ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

21 Οκτωβρίου 2022

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΙΧΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ; Δεν έρχεται σήμερα στην Καλαμάτα ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης, Μπένι Γκαντζ. Ματαιώνονται (για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών) τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων τής 120ής Πτέρυγος Εκπαιδεύσεως Αέρος - Αντιθέτως μάλιστα, την προσεχή Τετάρτη, πηγαίνει στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Χουλουσί Ακάρ.

 

 

 

Ο κατάλογος αστεριών του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Ιππάρχου, διαβάσθηκε σε παλίμψηστο της ελληνικής μονής της Αγ. Αικατερίνης Σινά. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ.

 

 

Μπένι Γκαντζ: Το Ισραήλ απάντησε για την ακύρωση της επίσκεψης του υπ. Άμυνας στην Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου 2022.  Τι αναφέρουν ισραηλινές πηγές.

Η ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς στην Ελλάδα οφείλεται σε λόγους που επιβάλλουν ο υπουργός να βρίσκεται στο Ισραήλ, αναφέρουν ισραηλινές πηγές.

Επισημαίνουν πως οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών βρίσκονται σε στενή επαφή και συμφώνησαν να έχουν διάλογο αργότερα.

Επίσης, υπογραμμίζουν πως οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι σταθερές και σημαντικές και για τις δύο πλευρές.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Μπένι Γκαντς στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν σχετίζεται με την επίσκεψη στην Ελλάδα, ήταν προκαθορισμένη και η ουσία της είναι η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επίσκεψη του υπουργού άμυνας του Ισραήλ στη Τουρκία θα γίνει, γιατί την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 θα έχουν αρθεί οι λόγοι που επιβάλλουν ο υπουργός να βρίσκεται στο Ισραήλ. Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου ήταν διαφορετικά...

ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ.

 

 Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΖΕΦΡΥ ΠΑΪΑΤ: «ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΣΤΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΘΡΩΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΩΜΑΕΙ. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ».

 

Τι συμβαίνει στις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ; Μια προσβλητική ακύρωση της επίσκεψης του ΥΠΑΜ Γκαντζ.

https://www.defence-point.gr/news/ti-symvainei-stis-scheseis-anamesa-se-ellada-israil-mia-prosvlitiki-akyrosi-episkepsis-toy-ypam-gkantz

 

Μια εξόφθαλμα δυσμενής εξέλιξη για τις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ αποτελεί η ακύρωση, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, της μετάβασης του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντζ στην Ελλάδα, όπου μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα επιθεωρούσαν την πρόοδο των εργασιών στο υπό σύσταση Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, το οποίο έχει αναλάβει να υλοποιήσει έναντι μη ευκαταφρόνητου τιμήματος, ο ισραηλινός κολοσσός της αμυντικής βιομηχανίας, Elbit Systems.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Το χειρότερο στην όλη υπόθεση δεν είναι όμως μόνο αυτό. Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που η πλευρά των Ισραηλινών “συλλαμβάνεται” από την ελληνική με μια συμπεριφορά που θα μπορούσε να θεωρηθεί “διπλωματικώς επιλήψιμη”, αυτή τη φορά, ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι ο Γκαντζ θα μεταβεί στην Τουρκία όπου θα συναντήσει τον Τούρκο ομολόγό του Ακάρ.

 


Σε μια παρόμοια συνάντηση, ελέγχεται για το αν επρόκειτο για την ίδια, φέρεται να έχει προσκληθεί από Τούρκο ΥΠΑΜ και ο Έλληνας υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η -ορθή κατά τη γνώμη του υπογράφοντος- στάση του υπουργού, ήταν να αρνηθεί να μεταβεί, καθώς το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ως συνέπεια της τουρκικής συμπεριφοράς, δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακού χαρακτήρα ενέργειες, χωρίς να έχει προηγηθεί διαφοροποίηση της συμπεριφοράς στο πεδίο

Όπως προαναφέρθηκε, το πρόβλημα που καταγράφεται με τους Ισραηλινούς δεν είναι το πρώτο. Αιφνιδιαστικά και μάλιστα την τελευταία στιγμή είχε ακυρωθεί και η επίσκεψη του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Ισραήλ. Τότε υπήρξε αιτιολόγηση, η οποία είχε κριθεί από τον υπογράφοντα ως ανεπαρκής. Υποκειμενική ασφαλώς εκτίμηση όμως επιχειρήθηκε να στοιχειοθετηθεί, ώστε η άποψη αυτή να καταγραφεί.

Στο νέο επεισόδιο του σίριαλ που κινδυνεύουν να εξελιχθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, αιτιολόγηση από ισραηλινής πλευράς δεν υπάρχει, παρότι η εξέλιξη πλήττει, επικοινωνιακά τουλάχιστον, κορυφαία εταιρία της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη ο επανεξοπλισμός της Ελλάδας και εκκρεμούν δυνητικά μια σειρά από σημαντικά συμβόλαια που θα μπορούσαν προσεχώς να υπογραφούν.

Υπενθυμίζεται επιπροσθέτως, ότι στην τελευταία πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος», η ισραηλινή συμμετοχή μπορεί να ήταν εντυπωσιακή, όμως στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (VIP Day), όμως, ήταν απόντες. Τα ισραηλινά αεροσκάφη είχαν αποχωρήσει μια ημέρα νωρίτερα, οπότε δεν έλαβαν μέρος και στην καθιερωμένη συμβολική υπέρπτηση των συμμετεχόντων αεροσκαφών πάνω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Δικαιολογία είχε προβληθεί από ισραηλινής πλευράς, η οποία και είχε γίνει αποδεκτή ευγενικά από την Ελλάδα. Στην ανάλυση της ακύρωσης της επίσκεψης του Α/ΓΕΕΘΑ σε συνδυασμό με όσα έγιναν στη στρατιωτική άσκηση, ο υπογράφων είχε ασκήσει κριτική και στην ελληνική πλευρά, έχοντας εκτιμήσει τα ακόλουθα:

«Ενώ όμως η διμερής συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στον στρατιωτικό τομέα δείχνει ισχυρή για λόγους κοινού συμφέροντος, στο διπλωματικό επίπεδο προκύπτει από τα γεγονότα το συμπέρασμα ότι η Τουρκία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την Ελλάδα στα μάτια των Ισραηλινών. Αυτό δεν είναι ανεξήγητο, αφού και η ελληνική συμπεριφορά έχει βοηθήσει στην εδραίωση αυτής της αξιολόγησης.

»Είναι στο χέρι της Αθήνας να κατανοήσει την κατάσταση ορθά και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που σταδιακά θα αποδομήσουν αυτή την εικόνα, οικοδομώντας μια καινούργια, πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων. Ως πρώτο βήμα, καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μια καθαρή συζήτηση μεταξύ των δυο πλευρών όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και ευρύτερα για το βάθος και την ευστάθεια των διμερών σχέσεων.»

Προφανώς, η ελληνική διπλωματία οφείλει να θέσει με ευθύτητα το ζήτημα στους Ισραηλινούς και να προσαρμόσει αναλόγως τη στάση της. Ποιες είναι οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να συνδέονται με την άκομψη ακύρωση της επίσκεψης Γκαντζ στην Ελλάδα; Ρόλο μπορεί να έχει παίξει η εσωτερική πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ. Η χώρα βαδίζει προς εκλογές, ενώ η στάση της κυβέρνησης Γιαΐρ Λάπιντ και Μπένι Γκαντζ, είναι διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η ολική επαναφορά του οποίου δεν αποκλείεται με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Η δεύτερη εξέλιξη αφορά την με αμερικανική μεσολάβηση (Άμος Χόκσταϊν) εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της χάραξης των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο. Υπενθυμίζεται, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν κάποια σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, στην αξιοποίηση των οποίων εμπλέκεται και η ελληνική εταιρία ENERGEAN.

Ωστόσο, εάν κανείς διαβάσει το νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μία περίπου εβδομάδα, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Ουάσιγκτον θα παρέμβει ενεργά για την αποκλιμάκωση κρίσεων και εντάσεων σε κρίσιμα γεωπολιτικά σταυροδρόμια. Ένα από αυτό είναι της ανατολικής Μεσογείου και αφορά σαφώς και τα ελληνοτουρκικά.

Δεν είναι δε, λίγοι οι αναλυτές που εκτίμησαν, ότι το παράδειγμα της επιτυχούς διαμεσολάβησης ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να το εφαρμόσουν και ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Επισημάνθηκε βέβαια από αρκετούς ότι πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά προβλήματα, καθώς στην πρώτη περίπτωση υπάρχει μια διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη, βρέθηκε ένας τρόπος να τη μοιράσουν και λύθηκε επιτυχώς το πρόβλημα.

Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υφίσταται το θεμελιώδες πρόβλημα της άρνησης της Άγκυρας να υπαχθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Αυτό οδήγησε στη σύναψη των δύο παρανόμων Μνημονίων με τη Λιβύη, παρότι σφετερίζονται το δικαίωμα των νήσων να έχουν θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ), όπως ρητώς αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Εν ολίγοις, η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να καταστεί συνδιαχειριστής -εάν δεν τις αρπάξει κιόλας- θαλασσίων εκτάσεων και κυριαρχικών δικαιωμάτων που αυτές συνεπάγονται!

Μπορεί οι ΗΠΑ να ξεκαθάρισαν ακόμα και στο επίπεδο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι παράνομες, μένει όμως να αποδειχθεί πως νομίζει η Ουάσιγκτον ότι τέτοιες θέσεις – τετελεσμένα, μπορούν να οδηγήσουν σε έναν διάλογο ανάμεσα σε φυσιολογικές χώρες του διεθνούς συστήματος, εάν υποτεθεί ότι όντως επιθυμούν να παρέμβουν.

Το Ισραήλ που παγίως αποφεύγει να ανοίγει μέτωπα όπου είναι δυνατόν, θα μπορούσε να επιχειρεί μια έμμεση παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά με στόχο να πέσουν οι τόνοι στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι λογικό, όταν μεσολαβείς, να επιθυμείς να τηρείς ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους. Όμως, ακόμα κι αν ισχύει αυτή η παρατήρηση, ο χειρισμός της υπόθεσης από ισραηλινής πλευράς συνιστά προσβολή προς την Αθήνα, θέτοντας σε κίνδυνο τις βάσεις της στρατηγικής συνεννόησης ανάμεσα στις δυο χώρες. Είναι σαφές ότι πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 

4 σχόλια:

  1. ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ.

    Μπένι Γκαντζ: Το Ισραήλ απάντησε για την ακύρωση της επίσκεψης του υπ. Άμυνας στην Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου 2022. Τι αναφέρουν ισραηλινές πηγές.
    Η ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς στην Ελλάδα οφείλεται σε λόγους που επιβάλλουν ο υπουργός να βρίσκεται στο Ισραήλ, αναφέρουν ισραηλινές πηγές.
    Επισημαίνουν πως οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών βρίσκονται σε στενή επαφή και συμφώνησαν να έχουν διάλογο αργότερα.
    Επίσης, υπογραμμίζουν πως οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι σταθερές και σημαντικές και για τις δύο πλευρές.
    Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Μπένι Γκαντς στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν σχετίζεται με την επίσκεψη στην Ελλάδα, ήταν προκαθορισμένη και η ουσία της είναι η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επίσκεψη του υπουργού άμυνας του Ισραήλ στη Τουρκία θα γίνει, γιατί την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 θα έχουν αρθεί οι λόγοι που επιβάλλουν ο υπουργός να βρίσκεται στο Ισραήλ. Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 ήταν διαφορετικά…
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ –ΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙΣΑΣ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Ε.Ράικου: «Αισθάνθηκα φόβο και ανησυχία απο το τηλεφώνημα του ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Δ.Παπαγγελόπουλου για τη Novartis»
    Η κατάθεση της Ε.Ράκου συνεχίζεται τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου.
    «Εξέλαβα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία για τη Novartis» κατέθεσε σήμερα η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράίκου Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών.
    Ειδικότερα, κατά την 8η ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο που δικάζεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής Ελένη Τουλουπάκη, κατέθεσε η Ελένη Ράϊκου, την οποία διαδέχθηκε η κυρία Τουλουπάκη, μετά την παραίτηση-αντικατάσταση της πρώτης (κυρία Ράικου).
    Στην κατάθεσή της η κυρία Ελένη Ράϊκου, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:
    «Τον Φεβρουάριο του 2017 ήμουν εισαγγελέας Διαφθοράς, ερευνούσαμε την υπόθεση της Novartis και με επισκέφθηκε στο γραφείο μου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου που διατεινόταν ότι είχε πολλά χρόνια σχέση με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κι έλεγε ότι ήταν κολλητός της. Με ρωτούσε για την έρευνα αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα και στην αρνητική μου απάντηση απόρησε γιατί τα αγνοώ και αντέτεινε ότι υπάρχουν. Λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο κατηγορούμενος και του είπα τα ίδια».
    Όπως εξήγησε, στις αρχές Μαρτίου 2017 την επισκέφθηκε ξανά η ίδια δημοσιογράφος, επαναφέροντας το ίδιο θέμα. «Όταν της είπα «δεν υπάρχει κάτι, γιατί έχεις κολλήσει με αυτό το θέμα;» εκείνη μου είπε ότι υπάρχουν στοιχεία για το Βενιζέλο και τον Πικραμμένο. Ότι ο Βενιζέλος είχε off shore με τον επιχειρηματία Παναγιωτάκη και ότι υπήρχε βίντεο με τον Πικραμμένο ότι παίρνει χρήματα. Μου είπε ότι έχει στοιχεία. Της ζήτησα να μου τα φέρει. Δεν τα έφερε. Λίγες μέρες αργότερα με πήρε ο κατηγορούμενος (κ. Παπαγγελόπουλος) και μου είπε: «Ακόμα δεν έχεις στείλει τη δικογραφία στη Βουλή;». Εγώ του είπα πως δεν μπορώ να το κάνω χωρίς στοιχεία. Μου είπε να στείλω και θα βρεθούν και απάντησα ότι δεν είμαι αυτής της σχολής. «Κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου» μου είπε και αισθάνθηκα ανησυχία και φόβο καθώς δεν ήξερα τι θα ακολουθήσει».
    Η κυρία Ράικου, αναφέρθηκε στη συνέχεια στα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση της, περιγράφοντας ότι στις 23 Μαρτίου 2017 της τηλεφώνησαν από την εφημερίδα Documento και την ρώτησαν αν γνωρίζει ότι η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα ισχυρίζεται ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς απέκρυπτε στοιχεία» και συνέχισε η μάρτυρας:
    «Του είπα ότι δεν είναι έτσι το θέμα. Λίγο αργότερα με πήραν συνάδελφοι και μου είπαν για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento ότι «ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα». Βεβαιώθηκε ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν σε πλήρη εξέλιξη επειδή αρνήθηκα. Μόνο ένας άφρων υπό αυτές τις συνθήκες θα έμενε στη θέση μου. Μετά από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος μου. Μέχρι τότε είχα 24 χρόνια υπηρεσίας και δεν είχα καμία πειθαρχική έρευνα. Ταλαιπωρήθηκα για τρία χρόνια» σημείωσε η κα. Ράικου.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παναγιωτόπουλος μετά την άρνηση Γκαντζ να έρθει στην Ελλάδα: «Σε υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ»!
    ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΕΧΕΙ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ισραήλ και Μοσάντ, αναβαθμίζουν την παρουσία τους στην Τουρκία...
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΡΟΥΓΟΣ
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...