ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

19 Οκτωβρίου 2022

ΟΙ ΝΕΟΙ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΑΚΤΙΝΑ ΔΡΑΣΗΣ 1.000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΝΤΙΜΟΝΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

 

 

 

«ΦΥΓΕ ΔΟΛΟΦΟΝΕ ΜΑΚΡΟΝ». ΒΡΑΖΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΚΤΟΝΟΥ ΜΑΚΡΟΝ. Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΠΩΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ 12ΧΡΟΝΗ

 

ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ, ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ.

 

 Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΟΠΕΡΑ". ΠΩΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ 1981 ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΜΕ 8 F - 16.

 

 




 

 Η Τουρκία απέκτησε βαλλιστικούς πυραύλους ακτίνας δράσης 1000 χλμ. – Καλύπτει όλη την Ελλάδα.
Έγινε επιτυχημένη δοκιμή του μεσαίου βεληνεκούς πυραύλου στην Μαύρη Θάλασσα.

 
Η Τουρκία προχώρησε σήμερα σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς (άνω των 500 χλμ.), εγχώριας κατασκευής (όπως όλα τα βαλλιστικά όπλα που έχει το τουρκικό οπλοστάσιο) και πλέον έχει την δυνατότητα να πλήξει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ακόμα και τα νησιά του Ιονίου.
Πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι επρόκειτο για βλήμα της οικογένειας Bora, ο Bora-2, ένα βλήμα MRBM στην κατηγορία των μεσαίου (άνω των 500 χλμ.) βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων.
Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αποκτά τέτοια δυνατότητα, κάτι που είχε προαναγγελθεί πάντως από τον Ρ.Τ.Ερντογάν.

 

 

 


 

 


Tο σημείο εκτόξευσης του βαλλιστικού πυραύλου είναι ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη του Ρίζε. Η εκτόξευση έγινε σήμερα το πρωί.
Οι πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ανέφεραν ότι ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση 561 χιλιομέτρων και κατέπεσε στα ανοικτά της Σινώπης.
Ο Bora-1 έχει ακτίνα 280 χλμ.
Δυστυχώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πλέον την ικανότητα προσβολής οποιουδήποτε σημείου της ελληνικής επικράτειας.
Η αξία της ύπαρξης πυραυλικού οπλοστασίου καταδείχθηκε στην Ουκρανία και η Ελλάδα, λόγω των ανεπαρκών (για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλη λέξη) πολιτικών ηγεσιών της τελευταίας 13ετίας, στερείται οποιασδήποτε απάντησης.

 

 Τούρκος δημοσιογράφος: «Μπορούμε να κάνουμε στρατιωτική επιχείρηση σε Χίο και άλλα στρατιωτικοποιημένα νησιά».

 
«Το σύνθημα "θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα" σημαίνει πως η Τουρκία μπορεί να επέμβει στα νησιά».
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ μιλώντας στο CNN Turk δήλωσε πως «μπορούμε να κάνουμε στρατιωτική επιχείρηση σε Χίο και άλλα στρατιωτικοποιημένα νησιά» και πως το σύνθημα «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» σημαίνει πως η Τουρκία μπορεί να επέμβει στα νησιά.


Η παρουσιάστρια του CNN Turk Γκιονσού Ονγορέν Οζγκιούρ αναρωτήθηκε στη συνέχεια: «Δηλαδή θα επέμβουμε στη Χίο; Συνήθως αυτά μας τα λένε οι καλεσμένοι μας που έχουν καριέρα στο στράτευμα».
Με τον Σεντίρ να απαντά: «Όταν κάνετε μπρα ντε φερ έτσι είναι. Άλλωστε το σύνθημα ‘θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα’ σημαίνει πως ‘θα έρθω μια νύχτα στα νησιά σου τα οποία παραβιάζουν τις συνθήκες και θα τα κάνω να συμβαδίζουν με τις συνθήκες’.
Παράλληλα η δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας είναι έκδηλη στις εφημερίδες της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής Hurriyet που γράφει: «Η Ελλάδα δεν χορταίνει τα όπλα νέα – Παραγγελία 4 δισ. ευρώ στην Γερμανία».

 

 

Στο έλεος των Τούρκων τα νησιά: Στον Έβρο πήγαν τα ΤΟΜΑ Marder-1A3! – Aπέσυραν και α/α MANPAD FIM-92 Stinger!

 

 
Marder-1A3: Ήρθαν μόλις 6 μονάδες κατασκευής δεκαετίας του 1980! - Αποσύρθηκαν ή αποσύρονται συνολικά 122 ΤΟΜΑ BMP-1P και δεν θα αντικατασταθούν - Αφοπλίζουν τα νησιά - Όλος ο κατάλογος των όπλων που έχουν αποσυρθεί.
Άοπλα μένουν τα νησιά του Αιγαίου καθώς τα παλιά ΤΟΜΑ Marder- 1A3 δεν θα εξοπλίσουν τα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι Τούρκοι ουσιαστικά «απαγορεύουν» πλέον την μετακίνηση οπλικών συστημάτων (το τι έγινε στην περίπτωση των Μ1117 που επιχείρησαν να μεταφερθούν στα νησιά είναι γνωστό), αλλά στέλνονται σε μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού στον Έβρο.
Η απόσυρση των BMP-1 ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην άμυνα των νησιών σε ό,τι αφορά τις αντι-αποβατικές επιχειρήσεις.
Φυσικά τα Marder-1A3 με το αναιμικό πυροβόλο των 20 χλστ. είναι απολύτως ακατάλληλα για να αποτελέσουν οτιδήποτε άλλο πέρα από… στόχο ασκήσεων.
Οι αποθήκες όπλων στα νησιά έχουν αδειάσει σε μεγάλο βαθμό κάνοντας πράξη την αποστρατικοποίηση που ζητά η Τουρκία και ενθαρρύνουν Γερμανία και ΗΠΑ:
Στα όπλα που έφυγαν από τα νησιά (τα ΤΟΜΑ BMP-1 αναχωρούν σταδιακά) και εστάλησαν στο καθεστώς Ζελένσκι περιλαμβάνονται και 60 φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι FIM-92 Stinger.
Συνολικά αποσύρθηκαν:
122 ΤΟΜΑ BMP-1 με όλα τα πυρομαχικά των πολυβόλων τους
15.000 βλήματα των 73 χλστ.
15.000 ρουκέτες των 122 χλστ.
20.000 επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47 Καλάσνικοφ
3.200.000 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών,
60 MANPAD FIM-92 Stinger,
17.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών
1.100 αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18
Oι Πολωνοί πάντως ασκούνται με τα ΤΟΜΑ BWP-1 (πολωνική έκδοση των BMP-1) τόσο σε ασκήσεις διάβασης ποταμού αλλά και αντιαποβατικών ενεργειών.
Η άφιξη των Μarder 1Α3, θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με σχετικό προγραμματισμό.

 

 

https://www.defence-point.gr/news/toyrkia-tayfun-vallistiki-apeili-anavathmismeni-sta-500-chlm-den-mas-apascholei-vid

Καλή είναι η συζήτηση για το αεροπορικό ισοζύγιο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με γνώμονα το ποιοτικό κριτήριο και το προβάδισμα που ενισχύει σταδιακά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Όποιος όμως διαθέτει ιστορικές γνώσεις, θα μπορούσε να θυμηθεί αραβοϊσραηλινούς πολέμους που κρίθηκαν “από τα αποδυτήρια”, όταν η αεροπορική δύναμη του αντιπάλου καταστράφηκε με αιφνιδιαστικό πλήγμα, ενώ βρισκόταν ακόμα στο έδαφος.

Τούτων λεχθέντων και μόνο η συζήτηση για τη μελλοντική στάθμευση των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35A Lightning II στο ανατολικό μέρος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας, όπως π.χ. στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου, αποκαλύπτει περιορισμένη συνείδηση της δυνητικής απειλής και ευελπιστούμε να μην επικρατήσει.

Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε κανείς να υποθέσει και για τον τομέα της αεράμυνας, με προεξάρχουσα ανάγκη τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ραντάρ, με δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων. Μαζί με αυτό, ασφαλώς συμβαδίζει και η ύπαρξη πολυστρωματικού (multi-layer) δικτύου συστημάτων αντιβληματικής προστασίας, ώστε να καταστεί εφικτή η αναχαίτιση αριθμού τουλάχιστον βαλλιστικών πυραύλων που θα εκτοξευθούν εναντίον της χώρας σε περίπτωση σύγκρουσης.

Δεν έπαθαν ομαδική παράκρουση συνολικά 15 χώρες της Ευρώπης (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Γερμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βρετανία, αλλά και η Φινλανδία), που εξετάζουν το ενδεχόμενο από κοινού προμήθειας συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας, με στόχο τη δημιουργία μια διαλειτουργικής κοινής “ομπρέλας”. Μήπως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να εξετάσει τον είναι σώφρων να λείψει από αυτή την προσπάθεια;

Τα συστήματα που φαίνεται πως θα αποτελέσουν αυτό το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας, θα είναι το γερμανικό IRIS-T (που ενδιαφέρει την Ελλάδα έτσι κι αλλιώς), το αμερικανικό PATRIOT (που διαθέτει η Ελλάδα, αλλά και το ισραηλινό ARROW που διαθέτει και το μεγαλύτερο βεληνεκές. Η πρωτοβουλία θα έπρεπε να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά και διότι θα ολοκληρωθούν σε ένα διαλειτουργικό σύστημα συστημάτων, τρία διαφορετικά συστήματα προερχόμενα από Ευρωπαίο, Αμερικανό και Ισραηλινό προμηθευτή.

Με απλά λόγια και χωρίς πολλά λόγια, μήπως πέραν εμβληματικών συστημάτων που δεν αμφισβητεί κανείς ότι θα ενισχύσουν την εθνική αποτρεπτική και αν απαιτηθεί αμυντική προσπάθεια, θα έπρεπε να γίνει πιο προσεκτική προτεραιοποίηση της απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα και να ληφθούν έγκαιρα οι σωστές αποφάσεις; Και για τους πιο δύσπιστους, ακολουθεί βίντεο της βαλλιστικής πυραυλικής δοκιμής των Τούρκων για να αποδειχθεί του λόγου το αληθές…


 



 

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...