ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

11 Ιανουαρίου 2022

ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΣΧΗΜΑ ΞΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 

ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ

 

ΜΕΤΕΡΝΙΧ: «ΑΦΟΥ ΙΔΡΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΝΟΡΑ».

 

«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΑΡΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ».

 

ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟΙ ΛΑΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ





Ο Λούθηρος άλλαξε το πατρικό του γερμανικό  επώνυμό του  το 1512   με  το  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  Ελευθέριος  (ο  σχετιζόμενος με την ελευθερία).

Κάποτε  οι  Φιλέλληνες  άλλαζαν  τα  ονόματά  τους  για  να  μοιάζουν  σαν   Ελληνικά.  Δεν  μπορούσαν  να  ακούν  να  τους  αποκαλούν  με  τα   άσχημα  δικά  τους  ονόματα,  τα  απεχθάνονταν.  Σήμερα  οι  Έλληνες   και  οι   Ελληνίδες  δίνουν  ξένα  ονόματα  στα  παιδιά  τους.



ΔΥΟ  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ  ΑΠΟ  ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ  ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.

Α.  Ο  ΙΔΡΥΤΗΣ  ΤΟΥ  ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΥ 

Λούθηρος

Τα πραγματικά επώνυμα τα οποία χρησιμοποιούσε  η οικογένεια  του Λούθηρου ήταν : Lueder, Luder, Loder, Ludher, Lotter, Lutter και Lauthe .

 Ο Λούθηρος άλλαξε το επώνυμο του
 το 1512 με  το  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  Ελευθέριος
 (ο  σχετιζόμενος με την ελευθερία).

Καθώς  όμως  οι Γερμανοί είχαν πρόβλημα με την προφορά του νέου επωνύμου τον φώναζαν LUTHER (Λούθηρος είναι παραφθορά του ελληνικού ονόματος Ελευθέριος)
βλέπε:
Bernd Moeller, K.Stackmann: Luder - Luther - Eleutherius. Erwaegungen zu Luthers Namen. Nachrichten der Akademie der Wissenschaften in Goettingen. Phil.-Hist. Klasse 1981, Nr. 7







Ο Μελάγχθων δίδασκε αρχαία  ελληνικά στον Λούθηρο. Ο πρώτος συνεργάτης του  Λούθηρου  (Ελευθερίου) Φίλιππος Μελάγχθων, είχε σπουδάσει φιλοσοφία στη Χαϊδελβέργη και στο Τίμπιγκεν και ήταν καθηγητής των ελληνικών στη Βιτεμβέργη. To 1518 εξέδωσε το έργο Περί της Γραμματικής της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας.


Β.  Ο  ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ  ΤΗΣ  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ  ΣΤΗΝ  ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΜΕΛΑΓΧΘΩΝ  Ή  ΜΕΛΑΝΧΘΩΝ

Ο Φίλιππος Σβάρτσερντ (Schwarzerdt) γεννήθηκε στις  16 Φεβρουαρίου 1497 στην μικρή πόλη Bretten του Μεγάλου Δουκάτου της  Βάδης, περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Στουτγάρδης, ως ο μεγαλύτερος  από πέντε αδέλφια, οι υπόλοιποι ήταν η Anna (1499), ο Georg (1500  ή 1501), η Margarete (1506), και η Barbara (1508). Ο μεγάλος Ουμανιστής  Ρώυχλιν ο οποίος, όπως προαναφέραμε, ήταν θείος του,  του έδωσε λίγα  χρόνια αργότερα το όνομα "Μελάγχθων" ("Μαύρη γη", στα γερμανικά :  Σβάρτσερντ) το οποίο ο Φίλιππος διετήρησε και με το οποίο έγινε παγκοσμίως  γνωστός. Όπως αναφέρει ο βιογράφος του Μελάγχθoνος Georg Urban (Georg  Urban, Philipp Melanchthon, 1497-1560, Sein Leben, 1991, Melanchthonverein,  Bretten), ο Ρώυχλιν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά :

«Το όνομά σου είναι Σβάρτσερντ, είσαι ένας Έλληνας, και έτσι το όνομά σου θα είναι ελληνικό. Συνεπώς θα σε φωνάζω Μελάγχθων, που σημαίνει μαύρη γη».  Γιόχαν Ρώυχλιν, 5 Μαρτίου 1509

Ο Φίλιππος Μελάγχθων (1497-1560) υπήρξε ο πνευματικός ηγέτης του Προτεσταντισμού και αναμφισβήτως θερμός φιλέλλην. Θαύμαζε κάθε τι το Ελληνικό όπως οι ανθρωπιστές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Λούθηρος.

To 1518 εξέδωσε το έργο «Περί της Γραμματτικής της  Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας», το οποίο αποτέλεσε τη βάση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών για περισσότερο από τρεις αιώνες.
Στις διαλέξεις του μαζεύονταν πλήθη ακροατών από όλη την Ευρώπη και η διδασκαλία του θεωρείτο πρότυπo. Η προσφορά του ήταν τεράστια στη μεταρρύθμιση του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος και η συμβολή του μεγάλη στην άνθηση των ελληνικών γραμμάτων, της επιστήμης και της φιλοσοφίας στη Γερμανία. Ο Μελάγχθων συνδέθηκε με αρκετούς Έλληνες λόγιους και ο Λούθηρος τον αποκαλούσε δώρο Θεού, για τη μεγάλη του μόρφωση και την προσφορά του στη διάδοση του προτεσταντισμού.


ΚΑΙ  ΕΝΑΣ  ΟΛΛΑΝΔΟΣ
Έρασμος ή Έρασμος του Ρότερνταμ.
Ο Ντεζιντέριους Έρασμους Ροτεροντάμους (Desiderius Erasmus Roterodamus, 28 Οκτωβρίου  1466 – 12 Ιουλίου 1536),  γνωστός ως Έρασμος ή Έρασμος του Ρότερνταμ.

Θεολόγος και φιλόσοφος της Αναγέννησης
και του ουμανισμού (1466-1536).
 Το οικογενειακό του όνομα ήταν Gerrit Gerritszoon.
Ετυμολογία
Έρασμος < εράσμιος (αξιαγάπητος)
Σε  άλλες Γλώσσες
 Αγγλικά  Έλμο (Elmo), Εράσμους (Erasmus)
 Γερμανικά       Έλμο (Elmo)
 Δανικά    Ράσμους (Rasmus)
 Ισπανικά Εράσμο (Erasmo)
 Ιταλικά    Ελμο (Elmo), Έρασμο (Erasmo)
 Νορβηγικά      Ράσμους (Rasmus)
 Σουηδικά         Ράσμους (Rasmus)
Ομόρριζα Ονόματα
Εράσμιος, Ερασμία
Ερατοσθένης
Ερατώ
O  Έρασμος ήταν ανθρωπιστής και αγωνιζόταν για την
 Αναζωπύρηση των Ελληνικών γραμμάτων.
 Χαρακτηριστικό και αθάνατο παραμένει το κομμάτι
 του Εράσμου στο Εγχειρίδιο του Χριστιανού Στρατιώτη (1504)
 που χρειάζεται να το διαβάζουμε κι εμείς καθημερινά.

Γράφει: «Παρακαλώ τους συκοφάντες μου να καταλάβουν
 πως αφιέρωσα τα νειάτα μου μελετώντας με πάθος
 τ' αρχαία γράμματα και με πολλά ξενύχτια μπόρεσα
 ν' αποκτήσω μια μέτρια γνώση της λατινικής
 και της ελληνικής γλώσσας.-


 ZΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...