Τουρκία: Θα ακουστούν οι πρώτες προσευχές του Ραμαζανιού μετά από 88 χρόνια στην Αγία Σοφία. ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΕΡΟΧΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΓΕΙ.
«Εκτός από την αύξηση της συχνότητας λύσης του γάμου (του ποσοστού δηλαδή των ζευγαριών που παντρεύτηκαν μετά το 1970 και πήραν διαζύγιο), αυξάνεται στις νεότερες γενεές και το ποσοστό των ατόμων που δεν παντρεύονται (καθώς και αυτών που δεν κάνουν παιδιά), οι εκτός γάμου γεννήσεις και τα ζευγάρια που επιλέγουν το Σύμφωνο Συμβίωσης».
Στη χώρα μας τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 παίρνουν διαζύγιο 550-900 στους 10.000 γάμους. Η ένταση αυξάνεται προοδευτικά στη συνέχεια: 2.200-2.500 γάμοι στη δεκαετία του 2000 και περισσότεροι από 2.500 στους 10.000 γάμους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.
Ταυτόχρονα, η αύξηση της έντασης του διαζυγίου (αλλά και η αύξηση των γεννήσεων εκτός γάμου όπως επίσης και των δεύτερων γάμων) έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τόσο των μονογονεϊκών οικογενειών όσο και των παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένειες με έναν θετό και έναν βιολογικό γονέα.
Επομένως, οι οικογενειακές δομές στη χώρα μας διαφοροποιούνται όλο και περισσότερο από αυτές του παρελθόντος. Η μικρή σε μέγεθος πυρηνική οικογένεια που προκύπτει από γάμο συνεχίζει να επικρατεί μεν αλλά και νέα οικογενειακά πρότυπα αναδύονται απαιτώντας νέες προσεγγίσεις σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση των προτεραιοτήτων στη διαμόρφωση της όποιας δημογραφικής πολιτικής».
Τα προαναφερθέντα αποτελούν αποτελέσματα έρευνας του Δρ. Δημογραφίας κ. Γιώργου Κοντογιάννη, και παρατίθενται στο 8ο ψηφιακό τεύχος της σειράς «FlashNews» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ (και υλοποιούμενου από τον ΕΛΚΕ του Παν. Θεσσαλίας) ερευνητικού Προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα».
Από την ανάλυση των δεδομένων αναφέρει ο ερευνητής, διαπιστώνουμε ότι η ένταση του διαζυγίου αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι γάμοι να οδηγούνται στη λύση τους.
Έτσι, στη χώρα μας, ενώ χώρισε το 10% των ζευγαριών που παντρεύτηκαν το 1972, έλυσε τον γάμο του το 17% αυτών που παντρεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, και είναι πολύ πιθανόν να πράξει το ίδιο το 30% των ζευγαριών που παντρεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Ο κ. Κοντογιάννης αναφερόμενος και στο συναινετικό διαζύγιο διαπιστώνει ότι από τη θέσπισή του (το 1983) και μετά αυτό κατέστη ιδιαίτερα σύνηθες, καθώς το ειδικό τους βάρος αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα τα συναινετικά διαζύγια να αποτελούν πλέον το 59-82% του συνόλου την περίοδο 1984-2017.
Η ταχύτατη δε αύξηση των δεικτών – αλλά και της μέσης διάρκειας γάμου κατά τη λύση του τις περιόδους 1979-1981 και 1984-1988 επισημαίνει, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (ν. 868/1979 και 1329/1983) που διευκόλυνε το διαζύγιο και επέτρεψε τη μαζική λύση γάμων που ήταν ουσιαστικά για πολλά έτη «νεκροί».
Για να καταλήξει μεταξύ άλλων τονίζοντας:
«Στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφονται σημαντικές αλλαγές και
τάσεις σύγκλισης με τις χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης: εκτός από την
αύξηση της συχνότητας λύσης του γάμου (του ποσοστού δηλαδή των ζευγαριών που
παντρεύτηκαν μετά το 1970 και πήραν διαζύγιο), αυξάνεται στις νεότερες γενεές
και το ποσοστό των ατόμων που δεν παντρεύονται (καθώς και αυτών που
δεν κάνουν παιδιά), οι εκτός γάμου γεννήσεις και τα ζευγάρια που επιλέγουν το
Σύμφωνο Συμβίωσης.
Επομένως, οι οικογένειες στη χώρα μας διαφοροποιούνται όλο και περισσότερο από αυτές του παρελθόντος απαιτώντας νέες προσεγγίσεις σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση των προτεραιοτήτων στη διαμόρφωση της όποιας δημογραφικής πολιτικής».
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Κύρτσος: «Στις επόμενες εκλογές ο Κ.Μητσοτάκης θα χάσει και την πρωθυπουργία και την ηγεσία της ΝΔ».
ΑπάντησηΔιαγραφή«Ο λαός δεν ανέχεται μια κυβέρνηση που "παίζει" με τα λόμπι και τα μεγάλα συμφέροντα».
O ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος προέβλεψε ότι στις επόμενες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χάσει και την πρωθυπουργία, αλλά και την ηγεσία της ΝΔ.
«Έχουμε ένα πρόβλημα με τον Μητσοτάκη. Αυτή τη στιγμή είναι πολιτικά απομονωμένος στην Ευρώπη κι αυτό το βλέπω και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Υπάρχει συρρίκνωση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς κι αυτό μειώνει την επιρροή του Μητσοτάκη. Στις επόμενες εκλογές εκτιμώ πως θα χάσει και την πρωθυπουργία και μάλλον θα χάσει και την ηγεσία της ΝΔ», είπε ο Γ.Κύρτσος.
«Δεν νομίζω πως μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μαζέψει την πτώση της ΝΔ που καταγράφεται και δημοσκοπικά», δήλωσε Στο Κόκκινο 105.5 ο Γιώργος Κύρτσος.
«Δεν μαζεύεται για δυο λόγους: Πρώτον γιατί η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, είναι μια πολυδιάστατη κρίση. Ξεκίνησε με την πανδημία, μετά πήγαμε στην νέα ενεργειακή κρίση, είχε χαθεί ο έλεγχος της οικονομίας, όπως είχα επισημάνει πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Τώρα ήρθε και ο λογαριασμός του πολέμου και βλέπω μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Το δεύτερο και πιο σημαντικό, είναι πως ο λαός μπορεί να συγχωρέσει μια κυβέρνηση που δεν τα καταφέρνει σε τόσο κρίσιμες συνθήκες. Δεν νομίζω όμως πως μπορεί να ανεχθεί μια κυβέρνηση που στέλνει μηνύματα πως παίζει με λόμπι, με μεγάλα συμφέροντα κλπ», σημείωσε ο κ. Κύρτσος, προσθέτοντας πως «χαρακτηριστικά είναι όσα συμβαίνουν με τους λογαριασμούς ενέργειας, τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ενέργειας, όλα αυτά δηλαδή που ο κ. Μητσοτάκης κάνει πως δεν βλέπει. Έχει διπλό πρόβλημα λοιπόν η κυβέρνηση. Αποτελεσματικότητας και πολιτικού ήθους».
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, «υπάρχει μια πολιτική μπλόφα από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη. Από τη μια, παίζει σκληρά με το λόμπι του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και από την άλλη υποκρίνεται πως περιμένει ρυθμίσεις για το φυσικό αέριο και γενικότερα για την ενέργεια, σε επίπεδο ΕΕ. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένει τις αποφάσεις της ΕΕ, οι οποίες θα είναι γενικές και σε ένα πλαίσιο συμβιβασμού. Άλλες χώρες έχουν βρει λύσεις εθνικές, αφού δεν δέχονται τις γενικές λύσεις. Για αυτό έχουμε χάσει τον λογαριασμό και σαν νοικοκυριά και σαν οικονομία».
Ζ.Π.
Ευάγγελος Βενιζέλος του ΚλεφτοΠΑΣΟΚ: «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι χώρος εξορύξεων (ίσως υπονοεί ότι το Αιγαίο είναι χώρος μόνο για να λούζονται οι ανώμαλοι)».
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο OT FORUM «Ένας κόσμος που αλλάζει» υποστήριξε… ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη», μίλησε για συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και «έδειξε» επί της ουσίας συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.
Χαρακτήρισε δε την Τουρκία «σημείο ανάσχεσης της ρωσικής πυρηνικής απειλής» που «θέλει βαθμούς ελευθερίας» σε σχέση με τη Δύση γιατί «η Τουρκία αλλού συγκλίνει και αλλού συγκρούεται με τη Ρωσία». «Η Τουρκία δεν κάνει κάποια πρωτοτυπία» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας το ρόλο που διαδραματίζει αυτή την περίοδο η Άγκυρα στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Πρόσθεσε ότι είναι πλεονέκτημα η γεωγραφική θέση της Ελλάδας «από πίσω» από την Τουρκία καθώς «είμαστε στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Ευρωζώνης, σε σχέση με την Τουρκία».
«Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη»
«Άρα πρέπει τώρα να λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου το θέμα της οριοθέτησης (σ.σ. των θαλάσσιων ζωνών)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μια θέση στη Μεσόγειο», είναι «παράκτια χώρα», ενώ συμπλήρωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη» αλλά «δεν είναι και χώρος εξορύξεων».
Ανέφερε δε, ότι στο Αιγαίο η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από έξι μίλια αιγιαλίτιδα ζώνη ενώ τόνισε ο κ. Βενιζέλος ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε έξι εμείς και δώδεκα μίλια η Τουρκία. Εκεί μπορούμε να τα επεκτείνουμε», δείχνοντας έτσι το είδος μιας συμφωνίας – συμβιβασμού (win – win) Αθήνας και Άγκυρας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι αίρεται οποιαδήποτε ταλάντευση και αμφιβολία του προσανατολισμού της Ελλάδας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια δυτική χώρα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι είμαστε στο «θερμό πρόλογο ενός νέου ψυχρού πολέμου», υπογραμμίζοντας ότι ο σημερινός πόλεμος δεν είναι ένας πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά είναι ένας «πόλεμος δι’ αντιπροσώπων» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ουσιαστικά της Δύσης και της Ανατολής.
Ο κ. Βενιζέλος έβαλε στην εξίσωση αυτή και την Κίνα, λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν θα τελειώσει με μια εκεχειρία ή μια συμφωνία για ουδετερότητα της Ουκρανίας» και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ανάλυσής του τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της άμεσης εξεύρεσης λύσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία έχει δύσκολη γεωγραφική θέση και είναι καταδικασμένη να είναι στη Δύση».
Ζ.Π.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΕΛΛΗΝΕΣ, ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΚΟΛΑΣΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ".
ΑπάντησηΔιαγραφή«Να προετοιμαστούμε για παρατεταμένη αστάθεια» είπε στην Κ.Σακελλαροπούλου ο Κ.Μητσοτάκης.
Στην ομολογία ότι έρχεται ένας πραγματικός «Αρμαγεδδώνας» λόγω των κυρώσεων που ψήφισε και ο ίδιος κατά της Ρωσίας προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός στο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει προετοιμασία για μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας καθώς δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία για το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποσοστά πληθωρισμού τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στον οικονομικό τομέα, είναι ήδη ορατές σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.
Εκτίμησε ότι η γενεσιουργός αιτία της κρίσης είναι πρωτίστως η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει δυστυχώς και τις τιμές του ηλεκτρισμού.
Με την κυβέρνηση όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει ψηφίσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να έχει γίνει πλέον «μη φιλική» χώρα προς τη Ρωσία.
Παράλληλα ο Κ.Μητσοτάκης όπως όλα δείχνουν δεν θα δεχθεί το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλι, αλλά θα αγοράσει το πανάκριβο αμερικανικό LNG.
«Το μυαλό μας αυτή την περίοδο πρόσθεσε, είναι στους χαμηλοσυνταξιούχους και σε αυτούς που μένουν στο νοίκι», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στους πολίτες όπως ήταν και σε όλη την διάρκεια των δυσκολιών που δεν ήταν λίγες, όπως είπε. Απαρίθμησε τα μέτρα για την ακρίβεια που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρά τις προτροπές της αντιπολίτευσης για «να τα δώσουμε όλα τώρα», η κυβέρνηση κρατά δυνάμεις και εφεδρείες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής σε οποιοδήποτε φαινόμενο αισχροκέρδειας.
«Θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα του νόμου. Επιβάλλονται ήδη πρόστιμα πολύ υψηλά σε όσους βλέπουν σε αυτή την κρίση μία ευκαιρία για πρόσκαιρο πλουτισμό. Αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αλλά πλάτη πρέπει να βάλουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και γι’ αυτό προσδιόρισα με απόλυτη σαφήνεια ότι τα όποια υπερκέρδη υπάρχουν από την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει ουσιαστικά να επιστραφούν στους πολίτες μέσω μίας έκτακτης φορολόγησης ύψους 90%. Αναμένουμε από τη ΡΑΕ, η οποία είναι και η μόνη που γνωρίζει πλήρως τη λειτουργία της αγοράς, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις της εντός του επόμενου μήνα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ζ.Π.
Άδωνις Γεωργιάδης: Καλύτερα να ξεπαγιάσουμε, παρά να πληρώσουμε σε ρούβλια.
Διαγραφή«Το ρούβλι είναι το νόμισμα-σύμβολο του σοβιετικού κομουνισμού. Είναι συνδεδεμένο με τα γκουλάγκ, τις διώξεις των αντιφρονούντων και τις σοβιετικές επεμβάσεις σε ξένες χώρες. Καλύτερα να ξεπαγιάσουμε παρά να πληρώνουμε το φυσικό αέριο σε ρούβλια, όπως ζητάει ο Πούτιν».
«Ο Τσάρος έκανε λάθη και έτσι πήραν την εξουσία οι μπολσεβίκοι. Το ρούβλι είχε χάσει την αξία του και τότε, όπως και τώρα με την εισβολή του Πούτιν… Και σε κάθε περίπτωση έχουμε σήμερα τον δικτάτορα που εκβιάζει τη Δύση με το πετρέλαιο και το ρούβλι. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη».
Ζ.Π.
Κύρτσος: Μπροστά στην κομπίνα του φυσικού αερίου η υπόθεση Κοσκωτά ήταν απλές οδοντόκρεμες…
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου:
Από τέλη δεκαετίας του 70 στη δημοσιογραφία,
από το 1984 με ρόλο στο δημόσιο βίο,
δεν έχω δεί κομπίνα σαν και αυτή που στήθηκε με «αεριούχους»
Υπερκέρδη δισεκ.
Οικονομικά βάρη για εκατ. πολίτες.
Ανυπολόγιστη ζημιά για οικονομία.
Υπόθεση Κοσκωτά, στήσιμο έργων… απλές οδοντόπαστες.
Ζ.Π.
Ο κ. Γενικός της γερμανικής πετροχημικής BASF Μάρτιν Μπράντερμουλερ σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, είπε οτι σε μακροπρόθεσμης παύσης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία, η Γερμανία θα υποστεί μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. "Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη χειρότερη κρίση της γερμανικής οικονομίας από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", δήλωσε ο Μπρουντεμίλερ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά τη γνώμη του, αυτό θα απειλήσει την ύπαρξη, ιδίως, πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα.
Ο επικεφαλής της BASF αντιτάχθηκε στο μποϊκοτάζ των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία. "Θέλουμε να καταστρέψουμε ολόκληρη την οικονομία μας με τα μάτια ανοιχτά; Όλα όσα δημιουργήσαμε εδώ και δεκαετίες; Πιστεύω ότι ένα τέτοιο πείραμα θα ήταν ανεύθυνο", ανέφερε.
Οι τιμές της ενέργειας επηρεάζουν το κόστος όλων των αγαθών, οπότε ο επικεφαλής της BASF φοβάται μείωση της παραγωγής όχι μόνο για τις επιχειρήσεις του ομίλου, αλλά και για άλλους κλάδους. "Παράγουμε προϊόντα που βρίσκονται στην αρχή της αλυσίδας ", εξήγησε ο Brudermüller. Η BASF είναι μια γερμανική πετροχημική εταιρεία και ο μεγαλύτερος χημικός κατασκευαστής στον κόσμο με τμήματα που λειτουργούν σε 90 χώρες. Οι πωλήσεις της BASF το προηγούμενο έτος ανήλθαν σε 78,6 δισ. Δολλάρια
Ζ.Π.
Η ισοτιμία του δολαρίου κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας έπεσε κάτω από τα 81 ρούβλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αμερικανικό νόμισμα έχασε το 3,45% της αξίας του πέφτοντας στα 80,33 ρούβλια. Το ευρώ παρουσίασε και αυτό απώλειες 0,5% και ανήλθε σε 92,03 ρούβλια.
Οι «επενδυτές» των διεθνών αγορών» βλέπουν με αγωνία την ενίσχυση του ρωσικού ρούβλιου που παρά τις δυτικές κυρώσεις έχει ανακτήσει πλήρως ότι έχασε με την επιβολή των «συντριπτικών» κυρώσεων και τονίζουν εότι το ποσοστό πληθωρισμού της Ρωσίας είναι χαμηλότερο από ό,τι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ο Αλεξέι Αντόνοφ, επικεφαλής αναλυτής της «Alor Broker», πιστεύει ότι η ενίσχυση του ρουβλιου, η οποία έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες, θα συνεχιστεί. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το δολάριο ότι θα μπορούσε να κοστίζει 50 έως και 30 ρούβλια.
Ζ.Π.
1η Απριλίου 1955 .Οι Έλληνες της Κύπρου, ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό, και αγωνίστηκαν για Απελευθέρωση, Αυτοδιάθεση και Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ όρκος των μελών της ΕΟΚΑ
«Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας Τριάδος ότι: 1. Θα αγωνισθώ με όλας μου τας δυνάμεις δια την απελευθέρωσιν της Κύπρου από τον Αγγλικόν ζυγόν, θυσιάζων και αυτήν την ζωήν μου.
2. Δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα υπό οιονδήποτε πρόσχημα παρά μόνον όταν διαταχθώ υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως και αφού εκπληρωθή ο σκοπός του αγώνος.
3.Θα πειθαρχήσω απολύτως εις τας διαταγάς του Αρχηγού της Οργανώσεως και μόνον τούτου.
4. Συλλαμβανόμενος θα τηρήσω απόλυτον εχεμύθειαν τόσον επί των μυστικών της Οργανώσεως όσον και επί των ονομάτων των συμμαχητών μου, έστω και εάν βασανισθώ δια να ομολογήσω.
5. Δεν θα ανακοινώ εις ουδένα διαταγήν της Οργανώσεως ή μυστικόν το οποίον περιήλθεν εις γνώσιν μου παρά μόνον εις εκείνους δι' ους έχω εξουσιοδότησιν υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως.
6. Τας πράξεις μου θα κατευθύνη μόνον το συμφέρον του αγώνος και θα είναι απηλλαγμέναι πάσης ιδιοτέλειας ή κομματικού συμφέροντος.
7. Εάν παραβώ τον όρκον μου θα είμαι ΑΤΙΜΟΣ και άξιος πάσης τιμωρίας».
Ζ.Π.
Πρόεδρος Πακιστάν: "Έλαβα μια απειλητική επιστολή από τις ΗΠΑ για την άρνησή μου να δημιουργήσω στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο πακιστανικό έδαφος". ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Καν αποκάλυψε ότι δέχθηκε απειλές από την Ουάσιγκτον να ανατρέψει την κυβέρνησή του, ιδίως ισχυριζόμενος ότι αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση, ο Πακιστανός πρωθυπουργός είπε: «Ανακοινώνω στον λαό ότι έλαβα μια απειλητική επιστολή από τις ΗΠΑ», προσθέτοντας: «Οι ΗΠΑ απείλησαν να ανατρέψουν την κυβέρνησή μου επειδή αρνήθηκαν να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ. το χώμα μας. »
Ο Ίμραν Καν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει την αντιπολίτευση «τονίζοντας ότι θα έπαιζε το παιχνίδι μέχρι το τέλος και θα περιμένει μέχρι την Κυριακή για να δει τι θα φέρει η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο».
Σημείωσε ότι δεν θα υποκύψει σε κανέναν.
«Δεν θα επιτρέψω στον λαό μου να υποκύψει σε κανέναν και δεν θα επιτρέψω ποτέ στην αντιπολίτευση να πετύχει», είπε.
Και για να συνεχίσει: «Κατά τη διάρκεια του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, το Πακιστάν ταπεινώθηκε. Έβλεπα πώς η χώρα μας που είχε ανέβει σε ανταγωνιστικό επίπεδο σε σύγκριση με πολλές χώρες, κατέρρευσε στη συνέχεια σε ένα εξευτελιστικό επίπεδο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο».
Η ομιλία του Πακιστανού Πρωθυπουργού παρενέβη μετά την έναρξη των συνεδριάσεων συζήτησης στη Βουλή για την ψήφιση πρότασης μομφής για τον ίδιο, η ψηφοφορία που αναβλήθηκε για την ερχόμενη Κυριακή.
Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Κασέμ Χαν Σούρι, αιτιολόγησε την αναβολή για να μπορέσει να συζητήσει άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης πριν εξετάσει την ψήφο δυσπιστίας.
Σημειώστε ότι η κυβέρνηση του Χαν αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη απειλή από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ανακοίνωσαν την Τετάρτη την πρόθεσή τους να εξαπολύσουν επίθεση κατά των δυνάμεων ασφαλείας στις αρχές του μήνα του Ραμαζανιού.
Ζ.Π.