ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

26 Απριλίου 2022

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΔΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΙΝΑ. Η ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΕΛΛΑΔΑ.

 

 

ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΙ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

 

al

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ανακάλυψη των ερειπίων ενός αρχαίου ελληνικού ναού στο Βόρειο Σινά.

Σε ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι η αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε τα ερείπια ενός ναού του Δία στην τοποθεσία Τελ ελ-Φαραμά στο Βόρειο Σινά.

 


Ο Μουσταφά Ουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο, είπε ότι η θέση του ναού προσδιορίστηκε αφού οι ανασκαφείς βρήκαν τα υπολείμματα μιας τεράστιας πύλης στην επιφάνεια της γης στην τοποθεσία Τελ ελ-Φαραμά στο Βόρειο Σινά..

aq

Η πύλη αποτελούνταν από δύο ροζ γρανιτένιες κολόνες, μήκους περίπου 8 μέτρων και πάχους 1 μέτρου ο καθένας, πρόσθεσε ο Ουαζίρι.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, Άιμαν Ασμάουι, είπε ότι ο ναός χτίστηκε από πλίθινο σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα.

Η χιλιόχρονη ελληνική περίοδος στην Αίγυπτο (332 π.Χ. - 641 μ.Χ.) σηματοδοτεί το τέλος της περσικής κυριαρχίας στην Αίγυπτο.  Το 641 μ.Χ. κατελήφθη από τους Άραβες η μεγαλύτερη Ελληνική πόλη της οικουμένης, η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, και από τότε αυτή παραμένει σε κατοχή.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

3 σχόλια:

  1. Η Γερμανία θέλει να εξασφαλίσει τη μεταφορά 20 εκατ. τόνων σιτηρών από την Ουκρανία. Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ΠΑΛΙ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ;
    «Διαφαίνεται ήδη η χειρότερη παγκόσμια επισιτιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών».
    Η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Μίχαελ Τόιρερ, η παραγωγή ωστόσο αναμένεται να μειωθεί κατά 20%, λόγω του πολέμου.
    Ο κ. Τόιρερ δεσμεύτηκε σήμερα σε δηλώσεις του στην Handelsblatt ότι θα εξασφαλιστεί η μεταφορά 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, προκειμένου να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι θα συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό με τους σιδηροδρόμους της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας.
    Λόγω του πολέμου, η θαλάσσια οδός είναι αποκλεισμένη, γεγονός το οποίο εμποδίζει τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα οι τιμές των σιτηρών στην παγκόσμια αγορά να έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά.
    «Διαφαίνεται ήδη η χειρότερη παγκόσμια επισιτιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία θα επηρεάσει κυρίως τους φτωχότερους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», δήλωσε η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Σβένγια Σούλτσε.
    Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι η φετινή συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία αναμένεται να μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το 2021, λόγω της μείωσης των σπαρμένων εκτάσεων.
    Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, επισημαίνεται από το βρετανικό υπουργείο, το οποίο προειδοποιεί ότι η μειωμένη προσφορά από την Ουκρανία θα δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις και θα ωθήσει προς τα πάνω την παγκόσμια τιμή των σιτηρών.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παγκόσμια Τράπεζα: «Έρχεται μεγάλη πείνα την ερχόμενη τριετία».
      Τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2024 θα κρατήσει η άνοδος των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια και αυξάνεται ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού λόγω της ουκρανικής κρίσης και των αντι-ρωσικών κυρώσεων όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων (Commodities Market Outlook).
      Ειδικά για την ενέργεια προβλέπει αύξηση των τιμών ένα επιπλέον (ήδη είναι αυξημένες οι τιμές) 50% μόνο για φέτος.
      Η Παγκόσμια Τράπεζα, που παρέχει δάνεια και επιχορηγήσεις σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ανέφερε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970.
      Επιδεινώνεται, αναφέρει, από τους περιορισμούς στο εμπόριο τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων που επιτείνουν τις ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις σε όλον τον κόσμο.
      «Οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία προκειμένου να αυξήσουν την οικονομική μεγέθυνση στη χώρα τους και να αποφύγουν ενέργειες που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ίντερμιτ Τζιλ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δίκαιη Ανάπτυξη, τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα και τους Θεσμούς.
      Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας φυσικού αερίου και λιπασμάτων και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου. Μαζί με την Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των εξαγωγών καλαμποκιού και στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου.
      Η παραγωγή και εξαγωγή αυτών και άλλων εμπορευμάτων έχει διαταραχθεί μετά την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.
      Ως αποτέλεσμα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πως οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάνω από 50% το 2022 προτού μετριαστούν το 2023 και 2024, ενώ οι τιμές μη ενεργειακών εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων της γεωργίας και των μετάλλων, θα αυξηθούν σχεδόν 20% το 2022 προτού αρχίσουν να μειώνονται.
      Η τράπεζα ανέφερε πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν ελαφρά μόνο και θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον πλέον πρόσφατο μέσο όρο πέντε ετών μεσοπρόθεσμα.
      «Σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, ή επιπρόσθετων (δυτικών) κυρώσεων στη Ρωσία, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερες και πιο ασταθείς απ΄ ό,τι προβλέπεται τώρα», ανέφερε.
      Σε ό,τι αφορά την απόκριση της πολιτικής στην κρίση, η Παγκόσμια Τράπεζα ξεχωρίζει τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις που, όπως αναφέρει, τείνουν να επιτείνουν τις ελλείψεις στην προσφορά και τις αυξήσεις των τιμών, καλώντας αντ’ αυτού για προγράμματα σχολικών γευμάτων, καθώς και μεταβιβάσεις μετρητών και προγράμματα δημόσιας απασχόλησης για ευάλωτες ομάδες.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. Κατασχέθηκε αρχαία μαρμάρινη μπανιέρα από την Ελληνική πόλη της Αφροδισιάδας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Μικράς Ασίας.
    Μια μαρμάρινη μπανιέρα από την αρχαία Ελληνική πόλη της Αφροδισιάδας στη δυτική Ανατολία κατασχέθηκε νωρίτερα τον Απρίλιο από την τουρκική αστυνομία προτού πουληθεί από λαθρέμπορους στη δυτική επαρχία της περιοχής Karacasu του Aydın.
    Το Turkish Archaeo News αναφέρει ότι η μαρμάρινη μπανιέρα 1800 ετών ζυγίζει 1 τόνο και έχει μήκος σχεδόν 6 πόδια. Υπάρχουν ανάγλυφα κεφαλής λιονταριού στη δεξιά και την αριστερή πλευρά της μπανιέρας που αντιπροσωπεύουν δύναμη και εξουσία.
    Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι η μπανιέρα μπορεί να ανήκε σε κρατικό διαχειριστή ή σε πλούσιο επιχειρηματία από την αρχαία Ελληνική πόλη.
    Ο Επαρχιακός Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού Umut Tuncer είπε ότι η μαρμάρινη μπανιέρα είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι που βρέθηκε σε αυτή την πόλη, η οποία χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ.
    Οι Αφροδισιάδες ήταν πλούσιοι
    «Οι άνθρωποι της Αφροδισιάδας ήταν πλούσιοι. Αυτή η μπανιέρα, ηλικίας περίπου 1.800 ετών, είναι ένα από τα σπάνια παραδείγματα στον κόσμο γιατί είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από μάρμαρο», ειπώθηκε.
    «Από όσο γνωρίζουμε, είναι το μόνο παράδειγμα στην Τουρκία. Υπάρχουν μπανιέρες που έχουν δημιουργηθεί με διάφορα στρώματα λάσπης που έχουν βρεθεί στην Τουρκία στο παρελθόν, αλλά αυτή η εντελώς μαρμάρινη κατασκευή εκφράζει στην πραγματικότητα τον πλούτο αυτής της περιοχής και την ευημερία της κοινωνίας. Υπάρχουν ανάγλυφα κεφαλής λιονταριού στη δεξιά και την αριστερή πλευρά της μπανιέρας. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι ανακουφίσεις αντιπροσωπεύουν δύναμη και εξουσία», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος σύμφωνα με τη Hurriyet.
    Αρχαία Ελληνική πόλη της Αφροδισιάδας
    Η αρχαία Ελληνική πόλη της Αφροδισιάδας που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO βρίσκεται περίπου 62 μίλια στην ενδοχώρα από τις ακτές του Αιγαίου και 140 μίλια νοτιοανατολικά της Σμύρνης (Σμύρνη).
    Πήρε το όνομά της από την Αφροδίτη, την Ελληνίδα θεά του έρωτα, που είχε εδώ τη μοναδική λατρευτική της εικόνα, την Αφροδίτη της Αφροδισιάδας.

    Σύμφωνα με τη Σούδα, μια βυζαντινή εγκυκλοπαιδική συλλογή, πριν η πόλη γίνει γνωστή ως Αφροδισίας (περ. 3ος αιώνας π.Χ.), είχε τρία προηγούμενα ονόματα: Lelégōn Pólis (Λελέγων πόλις, «Πόλη των Λέλεγων»), Megálē Pólis (Μεγάλη Πόλις)., “Great City”), και Ninóē (Νινόη).
    Λίγο πριν από το 640 μ.Χ. στην Ύστερη Αρχαιότητα, όταν ήταν εντός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η πόλη μετονομάστηκε σε Σταυρόπολη.
    Ο Ναός της Αφροδίτης ήταν το επίκεντρο της πόλης, αλλά ο χαρακτήρας του κτιρίου άλλαξε όταν έγινε χριστιανική βασιλική. Οι Αφροδίσιοι γλύπτες έγιναν διάσημοι και επωφελήθηκαν από την άφθονη προσφορά μαρμάρου κοντά.
    Στον αρχαίο χώρο υπάρχει ένα όμορφο αμφιθέατρο που πρέπει να ήταν το σκηνικό για σπουδαίες παραστάσεις πολιτισμού και τεχνών.
    Υπάρχει επίσης ένα αρχαίο στάδιο μήκους 270 μέτρων. Με 30 σειρές καθισμάτων σε κάθε πλευρά και γύρω από κάθε άκρο, θα είχε μέγιστη χωρητικότητα περίπου 30.000 θεατών.
    Καθώς το στάδιο είναι πολύ μεγαλύτερο και δομικά πιο εκτεταμένο ακόμη και από το Στάδιο των Δελφών, είναι πιθανώς ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια του είδους του στη Μεσόγειο.
    Σαρκοφάγοι ανακτήθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες, τις περισσότερες φορές διακοσμημένες με σχέδια που αποτελούνταν από γιρλάντα και κίονες. Βρέθηκαν επίσεις παραστάσεις που δείχνουν φιγούρες ανθρώπων, πτηνών και ζώων πλεγμένες σε φύλλα άκανθου.
    https://youtu.be/shMtxOFNuEQ
    https://arxaia-ellinika.blogspot.com/2022/04/arxaia-marmarini-mpaniera-elliniki-poli-afrodisiadas.html
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...