ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

06 Δεκεμβρίου 2023

Τα Σκόπια ξεκινάνε μαζική παραγωγή τεσσάρων τύπων οπλισμένων πολεμικών drone. Η Ελλάδα του Μητσοτάκη δεν παράγει drone. Μόνο γκαρσόνια.

 

 

 

Ιαπωνία: Μπήκε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης. Στην Ελλάδα η ανάπτυξη έρχεται: στο Ελληνικό και στην Μύκονο γίνονται τεράστια καζίνα και ο Μητσοτάκης θα προσλάβει αξιοκρατικά, με το ΑΣΕΠ, 100.000 γκαρσόνια.

 

 

 Τα Σκόπια μπαίνουν στην αγορά του ΝΑΤΟ με την παραγωγή drones! Έτσι το εργοστάσιο πυρομαχικών ATO AMMO θα ξεκινήσει σύντομα την παραγωγή τεσσάρων τύπων μη επανδρωμένων αεροχημάτων- για χρήση για ένοπλες δυνάμεις καθώς και για πολιτικούς σκοπούς.

Αυτό ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και η υπουργός Άμυνας Σλαβιάνκα Πετρόφσκα, μετά τη σημερινή επίσκεψη στο εργοστάσιο πυρομαχικών ATO AMMO.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η χώρα θα πρέπει να βρίσκεται στον χάρτη παραγωγής πολυλειτουργικών drones που θα χρησιμοποιηθούν στα στρατιωτικά οπλοστάσια των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Η υπουργός Άμυνας Σλαβιάνκα Πετρόφσκα δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες, οι τεχνικές προδιαγραφές είναι διαβαθμισμένες πληροφορίες που θα πρέπει ακόμα να διευκρινιστούν.

 


«Σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές, δεν θα δημοσίευα τώρα τι ακριβώς θα περιέχουν, γιατί είναι και διαβαθμισμένες πληροφορίες. Θα είναι πολλαπλών χρήσεων και θα μπορούν να σταλούν σε αποστολές αναγνώρισης-πληροφοριών και φυσικά θα είναι εξοπλισμένα για πολεμικές ενέργειες, αλλά και για χρήση σε πολιτικούς σκοπούς».

 

Ο πρωθυπουργός Κοβάτσεφσκι ενημερώνεται για τις δυνατότητες του εργοστασίου και τον πιθανόν εξοπλισμό που θα χρειαστεί στην παραγωγή εγχώριων μη επανδρωμένων αεροχημάτων

Η Πετρόφσκα επισκέφθηκε το εργοστάσιο ATO AMMO στο Σαμόκοφ, στο Makedonski Brod μαζί με τον πρωθυπουργό Κοβάτσεφσκι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για Οικονομικές Υποθέσεις Φατμίρ Μπιτίτσι. Ο Κοβάτσεφσκι αποκάλυψε ότι τα drones που σχεδιάζεται να παραχθούν εκεί θα παράγονται εξ ολοκλήρου στη χώρα.

«Πολύ σύντομα το ATS AMMO θα ξεκινήσει τη σειριακή παραγωγή τεσσάρων τύπων drones που θα είναι εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη, θα έχουν μεγάλη εμβέλεια, επαρκές ωφέλιμο φορτίο, θα μπορούν να εξοπλιστούν με κατάλληλο εξοπλισμό και θα παράγονται πλήρως στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με όλα τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και θα μπορέσουμε να τα δούμε σε στρατιωτικά οπλοστάσια στις χώρες του ΝΑΤΟ».

Η εταιρεία ATO AMMO είναι το μοναδικό εργοστάσιο στη χώρα για την παραγωγή πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος, παράγει περισσότερα από 120 εκατομμύρια τεμάχια ετησίως και το επόμενο έτος ο αριθμός αυτός προγραμματίζεται να αυξηθεί στα 250 εκατομμύρια τεμάχια.

Είναι εγγεγραμμένο στη λίστα του ΝΑΤΟ για παραγωγή, μεταξύ περίπου σαράντα εταιρειών που έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα, σημειώνουν τα τοπικά media.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

5 σχόλια:

 1. “Θα χτυπάμε στόχους βαθιά στην Ελλάδα”: Βαλλιστικό πύραυλο βεληνεκούς 1.000 χλμ. σχεδιάζει η Τουρκία.

  Νέο βαλλιστικό πύραυλο μετά τον Tayfun σχεδιάζει η Τουρκία στη «σκιά» των ελληνικών Rafale όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.
  Προκαλεί εντύπωση πως η Άγκυρα αναπτύσσει τα συστήματα βαλλιστικών πυραύλων τα οποία διαθέτει. Πρόκειται για τα συστήματα Bora, Tayfun και Cenk. Μιλάμε για τον πύραυλο Bora, έχει εμβέλεια 80-280 χιλιομέτρων. Υπάρχει και ο βαλλιστικός πύραυλος Tayfun.
  Πέρυσι είχαν γίνει και οι δοκιμαστικές του βολές στη Ριζούντα. Έχει εμβέλεια μέχρι και τα 550 χιλιόμετρα. Υπάρχει μάλιστα η δήλωση του προέδρου Ερντογάν ο οποίος είχε τονίσει «πως θα αυξήσουμε τις δυνατότητές του».

  Τώρα, έρχεται ο βαλλιστικός πύραυλος Cenk, ο οποίος θα έχει εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι εξαιτίας της υπεροχής των Ελλήνων με τα Rafale στο Αιγαίο οι, Τούρκοι αναλυτές θυμήθηκαν και τους…. πυραύλους Tayfun.

  O Μεσού Χακί Τσασίν, στρατιωτικός αναλυτής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Tayfun «θα αλλάξουν τη μοίρα των πολεμικών συγκρούσεων. Έχουν εμβέλεια 250 και 500 χιλιομέτρων Όταν εκτοξευθεί πλήττει στόχους στα μετόπισθεν της Ελλάδας. Φτάνει μέχρι και την Αδριατική. Αν τα τοποθετήσεις στη Σμύρνη και τα εκτοξεύσεις, πάει τελείωσε και πλήττει τους στόχους και δεν μπορούν να ξεφύγουν. Ξέρετε τι είναι αυτό; Είναι πως γλιτώνουμε από το σύστημα που μας έλεγε ᾽᾽πάρε αυτό, αν δεν κάνεις το άλλο, δεν σου δίνω αυτό᾽᾽. Κάποτε οι Αμερικανοί μας έδιναν οπλικά συστήματα έναντι 2 δισεκ. δολαρίων. Τώρα τους δώσαμε 2.5 δισ. δολάρια και δεν μας δίνουν μαχητικά».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Που οδηγεί ο Μητσοτάκης το Πολεμικό Ναυτικό; Ματαίωσε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού – Το καλύτερο «δώρο» στον Γενίτσαρο Ερντογάν.
  Το ΠΝ βρίσκεται σε μια από τις πλέον δυσχερείς θέσεις στην μεταπολεμική ιστορία του. Σε μια περίοδο που απαιτείται ενίσχυσή του, η πολιτική κατεύθυνση είναι η ακύρωση κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
  Η ουσιαστική δύναμη του Στόλου αποτελείται από 13 κύριες μονάδες επιφανείας: Τις 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ 200ΗΝ και τις 9 φρεγάτες “S”, ενώ στα μικρότερα εκτοπίσματα η κυριότερη δύναμη είναι οι 7 ΤΠΚ τύπου Super Vita. Από αυτή τη δύναμη έως το τέλος της δεκαετίας πρέπει να έχουν αποσυρθεί οι 9 φρεγάτες “S”, εκσυγχρονισμένες και μη. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο έλλειμμα στη δύναμη του ΠΝ.
  Η προμήθεια των τριών φρεγατών FDI είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Αφενός τα σκάφη είναι υποεξοπλισμένα (και χωρίς βλήματα cruise MdCN κατόπιν ειδικής απαίτησής του ΠΝ) και θα είναι έως τα τέλη της δεκαετίας, αφετέρου η κλάση δημιουργήθηκε ως φρεγάτες συνοδείας για την αντικατάσταση των 5 φρεγατών La Fayette και όχι για το ρόλο που τις θέλει το ΠΝ. Από τη στιγμή όμως που αυτή ήταν η απόφαση για τη νέα φρεγάτα δεν θα έπρεπε να μείνει ημιτελής. Και ημιτελής μένει με την ακύρωση της προμήθειας της 4ης FDI
  Πρόκειται για ακόμη μια πολιτική απόφαση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες του Ναυτικού. Η 4η FDI θα ήταν υπερπολύτιμη προσθήκη για τον Στόλο και για αυτό το λόγο ακυρώθηκε.
  Η αγορά της 4ης FDI ως option προβλεπόταν στο άρθρο 43 της σύμβασης 16Β/21 με τη Naval Group. Αυτή θα έπρεπε για να έχει ισχύ να είχε ενεργοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2023, μια προθεσμία που δεν τηρήθηκε.
  Εάν γινόταν η ενεργοποίηση της option για το 4ο σκάφος αυτό θα παραδιδόταν στο ναυπηγείο του Λοριάν, ως τις 31/12/2027. Το κόστος του σκάφους -χωρίς όπλα θα ήταν 719,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο κόστος που γίνεται και η αγορά των υπολοίπων τριών φρεγατών. Σε αυτό το κόστος θα προστίθεντο 9,4 εκατ. ευρώ ως «ολοκληρωμένη εφοδιαστική υποστήριξη» (ILS) και ακόμη 10 εκατ. για 4 τορπίλες ΜU-90 και 8 αντίμετρα τορπιλών CANTO.
  Συνολικά το σκάφος θα κόστιζε 739 εκατ. ευρώ συν 200 εκατ. € για την αγορά των όπλων από την MBDA δηλαδή των Exocet και των ASTER 30,μ για ένα σύνολο 939 εκατ. €. Αρχικά η δικαιολογία για την μη άσκηση της option ήταν οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου στη συνέχεια το θέμα αφέθηκε εντέχνως να περιπέσει σε αδράνεια και μετά ήρθε η επίσημη ακύρωση.
  Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρευρέθηκε στην επίσημη καθέλκυση της πρώτης FDI «ΚΙΜΩΝ». Δεν ήθελε η παρουσία του εκεί να συνδυαστεί με λάθος μήνυμα για ενδεχόμενη συζήτηση για τέταρτο σκάφος.
  Εκτός από την ακύρωση της 4ης FDI προς ακύρωση βαίνει -εάν δεν έχει ακυρωθεί και επίσημα- και το πρόγραμμα των 4 κορβετών, ύψους 2,1 δισ.€ περίπου.
  Δύο ήταν τα υποψήφια σκάφη. η γαλλική Gowind HN (πιθανότατα η 2800) και η ιταλική FCX-30 κλάση Doha. Η τελευταία εάν παραγγελνόταν θα έδινε στο ΠΝ τη δυνατότητα να αντικαταστάσει τουλάχιστον 6 “S”, λόγω της μαχητικής ισχύος της. Άλλωστε η FCX με τα δεδομένα της δεκαετίας του ΄70 και ΄80 όταν έμπαιναν σε υπηρεσία οι “S” θεωρούνται φρεγάτες.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Που οδηγεί ο Μητσοτάκης το Πολεμικό Ναυτικό; Ματαίωσε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού – Το καλύτερο «δώρο» στον Γενίτσαρο Ερντογάν.
   Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 4 ΜΕΚΟ 200ΗΝ, αν και δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα βρίσκεται πολύ μακριά από την υλοποίησή του.
   Οι Γερμανοί της TKMS (ΤhyssenKrupp Marine Systems), δεν τα έχουν βρει ακόμη με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (συμφερόντων Γιώργου Προκοπίου) και οι εταιρείες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ζητούν αναθεώρηση του κόστους λόγω πληθωρισμού.
   Έτσι από τα 605 εκατ.. € το κόστος ενδέχεται να φτάσει και τα 700 εκατ. € και αυτό είναι θέμα περαιτέρω διαπραγματεύσεων και όσο περνά ο χρόνος αυτό θα αυξάνει. Επομένως ο εκσυγχρονισμός δεν έχει καταλήξει ως θέμα διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες για να συμβασιοποιηθεί και αυτό είναι άγνωστο πότε θα συμβεί.
   Έτσι αντί το ΠΝ να έχει θέσει από τώρα τις βάσεις για τη μελλοντική του μορφή οδηγείται σε απαξίωση. Η Νέα Δομή Δυνάμεων 2021-2034 προβλέπει για το ΠΝ 12 φρεγάτες και 6 κορβέτες, για ένα σύνολο 18 κύριων μονάδων επιφανείας.
   Εάν η κατάσταση αφεθεί έτσι όπως είναι το Ναυτικό στο τέλος της δεκαετίας οι μόνες αξιόμαχες μονάδες που θα «παρατάσσει» θα είναι τρεις FDI και τέσσερις ΜΕΚΟ200ΗΝ, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν εκσυγχρονιστεί βέβαια. Σημειώνεται επομένως ένα έλλειμμα 5 φρεγατών και 6 κορβετών!
   Πότε θα καλυφθεί αυτό; Το ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό. Όλοι γνωρίζουν την απάντηση: Ποτέ. Αλλά οι «Νέες Δομές» μόνο θεωρητική έννοια έχουν και ουδόλως ουσιαστική.
   Ο Γκαίτε έλεγε ότι «οι θεωρίες είναι γκρι, αλλά το δέντρο της ζωής πάντα πράσινο».
   Το ΠΝ χρειάζεται ουσιαστικές πραγματικές λύσεις και πράξεις και όχι άσκοπες φλυαρίες. Πως θα έρθουν οι λύσεις αυτές και ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη;
   Η ακύρωση όλων αυτών των προγραμμάτων συμβαίνει σε μια περίοδο όπου η Τουρκία υλοποιεί ένα μεγαλεπήβολο ναυπηγικό πρόγραμμα η έκταση του οποίου ξεπερνά κατά πολύ την «αναιμική» μέχρι τώρα απάντηση της Ελλάδας, προσφέροντας ένα ανέλπιστο στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν τον οποίο στην κυβέρνηση αναμένουν με χαμόγελα αύριο.
   Πιο ειδικά εκτός από τις υπάρχουσες κύριες μονάδες επιφανείας 8 φρεγάτες κλάσης G, 8 φρεγάτες MEKO200, τη νέα φρεγάτα κλάσης «Ι» TCG Istanbul (F 515), τις τέσσερις κορβέτες κλάσης Ada και τις 6 Type A 69 (για ένα σύνολο 27 σκαφών), η Τουρκία ναυπηγεί τις υπόλοιπες τρεις φρεγάτες κλάσης “I”, δύο περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης κλάσης Hisar, (πρόκειται ουσιαστικά για κορβέτες) ενώ το μεγάλο πρόγραμμα των αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων βλημάτων TF-2000 θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση του προγράμματος των Istanbul. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε τη ναυπήγηση 6 υποβρυχίων Type 214TN κλάσης REIS (δύο εκτελούν ήδη θαλάσσιες δοκιμές) και πλήθους άλλων μικρότερων βοηθητικών σκαφών.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Που οδηγεί ο Μητσοτάκης το Πολεμικό Ναυτικό; Ματαίωσε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού – Το καλύτερο «δώρο» στον Γενίτσαρο Ερντογάν.
   Να σημειωθεί ότι το ΠΝ είχε την ευκαιρία να προχωρήσει στην προσθήκη δύο επιπλέον υποβρυχίων Type 214HN μετά την διευθέτηση του θάνατος με τα ΕΝΑΕ τα οποία έχουν παραδώσει τον εξοπλισμό στο ΠΝ αλλά τίποτα επι του πρακτέου.
   Αντ΄αυτού το ΠΝ προχώρησε στην παραγγελίας 7 ελικοπτέρων MH-60R έναντι 465 εκατ. ευρώ και χωρίς να προβλέπεται η εγκατάσταση συστήματος ανταλλαγής πακέτων δεδομένων Link-16. Είναι φανερό ότι κάποιος λαμβάνει αποφάσεις για το Ναυτικό χωρίς να γνωρίζει το αντικείμενο και τις πραγματικές ανάγκες.
   Μέσα σε αυτές τις απανωτές ακυρώσεις προγραμμάτων κάποιοι σκέφτηκαν –ξανά- τις LCS. Καταρχάς τα πλοία δεν ήθελε το ΠΝ και εξακολουθεί να μην τα θέλει. Τα θεωρεί και είναι πλήρως κατάλληλα. Άλλωστε για να έρθουν τα σκάφη θα πρέπει ικανά να πλέουν. Και αυτά που έχουν αποσυρθεί από το αμερικανικό Ναυτικό δεν μπορούν.
   Το ΠΝ έχει άμεση ανάγκη πρόσκτησης νέων κύριων μονάδων επιφανείας. Τουλάχιστον 4 φρεγατών και ισάριθμών κορβετών. Από πού και με τι χρήματα θα προέλθουν αυτές, αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης. Για αυτό και είναι εκεί που είναι: Για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα.
   Δυστυχώς η γραφή της είναι διαφορετική.
   Με την αυριανή έλευση του Τούρκου προέδρου και της πολυμελούς συνοδείας του στην Αθήνα, η κυβέρνηση φρόντισε να στείλει το κατάλληλο «μήνυμα» στην Άγκυρα: Να μην ανησυχεί για το ΠΝ καθώς αυτό θα περιοριστεί σε μια τυπική δύναμη μερικών πλοίων με καθήκοντα αυτοάμυνας και αυστηρά εντός του Αιγαίου.
   Διαβάστε ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στο ΠΝ για το πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση και ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις για την ενίσχυσή του στο τεύχος 349 του περιοδικού ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 3. Φίσερ: «Η ΕΕ χρειάζεται τα δικά της πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα – Ο κόσμος έχει αλλάξει». Τι λέει ο πρώην ηγέτης των Πρασίνων.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...