ΤΟ 51,2 ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΣΤΟΥΣ 2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΝΟΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Λεπέν: «Από σήμερα ξεκινά η μεγάλη μάχη για τις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας κατά του Ρότσιλντ».
«Από σήμερα ξεκινά η μεγάλη μάχη για τις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας. Θα είμαι αρχηγός σε αυτή τη μάχη κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Η “Εθνική Συσπείρωση” θα κάνει τα πάντα για να τιμωρήσει όλους εκείνους που συσπειρώνονται γύρω από τον Μακρόν και θα είμαστε παντού, στη Μητρόπολη, τις υπεράκτιες περιοχές και θα χρειαστούμε από τις 12 Ιουνίου όλες τις δυνάμεις σας», τόνισε.
«Μετά από δύο εβδομάδες μεγάλου αγώνα, οι ιδέες που εκπροσωπούμε έφτασαν μέχρι εδώ και τελικά πήραμε 42% ένα αποτέλεσμα που για εμάς αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Εκατομμύρια συμπατριώτες μας ψήφισαν. Και είμαι ευγνώμων σε όλους εκείνους που με ψήφισαν στον πρώτο γύρο αλλά και για όσους συσπειρώθηκαν μαζί μας στον β’ γύρο», ανέφερε η Γαλλίδα πολιτικός.
Η ίδια η Μαρίν Λεπέν προέβη στις πρώτες της δημόσιες δηλώσεις, σχολιάζοντας: «Με περισσότερο από το 43% των ψήφων, το αποψινό αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει από μόνο του μια ηχηρή νίκη».
Ευχαριστώντας όλους όσοι τη στήριξαν, η Λεπέν επισήμανε: «Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Τελικά ήμασταν χίλιες φορές κερδισμένοι, χίλιες φορές κερδίσαμε σε σχέση με εκείνους που περίμεναν την αποτυχία μας».
Η Μαρίν Λεπέν εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, που «αποτελεί μαρτυρία μιας μεγάλης επιτυχίας, μιας φωνής των Γάλων για μια μεγάλη αλλαγή που θα πρέπει να περιμένουν». Μάλιστα σχολίασε ότι «σήμερα δόθηκε μεγάλη εξουσία στον Μακρόν. Όμως ως αντιπολίτευση έχουμε μια δύναμη πολύ ισχυρή».
Το ζήτημα είναι ότι ο Ε.Μακρόν καταφέρνει κάθε φορά και επιβιώνει χάρη στις ψήφους του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο στον α’γύρο των εκλογών συγκέντρωσε το εντυπωσιακό 21,95% και ο ηγέτης του Ζ.Λ.Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν την Μ.Λεπέν.
«Φοβάμαι σήμερα ότι η επόμενη θητεία θα συνεχιστεί το ίδιο και δεν θα κάνει τίποτα για όσα χωρίζουν τη χώρα», ανέφερε, προτάσσοντας ότι η ίδια θα παραμείνει μαχόμενη. Άλλωστε, είπε, στις εκλογές κατέγραψε ένα ιστορικό ποσοστό και κατέγραψε μια τεράστια επιτυχία που θα χρησιμοποιήσει για να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Η Φινλανδία μπαίνει στο ΝΑΤΟ. Το 56% των μελών του φινλανδικού κοινοβουλίου, για την ακρίβεια 112 από τους 200 Φινλανδούς βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία πριν λίγες ώρες. Ήδη βρετανικά τεθωρακισμένα και άρματα μάχης έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην Φινλανδία και η απόσταση του ΝΑΤΟϊκού -πλέον-εδάφους από την Αγία Πετρούπολη είναι όση η απόσταση Αθήνας-Πόρτο Ράφτη: Εντός της ακτίνας βαρέως πυροβολικού, ρουκετοβόλων MLRS κλπ. Μόλις 35 χλμ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη μεταφορά αρμάτων μάχης από το Σύνταγμα Βασιλικών Ουσάρων (Σύνταγμα Τεθωρακισμένων) στη Φινλανδία για «ενίσχυση και διεξαγωγή ασκήσεων μαζί με φινλανδικές μάχιμες ομάδες»
Παράλληλα, μαχητικά αεροσκάφη EF-2000 Typhoon από τη βάση της RAF, Lossiemouth, προχώρησαν σε ασκήσεις με τα φινλανδικά, γερμανικά και βελγικά αεροσκάφη πάνω από την Εσθονία στο πλαίσιο της άσκησης του ΝΑΤΟ “Ramstein Alloy”.
Στην άσκηση τα F-18 της φινλανδικής Αεροπορίας ανεφοδιάστηκαν από ιπτάμενα τάνκερ της RAF και μια δανική φρεγάτα η F342 Esbern Snare πραγματοποίησε ασκήσεις με το σκάφος FNS 81 Tornio από τον φινλανδικό στόλο στην περιοχή της Βαλτικής.
Η Σουηδία, ακόμη μια χώρα που θα μπει στο ΝΑΤΟ, έστειλε το υποβρύχιο HMS Uppland να «φωτογραφηθεί». μπροστά από την παράκτια οχύρωση πυροβολικού Russarö που φρουρεί το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Φινλανδίας και εκτελεί καθημερινά κατασκοπευτικές πτήσεις για λογαριασμό του ΝΑΤΟ σε Βαλτική και σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας…
Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη προς την αραβική χώρα, υποχρεώνοντας τις ρωσικές πτήσεις να πετούν μέσω Ιράν και Ιράν στις βάσεις τους στην Μεσόγειο…
Ζ.Π.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σχετικά ότι: «Έχουμε εκδώσει όλες τις προειδοποιήσεις μας τόσο δημόσια όσο και μέσω διμερών καναλιών. Το γνωρίζουν τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία, άρα δεν θα έχουν κάποια έκπληξη, έχουν ενημερωθεί για τα πάντα, για το πού θα οδηγήσει η απόφασή τους».
ΔιαγραφήΟ Β.Πούτιν το 2016, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον τότε πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinistö, είχε υποστηρίξει ότι «H Ρωσία βασίζεται στο γεγονός ότι η Φινλανδία είναι μια ουδέτερη χώρα. Η Ρωσία κρατά τους στρατιώτες της μακριά από τα σύνορα της Φινλανδίας.
Αν υποθέσουμε ότι η Φινλανδία κάποια στιγμή θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αυτό θα σήμαινε ότι οι αμυντικές δυνάμεις της Φινλανδίας θα έπαυαν να είναι ανεξάρτητες. Αντίθετα, θα αποτελούν μέρος της υποδομής του ΝΑΤΟ, η οποία θα βρίσκεται έτσι κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
Σε αυτή την περίπτωση, τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα βρίσκονται σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Φινλανδία αλλά θα μετακινηθούν ξανά στα σύνορα αυτής της χώρας».
Ζ.Π.
Χθες ο δημοσιογράφος Σαχίνης στο ΚΡΗΤΗ ΤΙ-ΒΙ πρότεινε η Ελλάδα να βάλει βέτο στην ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ αν πρώτα δεν δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Αλλά ποιος θα βάλει βέτο;
ΔιαγραφήΟ Ερντογάν έχει αυτή την στιγμή στην γραμμή 1 τον Πούτιν και στην γραμμή 2 τον Μπάιντεν και ζητά από τον καθένα ανταλλάγματα για να συναινέσει ή όχι στην είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ...
Σε αυτό που έπεσαν έξω οι Αμερικανοί είναι στο πόσο εύκολα οι "έλληνες" πολιτικοί θα πρόδιδαν την πατρίδα τους.
Σε τι βοηθά το ΝΑΤΟ την Ελλάδα, απέναντι στην Τουρκία; ΟΙ Τούρκοι ζητούν αποστρατικοποίηση (για εύκολη μελλοντική κατάληψη) των νησιών και θεωρούν ότι η Ελληνική υφαλοκρηπίδα απλά δεν υφίσταται. Πως συμπεριφέρεται το ΝΑΤΟ;
Ζ.Π.
«Η Γερμανία της βαρειάς βιομηχανίας θα αγοράσει 60 μεταγωγικά ελικόπτερα CH-47F Chinook για να ενισχύσει την αμερικανική Boeing».
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Bild am Sonntag, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο, πώς η κυβέρνηση της Γερμανίας στο πλαίσιο της αναβάθμισης του υλικού της αεροπορίας Στρατού της χώρας, θα αγοράσει 60 μεταγωγικά ελικόπτερα CH-47F Chinook, αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την αμερικανική βιομηχανία Boeing.
Πρόκειται για μέρος της δαπάνης 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που ανήγγειλε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα ελικόπτερα θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2025 και το 2026 και θα αντικαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα –είχαν τεθεί σε υπηρεσία πριν από κάπου πενήντα χρόνια– CH-53G της Sikorsky, βιομηχανίας που είναι σήμερα μέρος του ομίλου της Lockheed Martin, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.
Η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ θα ενημερώσει το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για την προμήθεια μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, πάντα κατά τις πηγές της Μπιλτ.
Εξεταζόταν επίσης η εναλλακτική αγορά ελικοπτέρων CH-53K King Stallion της Λόκχιντ Μάρτιν, όμως τελικά βάρυνε το ότι το μοντέλο της Μπόινγκ είναι φθηνότερο και το ότι πολλά κράτη μέλη του NATO προτιμούν το Σινούκ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε πάντως ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη επισήμως κάποια απόφαση για την αγορά ελικοπτέρων.
Ζ.Π.
Γερμανία: Εξαγωγές όπλων αξίας 1,6 δισ. ευρώ το 2021- Από τους μεγαλύτερους πελάτες η Τουρκία.
ΔιαγραφήΠάνω από το 60% των εξαγωγών κατευθύνθηκε σε κράτη εκτός NATO και ΕΕ.
Η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 1,6 δισεκ. ευρώ το 2021, με το ποσό αυτό να είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2017, σύμφωνα με δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών.
Πάνω από το 60% των εξαγωγών κατευθύνθηκε σε κράτη εκτός NATO και ΕΕ. Οι παραδόσεις στις λεγόμενες «τρίτες» χώρες είναι αμφιλεγόμενες στη Γερμανία, κυρίως επειδή ορισμένες από αυτές κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή εμπλέκονται σε περιφερειακές συρράξεις.
Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε τους αριθμούς αυτούς απαντώντας σε ερώτημα που κατέθεσε η Σεβίμ Νταγντελέν, βουλεύτρια της παράταξης Die Linke.
Οι εξαγωγές όπλων κατέγραψαν πέρυσι άνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το 2020, η αξία τους ανήλθε σε 1,38 δισεκ. ευρώ.
Οι δέκα μεγαλύτεροι πελάτες της αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας πέρυσι ήταν η Αίγυπτος, το Ισραήλ, το Κατάρ, η Τουρκία, η Βρετανία, η Νορβηγία και -μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ- η Ιταλία, η Ολλανδία, η Λετονία και η Αυστρία.
Ζ.Π.
Ο αμερικανικός Στρατός αλλάζει κύριο φορητό όπλο και διαμέτρημα: Πάει στο Sig Sauer των 6,8Χ51!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αμερικανική (πρώην ελβετική) SIG SAUER κέρδισε το συμβόλαιο Next Generation Squad Weapons System (NGSW) από τον Στρατό των ΗΠΑ μετά από μια αυστηρή διαδικασία δοκιμών και αξιολόγησης διάρκειας 27 μηνών.
Ο αμερικανικός Στρατός πάει στο Sig Sauer των 6,8Χ51.
«Ο στρατός των ΗΠΑ κάνει ένα τολμηρό βήμα προς τη διοίκηση του πεδίου μάχης του 21ου αιώνα και η SIG SAUER είναι εξαιρετικά περήφανη που είναι ο επιλεγμένος προμηθευτής για αυτήν την ιστορική επανάσταση στα όπλα πεζικού.
Η τοποθέτηση του SIG SAUER Next Generation Squad Weapons System θα αλλάξει για πάντα τη δυναμική της στρατιωτικής εμπλοκής των πολεμικών μαχητών της Αμερικής με την αμερικανική καινοτομία και κατασκευή», είπε ο Ron Cohen, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος SIG SAUER, In.
Επιλέχτηκε το διαμέτρημα 6,8Χ51 το οποίο είναι σαφώς πιο φονικό από το 5,56 και με μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές και πιο ελαφρύ από το 7,62 χλστ.
Το 5,56 χλστ. διαμέτρημα αποδείχτηκε ανεπαρκές στα βουνά του Αφγανιστάν όπου οι αποστάσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η βολίδα δεν είχε σταθερότητα από τα ρεύματα αέρα που επικρατούν εκεί.
Συν τοις άλλοις αποδείχτηκε ότι μία σφαίρα με τόσο μικρό διαμέτρημα δεν θέτει εκτός μάχης έναν φανατικό Ταλιμπάν, για τον οποίο ο απλός τραυματισμός, ειδικά σε μη κρίσιμα σημεία δεν αρκούσε για την πλήρη απώλεια της μαχητικής του ικανότητας
Έπρεπε λοιπόν ο αμερικανικός Στρατός να επιλέξει ένα μεγαλύτερο διαμέτρημα αλλά όχι σαν το 7,62.
https://youtu.be/EW-qRddBcBA
Ζ.Π.
Οι παλιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πρώτοι πολιτισμοί στην ιστορία ήταν εγκατεστημένοι στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Μεσοποταμία», η οποία αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στο σημερινό Ιράκ, τη βορειοανατολική Συρία, τη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική Τουρκία και το Ιράν.
Αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως αποτελούν απόδειξη των πρώτων οικισμών που δημιουργήθηκαν εκεί, οι οποίοι χρονολογούνται από το 10.000 π.Χ. Και ενώ μπορεί να μην είναι πάρα πολύ δύσκολο να καθοριστεί ποια είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου, συχνά οι ισχυρισμοί σχετικά με την ηλικία αμφισβητούνται, καθώς πολλά ιστορικά στοιχεία είναι δύσκολο να αποδειχθούν. Επιπλέον, υπάρχουν διαφορές απόψεις ως προς τους ορισμούς «πόλη» και «κατοικείται συνεχώς».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ακόλουθες πόλεις εκτός του ότι είναι μερικές από τις αρχαιότερες στον κόσμο, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν μέχρι σήμερα.
1. Ιεριχώ, Ισραήλ
Η Ιεριχώ είναι μια πόλη που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ιορδάνη, στη Δυτική Όχθη των παλαιστινιακών εδαφών, και κατοικείται συνεχώς από το 9000 π.Χ. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι είναι η αρχαιότερη πόλη που κατοικείται συνεχώς στον κόσμο. Στην Παλαιά Διαθήκη περιγράφεται ως «η πόλη με τα δέντρα και τις άφθονες πηγές», στοιχεία που την καθιστούν μια ελκυστική τοποθεσία για κατοίκηση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως πάνω από 20 διαδοχικούς οικισμούς στην Ιεριχώ, ο πρώτος εκ των οποίων χρονολογείται πριν από 11.000 χρόνια (9000 π.Χ.), σχεδόν, δηλαδή, στην αρχή του Ολόκαινου.
2. Δαμασκός, Συρία
Η Δαμασκός είναι η πρωτεύουσα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, που κατοικείται συνεχώς από το 6300 π.Χ. Εκτός του ότι είναι μία από τις αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο αποτελεί και ένα σημαντικό πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Στη Δαμασκό υπάρχουν ενδείξεις ενός οικισμού στην ευρύτερη λεκάνη Barada που χρονολογείται από το 9000 π.Χ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν μεγαλύτερης κλίμακας εγκατάσταση μέχρι τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.
3. Βύβλος, Λίβανος
Η Βύβλος είναι μια μεσογειακή πόλη στις ακτές του Λιβάνου, περίπου 42 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού, που ιδρύθηκε και κατοικείται συνεχώς από το 5000 π.Χ. Η πόλη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αρχαιολόγους λόγω των διαδοχικών στρωμάτων των ερειπίων που προέκυψαν από τους αιώνες της ανθρώπινης κατοίκησης. Ο πρώτος οικισμός εμφανίστηκε περίπου το 6230 π.Χ.
4. Αλέπο, Συρία
Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, η οποία κατοικείται συνεχώς από το 5000 π.Χ. Η σύγχρονη πόλη έχει χτιστει σχεδόν εξ ολοκλήρου πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης και ως εκ τούτου είναι δύσκολο οι αρχαιολόγοι να έχουν μια ακριβή εικόνα για το πώς ήταν η παλιά πόλη. Η συνεχής κατοίκηση της πόλης ανά τους αιώνες οφείλεται στη στρατηγική και εμπορική της θέση, που προσέλκυσε διάφορους οικιστές οι οποίοι ήθελαν να επωφεληθούν από τις εμπορικές οδούς. Σήμερα, ο πληθυσμός της φτάνει τα 2.132.100 κατοίκους και είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Ανατολή.
Ζ.Π.
5. Αθήνα, Ελλάδα
ΔιαγραφήΗ πρωτεύουσα της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα καθώς κατοικείται διαρκώς από το 5000 π.Χ. Η Αθήνα έφτασε στο απόγειο της ιστορίας της κατά τη διάρκεια του 4ου και 5ου αιώνα π.Χ. όταν γεννήθηκε η δημοκρατία αλλά και δημιουργήθηκαν οι βάσεις του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.
6. Άργος, Ελλάδα
Το Άργος κατοικείται συνεχώς τα τελευταία 7.000 χρόνια – μία από τις αρχαιότερες πόλεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σε μια στρατηγική τοποθεσία, στην εύφορη πεδιάδα της Αργολίδας, το Άργος αποτέλεσε σημαντικό οχυρό κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής Εποχής. Πολλά αρχαία μνημεία μαρτυρούν την ευημερία του Άργους κατά την κλασική εποχή, με διασημότερο το περίφημο «Ηραίο», ενώ η οικονομία της πόλης βασιζόταν από τους αρχαίους χρόνους έως και σήμερα στη γεωργία.
7. Φαγιούμ, Αίγυπτος
Το Φαγιούμ βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου και ιδρύθηκε γύρω στο 4000 π.Χ., ενώ είναι η αρχαιότερη πόλη στην Αίγυπτο και ένας από τους παλαιότερους οικισμούς στην Αφρική, που κατοικείται συνεχώς από την ίδρυσή της. Η πόλη καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης Crocodilopolis, το πιο σημαντικό κέντρο για τη λατρεία του Σομπέκ, του θεού-κροκόδειλου. Στη μακρά ιστορία της η πόλη πέρασε στα χέρια των Πτολεμαίων και μετονομάστηκε σε Πτολεμαΐδα, ενώ ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. της έδωσε την ονομασία Αρσινόη προς τιμήν της αδελφής και γυναίκας του Αρσινόης Β ‘ της Αιγύπτου.
8. Σιδώνα, Λίβανος
Η Σιδώνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βόρεια της Τύρου και 40 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Βηρυτού. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Σιδώνα είχε κατοικηθεί πριν από το 4000 π.Χ., και ίσως ήδη από τη Νεολιθική Εποχή (6000 – 4000 π.Χ.).
9. Πλοβντίβ, Βουλγαρία
Η Φιλιππούπολη (σ.σ. στα Βουλγαρικά Πλοβντίβ) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βουλγαρία, η ιστορία της οποίας ξεκινάει 6.000 χρόνια πριν (3000 π.Χ.-4000 π.Χ.), με ίχνη νεολιθικού οικισμού που χρονολογείται περίπου στο 4000 π.Χ., κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει διάφορα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, ήδη από τη Νεολιθική Εποχή, τα οποία καταδεικνύουν ότι στο τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. υπήρχε ήδη εκεί ένας ολοκληρωμένος οικισμός.
10. Γκαζιαντέπ, Τουρκία
Πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που βρίσκεται 185 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Αδάνων, η έκτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Τουρκίας. Κατοικείται συνεχώς από το 3650 π.Χ. με ίχνη οικισμών των Χετταίων. Η πόλη είναι γνωστή σήμερα με το όνομα Αντέπ.
11. Δελχί, Ινδία
Το Δελχί είναι η μεγαλύτερη πόλη και η δεύτερη πολυπληθέστερη μητρόπολη στην Ινδία, αλλά και η όγδοη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του κόσμου. Η ινδική πρωτεύουσα έχει μακρά ιστορία και κατοικείται συνεχώς από το 3500 π.Χ. Το Δελχί χτίστηκε, καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές και θεωρείται μία από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με το αρχαίο ινδικό κείμενο «Μαχαμπαράτα», αν και τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα ιστορικά στοιχεία είναι ασαφή.
Ζ.Π.
Ρεκόρ το 2021 οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες – Ξεπέρασαν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν – για πρώτη φορά στα χρονικά – τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.
Σε πραγματικές τιμές –αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός–, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψαν πέρυσι αύξηση 0,7% σε ετήσια βάση φθάνοντας τα 2,11 τρισεκατομμύρια δολάρια, διευκρινίζει το Ινστιτούτο. Που σημαίνει πως οι δαπάνες στον τομέα αυτό αυξήθηκαν και τα δύο χρόνια που ο κόσμος πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Μολαταύτα, οι δαπάνες δεν αυξήθηκαν ως λόγος επί του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται στα προγράμματα κυρίως δυτικών κυβερνήσεων για την τόνωση των οικονομιών τους, ώστε να ανακάμψουν μετά την ύφεση που έφεραν τα lockdowns του 2020.
Έτσι, ως λόγος επί του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,1%, στο 2,2%.
«Ακόμη κι εν μέσω του αντίκτυπου της πανδημίας, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες μεγεθύνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ», συνοψίζει ο Ντιέγκο Λόπες ντα Σίλβα, ερευνητής του SIPRI ειδικευμένος στις στρατιωτικές δαπάνες και στην παραγωγή όπλων.
«Υπήρξε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε πραγματικές τιμές, λόγω του πληθωρισμού. Σε ονομαστικές τιμές, πάντως, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,1%», προσθέτει.
Ζ.Π.
Οι πέντε χώρες στην κορυφή της κατάταξης ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία και η Ρωσία.
ΔιαγραφήΤο SIPRI σημειώνει ότι οι δαπάνες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,7% του ΑΕΠ, στο 3,5%, ή στα 801 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συμπεριλαμβάνει μείωση των κονδυλίων που δαπανήθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη, αν και το Ινστιτούτο διευκρινίζει πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στις «τεχνολογίες επόμενης γενιάς».
Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,9%, στα 65,9 δισεκ. δολάρια, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, φθάνοντας στο 4,1% του ΑΕΠ. Η αύξηση αυτή βοηθήθηκε από τις υψηλότερες τιμές των υδρογονανθράκων που εξάγει η Ρωσία, καθώς προετοιμαζόταν να προχωρήσει στην επέμβαση στην Ουκρανία.
Το Κίεβο από τη δική του πλευρά κατέγραψε μείωση των στρατιωτικών δαπανών του το 2021 στα 5,9 δισεκ. δολάρια, ωστόσο το ποσό αυτό αντιστοιχεί μολαταύτα στο 3,2% του ΑΕΠ της Ουκρανίας. Από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και ξέσπασε η σύρραξη με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, οι ουκρανικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 72%.
Στην Ασία, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,7%, στα 293 δισεκ. δολάρια. Πρόκειται για την 27η συναπτή χρονιά μεγέθυνσής του ποσού που ανακοινώνεται επισήμως ότι διατέθηκε για την άμυνα, που όμως εκτιμάται πως στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο, λόγω του τρόπου υπολογισμού του από το Πεκίνο. Η αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών φαίνεται πως ωθεί προς τα πάνω αυτές άλλων κρατών της περιφέρειας: στην Ιαπωνία, αυξήθηκαν κατά 7,3% στα 54,1 δισεκατομμύρια δολάρια – είναι η μεγαλύτερη αύξησή τους από το 1972 –, ενώ στην Αυστραλία κατά 4% φθάνοντας τα 31,8 δισεκ. δολάρια.
Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών καταγράφηκε επίσης στο Ιράν, για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, έφθασαν τα 24,6 δισεκ. δολάρια. Ακόμη πιο θεαματική ήταν η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Νιγηρίας, κατά 56%, στα 4,5 δισεκ. δολάρια, καθώς οι αρχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με πολλαπλές κρίσεις ασφαλείας — τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων, συμμοριών κακοποιών, αυτονομιστικών οργανώσεων.
Ζ.Π.
Η Άγκυρα προετοιμάζεται για μεγάλη αποβατική ενέργεια στην Χίο. SAS-SAT «επιτέθηκαν» σε «ελληνικό νησί» – Κατέστρεψαν «στόχους» και κατέλαβαν… ελληνικό έδαφος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆνδρες των ομάδων υποβρύχιων κατασταστροφών (SAS-SAT) των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησαν αποβατική άσκηση στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη.
Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου -στη Σουηδία- Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, στο πλαίσιο της άσκησης, ομάδες υποβρύχιων καταστροφών (SAS-SAT) άρχισαν να επιτίθενται σε στόχους στο νησί Γιλαντσίκ στην Μαρμαρίδα, Β.Α. της Ρόδου.
«Ενώ μια ομάδα έπεσε στο νερό από ένα ελικόπτερο, μια άλλη ομάδα πλησίασε το νησί υποβρύχια.
Τις ομάδες συνόδευε άλλη ομάδα που έπεσε με αλεξίπτωτο στο νησί από ελικόπτερο.
Αφού οι ομάδες κατέστρεψαν τους εχθρικούς στόχους, υψώθηκε η τουρκική σημαία στο κατειλημμένο νησί» σημειώνει το Nordic Monitor, επισημαίνοντας πως:
«Αν και η άσκηση καλύπτει τρεις θάλασσες, εξακολουθεί να υπογραμμίζει τη συνεχή στόχευση της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, όπως και το προηγούμενο έτος. Το επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο φανταστικός εχθρός στις επιχειρήσεις είναι η Ελλάδα».
H προσομοίωση κατάληψης ελληνικού νησιού δεν αφορά απαραίτητα κάποιο μεγάλο νησί, τύπου Σάμος ή Χίος, αλλά ένα μικρό νησί σαν την Παναγιά ή τις Οινούσσες που οι Τούρκοι έχουν δείξει επανειλημμένα ότι τα αμφισβητούν ως προς το καθεστώς της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά, μεθοδικά και συνεχόμενα.
Μιλώντας στους παρατηρητές της άσκησης, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακαρ, κατηγόρησε για μία ακόμη φορά την Ελλάδα για την στρατικοποίηση των νησιών του Αγαίου, λέγοντας πως τα διμερή προβλήματα: «θα πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Παράλληλα σχολίασε πως οι νέοι εξοπλισμοί στους οποίους έχει προχωρήσει η Αθήνα «βλάπτει περαιτέρω τη φτωχή οικονομία της» και πως «ο ελληνικός λαός υποφέρει από αυτό».
Το Nordic Monitor υπενθυμίζει πως πρόσφατα η τουρκική αμυντική βιομηχανία Roketsan, παρουσίασε τον νέο της πύραυλο με ένα βίντεο προσομοίωσης που στόχευαν ελληνικά νησιά.
Οι ειδικοί που ανέλυσαν τις εικόνες για το Nordic Monitor είπαν ότι η τοποθεσία από όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι στο βίντεο είναι η ακτή του Τσεσμέ στη δυτική Τουρκία και ότι ο δορυφορικός χάρτης στο βίντεο έχει αναπαραχθεί με μικρές αλλαγές.
Δηλώνουν επίσης ότι οι πραγματικές νησίδες και οι βραχώδεις εικόνες που εμφανίζονται οπτικά στο βίντεο επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τις ακτές του Τσεσμέ. Σε αυτή την περίπτωση, το μέρος που εμφανίζεται ως εχθρός στο βίντεο είναι το ελληνικό νησί της Χίου, το οποίο απέχει 4,1 μίλια από τις τουρκικές ακτές.
Ζ.Π.
Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών σχολίασε ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.
Συγκεκριμένα ο ιδρυτής του Εθνικού Κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ έγραψε:
Το 42% της Λεπέν και το 53% του Ορμπάν αποδεικνύουν ότι πλειοψηφικά κοινωνικά ρεύματα ζητούν κυβερνήσεις εθνικών κομμάτων ως απάντηση στη φτώχεια και την λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού.
Γι αυτό και στην Ελλάδα ενισχύεται ραγδαία το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ. #ΓαλλικέςΕκλογές2022
— Ηλίας Κασιδιάρης (@IliasKasidiaris) April 25, 2022
Ζ.Π.
«Χάος και ανομία στους δρόμους των ΗΠΑ – Ένας αστυνομικός δολοφονείται κάθε 5 μέρες».
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πανδημία του COVID-19, οι ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι που διαπράττουν βίαια εγκλήματα αλλά και η διακρατική διακίνηση όπλων οδήγησαν σε αύξηση των δολοφονιών κατά 29% στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε στο CBS ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή το απόγευμα.
«Βλέπουμε να επικρατεί ολοένα και μεγαλύτερη ανομία στους δρόμους της Αμερικής», είπε ο επικεφαλής του FBI, καθώς σχεδόν 5.000 περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Υπήρξε μια αύξηση 59% στις δολοφονίες αστυνομικών, με 73 νεκρούς αστυνομικούς το 2021, υπογραμμίζοντας ένα θέμα που δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή, είπε ο Ρέι στη συνέντευξη.
«Η βία κατά των αρχών επιβολής του νόμου σε αυτή τη χώρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα που νομίζω ότι δεν τυγχάνει αρκετής προσοχής. Πέρυσι, δολοφονούταν σχεδόν ένας αστυνομικός κάθε πέντε ημέρες», είπε ο διευθυντής.
Είπε ότι ένα από τα φαινόμενα είναι ότι ένα ανησυχητικό ποσοστό από τους 73 αστυνομικούς που σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας πέρυσι σκοτώθηκαν από ενέδρα ή πυροβολισμό εν ώρα υπηρεσίας.
Ζ.Π.
ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΕΝΕΤ: «Ο Μπάιντεν, ένας πραγματικός φίλος του Ισραήλ που νοιάζεται για την ασφάλειά μας».
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να επισκεφθεί το Ισραήλ «μέσα τους επόμενους μήνες», ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού την Κυριακή.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά το αίτημα του Ιράν να διαγραφεί το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) από τη «λίστα τρομοκρατών» των ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου.
«Είμαι σίγουρος ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ένας αληθινός φίλος του Ισραήλ που νοιάζεται για την ασφάλειά μας, δεν θα μπορέσει να αφαιρέσει το IRGC από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε ο Μπένετ στη δήλωση.
«Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για το θέμα: Το IRGC είναι η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο», πρόσθεσε.
Μίλησαν επίσης για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων για μείωση της έντασης και διασφάλιση της ειρηνικής ολοκλήρωσης της περιόδου του Ραμαζανιού, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.
Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν εργάζονται για την ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, από την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε την Ουάσιγκτον τον Μάιο του 2018. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν αργότερα εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, με αποτέλεσμα το τελευταίο να εγκαταλείψει μέρος των πυρηνικών του δεσμεύσεων.
Το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί το Ιράν πρωταρχικό εχθρό του, ασκεί πιέσεις ενάντια στην ανανέωση της συμφωνίας.
Ζ.Π.