ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

10 Οκτωβρίου 2022

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Το 6% δήλωσε ότι αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής. 645.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να παραλείψουν τουλάχιστον ένα γεύμα ή έφαγαν λιγότερο από όσο θεωρούσαν ότι είχαν ανάγκη.

 

 

Η Hyundai της Κορέας ξεκινάει την εξερεύνηση της Σελήνης. Η Toyota αναπτύσσει ρόβερ για την εξερεύνηση της Σελήνης. Οι ρωμιοί χάνουν τα νησιά τους. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ. ΤΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΞΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙΣΙΟ ΤΥΡΙ.

 

 

 

ΤΟ 1980 ΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ ΗΤΑΝ ΙΣΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ 190 ΔΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ Ν. ΚΟΡΕΑΣ 1,6 ΤΡΙΣ, ΟΚΤΑΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ. ΑΥΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ". Σήμερα η Ν.Κορέα πάει στο φεγγάρι για πρώτη φορά με το σκάφος Danuri. Αναμένεται να φτάσει στη Σελήνη στα μέσα Δεκεμβρίου.

 

 



 


 

 

Χιλιάδες είναι οι πολίτες της χώρας μας, που διαβούν υπό την απειλή φτωχοποίησης, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία εν όψει του δύσκολου χειμώνα λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.

Η αγοραστική δύναμη των πολιτών να συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να «καλπάζει» και κατά τους επόμενους μήνες, ενόσω η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την χρονιά που πέρασε το 6% του πληθυσμού δήλωσε ότι αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, ενώ 1,5% ότι αντιμετώπισε μόνο σοβαρή ανεπάρκεια τροφής. 

 


Ουσιαστικά, τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν την περίοδο προ της έναρξης του κυρίως κύματος της ακρίβειας, η οποία πλήττει την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής θεωρείται όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε ή πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή.

Παράλληλα, ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

Ανεπάρκεια τροφής

Με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021, αυτό σημαίνει ότι μέτρια/σοβαρή ανεπάρκεια τροφής αντιμετώπισαν 624.000 άνθρωποι, ενώ αποκλειστικά σοβαρή ανεπάρκεια τροφής 156.000.

Συγκεκριμένα, 645.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να παραλείψουν τουλάχιστον ένα γεύμα ή έφαγαν λιγότερο από όσο θεωρούσαν ότι είχαν ανάγκη.

Ακόμη χειρότερα, 3,2%-3,5% του πληθυσμού (330.000-365.000 πολίτες) είτε έμειναν χωρίς τροφή είτε ενώ πεινούσαν δεν έφαγαν. Και αυτό, για το 2,7% ή για 281.000 ανθρώπους οδήγησε στο να μείνουν χωρίς τροφή τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα.

 

Το 11,9% ή πάνω από 1,2 εκατομμύρια, φοβήθηκαν ότι δεν θα είχαν αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του και τo 11,4% ή σχεδόν 1,2 εκατομμύρια δεν είχαν δυνατότητα να τραφούν υγιεινά και θρεπτικά.

Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, το 12,6% ή 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι περιορίστηκαν μόνο σε ορισμένα είδη τροφών.

Άλλωστε αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και στο 2021.

Ο κίνδυνος φτώχειας

Από εκεί και πέρα, σε πολύ υψηλό σημείο βρίσκεται το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, κάτι το οποίο προκαλεί προβληματισμό.

 

Όπως προκύπτει το ποσοστό του πληθυσμού αυτού στερείται βασικών αγαθών και υπηρεσιών, εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 28,3% του πληθυσμού, ήτοι περίπου 3 εκατομμύρια άτομα, βρέθηκε στο όριο της φτώχειας το 2021, ποσοστό αυξημένο κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020 (27,4%).

Τα στοιχεία προέρχονται από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ.

Το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (28,3% με βάση τον αναθεωρημένο ορισμό στην Ελλάδα έναντι 22,0% στην Ευρωζώνη το 2021) και αυξάνεται το 2021 συγκρινόμενο με το 2020 (κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 28,9% το 2020 σε 29,5% το 2021 με βάση τον παλαιό ορισμό, ή κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από 27,4% σε 28,3% με βάση τον νέο ορισμό).

Η αύξηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στην κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας (από 11,8% το 2020 σε 13,6% το 2021) και στην κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας (από 17,7% το 2020 σε 19,6% το 2021).

Πόσο επιδρούν τα επιδόματα

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να τονιστεί ότι το ποσοστό των φτωχών νοικοκυριών, προκύπτει μετά τις χορηγήσεις των κοινωνικών επιδομάτων. Χωρίς τα κοινωνικά επιδόματα, το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα εκτινάσσεται στο 48,2%!

Τον χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα) αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι με 13,5% (13,0% για την ηλικιακή ομάδα 65+ το 2020) και τον υψηλότερο τα παιδιά με 23,7% (20,9% στις ηλικίες 0-17 το 2020), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 18-64 το ποσοστό φτώχειας είναι 20,6% (18,4% το 2020).

Ο δείκτης κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι σύνθετος δείκτης που περιλαμβάνει το σύνολο των ατόμων που είτε βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας (ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου) είτε αντιμετωπίζουν δριμεία υλική στέρηση, είτε διαβιούν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας (τα ενήλικα μέλη εργάζονται έως 20% του συνολικού δυνητικού χρόνου εργασίας).

Οι ανισότητες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην ύπαρξη ανισοτήτων, οι οποίες διογκώνονται εν μέσω ακρίβεια.

Το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές, τρέχουσες τιμές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,2 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού (4,8 για το 2020).

Ο δείκτης μειώνεται στο 4,1, όταν συμπεριληφθούν στην καταναλωτική δαπάνη και οι τεκμαρτές δαπάνες (τελική καταναλωτική δαπάνη).

Τα νοικοκυριά του φτωχότερου 20% του πληθυσμού αύξησαν τις δαπάνες τους σε σχέση με το 2020 κατά 2,6%, ενώ τα νοικοκυριά του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού κατά 10,7%.

Το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης για είδη διατροφής των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 34,8% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 13,9%.

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια:

  1. ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο γενικός γραμματέας του FDP (το κόμμα των Φιλελευθέρων στην Γερμανία) είναι ο τούρκος; κούρδος; Μπιτζάν Τζιρ-Σαράι. Ο αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων είναι ο Ιρανός Ομίντ Νουριπούρ.

    Την ανάκληση της έγκρισης πώλησης των έξι υποβρυχίων της ThyssenKrupp Marine Systems στην Τουρκία εισηγείται ο βουλευτής αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής των Φιλελευθέρων (FDP) Μπιτζάν Ντζιρ-Σαράι.
    Ο Ντζιρ-Σαράι που ζητά επίσης τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία υπό τη σημερινή τους μορφή και την αναστολή καταβολής των κονδυλίων της Τελωνειακής Ένωσης, κάνει λόγο για «τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου στην Μεσόγειο».
    Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», ο βουλευτής του FDP εισηγείται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του πρόταση ψηφίσματος, με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση η ακύρωση της έγκρισης για πώληση οπλικών συστημάτων που δόθηκε το 2009.
    Ο κ. Ντζιρ-Σαράι τονίζει στην πρότασή του ότι πρέπει «να σταματήσουν όλες οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία και να μην συμφωνηθούν άλλες» και αυτό θα πρέπει να ισχύει για όσο η Τουρκία ενεργεί «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και δεν διαπιστώνεται η επιστροφή της «στην αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εταίρου και με σεβασμό».

    Ο αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων είναι ο Ιρανός Ομίντ Νουριπούρ. Ο Νουριπούρ, ο οποίος μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Γερμανία από το Ιράν σε ηλικία 13 ετών, εκλέγεται στην Bundestag στην Έσση από το 2006.
    Οι βουλευτές Ρικάρντα Λανγκ και ο Όμνιντ Νουριπούρ εξελέγησαν πριν από λίγο στην ηγεσία του κόμματος των Πρασίνων, μετά την αποχώρηση των Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς το καταστατικό προβλέπει ασυμβίβαστο για τα μέλη της κυβέρνησης.
    Στην ψηφιακή ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, η 28χρονη Ρικάρντα Λάνγκ έλαβε το 75,93% των ψήφων, ενώ ο 46χρονος Όμνιντ Νουριπούρ το 82,58%. Η κυρία Λανγκ, μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του κόμματος, ανήκει στην αριστερή κοινωνική πτέρυγα του κόμματός της, ενώ ο συμπρόεδρός της στην πτέρυγα των «ρεαλιστών».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΓΙΟΥΒΑΛ ΝΩΕ ΧΑΡΑΡΙ: «κρατάμε τους Γκοΐμ ευτυχισμένους με τα ναρκωτικά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια».
    Ο εβραίος ιστορικός Yuval Noah Harari ο οποίος ζει στο Ισραήλ και είναι τακτικός δάσκαλος του Μητσοτάκη, δήλωσε ότι στον αιώνα που ζούμε το βασικό ερώτημα θα είναι «Γιατί χρειαζόμαστε τους Γκοΐμ ή τουλάχιστον τόσους πολλούς Γκοΐμ;» εννοώντας πως είμαστε υπεράριθμοι και δεν έχουμε καμία χρησιμότητα.
    «Εάν μείνεις πίσω θα αντιμετωπίσεις κάτι πολύ χειρότερο, θα είσαι αόρατος, άνευ ουσίας, δεν θα σε χρειάζονται ούτε καν ως υπηρέτη ή σκλάβο» είπε ο Yuval Noah Harari
    Στη «νέα» Ανθρωπότητα που ευαγγελίζονται, πολλές δουλειές θα εξαφανιστούν και συνεπώς αυτοί που τις έκαναν θα καταστούν ασήμαντοι και άρα θα «περισσεύουν».
    Δεν θα χρησιμεύουν ούτε ως σκλάβοι ή υπηρέτες γιατί για ακόμα και για αυτά τα «καθήκοντα» θα πρέπει να είναι «αναβαθμισμένοι» για να τα κάνουν αφού όπως λένε, ακόμα και ο εγκέφαλος θα αντικατασταθεί από «ανόργανη ύλη» και νανορομπότ.
    «Μπορούν πλέον να διαβάσουν τις συνάψεις του εγκεφάλου και να αντικαταστήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με ένα ανόργανο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελούμενο από εκατομμύρια νανορομπότς».
    Αν κατανοήσουμε πως λειτουργούν τα κέντρα του εγκεφάλου και παράγουν τα συναισθήματα όπως αγάπη και θυμός, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα να αναπαράγουμε τις συναισθηματικές αυτές καταστάσεις βασισμένοι πάνω στη σιλικόνη και όχι τον άνθρακα (ανόργανη ύλη αντί οργανικής) βασισμένοι πάνω σε υπολογιστές και όχι μυαλά».
    Ζ.Π.





    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...