει "ξετινάξει" το αναπνευστικό - γι'αυτό και η εμφάνιση δύσπνοιας!

    ==>> Αφού συμβεί αυτό (πάει στο νοσοκομείο με δύσπνοια), πρώτα του κάνουν τεστ κορωνοϊού και αφού βγει το αποτέλεσμα, αναλόγως ενεργούν. Μόνο που το αποτέλεσμα βγαίνει σε 1-2 μέρες! Δηλαδή ενώ υπάρχει ήδη ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΕΠΙΛΟΙΜΩΞΗ (συνήθως από μυκόπλασμα που είναι πολύ επιθετικό) η οποία ΕΧΕΙ ΗΔΗ "ΞΕΣΚΙΣΕΙ" ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ (δύσπνοια), ο ασθενής περιμένει και 1-2 μέρες ακόμα για το αποτέλεσμα του τεστ, ΧΩΡΙΣ να παίρνει αντιβιοτικά (δηλαδή αφήνεται άλλες 1-2 μέρες ανεξέλεγκτο το μικρόβιο να δρα)!!!

    ==>> Κάπως έτσι καταλήγουν να διασωληνώνονται ή/και να πεθαίνουν τελικά!

    ==>> Επίσης τεράστια μούφα τα περί "τεράστιας πίεσης και κόπωσης" στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό λόγω "μεγάλου αριθμού περιστατικών".
    Η αλήθεια είναι ότι με την υπερδεκαετή φτωχοποίηση με τα εγκληματικά μνημόνια, χιλιάδες ιατροί και νοσηλευτές έφυγαν στο εξωτερικό. Όλες οι κλινικές ΕΣΥ έχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις κυρίως σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ενώ και οι ειδικευόμενοι είναι πλέον ελάχιστοι, ενώ σε κάποιες κλινικές δεν υπάρχουν καν ειδικευόμενοι.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από ανάρτηση του ιατρού, χειρουργού κ.Νικολάου Ζιώρη, Αθήνα:

    «Και μερικές σκέψεις περί ΕΜΒΟΛΙΩΝ:
    1.Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά ανακοινώνεται η ανακάλυψη σημαντικότατου φαρμάκου, εν προκειμένω εμβολίου, με δελτίο τύπου και όχι με δημοσίευση σε ιατρικό έντυπο ή συνέδριο προκειμένου να ελεγχθεί η όλη μελέτη: μεθοδολογία, υλικό, αποτελέσματα, ασφάλεια κλπ.
    Ήδη πέρασαν αρκετές μέρες, οι κυβερνήσεις κάνουν παραγγελίες, οι μετοχές των παρασκευαστριών εταιρειών χτύπησαν limit up κ τα κέρδη το ίδιο, όμως η επιστημονική δημοσίευση πουθενά!
    2. Οι δύο εταιρείες, Pfizer και Moderna, διαγκωνίζονται για τα ποσοστά αποτελεσματικότητας του προϊόντος και τα αλλάζουν σε μια εβδομάδα (η Pfizer)!
    Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι ακριβώς εννοούν με την...αποτελεσματικότητα:
    - δεν κολλάω τον ιό?
    - κολλάω αλλά δεν νοσώ?
    - νοσώ αλλά η νόσος διαδράμει ήπια?
    - νοσώ ακόμη και με βαρειά νόσο αλλά δεν πεθαίνω?
    3. Η τεχνολογία των RNA εμβολίων είναι όντως εντυπωσιακή και σπουδαία. Πιθανότατα θα οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση λοιμωδών κ όχι μόνο νόσων! Η σχετική έρευνα ξεκίνησε πριν 10 χρόνια περίπου. Δεν σχεδιάστηκε, ουτε πραγματοποιήθηκε σε 8 μήνες.
    Πώς γίνεται όμως η Pfizer να δηλώνει ότι έχει ήδη μερικά εκατομμύρια δόσεων έτοιμα χωρίς καν να έχει πάρει την έγκριση των Υπηρεσιών Υγείας των διαφόρων χωρών? Μόλις χθες κατέθεσε την σχετική αίτηση στον αμερικανικό FDA. Και άν δεν δοθεί η έγκριση???? Ή μήπως είναι βέβαιο ότι θα δοθεί???
    Κι εδώ αρχίζει το πραγματικό γλέντι των συνομωσιλογοψεκασμένων: μήπως πρώτα ετοιμάσαμε το εμβόλιο και την τεχνολογία και μετά την πανδημία???? Θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουμε ποιοί τελικά ψεκάστηκαν κ από τι????
    4. Η Moderna τελικά τι ακριβώς κάνει??? Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρασκευάσει απολύτως τίποτα, αλλά ξαφνικά ανακάλυψε το υπερ-εμβόλιο?
    5. Οι κυβερνήσεις, πριν δούμε τις μελέτες και πριν δοθούν οι εγκρίσεις, γιατί βιάστηκαν να κάνουν παραγγελίες? Πως εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών?
    Πως σχεδιάζουν να μεταφέρουν και να συντηρήσουν ένα υλικό που απαιτεί θερμοκρασίες -80 °???? Οι θάλαμοι τέτοιου είδους είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν.
    6. Υπάρχουν εργοστάσια ( όχι εργαστήρια ) που μπορούν να παρασκευάσουν ένα τόσο εξελιγμένο προϊόν? Πόσο χρόνο ή χρόνια θα χρειαστούν για δισεκατομμύρια δόσεις που χρειάζεται ο πλανήτης??
    Η πανδημία αποτελεί μια "παγκόσμια" κρίση! Κρίση σε πολλά επίπεδα...ίσως ένα απο τα σημαντικότερα είναι η αξιοπιστία του επιστημονικού-ιατρικού κόσμου!
    Και ο Θεός βοηθός....»
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η εξομολόγηση γιατρού από τη Θεσσαλονίκη που νόσησε απο covid.
    Γραφει ο Δημητρης Πεϊχαμπέρης, Ειδικευόμενος γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Thestival
    Έκανα ένα ακόμη ντουζ μήπως και πέσει ο πυρετός. Ζαλίστηκα, όμως κατάφερα να κρατηθώ την τελευταία στιγμή. Δεν άντεχα όμως άλλο… 11ημέρες στο σπίτι σε καραντίνα θετικός στον κορονοϊό περίμενα υπομονετικά κι όμως η πολυπόθητη βελτίωση δεν έλεγε να έρθει. Ώσπου το αποφάσισα είχε έρθει η στιγμή να πάω στο νοσοκομείο…Μόνο που αυτή τη φορά δε θα φορούσα μάσκα, ούτε ασπίδα πρόσωπου, ούτε προστατευτική στολή. Είχα περάσει στην αντίπερα όχθη…
    Η κλινική μας ήταν γεμάτη. Σε ένα θάλαμο για τρεις ήμουν ο τέταρτος σε πρόσθετο κρεβάτι. Η κατάσταση δραματική. Πραγματικός πόλεμος. Αυτή την κατάσταση ζούσα καθημερινά τους τελευταίους μήνες ως ειδικευόμενος γιατρός στην κλινική Covid19 του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στην κλινική όπου κι εγώ ο ίδιος πλέον νοσηλευόμουν.
    Εφημέρευα μέρα παρά μέρα μαζί με όσους συναδέλφους παρέμεναν ακόμη αρνητικοί στον κορονοιο και το πρόγραμμα αναπροσαρμοζόταν καθημερινά. Οι αριθμοί των εισαγωγών όλο και αυξάνονταν όσο έμπαινε ο Νοέμβρης εμείς όμως μέναμε όλο και λιγότεροι. Το καθημερινό μου πρόγραμμα ήταν 24ωρη εφημερία χωρίς ύπνο, χωρίς διάλειμμα για ξεκούραση και με το ζόρι λίγος χρόνος για νερό και φαγητό. Και φυσικά ύπνος την επόμενη μέρα μέχρι 8-9 το βράδυ για να ξανακοιμηθώ και να εφημερεύσω ξανά την επόμενη ημέρα το πρωί σε συνθήκες που δυσκόλευαν και γίνονταν όλο και ποιο απαιτητικές. Κι όμως δίναμε και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό μαζί με όλους τους συναδέλφους και τους νοσηλευτές μας εκεί στην πρώτη γραμμή. Ώσπου ήρθε και η δική μου στιγμή να κολλήσω τον ιό και πως να γλυτώσεις εργαζόμενος σε τόσο υψηλό ιικό φορτίο επί μήνες;
    Ήταν Κυριακή, προσπάθησα να ξεκουραστώ, ξύπνησα αργά το βράδυ μετά από μια ακόμη δυσκολη εφημερία κι όμως αισθανόμουν ακόμη ράκος… Πονούσα παντού. Έβαλα άμεσως θερμόμετρο. Έδειξε 37.7 και αμέσως κατάλαβα τι είχε συμβεί. Το πρώτο μου τεστ ήταν αρνητικό. Το δεύτερο όμως επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μου. Ήμουν κι εγώ επίσημα θετικός. Στη γωνία κοντά στο παράθυρο ο κύριος Γιάννης γύρω στα 55 με ειδική μάσκα επανεισπνοής έδινε τη δική του μάχη εδώ και μέρες. Στο δίπλα κρεβάτι ένας ακόμη κύριος γύρω στα 65 ετοιμαζόταν να πάρει εξιτήριο μετά από σχεδόν ένα μήνα νοσηλείας. Μετά από μέρες σε κωματώδη κατάσταση τα είχε καταφέρει. Μιλούσε ακατάπαυστα με τους δικούς στο τηλέφωνο. Στο τελευταίο κρεβάτι ήταν ο παππούς Δημήτρης. Ο παππούς ήταν γύρω στα 90. Ο κορονοιος τον είχε καταβάλει. Έδειχνε ότι υπέφερε από όλη αυτή την κατάσταση. Και σε συνδυασμό με το προχωρημένο της ηλικίας του ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι του προσπαθώντας με δυσκολία να ανασάνει. Προσπάθησα να τον βοηθήσω τον παππού από την πρώτη στιγμή. Τι και αν το οξυγόνο μου σταδιακά έπεφτε στο 80%. Τι κι αν ζαλιζόμουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όταν έβγαζα το ρινικό καθετήρα που φορούσα και με το ζόρι πήγαινα μέχρι την τουαλέτα.
    Την επόμενη ημέρα αποφασίστηκε να κάνω αξονική θώρακος. Το αποτέλεσμα της επιβεβαίωσε τους φόβους μου. Ανήκα επίσημα σε εκείνο το 1% του πληθυσμού που χωρίς να αντιμετωπίζει υποκείμενα νοσήματα, που χωρίς να καπνίζει και που ενώ ακολουθεί εδώ και χρόνια ένα αθλητικό τρόπο ζωής είχε την ατυχία να εμφανίσει βαρύτατη πνευμονία Covid19. Ζήτησα από έναν από τους συναδέλφους να μου στείλει σε βίντεο την αξονική. Τρόμαξα όταν είδα την έκταση της. Μερικές φορές όταν γνωρίζεις τον κίνδυνο, όταν έχεις δει δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν διασωληνωθεί ή ακόμη και χάσει τις ζωές τους μπροστά στα μάτια σου, ίσως να ανησυχείς ακόμη περισσότερο γνωρίζοντας τι μπορεί να σου συμβεί.
    Την επόμενη ημέρα ο παππούς επιδεινώθηκε, δεν άντεξε, έπεσε σε κώμα, έκανε άπνοια και τελικά κατέληξε. Οι μέρες περνούσαν και ευτυχώς άρχισα να βλέπω γρήγορα τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Τα λέμε σύντομα εκεί στην πρώτη γραμμή της μάχης… Καλή δύναμη σε όλους!!».
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γερμανία-Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 16.000 οι θάνατοι -Πάνω από 1,04 εκατ. τα κρούσματα.

    Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 14.611 τις προηγούμενες 24 ώρες.
    Φθάνοντας τα 1.042.700, δείχνουν σήμερα Κυριακή τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.
    Το ίδιο διάστημα, άλλοι 158 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα ως αυτό το στάδιο να φθάνει τους 16.123 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
    Το όριο του ενός εκατομμυρίου μολύνσεων από τον ιό στη Γερμανία ξεπεράστηκε την Παρασκευή.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω των αερομεταφερόμενων μικροσταγονιδίων, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση στοιχείων που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.
    Ενώ μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Indoor Air επιβεβαιώνει την ανασκόπηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, όταν κάποιος τραγουδά σε κλειστό χώρο και δεν φοράει μάσκα εκτοξεύει εν αγνοία του μικροσταγονίδια που μεταφέρονται με τη βοήθεια του αέρα, διασπείροντας τον κορωνοϊό.
    Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται αγγίζοντας επιφάνειες
    Στην πρώτη περίπτωση, η ανασκόπηση καταλήγει και στο πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι ελάχιστα είναι τα στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι η μετάδοση του νέου κορωνοϊού γίνεται μέσω αγγίγματος διαφόρων επιφανειών.
    Συνεπώς, οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι ο κατάλληλος αερισμός των κλειστών χώρων και η κοινωνική αποστασιοποίηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του SARS-CoV-2.
    Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Montefiore, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πενσυλβάνια, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, μελέτησαν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά άρθρα που είχαν δημοσιευθεί από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο, καθώς και σχετικές κυβερνητικές ή ακαδημαϊκές αναφορές, για να καθορίσουν τους ιικούς, περιβαλλοντικούς και τους παράγοντες που σχετίζονται με τους ξενιστές και συντελούν στη μετάδοση της νόσου COVID-19.
    Από την επεξεργασία των στοιχείων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αρκετές πειραματικές μελέτες έδειξαν ότι τα σωματίδια του ιού μπορούσαν να είναι ζωντανά για ώρες μετά την ενσωμάτωσή τους σε αερολύματα ή πάνω στις επιφάνειες. Οι μελέτες που έγιναν σε πραγματικές συνθήκες, με ανίχνευση δηλαδή του ιικού RNA στο περιβάλλον, κατέγραψαν πολύ χαμηλά επίπεδα του ιού στις επιφάνειες και σε ελάχιστες περιπτώσεις είχαν καταφέρει να απομονώσουν ζωντανό τον κορωνοϊό.
    Ισχυρά ήταν τα αποδεικτικά στοιχεία από μελέτες περιπτώσεων και ομαδικές αναφορές που έδειχναν ότι η αναπνοή ήταν ο κυρίαρχος τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού, με την απόσταση και τον αερισμό να παίζουν καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου COVID-19 από άτομο σε άτομο.
    Σε λίγες περιπτώσεις όπου η άμεση επαφή με ή μετάδοση από υλικά ή επιφάνειες ήταν η υποτιθέμενη πηγή μετάδοσης του SARS-CoV-2, δεν μπόρεσε να αποκλειστεί ο ρόλος της αναπνευστικής μετάδοσης.
    Οι Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν επίσης διάφορα πρότυπα ιικής μετάδοσης. Σύμφωνα με αυτά, ο ιός κάνει κορύφωση περίπου μια ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και εξασθενεί εντός μιας εβδομάδας από την έναρξη των συμπτωμάτων. Όλα τα πρότυπα μετάδοσης συμβαίνουν στην αρχή και κανένα δεν έχει τεκμηριωθεί μετά, αφότου δηλαδή ο ασθενής έχει συμπτώματα για περίπου μια εβδομάδα.
    Τα περισσότερα άτομα δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό σε άλλα άτομα, ενώ ορισμένα προκαλούν πολλές δευτερεύουσες περιπτώσεις σε clusters (ομάδες), τα ονομαζόμενα «γεγονότα υπερμετάδοσης».
    Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα ευρήματα της ανασκόπησης θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό επιστημονικά τεκμηριωμένων σχεδίων περιορισμού της επιδημίας και στην επιμόρφωση των πολιτών ως προς την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.
      Στη δεύτερη μελέτη, που έγινε επίσης στις ΗΠΑ, αφορμή ήταν ένα γεγονός υπερμετάδοσης που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο. Στη Σαγκιτ Βάλεϊ της Ουάσινγκτον ένα άτομο με ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19 είχε πάει σε μια πρόβα μουσικού συγκροτήματος που διήρκεσε δυόμιση ώρες, σε έναν κλειστό χώρο. Το διάστημα που ακολούθησε πάνω από 50 άτομα που είχαν πάει στην ίδια πρόβα κόλλησαν κορωνοϊό και δύο μάλιστα πέθαναν.
      Επειδή όμως από τους μουσικούς είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού (απολυμαντικά χεριών και συστάσεις για τήρηση αποστάσεων), οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο υποψιάστηκαν ότι η μετάδοση οφειλόταν σε αερολύματα, καθώς όσοι παραβρέθηκαν στον χώρο δεν είχαν φορέσει μάσκα.
      Ο κακός αερισμός του χώρου συντέλεσε στην συσσώρευση αερολυμάτων που είχαν παραχθεί κατά τη διάρκεια της πρόβας, όταν οι μουσικοί τραγουδούσαν εκτοξεύοντας μικροσταγονίδια στον αέρα.
      «Η εισπνοή των μολυσμένων αερολυμάτων μέσω του ‘κοινού αέρα’ που μοιράζονταν στον χώρο όλοι οι παρευρισκόμενοι, ήταν η κύρια πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Χοσε-Λουϊς Χιμένες, καθηγητής Χημείας στο Ινστιτούτο Έρευνας Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
      Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι αν η πρόβα αντί για 2,5 ώρες είχε διαρκέσει 30 λεπτά, το ποσοστό μετάδοσης του κορωνοϊού θα είχε μειωθεί από 87% σε 12%. Η χρήση μάσκας, ο καλύτερος αερισμός και η χρήση καθαριστικών του αέρα συνδυαστικά με τη μικρότερη διάρκεια της πρόβας θα είχαν μειώσει τον αριθμό των μολυσμένων ατόμων από 52 σε 5.
      Καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι μουσικές εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται σε ανοιχτούς και όχι κλειστούς χώρους. Και όταν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, να υπάρχει μέριμνα για καλό εξαερισμό ώστε τα μολυσμένα μικροσταγονίδια να μην προλαβαίνουν να σχηματίσουν αερολύματα. Έτσι θα ανακοπεί όχι μόνο η μετάδοση του SARS-CoV-2 αλλά και όλων των ιογενών λοιμώξεων που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Τέλος, υπενθυμίζουν ότι η χρήση μάσκας ακόμα και από τους τραγουδιστές όταν τραγουδούν και η τήρηση επαρκών αποστάσεων μπορούν να αποβούν σωτήρια.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  9. Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό; Business Insider: «Η Moderna το δημιούργησε μέσα σε… δύο ημέρες»!
    Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό της αμερικανικής εταιρείας Moderna «κατασκευάστηκε» μέσα σε δύο μόλις ημέρες! Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα του "Business Insider" αναφερόμενο στην τεχνολογία που ακολούθησε η εταιρεία παρουσιάζοντας ποσοστό επιτυχίας στο 94,5%, αλλά και αφήνοντας ανοικτό το θέμα της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και πιθανών επιπτώσεων που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σήμερα.
    Όπως σημειώνει το δημοσίευμα η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου ήταν αναπάντεχα σύντομη και μόνο οι Pfizer και BioNTech, (που υιοθέτησαν την ίδια τεχνολογία με την αμερικανική εταιρεία) κατάφεραν να ανακοινώσουν αποτελέσματα από τις δοκιμές τελικού σταδίου γρηγορότερα από την Moderna.
    Όπως σημειώνεται το πειραματικό αυτό εμβόλιο ήταν περισσότερο αποτελεσματικό από ότι αναμενόταν και ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων είχε ανακοινώσει ότι θα ενέκρινε οποιοδήποτε εμβόλιο που θα ήταν έστω και 50% αποτελεσματικό, στις κλινικές δοκιμές.
    Ο Δρ. Anthony Fauci επικεφαλής του αμερικανικού ινστιτούτου αλλεργιών και μεταδιδόμενων νοσημάτων, είχε πει ότι ήλπιζε σε ένα εμβόλιο η αποτελεσματικότητα του οποίου θα έφτανε σε ποσοστό της τάξης του 70%.
    Τέτοιο ποσοστό πέτυχε η AstraZeneca την ώρα που η Pfizer-BioNTech ανακοίνωσε 95%.
    Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως η Moderna έφτιαξε το εμβόλιό της μέσα σε μόνο δύο ημέρες και αυτό τον περασμένο Ιανουάριο, όταν καλά καλά ο κόσμος δεν ήξερε καν τον… κορωνοϊό!
    Τι περιθώρια μακροπρόθεσμης ασφάλειας και όχι βραχυπρόθεσμης επιτυχίας μπορεί να έχει ένα εμβόλιο που δημιουργήθηκε μέσα σε δύο μόλις ημέρες;
    Είναι ένα εύλογο ερώτημα αλλά απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει, αλλά όπως επιμένουν τα δημοσιεύματα, αυτό έγινε δυνατό χάρη στη νέα τεχνολογία που αναπτύχτηκε, την τεχνολογία mRNA, όπου το m ο "διακομιστής".
    Το “Messenger RNA” είναι υλικό το οποίο δίνει εντολή στα κύτταρα να κατασκευάζουν τα συμπλέγματα πρωτεϊνών. Έτσι το εμβόλιο της Moderna, αλλά και της Pfizer-BioNTech εγχέουν ένα μικρό τμήμα του mRNA του κορωνοϊού το οποίο περιέχει τον κωδικό της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα κύτταρα του οργανισμού.
    Το εμβόλιο δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες έτσι ώστε ο οργανισμός να κατασκευάσει την πρωτεΐνη αυτή και στη συνέχεια με τη σειρά του να προχωρήσει στην διαδικασία δημιουργίας αντισωμάτων.
    Σύμφωνα πάντα με τους υπέρμαχους της νέας αυτής τεχνολογίας τόσο η Pfizer όσο και η Moderna το μόνο που ήθελαν ήταν η γενετική ακολουθία του COVID-19 για να δημιουργήσουν το εμβόλιο και όχι η καλλιέργεια του ιού σε εργαστήριο, μια διαδικασία που μπορεί να απαιτήσει και χρόνια.
    Έτσι υποστηρίζουν ότι επιτεύχθηκε ο χρόνος-ρεκόρ στη δημιουργία του εμβολίου.
    Το μόνο που δεν έχουν πει βέβαια είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει (ή και να μην έχει αλλά δεν το γνωρίζουμε) στον ανθρώπινο οργανισμό.
    Αυτά τα εμβόλια τα κράτη θα τα κάνουν εκ των πραγμάτων υποχρεωτικά, όσο και αν υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα είναι σε εθελοντική βάση.
    Ήδη ο πρωθυπουργός εχθές δήλωσε ότι όσοι δεν το κάνουν, δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν. «Τόσο απλά», σημείωσε, χαρακτηριστικά.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελληνική μελέτη: Ποιοι ασθενείς με κορονοϊό έχουν περισσότερα αντισώματα και πόσο διαρκούν.
    Πεδίο διαφωνιών στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία αποτελεί η παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 στον ορό σε ασθενών μετά από λοίμωξη COVID-19. Αρκετές δημοσιεύσεις αναφέρουν ότι τα αντισώματα εξαφανίζονται ένα μήνα μετά το πέρας των συμπτωμάτων ενώ άλλες αναφέρουν ότι παραμένουν στον ορό τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη νόσηση.
    Δεδομένα από την Ελλάδα έγιναν προσφάτως δεκτά για δημοσίευση στο διεθνές ελβετικό ιατρικό περιοδικό Microorganisms. Σε αυτή την πρωτοποριακή μελέτη, εξετάσθηκαν 259 άτομα που ανέρρωσαν από τη λοίμωξη COVID-19 για να συμμετάσχουν στη δωρεά πλάσματος για τους ασθενείς που νοσούν τώρα από κορονοϊό. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν επιβεβαιωμένη διάγνωση λοίμωξης από SARS-CoV-2 με PCR, σε διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών μετά την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων και δύο αρνητικά αποτελέσματα PCR για SARS-CoV-2 στη συνέχεια.
    Συντονιστές της μελέτης είναι οι καθηγητές Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και ο καθηγητής Γεώργιος Παυλάκης που είναι διευθυντής στο Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών στο National Cancer Institute (NCI) των ΗΠΑ.
    Τη στιγμή της διάγνωσης της COVID-19, οι 20 (7,7%) ασθενείς ήταν και παρέμειναν ασυμπτωματικοί, οι 156 (60,2%) ήταν συμπτωματικοί αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και οι 83 (32%) ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ελληνικά νοσοκομεία. Ο διάμεσος χρόνος από την ημέρα των πρώτων συμπτωμάτων ή της θετικής PCR (για τους ασυμπτωματικούς συμμετέχοντες στη μελέτη) μέχρι την ημέρα μέτρησης των αντισωμάτων ήταν 62 ημέρες.
    Αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκαν σε 229 (88%) άτομα. Τα ποσοστά των ασθενών που είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού ήταν 56% για τους ασυμπτωματικούς, 82% για τους ασθενείς που είχαν συμπτώματα, αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και 91% για τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν.
    Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν είχαν πολύ υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού σε σχέση με αυτούς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Η παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων (εξέταση που δεν γίνεται στην Ελλάδα) σχετίστηκε ισχυρά με την παρουσία αντισωμάτων έναντι του ιικού αντιγόνου RBD (ουσία που απαιτείται για τη σύνδεση του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα), εξέταση που γίνεται στη χώρα μας.
    Άλλο σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι οι ασθενείς που εξετάσθηκαν εντός χρονικού διαστήματος 60 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων είχαν υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς που εξετάσθηκαν αργότερα. Τα αποτελέσματα αυτά μας δείχνουν ότι υψηλότεροι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού ανιχνεύονται σε ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία και μάλιστα εντός των πρώτων δύο μηνών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
    Ζ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μελέτη αυτή έγινε εφικτή με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων επιστημόνων από διάφορα ελληνικά κέντρα καθώς και από το NCI των ΗΠΑ. Ειδικότερα η συλλογή των δειγμάτων για τη μελέτη των αντισωμάτων και η εργαστηριακή τους ανίχνευση έγινε στα παρακάτω κέντρα (με τους αντίστοιχους ερευνητές):
      1. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» (Ε. Τέρπος, Ε. Κορομπόκη, Ι. Χαριτάκη, Θ. Σεργεντάνης, Ι. Ντάνασης-Σταθόπουλος, Τ. Μπαγκρατούνη Θ. Δημόπουλος)
      2. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» (Μ. Πολίτου)
      3. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Μπουχλά, Σ. Παπαγεωργίου και Σ. Τσιόδρας)
      4. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Μ. Παγώνη, Σ. Σαριδάκης, Χ. Γιατρά και Α. Κοτανίδου)
      5. Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών (Α. Σπυριδωνίδης, Γ. Παναγιωτακόπουλος)
      6. Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Α. Πεφάνης και Κ. Συρίγος)
      7. Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή και Δ.Μοσχανδρέου)
      8. Ινστιτούτο Παστέρ (Α. Μεντής και Σ. Λαμπροπούλου)
      9. Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Κ. Σταμούλης)
      10. Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Λ. Αλεξόπουλος)
      11. Τμήμα Ρετροϊών NCI ΗΠΑ (B.K. Felber, Δ. Στέλλας, M. Rosati, J. Bear, X. Hu και Γ. Παυλάκης)
      Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος αντισωμάτων σε ασθενείς που ανέρρωσαν από τον ιό ώστε να δωρίσουν το πλάσμα τους για να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που νοσούν τώρα, δεδομένης της έξαρσης της πανδημίας στην Ελλάδα και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας ασθενών που πάσχουν από οξεία COVID-19 με το πλάσμα αυτό.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  11. «Ο κορωνοϊός μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικός όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».
    Γι' αυτό, χρειάζεται συνεχής εγρήγορση, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, καθώς στις λοιμώδεις νόσους οι νόμοι του Δαρβίνου είναι εξίσου σημαντικοί με τους νόμους του Παστέρ.
    Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευση τους στο περιοδικό βιολογίας "PLoS Biology" οι καθηγητές βιολογίας Ντέηβιντ Κένεντι και 'Αντριου Ριντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ειδικοί στην ανάπτυξη της ιικής αντίστασης στα εμβόλια, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η εξέλιξη του νέου κορωνοϊού να υποσκάψει σταδιακά την αποτελεσματικότητα της πρώτης γενιάς εμβολίων.
    «Όπως έχουμε δει με άλλες νόσους, όπως η πνευμονία, η εξέλιξη αντίστασης μπορεί γρήγορα να καταστήσει τα εμβόλια αναποτελεσματικά. Μαθαίνοντας από την προηγούμενη εμπειρία και εφαρμόζοντας αυτή τη γνώση στο σχεδιασμό των εμβολίων, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε σε βάθος χρόνου τη θετική επίπτωση των εμβολίων κατά της Covid-19», ανέφερε ο Κένεντι.
    Μεταξύ άλλων, οι δύο επιστήμονες προτείνουν τα ρινοφαρυγγικά δείγματα που συλλέγονται από εθελοντές στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών των διαφόρων εμβολίων, να αναλύονται για τον προσδιορισμό του ιικού φορτίου τους (της ανιχνεύσιμης ποσότητας του κορωνοϊού), έτσι ώστε να υπάρχει ένας διαχρονικός δείκτης για το πώς εξελίσσεται η μεταδοτικότητα του. Επισημαίνουν ότι το «φρενάρισμα» της μετάδοσης του ιού μέσω των εμβολιασμών αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την εξέλιξη της αντίστασης του, καθώς όσο λιγότερο μεταδίδεται ο ιός, τόσο ελαχιστοποιούνται οι ευκαιρίες που έχει για να μεταλλαχθεί και έτσι -μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής- να αναδειχθούν νέα ισχυρότερα στελέχη.
    Οι ερευνητές ακόμη προτείνουν τα γενετικά δεδομένα που αποκτώνται μέσω των ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, να χρησιμοποιούνται για να παρακολουθείται κατά πόσο όντως στην πορεία συμβαίνει η εξέλιξη του ιού ως απάντηση στα εμβόλια. Για παράδειγμα, η ανίχνευση γενετικών διαφορών λόγω μεταλλάξεων ανάμεσα στα γονιδιώματα του κορωνοϊού από εμβολιασμένους ανθρώπους, σε σχέση με γονιδιώματα του ιού από άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά είχαν κάνει εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο), θα παράσχει την αναγκαία σύγκριση για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο ιός εξελίσσεται υπό την πίεση των εμβολίων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ακόμη, η μελέτη εισηγείται την ανάλυση των δειγμάτων αίματος που λαμβάνονται στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών των εμβολίων, προκειμένου να διαπιστωθεί -μέσω μέτρησης των αντισωμάτων και των Τ-λεμφοκυττάρων- κατά πόσο υπάρχει πλεονάζουσα ανοσία στους εμβολιαζόμενους.
    «Όπως η συνδυαστική θεραπεία με αντιβιοτικά καθυστερεί την εξέλιξη της αντίστασης στα φάρμακα αυτά, τα εμβόλια που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν μια πλεονάζουσα ανοσιακή αντίδραση -ή μία κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενθαρρύνεται να στοχεύσει σε πολλαπλά σημεία στην επιφάνεια του ιού- μπορεί επίσης να καθυστερήσει την εξέλιξη της αντίστασης απέναντι στα εμβόλια. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο κορωνοϊός θα πρέπει να αποκτήσει αρκετές μεταλλάξεις, αντί για μία μόνο, προκειμένου να επιβιώσει από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου», τόνισε ο δρ Ριντ.
    Γενικά πάντως, οι ερευνητές φαίνονται αισιόδοξοι: Ούτε τα βακτήρια ούτε οι ιοί αναπτύσσουν αντίσταση στα εμβόλια τόσο εύκολα, όσο κάνουν με άλλα φάρμακα. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της ευλογιάς ποτέ δεν έχασε την αποτελεσματικότητα του, ούτε τα εμβόλια για την ιλαρά και την πολιομυελίτιδα, παρά την πολυετή χρήση τους.
    Αντίθετα, τα αντιβιοτικά γρήγορα σχεδόν αχρηστεύονται. Εν μέρει η διαφορά οφείλεται στο ότι τα εμβόλια γενικά πυροδοτούν μια ευρύτερη και πιο ποικιλόμορφη της φυσικής ανοσίας, ενώ ένα αντιβιοτικό έχει μια πιο στενή στόχευση. Επίσης τα εμβόλια δρουν προτού ο παθογόνος μικροοργανισμός προλάβει να πολλαπλασιασθεί στον οργανισμό, ενώ όταν τα αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα χορηγούνται, το βακτήριο ή ο ιός-στόχος έχει ήδη αναπαραχθεί στο σώμα του ασθενούς.
    Μερικές φορές πάντως, οι ιοί αναπτύσσουν αντοχή στα εμβόλια, αλλά δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τον Κένεντι, ότι τα πρώτα υπό δοκιμή εμβόλια για τον κορωνοϊό (mRNA και άλλα) οδηγούν στην ανάπτυξη αντίστασης, αλλά το ζήτημα θα πρέπει να παρακολουθείται και, αν χρειαστεί, οι δημιουργοί των εμβολίων να αναπροσαρμόσουν τη σύνθεση τους.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το πρώτο ελληνικό rapid test για τον κορονοϊό είναι γεγονός.
    Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας.

    Το πρώτο ελληνικό rapid test για τον κορονοϊό είναι γεγονός. Το rapid antigen test (τεστ αντιγόνου ταχείας ανίχνευσης) είναι μια επιτυχία της ελληνικής επιστημονικής κοινότητα, που προέκυψε μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την μελέτη του Covid-19.
    Μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης, της απομόνωσης και του χαρακτηρισμού μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2, οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας (patent pending) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) αναφέρει το υπουργείο.
    Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (strip) για τη δημιουργία του rapid test, που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού.
    Οι φορείς που υλοποιούν την Εμβληματική Δράση

    Η «Εμβληματική Δράση» του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών.
    Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του Covid-19. Η Ελληνική Ερευνητική και Επιστημονική κοινότητα, μέσα από την συνεργασία έξι Ερευνητικών Κέντρων και τεσσάρων Α.Ε.Ι, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, διαδραματίζει το δικό της σημαντικό ρόλο και συστρατεύεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
    Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.
    Οι φορείς που υλοποιούν την Εμβληματική Δράση είναι οι εξής:
    1. Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ιατρικής
    2. Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
    3. Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης | Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
    4. Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
    5. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τμήμα Ιατρικής
    6. Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής
    7. ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ
    8. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
    9. ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
    10. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ομολογία Α.Λινού «Δεν είχαμε στοιχεία - Ντρέπομαι που το λέω»!
    Έσπασε η «ομερτά» στην κυβέρνηση για τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες διαχείρισης της πανδημίας και μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για τα λανθασμένα και παραποιημένα στοιχεία της πανδημίας σήμερα η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, που προαλείφεται και για υπουργός Υγείας στην θέση του Β.Κικίλια παρφαδέχθηκε ότι πηγαίνουν «στα τυφλά
    Γιατί; Ιδού: «Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία στο ΕΟΔΥ
    Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα.
    Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι».
    Αν ντρέπεται η Λινού να παραιτηθεί και να πάει στο σπίτι της.
    Αλλά και αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα: Η καταστροφή από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην πανδημία,. την οποία ούτε κατάφεραν να την ελέγξουν, ούτε να μειώσουν τους θανάτους ή τους διασωληνωμένους, αντίθετα του αύξησαν, ενώ κατέστρεψαν ότι είχε μείνει στην οικονομία όρθιο, αποσαθρώνοντας την οικονομία, δυστυχώς συντελέστηκε.
    Έκαναν τους ανθρώπους πειραματόζωα και εν τέλει τα πειραματόζωα πέθαναν και πεθαίνουν.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κατέληξε από κορωνοϊό 49χρονος γιατρός. Ο Νεκτάριος Χαλβατζάς έδινε 1,5 μήνα μάχη με τον ιό.

    Έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κατέληξε το πρωί της Δευτέρας ο γνωστός μαιευτήρας-γυναικολόγος, σύμφωνα με το trikalavoice.gr.
    Με καταγωγή από τη Φαρκαδόνα, όπου και περνούσε μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του, ο Νεκτάριος Χαλβατζάς διατηρούσε επί πολλά χρόνια στη Λάρισα ένα από τα πιο σύγχρονα γυναικολογικά ιατρεία της Θεσσαλίας. Δυστυχώς ο 49χρονος γιατρός βρέθηκε θετικός στον covid-19 πριν από ενάμισι μήνα και παρά τη γενναία μάχη που έδωσε, δεν άντεξε.
    Σε δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου επισημαίνονται τα εξής:
    «Με αφορμή τον θάνατο του 49χρονου συναδέλφου μαιευτήρα-γυναικολόγου Νεκτάριου Χαλβαντζά από κορονοϊό, θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους συγγενείς και φίλους του.
    Παράλληλα ευχόμαστε σε όλους του γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους στις δομές Υγείας που νοσούν ή είναι απλά θετικοί από τον COVID-19, γρήγορη ανάρρωση και ομαλή επάνοδο στα καθήκοντά τους, που δεν είναι άλλα από την μάχη για τη σωτηρία των συμπολιτών μας. Ο υγειονομικός κλάδος μετρά αυτή τη στιγμή σημαντικές απώλειες, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά ολόκληρο το σύστημα Υγείας ενώ παράλληλα επαυξάνει την ευθύνη της Πολιτείας για ενίσχυσή του σε όλα τα επίπεδα: προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – υλικά –σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός–οργάνωση ΠΦΥ – κτηριακή αναβάθμιση.
    Επιπρόσθετα αυξάνει την ευθύνη των συμπολιτών μας για αυτοπεριορισμό και αυστηρή τήρηση των προστατευτικών και περιοριστικών μέτρων».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: “Το εμβόλιο είναι δοκιμή για όσα θα ακολουθήσουν”.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το μήνυμα του Μαργαρίτη Σχοινά: “Τέλος του έτους ο εμβολιασμός στην Ευρώπη – Εάν τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή δεν θα υπάρξει αδειοδότηση”
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ντιέγκο Μαραντόνα: Η καρδιά του ζύγιζε 500 γραμμάρια, το διπλάσιο από το φυσιολογικό βάρος.
    Οι έρευνες για τον θάνατο του ναρκωμανή Ντιέγκο Μαραντόνα συνεχίζονται και τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν πως η καρδιά του ζύγιζε 500 γραμμάρια, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο βάρος από το κανονικό.
    Οι έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα συνεχίζονται και η προκαταρκτική αυτοψία έδειξε ότι πέθανε από οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, με διατατική μυοκαρδιοπάθεια, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στην καρδιά του.
    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την νεκροψία, η καρδιά του Μαραντόνα ζύγιζε 500 γραμμάρια, δηλαδή περίπου το διπλάσιο το φυσιολογικό βάρος.
    Ζ.Π.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...