ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

27 Απριλίου 2022

ΝΕΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ: Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ 204 Π.Χ Ή ΣΤΙΣ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 178 Π.Χ.;

 

 

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ».

 

 

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΔΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΙΝΑ. Η ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΕΛΛΑΔΑ.

 

 

Ο ΠOΣΕΙΔΩΝΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΜΕΙΑ, Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ. Ο ΠΙΟ ΣΟΦΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ ΤΟΝ ΡΟΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ κ. ΑΒΡΑΑΜ, ΤΟΝ κ. ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟΝ κ. Α Υ Ν Α Ν !

 

 

Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 2.000 Π.Χ. ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ 1898 ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ ΣΗΤΕΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΥΞΙΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΑΔΕΛΦΟ, ΤΟ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΟΥΝΧΕΤΖ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ.

 

 

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ Ο ΣΕΛΕΥΚΟΣ Ο ΣΕΛΕΥΚΕΙΟΣ ΤΟ 150 Π.Χ. ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΤΑ (1800 Μ.Χ.) ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ 300 Π.Χ. ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΛΗ (600 Π.Χ.) ΣΤΟΝ ΒΟΛΤΑ (1800 Π.Χ.).

 

 






 

 

 

Το μυστήριο γύρω από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται από ορισμένους ως ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο, έχει αρχίσει και «ξετυλίγεται» και σύμφωνα με νέα ευρήματα «τέθηκε σε λειτουργία» για πρώτη φορά στις 22 Δεκεμβρίου 178 π.Χ.


Ανακαλύφθηκε από σφουγγαράδες σε ένα ναυάγιο πλοίου της ρωμαϊκής εποχής κοντά στο νησί των Αντικυθήρων το 1901, ο περίτεχνος αρχαίος υπολογιστής, ο οποίος μοιάζει με μαραφέτι σε μέγεθος κουτιού παπουτσιών με γρανάζια και καντράν που έχουν πολλές μικροσκοπικές επιγραφές γραμμένες πάνω τους, μπορούσε να προβλέπει εκλείψεις και να καθορίζει πότε γίνονταν διάφοροι αθλητικοί αγώνες, μεταξύ άλλων λειτουργιών.

Με την πάροδο των ετών, οι ερευνητές συναρμολόγησαν με επιμέλεια τα πολλά θραύσματα του μηχανισμού των Αντικυθήρων για να καταλάβουν πώς δημιουργήθηκε και πώς θα χρησιμοποιούνταν πριν από 2.000 περίπου χρόνια.

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που ταλανίζουν τους επιστήμονες για το μηχανισμό των Αντικυθηρων: Ποιος την κατασκεύασε; Πού ζούσαν; Γιατί τον δημιούργησαν και ποια ημερομηνία έναρξης λειτουργίας είχε; Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων προσδιόρισε αυτή την ημερομηνία «ενεργοποίησης», περιγράφοντας λεπτομερώς τα ευρήματά τους στο διαδίκτυο στις 28 Μαρτίου στη βάση δεδομένων preprint arXiv, ένα διαδικτυακό περιοδικό όπου μπορούν να ανεβαίνουν έρευνες πριν από την αξιολόγηση από ομοτίμους.

Ωστόσο, επιστήμονες που δεν σχετίζονται με τη μελέτη αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό αυτό, λέγοντας στο Live Science ότι η ημερομηνία έναρξης ήταν πιθανότατα το 204 π.Χ.

Εύρεση ημερομηνίας έναρξης

Στο νέο τους έγγραφο, οι ερευνητές προσδιορίζουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι η 22α Δεκεμβρίου 178 π.Χ. ήταν η ημερομηνία έναρξης του μηχανισμού, η οποία είναι η παλαιότερη ημερομηνία στην οποία βασίζονται όλοι οι υπολογισμοί που γίνονται για τον μηχανισμό. Είναι κάτι σαν το απόλυτο μηδέν της θερμοκρασίας στην κλίμακα Κέλβιν.

Πρώτον, εκείνη την ημέρα υπήρξε μια ηλιακή έκλειψη, η οποία διήρκεσε πάνω από 12 λεπτά. Δεύτερον, η επόμενη ημέρα, η 23η Δεκεμβρίου, ήταν το χειμερινό ηλιοστάσιο, μια σημαντική ημέρα για πολλούς αρχαίους λαούς. Σημειώνουν επίσης ότι η γιορτή των Ισιών – που γιορτάζει την αιγυπτιακή θεά Ίσιδα – γιορταζόταν τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα αυτή την εποχή. Επιπλέον, οι φάσεις της σελήνης ξεκινούσαν στις 22 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους, έγραψε η ομάδα στην εργασία της.

Αυτός ο συνδυασμός γεγονότων δημιούργησε μια «πολύ σπάνια σύμπτωση» που θα έκανε μια αξέχαστη ημέρα έναρξης, έγραψαν οι ερευνητές. Η ημερομηνία έναρξης “θα πρέπει να είναι πολύ χαρακτηριστική, σημαντική και εύκολα ανιχνεύσιμη”, δήλωσε στο Live Science ο Αριστείδης Βούλγαρης, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας και επικεφαλής της ομάδας Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism-The FRAMe Project.

Είναι πιθανό ότι όποιος κατασκεύασε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων – ένα άλλο άλυτο ερώτημα, με ορισμένους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι ο Αρχιμήδης ήταν ο μηχανικός που κατασκεύασε το μηχανισμό – να ήταν μάρτυρας αυτής της ημέρας και να θυμόταν τα κοσμικά γεγονότα, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι. «Συνήθως, προκειμένου να γίνουν υπολογισμοί του χρόνου, είναι πιο συνηθισμένο να επιλέγεται μια ημερομηνία από το πρόσφατο παρελθόν παρά μια στο μέλλον», έγραψαν οι ερευνητές.

Αυτή η ημερομηνία έναρξης έχει σημασία, επειδή είναι η ημερομηνία στην οποία θα βασίζονταν όλοι οι υπολογισμοί που χρησιμοποιούν τον μηχανισμό. «Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ένα όργανο μέτρησης, απαιτείται ένα σημείο αναφοράς, πριν από τη διαδικασία μέτρησης», έγραψαν οι ερευνητές στο έγγραφο. Όπως ένα ημερολόγιο που χρειάζεται μια σταθερή ημερομηνία – όπως το 1 μ.Χ. – έτσι και όποιος χρησιμοποιούσε τον μηχανισμό θα χρειαζόταν μια ημερομηνία έναρξης στην οποία θα βασίζονταν όλοι οι υπολογισμοί.

Η ημερομηνία είναι ένα από τα μυστήρια σχετικά με το μηχανικό θαύμα που μένει να λυθεί. Προηγούμενες έρευνες κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν πολλές από τις επιγραφές και να κατανοήσουν για ποιο λόγο χρησιμοποιούνταν πολλά από τα γρανάζια και τα καντράν. Το 2021, μια ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μοντέλου του μηχανισμού σε υπολογιστή που πιστεύουν ότι είναι ακριβές.

 

 

Οι μελετητές αντιδρούν

Το Live Science επικοινώνησε με αρκετούς μελετητές που δεν σχετίζονται με την έρευνα για να μάθει τις σκέψεις τους σχετικά με τα ευρήματα της ομάδας. Πολλοί δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν αλλά όσοι απάντησαν ήταν επιφυλακτικοί.

«Δεν πρόκειται για μια εργασία που θα μπορούσε να αντέξει μια ικανή αξιολόγηση από ομότιμους», δήλωσε ο Alexander Jones, καθηγητής της Ιστορίας των Ακριβών Επιστημών στην Αρχαιότητα στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα με αυτό, που κυμαίνονται από μείζονα ζητήματα έως δευτερεύοντα, τα οποία ωστόσο είναι συμπτώματα της έλλειψης καλής θεμελίωσης στο ευρύτερο πλαίσιο της αρχαίας αστρονομίας και επιστήμης», δήλωσε ο Jones.

Για παράδειγμα, ο Τζόουνς επεσήμανε ότι αυτή η ημερομηνία έναρξης θα τοποθετούσε τον Κρανίο, μια εποχή που αναγράφεται στον μηχανισμό των Αντικυθήρων και συνδέεται με το κρασί, στον μήνα Φεβρουάριο, ο οποίος «δεν είναι ιδιαίτερα καλός μήνας για ώριμα σταφύλια», είπε ο Τζόουνς.

Δύο εργασίες που δημοσιεύθηκαν το 2014 έδειξαν ότι η ημερομηνία έναρξης ήταν το 204 π.Χ., πρόσθεσε ο Τζόουνς. Αυτές οι δύο δημοσιεύσεις έδειξαν «ότι η ακολουθία πρόβλεψης των εκλείψεων είχε υπολογιστεί για ένα μοναδικό διάστημα 223 σεληνιακών μηνών που ξεκινούσε το 204 π.Χ.», δήλωσε ο Jones. Αυτό χρονολογήθηκε για να ξεκινήσει στις 12 Μαΐου 204 π.Χ. και να αρχίσει και να τελειώσει με μια σεληνιακή έκλειψη.







Το Γερμανικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (Deutsches Patent- und Markenamt) ασχολείται με τον ελληνικό  μηχανισμό των Αντικυθήρων:
Der „Ur-Computer“ - ein antikes Wunder der Technik
Γερμανικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων
Ο "αρχικός υπολογιστής" - ένα αρχαίο θαύμα της τεχνολογίας
https://www.dpma.de/dpma/ve...

 

 

Der Mechanismus von Antikythera

Die drei größten Fragmente des Antikythera-Mechanismus im Nationalen Archäologischen Museum in Athen

Die drei größten Fragmentstücke des Antikythera-Mechanismus im Nationalen Archäologischen Museum in Athen

Der „Ur-Computer“ - ein antikes Wunder der Technik

Frühjahr 1900 in der Ägäis: Vor der Küste der kleinen griechischen Insel Antikythera tauchen Männer nach Schwämmen. Sie dringen dabei in Tiefen von 50 Metern und mehr vor. Einer von ihnen, Ilias Stadiatis, kehrt von seinem Tauchgang mit dem bronzenen Arm einer antiken Statue zurück. Er hat ein uraltes Schiffswrack auf dem Meeresgrund gefunden.

Ein Jahr lang bringen die Schwammtaucher, die bald von der griechischen Marine unterstützt werden, zahlreiche Funde aus dem gesunkenen römischen Schiff an die Oberfläche. Die Bergungsaktion markiert den Beginn der Unterwasserarchäologie. Bei dem Wrack aus hellenistischer Zeit handelt es sich um eines der größten jemals gefundenen antiken Schiffe: es war über 50 Meter lang! Sein Untergang konnte durch die Entdeckung von Münzen aus Pergamon auf einen Zeitraum zwischen den Jahren 70 und 60 vor Christus datiert werden.

„Titanic der Antike“

Rückseite von Fragment A des Mechanismus

Rückseite von Fragment A des Mechanismus

Heute ist manchmal von der „Titanic der Antike“ die Rede, denn ein Schiff mit solch kostbarer Fracht aus dieser Zeit hat man bisher nicht nochmal gefunden. Herrliche Statuen heben die Taucher aus der Tiefe (oft leider in schlechtem Erhaltungszustand). Darunter wertvollste Bronzeplastiken (wie den sogenannten „externer Link Jüngling von Antikythera“), von denen nur sehr wenige aus der Antike erhalten geblieben sind.

Unter den Schätzen aus dem Antikythera-Wrack, die ins externer Link Nationale Archäologische Museum in Athen gebracht werden, befindet sich auch ein kleiner Klumpen korrodierten Metalls mit Resten eines hölzernen Kastens, der zunächst niemanden interessiert. Am 20. Mai 1902 besucht Spyridon Stais, Kulturpolitiker und Cousin des Direktors, das Magazin des Museums. Er ist der erste, der dem mittlerweile zerfallenen Bronzebrocken mit der Inventarnummer X 15087 Beachtung schenkt. Er entdeckt, dass es sich dabei um die Reste eines komplexen feinmechanischen Apparates handeln musste. Die lokalen Zeitungen berichten darüber ( pdf-Datei mehr dazu (1,8 MB)).

Das Geheimnis der Bronzeklumpen

Statue eines Ringers aus dem Antikythera-Wrack

Statue eines Ringers aus dem Antikythera-Wrack. Gut erhalten ist nur die Seite der Figur, die im Meeresschlamm verborgen war

Zunächst nimmt man an, es handele sich um ein Astrolabium. Der Münchner Altphilologe Albert Rehm ist 1905 einer der ersten Wissenschaftler, der die bronzenen Fragmente (das größte davon misst 18 mal 15 Zentimeter) systematisch untersucht. Er nimmt an, dass es sich um eine Art Rechenmaschine handelt.

Mehr lässt sich aufgrund des Erhaltungszustands seinerzeit nicht aus den Metallklumpen ablesen. Es wird jahrzehntelang ruhig um den Fund. Erst in den 1950er Jahren befasst sich der britische Wissenschaftshistoriker Derek de Solla Price wieder intensiv mit den insgesamt 82 Bruchstücken. Er lässt sie mit Röntgen- und Gammastrahlen durchleuchten und gewinnt bahnbrechende Erkenntnisse: Verborgene Zahnräder, Inschriften und Getriebereste werden sichtbar.

„Als wenn man beim Öffnen einer Pyramide eine Atombombe vorfindet“

Rekonstruiertes Schema des Räderwerks im Mechanismus

Rekonstruiertes Schema des Räderwerks im Mechanismus

Für Price ist das Fragment ein „antiker Computer“. Er sorgt dafür, dass der Mechanismus weltweit bekannt wird und zieht spektakuläre Vergleiche: So einen Mechanismus in einem römischen Wrack zu entdecken, sei „als wenn man beim Öffnen einer Pyramide eine Atombombe vorfinde“. Oder: „Als würde man einen Düsenjet im Tutenchamuns Grab entdecken“.

Der Mechanismus von Antikythera stammt aus dem späten 2. Jahrhundert v. Chr. und ist das bei weitem ausgeklügelste Gerät, das aus der Antike bekannt ist. Der Bronzeklumpen war einst ein Apparat auf einem technischen Niveau, das man Römern und Griechen bis dahin nicht zugetraut hatte. Tatsächlich brauchte die Menschheit danach mehr als eineinhalb Jahrtausende, um diesen Stand der Technik annähernd wieder zu erreichen.

Der Apparat aus dem Wrack war einst ein komplexer mechanischer "Computer", der die Zyklen des Sonnensystems und astronomische Phänomen bestimmte. Mit ihm ließen sich die Bewegungen der von der Erde aus sichtbaren Himmelskörper darstellen. So verfügte er zum Beispiel über einen Finsterniskalender zur Anzeige von vergangenen und künftigen Sonnen- und Mondfinsternissen. Der Mechanismus bündelte das gesamte astronomische Wissen der alten Griechen und der Babylonier; er ist quasi eine Enzyklopädie der Astronomie der damaligen Zeit. Außerdem stellt er eine unerhörte mathematische und ingenieurwissenschaftliche Meisterleistung dar.

Mit modernster Technik das antike Wunder erforschen

Nachbau-Modell des Mechanismus von Mogi Vicentini, 2007

Nachbau-Modell des Mechanismus von Mogi Vicentini, 2007

In den letzten Jahrzehnten hat sich die Wissenschaft intensiv mit dem Mechanismus auseinandergesetzt. Nach Price setzten u.a. Forscher wie Michael Wright und Tony Freeth jeweils die modernsten Durchleuchtungsgeräte wie Computertomographen ein, um den Bronzeklumpen weitere Geheimisse zu entlocken.

In manchen neuen Patentanmeldungen in diesem Bereich findet sich explizit der Hinweis auf ihre Einsatzmöglichkeit bei der Durchleuchtung von Objekten wie dem Antikythera-Mechanismus, siehe „Röntgenstrahlenquelle, Hochspannungsgenerator, Elektronenstrahlenkanone, rotierende Targetanordnung“ ( pdf-Datei EP 2 973 640 B1 (1,09 MB)).

Mit den neuen Methoden konnten weitere Zahnräder (30 sind erhalten) und Bauteile im Inneren der Fragmente sichtbar gemacht und neue Aufschlüsse über ihre Anordnung gewonnen werden. Dank Spezialkameras und einer aus der Computerspieltechnik stammenden Software zur Oberflächenmodellierung vervielfachte sich außerdem die lesbare Menge des eingravierten griechischen Textes.

Was der Apparat alles anzeigen konnte

Zusammenspiel der Zahnräder im Antikythera-Mechanismus laut DE102010015501B4

Zusammenspiel der Zahnräder im Antikythera-Mechanismus laut DE102010015501B4

Der Mechanismus war ursprünglich etwa so groß wie ein dickes Buch, mit Inschriften versehen und besaß eine Kurbel an der Seite. Er hatte 3 Hauptzifferblätter, eines auf der Vorderseite und zwei auf der Rückseite. Das vordere Zifferblatt war ein Sonnenkalender mit Tages- und Monatsskala (Ägyptische Monatsnamen) und Babylonischen Tierkreiszeichen. Darin befand sich ein zweites Zifferblatt mit den griechischen Sternzeichen, das beweglich war, um Schaltjahre ausgleichen zu können. Das Zifferblatt hatte wahrscheinlich drei Zeiger, einen für das Datum und zwei weitere für die Positionen von Sonne und Mond. Es enthielt darüber hinaus auch einen zweiten Mechanismus mit einem sphärischen Modell des Mondes, das seine Phase anzeigte, also ein gebundener Mondkalender.

Die Inschriften auf der Vorderseite des Apparates verweisen auf die Planeten Mars und Venus. Man vermutet, dass der Mechanismus die Positionen aller fünf den Griechen bekannten Planeten anzeigen konnte. Er war wohl also auch ein tragbares Planetarium. Darüber hinaus bot das vordere Zifferblatt ein Parapegma, mit dem der Auf- und Untergang bestimmter Sterne angezeigt wird.

Analoger Computer

Patentierte Rekonstruktion des Antikythera-Mechanismus DE102010015501B4

Patentierte Rekonstruktion des Antikythera-Mechanismus DE102010015501B4

Das obere der beiden spiralförmigen Zifferblätter auf der Rückseite zeigte die 235 Monate des 19-jährigen Meton-Zyklus an. An einem kleineren Hilfszifferblatt darin ließ sich die 76-jährige Kallippos-Periode ablesen. Das untere hintere Zifferblatt bildete mit 223 Unterteilungen den Saros-Finsternis-Zyklus ab. Es verfügte auch über ein kleineres Nebenzifferblatt, das den 54jährigen Exeligmos-Zyklus anzeigte.

Und schließlich gab es einen Olympiaden-Kalender für den Vierjahreszeitraum zwischen den Olympischen Spielen, in dem regelmäßig weitere Wettkämpfe, die Panhellenischen Spiele, stattfanden, deren Orte ebenfalls angezeigt wurden.

Mehrfach wurde versucht, den Mechanismus nachzubauen. Die meisten Modelle sind mittlerweile aufgrund der neuen Forschungserkenntnisse überholt. Vor einigen Jahren ließ sich der Ingenieur Theodor Sartoros sein Modell beim DPMA patentieren: „Mechanismus von Antikythera mit Planetarium, Kalender und (elektrisch oder hydraulisch) betriebener Uhr“ ( pdf-Datei DE 10 2010 015 501 B4 (1,64 MB)).

Ein Werk des Archimedes?

Vorderseite von Fragment A

Vorderseite von Fragment A

Wie aber hieß das Genie, das dieses technische Wunderwerk vor rund 2200 Jahren erschaffen hat? Lange vermutete man, der Mechanismus stamme aus Rhodos, wo Hipparchos lebte (ca 190 - 120 v. Chr.). Der Geograph und Mathematiker gilt als einer der größten Astronomen der Antike; er entwickelte u.a. ein quantitatives geometrisches Modell für die Anomalie der Mondbewegung. Der Mechanismus enthielt eine mechanische Umsetzung dieses Modells.

Andererseits sind die Monatsnamen des Mondkalenders auf dem Mechanismus in korinthischem Griechisch gehalten, was ein Hinweis darauf ist, dass der Apparat aus Korinth oder einer seiner ehemaligen Kolonien stammen könnte, etwa aus Syrakus. Dort lebte der große Archimedes (um 287 bis 212 v. Chr.), von dem überliefert ist, dass er ein Sphärenmodell konstruiert hat.

Bis heute inspiriert der Mechanismus Erfinder, etwa den Anmelder von pdf-Datei DE102008034718A1 (1,06 MB), der sein „Gnomonisches Messgerät“ (einen analogen Positionsbestimmer) „Apolytarios“ nennt, nach der Südspitze Antikytheras, wo der Apparat gefunden wurde.

Noch viele Fragen offen

Ein Taucher findet 2017 den Arm einer Bronzestatue im Antikythera-Wrack

"Return to Antikythera"-Projekt: Ein Taucher findet 2017 den Arm einer Bronzestatue im Wrack

Wofür der aufwändige und teure Apparat genau angefertigt wurde, ist auch nach über einem Jahrhundert Forschung letztlich unklar. Die Vorhersage von Himmelsphänomen konnte damals den Herrschenden zur spirituellen Untermauerung ihrer Machtansprüche nützlich sein. Seefahrer wären für ein solches Instrument bei der Navigation sicher dankbar gewesen. Professionellen Astronomen dürfte der Mechanismus eine wertvolle Hilfe gewesen, noch mehr aber interessierten und zahlungskräftigen Laien. Man hat mittlerweile herausgefunden, dass die Inschriften auf der Vorderseite praktisch einer Gebrauchsanweisung gleichkommen. Gut möglich, dass der Mechanismus einem sehr reichen Bürger gehörte. Ein Hightech-Gadget für antike Millionäre mit Interesse an den Sternen?

Das Wrack von Antikythera wird auch über ein Jahrhundert nach seiner Entdeckung noch weiter erforscht. Der berühmte Jaques Cousteau unternahm in den 1950er und 1970er Jahren Expeditionen zum Schiff. 2012 starte das griechische Kultusministerium eine externer Link neue Kampagne, die immer noch läuft und weitere spannende Funde erbrachte: Keramikgefäße, Öllampen, Goldschmuck, Silber- und Bronzemünzen, Bronzestatuetten, feine Glasobjekte, Elemente von Marmorskulpturen und sogar menschliche Skelettreste, von denen man sich wichtige Erkenntnisse erwartet. Man hofft sogar darauf, weitere Teile des Mechanismus zu finden. Die Erforschung des Wracks und des Mechanismus von Antikythera ist jedenfalls noch lange nicht zu Ende.

Text: Dr. Jan Björn Potthast; Bilder: Nationales Archäologisches Museum Athen (NAMA) Joy_of_Museum_via Wikimedia Commons, via Wikimedia Commons, NAMA Athen K. Xenikakis - Copyright Hellenic Ministry of Culture and Sports, via Wikimedia Commons, Mogi Vicentini CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons, via Wikimedia Commons, Hellenisches Ministerium für Kultur und Sport





ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 


14 σχόλια:

  1. Μέσα σε ένα κρατήρα του Άρη!
    Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που παρακολουθεί σήμερα τον Άρη, χρήστης του YouTube δημιούργησε ένα θεαματικό βίντεο που αποκαλύπτει τις ανάγλυφες λεπτομέρειες ενός κρατήρα στο νότιο ημισφαίριο.
    Στο βίντεο, ανάλυσης 8Κ, διακρίνονται σχηματισμοί πλάτους μόλις 25 εκατοστών ανά εικονοστοιχείο, δίνοντας στην εικόνα πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ό,τι για παράδειγμα οι δορυφόροι που χρησιμοποιεί το Google Maps.
    Στο βάθος του κρατήρα, ο οποίος σχηματίστηκε από αρχαία πρόσκρουση αστεροειδή, αμμόλοφοι ενώνονται και σχηματίζουν ένα ασυνήθιστο πολυγωνικό πλέγμα.
    Ο Σον Ντόραν, ο οποίος δημιουργεί έργα τέχνης και βίντεο χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, χρησιμοποίησε μια εικόνα της κάμερας HiRISE που μεταφέρει το MRO, δορυφόρος της NASA σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.
    https://youtu.be/LoumcmdsyHg
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ισραήλ ξεκινά εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας.
    Ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νίτζαν Χόροβιτς, ανακοίνωσε την Τρίτη μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού της πολιομυελίτιδας.
    Η εκστρατεία, που προορίζεται για εφήβους ηλικίας έως 17 ετών, ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό εννέα κρουσμάτων του ιού στην Ιερουσαλήμ, με ένα να πάσχει από παράλυση, δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.
    Ο ιός βρέθηκε επίσης στα λύματα κατά τη διάρκεια παρακολούθησης ρουτίνας στις πόλεις Μπέιτ Σεμές, Μόντι’ ιν Ιλίτ, Μπνέι Μπρακ και Τιμπέριας, πρόσθεσε ο υπουργός.
    Μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων, το υπουργείο ζήτησε την τήρηση των τακτικών εμβολιασμών στο συνιστώμενο χρόνο.
    Εκατομμύρια δόσεις έχουν φτάσει στο Ισραήλ για να καταστεί δυνατή η έναρξη της εκστρατείας σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το υπουργείο.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΥ: Αυξήθηκαν τα κρούσματα ιλαράς κατά 79% το πρώτο δίμηνο του έτους!
      Κίνδυνος «απόλυτης καταστροφής».
      Τα κρούσματα ιλαράς σε όλο τον πλανήτη αυξήθηκαν κατά σχεδόν 80% κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef.
      Ο ΠΟΥ επαναλάμβανε συνεχώς τους τελευταίους μήνες ότι υπήρχε κίνδυνος «απόλυτης καταστροφής» αν συνεχιζόταν η επικίνδυνη καθυστέρηση του εμβολιασμού των παιδιών λόγω της πανδημίας της Covid-19 και αν αίρονταν πολύ γρήγορα οι υγειονομικοί περιορισμοί.
      Σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν κατά 79% τους δύο πρώτους μήνες του 2022. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν συνολικά 17.338 μολύνσεις, από 9.665 την ίδια περίοδο πέρσι.
      Η ιλαρά είναι μια πολύ μολυσματική ασθένεια που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη. Μεταδίδεται γρηγορότερα από τον Έμπολα, τη γρίπη ή την Covid-19.
      Η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσελ είπε ότι το κενό στους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με την επιστροφή στις κανονικές κοινωνικές επαφές μετά την πανδημία ήταν «η τέλεια καταιγίδα». «Η ιλαρά είναι κάτι παραπάνω από μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Είναι μια πρώτη ένδειξη ότι υπάρχουν κενά στην παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, κενά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ευάλωτα παιδιά».
      Οι πέντε χώρες με τα περισσότερα κρούσματα τους τελευταίους 12 μήνες ήταν η Σομαλία, η Λιβερία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Ακτή Ελεφαντοστού.
      Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 οι εκστρατείες εμβολιασμού βγήκαν εκτός προγράμματος και η κατάσταση δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί πλήρως. Στις αρχές Απριλίου 58 εκστρατείες σε 43 χώρες ήταν ακόμη σε αναβολή, γεγονός που επηρεάζει 212 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως μικρά παιδιά. Οι 19 από αυτές τις εκστρατείες αφορούσαν την ιλαρά, σύμφωνα με τη Unicef και τον ΠΟΥ.
      Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης στις εμβολιαστικές εκστρατείες για άλλες ασθένειες, όπως για τον τύφο και την πολιομυελίτιδα.
      Τον περασμένο μήνα το Μαλάουι ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας εδώ και δεκαετίες. Το Πακιστάν, η μία από τις δύο χώρες όπου η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική, ανακοίνωσε επίσης αυτόν τον μήνα το πρώτο κρούσμα εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Οι νυχτερίδες θα μεταδώσουν χιλιάδες νέους ιούς μέχρι το 2070.
      Το θερμότερο κλίμα θα οδηγήσει πολλά είδη ζώων σε νέες τοποθεσίες, μεταφέροντας τα παράσιτα & τα παθογόνα τους.
      Όπως έχει ξανά αναφερθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), πιστεύει ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού το 2020 προήλθε από μια νυχτερίδα.
      Ωστόσο, σήμερα οι επιστήμονες προειδοποιούν για χιλιάδες νέες μεταδόσεις, καθώς το θερμότερο κλίμα οδηγεί τις νυχτερίδες σε νέες περιοχές.
      Ειδικότερα, οι επιστήμονες αναμένουν 15.000 μεταδόσεις ιών μεταξύ διαφορετικών ειδών μέχρι το 2070, κυρίως από νυχτερίδες που μετακινούνται σε νέες περιοχές σε έναν ολοένα και πιο θερμό κόσμο.
      Το θερμότερο κλίμα θα οδηγήσει πολλά είδη ζώων σε νέες τοποθεσίες, στις οποίες θα μεταφέρουν τα παράσιτα και τα παθογόνα τους «αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών που μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους τα επόμενα 50 χρόνια», προβλέπουν οι επιστήμονες.
      Καθώς μετακινούνται, ορισμένα είδη θα αρχίσουν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους για πρώτη φορά. Αλλά ο κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία.
      Το περιοδικό Nature, το οποίο δημοσίευσε τη μελέτη, είναι ένα από τα πρώτα που αξιολογεί πώς οι παγκόσμιες αλλαγές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σε «μελλοντικά hotspot» για την κοινή χρήση ιών και τις αναδυόμενες ασθένειες.
      Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κόλιν Κάρλσον από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, προέβλεψαν με υπολογιστικά μοντέλα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κινούνται τα θηλαστικά, καθώς ο κόσμος θερμαίνεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2070.
      Αναμένουν τουλάχιστον 15.000 νέες μεταδόσεις ιών μεταξύ των ειδών, που οδηγούνται κυρίως από νυχτερίδες, οι οποίες συχνά μεταφέρουν ιούς που είναι πολύ πιθανό να μεταδοθούν στον άνθρωπο.
      Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πιστεύει ότι το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού το 2020 στην Ουχάν της Κίνας πιθανότατα μεταδόθηκε από μια νυχτερίδα στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου είδους.
      Οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι ο κόσμος πρέπει να επιδιώξει να περιορίσει την υπερθέρμανση κατά 1,5 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, για να αποφευχθεί η χειρότερη κλιματική καταστροφή.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    3. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ: «κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό και διεθνώς».
      Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε χθες Πέμπτη ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εξάπλωση στην περιφέρεια και σε διεθνές επίπεδο του ιού Έμπολα μετά την εκδήλωση νέας επιδημίας της ασθένειας που προκαλεί, με κυριότερο σύμπτωμα τον αιμορραγικό πυρετό, στην Μπαντάκα, στη ΛΔ Κονγκό.
      Μετά την επανεμφάνιση του ιού, στο βορειοδυτικό τμήμα της αχανούς αφρικανικής χώρας, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από την 21η Απριλίου.
      Ως την 27η Απριλίου, «είχαν εντοπιστεί 267 επαφές», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος σημειώνει ότι ως αυτό το στάδιο είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της επιδημίας».
      «Ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτής της επιδημίας στην περιφέρεια και διεθνώς δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η πόλη Μπαντάκα βρέχεται από τον ποταμό Κονγκό και διαθέτει ποτάμιες και χερσαίες συνδέσεις με την πρωτεύουσα Κινσάσα, με τη Δημοκρατία του Κονγκό, με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με την Ανγκόλα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.
      Εξάλλου, πρόσθεσε ο ΠΟΥ, η Μπαντάκα έχει αεροπορικές συνδέσεις με την επαρχία Νότια Ουμπάνγκι, η οποία γειτονεύει με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και με την Κινσάσα.
      Πάντως ο οργανισμός θεωρεί για την ώρα «μέτριο» το επίπεδο κινδύνου σε περιφερειακό επίπεδο και «μικρό» σε διεθνές επίπεδο. Δεν προτείνει να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια και στο εμπόριο προς και από τη ΛΔ Κονγκό.
      Ο κίνδυνος εξάπλωσης εντός της ΛΔ Κονγκό χαρακτηρίζεται «υψηλός» λόγω της παρουσίας μολυσμένων ζώων και ενδιάμεσων ξενιστών, της ανησυχητικής συχνότητας ξεσπάσματος επιδημιών του Έμπολα στη χώρα, περιβαλλοντικών παραγόντων και της εξασθένισης του συστήματος υγείας εξαιτίας των ταυτόχρονων επιδημιών χολέρας, ιλαράς και του νέου κορωνοϊού.
      Η τρέχουσα είναι η 14η επιδημία της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα από το 1976.
      Αν και η Μπαντάκα επλήγη από δύο επιδημίες του Έμπολα (2020, 2018), ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως ορισμένες από τις βελτιώσεις που είχαν γίνει στο σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κρίσεων δεν διατηρήθηκαν.
      «Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες υγείας της επαρχίας για να μπορούν να αντιδρούν αποτελεσματικά. Εξάλλου, είναι απαραίτητη η εφοδιαστική υποστήριξη για να επανενεργοποιηθεί η υγειονομική υποδομή που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιδημιών», τονίζει ο ΠΟΥ.
      Σύμφωνα με τον οργανισμό, στην Μπαντάκα στάλθηκαν 200 δόσεις εμβολίου και η ανοσοποίηση άρχισε την 27η Απριλίου. Θα σταλούν και άλλες, ανάλογα με τις ανάγκες.
      Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.
      ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Νόσος του Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) ΕΧΕΙ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ 90% , όχι 0,2% όπως ο κορωνοϊός. Και δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε φάρμακα. Οι ρωμιοί τι θα κάνουν;
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    4. Βατόπουλος: Μπορεί να φτάσει ο Έμπολα στην Ελλάδα;
      Ο καθηγητής Μικροβολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρθηκε στις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΠΟΥ για την επανεμφάνιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής.

      Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μικροβολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία σχετικά με τη μετάδοση του ιού στη χώρα μας.

      «Είναι ένας ιός της ζούγκλας που μεταδόθηκε στον άνθρωπο όταν άρχισε να μπαίνει σε αυτή και να την μετατρέπει σε κατοικημένη περιοχή. Έχει τρομερή θνησιμότητα αλλά αυτό το στοιχείο ευτυχώς τον εμποδίζει από το να εξελιχθεί σε πανδημία όπως ο κορωνοϊός. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην χώρας μας δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης του», τόνισε.

      «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ
      Μετά την επανεμφάνιση του ιού, στο βορειοδυτικό τμήμα της αχανούς αφρικανικής χώρας, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από την 21η Απριλίου.

      Ως την 27η Απριλίου, «είχαν εντοπιστεί 267 επαφές», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος σημειώνει ότι ως αυτό το στάδιο είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της επιδημίας».

      «Ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτής της επιδημίας στην περιφέρεια και διεθνώς δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η πόλη Μπαντάκα βρέχεται από τον ποταμό Κονγκό και διαθέτει ποτάμιες και χερσαίες συνδέσεις με την πρωτεύουσα Κινσάσα, με τη Δημοκρατία του Κονγκό, με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με την Αγκόλα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.


      Εξάλλου, πρόσθεσε ο ΠΟΥ, η Μπαντάκα έχει αεροπορικές συνδέσεις με την επαρχία Νότια Ουμπάνγκι, η οποία γειτονεύει με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και με την Κινσάσα.

      Πάντως ο οργανισμός θεωρεί για την ώρα «μέτριο» το επίπεδο κινδύνου σε περιφερειακό επίπεδο και «μικρό» σε διεθνές επίπεδο. Δεν προτείνει να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια και στο εμπόριο προς και από τη ΛΔ Κονγκό.

      Ο κίνδυνος εξάπλωσης εντός της ΛΔ Κονγκό χαρακτηρίζεται «υψηλός» λόγω της παρουσίας μολυσμένων ζώων και ενδιάμεσων ξενιστών, της ανησυχητικής συχνότητας ξεσπάσματος επιδημιών του Έμπολα στη χώρα, περιβαλλοντικών παραγόντων και της εξασθένισης του συστήματος υγείας εξαιτίας των ταυτόχρονων επιδημιών χολέρας, ιλαράς και του νέου κορονοϊού.

      Η τρέχουσα είναι η 14η επιδημία της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα από το 1976
      Αν και η Μπαντάκα επλήγη από δύο επιδημίες του Έμπολα (2020, 2018), ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως ορισμένες από τις βελτιώσεις που είχαν γίνει στο σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κρίσεων δεν διατηρήθηκαν.

      «Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες υγείας της επαρχίας για να μπορούν να αντιδρούν αποτελεσματικά. Εξάλλου, είναι απαραίτητη η εφοδιαστική υποστήριξη για να επανενεργοποιηθεί η υγειονομική υποδομή που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιδημιών», τονίζει ο ΠΟΥ.

      Σύμφωνα με τον οργανισμό, στην Μπαντάκα στάλθηκαν 200 δόσεις εμβολίου και η ανοσοποίηση άρχισε την 27η Απριλίου. Θα σταλούν και άλλες, ανάλογα με τις ανάγκες.

      Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.
      Ζ.Π.


      Διαγραφή
  3. ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ, ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ 204 ΜΕ 178 Π.Χ;

    Ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος (Συρακούσες, Μεγάλη Ελλάδα, περ. 287 π.Χ. – Συρακούσες, Μεγάλη Ελλάδα, περ. 212 π.Χ.)

    Ο Ποσειδώνιος ο Ρόδιος, (135 π.Χ. Απάμεια Ορόντου- 51 π.Χ. Ρόδος).

    Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (Κυρήνη, 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια, 194 π.Χ.)

    Ο Σέλευκος ο Σελεύκειος ήταν σπουδαίος αρχαίος Έλληνας μαθηματικός και αστρονόμος. Γεννήθηκε στην Σελεύκεια το 190 π.Χ από Έλληνες γονείς και άκμασε μεταξύ του 2ου και 1ου αιώνα π.Χ. Καταγόταν από την Σελεύκεια τη Μεγάλη επί του Τίγρη ποταμού, εξ ου και η επωνυμία του.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λεηλατήθηκε από αρχαιοκάπηλους το Ελληνικό ναυάγιο του 200 π.Χ. των Καννών στην Γαλλία.

    Το ναυάγιο ενός πλοίου που βυθίστηκε στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά των Καννών, πριν από 2.200 χρόνια, λεηλατήθηκε από αρχαιοκάπηλους, ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας το οποίο ξεκίνησε μια «κατεπείγουσα επιχείρηση διάσωσης» των αρχαίων αντικειμένων.
    Η λεηλασία αποκαλύφθηκε όταν έγιναν οι πρώτες καταδύσεις για την εξερεύνηση του πλοίου που ήταν γεμάτο με ελληνικούς αμφορείς κρασιού, του 2ου π.Χ. αιώνα.
    «Πολλοί αμφορείς δυστυχώς είχαν ήδη απομακρυνθεί παρανόμως» από το ναυάγιο «Fort Royal 1», που κείτεται στα βόρεια του νησιού Σεντ Μαργκερίτ, εξήγησε η Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Drassm) του υπουργείου. «Τα καλοδιατηρημένα ναυάγια αυτής της περιόδου είναι εξαιρετικά σπάνια. Για αυτό ήταν μια εκπληκτική ευκαιρία να μελετηθούν ταυτόχρονα το ξύλινο σκαρί και το φορτίο του», πρόσθεσε.
    Λόγω αυτής της «οργανωμένης λεηλασίας» πιθανότατα χάθηκαν σημαντικές επιστημονικές και ιστορικές πληροφορίες, πρόσθεσε το υπουργείο.
    Οι δράστες δεν περιορίστηκαν να πάρουν αντικείμενα, συνήθως για να τα προωθήσουν στην αγορά, αλλά «καταστρέφουν τους χώρους και καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη» τη μελέτη τους, τόνισε το υπουργείο.
    Στη ζώνη απαγορεύεται πλέον η ναυσιπλοΐα και η αγκυροβόληση και η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.
    Η Drassm σημείωσε ότι έχει κινητοποιήσει διάφορα μέσα «για να σώσει τον χώρο» που θα μπορούσε «να αποκαλύψει ένα μέρος της θαλάσσιας ιστορίας της ελληνιστικής περιόδου».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Ερντογάν έδιωξε τα μέλη της Χαμάς και έκλεισε συνεργασία με Ισραήλ.
    Κινήσεις ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ καταγράφονται σε πολλά επίπεδα. Η Τουρκία έδιωξε μαζικά μέλη της Χαμάς καθ’ υπόδειξη του Ισραήλ από την Άγκυρα αποκαλύπτουν ισραηλινά ΜΜΕ.
    Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες Τουρκία και Ισραήλ έκλεισαν την πρώτη συνεργασία εδώ και 10 χρόνια σε ακαδημαϊκό επίπεδο.
    Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύπτεται. το Ισραήλ ανταπέδωσε και ικανοποίησε όρο της Άγκυρας που είχε σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια στο Όρος του Ναού.
    Η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ έχει άμεση σχέση με την σημερινή φρενίτιδα και κλιμάκωση που παρατηρείται στο Αιγαίο εδώ και ημέρες. Η Τουρκία κλείνει ένα μέτωπο, έστω και προσωρινά, για να δημιουργήσει κρίση σε Αιγαίο-Αν Μεσόγειο. Στόχος και τα ενεργειακά κοιτάσματα.
    “Η Τουρκία έδιωξε μέλη της Χαμάς”
    «Το Ισραήλ έστειλε στην Τουρκία κατάλογο μελών της Χαμάς και πληροφορίες για τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια η Τουρκία απομάκρυνε τους τρομοκράτες της Χαμάς από το έδαφός της” ανέφερε η Israel Hayom.
    Μια αραβική πηγή είπε στον Israel Hayom ότι, «Μιλάμε για την απομάκρυνση δεκάδων ανθρώπων που ταυτίζονται με τη Χαμάς, σε διάφορα επίπεδα».
    H εφημερίδα Al Akhbar του Λιβάνου επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε σε ορισμένα μέλη της Χαμάς να επιστρέψουν στο έδαφός της.
    Σύμφωνα με την πηγή, “Η Τουρκία απαίτησε να φύγουν, και αυτό συνέβαινε στην πραγματικότητα τους τελευταίους δύο μήνες. Μερικοί από τους ανθρώπους που συνδέονται με τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς απελάθηκαν”.
    Η πηγή πρόσθεσε ότι το Ισραήλ συμμετείχε επίσης στη διαδικασία απομάκρυνσης των μελών της Χαμάς, εξηγώντας:
    «Οι Ισραηλινοί έστειλαν στην Τουρκία έναν κατάλογο των ανθρώπων της Χαμάς και πληροφορίες για τη συμμετοχή ορισμένων από αυτούς σε στρατιωτικές δραστηριότητες.
    Σε απάντηση, οι Τούρκοι στράφηκαν στη Χαμάς και τους είπαν , “Υποσχεθήκατε ότι δεν θα κάνετε τέτοια πράγματα εδώ, αλλά τώρα πρέπει να φύγετε.”
    “Οι Τούρκοι είπαν στην ηγεσία της Χαμάς ότι έχουν οικονομικά συμφέροντα.
    Οι σχέσεις θέρμανσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ υποτίθεται ότι είναι πολιτικο-διπλωματικές, αλλά στη Χαμάς γνωρίζουν ότι το Ισραήλ έχει επιρροή στην Τουρκία σε θέματα ασφάλειας. Μερικοί από τους ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας επισκέφτηκαν επίσης την Τουρκία».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Ισραήλ θερμαίνει την επίθεση γοητείας της Τουρκίας.
      Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ αποφάσισε να δημιουργήσει ακαδημαϊκές γέφυρες με τρία τουρκικά ιδρύματα!
      Η ανακοίνωση ακαδημαϊκής συνεργασίας έγινε στις 26 Απριλίου και αφορά τα τουρκικά ιδρύματα Koc, Ozyegin και Sabanci.
      Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει την ακαδημαϊκή έρευνα και στις δύο χώρες. Κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ υποδέχεται χιλιάδες μουσουλμάνους και χριστιανούς φοιτητές από το Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο, και θα χαρούμε να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία σε κορυφαία πανεπιστήμια στην Τουρκία.
      Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι μια γέφυρα μεταξύ των εθνών και ένα κλειδί για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη παντού», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, καθηγητής Ariel Porat.
      Η ανακοινωθείσα Πρωτοβουλία Academic Bridge προωθεί ακαδημαϊκές συνεργασίες σε διαφορετικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων ανταλλαγών φοιτητών, ανταλλαγών προγραμμάτων καθηγητών και κοινών ερευνητικών πρωτοβουλιών.
      Την ανακοίνωση της 26ης Απριλίου ακολούθησε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ariel Porat συναντήθηκε με τρεις Τούρκους ομολόγους των προαναφερθέντων πανεπιστημίων.
      Η αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, καθηγήτρια Milette Shamir, ο αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου για την ανάπτυξη πόρων Amos Elad, ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη Udi Eitam και αρκετοί ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία συμμετείχαν επίσης στην συνάντηση.
      Η πρώτη συνεργασία εδώ και 10 χρόνια
      Η ακαδημαϊκή πρωτοβουλία μεταξύ ισραηλινών και τουρκικών ιδρυμάτων είναι η πρώτη του είδους της εδώ και μια δεκαετία.
      Δεν ήταν όμως το μόνο σημάδι τις τελευταίες εβδομάδες που έδειχνε αναθέρμανση των διμερών σχέσεων.
      Στις 9 Μαρτίου, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog επισκέφθηκε την Άγκυρα. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώντας στον Τύπο από κοινού με τον Χέρτζογκ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:
      «Είμαι πολύ χαρούμενος που φιλοξενώ τον αξιότιμο Πρόεδρο Χέρτζογκ εδώ στην κατοικία μας στην Άγκυρα. Πιστεύω ότι αυτή η ιστορική επίσκεψη θα είναι σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ”.
      Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ελπίζει οι δύο χώρες να αναπτύξουν βαθιές σχέσεις και συνεργασία σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στο εμπόριο και την οικονομία.
      Στις 31 Μαρτίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή στα μέσα Μαΐου, σημειώνοντας ότι θα συζητήσει την επιστροφή των πρεσβευτών στην Τουρκία και το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μια μεταγενέστερη ανακοίνωση ανέφερε ότι θα ταξιδέψει στο Ισραήλ στις 24 Μαΐου.
      Στις 13 Απριλίου, η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας φιλοξένησε επτά Ισραηλινούς δημοσιογράφους για μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους και ξεναγήσεις σε δημοφιλείς τοποθεσίες.
      Οι δημοσιογράφοι που προσκλήθηκαν ταξίδεψαν σε ιστορικά τζαμιά και συναγωγές, καθώς οι οικοδεσπότες τους προώθησαν την [τουρκική] ιδέα ότι η χώρα είναι μια ανεκτική και ασφαλής κατοικία για διαφορετικές θρησκείες. Η επίσκεψη κορυφώθηκε με συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Αποκάλυψη: Το Ισραήλ εκπλήρωσε όρο της Τουρκίας
      Ο Hay Eytan Cohen Yanarocak από το Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς με τομέα ευθύνης την Τουρκία.
      Όπως αποκαλύπτει ο δίαυλος επικοινωνίας που δημιουργήθηκε μεταξύ Χέρτζογκ και Ερντογάν φαίνεται να λειτουργεί, σε σημείο που το Ισραήλ έκλεισε το Όρος του Ναού στους Εβραίους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με το αίτημα του Ερντογάν.
      Είπε ότι αυτή η απόφαση έγινε μια κατάσταση “win-win” για τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Το Ισραήλ πρόσφερε στην Τουρκία ένα διπλωματικό επίτευγμα και η Τουρκία θα μπορούσε έτσι να δικαιολογήσει στον αραβικό κόσμο και στους Παλαιστίνιους την πολιτική της για επανομαλοποίηση των σχέσεων.
      Ο Cohen Yanarocak τονίζει:
      «Μετά τον μήνα του Ραμαζανιού, οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τους δεσμούς ακόμη περισσότερο. Προφανώς θέλουν να δώσουν έμφαση στα ενεργειακά έργα.
      Αλλά για να προωθήσουμε έργα αυτού του είδους, πρέπει πρώτα απ’ όλα να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη. Η προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είναι ένα σοβαρό ορόσημο στην τρέχουσα τουρκική εξωτερική πολιτική.
      Είναι μέρος μιας νέας εξωτερικής πολιτικής που επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ όλων των χωρών της Συμφωνίας του Αβραάμ και των άλλων περιφερειακών χωρών με τις οποίες το Ισραήλ έχει σχέσεις, όπως τα Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία».
      Ο Cohen Yanarocak σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει τώρα αρχίσει να δρέπει τους περιφερειακούς καρπούς των Συμφωνιών του Αβραάμ.
      “Αλλά ενώ αυτή η διαδικασία είναι καθ’ οδόν, ο Μπένετ μπορεί να πάρει το χρόνο του για να συμφωνήσει να ταξιδέψει στην Άγκυρα” τονίζει.
      https://warnews247.gr/ektakto-o-erntogan-edioxe-ta-meli-tis-chamas-ekleise-synergasia-me-israil-ta-vriskoun-anoigei-metopo-se-aigaio-an-mesogeio/
      Ζ.Π.


      Διαγραφή
  6. Δένδιας: «Ανανεώνουμε την υπόσχεση να μην ξεχάσουμε ποτέ το ολοκαύτωμα των εβραίων». Το Ολοκαύτωμα της Χίου, της Νάουσας κλπ τα ξεχνάμε Δένδια;
    Το υπουργείο Εξωτερικών τιμά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (Γιομ Ασοά) και σε ανάρτηση του στο twitter αναφέρει ότι, τιμούμε τα εκατομμύρια ζωές που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.
    «Η αντιμετώπιση της άρνησης και του αντισημιτισμού μέσω της εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας για να αποτραπούν τέτοιες φρικαλεότητες από το να ξανασυμβούν και ήταν στο επίκεντρο της προεδρίας της Ελλάδας του 2021 στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA)», προσθέτει το υπουργείο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μηχανισμός Αντικυθήρων: βρέθηκε η ημερομηνία που τέθηκε σε λειτουργία ο «πρώτος υπολογιστής στον κόσμο;
    Μερίδα μελετητών αντιδρούν στα νέα ευρήματα

    Ο μυστηριώδης μηχανισμός των Αντικυθήρων, που θεωρείται από ορισμένους ως ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο, «τέθηκε σε λειτουργία» για πρώτη φορά στις 22 Δεκεμβρίου 178 π.Χ., όπως διαπίστωσαν τώρα οι αρχαιολόγοι.

    Ανακαλύφθηκε από σφουγγαράδες σε ένα ναυάγιο πλοίου της ρωμαϊκής εποχής κοντά στο νησί των Αντικυθήρων το 1901, ο περίτεχνος αρχαίος υπολογιστής, ο οποίος μοιάζει με μαραφέτι σε μέγεθος κουτιού παπουτσιών με γρανάζια και καντράν που έχουν πολλές μικροσκοπικές επιγραφές γραμμένες πάνω τους, μπορούσε να προβλέπει εκλείψεις και να καθορίζει πότε γίνονταν διάφοροι αθλητικοί αγώνες, μεταξύ άλλων λειτουργιών.

    Με την πάροδο των ετών, οι ερευνητές συναρμολόγησαν με επιμέλεια τα πολλά θραύσματα του μηχανισμού των Αντικυθήρων για να καταλάβουν πώς δημιουργήθηκε και πώς θα χρησιμοποιούνταν πριν από 2.000 περίπου χρόνια.


    Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που ταλανίζουν τους επιστήμονες για το μηχανισμό των Αντικυθηρων: Ποιος την κατασκεύασε; Πού ζούσαν; Γιατί τον δημιούργησαν και ποια ημερομηνία έναρξης λειτουργίας είχε; Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων προσδιόρισε αυτή την ημερομηνία «ενεργοποίησης», περιγράφοντας λεπτομερώς τα ευρήματά τους στο διαδίκτυο στις 28 Μαρτίου στη βάση δεδομένων preprint arXiv, ένα διαδικτυακό περιοδικό όπου μπορούν να ανεβαίνουν έρευνες πριν από την αξιολόγηση από ομοτίμους.

    Ωστόσο, επιστήμονες που δεν σχετίζονται με τη μελέτη αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό αυτό, λέγοντας στο Live Science ότι η ημερομηνία έναρξης ήταν πιθανότατα το 204 π.Χ.


    Εύρεση ημερομηνίας έναρξης

    Στο νέο τους έγγραφο, οι ερευνητές προσδιορίζουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι η 22α Δεκεμβρίου 178 π.Χ. ήταν η ημερομηνία έναρξης του μηχανισμού, η οποία είναι η παλαιότερη ημερομηνία στην οποία βασίζονται όλοι οι υπολογισμοί που γίνονται για τον μηχανισμό. Είναι κάτι σαν το απόλυτο μηδέν της θερμοκρασίας στην κλίμακα Κέλβιν.

    Πρώτον, εκείνη την ημέρα υπήρξε μια ηλιακή έκλειψη, η οποία διήρκεσε πάνω από 12 λεπτά. Δεύτερον, η επόμενη ημέρα, η 23η Δεκεμβρίου, ήταν το χειμερινό ηλιοστάσιο, μια σημαντική ημέρα για πολλούς αρχαίους λαούς. Σημειώνουν επίσης ότι η γιορτή των Ισιών – που γιορτάζει την αιγυπτιακή θεά Ίσιδα – γιορταζόταν τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα αυτή την εποχή. Επιπλέον, οι φάσεις της σελήνης ξεκινούσαν στις 22 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους, έγραψε η ομάδα στην εργασία της.


    Αυτός ο συνδυασμός γεγονότων δημιούργησε μια «πολύ σπάνια σύμπτωση» που θα έκανε μια αξέχαστη ημέρα έναρξης, έγραψαν οι ερευνητές. Η ημερομηνία έναρξης “θα πρέπει να είναι πολύ χαρακτηριστική, σημαντική και εύκολα ανιχνεύσιμη”, δήλωσε στο Live Science ο Αριστείδης Βούλγαρης, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας και επικεφαλής της ομάδας Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism-The FRAMe Project.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Είναι πιθανό ότι όποιος κατασκεύασε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων – ένα άλλο άλυτο ερώτημα, με ορισμένους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι ο Αρχιμήδης ήταν ο μηχανικός που κατασκεύασε το μηχανισμό – να ήταν μάρτυρας αυτής της ημέρας και να θυμόταν τα κοσμικά γεγονότα, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι. «Συνήθως, προκειμένου να γίνουν υπολογισμοί του χρόνου, είναι πιο συνηθισμένο να επιλέγεται μια ημερομηνία από το πρόσφατο παρελθόν παρά μια στο μέλλον», έγραψαν οι ερευνητές.

      Αυτή η ημερομηνία έναρξης έχει σημασία, επειδή είναι η ημερομηνία στην οποία θα βασίζονταν όλοι οι υπολογισμοί που χρησιμοποιούν τον μηχανισμό. «Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ένα όργανο μέτρησης, απαιτείται ένα σημείο αναφοράς, πριν από τη διαδικασία μέτρησης», έγραψαν οι ερευνητές στο έγγραφο. Όπως ένα ημερολόγιο που χρειάζεται μια σταθερή ημερομηνία – όπως το 1 μ.Χ. – έτσι και όποιος χρησιμοποιούσε τον μηχανισμό θα χρειαζόταν μια ημερομηνία έναρξης στην οποία θα βασίζονταν όλοι οι υπολογισμοί.


      Η ημερομηνία είναι ένα από τα μυστήρια σχετικά με το μηχανικό θαύμα που μένει να λυθεί. Προηγούμενες έρευνες κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν πολλές από τις επιγραφές και να κατανοήσουν για ποιο λόγο χρησιμοποιούνταν πολλά από τα γρανάζια και τα καντράν. Το 2021, μια ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μοντέλου του μηχανισμού σε υπολογιστή που πιστεύουν ότι είναι ακριβές.


      Οι μελετητές αντιδρούν

      Το Live Science επικοινώνησε με αρκετούς μελετητές που δεν σχετίζονται με την έρευνα για να μάθει τις σκέψεις τους σχετικά με τα ευρήματα της ομάδας. Πολλοί δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν αλλά όσοι απάντησαν ήταν επιφυλακτικοί.

      «Δεν πρόκειται για μια εργασία που θα μπορούσε να αντέξει μια ικανή αξιολόγηση από ομότιμους», δήλωσε ο Alexander Jones, καθηγητής της Ιστορίας των Ακριβών Επιστημών στην Αρχαιότητα στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα με αυτό, που κυμαίνονται από μείζονα ζητήματα έως δευτερεύοντα, τα οποία ωστόσο είναι συμπτώματα της έλλειψης καλής θεμελίωσης στο ευρύτερο πλαίσιο της αρχαίας αστρονομίας και επιστήμης», δήλωσε ο Jones.

      Για παράδειγμα, ο Τζόουνς επεσήμανε ότι αυτή η ημερομηνία έναρξης θα τοποθετούσε τον Κρανίο, μια εποχή που αναγράφεται στον μηχανισμό των Αντικυθήρων και συνδέεται με το κρασί, στον μήνα Φεβρουάριο, ο οποίος «δεν είναι ιδιαίτερα καλός μήνας για ώριμα σταφύλια», είπε ο Τζόουνς.

      Δύο εργασίες που δημοσιεύθηκαν το 2014 έδειξαν ότι η ημερομηνία έναρξης ήταν το 204 π.Χ., πρόσθεσε ο Τζόουνς. Αυτές οι δύο δημοσιεύσεις έδειξαν «ότι η ακολουθία πρόβλεψης των εκλείψεων είχε υπολογιστεί για ένα μοναδικό διάστημα 223 σεληνιακών μηνών που ξεκινούσε το 204 π.Χ.», δήλωσε ο Jones. Αυτό χρονολογήθηκε για να ξεκινήσει στις 12 Μαΐου 204 π.Χ. και να αρχίσει και να τελειώσει με μια σεληνιακή έκλειψη.

      Πηγή: newsbeast
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...