Αμερικανός Γερουσιαστής Λ.Γκράχαμ (φιλότουρκος): «Όπως εμείς - για χάρη της Σιών - ισοπεδώσαμε το Βερολίνο, την Δρέσδη, το Τόκιο, την Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, το Άργος (!), την Βιέννη, την Βουδαπέστη, την Πράγα, το Βελιγράδι, την Ζυρίχη, την Βαγδάτη, το Ανόι και εκατοντάδες άλλες πόλεις σε 100 Έθνη, το ίδιο δικαιούται να κάνει και το Ισραήλ. Δεν πρέπει να υπάρχει όριο στα θύματα αμάχων». Υπονοεί ότι οι Παλαιστίνιοι - και όλοι που βομβαρδίζουν οι αμερικανοί και οι εβραίοι - δεν είναι καν άνθρωποι.
20 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ (Τζον Κέρι), η Γαλλία (Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν), Βέλγιο (Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζήτησαν σήμερα με κοινή διακήρυξη στην COP28, να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη έως το 2050, συγκριτικά με το 2020, για να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο, το μεγάλο διακύβευμα αυτής της COP. «Η διακήρυξη αναγνωρίζει τον ρόλο-κλειδί της πυρηνικής ενέργειας». Όλες οι χώρες αναπτύσσουν την πυρηνική ενέργεια, ΟΛΕΣ, εκτός από την Ψωροκώσταινα. Οι ορθόδοξοι εξεβραϊσμένοι ρωμιοί φοβούνται την επιστήμη και την τεχνολογία από τότε που προσχώρησαν στην πίστη του Ιεχωβά, από το Βυζάντιο.
TA HΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ ! ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΪΧΗ ΤΟΥΣ.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΚΑΙ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (ΟΙ...ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ) ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 4 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ. Καμία από αυτές δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ σε τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΗΣ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκτησαν ήδη το πρώτο τους πυρηνικό εργοστάσιο.
Τα ΗΑΕ έχουν αυτή τη στιγμή ένα παραδοσιακό πυρηνικό σταθμό κοντά στο Αμπού Ντάμπι, ο οποίος άρχισε να παράγει ηλεκτρικό το 2020.
Η εταιρεία προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων TerraPower LLC του Μπιλ Γκέιτς και η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας ENEC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν σήμερα πως συμφώνησαν να μελετήσουν τις δυνατότητες να αναπτυχθούν προηγμένοι αντιδραστήρες στα ΗΑΕ και στο εξωτερικό.
Το σχετικό μνημόνιο κατανόησης συνήφθη στο πλαίσιο της προώθησης από τα ΗΑΕ της επέκτασης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και μιας δέσμευσης από περισσότερες από 20 χώρες στη διάσκεψη COP28 για το κλίμα, που διεξάγεται στο Ντουμπάι, να τριπλασιάσουν αυτή τη δεκαετία την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Για τα ΗΑΕ, επιδιώκουμε ένα μέλλον με καθαρά ηλεκτρόνια και μόρια που θα γίνει πραγματικότητα από προηγμένους αντιδραστήρες», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Χαμάντι, διευθύνων σύμβουλος της ENEC, στη διάρκεια της τελετής της υπογραφής του μνημονίου.
«Η είσοδος στην αγορά προηγμένων πυρηνικών τεχνολογιών έχει κρίσιμη σημασία για να ανταποκριθούμε στον παγκόσμιο στόχο της απαλλαγής από τον άνθρακα», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower Κρις Λεβέσκ.
Τα ΗΑΕ έχουν αυτή τη στιγμή ένα παραδοσιακό πυρηνικό σταθμό κοντά στο Αμπού Ντάμπι, ο οποίος άρχισε να παράγει ηλεκτρικό το 2020. Στο μεταξύ, η TerraPower έχει υπό κατασκευή ένα σταθμό επίδειξης του προηγμένου αντιδραστήρα της, του Natrium, στην αμερικανική πολιτεία του Γουαϊόμινγκ, για τον οποίο ελπίζει να περιληφθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης το 2030.
Οι προηγμένοι αντιδραστήρες έχουν επινοηθεί ώστε να είναι μικρότεροι, πιο εύκολο να κατασκευαστούν και πιο δυναμικοί από τους παραδοσιακούς, ενώ θεωρούνται από μερικούς ζωτικής σημασίας για να συμπληρώσουν πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, οι οποίες επεκτείνονται ταχέως.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Ιαπωνία: Μπήκε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ εξαόροφος αντιδραστήρας βρίσκεται στη Naka, βόρεια του Τόκιο και έχει αρχιτεκτονική Tokamak σε μορφή ντόνατ. H διεθνής ονομασία Τόκαμακ είναι ειδική τεχνολογική διάταξη θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα, μορφής δακτυλιοειδούς θαλάμου που χρησιμοποιείται στην έρευνα θερμοπυρηνικής ενέργειας.
Ο μεγαλύτερος πειραματικός αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, ο JT-60SA, τέθηκε την Παρασκευή (1/12) σε λειτουργία στην Ιαπωνία.
Σκοπός των ερευνητών που κατασκεύασαν τον αντιδραστήρα είναι να ερευνήσουν κατά πόσο εφικτή είναι η πυρηνική σύντηξη ως μία καθαρή πηγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, παράγοντας περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει.
Η σύντηξη διαφέρει από τη σχάση, την τεχνική που χρησιμοποιείται σήμερα σε πυρηνικούς σταθμούς.
Ο εξαόροφος αντιδραστήρας βρίσκεται στη Naka, βόρεια του Τόκιο και έχει αρχιτεκτονική Tokamak σε μορφή ντόνατ, ο οποίος περιέχει πλάσμα το οποίο θερμαίνεται σε θερμοκρασία 200 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου.
Πρόκειται για ένα κοινό project της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας και αποτελεί τον πρόδρομο ενός ακόμα μεγαλύτερου αντιδραστήρα που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Γαλλία, τον International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER).
Αποτελεί το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ 500 επιστημόνων και μηχανικών και πάνω από 70 εταιριών από Ευρώπη και Ιαπωνία. Είναι ο πιο ανεπτυγμένος Tokamak στον κόσμο και η έναρξη της λειτουργίας αποτελεί ένα ορόσημο για την ιστορία της σύντηξης.
Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η πυρηνική σύντηξη δεν έχει ρίσκο καταστροφικών πυρηνικών ατυχημάτων και παράγει μακράν λιγότερα ραδιενεργά απόβλητα από τα σύγχρονα πυρηνικά εργοστάσια.
Ο Sam Davis, αναπληρωτής επικεφαλής του έργου για τον JT-60SA, δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων για τον αντιδραστήρα: «Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ περισσότερων από 500 επιστημόνων και μηχανικών και περισσότερων από 70 εταιρειών σε όλη την Ευρώπη και την Ιαπωνία».
Σε αντίθεση με τη σχάση, η σύντηξη δεν ενέχει κίνδυνο καταστροφικών πυρηνικών ατυχημάτων - όπως αυτό που παρατηρήθηκε στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011 - και παράγει πολύ λιγότερα ραδιενεργά απόβλητα από τους σημερινούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, λένε οι υποστηρικτές της.
Πηγή: Sciencealert
https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=549573
Ζ.Π.
Η NASA είναι πιο κοντά από ποτέ στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στο φεγγάρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αντιδραστήρες θα πρέπει να είναι ελαφροί και ικανοί να παρέχουν συνεχώς στους αστροναύτες ισχύ 40 κιλοβάτ - αρκετή για 30 νοικοκυριά εδώ στη Γη - για 10 χρόνια.
Η NASA και το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (DOE) έχουν δώσει σε τρεις εταιρείες πέντε εκατομμύρια δολάρια η καθεμία για να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας στο φεγγάρι έως το 2031 - και ενδεχομένως να παρέχουν στους μελλοντικούς αποίκους του Άρη αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια.
Η πρόκληση: Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που η NASA έστειλε για τελευταία φορά αστροναύτες στη Σελήνη ως μέρος των αποστολών της Apollo, και καμία από αυτές τις επισκέψεις δεν διήρκεσε περισσότερο από 12 ημέρες.
Μέσω των αποστολών του Artemis, ο οργανισμός σχεδιάζει να επιστρέψει ανθρώπους στη Σελήνη έως το 2025. Αυτή τη φορά, θέλει η παρουσία των αστροναυτών να είναι μακροχρόνια ώστε να έχουν άφθονο χρόνο για να εξερευνήσουν τη σεληνιακή επιφάνεια και να διεξάγουν έρευνες που θα μπορούσαν μια μέρα να μας βοηθήσουν να φτάσουμε στον Άρη.
Οι αστροναύτες θα χρειαστούν μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας ενώ ζουν στο φεγγάρι, και ενώ τα ηλιακά πάνελ μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη αυτής της ανάγκης, δεν θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια των μεγάλων σεληνιακών νυχτών.
Πυρηνική επιλογή: Πάνω από μια δεκαετία πριν οι αστροναύτες της NASA πατήσουν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Σελήνη, οι ερευνητές της NASA κατασκεύασαν τεράστιους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούσαν πυρηνική σχάση - τη διαδικασία διάσπασης των ατόμων για την απελευθέρωση ενέργειας - για την παραγωγή καθαρού, ανεξάρτητου από τις καιρικές συνθήκες ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν χρειάζεται να είναι τεράστιοι. Τον Νοέμβριο του 2021, η NASA και το DOE ζήτησαν προτάσεις από αμερικανικές εταιρείες για ιδέες «μίνι» αντιδραστήρων που θεωρητικά είναι ικανές να παράγουν πυρηνική ενέργεια στη Σελήνη.
Οι αντιδραστήρες θα πρέπει να είναι ελαφροί και ικανοί να παρέχουν συνεχώς στους αστροναύτες ισχύ 40 κιλοβάτ - αρκετή για 30 νοικοκυριά εδώ στη Γη - για 10 χρόνια. Θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι για μια πραγματική επίδειξη στο φεγγάρι μέχρι το 2031.
Στις 21 Ιουλίου, η NASA και το DOE ανακοίνωσαν ότι έδωσαν σε τρεις εταιρείες - IX, Westinghouse και Lockheed Martin - η καθεμία περίπου πέντε εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξουν περαιτέρω τις υποβληθείσες ιδέες σχεδίασης τους επόμενους 12 μήνες.
«Το έργο Fission Surface Power είναι ένα πολύ εφικτό πρώτο βήμα προς την εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Σελήνη», δήλωσε ο Τζον Βάγκνερ, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου του DOE του Αϊντάχο. «Ανυπομονώ να δω τι θα καταφέρει κάθε μία από αυτές τις ομάδες».
Ζ.Π.