Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, (Τζο Μπάιντεν) μιλώντας το 2013 σαν ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών του Ομπάμα, σε εκδήλωση για τον "Μήνα Εβραϊκής Κληρονομιάς" (Jewish American Heritage Month) της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής, εξήρε τους Αμερικανο-Εβραίους για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν στον αγώνα για τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων, για τα «ανοικτά σύνορα», το φεμινισμό, την «κοινωνική δικαιοσύνη» και πολλά άλλα.
Ζήνων Παπαζάχος: Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΧΑΖΕΝΕΡΛ ΤΟ 1904. Ο ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΤΗΝ ΥΠΕΚΛΕΨΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΑΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟ 1905. Ο ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ Tony Rothman: «Ο ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΑΖΕΝΕΡΛ ΤΟ 1904 ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ».
Στη Γερμανία άνοιξε τα «φτερά» του στη γνώση ο 8χρονος Τάσος Γεραντίδης, το παιδί «Ευκλείδης» από την Πέλλα, που κατάφερε να καταπλήξει του πάντες με τις ικανότητές του στα μαθηματικά, με τον δείκτη νοημοσύνης του ν' «αγγίζει» το 148.5 με ανώτερο όριο το 150!
Ο 8χρονος, που κάνει σύνθετους υπολογισμούς με το μυαλό του, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γερμανία τον περασμένο Ιανουάριο και παρά τη σύντομη φοίτησή του στο σχολείο, λόγω της πανδημίας Covid-19, κατάφερε να εντυπωσιάσει και τους νέους του δασκάλους.
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
«Μέσα σε τρεις ημέρες που πήγε στο σχολείο ο Τάσος, μας κάλεσαν οι εκπαιδευτικοί διότι διέκριναν τις δυνατότητες και το προχωρημένο επίπεδό του στα μαθηματικά. Πήγαμε τα τεστ ΙQ, στα οποία υποβλήθηκε ο γιος μου και ..."έπαθαν πλάκα" με το επίπεδό του», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πατέρας του 8χρονου Ανδρέας Γεραντίδης.
«Τα παιδιά (σ.σ. ο Τάσος και η αδελφή του)», προσθέτει, «κάνουν εντατικά μαθήματα της γερμανικής γλώσσας και μαθαίνουν πολύ γρήγορα έτσι ώστε σύντομα να μπουν στα κανονικά τμήματα των σχολείων. Τώρα μένει να δούμε σε ποια τάξη θα πάει ο Τάσος, καθώς σίγουρα δεν μπορεί να πάει στην ίδια τάξη με τα παιδιά της ηλικίας του».
Η πανδημία κράτησε τον Τάσο και την αδελφή του μακριά από το σχολείο, ωστόσο αμέσως μόλις άρχισαν και πάλι τα μαθήματα, οι δάσκαλοί του κατάλαβαν πως η περίπτωσή του είναι ξεχωριστή. «Ήμασταν λίγο άτυχοι. Αν και όλα πήγαν καλά, τακτοποιηθήκαμε αμέσως και ξεκίνησαν τα παιδιά το σχολείο, σε περίπου δέκα ημέρες σταμάτησαν, λόγω της κατάστασης με την πανδημία Covid-19. Τώρα ξεκίνησαν πάλι τα μαθήματα και αμέσως οι εκπαιδευτικοί αντιλήφθηκαν ότι ο Τάσος είναι διαφορετικός. Μας είπαν ότι έχει τεράστια διαφορά από τους συμμαθητές του και τού έδωσαν μαθήματα για δύο- τρεις μεγαλύτερες τάξεις. Γενικά, τα παιδιά στην Ελλάδα -και η κόρη μου- είναι πιο προχωρημένα από τα παιδιά της ίδιας ηλικίας εδώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας του 8χρονου.
Κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι, οι εκπαιδευτικοί, όπως εξηγεί ο κ. Γεραντίδης, ήταν κοντά στα παιδιά. «Όλο το διάστημα της καραντίνας, έρχονταν και στο σπίτι και ενδιαφέρονταν πολύ για την ψυχολογία των παιδιών μας. Έφερναν φακέλους και φωτοτυπίες για να ασχολούνται τα παιδιά και ήταν συνέχεια κοντά μας. Μας έχει κάνει φοβερή εντύπωση ότι ειδικά στο θέμα της παιδείας, είναι πολύ οργανωμένοι και ασχολούνται πάρα πολύ με τα παιδιά», τονίζει.
Περιγράφει, δε, με ζωντανά «χρώματα» τη νέα καθημερινότητα της οικογένειάς του στη Νυρεμβέργη. «Ζούμε μέσα στην πόλη και μας αρέσει πολύ. Τα παιδιά περνάνε πολύ όμορφα εδώ. Είναι όλα πάρα πολύ οργανωμένα, βρήκαμε αμέσως δουλειά -κι εγώ και η σύζυγός μου- και άμεσα έγιναν οι εγγραφές των παιδιών στα σχολεία τους. Εγώ πηγαίνω το πρωί στη δουλειά, επιστρέφω το απόγευμα και φεύγει η γυναίκα μου. Δεν σταματήσαμε καθόλου την εργασία μας εξαιτίας της πανδημίας και τα παιδιά ήταν συνεχώς απασχολημένα με εργασίες από το σχολείο τους. Παρά τις δυσκολίες, όλα πήγαν καλά», επισημαίνει.
Ο Τάσος και η οικογένειά του δεν θα επισκεφθούν την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι. Όπως εκμυστηρεύτηκε ο πατέρας του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό θα γίνει πιθανότατα τα Χριστούγεννα. Μέχρι τότε θα πρέπει ο μικρός «Ευκλείδης» να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να «κυνηγήσει» με όλες τις δυνάμεις του το όνειρό του, που είναι η διάκριση στα αγαπημένα του μαθηματικά.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Ποιος ανακάλυψε πρώτος τον τύπο E = mc2;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως μπορείτε να υποθέσετε, δεν είναι ένα τόσο εύκολο θέμα να το απαντήσουμε.
Επιστήμονες από την εποχή των James Clerk Maxwell και Max von Laue των αρχών του 20ου αιώνα έχουν προταθεί ως αυτοί που πραγματικά ανακάλυψαν την ισοδυναμία μάζας-ενέργειας η οποία στις μέρες μας πιστώνεται στην Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας. Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν γεννήσει πρωτοσέλιδα που κατηγορούν τον Αϊνστάιν για λογοκλοπή, αλλά πολλοί ισχυρισμοί είναι πλαστοί ή υποστηρίζονται ελάχιστα.
Ωστόσο, τώρα δύο φυσικοί έδειξαν ότι ο περίφημος τύπος του Αϊνστάιν έχει μια πολύπλοκη και κάπως διφορούμενη γέννηση - η οποία μικρή σχέση έχει με την Σχετικότητα.
Η πιο κοντινή σχέση για τον τύπο E = mc2 αποδίδεται με τον Fritz Hasenöhrl, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Σε ένα έγγραφο του 1904 ο Hasenöhrl σαφώς κατέγραψε την εξίσωση E = 3/8mc2.
Από που πήρε αυτή την εξίσωση και γιατί η σταθερά της αναλογίας ήταν λάθος;
Ο Stephen Boughn του Haverford College στην Πενσυλβάνια και ο Tony Rothman από το Πανεπιστήμιο του Princeton εξέτασαν το θέμα και το παρουσίασαν πρόσφατα με μία δημοσίευση στο preprint arXiv.
Ο Hasenöhrl έχει συγκεκριμένη φήμη, συνήθως αποκαλείται ως ο αντι-Einstein.
Ζ.Π.
ΧΑΖΕΝΕΡΛ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ ΜΑΖΑΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
ΔιαγραφήΗ φήμη του ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε πραγματικά την εξίσωση E = mc2 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες του αντισημίτη και φιλοναζιστή νομπελίστα Φυσικού Philipp Lenard, ο οποίος προσπάθησε να διαχωρίσει το όνομα του Αϊνστάιν από την θεωρία της Σχετικότητας, έτσι ώστε να μην θεωρηθεί η θεωρία της Σχετικότητας προϊόν της "Εβραϊκής επιστήμης".
Όμως όλη αυτή η προσπάθεια δεν βοήθησε καθόλου τον Hasenöhrl.
Μαθητής του Ludwig Boltzmann και διάδοχος του στη Βιέννη έλαβε την αναγνώριση από τον Έρβιν Σρέντιγκερ, μεταξύ άλλων. "Ο Hasenöhrl ήταν ίσως ο μεγαλύτερος αυστριακός φυσικός της εποχής του", είπε Rothman στο physicsworld.com. Θα μπορούσε να πετύχει πολύ περισσότερα αν δεν είχε σκοτωθεί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η σχέση της ενέργειας και της μάζας αποτελούσε θέμα συζήτησης πολύ πριν το εξετάσει ο Hasenöhrl.
Ο Henri Poincaré είχε δηλώσει ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει ορμή και επομένως και μάζα, σύμφωνα με την εξίσωση E = mc2. Ο Γερμανός φυσικός Μαξ Αβραάμ υποστήριζε ότι ένα κινούμενο ηλεκτρόνιο αλληλεπιδρά με το δικό του πεδίο, το E0, και αποκτά φαινομενική μάζα που δίνεται από την εξίσωση E0 = 3/4 mc2. Όλα αυτά με βάση την θεωρία της κλασικής ηλεκτροδυναμικής, και με την παραδοχή της θεωρίας του αιθέρα. "Οι Hasenöhrl, Poincaré και Αβραάμ καθώς και άλλα μέλη της τότε επιστημονικής κοινότητας υποστήριξαν ότι πρέπει να υπάρξει μια αδρανειακή μάζα που να συνδέεται με την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, αν και διαφωνούσαν για την σταθερά της αναλογίας", λέει ο Boughn.
Ο Robert Crease, φιλόσοφος και ιστορικός της επιστήμης στο πανεπιστήμιο Stony Brook στη Νέα Υόρκη, συμφωνεί. «Οι ιστορικοί λένε συχνά ότι, δεν αν δεν υπήρχε ο Αϊνστάιν, η επιστημονική κοινότητα θα οδηγούνταν στην θεωρία της σχετικότητας σύντομα», λέει.
"Τα γεγονότα τους ωθούσαν ουρλιάζοντας προς αυτή την κατεύθυνση."
Ζ.Π.
Μήπως ο Αϊνστάιν γνώριζε το έργο του Hasenöhrl;
Διαγραφή«Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι ο Αϊνστάιν πρέπει να το γνώριζε και αποφάσισε να το κάνει καλύτερο», λέει ο Ρόθμαν.
Ζ.Π.
O ΧΑΪΖΕΝΜΠΕΡΓΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΪΝΣΤΑΪΝ:
ΔιαγραφήΣτο βιβλίο του: "ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ" (σελίδα 146) ο Χάιζενμπεργκ, με έμμεσο τρόπο, (δια τον φόβο των ιουδαίων), αναφέρει: "για να κάνει κανείς αυτό το βήμα στην μαθηματική αναπαράσταση της φύσης, δεν χρειαζόταν ΤΙΠΟΤΑ περισσότερο από την συνεπή εφαρμογή του μετασχηματισμού Λόρεντς".
Στην σελίδα 162 πάλι, του ιδίου βιβλίου, παραπονιέται ότι: "η δική μας κβαντική θεωρία, η οποία δεν είχε την επιτυχία της θεωρίας της σχετικότητας..."
Ο Χάιζενμπεργκ γνωρίζει καλά, αλλά φοβάται να το αναφέρει, ότι η δική τους, πολύ σπουδαιότερη και πολυπλοκότερη κβαντική θεώρηση του κόσμου, δεν είχε την υποστήριξη των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία βρίσκονταν και βρίσκονται στα χέρια ιουδαίων, οι οποίοι εκβιάζουν και επιβάλλουν, ποιον θα πρέπει να προσέξει και να θεοποιήσει ο κόσμος.
Ο Αϊνστάιν μισούσε την Κβαντομηχανική. Και περισσότερο απ' όλα μισούσε την ερμηνεία της από την Σχολή της Κοπεγχάγης. Ούρλιαζε: "Ο Ιεχωβά δεν παίζει ζάρια". Δεν γνωρίζουμε γιατί αντιτάχθηκε τόσο σ' αυτή την θεωρία. Ίσως επειδή δεν μπορούσε να παρακολουθήσει την μαθηματική θεμελίωση; Τελικά βέβαια και εδώ είχε άδικο. Η Κβαντομηχανική κυριάρχησε και αποδείχτηκε ότι είναι η Φυσική του παρόντος και του μέλλοντος.
Ζ.Π.
ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΪΝ: "ΝΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ Ο ΧΑΖΕΝΕΡΛ, ΑΛΛΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΟΣ".
ΔιαγραφήΟ επιστημονικός βιογράφος και προσωπικός φίλος του Αϊνστάιν Φίλιππος Φρανκ δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τον Χάζενερλ, γιατί ο συγκεκριμένος τύπος της φυσικής επιστήμης, όση προπαγάνδα και να υπάρξει από τα διεθνή ΜΜΕ, βγάζει μάτι ότι διατυπώθηκε από άλλο επιστήμονα, ένα χρόνο πριν τον αναμασήσει ο Αϊνστάιν. Έτσι στην επίσημη βιογραφία «Αϊνστάιν, η ζωή και η εποχή του», που έγραψε για τον Αϊνστάιν και που μεταφράστηκε στα Ελληνικά, εκδόσεις Γ. Λαδιά, Αθήνα 1978, γράφει για τον Χάζενερλ, σελίδα 238:
«Στις σημειώσεις εκείνων που θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο να αναφέρουν το όνομα του Αϊνστάιν, ο νόμος της μετατροπής της μάζας σε ενέργεια παρουσιάζεται συχνά σαν «αρχή του Χάζενερλ».
(Σημείωση: 114 χρόνια μετά μάλλον συντεταγμένα όλα τα πρόβατα θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν να αναφέρουν το όνομα του Χάζενερλ).
Είναι ίσως ενδιαφέρον, για να καταλάβουμε σε όλες του τις πτυχές το περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργούσε ο Αϊνστάιν να θυμίσουμε πως γεννήθηκε αυτή η εκ προμελέτης απόφαση για να απαλειφθή το όνομά του.
Ήταν από καιρό γνωστό πως όταν το φως πέφτει σε μια επιφάνεια ασκεί επάνω της μία πίεση, σαν να είχαν εκσφενδονισθή σωμάτια εναντίον της επιφάνειας αυτής. Από το γεγονός αυτό ο Αυστριακός φυσικός Χάζενερλ είχε βγάλει στα 1904, (δηλαδή ένα χρόνο πριν τον Αϊνστάιν), το συμπέρασμα πως αν η φωτεινή ακτινοβολία είναι κλεισμένη σε ένα δοχείο, πρέπει να εξασκεί κάποια πίεση στα τοιχώματά του. Ακόμη και αν το δοχείο δεν έχει υλική μάζα, λόγω της πίεσης που εξασκείται από την ακτινοβολία στο εσωτερικό του, θα παρουσίαζε πάλι από την ενέργεια της δύναμης, τα ίδια φαινόμενα που παρουσιάζει ένα σώμα προικισμένο με υλική μάζα. Και αυτή η «φαινομένη» μάζα είναι ανάλογη με την ενέργεια που περιέχει. Όταν το δοχείο ακτινοβολεί μία ενέργεια Ε, η «φαινομένη» μάζα m θα μειωθή σύμφωνα με τον τύπο E = mc².
Είναι φανερό πως αυτή η αρχή είναι μία μερική μερίπτωση του νόμου του Αϊνστάιν. Αν η ακτινοβολία περιέχεται κι όλας μέσα σε ένα σώμα, η μάζα του σώματος αυτού θα μειώνεται όταν θα εκπέμπεται η ακτινοβολία. Μα ο νόμος του Αϊνστάιν είναι πολύ πιο γενικός. Διαπιστώνει πως η μάζα ενός σώματος, από όποια ύλη και αν είναι, μειώνεται αν το σώμα αυτό χάνει την ενέργειά του κατά οποιονδήποτε τρόπο.
Ο (νομπελίστας) Γερμανός φυσικός Λέναρντ και η ομάδα του ζητούσαν να βρουν ένα αντικαταστάτη για το όνομα του Αϊνστάιν. Πολλοί εξωτερικοί παράγοντες ευνοούσαν την εκλογή του Χάζενερλ. Ο Χάζενερλ ήταν έντιμος και ικανός επιστήμονας. Κατά τον πόλεμο είχε πολεμήσει με τον αυστριακό στρατό, στο πλευρό δηλαδή της Γερμανίας, και έπεσε στο πεδίο της τιμής στα σαράντα του χρόνια. Ήταν λοιπόν το ιδεώδες πρόσωπο στα μάτια των εχθρών του Αϊνστάιν, ο ήρωας και το πρότυπο που έπρεπε να προτείνουν στην γερμανική νεολαία, γιατί σ’ αυτόν εύρισκαν μία πραγματική αντίθεση προς τον αφηρημένο επιπόλαιο διανοητή και διεθνή σιωνιστή ειρηνιστή Αϊνστάιν.
Ο θρύλος ξεκίνησε με το βιβλίο του Λέναρτν: «Μεγάλοι άνδρες της Επιστήμης». Ο συγγραφέας παρουσίαζε μία βιογραφική σειρά μεγάλων ανδρών, όπως ο Γαλιλαίος, ο Κέπλερ, ο Νεύτων, ο Φαρανταίυ και άλλοι, τελειώνοντας με τον Χάζενερλ. Για να τον συνδέσει με τους προηγούμενους ήρωες, ο Λέναρντ έλεγε γι αυτό:
«Μουσικός, αγαπούσε το βιολί του όπως ο Γαλιλαίος το λαγούτο του, λάτρευε την οικογένειά του και ήταν ένας άνθρωπος με μια υπερβολική μετριοφροσύνη, σαν τον Κέπλερ».
Ζ.Π.
Πριν από μερικά χρόνια, ο Αμερικανός φυσικός Stephen Boughn διερεύνησε και πάλι ιστορικά τη σχέση μεταξύ των τύπων του Hasenöhrl και του Einstein. Χωρίς αμφιβολία για τις έξυπνες ανακαλύψεις του Αϊνστάιν, ο Boughn αποτίει επίσης φόρο τιμής στην υψηλή απόδοση του Hasenöhrl.
ΔιαγραφήΣυγγραφέας: Stephen Boughn
(Υποβλήθηκε στις 28 Μαρτίου 2013)
"Το 1904, ένα έτος πριν την εργασία του Αϊνστάιν σχετικά με την ειδική σχετικότητα, ο αυστριακός φυσικός Fritz Hasenohrl εξέτασε τις ιδιότητες της ακτινοβολίας μέλανος σώματος σε μια κινούμενη κοιλότητα. Υπολόγισε το απαραίτητο έργο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενέργεια της ακτινοβολίας συσχετίζεται με αυτήν με μια φαινομενική μάζα τέτοια ώστε E = 3/8 mc². Επίσης, το 1904, το Hasenohrl πέτυχε το ίδιο αποτέλεσμα υπολογίζοντας τη δύναμη που απαιτείται για την επιτάχυνση μιας κοιλότητας που έχει ήδη γεμίσει με ακτινοβολία. Στις αρχές του 1905, διορθώνει το τελευταίο αποτέλεσμα σε E = 3/4 mc²".
Ζ.Π.
Ο ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪΝΣΤΑΪΝ
ΔιαγραφήΤό θέμα είναι τεράστιο. Θα κάνω λίγες επισημάνσεις.
O Aινστάιν ήταν ένας άγνωστος φυσικός, υπάλληλος ελβετικού γραφείου ευρεσιτεχνιών, χωρίς ανώτερες μαθηματικές γνώσεις. Από την δουλειά του εκεί έμαθε να κλέβει, να ξεχωρίζει και να εκμεταλλεύεται την εργασία και τον ιδρώτα των άλλων, συνδυάζοντας τις ξένες γνώσεις κατάλληλα. Έτσι όταν διερωτήθηκε, όπως ανέφερε ο ίδιος, πως θα ξυρίζεται και θα βλέπει το πρόσωπό του σε ένα καθρέφτη, αν πετούσε με 300.000 χιλιόμετρα
το δευτερόλεπτο, έψαξε στο υλικό στο γραφείο του και οι απαντήσεις ήταν ήδη εκεί από τον Λόρεντς, τον Πουανκαρέ, τον Χάζενερλ και άλλους. Αφού τις συγκέντρωσε και τις ανέπτυξε, τις διαμόρφωσε σε άρθρο και η λεγόμενη ειδική θεωρία της σχετικότητας ήταν γεγονός.
Το 1904 ο Χάζενερλ δημοσίευσε το έργο του: «Η Θεωρία της Ακτινοβολίας σε Κινούμενα Σώματα», για το οποίο έλαβε το περίφημο βραβείο Haitinger. Ο πονηρός υπάλληλος του γραφείου ευρεσιτεχνιών της Ελβετίας, ήταν από τους πρώτους που διάβασαν την εργασία του Χάζενερλ και, αφού έκλεψε και στοιχεία από άλλες μελέτες, δημοσίευσε το 1905 το άρθρο του για την κίνηση του φωτός. Γι αυτό σήμερα ο Ρόθμαν γράφει ότι: «ο Αϊνστάιν γνώριζε την εργασία του Χάζενερλ και αποφάσισε να την κάνει καλύτερη...».
Ναι αυτός ήταν ο πολυδιαφημισμένος Αϊνστάιν που το 1919, μετά το διαζύγιό του με την Μίλεβα Mάριτς, παντρεύτηκε την ξαδέλφη του, Έλσα. Ο ιουδαίος Αϊνστάιν μετά την (κλεμμένη) επιτυχία του ήθελε πολύ να επανέλθει στις προαιώνιες παραδόσεις των χαλδαίων μάγων τύπου Αβραάμ, από τους οποίους ισχυρίζονται οι ιουδαίοι ότι κατάγονται. Ως γνωστόν οι εβραιοχαλδαίοι μάγοι παντρεύονταν τις αδελφές και ξαδέλφες τους. Η Σάρα, η γυναίκα του Αβραάμ ήταν ταυτόχρονα και αδελφή του.
Ο Αϊνστάιν το ίδιο έκανε σε όλη του την ζωή. Ανακάτευε τις ιδέες των άλλων σε ατελείωτες συζητήσεις μαζί τους και μετά τις σέρβιρε κατάλληλα. Ο διεθνής τύπος που και τότε και τώρα ήταν και είναι στα κατάλληλα χέρια πάντα επέβαλε στο κοινό, αλλά και στην επιστημονική κοινότητα, ποιόν θα έπρεπε να προσέξουν. Αυτό βέβαια γίνεται και σήμερα για τους κατάλληλους "επιστήμονες", γεγονός γνωστό σε αυτούς που βλέπουν λίγο πιο καθαρά.
Έλληνες ιστορικοί των φυσικών και μαθηματικών φυσικά δεν υπάρχουν, σαν τους παραπάνω ξένους, για να αποδείξουν ότι όλες οι μαθηματικές γνώσεις που χρησιμοποίησε ο Αϊνστάιν στις (όχι δικές του) φυσικές θεωρίες του, ήταν από άλλους μαθηματικούς και κυρίως από τον Καραθεοδωρή, πράγμα που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Αϊνστάιν άλλωστε.
Ο Αϊνστάιν ήταν άλλωστε φυσικός, χωρίς καμία γνώση των προχωρημένων μαθηματικών, (Διαφορικού λογισμού, τοπολογίας, τανυστικού λογισμού).
Όσον για τους έλληνες επιστήμονες οι περισσότεροι είναι τσανακογλείφτες του ιουδαίου Αϊνστάιν.
Καμία ανεξαρτησία πνεύματος και γνώμης.
Οι απόγονοι του Πυθαγόρα, του Ευκλείδη, του Αρχιμήδη...
Ζ.Π.
Οταν οι εβραίοι στοχαστές, λόγιοι και δημοσιογράφοι (που όπως ξέρουμε κυριαρχούν στα τελευταία 150 χρόνια), θέλουν να κατοχυρώσουν τις απόψεις τους, να κάνουν πνεύμα κλπ, ψάχνουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε γραφόμενα σύγχρονων ή παλιότερων ιουδαίων και βρίσκουν φράσεις, ρητά και εκφράσεις, σύντομες και χτυπητές και τις πασάρουν στους γκοΐμ. Οι φράσεις αυτές των ατόμων ιουδαϊκής καταγωγής, με την συνεχή επανάλληψη βραχυκυκλώνουν τα μυαλά των γκοΐμ έτσι ώστε και να μην μπορούν να αναπτύξουν και αυτά αυτόνομη, ελεύθερη και ανεξάρτητη πνευματική ιδεολογία (δηλαδή μετά την οικονομική θέλουν και πνευματική την σκλαβιά των γκοΐμ).
ΔιαγραφήΟι αυθεντικοί ευρωπαίοι και Έλληνες λόγιοι, γνωρίζουν αυτό το κόλπο, καταλαβαίνουν που το πάνε οι ιουδαίοι, ότι αυτό γίνεται επίτηδες, έτσι ώστε η διανόηση του ελληνοευρωπαϊκού πνεύματος να εγκλωβιστεί σε μία αέναη επανάληψη του Ιουδαϊκού πνεύματος είτε αυτό λέγεται παλαιοδιαθηκικό ταλμούδ, είτε ιουδαιοχριστιανισμός, είτε ισλάμ, είτε Μαρξ -σιωνισμός, είτε όλη η νεότερη φιλοσοφική και πνευματική ιουδαϊκή σαβούρα.
Έτσι οι ευρωπαίοι γνώστες προσέχουν πολύ και αποφεύγουν ΕΠΙΤΗΔΕΣ κάθε αναφορά σε ρητά και σχόλια των ιουδαίων, όσον επιτυχημένα και να φαίνονται, και ψάχνουν και αναφέρουν αποκλειστικά πνευματικές ρήσεις καθαρών ελληνοευρωπαίων.
Η συνειδητή αυτή αδιάκοπη πνευματική μάχη είναι εμφανής μόνο σε αντιληπτικά και προκεχωρημένα πνεύματα υψηλής νοημοσύνης.
Ε, ΟΧΙ, δεν πρόκειται στην μάχη των ιδεών να γίνουν οι ελληνοευρωπαίοι υπόδουλοι και αντιγραφείς του σημιτικού πνεύματος και να καταντήσουν να αναμασούν ότι λένε οι οικονομικοί κυρίαρχοι.
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΣΟΦΟΥΣ, ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΝΩΤΕΡΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ, ΑΡΩΓΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ.
Ζ.Π.
ΈΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ. Α.
Διαγραφή(Wikipedia και από ένα παλιό άρθρο του καθηγητή του ΑΠΘ Χάρη Βάρβογλη).
Η βασική διαφορά ενός μαθηματικού από έναν φυσικό
Η βασική διαφορά ενός μαθηματικού από έναν φυσικό είναι η εξής: ο μαθηματικός προσπαθεί να δημιουργήσει θεωρίες όσο το δυνατόν γενικότερες, ενώ ο φυσικός θέλει να λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτής της διαφοράς είναι η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας.
Ο Αϊνστάιν διετύπωσε το 1905 αυτή τη θεωρία με σκοπό να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα του πειράματος των Μάικελσον και Μόρλεϊ, ότι δηλαδή η ταχύτητα του φωτός δεν φαίνεται να εξαρτάται από την ταχύτητα της Γης.
Ένα μήνα πριν από τη δημοσίευση του Αϊνστάιν, ο μεγάλος γάλλος μαθηματικός Ανρί Πουανκαρέ είχε δημοσιεύσει μια δική του θεωρία, η οποία ερμήνευε επίσης σωστά αυτό το πειραματικό αποτέλεσμα.
(Σημείωση: ο Αϊνστάϊν γνώριζε καλά όλες αυτές τις μελέτες. Ήταν η δουλειά του στο ινστιτούτο. Ποτέ όμως δεν το ομολόγησε).
Στην ιστορία έμεινε όμως η θεωρία του Αϊνστάιν λόγω του φυσικού χαρακτήρα της και της οικονομίας των υποθέσεών της.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1904, ο Henri Poincaré (1854-1912) μιλάει στο συνέδριο της επιστήμης στο Saint-Louis, με τίτλο οι Αρχές της Μαθηματικής Φυσικής , όπου ορίζει:
« Η αρχή της σχετικότητας, σύμφωνα με την οποία οι νόμοι των φυσικών φαινομένων πρέπει να είναι ίδιοι για έναν σταθερό παρατηρητή όπως για έναν παρατηρητή που μεταφέρεται μαζί με μια ομοιόμορφη κίνηση. έτσι ώστε να μην έχουμε και δεν μπορούμε να έχουμε κανένα μέσο για να διακρίνουμε αν είμαστε ή όχι μαζί σε μια τέτοια κίνηση.»
Έτσι, ο Poincaré επεκτείνει τη σχετικότητα της κίνησης σε όλους τους νόμους της φυσικής. Ωστόσο, θα διαπιστώσουμε ότι η επιστημολογική κατάσταση της αρχής δεν είναι αυτή μιας θεμελιώδους αρχής, αλλά μάλλον μιας κοινής νομοθεσίας της φυσικής που επαληθεύεται (ή αλλιώς ακυρώνεται) με πειραματισμό.
Ωστόσο η θεωρία του Πουανκαρέ βασιζόταν σε τρεις υποθέσεις, ενώ η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας μόνο σε δύο. Επιπλέον, οι δύο υποθέσεις του Αϊνστάιν έχουν έναν γενικό φυσικό χαρακτήρα:
1ον. Οι νόμοι της Φυσικής είναι ίδιοι για όλους τους παρατηρητές που κινούνται ευθύγραμμα και ισοταχώς και
2ον. Το φως διαδίδεται στο κενό με ταχύτητα 300.000 χλμ. το δευτερόλεπτο.
Η μαθηματική εφαρμογή αυτών των δύο υποθέσεων έδειξε ότι η θεωρία του Αϊνστάιν είναι ισοδύναμη με αυτήν του Πουανκαρέ, οι υποθέσεις της οποίας όμως είχαν μαθηματικό χαρακτήρα.
Για τον φυσικό χαρακτήρα της και την οικονομία των υποθέσεων έμεινε τελικά στην Ιστορία η θεωρία του Αϊνστάιν.
Ακόμα, ο Poincaré ήταν σίγουρα ένας μεγάλος και σημαντικός πρόδρομος μεταξύ όλων των φυσικών και μαθηματικών που έπαιξαν ρόλο στην ιστορία της θεωρίας της ειδικής σχετικότητας.
Ζ.Π.
ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ. Β.
Διαγραφή(Wikipedia και από ένα παλιό άρθρο του καθηγητή του ΑΠΘ Χάρη Βάρβογλη).
ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι, 20 χρόνια μετά τη δημοσίευση της Ειδικής Σχετικότητας, το αναλυτικό μυαλό του μαθηματικού Καραθεοδωρή κατάφερε να διατυπώσει ένα μικρότερο σύνολο υποθέσεων από αυτές του Αϊνστάιν, για να καταλήξει σε ένα σύνολο από θεωρίες γενικότερες από την ΕΘΣ. Με άλλα λόγια δημιούργησε μια μαθηματική θεωρία όσο το δυνατόν γενικότερη, από την οποία προκύπτει ότι σε κάποιο άλλο σύμπαν ίσως να ισχύει μια διαφορετική μορφή της ΕΘΣ. Το τι συμβαίνει στο δικό μας Σύμπαν όμως, που είναι το συγκεκριμένο πρόβλημα, περιγράφεται από την ΕΘΣ του Αϊνστάιν, η οποία εν τω μεταξύ έχει επιβεβαιωθεί και με ένα πλήθος πειραμάτων.
Ζ.Π.
Γεγονός η πρώτη τεχνητή σύναψη εγκεφάλου - Επικοινωνεί με τα ζωντανά κύτταρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανακοίνωσε ότι δημιούργησαν, για πρώτη φορά, μία βιοϋβριδική τεχνητή σύναψη εγκεφάλου η οποία μπορεί να επικοινωνήσει με τα ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα.
Το 2017, ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια είχαν παρουσιάσει μία ηλεκτρονική συσκευή από οργανικά υλικά, η οποία αποτελούσε μία τεχνητή μορφή σύναψης, δηλαδή του συνδέσμου ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες). Το 2019, εννέα τέτοιες τεχνητές συνάψεις είχαν συνδυαστεί σε μία ενιαία διάταξη, που μπορούσε να προγραμματιστεί από κοινού, ώστε να μιμείται την παράλληλη λειτουργία του εγκεφάλου.
Τώρα, οι ερευνητές του Στάνφορντ, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και το ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα υλικά «Nature Matierals», έδειξαν ότι η πρώτη βιοϋβριδική τεχνητή σύναψη είναι δυνατό να δουλέψει σε συνεργασία με πραγματικά ζωντανά κύτταρα και να επικοινωνήσει μαζί τους.
«Η μελέτη μας δείχνει τη μοναδική δύναμη των νέων υλικών που μπορούν να αλληλεπιδρούν με τη ζώσα ύλη. Τα ζωντανά κύτταρα δεν έχουν πρόβλημα να συνεργαστούν με το μαλακό πολυμερές υλικό της τεχνητής σύναψης. Αλλά η συμβατότητα πηγαίνει ακόμη παραπέρα, καθώς τα νέα υλικά εργάζονται με τα ίδια μόρια που οι νευρώνες χρησιμοποιούν στη φύση», δήλωσε ο καθηγητής Επιστήμης και Μηχανικής των υλικών του Στάνφορντ, Αλμπέρτο Σαλέο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ενώ άλλες νευρο-συσκευές να χρειάζονται αποκλειστικά ένα ηλεκτρικό σήμα για να ανιχνεύσουν και να επεξεργαστούν τα μηνύματα του εγκεφάλου, στην περίπτωση της νέας τεχνητής σύναψης η επικοινωνία της με τα ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα γίνεται με πιο φυσικό τρόπο μέσω ηλεκτροχημείας, καθώς το υβριδικό υλικό λαμβάνει μηνύματα από τα γειτονικά κύτταρα σαν να ήταν νευρώνας και το ίδιο.
Η τεχνητή σύναψη αποτελείται από δύο ηλεκτρόδια από μαλακό πολυμερές υλικό, διαχωρισμένα από ένα διάλυμα ηλεκτρολύτη, το οποίο παίζει τον ρόλο του μικρού κενού που διαχωρίζει δύο νευρώνες του εγκεφάλου. Ανάμεσα σε αυτό το κενό ταξιδεύουν συνεχώς οι ουσίες νευροδιαβιβαστές (π.χ. ντοπαμίνη), ώστε να επιτυγχάνεται η επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου.
Όταν ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα τοποθετούνται πάνω σε ένα από τα ηλεκτρόδια, οι νευροδιαβιβαστές που απελευθερώνονται από τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το ηλεκτρόδιο της τεχνητής σύναψης και να παράγουν ιόντα. Όπως έδειξαν τα πειράματα με τρωκτικά (αρουραίους) που είχαν τέτοιες υβριδικές συνάψεις ενσωματωμένες στον εγκέφαλό τους, αυτά τα ιόντα ταξιδεύουν στο δεύτερο ηλεκτρόδιο και το τροποποιούν, όπως ακριβώς γίνεται η διαδικασία της μάθησης στις βιολογικές συνάψεις του εγκεφάλου.
«Δείξαμε ότι είναι δυνατή η φυσική επικοινωνία που εμπλέκει τόσο τη χημεία όσο και τον ηλεκτρισμό. Είναι το πρώτο μικρό βήμα για μία πραγματική διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής», ανέφερε ο δρ Σαλέο. Τέτοιες διεπαφές μελλοντικά θα δοκιμαστούν στην ιατρική, τη νευροεπιστήμη και σε άλλα πεδία.
Ζ.Π.
Η Σερβία που παράγει - Παρουσίαση του νέας γενιάς οχήματος Μ-20 κατηγορίας ΜRAP.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις 17 Ιουνίου παρουσία του Σέρβου ΥΠΑΜ η εταιρεία ZASTAVA παρουσίασε το νέο της τεθωρακισμένο όχημα κατηγορίας MRAP με ονομασία Μ-20 και κίνηση 6Χ6 που είναι ακόμα μια πολύ ικανή προσπάθεια από μια χώρα που έχει εθνική στρατηγική και παράγει όπως έκανε με τα LAZAR, MILOSH και το πυροβόλο Β-52 NORA.
Το όχημα βασίζεται στο στρατιωτικό φορτηγό 8τόνων FAP 2228 LA (EURO 3) που έχει αναπτυχθεί εγχώρια με στοιχεία της Mercedes-Benz. Το Μ-20 είναι μια συνεργασία των Zastava, FAP και του κέντρου στρατιωτικών ερευνών στο Βελιγράδι.
Έχει κινητήρα DaimlerChrysler OM 906 των 279 ίππων και σύστημα μετάδοσης ZF 9S 109 . Επίσης μεταφέρει πλήρη ομάδα 9 ατόμων και επιπλέον 3μελές πλήρωμα ενώ είναι οπλισμένο με πυργίσκο με πολυβόλο των 12,7 χλστ.
Ζ.Π.
Ιάπωνες κατάφεραν να φτιάξουν τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή του κόσμου - Έχασαν την πρωτιά ΗΠΑ και Κίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ τα τελευταία χρόνια αμερικανικοί και κινεζικοί υπολογιστές βρίσκονταν στην κορυφή, η Ιαπωνία πέρασε -και με διαφορά- στην πρώτη θέση με τον νέο υπερυπολογιστή της Fugaku, αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, τους αμερικανικούς Summit και Sierra.
Την τελευταία φορά που η Ιαπωνία ήταν ξανά πρώτη ήταν το 2011 με τον υπερυπολογιστή της Κ Supercomputer.
Ο Fugaku (ένα άλλο όνομα για το εμβληματικό ιαπωνικό Όρος Φίτζι), είναι δημιούργημα της ιαπωνικής εταιρείας Fujitsu και είναι εγκατεστημένος στο κρατικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης RIKEN στο Κόμπε.
Αυτήν την εποχή κάνει πειραματική εργασία πάνω στη νόσο Covid-19 (όπως προσομοιώσεις για το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται), διαθέτοντας τεράστια επεξεργαστική ισχύ 415,5 petaflops, έναντι 148,8 petaflops του Summit της ΙΒΜ που βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του Τενεσί και 94,9 petaflops του Sierra που ανήκει στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται, πλέον, ο κινεζικός TaihuLight με 93 petaflops, στην πέμπτη ο επίσης κινεζικός Tianhe-2A με 61,4 petaflops και στην έκτη ένα νέο σύστημα, ο αμερικανικής κατασκευής HPC5, με 35,5 petaflops, ο οποίος ανήκει στην ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni και είναι πια ο ισχυρότερος στην Ευρώπη.
Η Κίνα συνεχίζει να κυριαρχεί στον κατάλογο Top 500 με 226 υπερυπολογιστές, έναντι 114 των ΗΠΑ, 30 της Ιαπωνίας, 18 της Γαλλίας και 16 της Γερμανίας. Οι περισσότεροι υπερυπολογιστές έχουν κατασκευαστεί από τις κινεζικές εταιρείες Lenovo (180), Sugon (68) και Inspur (64).
Ζ.Π.
Ισραηλινοί ερευνητές έδωσαν νέες διαστάσεις στην κατασκοπεία, καθώς κατάφεραν να «υποκλέψουν» μια συνομιλία μέσω ενός απλού λαμπτήρα LED.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται. Οι «κοριοί» παραμένουν σταθερή αξία όταν κάποιος θέλει να σε παρακολουθήσει εξ αποστάσεων, το ίδιο συμβαίνει και με τα μικρόφωνα ή τις κάμερες, αλλά δεν είναι πλέον τα μοναδικά μέσα. Τον ίδιο αποτελεσματικό ρόλο μπορούν να παίξουν και οι θόρυβοι που δημιουργούν τα ηχητικά κύματα.
Οι θόρυβοι σε κλειστούς χώρους -ομιλία ή και μουσική- δημιουργούν ηχητικά κύματα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν πολύ ελαφρές δονήσεις σε λαμπτήρες LED. Με τον τρόπο αυτό μεταβάλλεται η φωτεινότητα του λαμπτήρα. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν Ισραηλινοί ερευνητές και κατασκόπευσαν με επιτυχία ένα δωμάτιο, με τη βοήθεια των δονήσεων που προκαλεί η ανθρώπινη ομιλία στους λαμπτήρες LED.
Στο πείραμα, που έγινε, από μια εξωτερική γέφυρα οι επιστήμονες εστίασαν το απλής κατασκευής τηλεσκόπιό τους σε ένα λαμπτήρα LED, ο οποίος βρισκόταν εντός παρακείμενου κτιρίου σε απόσταση 25 μέτρων. Στο «υπό κατασκοπεία» δωμάτιο αναπαρήγαγαν τρεις διαφορετικούς ήχους: τραγούδια των Coldplay και των Beatles, καθώς και μία από τις περιβόητες ομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ, με τη φράση: «We make America great again».
Τα ληφθέντα στο τηλεσκόπιο σήματα πέρασαν από ένα ειδικό πολυεπίπεδο φίλτρο και το αποτέλεσμα ήταν να ακούγονται οι θόρυβοι από το δωμάτιο σε πραγματικό χρόνο. Αν και ο ήχος ήταν αρκετά υπόκωφος, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν τις μεμονωμένες λέξεις, το ρυθμό και τη μελωδία. Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα «υποκλαπέντα» μέσω του λαμπτήρα LED δεδομένα αναγνωρίστηκαν και από γνωστές εφαρμογές αναγνώρισης μουσικής, όπως το «Shazam».
Ζ.Π.
Ανακαλύφθηκε κοντινό ηλιακό σύστημα με τρεις πλανήτες - Ο ένας ίσως βρίσκεται σε φιλόξενη για ζωή ζώνη.
Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησε μια ομάδα αστρονόμων, καθώς εντόπισε ένα κοντινό ηλιακό σύστημα (απέχει περίπου 11 έτη φωτός από τη Γη) και φαίνεται πως έχει τρεις πλανήτες.
Οι συγκεκριμένοι πλανήτες του συστήματος οι οποίοι κινούνται γύρω από ένα ήσυχο και πολύ πιο αχνό από τον Ήλιο άστρο, τον ερυθρό νάνο GJ 887, ανήκουν στην κατηγορία της υπερ-Γαίας, καθώς έχουν κάποιες ομοιότητες με τη Γη, αλλά μεγαλύτερο μέγεθος. Οι εξωπλανήτες βρίσκονται στην φιλόξενη για ζωή ζώνη του εν λόγω άστρου, ενός από τα κοντινότερα στον Ήλιο και είναι πολύ πιθανό να είναι βραχώδεις.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάντρα Τζέφερς του γερμανικού Πανεπιστημίου του Γκέτιγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, πραγματοποίησαν την ανακάλυψη από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO) στη Χιλή.
Πρόκειται για ένα από τα κοντινότερα συστήματα πολλών πλανητών που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Η εγγύτητα των εξωπλανητών του τους καθιστά κατ’ εξοχήν υποψήφιους στόχους για μελέτη από το μελλοντικό μεγάλο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, τον διάδοχο του Hubble.
Οι δύο σίγουροι εξωπλανήτες Gliese 887b και Gliese 887c είναι πολύ γρήγοροι -περισσότερο και από τον Ερμή- καθώς ολοκληρώνουν μια περιστροφή γύρω από το μητρικό τους άστρο κάθε 9,3 και 21,8 μέρες αντίστοιχα (αυτή είναι η διάρκεια του έτους τους). Οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις και για ένα τρίτο εξωπλανήτη με διάρκεια έτους περίπου 50 γήινων ημερών.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι δύο επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες φαίνονται υπερβολικά καυτοί για να διαθέτουν υγρό νερό στην επιφάνεια τους, χωρίς πάντως αυτό να αποκλείεται. Όμως ο τρίτος μη επιβεβαιωμένος, που είναι πιο μακρινός, πιθανώς βρίσκεται μέσα στη φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του, το οποίο έχει τη μισή περίπου μάζα του Ήλιου μας και είναι λιγότερο δραστήριο από άλλους ερυθρούς νάνους, συνεπώς μάλλον δεν βομβαρδίζει τους πλανήτες του με ισχυρή ακτινοβολία. Η θερμοκρασία του Gliese 887c εκτιμάται σε περίπου 70 βαθμούς Κελσίου. Είναι άγνωστο αν οι δύο εξωπλανήτες διαθέτουν ατμόσφαιρα.
Ειδικά αν μελλοντικές παρατηρήσεις επιβεβαιώσουν την ύπαρξη και τρίτου εξωπλανήτη, τότε το σύστημα του GJ 887 αναμένεται να γίνει στο μέλλον ένα από τα πιο μελετημένα στη «γειτονιά» μας. Η εγγύτητα του καθιστά πιθανή ακόμη και τη μελέτη της πιθανής ατμόσφαιρας των πλανητών του.
Το 2016 ανακαλύφθηκε ο κοντινότερος στη Γη εξωπλανήτης, ο οποίος έχει περίπου τη μάζα της Γης και κινείται πέριξ του κοντινότερου στον πλανήτη μας άστρου, του Εγγύτατου του Κενταύρου. Το 2018 ανακαλύφθηκε μια υπερ-Γη γύρω από το δεύτερο κοντινότερο στη Γη αστέρι, το άστρο Μπάρναρντ. Το 2019 βρέθηκε ένα σύστημα τριών πλανητών γύρω από τον ερυθρό νάνο GJ 1061, ο οποίος βρίσκεται λίγο μακρύτερα από τον GJ 887.
Ζ.Π.