ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

09 Απριλίου 2022

Ο ΕΒΡΑΙΟΤΟΥΡΚΟΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ROLLS-ROYCE ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΜΑΧΗΣ (MMU) ΤF-X, ΤΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ 5ης ΓΕΝΗΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΜΕ ΤΑ F - 35. ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΔΩΣΕ Ο ΤΖΟΝΣΟΝ. ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ 1822 ΤΑ ΔΙΗΥΘΥΝΑΝ 80 ΑΓΓΛΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ.

 


Ο ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΚΑΛΕΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ. Ο ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ F 16 ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ο ΕΡΜΟΣ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΠΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ . Ο ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕ ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ. Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΠΑΛΙ, Η ΠΑΝΑΣΧΗΜΗ ΙΟΥΔΑΙΑ ΝΟΥΛΑΝΤ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ «ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ» ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΤΑΤΑΡ.

 






Ο ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, Β΄




  ΠΟΙΟΥΣ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ Ο ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ;

Το Λονδίνο δίνει στους τούρκους τον κινητήρα για TF/X. Μετά τις ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία, αίρουν το εμπάργκο που είχαν επιβάλει στην Τουρκία, σε ότι αφορά την τουρκική αμυντική βιομηχανία και τις εξαγωγές αμυντικού υλικού.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος email: andreopoulos@pronews.gr

Βρετανία & Καναδάς αίρουν το εμπάργκο για την… απομονωμένη Τουρκία – Το Λονδίνο δίνει τον κινητήρα για TF/X – Pronews.gr

Σε μία ακόμα καθόλου… συμμαχική ενέργεια ως προς την Ελλάδα προχωρούν μετά τις ΗΠΑ ο Καναδάς και η Βρετανία αφού αίρουν το εμπάργκο που είχαν επιβάλει στην Τουρκία σε ότι αφορά την τουρκική αμυντική βιομηχανία και τις εξαγωγές αμυντικού υλικού.

Παρά το γεγονός ότι Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται καθημερινά υπό το καθεστώς τουρκικών απειλών οι Δυτικοί σύμμαχοί της επιλέγουν να δώσουν στην Τουρκία ότι χρειάζεται για να συνεχίσει να απειλεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

Ο Καναδάς ετοιμάζεται να χαλαρώσει το εμπάργκο που έχει εφαρμόσει στην τουρκική αμυντική βιομηχανία όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσγολου, σύμφωνα με τούρκικο δημοσίευμα.

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος πήγε στις Βρυξέλλες με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών ορισμένων συμμαχικών χωρών επί δύο ημέρες.

Ο Τούρκος υπουργός είχε επίσης συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Μελάνι Τζόλι στο πλαίσιο της συνάντησής τους.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι υπήρξε μια «σημαντική θετική αλλαγή στη στάση των συμμάχων του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας».

«Ορισμένες χώρες έχουν κάνει βήματα προς την αμυντική βιομηχανία. Χώρες όπως ο Καναδάς εξέφρασαν επίσης ότι θέλουν να κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε άλλη δήλωση του υπουργού Τσαβούσογλου, σημειώθηκε ότι η Βρετανία ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές προς την Τουρκία.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Συγκεκριμένα, συμφωνήσαμε να δώσουμε συνέχεια στις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη συνεργασία».

Στη δήλωση που έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «Συναντηθήκαμε με την Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών Τρας.

Μιλήσαμε για τις λεπτομέρειες των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου μας και του Μπόρις Τζόνσον. Η Αγγλία ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. Θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Συγκεκριμένα, συμφωνήσαμε να δώσουμε συνέχεια στις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη συνεργασία».

Αν στην Αθήνα δεν κατάλαβαν τι σημαίνει αυτό να τους το εξηγήσουμε εμείς: Η Βρετανία θα βοηθήσει με… περίσσεια χαρά την Τουρκία να αναπτύξει και να παράξει το δικό της μαχητικό 5ης γενιάς, δηλαδή το TF-X.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως όλοι οι «σύμμαχοί» μας στο ΝΑΤΟ αρμονικά εργάστηκαν για να προσφέρουν στην Τουρκία ότι χρειάζεται για να μπορεί να αντιμετωπίσει μία πιθανή ελληνοτουρκική σύγκρουση.

Οι ΗΠΑ προσφέρουν τα F-16 Viper για να «κλείσουν» το κενό που παρουσιάζεται (ή πήγε να παρουσιαστεί) μεταξύ της ΠΑ και της ΤΗΚ κάτι που ήθελε ο Ρ.Τ.Ερντογάν μέχρι να πετάξει το δικό του νέο μαχητικό 5ης γενιάς εξολοκλήρου τουρκικής κατασκευής.

Τώρα έρχεται η Βρετανία να προσφέρει αυτό που λείπει στην Άγκυρα και δεν είναι άλλο από τον κινητήρα του… TF-X.

Η άρση των περιορισμών των εξαγωγών προς την Τουρκία από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά για την τουρκική αεροπορική βιομηχανία.

Η Τουρκία έχει στενή συνεργασία με βρετανικές εταιρείες σε έργα όπως το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης (MMU) ΤF-X και το HÜRJET. Μάλιστα, ο κινητήρας που θα χρησιμοποιηθεί στο TF-X σχεδιάζεται να παράγεται από κοινού με τη βρετανική εταιρεία Rolls-Royce.

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας,İsmail DEMİR, έκανε σημαντικές δηλώσεις για το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης (MMU), το οποίο είναι «το μέγα έργο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και πραγματοποιείται υπό τον κύριο ανάδοχο της TUSAŞ. Δηλώνοντας ότι υπάρχει μια εναλλακτική επιλογή κινητήρα εκτός από τον κινητήρα F110 που θα προμηθεύεται από τις ΗΠΑ».

Ο DEMİR είπε: «Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με τη Rolls-Royce για τον εθνικό κινητήρα. Είχαμε κάποιες ανησυχίες εδώ και επιλύσαμε αυτές τις ανησυχίες ως αποτέλεσμα των συναντήσεων που πραγματοποιήσαμε. Το έργο έχει ξεκινήσει.”

MMU-Εθνικός-Μαχητικός-Αεροσκάφος-Μηχανή

Η Rolls-Royce έχει επίσης στενές σχέσεις με τον όμιλο Kale που βρίσκεται στην Τουρκία. Η εταιρεία Ε&Α της Kale, η οποία ανήκει στον Όμιλο Kale, πέτυχε την ανάπτυξη εγχώριων κινητήρων για τουρκικούς πυραύλους.

Σχεδιάζεται ότι το ΤF-X θα βγει από το υπόστεγο το 2023 και θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2025 ή το 2026 και θα εισέλθει σε υπηρεσία το 2029.

Τότε κατά πολλούς υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει κάποια F-35 με μία όμως ουσιώδη διαφορά.

Η Τουρκία θα μπορεί να διαθέτει μεγαλύτερους αριθμούς μαχητικών 5ης γενιάς σε πολύ οικονομικότερες τιμές γιατί θα είναι δικά της.

Η Τουρκία είχε αντιδράσει σκληρά στην απόφαση του Καναδά για εμπάργκο στις  κάμερες που τοποθετούνται κυρίως στα drones Bayraktar.

Τώρα ο Καναδάς είναι έτοιμος να προσφέρει απλόχερα στην Τουρκία ότι ζητούσε.

Πολύ γρήγορα «ξε-απομονώθηκε» η Τουρκία και στην Αθήνα δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουν καταλάβει ακόμα τι έγινε.

Μέσα σε λίγους μήνες η Τουρκία κατάφερε να προσεγγίσει ΗΑΕ, Ισραήλ, Αίγυπτο, Σ.Αραβία, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδά.

Το μόνο που απομένει είναι να δηλώσουν όλοι αυτοί επίσημα ότι σε περίπτωση σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας, θα πάρουν το μέρος των Τούρκων…  


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ (ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ) ΤΟΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ F-16 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    Δένδιας: «Έχουμε επιφυλάξεις που οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν F-16 στην Τουρκία».
    Ερωτηθείς για την εισήγηση του State Department στο Κογκρέσο για την πώληση F16 προς την Τουρκία, ο ΈΛληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας απάντησε:
    «Η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Είναι σύμμαχος μας, υπό μια συγκεκριμένη και συμμαχική ομπρέλα. Από την άλλη, η Τουρκία επανειλημμένως έχει απειλήσει την Ελλάδα. Άρα, πρέπει η Τουρκία να άρει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας, το casus belli».

    Ανέφερε πως η Ελλάδα δεν είναι ευχαριστημένη από τους εξοπλισμούς ή τους επανεξοπλισμούς της Τουρκίας, γιατί υπό συνθήκες στρέφονται εναντίον της και υπογράμμισε:

    «Σαφώς έχουμε τοποθετηθεί στο αμερικανικό σύστημα υπό ποιους όρους η Ελλάδα θα ήταν σύμφωνη με την παροχή όπλων στην Τουρκία. Αυτό δεν αλλάζει, είναι διαχρονική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

    Συνέχισε πως η αμερικανική κυβέρνηση κάτω από την πίεση της συγκυρίας, του ουκρανικού, διατυπώνει κάποια σκέψη, αλλά διαμήνυσε πως η Ελλάδα διατηρεί τις επιφυλάξεις της και πως δεν πρόκειται να τις άρει απέναντι στην Τουρκία, απλώς και μόνο επειδή η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

    Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το μήνυμά του, τόνισε πως η Ελλάδα θέλει την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, στο διεθνές σύστημα, φίλη και σύμμαχο, αλλά εναπόκειται στην Τουρκία να διαλέξει τις βασικές παραμέτρους της δικής της εξωτερικής πολιτικής που την καθιστά επίσης συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την άρση του casus belli, «το οποίο είναι απολύτως απαράδεκτο». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στο Διεθνές Δίκαιο δεν προβλέπεται απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...