ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

22 Ιανουαρίου 2022

Η ΑΡΡΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Δραματική αύξηση έως και 60% σε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και κοκαΐνη στην Αττική. Τι έδειξαν οι αναλύσεις που έγιναν στα λύματα της Ψυττάλειας.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ. ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο 8ΧΡΟΝΟΣ «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.


Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ EINAI H ΑΘΗΝΑ. ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ, ΤΗΝ ΧΑΡΑΡΕ, ΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΛΑ, ΤΟ ΚΑΡΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΑΜΑΣΚΟ. Η δομή της σημερινής Αθήνας μετέτρεψε τους κατοίκους της σε αλλόκοτες ψυχοπαθητικές προσωπικότητες, που ψηφίζουν τις ίδιες μαφιόζικες οικογένειες.

 

ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 5.000.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΠΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ;




Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΣΤΕΝΟ ΦΙΛΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΝΕΑΡΑ ΑΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΓΥΡΟΦΕΡΝΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. «ΜΑΣ ΚΕΡΝΑΓΕ ΚΟΚΑΪΝΗ για να τον ΠΗΔΑΜΕ». Η ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου μίλησε για μια unisex κοινωνία σε παιδιά δημοτικού - «Ούτε αρσενικό, ούτε θηλυκό».



Δραματική αύξηση έως και 60% στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών από το Μάρτιο του ‘19 έως το Νοέμβριο του ‘21 διαπιστώνει μελέτη του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής αναλυτικής Χημείας Νικόλαος Θωμαΐδης.



Όσον αφορά την κοκαΐνη, η χρήση της παραμένει από το καλοκαίρι του 2020 σε υψηλό δεκαετίας, σημειώνει αύξηση γύρω στο 60% από το 2019 και αφορά περίπου το 2% του πληθυσμού της Αττικής, όπως αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης. «Οι αναλύσεις που κάνουμε στο κέντρο επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια, μας έδειξαν ότι από το Νοέμβριο του ‘20 μέχρι το Νοέμβριο του ‘21, παρατηρήθηκε μία επιπλέον αύξηση στη χρήση των αγχολυτικών (κυρίως των βενζοδιαζεπινών, με την οξαζεπάμη να είναι η πρωταθλήτρια) της τάξης του 36%, σε σχέση με τον Μάρτιο του ‘20. Αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν στο επόμενο διάστημα, το καλοκαίρι του ‘21 και εμφανίστηκε ξανά η ίδια περίπου χρήση το Νοέμβριο του ‘21. Δηλαδή από τη συνεχή ανάλυση των λυμάτων που κάνουμε από το Μάρτιο του 2020, φαίνεται ότι η χρήση των αγχολυτικών έχει μία περιοδικότητα. Αυξάνει από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο και στη συνέχεια μειώνεται».

Η ίδια περιοδικότητα εμφανίζεται σε μικρότερο ποσοστό και στα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Ωστόσο τα επίπεδα αυτών είναι αντίστοιχα της πρώτης καταγραφής (που σε σχέση με το ‘19 είχε σημειωθεί αύξηση για κάποιες δραστικές γύρω στο 60%) και κορυφώθηκαν πάλι τον Μάρτιο του ‘21, στο παρατεταμένο lockdown που είχαμε από το Νοέμβριο του ‘20». Όσον αφορά τα αντιψυχωσικά, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στο διάστημα της μεγάλης οικονομικής κρίσης το ‘14 και το ‘15, αλλά μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο υπήρξε μία μικρή ύφεση στη χρήση τους, αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «το Μάρτιο του 21 παρατηρήθηκε μία αύξηση της τάξης του 58% σε σχέση με τον Μάρτιο του ‘19».

Την πρώτη περίοδο της πανδημίας μέσα στο 2020 από τις αναλύσεις στα λύματα η ομάδα του καθηγητή Θωμαΐδη παρατήρησε μία μεγάλη αύξηση σε αντιβιοτικά και αντιικά. Μετά την πρώτη περίοδο, αυτά παρουσίασαν μία σχετική μείωση, διότι όπως εξηγεί ο ίδιος, άλλαξε το κοκτέιλ φαρμάκων που χορηγούν οι γιατροί στα νοσοκομεία. Ωστόσο επισημαίνει ότι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα η χρήση παρακεταμόλης. «Και μάλιστα έχει ενδιαφέρον το εύρημα ότι και αυτή έχει την κορύφωση της τον Ιανουάριο με Μάρτιο του ‘21, το καλοκαίρι υπάρχει πτώση και μετά πάλι άνοδος».



Πόση κοκαΐνη έρρεε στους υπονόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέχρι το 2018;

Πόση κοκαΐνη ρέει στους υπονόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης (news247.gr)

Τι έδειξαν στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας για την χρήση απαγορευμένων ουσιών όπως η κοκαΐνη. 

Ένα ιδιαίτερο και ευφάνταστο τρόπο έχει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) για να παρακολουθήσει τις τάσεις στην χρήση απαγορευμένων διεγερτικών ουσιών όπως η κοκαΐνη: Αναλύει μέσω δείγματος που λαμβάνει από τους υπονόμους σε μεγάλες ή κομβικές πόλεις τα αστικά λύματα και βγάζει συμπεράσματα για την τάση από τα κατάλοιπα κοκαΐνης που εντοπίζει. Ουσιαστικά πρόκειται για μία τεράστια βιοψία.

Όπως αναφέρει στην έκθεση της τα στοιχεία από τις αναλύσεις αστικών λυμάτων για την ανίχνευση καταλοίπων κοκαΐνης που διεξήχθησαν στο πλαίσιο μελέτης σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις συμπληρώνουν τα ευρήματα των ερευνών στον γενικό πληθυσμό. Η ανάλυση λυμάτων παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη συλλογική κατανάλωση καθαρών ουσιών σε μια κοινότητα, τα δε αποτελέσματα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με τις εκτιμήσεις επικράτησης από τις εθνικές έρευνες στον γενικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης λυμάτων παρουσιάζονται ως τυποποιημένες ποσότητες (φορτία μάζας) καταλοίπων της ουσίας ανά 1.000 κατοίκους ανά ημέρα.


Πόση κοκαΐνη ρέει στους υπονόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με ανάλυση το 2016, τα υψηλότερα φορτία μάζας βενζοϋλεκγονίνης —του κύριου μεταβολίτη της κοκαΐνης— βρέθηκαν σε πόλεις του Βελγίου, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ πολύ χαμηλά επίπεδα βρέθηκαν στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης (διάγραμμα 2.4). Από τις 33 πόλεις οι οποίες διαθέτουν στοιχεία για το 2015 και το 2016, 22 ανέφεραν αύξηση, 4 μείωση και 7 σταθερή κατάσταση. Σταθερές ή ανοδικές διαχρονικές τάσεις αναφέρονται για τις περισσότερες από τις 13 πόλεις που διαθέτουν στοιχεία για το 2011 και το 2016.

Πόση κοκαΐνη ρέει στους υπονόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Εαν δεν βλέπετε την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη στο παραπάνω infographic που δημιούργησε το Statista με βάση τα στοιχεία της EMCDDA είναι επειδή στις δύο ελληνικές πόλεις που πραγματοποιούνται μετρήσεις (σ.σ. μετρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στην Μυτιλήνη) οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Συγκεκριμένα για την Αθήνα με στοιχεία του 2017 τα φορτία μάζας κατάλοιπων κοκαΐνης ήταν 38,3 mg/ανα 1.000 κατοίκους την ημέρα όταν η αντίστοιχη τιμή για την Βαρκελώνη που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας είναι 965,2 (σ.σ. οι τιμές που αναφέρουμε είναι μέσου όρου όλων των ημερών ενώ αυτές του πίνακα της statista αφορούν σε Σαββατοκύριακο).

Πόση κοκαΐνη ρέει στους υπονόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η Αθήνα φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις του πίνακα των ευρωπαϊκών πόλεων. Η τιμή των 38,3 mg που καταγράφηκε το 2017 είναι αυξημένη συγκρινόμενη με την 30,4 που είχε εντοπισθεί στην ελληνική πρωτεύουσα το 2016 αλλά σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το 63 mg του 2015.

Πόση κοκαΐνη ρέει στους υπονόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Σε ότι αφορά την Θεσσαλονίκη διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν μόνο για το 2016 και οι τιμές είναι ακόμη μικρότερες. Συγκεκριμένα τα φορτία μάζας κατάλοιπων κοκαΐνης ήταν 9,7 mg/ανα 1.000 κατοίκους την ημέρα.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...