ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

05 Απριλίου 2022

5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1822 ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ. ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΛΑΝΙΟΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

 

Λαγός του ακροαριστερού ανθύπατου Τζέφρυ Πάιατ ο Μπογδάνος. Σκοπεύει  α κόψει ψήφους από το κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα», εξέλιξη που εξυπηρετεί τον Μητσοτάκη. Πέφτουν οι μάσκες και οι πάντες στρέφονται κατά του Η. Κασιδιάρη. Οι τελευταίες ημέρες του Μητσοτάκη.

 


2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1822, ΠΑΣΧΑ, ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ, ΣΤΗΝ ΧΙΟ







Το Κάβο Μελανιός ή  Μαύρος γκρεμός, σύγχρονες ονομασίες του ακρωτηρίου Μέλαινα Άκρα  των αρχαίων.




60.000 Έλληνες Χιώτες πουλήθηκαν σαν σκλάβοι  στα σκλαβοπάζαρα των τούρκων  


Σκλαβοπάζαρο  Ελλήνων  σκλάβων στην  Κωνσταντινούπολη. 

Πίνακας  του σκωτσέζου ζωγράφου και ποιητή  εκτέθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1838.

William Allan (1782–1850)  Ουίλιαμ Άλλαν (1782-1850)  National Galleries of Scotland, Scottish National Gallery




Την Τετάρτη 5 Απριλίου του 1822 βγάζει ανακοίνωση ο Καρά Αλής, πως όσοι Χιώτες παραδώσουν τα όπλα τους και επιστρέψουν στην πόλη, θα αφεθούν ελεύθεροι (αμνηστία). Μάλιστα εξασφάλισαν οι Τούρκοι και επιστολή του φυλακισμένου Μητροπολίτη και των Δημογερόντων, η οποία ανέφερε τις ειλικρινείς προθέσεις των Τούρκων. 

Οι πρόξενοι της Αγγλίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας ανέλαβαν να μεταφέρουν την πρόταση στους Χιώτες και να τους πείσουν. Οι Χιώτες εμπιστεύθηκαν τους πρόξενους και άρχισαν να επιστρέφουν και να παραδίδουν τα όπλα τους. Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Τούρκοι αθέτησαν το λόγο τους και άρχισαν να σφάζουν όσους κατέβαιναν στην πόλη. Η μεγάλη σφαγή συνεχίστηκε και στην κεντρική Χίο (Βροντάδο, Πιτυός, Θυμιανά και μετά Βορειόχωρα). 

 Κάποιοι  Έλληνες διασώζονται στα ξένα προξενεία, συνήθως όμως έναντι μεγάλης αμοιβής.
Ο Άγγλος πρόξενος έχει τοποθετήσει στην είσοδο του αγγλικού προξενείου μια ζυγαριά ακριβείας για τα χρυσαφικά, ο Γάλλος τιμάται για τις υπηρεσίες του από το μακελάρη της Χίου Βαχίτ πασά που του κάνει δώρο ένα κατάλευκο άλογο, ο Αυστριακός πριν από τη Σφαγή κατασκόπευε τις κινήσεις των επαναστατών και πληροφορούσε τους τούρκους με σημάδια, ενώ της Νεαπόλεως (Ιταλία) βιάζει τις γυναίκες.  700 γυναικόπαιδα θανατώνονται μόνο και μόνο επειδή οι τούρκοι καβγαδίζουν κατά τη διάρκεια της επιλογής δούλων.

  Οι γάτες και οι σκύλοι, επειδή κινδυνεύουν από ασιτία, τρέφονται αρχικά με πτώματα και ύστερα επιτίθενται κατά των Ζωντανών. Οι αρουραίοι είναι τόσο πολλοί και εξαγριωμένοι που πέφτουν πάνω σε όποιον βρουν σπέρνοντας την πανούκλα. Οι τούρκοι κοιμούνται ακέραιοι και το πρωί τους λείπουν οι μύτες και τα αυτιά.
Δημιουργούνται ειδικά τάγματα από τούρκους στρατιώτες, γάτες και σκύλους που εξαπολύονται τα βράδια κυνηγώντας αρουραίους. Σε ολόκληρη τη Χίο υπάρχουν τεράστιοι σωροί πτωμάτων που μένουν άταφοι για χρόνια και η βρώμα τους φτάνει χιλιόμετρα μακριά…

Στο ακρωτήρι του Κάβο Μελανιός, απέναντι από τα Ψαρά βρήκαν καταφύγιο περίπου 25.000 Χιώτες και περίμεναν τα ψαριανά πλοία να τους μεταφέρουν στα Ψαρά. Δυστυχώς όμως η μεγάλη θαλασσοταραχή τους στάθηκε εμπόδιο και σφαγιάσθηκαν σχεδόν όλοι από τους Τούρκους με απερίγραπτη λύσσα. Ήταν τόσο πολύ το αίμα των αθώων, που η θάλασσα «μελάνιασε» γύρω από τον κάβο και την παραλία.

 


ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΛΑΝΙΟΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Κομβικό σε προηγούμενες εποχές σημείο της Βορειοδυτικής Χίου, λόγω της επίκαιρης γεωγραφικής θέσεώς του, το Μελανιός κατοικήθηκε άνευ μάλιστα διακοπής, όπως και το γειτονικό του Άγιο Γάλας, ήδη από την προϊστορική αρχαιότητα, και είχε, παρά το περιορισμένο της εδαφικής εκτάσεώς του και συνακόλουθα του πληθυσμού του, διαρκή ιστορική παρουσία, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την αυτοθυσία ανδρών του για τη σωτηρία της Πόλης το 1453, και την υπέρτατη το 1822 στο έδαφός του θυσία, την πλέον πολυαίμακτη στη νεότερη Ελληνική Ιστορία, για την εθνική μας παλιγγενεσία και ανεξαρτησία.


Το Μελανιός (Μέλαινα Άκρα των Αρχαίων Χίων  - μαύρος γκρεμός σήμερα) είναι ένα μικρό χωριό στενά συνδεδεμένο με τη Σφαγή της Χίου. Το όνομα του οφείλετε σε εκείνο το γεγονός όπου η θάλασσα κυριολεκτικά «μελάνιασε». Σε κοντινή απόσταση απο το χωριό βρίσκεται το ακρωτήριο Κάβο-Μελανιός που είναι το δυτικότερο σημείο του νησιού. Πολλοί Χιώτες κατέφυγαν στον Κάβο-Μελανιός το 1822 με σκοπό να επιβιβαστούν στα μικρά σαμιώτικα πλοία ώστε να επιβιώσουν από τις φρικαλέες πράξεις που συνέβαιναν στο νησί. Δυστυχώς, περισσότερα από 10.000 άτομα έπεσαν θύματα της θηριωδίας των Οθωμανών και περισσότερα από 12.000 γυναικόπαιδα σύρθηκαν στη δουλεία. Στο χωριό υπάρχει το μνημείο των Πεσόντων.  Το αίμα των Χιωτών που περίμεναν μάταια βάρκες να τους περάσουν απέναντι στο νησί των Ψαρών για να σωθούν από το τούρκικο μαχαίρι, βάρκες που δεν ήρθαν ποτέ και το μαύρο ακρωτήρι βάφτηκε κόκκινο από το αίμα τους. Στην θέση που ήταν ο Ναός της Αγίας Μελάνης, σήμερα βρίσκεται το μνημείο που θυμίζει την αιματηρή θυσία των Χιωτών το ’22.

 

Το μικρό χωριό της Χίου το Μελανιός με τους 20 κατοίκους, μα προικισμένο από την θεά Δήμητρα με το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου.  

9 Ιουνίου το Μελανιός (= Μαύρο χωριό)  γιορτάζει την Αγία Μελάνη. Ίσως όπως έγραψε ο κ. Φραγκομίχαλος να τιμάται αυτή την μέρα η μνήμη της μεγάλης Αγίας Μελάνης, γιαγιάς της Οσίας Μελάνης από την πλευρά του πατέρα της-Saint Melania the Elder-, εφόσον η απόδοση τιμής στην Οσία Μελάνη την Νέα είναι στις 31 Δεκεμβρίου. 

 Γι’ αυτό το χωριό -το Μελανιός- ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ε. Φραγκομίχαλος παρουσίασε πρόσφατα την μελέτη του :"Το Μελαν(ε)ιός της Χίου", μία  μελέτη 336 σελίδων με 12 κεφάλαια, χάρτες και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Πρόκειται για το χωριό  που επί Οθωμανικής κατοχής του νησιού διεπράχθη ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ιστορίας, η Σφαγή της Χίου ,  "έγκλημα χωρίς τιμωρία", που στα σπλάχνα του περιλαμβάνει την άνευ προηγουμένου σφαγή –θυσία χιλιάδων αμάχων εδώ στο Μελανιός και στο ακρωτήρι του. 







ΚΩΝ. Ε. ΦΡΑΓΚΟΜΙΧΑΛΟΣ. Ph. D. (Lon.)  Το Μελαν(ε)ιός της Χίου

ΒΩΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΗΡΟΤΕΡΗΣ ΘΥΣΙΑΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

Εκδόσεις Άλφα πι/Ροδοκανάκη 7/Χίος & Κων. Ε. Φραγκομίχαλος.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...