ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

17 Οκτωβρίου 2022

ΣΗΜΕΡΑ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, Η ΕΞΕΒΡΑΪΣΘΕΙΣΑ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ (ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛ) ΤΙΜΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΣΗΜΟ ΠΡΟΦΗΤΗ ΩΣΗΕ. ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΕ, ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.

 


ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΝΕΔΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΤΟΝ ΕΒΡΙΣΕ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ. Ο καθηγητής Μελέτης Μελετόπουλος είπε: «Οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει την Συνθήκη της Λοζάνης. Έχουν εκδιώξει 150.000 Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο».

 


O ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΤΟ «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ» ΚΑΙ Η ΝΑΟΥΣΑ





Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΩΣΗΕ ΠΟΥ ΤΟΝ ΤΙΜΑ Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΣΗΜΕΡΑ. Ο ΩΣΗΕ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.



 Χαλάστηκεν η Νιάουστα μαζί με την Κασσάνδρα.

Λουμπούτ πασιάς τις πάτησε, τις ρήμαξαν Κονιάροι. 


Σαν σήμερα συμπληρώνονται 110 χρόνια από την Απελευθέρωση της θρυλικής και Ηρωικής πόλης της Νάουσας από τον Ελληνικό Στρατό στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου (17 Οκτωβρίου του 1912). Η Νάουσα, στην περιοχή της οποίας ο Αριστοτέλης είχε μαθητεύσει τον Μ. Αλέξανδρο (στην αρχαία Μιέζα, που βρίσκεται δίπλα), είχε πρωταγωνιστήσει 90 χρόνια ενωρίτερα, κατά την Εθνεγερσία του 1821, και μετά από ηρωική αντίσταση υπέστη το τρομερό ολοκαύτωμα από τις Τουρκικές και εβραϊκές ορδές τον Απρίλιο του 1822. Η Νάουσα, που  έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα και είναι η  ιδιαίτερη πατρίδα του Μακεδονομάχου Αντώνη Μίγγα, ο οποίος μαρτύρησε στο πλευρό του Τέλλου Άγρα από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες, ήταν πλέον ελεύθερη από τον μακραίωνο τουρκικό ζυγό.

Χρόνια Πολλά στην Νάουσα, το διαχρονικό προπύργιο του Ελληνισμού της Μακεδονίας.

Δεν πειράζει. Οι ρωμιοί ας γιορτάζουν τον προφήτη τους Ωσηέ. Εμείς οι λίγοι Έλληνες, η σκέψη μας είναι στην Νάουσα.

 


Η  συγκλονιστική ερμηνεία της "Μακρυνίτσας" από την Μαίρη Δούτση εδώ: 
 
 
 

 

ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
Τρία πουλάκια κάθονταν στης Νιάουστας το Κάστρο
Μακρυνίτσα μου καημό πόχει η καρδίτσα μου
Τόνα τηράει τα Βοδενά τ' άλλο τη Σαλονίκη
Μακρυνίτσα μου καημό πόχει η καρδίτσα μου
(Γύρισμα)
Ένα μήλο αμάν κι άλλο μήλο αμάν
 βράδιασε και που θα μείνω
Το τρίτο το μικρότερο μοιριολογάει και λέει
Μακρυνίτσα μου καημό πόχει η καρδίτσα μου
Μας πάτησαν μας χάλασαν μας πήραν τις γυναίκες
Μακρυνίτσα μου καημό πόχει η καρδίτσα μου
Γύρισμα: Ένα μήλο αμάν...
Πήραν μανούλες με παιδιά και πεθερές με νύφες (Μακρυνίτσα..)
Πήραν κι μιαν αρχόντισσα και μια κυρά μεγάλη (Μακρυνίτσα..)
απ' το φλουρί δε φαίνονταν κι απ' το μαργαριτάρι
-Περπάτα μήλο κόκκινο και ρόιδο μου βαμμένο
μήνα τα ρούχα σε βαρούν μήνα τα κοντογούνια;
-Μήτε τα ρούχα με βαρούν μήτα τα κοντογούνια
μον' με βαρεί το ντέρτι μου που έχω στην καρδιά μου
μ' άρπαξαν τον άντρα μου μέσα απ' την αγκαλιά μου
Γύρισμα: Ένα μήλο αμάν...

1537,  ΟΙ  ΠΡΩΤΟΙ  ΕΝΟΠΛΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΗΤΑΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ.  ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΙΑ  ΣΕΡΒΙΩΝ,  ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ,  ΜΗΛΙΑΣ  ΟΛΥΜΠΟΥ,  ΓΡΕΒΕΝΩΝ  ΚΑΙ  ΒΕΡΟΙΑΣ.

Όταν έπεσε η Πόλη το 1453, οι Μακεδόνες όχι μόνο διατήρησαν την πίστη τους αλλά διατήρησαν και τα όπλα τους στα άγρια βουνά. Έτσι, ταυτόχρονα σχεδόν με την ολοκλήρωση της κατάκτησης, το 1458, πέντε μόλις χρόνια μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως οι Οθωμανοί δυνάστες υποχρεώθηκαν από τα πράγματα να αναγνωρίσουν επίσημα τα πρώτα αρματολίκια στ’ Άγραφα και στην Πίνδο, όπου συναντώνται η Μακεδονία η Ήπειρος και η Θεσσαλία. Την μαρτυρία καταθέτει ο Αραβαντινός από παλαιότερα χρονικά. Ως το 1537, όπως αναφέρει ο καθηγητής της Ιστορίας Απόστολος Βακαλόπουλος, είχαν αναγνωρισθεί από την Υψηλή Πύλη πέντε αρματολίκια, στη Δυτική ιδίως Μακεδονία: τα αρματολίκια Σερβίων, Ελασσόνος, Μηλιάς Ολύμπου, Γρεβενών και Βεροίας. Έτσι οι πρώτοι ένοπλοι Έλληνες είναι οι Μακεδόνες, λίγα χρόνια μετά την Άλωση.
1571,  Η  ΠΡΩΤΗ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ.  ΣΦΑΧΤΗΚΑΝ  30.000  ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ.
Στα 1571 δημιουργείται στη Δύση η πρώτη Ιερή Συμμαχία, η Σάκρα Λίγκα, από τον Πάπα της Ρώμης, την κραταιά Δημοκρατία της Βενετίας και την τότε κοσμοκράτειρα της Δύσης Ισπανία. Ο Δον Χουάν ο Αυστριακός καταστρέφει τον τουρκικό στόλο στη ναυμαχία του Λεπάντε, δηλαδή της Ναυπάκτου. Και αμέσως παίρνουν τα όπλα οι Μακεδόνες. Στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στη Χαλκιδική και στο Άγιον Όρος πραγματοποιείται εξέγερση. Επακολουθεί γενική σφαγή του μακεδονικού Ελληνισμού και διαρπαγή του Αγίου Όρους. Τα σχετικά χρονικά της εποχής, πριν τετρακόσια χρόνια, αναφέρουν ότι σφάχτηκαν 30.000 Μακεδόνες. Ο Έλληνας Αρχιεπίσκοπος Αχριδών Αθανάσιος και οι επίσκοποι Βελεσσών, Βελεγράδων και Καστοριάς καλούν τον νικητή της Ναυπάκτου Δον Χουάν να αποβιβασθεί στη Μακεδονία και Ήπειρο. 





Ο Προφήτης Ωσηέ ήταν ψυχή γεμάτη από ζήλο για το θείο Νόμο.

Ο Προφήτης Ωσηέ, τη μνήμη του οποίου τιμά η Εκκλησία στις 17 Οκτωβρίου έκαστου έτους, ήταν γιος του Βεηρεί (ή Bενιή) από τη Γαλεμώθ (ή Bαλεθώμ) της φυλής Ισάχαρ και έζησε τον όγδοο αιώνα προ Χριστού, επί βασιλέων του Ιούδα, Οζίου, Ιωάθαμ, Άχαζ, Έζεκία και του Ισραήλ Ιεροβοάμ Β’. Στην Παλαιά Διαθήκη, είναι ο πρώτος από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες.

Ο Προφήτης Ωσηέ ήταν ψυχή γεμάτη από ζήλο για το θείο Νόμο, γι’ αυτό και στο προφητικό του βιβλίο καταγγέλλει ευθέως το λαό του Ισραήλ, που είχε μολυνθεί από την ειδωλολατρία. Οι συμβολισμοί του θεωρούνται δυσεξήγητοι, αλλά σαφέστατα εκδηλώνει την πίστη του στο Σωτήρα Χριστό. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κύριός μας χρησιμοποίησε μια σπουδαία φράση του Ωσηέ, προς τους Φαρισαίους (Ματθ. θ’ 3), η οποία λέει: «Ἔλεος θέλω καὶ οὐ θυσίαν καὶ ἐπίγνωσιν Θεοῦ ἢ ὁλοκαυτώματα» (Ωσηέ, στ’ 6). Δηλαδή, λέει ο Θεός μέσω του Ωσηέ: «Προτιμώ την ειρηνική αγάπη σας προς εμένα και όχι τις τυπικές θυσίες, και θέλω να έχετε επίγνωση του θείου θελήματος περισσότερο, παρά τα χωρίς νόημα και ουσία ολοκαυτώματα πού προσφέρετε». Επίσης, φράσεις του Ωσηέ χρησιμοποίησαν και οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος στις επιστολές τους.

Ο Ωσηέ λέγεται ότι έζησε 75 χρόνια, και μετά παρέδωσε στο Θεό τη δίκαια ψυχή του.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θεῖον ἔσοπτρον, τοῦ Παρακλήτου, ἐχρημάτισας, σοφὲ Προφῆτα, τᾶς σεπτᾶς ἐκφαντορίας δεχόμενος, ὅθεν ἐν κόσμῳ μελλόντων τὴν πρόγνωσιν, ὥσπερ φωτὸς λαμπηδόνας ἐξήστραψας. Ὠσηὲ ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος β’.
Τοῦ Προφήτου σου Ὡσηὲ τὴν μνήμην, Κύριε ἑορτάζοντες, δι’ αὐτοῦ σε δυσωποῦμεν· Σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

3 σχόλια:


  1. Ο Ιουδαίος Ύπατος της ευρωπαϊκής διπλωματίας ΙΩΣΉΦ ΜΠΟΡΕΛ:
    «Η Ευρώπη είναι ένας κήπος. Έχουμε χτίσει έναν κήπο. Τα πάντα λειτουργούν. Είναι ο βέλτιστος συνδυασμός πολιτικής ελευθερίας, οικονομικής ευρωστίας και κοινωνικής συνοχής που η ανθρωπότητα έχει καταφέρει ποτέ να οικοδομήσει – και τα τρία πράγματα μαζί… Ο υπόλοιπος κόσμος… δεν είναι ακριβώς ένας κήπος. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι μια ζούγκλα και η ζούγκλα θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο. Οι κηπουροί θα πρέπει να φροντίσουν για αυτό, αλλά δε θα προστατεύσουν τον κήπο χτίζοντας τοίχους».


    ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
    Ο Ζοζέπ Μπορέλ (24 Απριλίου 1947) είναι Ισπανός πολιτικός, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Δεκεμβρίου 2019.
    Είναι μέλος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας της Κυβέρνησης της Ισπανίας της από το 2018 έως το 2019, στο παρελθόν είχε υπηρετήσει Υπουργός Δημοσίων Έργων από το 1991 έως το 1996.

    Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο καταλανικό χωριό Λα Πόμπλα ντε Σεγούρ.
    Το καλοκαίρι του 1969, ο Μπορέλ εργάστηκε ως εθελοντής στο Κιμπούτς στο Ισραήλ, όπου συνάντησε τη μελλοντική του Γαλλίδα σύζυγο Caroline Mayeur, με την οποία και απέκτησε δύο γιους, τον Joan, διπλωμάτη και τον Lionel, πιλότο αεροσκαφών. Ο Μπόρελ και η Mayeur χώρισαν τη δεκαετία του 1990.
    Από το 1998, ο Μπόρελ βρίσκεται σε σχέση με την Κριστίνα Ναρμπόνα, σημερινή πρόεδρο του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος (2004-2008), με την οποία και παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 2018.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΕ ΚΙΜΠΟΥΤΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Ρατσιστικές οι δηλώσεις του Ιωσήφ Μπορέλ περί ”ζούγκλας”».
      Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν χθες Δευτέρα τον υπηρεσιακό επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη χώρα ζητώντας του εξηγήσεις.
      Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν χθες Δευτέρα τον υπηρεσιακό επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη χώρα ζητώντας του εξηγήσεις για τις «ρατσιστικές», όπως τις χαρακτήρισαν, δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
      Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων επεσήμανε ότι τα σχόλια του Μπορέλ ήταν «ανάρμοστα και ρατσιστικά» και «συμβάλουν στην επιδείνωση του κλίματος μισαλλοδοξίας και διακρίσεων παγκοσμίως», μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας WAM.
      Σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Διπλωματική Ακαδημία στη Μπριζ του Βελγίου ο Μπορέλ χαρακτήρισε την Ευρώπη «κήπο» και τον περισσότερο υπόλοιπο κόσμο «ζούγκλα», η οποία «θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο».
      «Οι κηπουροί θα πρέπει να φροντίζουν τον κήπο, αλλά δεν θα τον προστατεύσουν χτίζοντας τοίχους. Ένας μικρός, όμορφος κήπος που είναι περιτριγυρισμένος από ψηλούς τοίχους για να εμποδίσει τη ζούγκλα να εισέλθει δεν είναι λύση. Διότι η ζούγκλα έχει μεγάλες ικανότητες ανάπτυξης και ο τοίχος δεν θα είναι ποτέ αρκετά ψηλός», σχολίασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
      «Οι κηπουροί θα πρέπει να πάνε στη ζούγκλα. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ασχολούνται πολύ περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε διαφορετική περίπτωση ο υπόλοιπος κόσμος θα εισβάλει», πρόσθεσε.
      Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο Μπορέλ αρνήθηκε ότι οι δηλώσεις του είναι ρατσιστικές και με αποικιοκρατική χροιά, μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE. Στόχος του ήταν να απορρίψει την ιδέα της «Ευρώπης φρουρίου» και να ενθαρρύνει τους σπουδαστές να έχουν σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, εξήγησε ο ίδιος.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...