ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

20 Απριλίου 2022

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟΥ «Moskva» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΤΥΠΟΥ Neptune ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ Bayraktar;

 

 

 

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ "ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ" ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ. Viral έγινε το #CoolAunt: Γυναίκες θέλουν να είναι «κουλ θείες» και όχι να κάνουν τα δικά τους παιδιά.

 


ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΔΟΥΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ.



 

 

 

 


https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/vythisi-katadromikou-moskva-gia-egklimatika-lathi-stin-epixeirisiaki-sxediasi-katigoreitai-i-igesia-tou-rosikou-naytikou/

 

Η βύθιση του βαρέως καταδρομικού, και ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ”Moskva” έχει φέρει δριμεία κριτική στην ηγεσία του ρωσικού Ναυτικού με ένα από τα πρώτα μέτρα να είναι η έκδοση διαταγής για την διατήρηση απόστασης κάθε σκάφους του ρωσικού ναυτικού σε απόσταση 200 ν.μ. από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στα δυτικά.

Η ηγεσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δυστυχώς φαίνεται να προέβη σε σειρά λαθών που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί το βαρύ καταδρομικό από χτύπημα, όπως όλα δείχνουν, ουκρανικής κατασκευής πυραύλων τύπου Neptune.

Έναν πύραυλο που θα άξιζε να δει (όπως σας έχουμε ξανα-αναφέρει στο pronews.gr) το ΠΝ για επάκτια άμυνα εφόσον είναι αποκλεισμένη η ρωσική αγορά, για ένα φθηνό και εξελιγμένο σύστημα.

 

Η θαλασσοταραχή όπως φαίνεται έπαιξε και αυτή τον ρόλο της αλλά δεν αρκούσε μόνο αυτή για να επιβεί το μοιραίο.

Η έλλειψη τόσο αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας/συλλογής πληροφοριών Il-38 όσο και αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης τύπου BERIEV A-50/-100 ήταν καθοριστική για να μην εντοπιστεί εγκαίρως η συστοιχία επάκτιων πυραύλων του ουκρανικού ναυτικού ώστε να παράσχει την απαραίτητη ενημέρωση.

Καθοριστική επίσης ήταν και η απουσία συνοδών σκαφών, κάτι που είναι παράλογο τόσο για την προστασία που απαιτείται για στόχο τέτοιου μεγέθους, αλλά και λόγο της απόστασης από τις ουκρανικές ακτές που δεν ξεπερνούσε τα 65 ν.μ., κάτι που σημαίνει ότι με την ταχύτητα του ουκρανικού πυραύλου ουσιαστικά είχαν πολύ λίγο χρονικό διάστημα για να αναχαιτιστεί η απειλή.

Τελικά όλα όσα δεν έπρεπε να πάνε στραβά, πήγαν με το αποτέλεσμα να πρέπει να βάλει σε σκέψεις και την ηγεσία του ΠΝ εδώ.

Η θαλασσοταραχή έδωσε το αίσθημα ασφαλείας στο ρωσικό πολεμικό που μαζί με την απόσταση των 65ν.μ. (μια απόσταση όσο Πειραιάς-Τήνος) πίστεψε ότι κανένα αντιπλοϊκό βλήμα δεν θα μπορούσε να τους απασχολήσει.

Η αναφορά δε για «κενό στην εκπομπή των ρωσικών ραντάρ» που αφήνουν να εννοηθεί οι δυτικοί έδωσαν πιθανόν το παράθυρο ευκαιρίας για βολή των δύο Neptune, ένα βλήμα νέας γενιάς που έκανε χρήση του αδρανειακού συστήματος ναυτιλίας για την πτήση του, με κλειστό ραντάρ και λήψη δεδομένων από τα περιφέροντα drone Bayraktar.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι από την πτήση των 3 λεπτών, με προφίλ sea skimming που βοηθά όταν υπάρχει κακός καιρός στην θάλασσα, με κλειστό το ραντάρ των πυραύλων απέμεναν 12 δευτερόλεπτα (τόσο αρκούσε για το τελικό χτύπημα το άνοιγμα των ραντάρ των Neptune) που ήταν πάρα πολύ λίγο για να ενεργοποιηθούν τα αντιπυραυλικά συστήματα του ”Moskva” (τα οποία ήταν παλαιότερης τεχνολογίας).

Αυτά τα 12 βασανιστικά δευτερόλεπτα σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μάλιστα καταγραφεί σε βίντεο από στις κάμερες ασφαλείας που καλύπτουν περιμετρικά το πλοία και έχει διασωθεί καθώς αφαιρέθηκε ο σκληρός δίσκος στην διάρκεια της προσπάθειας ρυμούλκησης, κάτι που σημαίνει ότι το ρωσικό επιτελείο επιβεβαίωσε αυτό που γνώριζε από δορυφορικές φωτογραφίες (η έλλειψη UAV, ΑΦΝΣ δεν έδινε ικανότητα μετάδοσης των δεδομένων real-time).

Αυτό όμως που είναι από τα πιο σημαντικά είναι και η έλλειψη στολίσκου συνοδείας που θα επέτρεπε τόσο το κλείσιμο των ραντάρ του καταδρομικού για λόγους συντήρησης (δεν μπορούν να λειτουργούν συνεχώς επί μέρες) και να συμπληρώνουν μια διαστρωματική αεράμυνα για την αποφυγή και επιθέσεων κορεσμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε ότι αφορά το δικό μας ΠΝ σε ασκήσεις έχει δει ότι δύο φρεγάτες μπορούν να αναχαιτίσουν μαζί 7 αντιπλοϊκούς πυραύλους μόνο, ενώ το ΤΝ με αντίστοιχα δεδομένα έχει αποφασίσει να δημιουργήσει στολίσκο προστασίας για το ANADOLU αποτελούμενο από 2 σκάφη επιφανείας και ένα υποβρύχιο σε καιρό ειρήνης και από 5 σκάφη και 2 υποβρύχια σε καιρό επιχειρήσεων για να το συνοδεύουν όταν αποπλέει.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι Αμερικανοί είναι γνώστες των νέων εξελίξεων και γνωρίζουν ότι ακόμα και τα πολύτιμα αεροπλανοφόρα τους είναι επικίνδυνα σε επιθέσεις κορεσμού ειδικά όταν αναφερόμαστε σε υπερηχητικούς πυραύλους όπως οι Oniks ή οι  P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck) του Μέγας Πέτρος.

Οι κλειστές θάλασσες είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα περιβάλλοντα και οι νέες πυραυλικές εξελίξεις με το ”Moskva” το απέδειξαν…

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

2 σχόλια:

  1. Η Ουκρανία έτοιμη να πλήξει με πυραύλους Neptune την γέφυρα της Κριμαίας.
    «Θα το κάνουμε όταν περνάει από πάνω της ρωσικό κονβόι».
    Ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Ρομανένκο, δήλωσε σε συνέντευξή του στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Κίεβο θα «χτυπήσει με πυραύλους NEPTUNE την γέφυρα της Κριμαίας όταν μια φάλαγγα ρωσικών στρατευμάτων θα διέρχεται από αυτήν».
    Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματικό, ένα τέτοιο γεγονός θα συμβεί στο «εγγύς μέλλον».
    «Δεν είναι ακόμη ώρα να χτυπήσουμε την ρωσική γέφυρα. Μέχρι στιγμής, οι Ρώσοι έχουν τρομερά σχέδια για την Ν.Ουκρανία. Αλλά θα έρθει η ώρα τους», είπε ο ίδιος.
    “Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία απειλεί να επιτεθεί στην Κριμαία και να καταστρέψει τη γέφυρα που τη συνδέει με τη Ρωσία.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ Bayraktar ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ή ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΑΚΟΜΗ;
    Αγώνα δρόμου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα που εκδηλώνεται με τη χρήση UAV’s στο Αιγαίο, κάνουν το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Αμυνας και τα επιτελεία.
    Η λύση που προκρίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», δεν είναι μονοδιάστατη, αλλά «εξετάζονται πολλαπλές απαντήσεις». Μάλιστα έχουν αναλυθεί και η επιτυχημένη δράση των τουρκικών Bayraktar στην Ουκρανία αλλά και οι αυξημένες πωλήσεις και παραγγελίες.
    Υπό αυτά τα δεδομένα το ελληνικό «Πεντάγωνο» (που είναι τετράγωνο) μελετά συστηματικά αλλά και με ταχύτητα λύσεις σε πολλά επίπεδα. Δηλαδή και αγορά τεχνολογικά προηγμένων UAV’s για να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα πλεονεκτήματά τους στον τομέα της επιτήρησης και μάλιστα με οικονομικό τρόπο και την προμήθεια συστήματος αντιμέτρων (αντί UAV’s) και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μη επανδρωμένων συστημάτων «Πήγασος», ενδεχομένως και με προσθήκη όπλων, αλλά και με την παραγωγή νέου ελληνικού drone.
    Τέλη Απριλίου
    Το νέο ελληνικό μη επανδρωμένο αερόχημα, το πρόγραμμα «Αρχύτας» – το οποίο ύστερα από δύο χρόνια θα μπει σε γραμμή παραγωγής από την ΕΑΒ στην Τανάγρα -, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η σχεδίαση του ελληνικού drone θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΑΒ. Η δε πρώτη πτήση του υπερσύγχρονου VTOL UAV αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο χρόνια.
    Και τότε θα τεθεί σε λειτουργία η γραμμής παραγωγής για να παραδίδονται τα πρώτα στις Ενοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται δε για ένα πρωτοποριακό UAV αφού θα μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, με συστήματα που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στον χώρο των drones. Για την υλοποίηση αυτού του υπερσύγχρονου UAV, που θα ενισχύσει την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, συμπράττουν η ΕΑΒ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
    Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται και ο εκσυγχρονισμός των ελληνικής κατασκευής UAV’s «Πήγασος» που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Ανάμεσα στα άλλα οι επιτελείς μελετούν και την προσθήκη όπλων σε κάποια απ’ αυτά ώστε να γίνουν επιχειρησιακά με περισσότερες δυνατότητες.
    Το τρίτο σημείο στο οποίο επικεντρώνονται το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ είναι και η απόκτηση νέων UAV’s προηγμένων δυνατοτήτων. Εχει δρομολογηθεί η αγορά 3 αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9, ενώ δεν αποκλείεται να ανανεωθεί η ενοικίαση των δύο ισραηλινών Heron. Eπιπλέον, εντός του Μαΐου αναμένεται να ενσωματωθούν στις ελληνικές φρεγάτες 5 μη επανδρωμένα ελικόπτερα που απέκτησε το Πολεμικό Ναυτικό.
    Συστηματική είναι η δουλειά που γίνεται στα επιτελεία και για να αποκτηθεί ένα σύστημα αντί drones και αντί UAV’s ώστε να ανακοπεί η τουρκική παραβατικότητα με τα δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτει η Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετώνται πολλά συστήματα και στο ΓΕΕΘΑ γίνονται πολλές παρουσιάσεις.
    Επιδίωξη είναι να αποκτηθεί ένα σύστημα που σίγουρα θα είναι σε θέση να κρατάει… μακριά τα τουρκικά drones. Ανάμεσα στις πιο βασικές λειτουργίες ενός τέτοιου συστήματος είναι να «τυφλώνει» τα ηλεκτρονικά συστήματα των εχθρικών drones και μια δεύτερη να τα βγάζει εκτός πορείας. Θεωρείται βέβαιο ότι αυτό που θα αποκτηθεί θα τα διαθέτει και τα δύο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...