ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

18 Οκτωβρίου 2022

Η ΝΕΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ. ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΟΜΩΣ «ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΟΣ» ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ.

 

 

 

ΜΠΕΤΟΒΕΝ: ΣΟΝΑΤΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ ΑΡ. 29 ΕΡΓΟ 106 Hammerklavier. «Ο πιο υπέροχος μονόλογος που έγραψε ποτέ ο Μπετόβεν». «Η κορυφή της λογοτεχνίας για πιάνο». «Η πιο απαιτητική τεχνικά σύνθεση για πιάνο του Μπετόβεν». ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΑ, (III. Adagio sostenuto) είναι ένα «μαυσωλείο συλλογικής θλίψης», μία «αμέτρητη ησυχία της απόλυτης θλίψης».

 

 

 H υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ. Τι συμβαίνει επιτέλους; Η κινέζα υπουργός εξωτερικών της Αυστραλίας δεν δούλεψε εθελοντικά σε κιμπούτς στα νιάτα της όπως όλοι οι αξιόλογοι Ευρωπαίοι υπουργοί π.χ. ο Ιωσήφ Μπορέλ; 

 

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα πως παύει να αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, ακυρώνοντας το διάβημα στο οποίο προχώρησε το 2018 η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

«Το ζήτημα του τελικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ οφείλει να επιλυθεί στο πλαίσιο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στον παλαιστινιακό λαό», εξήγησε η Aυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

 


«Σήμερα, η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την προηγούμενη και μακρόχρονη θέση» της Αυστραλίας για το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε.

Με αυτόν τον τρόπο, «ακυρώνει την αναγνώριση από την κυβέρνηση Μόρισον της Δυτικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ».

Η Ιερουσαλήμ παραμένει άλυτο πρόβλημα στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Ο ισραηλινός στρατός κυρίευσε το ανατολικό της τμήμα στον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967) και το έχει προσαρτήσει, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει. Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την ιερή για τους πιστούς τριών θρησκειών πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι, από την άλλη, βλέπουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την πρωτεύουσα του μελλοντικού κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους τους.

Το 2018, η δεξιά κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον —τον αντικατέστησε στον θώκο του πρωθυπουργού ο Άντονι Αλμπανέζι των Εργατικών νωρίτερα φέτος— ανακοίνωνε την απόφασή της να αναγνωρίσει τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεσμευόμενη ταυτόχρονα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης μετά την επίτευξη λύσης δύο κρατών.

«Λυπάμαι για την απόφαση του κ. Μόρισον να παίξει πολιτικά παιγνίδια με αποτέλεσμα τη μεταβολή της θέσης της Αυστραλίας και για την αναστάτωση που προκάλεσε η αλλαγή αυτή σε πολλούς ανθρώπους (…) στην Αυστραλία, που νοιάζονται βαθιά για το ζήτημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας.

Η κυρία Γουόνγκ ανέφερε ακόμη πως η πρεσβεία της χώρας της στο Ισραήλ θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ, εκεί «όπου ήταν πάντα».

Η Αυστραλιανή ΥΠΕΞ επέμεινε πως η Καμπέρα είναι προσηλωμένη «στη λύση των δύο κρατών», δυνάμει της οποίας «το Ισραήλ και το μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης θα συνυπάρχουν, με ειρήνη και ασφάλεια, στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά τους», κι ότι δεν θα υιοθετήσει στο εξής καμία «προσέγγιση που υπονομεύει την προοπτική αυτή». Διαβεβαίωσε εξάλλου πως η χώρα της θα παραμείνει «αταλάντευτος» σύμμαχος του Ισραήλ.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

1 σχόλιο:

  1. Οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας θα παραμείνουν σε λειτουργία έως τα μέσα Απριλίου.
    Όπως όλα δείχνουν οι Γερμανοί, «κατάπιαν» τα περί «αποπυρηνικοποίησης», καθώς με απόφαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας θα παραμείνουν σε λειτουργία έως τα μέσα Απριλίου.
    Σύμφωνα με επιστολή του καγκελάριου προς τους συναρμόδιους υπουργούς, θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα το νομικό πλαίσιο προκειμένου οι πυρηνικοί σταθμοί Isar 2, Νεκαρβεστχάιμ 2 και Έμσλαντ να παραμείνουν σε λειτουργία μετά τις 31 Δεκεμβρίου και το αργότερο έως τις 15 Απριλίου.
    Οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας επρόκειτο, σύμφωνα με απόφαση παλαιότερων κυβερνήσεων, να τεθούν οριστικά εκτός λειτουργίας στο τέλος του τρέχοντος έτους.
    Τις τελευταίες εβδομάδες η τύχη των σταθμών είχε αναχθεί σε μείζονα αιτία τριβής μεταξύ κυρίως των Φιλελευθέρων (FDP), οι οποίοι ζητούσαν την παραμονή τους σε λειτουργία έως το 2024 και ενδεχομένως την επαναλειτουργία ήδη κλειστών σταθμών και των Πρασίνων, οι οποίοι – έπειτα από μεγάλη πίεση – δέχονταν την παραμονή των δύο σταθμών σε εφεδρεία έως τον Απρίλιο και την αξιοποίησή τους μόνον εφόσον παραστεί πραγματική ανάγκη. Το συνέδριο μάλιστα των Πρασίνων χθες στη Βόννη εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα.
    Ο Όλαφ Σολτς επιχείρησε κατ΄επανάληψη να καταλήξει σε συμφωνία με τους δύο εταίρους του, ωστόσο η άσκηση απόψε του απόλυτου δικαιώματός του ερμηνεύεται ως αποτυχία της προσπάθειας εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.
    Ο αρχηγός του FDP και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έσπευσε πριν από λίγο να εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση του κ. Σολτς: «Είναι προς το ζωτικό συμφέρον της χώρας να διατηρήσουμε όλες τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα. Ο καγκελάριος το έχει πλέον καταστήσει σαφές», έγραψε στο Twitter και υποσχέθηκε βιώσιμες λύσεις για τον χειμώνα 2023/24. Από την πλευρά των Πρασίνων, η υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε έγραψε: «Τώρα υπάρχει σαφήνεια. Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας παραμένει. Η Γερμανία θα καταργήσει οριστικά την πυρηνική ενέργεια στις 15 Απριλίου 2023».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...