ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

17 Οκτωβρίου 2022

ΜΠΕΤΟΒΕΝ: ΣΟΝΑΤΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ ΑΡ. 29 ΕΡΓΟ 106 Hammerklavier. «Ο πιο υπέροχος μονόλογος που έγραψε ποτέ ο Μπετόβεν». «Η κορυφή της λογοτεχνίας για πιάνο». «Η πιο απαιτητική τεχνικά σύνθεση για πιάνο του Μπετόβεν». ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΑ, (III. Adagio sostenuto) είναι ένα «μαυσωλείο συλλογικής θλίψης», μία «αμέτρητη ησυχία της απόλυτης θλίψης».

 

 

 

 

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ: Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΟΛΟΜΩΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΦΑΡΑΩ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ, Ο ΦΑΡΑΩ ΣΟΣΕΝΚ. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΔΑΥΙΔ ΗΤΑΝ Ο ΦΑΡΑΩ ΨΟΥΣΕΝΝΗΣ Α'.



 

 

 



                                         

                                         

                     

                                          Ο Μπετόβεν το 1818-1819

 Σονάτα για πιάνο Νο. 29 σε Β μείζονα του Ludwig van Beethoven , Op. Το 106 (γνωστό ως Große Sonate für das Hammerklavier , ή πιο απλά ως Hammerklavier ) είναι μια σονάτα για πιάνο που θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της τρίτης περιόδου του συνθέτη και μεταξύ των μεγαλύτερων σονάτων για πιάνο όλων των εποχών. Ολοκληρώθηκε το 1818 και θεωρείται συχνά η πιο απαιτητική τεχνικά σύνθεση για πιάνο του Μπετόβεν [1] και ένα από τα πιο απαιτητικά σόλο έργα στο ρεπερτόριο του κλασικού πιάνου. [2] [3] Η πρώτη τεκμηριωμένη δημόσια παράσταση ήταν το 1836 από τον Franz Liszt στοSalle Erard στο Παρίσι.

 ΑΠΟ  ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

 


Σκίτσα για την αργή κίνηση της Σονάτας για πιάνο αρ. 29, μάλλον 1818, μουσικό αυτόγραφο

Αφιερωμένη στον προστάτη του, τον Αρχιδούκα Ρούντολφ , η σονάτα γράφτηκε κυρίως από το καλοκαίρι του 1817 έως τα τέλη του φθινοπώρου του 1818, προς το τέλος μιας περιόδου αγρανάπαυσης στη συνθετική καριέρα του Μπετόβεν. Αντιπροσωπεύει τη θεαματική εμφάνιση πολλών από τα θέματα που επρόκειτο να επαναληφθούν στην ύστερη περίοδο του Μπετόβεν: η επανεφεύρεση παραδοσιακών μορφών, όπως η φόρμα σονάτας . ένα χυδαίο χιούμορ. και μια επιστροφή στις προκλασικές συνθετικές παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης της τροπικής αρμονίας και της επανεφεύρεσης της φούγκας μέσα στις κλασικές φόρμες.

Το Hammerklavier δημιούργησε επίσης προηγούμενο για τη διάρκεια των σόλο συνθέσεων (οι παραστάσεις συνήθως χρειάζονται περίπου 40 έως 45 λεπτά, ανάλογα με τις ερμηνευτικές επιλογές). Ενώ τα ορχηστρικά έργα όπως οι συμφωνίες και τα κονσέρτα περιείχαν συχνά κινήσεις 15 ή και 20 λεπτών για πολλά χρόνια, λίγες μεμονωμένες κινήσεις στη σόλο λογοτεχνία είχαν έκταση όπως το τρίτο μέρος του Hammerklavier .

Το όνομα της σονάτας προέρχεται από την μεταγενέστερη πρακτική του Μπετόβεν να χρησιμοποιεί γερμανικές και όχι ιταλικές λέξεις για τη μουσική ορολογία. ( Hammerklavier κυριολεκτικά σημαίνει "σφυρί-πληκτρολόγιο", και είναι ακόμα και σήμερα η γερμανική ονομασία για το fortepiano , τον προκάτοχο του σύγχρονου πιάνου.) Προέρχεται από τη σελίδα τίτλου του έργου, "Große Sonate für das Hammerklavier", που σημαίνει " Μεγάλη σονάτα για το φορτεπιάνο». Η πιο ήρεμη Σονάτα Νο. 28 σε Λα μείζονα, Op. Το 101 έχει την ίδια περιγραφή, αλλά το επίθετο ισχύει μόνο για τη Σονάτα Νο. 29. Το "Hammerklavier" ήταν μέρος του τίτλου για να διευκρινίσει ότι το έργο δεν επρόκειτο να παιχτεί στο τσέμπαλο, ένα όργανο που ήταν ακόμα πολύ γνωστό στις αρχές του 1800.Το έργο χρησιμοποιεί επίσης εκτενώς το πεντάλ una corda , με τον Μπετόβεν να δίνει για την εποχή του ασυνήθιστα λεπτομερείς οδηγίες για το πότε να το χρησιμοποιεί.

Δομή

Το κομμάτι περιέχει τέσσερις κινήσεις , μια δομή που χρησιμοποιείται συχνά από τον Μπετόβεν και μιμείται από σύγχρονους όπως ο Σούμπερτ , ο Σούμαν και ο Σοπέν , σε αντίθεση με τις πιο συνηθισμένες τρεις ή δύο κινήσεις των σονάτων του Μότσαρτ και του Χάιντν . Οι τέσσερις κινήσεις είναι:

  1. Γοργά
  2. Scherzo : Assai vivace
  3. Adagio sostenuto
  4. Εισαγωγή: Largo... Allegro – Fuga : Allegro risoluto

Εκτός από τις θεματικές συνδέσεις μέσα στα κινήματα και τη χρήση των παραδοσιακών κλασικών επίσημων δομών, ο Charles Rosen έχει περιγράψει πόσο μεγάλο μέρος του κομματιού είναι οργανωμένο γύρω από το μοτίβο ενός κατερχόμενου τρίτου ( μείζονος ή δευτερεύοντος ). Αυτή η φθίνουσα τρίτη είναι αρκετά πανταχού παρούσα σε όλο το έργο, αλλά πιο ξεκάθαρα αναγνωρίσιμη στις ακόλουθες ενότητες: η εναρκτήρια φανφάρα του Allegro. στη μίμηση του σκέρτσο της προαναφερθείσας φανφάρας, καθώς και στο θέμα της τριάδας. στο μπαρ δύο του adagio? και στη φούγκα τόσο στα εισαγωγικά μπάσα οκτάβα-μοτίβα όσο και στο κύριο θέμα, καθώς οι επτά νότες τρέχουν που καταλήγουν σε νότες που κατεβαίνουν κατά τρίτα.

Ι. Αλέγκρο

Η πρώτη κίνηση ανοίγει με μια σειρά από συγχορδίες fortissimo B -major , που αποτελούν μεγάλο μέρος της βάσης του πρώτου θέματος . Αφού ξεδιπλωθεί για λίγο το πρώτο θέμα, δηλώνεται ξανά το αρχικό σύνολο των συγχορδιών fortissimo , ακολουθούμενο από παρόμοιο ρυθμό αυτή τη φορά στην απροσδόκητη συγχορδία της ρε μείζονα . Αυτό εισάγει το πιο λυρικό δεύτερο θέμα στο υποκατάστατο (δηλαδή, ένα δευτερεύον τρίτο κάτω από το τονικό), Σολ μείζονα . Ένα τρίτο και τελευταίο μουσικό θέμα εμφανίζεται μετά από αυτό, το οποίο αποτελεί παράδειγμα της θεμελιώδους αντίθεσης των B και B σε αυτή την κίνηση μέσω των χρωματικών αλλοιώσεων της τρίτης κλίμακας. Η έκθεση τελειώνει με μια σε μεγάλο βαθμό βαθμιαία φιγούρα στο σολάκι του πρίμου σε ένα υψηλό μητρώο, ενώ το αριστερό χέρι κινείται σε μια συνοδεία οκτάβας σε όγδοες νότες .

Η ενότητα ανάπτυξης ανοίγει με μια δήλωση αυτού του τελικού σχήματος, εκτός από τις αλλαγές από το μείζον υποκυρίαρχο στο δευτερεύον, το οποίο διαμορφώνεται ρευστά σε Ε μείζονα . Αμέσως μετά, το πρώτο θέμα της έκθεσης συντίθεται σε fugato και παρουσιάζει μια απίστευτη εμφάνιση μουσικής εξέλιξης. Το fugato τελειώνει με μια ενότητα που χαρακτηρίζει τη μη φουγκική απομίμηση μεταξύ των μητρώων, η οποία τελικά αντηχεί σε επαναλαμβανόμενες συγχορδίες ρε μείζονα. Το τελευταίο τμήμα της ανάπτυξης ξεκινά με μια χρωματική αλλαγή από D σε D . Η μουσική προχωρά στο εξωγήινο κλειδί της Β μείζονας , στο οποίο παίζονται το τρίτο και το πρώτο θέμα της έκθεσης. Η αναμετάβασηπροκαλείται από μια ακολουθία αυξανόμενων διαστημάτων που αυξάνονται προοδευτικά, έως ότου δηλωθεί ξανά το πρώτο θέμα στο βασικό κλειδί του B , σηματοδοτώντας την έναρξη της ανακεφαλαίωσης .

Σύμφωνα με την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της φόρμας της σονάτας από τον Μπετόβεν, η ανακεφαλαίωση αποφεύγει μια πλήρη αρμονική επιστροφή στη Β μείζονα μέχρι πολύ καιρό μετά την επιστροφή στο πρώτο θέμα. Το coda αναφέρει επανειλημμένα κίνητρα από την αρχική δήλωση πάνω από ένα αστραφτερό σημείο του πεντάλ και εξαφανίζεται στο pianississimo έως ότου δύο ακόρντα fortissimo B ολοκληρώνουν την κίνηση.

II. Scherzo: Assai vivace

Η σύντομη δεύτερη κίνηση περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία αρμονικού και θεματικού υλικού. Το θέμα του σκέρτσο – το οποίο ο Rosen αποκαλεί χιουμοριστική μορφή [4] του πρώτου θέματος του πρώτου κινήματος – είναι ταυτόχρονα παιχνιδιάρικο, ζωηρό και ευχάριστο. Το σκέρτσο, σε Μπ μείζονα, διατηρεί την τυπική τριμερή μορφή επαναλαμβάνοντας τα τμήματα μια οκτάβα ψηλότερα στο σχιστό τριπλά.

Το τρίο, με την ένδειξη "semplice", είναι στο παράλληλο μινόρε , Β ελάσσονα , αλλά το αποτέλεσμα είναι περισσότερο σκιερό παρά δραματικό. Δανείζεται το εναρκτήριο θέμα από τη συμφωνία Eroica του συνθέτη και το τοποθετεί σε μινόρε. Μετά από αυτό το σκοτεινό διάλειμμα, ο Μπετόβεν εισάγει ένα πιο έντονο τμήμα presto2
4
μετρ
, ακόμα σε ελάσσονα, που τελικά γυρίζει πίσω στο σκέρτσο. Μετά από μια ποικίλη επανάληψη της πρώτης ενότητας του σκέρτσο, ακολουθεί ένα coda με αλλαγή μετρητή για μείωση του χρόνου . Αυτός ο κώδικας παίζει με την ημιτονική σχέση μεταξύ B και B , και επιστρέφει για λίγο στο πρώτο θέμα πριν πεθάνει.

III. Adagio sostenuto

Η αργή κίνηση τριαδικής μορφής, με επίκεντρο το F minor, έχει ονομαστεί, μεταξύ άλλων, «μαυσωλείο συλλογικής θλίψης» [5] και είναι αξιοσημείωτη για την αιθέρια και το μεγάλο μήκος της ως αργή κίνηση (π.χ. ο Wilhelm Kempff έπαιξε για περίπου 16 λεπτά και ο Christoph Eschenbach 25 λεπτά) που τελικά τελειώνει με ένα τρίτο Picardy . Ο Paul Bekker ονόμασε το κίνημα «την αποθέωση του πόνου, αυτής της βαθιάς θλίψης για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία και που βρίσκει έκφραση όχι σε παθιασμένες εκρήξεις, αλλά στην αμέτρητη ησυχία της απόλυτης θλίψης». [6] Ο Wilhelm Kempff τον περιέγραψε ως «τον πιο υπέροχο μονόλογο που έγραψε ποτέ ο Μπετόβεν». [7]

Δομικά, ακολουθεί την παραδοσιακή μορφή σονάτας της κλασικής εποχής, αλλά η ανακεφαλαίωση του κύριου θέματος ποικίλλει ώστε να περιλαμβάνει εκτενείς παραστάσεις στο δεξί χέρι που προβλέπουν ορισμένες από τις τεχνικές της ρομαντικής μουσικής για πιάνο. Ο Ted Libbey του NPR γράφει: «Μια ολόκληρη γραμμή εξέλιξης στη ρομαντική μουσική - περνώντας από τον Schubert , τον Chopin , τον Schumann , τον Brahms , ακόμη και τον Liszt - πηγάζει από αυτή τη μουσική». [8]

IV. Introduzione: Largo... Allegro – Fuga: Allegro risoluto

Η κίνηση ξεκινά με μια αργή εισαγωγή που χρησιμεύει για τη μετάβαση από την τρίτη κίνηση. Για να γίνει αυτό, διαμορφώνει από Ρ μείζονα/Β ελάσσονα σε Σολ μείζονα/Ε ελάσσονα σε Β μείζονα/ Σε ελάσσονα σε Α μείζονα, που διαμορφώνεται σε Β μείζονα για τη φούγκα . Κυριαρχείται από την πτώση τρίτων στη γραμμή του μπάσου, η μουσική σταματά τρεις φορές σε ένα πετάλι και εμπλέκεται σε εικαστικούς αντιθετικούς πειραματισμούς, με τρόπο που προμηνύει τα αποσπάσματα από τις τρεις πρώτες κινήσεις της Ένατης Συμφωνίας στο άνοιγμα του τέταρτου μέρους αυτού του έργου.

Μετά από μια τελική διαμόρφωση σε Β μείζονα, εμφανίζεται η κύρια ουσία της κίνησης: μια τιτάνια τριφωνική φούγκα σε3
4
μετρητής
. Το θέμα της φούγκας μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη: ένα δέκατο άλμα ακολουθούμενο από ένα τρίλι προς το τονωτικό. ένα σχήμα κλίμακας 7 νότων που επαναλαμβάνεται φθίνοντας κατά ένα τρίτο. και ένα ουραίο πέρασμα με ημικιρισμό που χαρακτηρίζεται από πολλούς χρωματικούς τόνους διέλευσης , του οποίου η ανάπτυξη γίνεται η κύρια πηγή για τη μοναδική παραφωνία του κινήματος. Σημειώθηκε con alcune licenze ("με κάποιες άδειες"), η φούγκα, ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Μπετόβεντα επιτεύγματα, καθώς και οι τεράστιες απαιτήσεις από τον ερμηνευτή, κινείται μέσα από μια σειρά από αντίθετες ενότητες και περιλαμβάνει μια σειρά από «μαθημένες» αντιθετικές συσκευές, συχνά, και σημαντικά, που χειρίζονται με μια δραματική οργή και παραφωνία εχθρική προς τους συντηρητικούς και ακαδημαϊκούς συνειρμούς τους. Μερικά παραδείγματα: αύξηση του θέματος της φούγκας και του αντιθέματος σε ένα sforzando marcato στις ράβδους 96–117, το τεράστιο στρέτο του δέκατου άλματος και τρίλιου που ακολουθεί, ένα στοχαστικό επεισόδιο που ξεκινά από τη γραμμή 152 που παρουσιάζει το θέμα σε ανάδρομη πορεία , οδηγώντας σε μια εξερεύνηση του το θέμα σε αντιστροφή στη γραμμή 209. [9]

Επιρροή

Το έργο θεωρήθηκε σχεδόν άπαιχτο, αλλά παρόλα αυτά θεωρήθηκε ως η κορυφή της λογοτεχνίας για πιάνο από την πρώτη κιόλας δημοσίευσή του. Ολοκληρώθηκε το 1818 και θεωρείται συχνά η πιο απαιτητική τεχνικά σύνθεση για πιάνο του Μπετόβεν [1] και ένα από τα πιο απαιτητικά σόλο έργα στο ρεπερτόριο του κλασικού πιάνου. [2] [3]

Η Σονάτα για πιάνο Νο. 1 στο C, Op. 1 του Johannes Brahms ανοίγει με μια φανφάρα παρόμοια με αυτή που ακούστηκε στην αρχή της σονάτας Hammerklavier.

Ενορχήστρωση

Ο συνθέτης Felix Weingartner δημιούργησε μια ενορχήστρωση της σονάτας. Το 1878, ο Φρίντριχ Νίτσε είχε προτείνει μια τέτοια ενορχήστρωση:

Στις ζωές μεγάλων καλλιτεχνών, υπάρχουν ατυχή περιστατικά που, για παράδειγμα, αναγκάζουν τον ζωγράφο να σκιαγραφήσει την πιο σημαντική του εικόνα ως μόνο φευγαλέα σκέψη, ή που ανάγκασαν τον Μπετόβεν να μας αφήσει μόνο τη μη ικανοποιητική μείωση του πιάνου μιας συμφωνίας σε κάποιο μεγάλο πιάνο. σονάτες (η μεγάλη Β φλατ μείζονα). Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο καλλιτέχνης που έρχεται μετά θα πρέπει να προσπαθήσει να διορθώσει εκ των υστέρων τη ζωή των μεγάλων ανδρών. Για παράδειγμα, ένας δεξιοτέχνης όλων των ορχηστρικών εφέ θα το έκανε επαναφέροντας στη ζωή τη συμφωνία που είχε υποστεί έναν προφανή πιανιστικό θάνατο. [10]

Ωστόσο, ο Τσαρλς Ρόζεν θεώρησε «ανόητες» τις προσπάθειες ενορχήστρωσης του έργου. [11]

 

 

 

βιβλιογραφικές αναφορές


  • Staines, J.; Clark, D., eds. (Ιούλιος 2005). The Rough Guide to Classical Music (4η έκδοση). Λονδίνο: Rough Guides. Π. 62. ISBN 978-1-84353-247-7.

  • Hinson, Μ. (2000). Οδηγός για το ρεπερτόριο του πιανίστα (3η έκδ.). Bloomington, Indiana: Indiana University Press. Π. 94. ISBN 0-253-33646-5.

  • Tyson, Alan (1962). «The Hammerklavier and Its English Editions». The Musical Times . 103 (1430): 235–7. doi : 10.2307/950547 . JSTOR  950547 .

  • The Classical Style, Expanded Edition, σελ. 423

  • Wilhelm von Lenz , που αναφέρεται στο The NPR Guide to Building a Classical CD Collection. Ο Τεντ Λίμπι. ISBN  0-7611-0487-9 . Π. 379.

  • Bekker, Paul (1925). Μπετόβεν (μετάφραση και διασκευή Mildred Mary Bozman). JM Dent & Sons, Ltd. σελ. 134.

  • Schumann, Karl. Ο αντιβασιλέας του Μπετόβεν στο πληκτρολόγιο στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του Βίλχελμ Κεμπφ: Οι ηχογραφήσεις του 1951–1956 των 32 Σονάτων για πιάνο του Μπετόβεν .

  • Libbey, Theodore (1999). Ο οδηγός NPR για τη δημιουργία μιας κλασικής συλλογής CD . Νέα Υόρκη: Workman Pub. ISBN 0-7611-0487-9. OCLC  42714517 .

  • Willi Apel, "Retrograde", Harvard Dictionary of Music (Cambridge, Harvard University Press, 1969), σελ. 728.

  • Human, All Too Human , § 173

    1. Rosen, The Classical Style , σελ. 446

    Περαιτέρω ανάγνωση

    Εκτενής συζήτηση και ανάλυση δίνεται στο βιβλίο του Charles Rosen The Classical Style (2η έκδοση, 1997, Νέα Υόρκη: Norton): ISBN  0-393-31712-9 .

    εξωτερικοί σύνδεσμοι


    Σονάτα για πιάνο Νο. 29 : Παρτιτούρες στο International Music Score Library Project 
     
     
     
     
    ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


                                                                                                                                                                        

    1 σχόλιο:

    1. ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ: στο πρώτο μέρος της Σονάτας ( Ι. Αλέγκρο), στην παρτιτούρα υπάρχει ένα σημάδι μετρονόμου που απαιτεί ένα εντελώς φανταστικό ρυθμό, πολύ ταχύτερο απ’ αυτόν που μπορεί να πετύχει ένας σπουδαίος πιανίστας.
      Ζ.Π.

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...