ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

23 Απριλίου 2021

ΕΝΑΣ ΜΕ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΣΑΝ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2018 - 2019 - 2020. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 500 ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. ΠΕΡΙΠΟΥ 13.000 ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. Ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει μία σταθερή αυξητική τάση. Οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται.

ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΕΝΤΑΦΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΟΖ. ΕΠΙΚΥΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΛΛΟΥ: «Κάνουμε δική μας καθημερινότητα την Παγκόσμια Ημέρα της Γης».



Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας  καταδεικνύει  ότι  περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονίες παρά από τον πόλεμο.  Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο θέτει τέρμα στη ζωή του.

Η χώρα μας ιστορικά διέθετε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες αυτοκτονιών στην Ευρώπη.  Τα τελευταία χρόνια  όμως  στην Ελλάδα  περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν,  περίπου 1,3 ανά ημέρα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5.000 πενθούντες ετησίως.


Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν, βιώνοντας όχι μόνο το συναισθηματικό φορτίο του πένθους αλλά και τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας, ενώ 135 άτομα θεωρείται ότι επηρεάζονται άμεσα από κάθε αυτοκτονία.

Στην Ελλάδα δεν γίνεται καταγραφή των μη θανατηφόρων αποπειρών αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας κατά τα έτη 2018, 2019 και μέχρι τις 31/8/2020:

Ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει μία σταθερή αυξητική τάση.

Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες.

Οι άνθρωποι ηλικίας 80 και άνω και ηλικίας από 50 έως 59 ετών σημειώνουν τις περισσότερες αυτοκτονίες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Οι περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία είναι η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Αττική.

Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας κατά την τελευταία τριετία είναι ο απαγχονισμός και ακολουθεί η πτώση από ύψος.

Η χρονική περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών είναι κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες (Μάρτιος έως Αύγουστος). 

Αντίστοιχα στοιχεία για το 2017 δείχνουν αύξηση των αυτοκτονιών, της τάξεως του 8,5%. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αυτοκτονιών για το 2017 ανήλθε στους 523 θανάτους σε σχέση με το προηγούμενο έτος όπου είχαν καταγραφεί 484. Κατά τα έτη 2010 – 2017 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 αυτοκτονίες. 


Υποκαταγραφή των αυτοκτονιών

Οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Επισημαίνεται, ότι παγκοσμίως είναι δεδομένη η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών, γεγονός το οποίο ισχύει σαφώς εντονότερα στη χώρα μας, λόγω των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων.

Η υποκαταγραφή αποδίδεται είτε στη δυσκολία να εξακριβωθεί ότι όντως υπήρχε αυτοκτονική πρόθεση (όπως στην περίπτωση ενός ατυχήματος), είτε σε κοινωνικούς, θρησκευτικούς και άλλους λόγους.

Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι οι θάνατοι από αυτοκτονία είναι πολύ περισσότεροι από τους επίσημα καταγεγραμμένους, ενώ δε θα πρέπει να παραβλέπονται οι επιπτώσεις τους στις ζωές αυτών που μένουν πίσω πενθώντας.


Η «Κλίμακα» έχει απευθύνει συγκεκριμένες προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία Υγείας & Εσωτερικών καθώς και στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθούν οι διαδικασίες καταγραφής και αποτύπωσης των περιστατικών για να περιοριστεί η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών και να καταστεί εφικτή η παραγωγή αξιόπιστων δεδομένων.


Covid-19  και  Αυτοκτονία

Αντίθετα με αυτό που ενδεχομένως θα περίμενε κανείς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες σε σχέση με τα στοιχεία για το ίδιο διάστημα τα τελευταία χρόνια.

Στρατηγικές προστασίας της δημόσιας υγείας όπως η κοινωνική απόσταση και η καραντίνα παρόλο που μπορεί να θεωρηθούν επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων, εντούτοις, δεν αποτελούν παραμέτρους που αποκλειστικά μπορούν να ευθύνονται για την αυτοκτονία.

Ωστόσο, παρατηρείται η μείωση της διαθεσιμότητας επαγγελματιών ψυχικής υγείας για τα άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των διαφόρων μέτρων περιορισμού, γεγονός που αποτελεί μία επιβαρυντική συνθήκη για την ουσιαστική και αποτελεσματική πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας.


Αυτοκτονίες σε Νοσοκομεία και Μονάδες Υγείας

Περισσότερες από 60 αυτοκτονίες έχουν σημειωθεί μέσα σε νοσοκομεία ή Μονάδες Υγείας από το 2012 έως και σήμερα σύμφωνα με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών, ενώ ο αριθμός των αποπειρών μέσα σε αυτούς τους χώρους παραμένει άγνωστος.


Αυτοκτονίες σε Καταστήματα Κράτησης και Αστυνομικά Κρατητήρια

Έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 4 αυτοκτονίες το 2020 έως και σήμερα ενώ πάνω από 20 αυτοκτονίες έχουν καταγραφεί σε καταστήματα κράτησης και αστυνομικά κρατητήρια κατά τα τελευταία τρία χρόνια.


Αυτοκτονίες στο Στρατό

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 20 αυτοκτονίες αξιωματικών και στρατιωτών τα τελευταία 3 χρόνια. Στο 1018 – Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία έχουν γίνει πολλές κλήσεις στρατευσίμων, κυρίως, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.


Αυτοκτονίες Αστυνομικών

Οι αστυνομικοί όπως και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας εν γένει αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για αυτοκτονία ενώ υπολογίζεται πως έχουν δύο με τρεις φορές υψηλότερους δείκτες θνησιμότητας από ότι ο γενικός πληθυσμός. Από το 2007 μέχρι το 2016 έχουν καταγραφεί περισσότερες από 55 αυτοκτονίες αστυνομικών (εν ενεργεία και αποστράτων), ενώ είναι δεδομένη η υποκαταγραφή των σχετικών περιστατικών σε συμφωνία με την δεδομένη υποκαταγραφή των αυτοκτονιών παγκοσμίως.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 6 αυτοκτονίες αστυνομικών και συνταξιούχων αστυνομικών ενώ περισσότερες από 12 αυτοκτονίες είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα 2 χρόνια.


Αυτοκτονίες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Σημεία Υψηλής Επικινδυνότητας

Από το 2012 μέχρι και σήμερα τουλάχιστον 65 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους σε τοποθεσίες υψηλής επικινδυνότητας, όπως ο Ισθμός της Κορίνθου, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η Γέφυρα της Χαλκίδας, τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου Κρήτης, η Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων κ.α ενώ έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 12 αυτοκτονίες σε μετρό και άλλα μέσα σταθερής τροχιάς κατά τα τελευταία δύο χρόνια.


Από την ίδρυση του ως τον Αύγουστο του 2020 ζήτησαν βοήθεια από το Κέντρο Ημέρας 4.022 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 29.761 επισκέψεις.


Το 58% των ατόμων που επισκέφτηκαν το Ελληνικό  Κέντρο Ημέρας ήταν γυναίκες και το 42% άνδρες.

Η πλειοψηφία των χρηστών των υπηρεσιών του Κέντρου, κατά την πρώτη τους επίσκεψη, ήταν από 19 έως και 50 ετών.

Σχεδόν το 40% των χρηστών των υπηρεσιών δήλωσαν άνεργοι.

Τρεις στους τέσσερις χρήστες επισκέφθηκαν το Κέντρο Ημέρας για λιγότερο από ένα χρόνο.

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

H 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που λειτουργεί η «Κλίμακα» με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας διοργανώνει Επιστημονική Εκδήλωση.

Η εκδήλωση αποτελεί και την έναρξη του εγχειρήματος για την συλλογή υπογραφών με στόχο τη χάραξη μιας επίσημης εθνικής στρατηγικής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, η οποία θα διασφαλίζει ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από την πολιτεία για την προστασία ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και η επικείμενη διεθνής έκδοση “Suicide Risk Assessment and Prevention”, στην οποία συμμετέχουν αυτοκτονολόγοι από όλον τον κόσμο, εκθέτοντας για πρώτη φορά παγκοσμίως ένα τόσο ευρύ φάσμα στρατηγικών και μοντέλων στο πεδίο της πρόληψης της αυτοκτονίας.  

Παράλληλες δράσεις θα υλοποιηθούν με τη συμμετοχή των Μονάδων Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί η «Κλίμακα» τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.


Θα είχαν αντιμετωπιστεί οι αυτοκτονίες αν οι άνθρωποι επικοινωνούσαν μεταξύ τους

«Εδώ και χρόνια μας κινητοποιεί το ίδιο μήνυμα, ο ρόλος δηλαδή, που μπορεί να παίξει η κοινότητα στην πρόληψη των αυτοκτονιών. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε με το ζήτημα, ότι ένα 90% των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών -όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και παγκόσμια- θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αν οι άνθρωποι μπορούσαν να επικοινωνούν μεταξύ τους», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επιστημονικός διευθυντής  της «Κλίμακα» και ψυχίατρος, Κυριάκος Κατσαδώρος.  Σύμφωνα με τον κ. Κατσαδώρο, οι αυτόχειρες αλλάζουν συμπεριφορά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προτού θέσουν τέρμα στη ζωή τους. «Η εσωτερίκευση, η απόσυρση, η μοναχικότητα και η μοναξιά,  σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις μαρτυρίες, αποτελούν κάποια από τα σημάδια που εμφανίζουν τα άτομα αυτά , δέκα μέρες, ένα μήνα ίσως και δύο μήνες πριν δώσουν τέλος στη ζωή τους», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατσαδώρος.

Μεγάλο ποσοστό παρουσιάζουν και οι ηλικίες άνω των 65, οι οποίοι όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία καθώς αναπτύσσουν όλο και περισσότερο, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Όπως τονίζει  ο κ. Κατσαδώρος οι δείκτες παρουσιάζουν αύξηση σε αυτές τις ηλικίες καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το κομμάτι της μοναξιάς, ένα βίωμα που είναι τρομερό, για έναν άνθρωπο 70, 75, 80, 90 που συν τοις άλλοις έχει και παθολογικά προβλήματα που θα  πρέπει να αντιμετωπίσει».

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα ποσοστά των αυτοκτονιών αυξήθηκαν αρκετά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ωστόσο ένα γεγονός που έμεινε σταθερό είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι αυτοκτονίες και οι αυτόχειρες από την κοινωνία. «Το αντιμετωπίζουμε ως κοινωνικό ταμπού και αυτό είναι και το πρόβλημα και δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, είναι παγκόσμιο», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατσαδώρος, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη των αυτοκτονιών όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ζήτημα της υποκαταγραφής των αυτοκτονιών θέτει η μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα» καθώς όπως αναφέρει «ακόμη, στην Ελλάδα δεν έχουμε καταγραφή των μη θανατηφόρων αποπειρών αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. Η υποκαταγραφή αποδίδεται είτε στη δυσκολία να εξακριβωθεί ότι όντως υπήρχε αυτοκτονική πρόθεση (όπως στην περίπτωση ενός ατυχήματος), είτε σε κοινωνικούς, θρησκευτικούς και άλλους λόγους».


Στοιχεία του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Από την ίδρυση του  ως τον Αύγουστο του 2019 ζήτησαν βοήθεια από το Κέντρο Ημέρας 3.102 άτομα και πραγματοποιηθήκαν 24.988 επισκέψεις.


Το 60,5% των ατόμων που επισκέφτηκαν το Κέντρο Ημέρας  ήταν γυναίκες και το 39,5% άνδρες.

Από το σύνολο των χρηστών των υπηρεσιών του Κέντρου το 24,8% κατά την πρώτη τους επίσκεψη ήταν από 19-33 ετών, το 35,4% ήταν από 34 έως και 50 ετών, το 29,7% από 51-67 ετών ενώ το 8,2% ήταν πάνω από 68 ετών και μόλις το 1,9% κάτω των 18 ετών.

Το 40,2% των χρηστών δήλωσαν άνεργοι, το 25,9% μισθωτοί, το 15,8% συνταξιούχοι (συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων αναπηρίας), το 10,7% ελεύθεροι επαγγελματίες, το 5,7% φοιτητές/-τριες και το 1,7% μαθητές/-τριες.

 Τρεις στους τέσσερις χρήστες επισκέφθηκαν το Κέντρο Ημέρας για λιγότερο από ένα χρόνο, το 17,4% από 1 ως 2 χρόνια, το 6,2% από 3-5 χρόνια, ενώ το 1% πάνω από 6 χρόνια.


Η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση ψυχικής υγείας. Η μαζική ανεργία, η κοινωνική απομόνωση και το άγχος επηρεάζουν τους ανθρώπους παγκοσμίως.


Στην Ιαπωνία  π.χ. στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι τον Οκτώβριο 2020  αυτοκτόνησαν περισσότεροι άνθρωποι από όσους σκότωσε ο Covid-19 από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Ο μηνιαίος αριθμός αυτοκτονιών στην Ιαπωνία αυξήθηκε σε 2.153 τον Οκτώβριο  2020, σύμφωνα με την Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.  Ενώ στα συνολικά στατιστικά αυτοκτονιών οι γυναίκες έχουν μικρότερο ποσοστό από τους άντρες, με την εμφάνιση της πανδημίας οι όροι αντιστράφηκαν και οι γυναίκες διεκδικούν την αρνητική πρωτιά.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

13 σχόλια:

  1. Λινού: «Λάθος ο εμβολιασμός των 30-40 με AstraZeneca - Υπάρχει κίνδυνος για τις νεότερες γυναίκες».
    Η κυβέρνηση θα εμβολιάσει με AstraZeneca τους 30-39.
    Την πλήρη αντίθεση της με την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-40 εξέφρασε η επιδημιολόγος, Αθηνά Λινού.


    «Όταν όλες οι μελέτες δείχνουν ότι αν υπάρχει κίνδυνος από το AstraZeneca είναι στις νεότερες γυναίκες, αυτό είναι ένα λάθος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Πρόληψης, Αθηνά Λινού, αναφορικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμών στους 30ρηδες.

    Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι λάθος ότι άνοιξε το AstraZeneca για την ηλικία 30-40, θα πρέπει να αναθεωρηθεί το να εμβολιαστούν άμεσα οι 50-60…».

    «Βέβαια ο κίνδυνος δεν εξαλείφεται ποτέ και μειώνεται περαιτέρω αν τηρούνται μέτρα αποστάσεων, μάσκες και πολλά test αξιόπιστα οπότε με όλα αυτά θα τα καταφέρουμε μέχρι να έρθει η στιγμή να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Τα πιο πολλά από τα μέτρα είναι αξιόλογα και θα βοηθήσουν», υπογράμμισε η κ. Λινού.

    Μάσκα και στους χώρους εστίασης


    Για τη χρήση της μάσκας στους χώρους εστίασης, η καθηγήτρια ανέφερε: «Θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα μας όλη την ώρα, να μην πάμε με φίλους που δεν ξέρουμε αν είναι εμβολιασμένοι, αν τηρούν τα μέτρα δηλαδή να αρνούμαστε να συναντούμε ανθρώπους που δεν τηρούν τα μέτρα και αν είμαστε μια μεγάλη παρέα να είμαστε σε κοντινά τραπέζια αλλά όχι στο ίδιο τραπέζι όλοι μαζί». «Θα φοράνε τη μάσκα και θα τη βγάλουν μόνο για το φαγητό ή τον καφέ», διευκρίνισε η ίδια.

    «Αυτό θα εξαρτηθεί από την επικοινωνία που θα έχουμε σαν πολιτεία προς όλο τον κόσμο και από την επικοινωνία την οποία θα μπορούσαν να καθιερώσουν οι καταστηματάρχες. Δηλαδή όπως έχουν ένα σήμα ‘’απαγορεύεται το τσιγάρο’’ με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να τονίζουν, να έχουν φυλλάδια, να έχουν πόστερ, να έχουν κάτι πάνω στο τραπέζι που να θυμίζει στους ανθρώπους ‘’φορέστε τη μάσκα σας βγάλτε τη μόνο για να φάτε’’», επισήμανε η επιδημιολόγος.

    Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, η κ. Λινού απάντησε: «Διπλή μάσκα παντού και βέβαια πολλά αξιόπιστα τεστ τους εργαζόμενους ιδιαίτερα στα εστιατόρια».
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πιθανότητα θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

    Μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από τις θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, με τα νέα δεδομένα να δείχνουν ακριβή ποσοστά πολιτών που έπεσαν θύμα ανάλογης περίστασης.


    Την τελευταία εβδομάδα δημοσιεύθηκαν νέα δεδομένα σχετικά με ένα νέο σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από θρομβοπενία (χαμηλά αιμοπετάλια) και σχηματισμό θρόμβων το οποίο παρουσιάζεται 5-24 μέρες μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια έναντι του κορωνοϊού που είχαν ως φορέα αδενοϊό. Τέτοια, είναι το εμβόλιο της Astra-Zeneca και της Johnson, αλλά και το Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V (το οποίο όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμη στην Ευρώπη).

    Τα νεότερα δεδομένα από τις θρομβώσεις των εμβολίων

    Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

    Τα άρθρα με τρεις ανεξάρτητες περιγραφές 39 ατόμων με αυτό το σύνδρομο που αναπτύχθηκε 5 έως 24 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό με το ChAdOx1 nCoV-19 (το εμβόλιο της AstraZeneca), έναν ανασυνδυασμένο αδενοϊό-φορέα από χιμπατζή που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS -CoV-2. Επιπλέον αναφέρθηκαν 6 ανάλογες περιπτώσεις του συνδρόμου αυτού σε περίπου 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson.

    Το σύνδρομο αυτό ονομάστηκε ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό (VITT). Ένα χαρακτηριστικό εύρημα στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που εξετάστηκαν είναι η παρουσία αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων (PF4), τόσο σε ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο της Astra-Zeneca όσο και σε ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson. Πρόκειται λοιπόν για ένα σύνδρομο που εμπλέκει ανοσολογικούς μηχανισμούς.


    Περιπτώσεις θρομβώσεων και σε εμβόλια mRNA

    Καθώς αυξάνονται οι αριθμοί των ατόμων που εμβολιάζονται είναι αναμενόμενο ότι θα αναδειχθούν ακόμα και πολύ σπάνιες επιπλοκές, που δεν φάνηκαν στις κλινικές δοκιμές.

    Έτσι έχουν δημοσιευθεί και άλλες περιπτώσεις ανοσολογικής θρομβοπενίας και αιμορραγίας, όμως χωρίς θρόμβωση, μετά από έκθεση ακόμα και σε εμβόλια βασισμένα στο mRNA που παράγονται από τη Moderna (mRNA-1273) και την Pfizer-BioNTech (BNT162b2).


    Στις κλινικές δοκιμές που οδήγησαν στην έγκριση του εμβολίου της Astra-Zeneca δεν είχαν εντοπιστεί ανάλογες περιπτώσεις. Στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Johnson&Johnson είχε αναφερθεί ένα μεμονωμένο περιστατικό.

    Τα περιστατικά θρομβώσεων του EMA


    Επιπρόσθετα περιστατικά έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τουλάχιστον 169 πιθανές περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικών φλεβών και 53 πιθανές περιπτώσεων θρόμβωσης σπλαχνικών φλεβών σε 34 εκατομμύρια λήπτες του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca), 35 πιθανές περιπτώσεις θρόμβωσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα μεταξύ 54 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου Pfizer-BioNTech (τεχνολογίας mRNA) και 5 πιθανές (αλλά ανεπιβεβαίωτες) περιπτώσεις θρόμβωσης φλεβών του εγκεφάλου μεταξύ 4 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου της Moderna (επίσης τεχνολογίας mRNA).

    Όμως, σε αυτές στις αναφορές δεν έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και αυστηρή κεντρική ανασκόπηση ούτε ότι έχουν αναφερθεί αποτελέσματα σχετικά με την παρουσία αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1 περιστατικό ανά 100.000 εμβολιασμούς.


      Με βάση πιο αυστηρά κριτήρια, η επίπτωση του συνδρόμου μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19 (Astra Ζeneca) είναι ίσως 1 περίπτωση ανά 100.000 εμβολιασμούς. Αυτή η συχνότητα θα πρέπει επιπλέον να εξεταστεί συγκριτικά και με τη συχνότητα εμφάνισης θρομβώσεων των εγκεφαλικών φλεβών στο γενικό πληθυσμό που εκτιμάται από 0,22 έως 1,57 περιπτώσεις ανά 100.000 ανά έτος ή περίπου 14 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανά έτος στις ΗΠΑ.

      Απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πιθανούς παράγοντες κινδύνου εκτός από τη νεαρή ηλικία και το γυναικείο φύλο, που να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αυτών των επιπλοκών. Επίσης απαιτούνται δεδομένα σχετικά με τον επιπολασμό και τον τίτλο των αντισωμάτων έναντι του παράγοντα PF4 σε άτομα που εμβολιάστηκαν και παρουσίασαν θρομβώσεις αλλά λιγότερο δραματικές και σε πιο κοινές θέσεις από αυτές στο σύνδρομο VITT.

      Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το εμβόλιο προκαλεί αυτά τα αντισώματα που ενεργοποιούν τα αιμοπετάλια είναι σημαντική για την εκτίμηση του κινδύνου επανεμφάνισης της θρόμβωσης, και την ανάγκη μακροχρόνιας αντιπηκτική αγωγής και μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στο σχεδιασμό εμβολίων.

      Ποιο συστατικό προκαλεί τις θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό

      Όμως, αυτές οι παρατηρήσεις ανοίγουν επιπλέον ερωτήματα: Ποιο ή ποια συστατικά του εμβολίου προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων (ο ιός, το περίβλημα του, η αλληλουχία του DNA, η πρωτεΐνη ακίδα που παράγεται, ένα άλλο έκδοχο ίσως;). Μήπως με τον εμβολιασμό απλά επανενεργοποιείται η παραγωγή αντισωμάτων που προϋπήρχαν έναντι του PF4; Ποιος είναι ο κίνδυνος μετά από επανεμβολιασμό; Πώς συγκρίνονται τα αντισώματα του συνδρόμου VITT με τα αντισώματα που έχει περιγραφεί ότι αναπτύσσονται έναντι του PF4 μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2; Πως ερμηνεύεται η άτυπη/ασυνήθιστη κατανομή των θρόμβων;

      Οι απαντήσεις δεν είναι προφανείς. Έτσι, σε μια προκαταρκτική μελέτη φαίνεται ότι τα αντισώματα κατά του PF4 δεν εμφανίζουν διασταυρούμενη αντίδραση με την πρωτεΐνη-ακίδα (αυτή κωδικοποιούν όλα τα εμβόλια).

      Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην ερμηνεία των ευρημάτων που αφορούν στα αντισώματα έναντι του ΡF4: αν και τα αντισώματα αυτά είναι συχνό εύρημα (για παράδειγμα, ανιχνεύονται στο 25 έως 50% των ασθενών μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση) εντούτοις η θρομβοπενία που προκαλείται από την ηπαρίνη είναι σπάνια επιπλοκή και επίσης μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται με θρομβώσεις στις φλέβες του εγκεφάλου ή στις σπλαγχνικές φλέβες.

      Συνεπώς η κατανόησή μας για την παθογένεση του VITT είναι ακόμα ιδιαίτερα ελλιπής και δεν έχει αποδειχθεί η χρησιμότητα της μέτρησης αντισωμάτων που σχετίζονται με τον PF4 σε όλους τους λήπτες εμβολίων. Επίσης, ο πολύ χαμηλός επιπολασμός αυτής της επιπλοκής του εμβολιασμού, θα πρέπει να συγκριθεί και με τα οφέλη της πρόληψης της Covid-19 (μια κατάσταση με θνησιμότητα 1 έως 2% και πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες).
      Ζ.Π.




      Διαγραφή
  3. ΜΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ. Ο ειδικός στα εμβόλια Geert Vanden Bossche προειδοποιεί:

    "Καθώς οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού έχουν ξεκινήσει στον ευάλωτο πληθυσμό, όχι μόνο τα εμβολιασμένα άτομα αλλά και οι εμβολιασμένες νεότερες ηλικιακές ομάδες θα γίνουν ένα σημείο αναπαραγωγής για νέες μολυσματικές παραλλαγές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού θα επιτρέψουν στις νέες, πιο μολυσματικές ιογενείς παραλλαγές να γίνουν όλο και πιο κυρίαρχες και θα οδηγήσουν τελικά σε μια δραματική κλίση σε νέες περιπτώσεις παρά τα αυξημένα ποσοστά κάλυψης εμβολίων.
    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σύντομα σε πλήρη αντίσταση των κυκλοφορούντων παραλλαγών στα τρέχοντα εμβόλια.Αυτό σίγουρα δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς από εκείνους που ισχυρίζονται ότι ο ενισχυμένος και επιταχυνόμενος μαζικός εμβολιασμός θα μειώσει τον κυκλοφοριακό κύκλο νέων κυρίαρχων παραλλαγών και, ως εκ τούτου, περαιτέρω μείωση των ποσοστών ιογενούς λοίμωξης και θα μειώσει τις καμπύλες νοσηρότητας και θνησιμότητας".

    https://www.geertvandenboss...
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ισραήλ: 15 νεκροί και 247 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες.
    Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 247 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 835.437.
    Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 247 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 835.437.


    Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 15 ασθενών με τον COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 6.277 νεκρούς μέχρι στιγμής στη χώρα.

    Ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε σε 279 από το σύνολο των 438 που νοσηλεύονται. Είναι ο χαμηλότερος από την 1η Δεκεμβρίου. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.494. Ο δείκτης αναπαραγωγής του νέου κορωνοϊού, ή R0, μειώθηκε στο 0,76.
    Όσο για την εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία θεωρείται μια από τις ταχύτερες στον κόσμο, τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου τους έχουν λάβει περίπου 5,3 εκατομμύρια πολίτες – ή περίπου το 57% του πληθυσμού του Ισραήλ – από την έναρξή της την 20ή Δεκεμβρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκατοντάδες νεκροί στην Ελλάδα από Covid-19 ενώ είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π.Αρκουμανέας!
    Σε μία κυνική ομολογία πως... «μόλις» το 4% των νεκρών με Covid-19 αφορά ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί με μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

    Μία δήλωση που έρχεται λίγες ώρες μετά τις κατηγορίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες που πέθαναν από κορωνοϊό γιατί δεν έκαναν το εμβόλιο.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Αρκουμανέα από τους θανάτους που έχουν καταγράφει από κορωνοϊό, «μόνο το 4% αφορά ασθενείς που είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου», ενώ σημείωσε επίσης ότι αντίστοιχο ποσοστό αφορά ασθενείς με σοβαρή νόσηση που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

    Ουσιαστικά σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ οι νεκροί που είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου είναι τουλάχιστον 250 άτομα, ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό και αυτό βρέθηκε αν θεωρήσουμε πως αναφέρεται στο 4% από τον Δεκέμβριο, κάτι το οποίο δεν έχει διευκρινίσει ο κ.Αρκουμανέας. Δηλαδή εάν οι δηλώσεις του αφορούν για τους νεκρούς από την αρχή της πανδημίας αυτοί αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

    Επιπλέον να τονίσουμε πως ο ίδιος καλύπτεται από το νόμο για τυχών «λάθη» στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, κάτι που πλέον ισχύει βέβαια και για τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής.

    Να σημειώσουμε πως πρόσφατη έρευνα δείχνει πως η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό μειώνεται σημαντικά κατά περίπου 65%, μετά την πρώτη δόση εμβολίου Οξφόρδης/Astra Zeneca ή Pfizer/BioNTech, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να αποδεικνύεται στην πράξη.

    Συνολικά στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί περίπου 1,9 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή ούτε το 20%, αν υπολογίσουμε ότι οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες, ενώ οι νεκροί καταγράφονταν εδώ και έναν χρόνο τότε το «μόνο» (όπως είπε) 4% δεν είναι διόλου μικρό ποσοστό.

    Τέλος να προσθέσουμε ότι δεν διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ πόσοι που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις έχουν καταλήξει, καθώς αυτό θα σημαίνει πως το ποσοστό των εμβολιασμένων που έχει καταλήξει είναι μεγαλύτερο από το 4%.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ουάσιγκτον: Προ 4ου κύματος επιδημίας κορωνοϊού παρά τους 5.000.000 εμβολιασμούς και δεν ξέρουν γιατί.

    Η πολιτεία της Ουάσιγκτον βρίσκεται προ ενός 4ου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού προειδοποίησε ο κυβερνήτης Jay Inslee των Δημοκρατικών, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός με 5.000.000 δόσεις εμβολίων.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Μίσιγκαν βρίσκονται προ ενός νέου κύματος κορωνοϊού παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς χωρίς να μπορούν να το εξηγήσουν.

    Τα περισσότερα κρούσματα σχετίζονται με τη βρετανική μετάλλαξη όπως αναφέρεται.

    «Ο ιός δεν έχει τελειώσει μαζί μας ούτε εμείς μαζί του», είπε ο Inslee; «Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η έξαρση του 4υου κύματος κορωνοϊού στην πολιτεία της Ουάσιγκτον», συμπλήρωσε ενώ πρόσθεσε πως έχουν παρατηρηθεί περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία με τις ηλικίες να είναι συνέχεια μικρότερες.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κορωνοϊός – Σοκ στην Ινδία: Πάνω από 200.000 κρούσματα – 1.038 θάνατοι σε 24 ώρες.
    Στην Ινδία ξεπεράστηκε – για πρώτη φορά – το όριο των 200.000 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε μια ημέρα, ανακοίνωσαν οι αρχές της ασιατικής χώρας.

    Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 200.739 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να ξεπερνά έτσι το όριο των 14 εκατομμυρίων (έχει πλέον φθάσει τις 14.074.564).

    Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 1.038 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 173.123 νεκρούς μέχρι εδώ.

    Η Ινδία επανήλθε πριν από μερικές ημέρες στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βάσει του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (31,4 εκατ.), ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα παραμένει ο τέταρτος βαρύτερος στον κόσμο, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και του Μεξικού.

    Επί σχεδόν 10 ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται εργαστηριακά σε ημερήσια βάση ξεπερνά τα 100.000. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα πλησιάζουν πλέον το 1,5 εκατομμύριο (έχουν φθάσει τα 1.471.877).
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η απόλυτη οικονομική καταστροφή: 552 δισ. ευρώ έφτασαν το κρατικό και ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα!
    Μεγαλύτερο και από την εποχή των Μνημονίων.

    Στα ύψη βρίσκεται το χρέος της Ελλάδας, εξαιτίας των πολύμηνων lockdown και της πολιτικής των απαγορεύσεων και των «λουκέτων» που εφάρμοσε η κυβέρνηση για την «αντιμετώπιση» του κορωνοϊού.
    Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «βόμβα» καθώς το κρατικό και ιδιωτικό χρέος ξεπέρασε τα 552 δισεκατομμύρια ευρώ! Συγκεκριμένα το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2020 εκτιμάται στα 341δισ. ευρώ, ενώ όπως είχε γίνει γνωστό προ λίγων ημερών το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 242,6 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ΕΛ.ΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το 2020, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το περσινό έτος, σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό τρόπο υπολογισμού, ESA 2010, εκτιμάται στα 16,1 δισ. ευρώ ή στο 9,7% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική οικονομία κατέγραψε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 11,18 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 7,6 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

    Η έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αποτυπώνει τις τεράστιες συνέπειες της πανδημίας στα δημόσια οικονομικά, καθώς τα τεράστια ελλείμματα και οι πολύ σημαντικές ανάγκες για άμεση ρευστότητα μέσω δανεισμού από τις διεθνείς αγορές οδήγησαν σε εκτόξευση του χρέους.

    Το ακαθάριστο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2020 εκτιμάται στα 341δισ. ευρώ, στο 205,6% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, όταν η χώρα μπήκε στην υγειονομική κρίση με χρέος κοντά στο 176% του ΑΕΠ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 είχε κλείσει με χρέος κοντά στο 180,5% του ΑΕΠ, ενώ σε απόλυτους αριθμούς άγγιζε τα 331,07 δισ, ευρώ.

    Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίαζε πριν από λίγες ημέρες μία «ουτοπία» με την ονομασία «Ελλάδα 2.0»...
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 6,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΓΙΟΡΟΥΜΠΑ.

    Οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν την ταινία για τη ζωή του Νιγηριανού Αντετοκούνμπο, της φυλής ΓιΟρούμπα. 6.5 εκατομμύρια ευρώ δίνει η κυβέρνηση.

    Απίστευτο κι όμως αληθινό, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να γυριστεί η ταινία του πολυεκατομμυριούχου μπασκετομπολίστα του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο, τη στιγμή που οι φτωχοποιημένοι από το lockdown Έλληνες, κυριολεκτικά πεινούν.

    Την ώρα που οι περισσότεροι Έλληνες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, την ώρα που χιλιάδες καταστήματα κλείνουν λόγω της συνεχόμενης κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να γυρίσει ταινία ο πολυεκατομμυριούχος Γιάννης Αντετοκούνμπο.

    Συγκεκριμένα το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) γνωστοποίησε πως θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 6.4598.958 ευρώ την ταινία «Greek Freak» για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η εν λόγω ταινία θα περιγράψει την πορεία του παίκτη από τα Σεπόλια ως τα γήπεδα του NBA.

    Την παραγωγή έχει αναλάβει η εταιρεία Faliro House Productions, η οποία είχε λάβει μέρος και στην παραγωγή της σειράς «The Little Drummer Girl», μία από τις πρώτες διεθνείς παραγωγές που γυρίστηκαν και στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το συνολικό ποσό των επιλέξιμων δαπανών ανέρχεται στα 16.147.395 ευρώ και το συνολικό ποσό επιχορήγησης από το ελληνικό Δημόσιο φθάνει τα 6.4598.958 ευρώ, αν και ο Γιάννης Αντετοκούμπο βγάζει… δολάρια με το σακί.

    Η παραγωγή της ταινίας είναι της Disney και τα γυρίσματα θα γίνουν στην Ελλάδα. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη από τη streaming πλατφόρμα Disney+, στις υπηρεσίες της οποίας δεν επιτρέπεται προς το παρόν η πρόσβαση από τους Έλληνες χρήστες!
    Υπενθυμίζουμε πως ο Γιάνης Αντετοκούνμπο υπέγραψε πριν λίγο καιρό νέο συμβόλαιο που θα του αποφέρει τα επόμενα 5 χρόνια το αστρονομικό ποσό των 228,2 εκατομμυρίων δολαρίων, παρόλα αυτά η ταινία του θα γυριστεί με λεφτά των φτωχών φορολογούμενων Ελλήνων...
    http://autochthonesellhnes.blogspot.com/2020/06/blog-post_12.html

    http://autochthonesellhnes.blogspot.com/2019/03/blog-post_43.html

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ: «Δεν έχω ελληνική κουλτούρα. Ευτυχώς μεγάλωσα σε σπίτι νιγηριανό, όχι ελληνικό. Έχω γνήσια νιγηριανή κουλτούρα. Πρόκειται για πειθαρχία, αφορά τον σεβασμό των πρεσβυτέρων, την ύπαρξη ηθών».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  10. Χανιά: Αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι εν ώρα υπηρεσίας - Δίνει μάχη για τη ζωή του. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
    Ένα τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα στα Χανιά, όταν ένας αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με το υπηρεσιακό του όπλο.
    Άγνωστο τι προηγήθηκε κι αν αυτοπυροβολήθηκε επίτηδες ή κατά λάθoς.
    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για 30χρονο αστυνομικό των ΤΑΕ, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο, όταν ξαφνικά ένας πυροβολισμός αναστάτωσε τους πάντες.
    Τον 30χρονο εντόπισαν συνάδελφοί του και διακομίσθηκε έχοντας τις αισθήσεις του, στο Νοσοκομείο Χανίων αλλά σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.
    Ο αστυνομικός διασωληνώθηκε και εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στην ζωή.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κέρκυρα: Βρέθηκε κρεμασμένος δίπλα στο σπίτι του συνταξιούχος καθηγητής.
    Με τραγικό τρόπο έβαλε τέλος στη ζωή του ένας 78χρονος στην Κέρκυρα, καθώς βρέθηκε κρεμασμένος σε βοηθητικό χώρο δίπλα από το σπίτι του στη Γαρίτσα το απόγευμα του Σαββάτου.


    Οι πρώτες πληροφορίες αποκλείουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Ο 78χρονος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν συνταξιούχος καθηγητής καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπως γράφει το corfupress.com.

    Η Αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες της υπόθεσης
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...