Οι παραλογισμοί Μητσοτάκη: ο Μητσοτάκης έκλεισε τα εργοστάσια λιγνίτη, πουλάει 80.000 τόνους λιγνίτη το μήνα σε χαμηλή τιμή στα Σκόπια και εισάγει από αυτά πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Καταστροφή της ελληνικής παραγωγής ενέργειας και αγαθών και πλήρης υποδούλωση στις αγαπημένες τράπεζες του Μητσοτάκη.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αποκάλυψε πως έχουν εξαφανιστεί περίπου 2,5 τόνοι φυσικού ουρανίου που βρίσκονταν αποθηκευμένοι σε εγκατάσταση στη Λιβύη.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους επιθεωρητές του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, διαπίστωσαν πως δέκα δοχεία, με περίπου 2,5 τόνους φυσικού ουρανίου σε συμπυκνωμένη μορφή («yellow cake»), «δεν βρίσκονταν εκεί όπου είχε δηλωθεί από τις αρχές», αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι σε επιστολή του προς τα κράτη μέλη.
Ο ΔΟΑΕ διευκρίνισε πως θα κάνει «συμπληρωματικές» έρευνες για να «εξακριβώσει τις περιστάσεις της εξαφάνισης αυτού του ραδιενεργού υλικού και το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή».
Η επιθεώρηση επρόκειτο να γίνει πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε λόγω «της κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα, εξηγείται.
Στο κείμενο του κ. Γκρόσι δεν δίνεται καμιά λεπτομέρεια για την τοποθεσία της εγκατάστασης.
Η Λιβύη εγκατέλειψε το 2003 το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, επί των ημερών του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.
Την πτώση του το 2011 έπειτα από 42 χρόνια δικτατορία ακολούθησε χάος και μείζων πολιτική κρίση, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας, μια μυριάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις, μισθοφόρους διασκορπισμένους στη χώρα, με φόντο την ανάμιξη ξένων δυνάμεων.
Δύο κυβερνήσεις συνεχίζουν να διεκδικούν την εξουσία, η μια με έδρα την Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη, με αναγνώριση του ΟΗΕ, η άλλη στην ανατολική Λιβύη, με την υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
«Στο στόχαστρο» της Τουρκίας το ουράνιο της Μογγολίας
Τουρκικό ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του με τίτλο «Υπογράφηκαν συμφωνίες με την πλούσια σε χρυσό και ουράνιο χώρα! Τεράστια ευκαιρία για την Τουρκία», επισημαίνει:
Υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης για την ανάπτυξη της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Μογγολίας.
Παρέχοντας πληροφορίες για τους τομείς στους οποίους μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Μογγολίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Mustafa Tuzcu είπε:
«Η μογγολική πλευρά έχει έργα, σχεδιάζει μια νέα εποχή. Στο σημείο αυτό δίνουν μεγάλη σημασία στην ύπαρξη τουρκικών εταιρειών. Αν και αναπτύξαμε πρόσφατα το εμπόριο μη ορυκτών προϊόντων στη Μογγολία, πιστεύουμε ότι οι επιχειρηματίες και οι εταιρείες μας μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της Μογγολίας.
«Βλέπουμε ότι μια χώρα πλούσια σε ορυκτά έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα για τη χώρα μας και τη βιομηχανία παραγωγής της», είπε.
Η συμφωνία που υπογράφηκε στα κεντρικά γραφεία του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΕΙΚ) στοχεύει στην ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με τη διάδοσή της σε διαφορετικούς τομείς.
Στη συνάντηση όπου ανανεώθηκε το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ του Εθνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μογγολίας και της DEİK, υπογράφηκαν δύο μνημόνια συμφωνίας μεταξύ εταιρειών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και του δέρματος.
Οι τομείς συνεργασίας Μογγολίας-Τουρκίας
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εμπορίου Mustafa Tuzcu έδωσε πληροφορίες για τους τομείς συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Μογγολίας.
Ο Tuzcu είπε, «Η Μογγολία σημείωσε πρόσφατα σημαντική πρόοδο στο κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα. Έχουν στόχο να αυξήσουν το κατά κεφαλήν εισόδημά τους πάνω από 10 χιλιάδες δολάρια.
Στο εξωτερικό εμπόριο, έχουν μια σοβαρή προοπτική για τη μετατροπή των ορυκτών τους όπως ο χαλκός, ο άνθρακας, ο σίδηρος, ο χρυσός και το ουράνιο σε βιομηχανικά επεξεργασμένα προϊόντα.
Οι εργολάβοι μας παρακολουθούν τα έργα στην πόλη Karakorum. Είμαστε αποφασισμένοι να συντομεύσουμε τις αεροπορικές αποστάσεις αυξάνοντας τη συχνότητα πτήσεων και τη χωρητικότητα φορτίου προς τη Μογγολία.
«Βλέπουμε ότι έχουμε σοβαρή επιρροή στη Μογγολία σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικά έργα, θα πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα», είπε.
Οι εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται στα 140 εκατομμύρια δολάρια
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) Nail Olpak είπε: «Έχουμε όγκο συναλλαγών σχεδόν 140 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Μογγολία και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να τον αυξήσουμε.
Οι εργολάβοι μας στη Μογγολία έχουν αναλάβει έργα αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όσο και αν αυξάνεται το εμπόριο μας, είναι πολύ σημαντικό οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να εξαπλωθούν σε διαφορετικούς τομείς και να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται, από το εμπόριο μέχρι τις επενδύσεις και τη διμερή συνεργασία.
«Ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου με φιλικούς και βαθιά ριζωμένους δεσμούς, πιστεύω ότι θα εργαστούμε σκληρότερα για να πετύχουμε τους στόχους μας με υπομονή και αποφασιστικότητα, για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις», είπε.
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία σταθερά προσηλωμένη στην απόκτηση πυρηνικών όπλων μετά το Ακουγιού “αγκαλιάζει” την πλούσια σε ουράνιο Μογγολία.
Ευελπιστούμε ΗΠΑ-ΕΕ να αντιληφθούν επιτέλους τις πραγματικές βλέψεις του Ερντογάν, που δεν είναι άλλες από την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να ανακόψουν τον δρόμο της δημιουργίας μιας αναθεωρητικής χώρας που θα κατέχει πυρηνικά όπλα, αφού σε τέτοια περίπτωση θα είναι παντελώς ανεξέλεγκτη και επιθετικότατη.
Το λέμε αυτό, αφού ΗΠΑ-ΕΕ δεν επέβαλλαν κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία στην Ρωσική εταιρεία που κατασκεύασε το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού, ούτε και στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του να συνεχίζεται απρόσκοπτα.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΛΥΓΚΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λύγκας είναι ένα σπάνιο αιλουροειδές που παλιότερα ζούσε και στη χώρα μας. Οι μαρτυρίες από την Ελασσόνα στη Λάρισα αξιολογούνται με προσοχή…
Τελικά όλα δείχνουν ότι δεν είναι μόνο η Ελασσόνα η περιοχή στην οποία κτηνοτρόφοι είδαν το λύγκα, το σπάνιο για την ελληνική πανίδα ζώο, αφού άτομα που επικοινώνησαν με το δημαρχείο της Ελασσόνας υποστηρίζουν ότι είδαν το όμορφο αιλουροειδές και σε άλλες περιοχές του δήμου Ελασσόνας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις μαρτυρίες, ο λύγκας εμφανίστηκε στην περιοχή της Δ.Ε. Αντιχασίων και πιο συγκεκριμένα σε περιοχή μεταξύ Λουτρού και Ακρης, στη Βερδικούσια, αλλά και στην Ποταμιά στην περιοχή του Δομένικου.
Πάντως με αφορμή αυτές τις μαρτυρίες και με δεδομένο ότι ο λύγκας σπάνια συναντάται στη χώρα μας με εξαίρεση την περιοχή της Φλώρινας, αλλά και παλαιότερα των ορεινών της Θεσσαλίας, επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσο πράγματι το ζώο που εμφανίστηκε στις παραπάνω περιοχές είναι λύγκας.
Ο λύγκας ήταν ήδη αρκετά σπάνιος στην Ελλάδα του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Η εξάπλωσή του τότε έφτανε από τον Όλυμπο έως τη νότια Πελοπόννησο. Όπως μάλιστα αναφέρει ο φυσιοδίφης Heidreich, το 1862 σκοτώθηκε στην Πάρνηθα ένας λύγκας και βρίσκεται ακόμη σήμερα βαλσαμωμένος στην συλλογή του Ζωολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο λύγκας ήταν όμως πιο κοινός εκτός των συνόρων της τότε Ελλάδας. Ο Καλοστύπης (1896), αναφέρει ότι λύγκες, ζούσαν στα βουνά της Πίνδου και στα όρη της Μακεδονίας και Θράκης: Βίτσι, Βαρνούντας, Βόρας και Ροδόπη. Όμως δεν έχουν περάσει περισσότερα από 45-50 χρόνια από τότε που οι χωρικοί συναντούσαν λύγκες στα υδροχαρή δάση γύρω από την Λ. Βιστονίδα και στο Δέλτα του Νέστου, στο Δάσος Κοτζά Ορμάν, πριν γίνει η ολοκληρωτική εκχέρσωση των δασών αυτών κατά την δεκαετία του 1950.
Τα τελευταία 40 χρόνια η εξάπλωση του λύγκα στην Ελλάδα έχει υποστεί μία συντριπτική συρρίκνωση. Στην Βόρεια Πίνδο μόνο οι γεροντότεροι θυμούνται αμυδρά τον “ρήσιο”, ενώ οι τελευταίες επιβεβαιωμένες μαρτυρίες για παρουσία του λύγκα ή “σαρί γκουτζούκ”, όπως τον ονόμαζαν εκεί είναι από τα βουνά του Έβρου, πριν από 35 περίπου χρόνια. Τότε σταματούν και οι αναφορές για λύγκες στα βουνά της Ροδόπης, καθώς οι νομάδες κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν την ορεινή περιοχή κι εγκαταστάθηκαν στα πεδινά.
Σήμερα υπάρχουν σποραδικές αξιόπιστες αναφορές για παρουσία λύγκα σε περιοχές της Βόρειας Πίνδου και του Βόρα (Καϊμακτσαλάν), ωστόσο η μόνιμη παρουσία του πανέμορφου αυτού ζώου στην χώρα μας είναι αβέβαιη. Οι ελάχιστες επιβεβαιωμένες αυτές μαρτυρίες των τελευταίων ετών υποδηλώνουν μία άμεση επικοινωνία με τον πληθυσμό των Βαλκανίων κι έτσι το πιθανότερο είναι ότι τα μεμονωμένα άτομα που έχουν αναφερθεί προέρχονται από τον γειτονικό μόνιμο πληθυσμό της Π.Γ.Δ.Μ., καθώς είναι γνωστό ότι ο λύγκας πραγματοποιεί τεράστιες μετακινήσεις που φτάνουν και τα 300 χλμ, και έτσι αποικίζει νέες περιοχές.
Πηγή: paidis.com
Ζ.Π.
Ο ΛΥΓΞ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://autochthonesellhnes.blogspot.com/2017/10/blog-post_30.html
Ήταν Νοέμβριος του 2008, στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Σε έναν απομονωμένο δασικό δρόμο δύο ερευνητές, ο βιολόγος-ζωολόγος δρ Γιώργος Μερτζάνης και ο συνεργάτης του βιολόγος κ. Χαρίλαος Πυλίδης, απορροφημένοι με την εργασία τους, κατέγραφαν για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης την πανίδα του Πάρκου. Ξαφνικά αντιλαμβάνονται μια σκιά, σαν «φάντασμα», να πετάγεται μπροστά τους. «Το είδαμε φευγαλέα να περνά μπροστά από τα μάτια μας,για κλάσματα του δευτερολέπτου,και να χάνεται στο πυκνό δάσος.Από την κίνηση του ζώου,την ταχύτητά του και το περίγραμμα του σώματός του πιστεύω ότι ήταν λύγκας» λέει ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» κ. Μερτζάνης, ο οποίος μελετά τη βιολογία των μεγάλων σαρκοφάγων θηλαστικών της χώρας μας.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες δύο προγράμματα για τον λύγκα στον ελληνικό χώρο - ένα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1991 και ένα από την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» το 2003- προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα ίχνη του και να ρίξουν λίγο φως στην άγνωστη ζωή του. Ενας από τους ερευνητές που συμμετείχε και στα δύο ερευνητικά προγράμματα, ο ζωολόγος κ. Θεόδωρος Κομηνός, συνέχισε από προσωπικό ενδιαφέρον να συγκεντρώνει ως σήμερα στοιχεία για τον λύγκα στην Ελλάδα. Τα τελευταία 16 χρόνια προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες από μαρτυρίες (πήρε περισσότερες από 1.000 συνεντεύξεις) και παρατηρήσεις κυρίως από τη Βόρεια Πίνδο και τα βουνά της Κεντρικής Μακεδονίας. «Οι πιο αξιόπιστες μαρτυρίες καταγράφηκαν στην περιοχή της Βόρειας Πίνδου. Μάλιστα η επιβεβαιωμένη παρουσία ενός θηλυκού λύγκα με μικρό στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μας αφήνει πολλές ελπίδες για τη μελλοντική παρουσία του είδους εκεί» αναφέρει ο κ. Κομηνός.
Ζώο νυκτόβιο και μοναχικό, ο λύγκας ήταν σχεδόν πάντα αόρατος για τον πολύ κόσμο. Οι αρχαίοι, πάντως, τον γνώριζαν καλά κι εκείνοι του πρωτοέδωσαν το όνομα λυγξ (ο λυγξ, του λυγκός). είναι το τρίτο μεγαλύτερο αρπακτικό της Ευρώπης, μετά την αρκούδα και τον λύκο. Μεσαίου μεγέθους, με ύψος από 70cm μέχρι και 1,20m και βάρος που δεν ξεπερνά τα 35 κιλά είναι γνωστός για τις αλτικές του ικανότητες. Μοναχικό ζώο, όπως όλα τα αιλουροειδή, τρέφεται με ζαρκάδια, ελάφια, πρόβατα, και άλλα οπληφόρα, αλλά κυρίως μικρότερα ζώα όπως λαγοί, ποντίκια, ακόμα και πτηνά. Γεννάει έως 3 μικρά κάθε χειμώνα και παραμένει μαζί τους μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν, περίπου ένα χρόνο μετά τη γέννηση τους.
Πρόκειται για ένα υπέροχο αιλουροειδές, περίπου διπλάσιο σε μέγεθος από ένα γάτο. Ξεχωρίζει από την πολύ κοντή ουρά του και τις «φούντες» στις άκρες των αυτιών. Η γούνα του λύγκα είναι πολύ πυκνή, έχει συνήθως στίγματα και το χρώμα της διαφέρει ανά εποχή και είδος, από μπεζ και γκρι μέχρι κοκκινωπή και καφέ, ενώ στο πηγούνι το στήθος και την κοιλιά είναι σχεδόν λευκή. Αν και ανήκει στις Αιλουρίδες, ο λύγκας μπορεί να κολυμπήσει και μάλιστα γρήγορα. Μπορεί επίσης ν' αναρριχάται στα δέντρα και να πηδά ψηλά. Ο λύγκας χαρακτηρίζεται από πολλούς και ως «ζώο φάντασμα», καθώς κυνηγάει τη νύχτα, ενώ την ημέρα παραμένει κρυμμένος στο λαγούμι του.
Ζ.Π.