ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ, ΤΟ TURKOVAC. ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΜΑΦΙΟΖΟΒΑΚ, ΤΟ ΚΟΥΛΗΣΒΑΚ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΗΣΒΑΚ.
Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΜΑΚΑΡΙΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΦΙΟΖΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΡΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΧΑΖΟΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ. ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ, ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΟΥΤΑΛΗ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΛΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ. ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ, ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ...
AΝ ΞΕΡΑΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΤΟΥ 90% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ «ΑΕΡΟΒΙΟ ΕΜΠΟΛΑ».
Πρόβα βιολογικού πολέμου;
Πρόβα βιολογικού πολέμου; | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr)
Τάσος Σαραντής
Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία: Ενα ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει έντομα που θα φέρουν ιούς και τα οποία, κυκλοφορώντας σε τεράστιους αριθμούς, θα βοηθήσουν τις καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και τις ντομάτες, να καταπολεμήσουν απειλές όπως τα παράσιτα, η ξηρασία ή η ρύπανση.
Το τετραετές ερευνητικό πρόγραμμα, που έχει χρηματοδοτηθεί με 45 εκατομμύρια δολάρια, αποκαλείται «Εντομα Σύμμαχοι» και τέθηκε σε εφαρμογή το 2016.
Την περασμένη εβδομάδα πέντε Ευρωπαίοι ερευνητές με δημοσίευμά τους στο περιοδικό Science έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προειδοποιώντας ότι, εάν αποβεί επιτυχής η τεχνική που θα αναπτυχθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα, ακριβώς αντίθετα από το αποτέλεσμα που ισχυρίζεται ότι επιδιώκει. Κι αυτό διότι, πέρα από την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών, τα έντομα θα μπορούσαν επίσης να μεταφέρουν ιούς που καταστρέφουν τα φυτά.
Και πρέπει να σημειωθεί ότι ένα από τα κύρια είδη που στοχεύουν στην έρευνα είναι ο αραβόσιτος, μια βασική πηγή διατροφής για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Με άλλα λόγια, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο, λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα της Σύμβασης Βιολογικών Οπλων (BWC) του ΟΗΕ, καθώς η προσπάθεια δεν είναι και τόσο διαφορετική από τον σχεδιασμό απαγορευμένων βιολογικών όπλων.
Χρηματοδοτούμενο από έναν ερευνητικό βραχίονα του αμερικανικού στρατού, την Υπηρεσία Ερευνας Προηγμένων Αµυντικών Προγραµµάτων, γνωστή ως DARPA, το «Εντομα Σύμμαχοι» επιδιώκει να χρησιμοποιήσει έντομα παράσιτα για να μολύνουν καλλιέργειες με ειδικούς γενετικά τροποποιημένους ιούς που έχουν κατασκευαστεί για να μεταβάλουν τα χρωμοσώματα σε ώριμα φυτά εντός μιας καλλιεργητικής περιόδου, ώστε να τα καταστήσουν ανθεκτικά σε ασθένειες ή ξηρασία.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια γονιδιακή θεραπεία για καλλιέργειες.
Ο στόχος, λέει η DARPA, είναι να βρεθεί ένας νέος τρόπος προστασίας των καλλιεργειών από αναδυόμενες απειλές. Πρόκειται για ταχύτερη και πιο ευέλικτη προσέγγιση από την ανάπτυξη νέων ποικιλιών στο εργαστήριο, κάτι που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, υποστηρίζει η DARPA και περιγράφει την έρευνα ως μέθοδο βελτίωσης της ασφάλειας των καλλιεργειών.
Ωστόσο, οι επικριτές καταγγέλλουν ότι «το πρόγραμμα μπορεί να θεωρηθεί ευρεία προσπάθεια να αναπτυχθούν βιολογικοί παράγοντες και τα μέσα μετάδοσής τους για εχθρικούς σκοπούς». Η BWC είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη, απαγορεύοντας την ανάπτυξη οποιωνδήποτε βιολογικών παραγόντων «που δεν έχουν αιτιολόγηση προφυλακτικών, προστατευτικών ή άλλων ειρηνικών σκοπών», επισημαίνουν. Είναι δύσκολο να δούμε μια τέτοια δικαιολογία για το «Εντομα Σύμμαχοι», υποστηρίζουν, επειδή η μέθοδος είναι δύσκολο να ελεγχθεί και είναι απίθανο να επιτραπεί σε καιρό ειρήνης.
Εκτός αυτού, υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος για την εισαγωγή ιών στα φυτά: ο ψεκασμός. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούν έντομα, που σημαίνει ότι προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι γενετικοί παράγοντες για να ανταποκριθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να διανεμηθούν ζωντανά εκατομμύρια μολυσμένα έντομα σε αγρότες σε όλη τη χώρα.
Εξάλλου, μόλις σχεδιαστεί ένας ιός που εξαπλώνεται από τα έντομα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς στη συνέχεια θα ελεγχθεί. Συν τοις άλλοις, δεν θα έχει κυκλοφορήσει μόνο ένας μεταδοτικός ιός, αλλά θα έχει απελευθερωθεί μια ασθένεια.
«Είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτυχθεί ένα βιολογικό όπλο από το να αναπτυχθεί κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία. Εχουμε ιούς που μπορούν να τροποποιήσουν γενετικά ένα φυτό ή ακόμα και ένα ποντίκι. Αλλά κανείς δεν πρότεινε ποτέ να τους διασκορπίσει στο περιβάλλον. Αυτό είναι που κάνει το πρόγραμμα μοναδικό», αναφέρουν οι ίδιοι.
«Το πρόγραμμα είναι κατά κύριο λόγο κακή ιδέα, διότι οι προφανείς απλουστεύσεις του σχεδίου εργασίας με την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία μπορούν να δημιουργήσουν προβλέψιμα και ταχείας δράσης όπλα, μαζί με τους τρόπους μετάδοσής τους, ικανά να απειλήσουν ουσιαστικά οποιοδήποτε είδος καλλιέργειας», επισημαίνουν.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η έρευνα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς και δεν παραβιάζει τη Σύμβαση Βιολογικών Οπλων, ενώ το υπουργείο Γεωργίας τόνισε ότι επιστήμονές του συμμετέχουν στην έρευνα, η οποία διεξάγεται σε περιορισμένα εργαστήρια.
«Η DARPA δημιούργησε το πρόγραμμα για να προσφέρει νέες δυνατότητες για να προστατεύσει τις ΗΠΑ, συγκεκριμένα την ικανότητα να ανταποκρίνονται γρήγορα στις απειλές για την παροχή τροφίμων. Ενα ευρύ φάσμα απειλών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων της εκ προθέσεως επίθεσης από αντίπαλο, φυσικών παθογόνων και παρασίτων, καθώς και περιβαλλοντικών φαινομένων όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος.
«Η επισιτιστική ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι εάν το πρόγραμμά του αναπτύξει με επιτυχία την τεχνολογία των εντόμων, θα εναπόκειται σε άλλους οργανισμούς να αποφασίσουν εάν και πώς θα χρησιμοποιηθεί στον πραγματικό κόσμο.
Ωστόσο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και εξακολουθεί να βρίσκεται στο εργαστήριο θα μπορούσε να προκαλέσει μια «βιολογική κούρσα εξοπλισμών» και ότι, ανεξάρτητα από τα πραγματικά κίνητρά του, θα μπορούσε να ωθήσει άλλες χώρες να δημιουργήσουν παρόμοιες τεχνολογίες ικανές να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικά όπλα.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ ΣΑΝ «ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟΘΕΜΑ»; ΣΤΟ 90% ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ, ΠΟΥ ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/07/90.html
ΤΟ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟΘΕΜΑ. ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ: «ΓΙΝΕΤΕ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ».
http://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/01/blog-post_111.html
Ζ.Π.
Λάρισα: Πέθανε από κορωνοϊό και ο 51χρονος εκπαιδευτικός μία ημέρα μετά την κηδεία των γονιών του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ εκπαιδευτικός αλλά και οι γονείς του ήταν ανεμβολίαστοι – Νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας
Οικογενειακή τραγωδία στη Λάρισα, καθώς 51χρονος εκπαιδευτικός που προσεβλήθη από κορωνοϊό έχασε τη ζωή, μια ημέρα μετά την κηδεία των γονιών του, επίσης εκπαιδευτικών, που πέθαναν από την ίδια αιτία. Και οι τρεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ανεμβολίαστοι.
Σύμφωνα με το onlarissa.gr, o 51χρονος Χαράλαμπος Στεργιούλης, φιλόλογος με συγγραφικό έργο, νοσηλευόταν διασωληνωμένος για μέρες στη ΜΕΘ COVID του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Την Τετάρτη, είχαν πεθάνει οι γονείς του, Βασίλης, 83 ετών και Ευδοξία, 78 ετών, από τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Η κηδεία τους έγινε χθες, ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι η κατάσταση του 51χρονου Χαράλαμπου Στεργιούλη ήταν κρίσιμη.
Ζ.Π.
«Δεν έχω ξανά δει πνευμονίες κατακαλόκαιρο - Δεν είναι καλά τα νέα». Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Μέσα στο καλοκαίρι είναι έκπληξη και για εμάς το μέγεθος της πίεσης που δεχόμαστε ... Το Παπανικολάου έχει αύξηση εισαγωγών, αυτή τη στιγμή έχει γεμάτες κατά πάνω από 55% τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για covid-19 ... έχουμε αφήσει λίγες κλίνες ΜΕΘ για τα υπόλοιπα νοσήματα, αυτό μας δυσκολεύει -και είμαστε στην αρχή. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Πραγματικά δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλή η εικόνα που έχουμε στα νοσοκομεία», είπε ο κ. Καπραβέλος.
«Δεν έχω ξαναδεί πνευμονίες κατακαλόκαιρο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «αυτή τη φορά, η νόσος προχωράει πιο γρήγορα. Παρότι έχουμε 40-50 ασθενείς που νοσηλεύουμε, οι 20 είναι στην εντατική, είναι πολύ βαριά περιστατικά».
Η αγωνία των υγειονομικών είναι ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας, όταν επιστρέψουν οι εκδρομείς, ανοίξουν σχολεία και ΑΕΙ, αν παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα οι ανεμβολίαστοι, να ξέρετε ότι δεν είναι καλά τα νέα», όπως τόνισε.
Ο κ. Καπραβέλος επανέλανε τους «δύο εφιάλτες» που όπως είπε έζησε κατά το 2ο και το 3ο κύμα, «όταν οι υγειονομικές ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που να ξεπεράσουν τις δυνατότητές μας. Αρχίζουμε τις επιλογές, ξεπερνώντας τα επιστημονικά, ηθικά, ψυχολογικά όρια. Ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποιον θα βάλουμε στην ΜΕΘ, ποιος θα περιμένει λίγο ακόμα ... Είναι κρίμα να χαθούν πάλι ζωές, μπορούσαν να έχουν σωθεί με ένα εμβόλιο».
Ζ.Π.
Κορωνοϊός – Μονοκλωνικά αντισώματα: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζικά; Τι απάντησε ο αντιπρόεδρος της Regeneron.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι απάντησε ο αντιπρόεδρος της Regeneron σε ερώτηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου κατά τη διάρκεια συνεδρίου
Στα μονοκλωνικά αντισώματα και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη διάθεσή τους αναφέρθηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, με αφορμή τη συμμετοχή του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Μονοκλωνικά αντισώματα: Τι απάντησε αντιπρόεδρος της Regeneron σε ερώτηση για τη χρήση τους
Ο κ. Μόσιαλός, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Regeneron, της εταιρείας που παράγει τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χρησιμεύουν ως θεραπεία έναντι του κορονοϊού.
Αναλυτικά όσα έγραψε:
«Είχα τη χαρά να συντονίσω μια τρίωρη θεματική συνεδρίαση στα πλαίσια του Aristotle Medical Forum που διοργανώνει αυτές τις ημέρες η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ Hans Kluge, η Marion Koopmans, Διευθύντρια του τμήματος Viroscience στο Πανεπιστήμιο Erasmus της Ολλανδίας, ο Αλβέρτος Μπουρλά, Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, o καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, ο καθηγητης Κυριάκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι ειδικοί και επιστήμονες.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της Regeneron Χρήστος Κυρατσούς που παρουσίασε τα τελευταία πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία από τη χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Έθεσα 2 ερωτήματα στον κύριο Κυρατσού
1) θα έχουμε επαρκείς ποσότητες μονοκλωνικών αντισωμάτων τους επόμενους μήνες;
2) είναι διατεθειμένη η Regeneron να δεχτεί ένα μοντέλο συνδρομής τύπου Netflix για την αγορά των αντισωμάτων από τις κυβερνήσεις η την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Regeneron θα δεχτεί ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πακέτο για τη διάθεση σημαντικών ποσοτήτων μονοκλωνικών αντισωμάτων, όταν θα είναι διαθέσιμα, τα επόμενα χρόνια. Επομένως η εταιρεία θα έχει την εγγύηση της πρόσβασης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αντάλλαγμα μια σχετικά μικρότερη απόδοση σε σύγκριση με την πιθανή απόδοση που θα είχε αν διαπραγματευόταν χωριστά με κάθε κυβέρνηση.
Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα ήταν ότι είναι αδύνατο να έχουμε επαρκείς ποσότητες σύντομα για όλους τους ασθενείς και επομένως τα μονοκλωνικά θα πρέπει να χορηγούνται κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένους και σε όσους δεν έχουν αναπτύξει ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Επομένως τα μονοκλωνικά είναι ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο, αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μονο συμπληρωματικά ως προς την κύρια παρέμβαση που είναι τα εμβόλια.
Η απάντηση στη δεύτερη ερώτηση ήταν ότι όλα είναι ανοιχτά προς συζήτηση. Επισημαίνω ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εξαιρετικά ακριβά και πρέπει να βρούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ρώτησα επίσης την καθηγήτρια Koopmans για τη μακροχρόνια νόσο του Covid-19.
Τόνισε ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες σε όσους έχουν εμβολιαστεί και μετά νοσήσαν από τον ιό σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους που θα νοσήσουν.
Επισήμανε επίσης ότι οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι ελάχιστες και υπάρχουν μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών που νόσησαν.
Αυτά είναι πολύ καλά νέα».
Ζ.Π.
Ο ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ: "Ερχόταν στον Λευκό οίκο και μου φιλούσε τον κώλο".
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκληρές δηλώσεις από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στη διάρκεια συνέντευξης του στο Fox News, ενώ αναφέρθηκε και στο Twitter, τονίζοντας πως χωρίς αυτόν, είναι μια «αποτυχημένη επιχείρηση».
Αναφερόμενος στον Ζούρμπεργκ, σε συνέντευξή του στον Γκρεγκ Γκάτφελντ στο Fox News το βράδυ της Πέμπτης, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ευθαρσώς πως «ερχόταν στον Λευκό Οίκο και με φιλούσε στον κ....».
«Κάνουμε μήνυση στο Twitter, το Facebook και την Google. Τους μηνύουμε όλους. Όποιος θέλει να συμμετάσχει, ας το κάνει», είπε ο Τραμπ. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι άρρωστοι», πρόσθεσε, πριν αναφερθεί απευθείας στον Ζούκερμπεργκ.
«Συνήθιζε να έρχεται στον Λευκό Οίκο για να μου φιλήσει τον κ... και έλεγα:
"Ω, είναι ωραίο. Ο επικεφαλής του Facebook έρχεται εδώ με την υπέροχη σύζυγό του".
Έρχονταν και δειπνούσαν μαζί μου στον Λευκό Οίκο. Και τότε βλέπετε τι κάνουν για μένα και για τους Ρεπουμπλικάνους στα social media. Είναι απλώς τρελό. Αλλά έτσι λειτουργεί ο κόσμος» ανέφερε ο Τραμπ.
Ο πρώην πλανητάρχης «επιτέθηκε» και στο Twitter, ισχυριζόμενος ότι βοήθησε να μετατραπεί το συγκεκριμένο μέσο σε «επιτυχημένη επιχείρηση».
«Ξέρετε, όταν μπήκα στο Twitter πριν από 12 χρόνια, ήταν μια αποτυχημένη επιχείρηση. Και έγινε επιτυχημένη και πολλοί άνθρωποι είπαν ότι αυτό οφείλεται σε μένα», τόνισε.
«Όταν με πέταξαν έξω από αυτό, είχα πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Αν προσθέσετε και αυτούς στο Facebook, τότε μιλάμε για πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους που με ακολουθούσαν. Είναι πολλοί. Έχασαν 200 εκατομμύρια ανθρώπους από τη μια μέρα στην άλλη» συνέχισε ο Τραμπ.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι τώρα «βαρετό» χωρίς τις - αμφιλεγόμενες - αναρτήσεις του.
«Πολλοί πιστεύουν ότι το Twitter έκανε κακό σε μένα, αλλά διαφωνώ. Νομίζω ότι ήταν καλό. Το Twitter έχει γίνει ένα πολύ βαρετό μέρος. Δεν θέλω να καυχιέμαι ή κάτι άλλο, αλλά ο κόσμος λέει ότι έχει γίνει πολύ βαρετό», είπε.
Ζ.Π.