ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

07 Δεκεμβρίου 2023

«Πάτησε» Ελλάδα ο Γενίτσαρος Εξωμότης Μπακάτογλου – Έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος». Πρόσφατες δηλώσεις: «Θα χτυπήσουμε στόχους βαθιά στην Ελλάδα με τον νέο βαλλιστικό πύραυλο βεληνεκούς 1.000 χλμ»

 



Ο πρώην επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας της Γερμανίας, Χάνς-Γκέοργκ Μάασεν: "Σταδιακή καταστροφή των ευρωπαϊκών πολιτισμών. Οι πολιτικοί μας θέλουν έναν διαφορετικό πληθυσμό. Το Ισλάμ θα κατακτήσει την Ευρώπη και στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Γαλλία, το Βέλγιο και την Βρετανία, περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού θα είναι μουσουλμάνοι". Ποιά είναι η θέση των Κεντρικών Ισραηλιτικών Συμβουλίων πού κυβερνούν τις Ευρωπαϊκές χώρες;





ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΤΑΜΙΑ ΡΙΖΟΥΝΤΑΣ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

"Μίμης Μπακάτογλου" ονομαζόταν ο προπάππους του, σύμφωνα με Τούρκους ερευνητές που κατάφεραν να βρουν τα στοιχεία της οικογένειας στα τοπικά αρχεία του 1850... Σύμφωνα με αυτά ο προπάππους του εξισλαμίστηκε όπως και άλλοι για να επιζήσουν, ενώ η οικογένεια άλλαξε επίθετο το 1934, για να απαλλαγεί από το "Μπακάτ-ογλου" που σήμαινε αντάρτης, αποστάτης, με εχθρική έννοια για τους Τούρκους...
Εντύπωση προκαλεί όμως ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στο χωριό του, ο ίδιος ο Ερντογάν, δεν το αποκάλεσε με την επίσημη τουρκική ονομασία του "Guneysu", αλλά με την ελληνική "Ποταμιά", ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων σε μερίδα πολιτικών του αντιπάλων..

Δείτε εδώ περισσότερα: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/392540

Τουρκικό άρθρο: http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yg/habergoster.php...

Το ΒΙΝΤΕΟ με τον Ερντογάν να αποκαλεί με ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ: http://youtu.be/sbvrouWgV0U



Ο εξωμότης γενίτσαρος Μπακάτογλου επισκέπτεται την Ελλάδα. Οι ρωμιοί τον υποδέχονται με χαρά. Άλλωστε μόνο στην θρησκεία διαφέρουν (λίγο). Ιεχωβά και Αλλάχ, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος του Αβραάμ. Εξωμότης ο ένας, εξωμότες κι οι άλλοι. 

Στο φορολογικό αρχείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τους κατοίκους του χωρίου Ποταμιά Ριζούντας Πόντου αναφέρονται τα στοιχεία του προπάππου του Ερντογάν, ότι ήταν επικεφαλής αντάρτικης ομάδας εναντίον των Τούρκων κατακτητών. Το επίθετο του προπάππου του Ερντογάν ήταν το εξισλαμισμένο Bakatoglu Memis (Μίμης Μπακάτογλου). Το φορολογικό βιβλίο στη στήλη εθνική καταγωγή έγραφε τη λέξη "εξισλαμισθείς" και στη στήλη ονοματεπώνυμο το νέο ισλαμικό όνομα. Το αρχείο είναι του 1850 και φαίνεται ότι ο προπάππος του Ερντογάν ήταν ο πιο πλούσιος, διότι όλοι οι χωριανοί πλήρωναν φόρους 20-30 γρόσια ο καθένας και ο προπάππος του Ερντογάν πλήρωσε 38 γρόσια. Η οικογένεια άλλαξε επίθετο το 1934, διότι η λέξη "Bakat", που ήταν το επίθετο της οικογένειας, εθεωρείτο βρισιά, διότι όλοι οι Έλληνες αντάρτες αποκαλούνταν "Bakaτ". Στον Πόντο, συνεπώς, η λέξη αυτή είχε τη σημασία Έλληνα αποστάτη, στασιαστή εναντίον των Τούρκων. Οι γονείς του Ερντογάν -σύμφωνα με τον τούρκο ερευνητή- εγκατέλειψαν το χωριό τους, την Ποταμιά, (έτσι λέγεται ακόμη από τους ντόπιους και σήμερα - Ποτάμια-) και εγκαταστάθηκαν σε φτωχή συνοικία της Κωνσταντινούπολης στο "Kasim Pasa", που σήμερα είναι κακόφημη.

https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/05/blog-post_67.html 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι όπως όλοι οι σημερινοί κάτοικοι του Πόντου που, ενώ γνωρίζουν ότι έχουν ελληνική καταγωγή, διακατέχονται από το σύνδρομο του γενιτσαρισμού και θέλουν να αποδείξουν στη πράξη ότι είναι πιο Τούρκοι από τους υπολοίπους. Το ίδιο έργο βλέπουμε με τον Ράμα στην Αλβανία και με τον Γκρούϊο στα Σκόπια. Η ελληνική καταγωγή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα σχεδόν αποδεδειγμένο θέμα, αν και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, δίχως να το αρνείται, το «ξορκίζει».
Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη αναφερόμενος στην εθνική του καταγωγή είπε:
«Ρώτησα τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου αν είμαστε Λαζοί ή Τούρκοι» ομολόγησε ο Ερντογάν. «Ο δικός μου παππούς μού είπε ότι, όταν πεθάνουμε και πάμε στον άλλον κόσμο, θα μας ρωτάνε «σε ποιον Θεό πιστεύεις;», «ποιος είναι ο προφήτης σου;» και «ποια είναι η θρησκεία σου;». Δεν θα μας ρωτήσουν για την εθνική μας καταγωγή.
Ύστερα από αυτά, όταν ρωτούν εσένα ποια είναι η εθνική σου καταγωγή, εσύ να λες ότι είσαι μουσουλμάνος και να τραβάς τον δρόμο σου» ήταν η απάντηση που είχε λάβει από τον πατέρα του ο Ερντογάν, όπως τουλάχιστον την μετέφερε στο ακροατήριό του.

Το σύνδρομο του γενιτσαρισμού έχει όλα τα χαρακτηριστικά παιδιού αγνώστου πατρός: φοβία, ανασφάλεια, παράλογες εκρήξεις θυμού, εντυπωσιασμού, εκδικητικότητας και κομπλεξισμού.

  

Λίγα λεπτά μετά τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης (7/12), «πάτησε» Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το προεδρικό αεροσκάφος TUR.

Η τελετή υποδοχής θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην Αθήνα όπου θα γίνει δεκτός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 11:30.

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει προγραμματιστεί για τις 12:15 και αναμένεται να διαρκέσει 45 λεπτά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνουν αμέσως μετά δηλώσεις στον Τύπο χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την συμμετοχή περίπου 30 Τούρκων και Ελλήνων υπουργών και αξιωματούχων. Αμέσως μετά σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδοθεί κοινή δήλωση.

Τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές, ελικόπτερα και drones θα επιτηρούν κάθε σημείο απ΄όπου θα περάσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ελέγχονται ακόμα και οι κάδοι σκουπιδιών και τα υπόγεια φρεάτια.

Από το αεροδρόμιο η πομπή θα μπει στην Αττική οδό, από εκεί στη λεωφόρο Μεσογείων και μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας θα φτάσει στην Ηρώδου Αττικού και το προεδρικό Μέγαρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με την ομάδα του θα μετακινηθεί με τρία δικά του οχήματα. Τρία, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά διαμορφωμένα οχήματα. Η διαδρομή θα γίνει σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, θα είναι θωρακισμένες λιμουζίνες οι οποίες αντέχουν ακόμη και σε επίθεση με χημικά, αφού αναπτύσσεται ένα ειδικό κύκλωμα που εμποδίζει την είσοδο εξωτερικών αερίων. Το κόστος τους ξεπερνά τα 3 εκατ. τουρκικές λίρες, ενώ λέγεται πως θα φέρει στην Ελλάδα το πρώτο τουρκικό SUV TOGG.

 

 

“Θα χτυπάμε στόχους βαθιά στην Ελλάδα”: Βαλλιστικό πύραυλο βεληνεκούς 1.000 χλμ. σχεδιάζει ο Μπακάτογλου.

Νέο βαλλιστικό πύραυλο μετά τον Tayfun σχεδιάζει η Τουρκία στη «σκιά» των ελληνικών Rafale όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.
Προκαλεί εντύπωση πως η Άγκυρα αναπτύσσει τα συστήματα βαλλιστικών πυραύλων τα οποία διαθέτει. Πρόκειται για τα συστήματα Bora, Tayfun και Cenk. Μιλάμε για τον πύραυλο Bora, έχει εμβέλεια 80-280 χιλιομέτρων. Υπάρχει και ο βαλλιστικός πύραυλος Tayfun.
Πέρυσι είχαν γίνει και οι δοκιμαστικές του βολές στη Ριζούντα. Έχει εμβέλεια μέχρι και τα 550 χιλιόμετρα. Υπάρχει μάλιστα η δήλωση του προέδρου Ερντογάν ο οποίος είχε τονίσει «πως θα αυξήσουμε τις δυνατότητές του».

Τώρα, έρχεται ο βαλλιστικός πύραυλος Cenk, ο οποίος θα έχει εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι εξαιτίας της υπεροχής των Ελλήνων με τα Rafale στο Αιγαίο οι, Τούρκοι αναλυτές θυμήθηκαν και τους…. πυραύλους Tayfun.

O Μεσού Χακί Τσασίν, στρατιωτικός αναλυτής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Tayfun «θα αλλάξουν τη μοίρα των πολεμικών συγκρούσεων. Έχουν εμβέλεια 250 και 500 χιλιομέτρων Όταν εκτοξευθεί πλήττει στόχους στα μετόπισθεν της Ελλάδας. Φτάνει μέχρι και την Αδριατική. Αν τα τοποθετήσεις στη Σμύρνη και τα εκτοξεύσεις, πάει τελείωσε και πλήττει τους στόχους και δεν μπορούν να ξεφύγουν. Ξέρετε τι είναι αυτό; Είναι πως γλιτώνουμε από το σύστημα που μας έλεγε ᾽᾽πάρε αυτό, αν δεν κάνεις το άλλο, δεν σου δίνω αυτό᾽᾽. Κάποτε οι Αμερικανοί μας έδιναν οπλικά συστήματα έναντι 2 δισεκ. δολαρίων. Τώρα τους δώσαμε 2.5 δισ. δολάρια και δεν μας δίνουν μαχητικά».

 

 

 

 

 https://terra-pontus.blogspot.com/2016/09/1.html

 

06 Νοεμβρίου 2022

Ριζούς ή Ρίζαιον ή Ρίζος ή Ριζούντα - #1

1. Περιφέρεια Ριζούντας

➤ ακόμα μία περιοχή του Πόντου με λίγο υλικό στα παλαιά περιοδικά. 
Σχεδόν άγνωστη. Συγγραφέας ο Φίλιππος Παππάς (θα επανέλθουμε) που έγραψε  
άρθρα στην Ποντιακή Εστία τα έτη 1957-1958. Αυτά θα δημοσιεύσουμε για να 
πάρουμε μια ιδέα για την περιοχή, για την πόλη. Πρώτα όμως να δούμε τι αναφέρει 
η Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού.

Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού
ΠΕ, 1957, τ. 96
➤ είναι η περιοχή που "ποτίζει" τσάϊ όλη την αγαρηνή χώρα. Βρεθήκαμε εκεί το 1989. Θυμάμαι την 
μυρωδιά του τσαγιού πολύ πριν φτάσουμε στην πόλη.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια:

  1. Πότε εμφανίστηκε η σημαία στην Ελλάδα; Η Φοινικίς.

    Οι Έλληνες είχαν στις ασπίδες τους όμοια σημεία για να αναγνωρίζονται στη μάχη. Οι Σπαρτιάτες είχαν το “Λ” ή τους Διόσκουρους. Οι Αρκάδες το ρόπαλο του Ηρακλή.

    Οι Μεσήνιοι το “Μ”. Οι Μαντινείς την τρίαινα. Οι Θηβαίοι την σφίγγα. Οι Αθηναίοι την κουκουβάγια. Διάφορους συμβολικούς αριθμούς, λέξεις για να τρομάζει ο εχθρός φίδια, ταύρους, λέοντες, κριάρια κ.α.Το σημάδι στις ασπίδες το ονόμαζαν επίσημα.Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στη μάχη της Σαλαμίνας το Περσικό σκάφος Αρτεμίσια όταν το κυνηγούσε ένα Αθηναϊκό σκάφος βύθισε ένα Περσικό για να σωθεί. Το γεγονός διαβεβαίωσαν οι παρατηρητές στον Ξέρξη λέγοντας ότι αναγνώρισαν το σκάφος, «ει αληθέως εστί Αρτεμισίης το έργον, και τους φάναι, σαφέως το επίσημον της νεός επισταμένους. …… έγνω τοσημήιον ιδών της στρατηγίδος»
    Ο Πλούταρχος χρησιμοποιεί την λέξη παράσημα. Ο Θουκυδίδης χρησιμοποιεί την λέξη σημεία «τα σημεία ήρθε τα σημεία κατεσπάσθε« δηλαδή κάποιο σημάδι σήμαινε την έναρξη της μάχης και κάποιο σημάδι την διακοπή. Ένα κόκκινο ύφασμα που ονομάζετε φοινικίς χρησιμοποιούσαν πρώτοι οι Αθηναίοι για την έναρξη της μάχης, έπειτα οι Έλληνες της Σικελίας, οι Μακεδόνες, έπειτα οι Ρωμαίοι και οι« Βυζαντινοί».Οι σημαίες στο στρατό της ξηράς φαίνεται να εμφανίσθηκαν επί Μεγαλου Αλεξάνδρου ενώ οι σημαίες στην θάλασσα εμφανίστηκαν από την Μυκηναϊκή εποχή.
    Στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία υπήρχαν σημεία στους επικεφαλής των ιλών του μακεδονικού στρατού. Μετά τον θάνατο του Ηφαιστίονα, το εκστρατευτικό του σώμα ονομάσθηκε χιλιαρχία και προηγείτο σημαία που είχε κατασκευάσει ο Ηφαιστίων, γράφει ο Αρριανός. Εκείνη την εποχή οι Πέρσες χρησιμοποιούσαν τετράγωνες σημαίες.
    Το 333 π.χ. μετά την νίκη στην Ισσό ο Αλέξανδρος καθιέρωσε στο στράτευμα τις τετράγωνες σημαίες από κεντητό ή ζωγραφιστό ύφασμα. Μετά την κατάκτηση των υπόλοιπων βασιλείων της Ελλάδας από τους Ρωμαίους τα Ελληνικά συνάντησαν τα σημάδια των αποικιών και αναμείχθηκαν με τα Ρωμαϊκά. Κάθε πόλη είχε τα σημεία της όπως και κάθε πλοίο. Το Βυζάντιο και η Προποντίδα είχαν το κόκκινο χρώμα με την ημισέληνο
    (σύμβολο της θεάς Άρτεμης) με αστέρι ή χωρίς. Στην Μήλιτο το λιοντάρι. Στα παράλια της Μικράς Ασίας τον ήλιο σε πράσινο φόντο, η προέλευση του ήλιου είναι πιθανή από τους Τρώες που είχαν προστάτη τους τον θεό Απόλλωνα, θεό του ήλιου. Στις άλλες περιοχές είχαν κίτρινες, άσπρες, κόκκινες σημαίες με αστέρια, με ρητά και φράσεις για να φοβίζουν τους πειρατές.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελλάδα – Στην 6η θέση παγκοσμίως στη γήρανση του πληθυσμού
    Στη διάρκεια του 2022, δηλαδή του τελευταίου έτους για το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ έχει ολοκληρωμένη στατιστική εικόνα, επιβεβαιώθηκε η τάση συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού: Οι γεννήσεις ήταν μειωμένες κατά 10,31% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2022 γεννήθηκαν 76.541 παιδιά -και, προοπτικά, νέοι Έλληνες πολίτες- ήτοι 8.805 λιγότερα από τα 85.346 παιδιά που καταγράφηκαν στα ληξιαρχεία ανά την επικράτεια το 2021.
    Μάλιστα, το σύνολο των γεννήσεων του 2022 κατέρριψε κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας από το 1955, καθώς για πρώτη φορά από τότε που τηρούνται επίσημα και έγκυρα στατιστικά στοιχεία, καταγράφηκαν λιγότερες από 80.000 γεννήσεις ετησίως στην Ελλάδα.
    Το πιο δυσοίωνο στοιχείο είναι όμως ότι τα τελευταία 67 χρόνια οι γεννήσεις στην Ελλάδα βαίνουν σταδιακά μειούμενες. Η δε καθοδική τάση γίνεται πιο έντονη τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά από το 2008, μια χρονική περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την οικονομική κρίση, τόσο παγκοσμίως όσο -και ίσως πολύ πιο επώδυνα για την πλειονότητα των πολιτών- στην Ελλάδα. Έτσι, ενώ τη δεκαετία των ’00s εκδηλώθηκε μια αναλαμπή αύξησης των γεννήσεων, από το 2008 και εξής ο πληθυσμιακός κατήφορος κυριαρχεί. Και προβληματίζει, βεβαίως, θέτοντας επιτακτικά ακόμη και ζήτημα ύπαρξης της Ελλάδας στο βάθος του χρόνου.
    Την ως άνω, εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα, με τη σαφή πληθυσμιακή συρρίκνωση της χώρας, αποτυπώνει εναργώς σε μια διεξοδική επιστημονική μελέτη με τίτλο «Υπογεννητικότητα και Θνησιμότητα στην Ελλάδα», την οποίαν εκπόνησαν ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης (Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών, Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων Ισπανίας, Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ, Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School στη Γαλλία), ο Δρ. Δημήτρης Μπατάκης (Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Financial Engineering, Μ.Sc. LSE International Health Policy, M.Sc. Health Economics and Management) και ο Μανώλης Καρακώστας (M.Sc. Διοίκησης Επιχειρήσεων Επαγγελματίας Υγείας – Ερευνητής).
    Η συγκριτική παρατήρηση και η αντιπαραβολή του ρυθμού γεννήσεων με τον αντίστοιχο των θανάτων, εικονογραφεί με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος του προβλήματος. Διότι, βάσει των στατιστικών στοιχείων, καθίσταται σαφές ότι από το 2010 το ισοζύγιο γεννήσεων/θανάτων είναι μονίμως αρνητικό, έχοντας σταθερά αυξητικές τάσεις.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...