ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

27 Δεκεμβρίου 2023

Ο Ερντογάν κατέστησε την Τουρκία ως την χώρα με τις περισσότερες αρχαιολογικές ανασκαφές Ελληνικών αρχαιοτήτων στον κόσμο. Η Toυρκία επενδύει στην αρχαιολογική έρευνα και αυξάνει τεράστια τα τουριστικά έσοδα και η Ελλάδα του Μητσοτάκη τσιμεντώνει την Ακρόπολη. Ο αριθμός των τουριστών στην Τουρκία έφτασε τα 52,7 εκατομμύρια και απέφερε έσοδα 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. «Στόχος μας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028.»

 

 

 



«Η πτώση του επιπέδου στα μαθηματικά σηματοδοτεί την παρακμή της Δύσης»

 


Tο καλύτερα διατηρημένο αρχαίο Ελληνικό θέατρο του κόσμου βρίσκεται στην …Τουρκία, στην αρχαία Ελληνική πόλη Άσπενδο της Παμφυλίας.

Το έχτισε ο αρχαίος Έλληνας αρχιτέκτονας Ζήνων το 170 μ.Χ.

Η Άσπενδος ήταν αρχαία ελληνική πόλη στη περιοχή της Παμφυλίας στη Μικρά Ασία, στη σημερινή νότια Τουρκία, κοντά στην σημερινή Αττάλεια. Λόγω της θέσης της επί του ποταμού Ευρυμέδοντα που ήταν πλωτός, απέκτησε πλούτο και προβολή με το εμπόριο πολύτιμων πόρων. Το 333 π.Χ. την πόλη απελευθέρωσε ο Μέγας Αλέξανδρος και το 190 π.Χ. περιήλθε στους Ρωμαίους μετά από μεγάλη καταστροφή. Από το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου και στη συνέχεια, κατά η Βυζαντινή εποχή, η Άσπενδος έλαβε την λατινογενή προσωνυμία "Πριμόπολις" λόγω της εμπορικότητάς της, η οποία όμως άρχισε σιγά σιγά να φθίνει. Σήμερα, στη θέση της επιβιώνουν μερικές αρχαίες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένου του νυμφαίου, μιας βασιλικής και της αγοράς. Όμως, το κόσμημα της Ασπένδου είναι το θέατρο της, που θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο θέατρο στον κόσμο.

Το θέατρο χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου (160-180). Χάρη στις επιγραφές στους τοίχους του, γνωρίζουμε ότι ήταν σχέδιο του Έλληνα αρχιτέκτονα Ζήνωνα. Οι επιγραφές μας λένε επίσης ότι ο Έλληνας αρχιτέκτονας, ο οποίος γεννήθηκε στην Άσπενδο, χρηματοδοτήθηκε από δύο πλούσιους αδελφούς, τους A. Curtius Crispinus Arruntianus και A. Curtius Crispinus, οι οποίοι δώρισαν το θέατρο στην πόλη.

Παρά το γεγονός ότι χτίστηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας, το θέατρο εμφανίζει πολλά ελληνικά χαρακτηριστικά. Οι κερκίδες (το κοίλον) είναι σκαμμένες στην ανατολική πλαγιά της ακρόπολης. Τα υπόλοιπα -η σκηνή, ο οπίσθιος τοίχος και οι πλευρικοί πύργοι- αποτελούνται από ένα σύστημα πέτρινων αψίδων και θόλων.

Η τεράστια κλίμακα του θεάτρου είναι εντυπωσιακή. Το συνολικό πλάτος του θεάτρου είναι 96 μέτρα, ενώ άλλα στοιχεία ακολουθούν γενικές αναλογίες: το πλάτος της σκηνής είναι το μισό του πλάτους του κτιρίου και η διάμετρος της ορχήστρας είναι το μισό του πλάτους της σκηνής.

Οι κερκίδες χωρίζονται σε δύο μέρη από ένα οριζόντιο διάδρομο, το διάζωμα. Το κατώτερο τμήμα περιέχει 20 σειρές καθισμάτων, ενώ το πάνω μέρος έχει 21 σειρές. Η χωρητικότητα του θεάτρου εκτιμάται μεταξύ 7.300 και 7.600 ατόμων. Ίσως, ο αριθμός των θεατών έφτανε και τους 8.500, αν οι σκάλες χρησιμοποιούνταν ως καθίσματα. Κάποιοι εκτιμούν ότι είχε χωρητικότητα περίπου 20.000 ατόμων, αλλά κάτι τέτοιο θα έκανε αρκετά ασφυκτικό το θέατρο.

Το θέατρο είναι γνωστό για την εξαιρετική ακουστική του και την έξοχη αρχιτεκτονική του διακόσμηση. Το διώροφο κτήριο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου, έχει διατηρηθεί εξαιρετικά καλά. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχή κατοίκιση της πόλης μέχρι και τους Σελτζούκους Τούρκους μετά από τους Βυζαντινούς. Οι Σελτζούκοι χρησιμοποίησαν το θέατρο ως καραβάν-σεράι, δηλαδή σταθμό καραβανιών, και αποκατέστησαν τη δομή τον 13ο αιώνα.

Το 1909, ο Βρετανός αρχαιολόγος Ντέιβιντ Τζορτζ Χόγκαρθ (David George Hogarth) μαγεύτηκε από το θέατρο. "Δε μοιάζει με κανένα απ' όσα έχω δει ποτέ πριν. Ίσως έχετε δει αμφιθέατρα στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Δαλματία και την Αφρική. Ναούς στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα. Παλάτια στην Κρήτη. Ίσως έχετε χορτάσει από την αρχαιότητα ή να την περιφρονείτε. Όμως δεν έχετε δει το θέατρο της Ασπένδου", είχε πει.

Σήμερα, το θέατρο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται όπως και στην αρχαιότητα. Από το 1994 και κάθε χρόνο, το θέατρο φιλοξένησε το Διεθνές Φεστιβάλ Όπερας και Μπαλέτου, με χιλιάδες επισκέπτες, όπως ακριβώς πριν από 2.000 χρόνια.

από: 
atlas obscura

 

https://www.kathimerini.gr/world/562800715/h-toyrkia-ependyei-stin-archaiologiki-ereyna/  Με πληροφορίες από Deutsche Welle

 

Με στόχο την αύξηση των αρχαιολογικών ερευνών ως το 2026 το τουρκικό υπ. Τουρισμού και Πολιτισμού βάζει ψηλά τον πήχη. Ενίσχυση ανασκαφών, μουσείων αλλά και επιστροφές έργων τέχνης.

OΤούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι δήλωσε ότι ως το τέλος του 2023 οι ανασκαφικές έρευνες σε τουρκικό έδαφος θα έχουν φτάσει τις 720, κάτι που, όπως είπε, δείχνει ότι η Τουρκία είναι πλέον η χώρα με τις περισσότερες ανασκαφές στον κόσμο.

Ο Ερσόι ανέφερε ότι η αρχαιολογική έρευνα στην Τουρκία θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα και θα καλύψει διάφορους τομείς «όπως τοπικές και ξένες διασώσεις, υποθαλάσσιες ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες» και θα αυξηθεί ο αριθμός των ανασκαφών σε 800 ως το 2026.

Στον τομέα του τουρισμού ο Ερσόι σημείωσε ότι ο αριθμός των τουριστών στην Τουρκία έφτασε τα 52,7 εκατομμύρια και απέφερε έσοδα 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. «Στόχος μας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028.»

3.059 επιστροφές έργων τέχνης στην Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι 735.000 έργα τέχνης έχουν ενταχθεί ήδη στο Εθνικό Σύστημα Απογραφής των Μουσείων και ότι αναμένεται όλα τα έργα τέχνης να μεταφερθούν σε ψηφιακό περιβάλλον μέσα σε τέσσερα χρόνια. Το 2023 μάλιστα επιστράφηκαν στην Τουρκία συνολικά 3.059 έργα τέχνης.

Ο Ερσόι αναφέρθηκε ειδικά στην ιστορική περιοχή της Καππαδοκίας, ανακοινώνοντας ότι το υπουργείο κατέγραψε 194 ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί ως τώρα. Παράλληλα καταστράφηκαν 500 παράνομα κτήρια.

Η περιοχή της Καππαδοκίας στο κέντρο της Ανατολίας έχει ιδιαίτερη ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική σημασία. Μια από τις σημαντικότερες ανασκαφές σε τουρκικό έδαφος είναι η ανασκαφή στην περιοχή Ιντζέσου στην Καισαρεία της Καππαδοκίας.

Σε μία βίλα 33 δωματίων, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ., βρέθηκε τον Νοέμβριο κατασκευή με το μεγαλύτερο ψηφιδωτό δαπέδου στην Κεντρική Ανατολία όπου εντοπίστηκαν τοίχοι με την ελληνική επιγραφή: «Αν είσαι υγιής, μπες».

 

 ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

6 σχόλια:

 1. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΜΑΣ.
  Εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στην Καλαμάτα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος.
  Στο αεροσκάφος βρισκόταν ένας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.
  Το Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.
  Το T-2 μπήκε σε υπηρεσία το 1976. Σαν αεροσκάφος, παρουσιάστηκε το 1958.
  Μετά τού έβαλαν δύο φορές άλλες διπλές μηχανές και τα 2 τελευταία μοντέλα δόθηκαν σε Βενεζουέλα - Ελλάδα. Δηλαδή στην Ελλάδα το "πρόσφατο" μοντέλο T-2E.
  50 ΧΡΟΝΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΙΚΑΡΟΙ ΜΑΣ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γάζα: Δίνουν ηρεμιστικά στα παιδιά για να απαλύνουν τον πόνο τους καθώς πεθαίνουν.
  Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη Francesca Albanese, δήλωσε ότι «στη Γάζα, στα παιδιά χορηγούνται ηρεμιστικά για να ανακουφίσουν τον πόνο τους ενώ πεθαίνουν -καθώς δεν μπορούν να θεραπευτούν».
  «Οι 80ήμεροι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει το σύστημα υγείας. Αυτό το επίπεδο φρίκης δεν έχει προηγούμενο στη ζωή μας», αναφέρει, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.
  Αναδημοσιεύει βίντεο στο οποίο ο Sean Casey, συντονιστής της ιατρικής ομάδας έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ βρίσκεται στο Al Aqsa, αναφέροντας ότι «σε ένα παιδί 9 ετών που ονομάζεται Ahmad δόθηκαν ηρεμιστικά για να ανακουφιστεί από τον πόνο του καθώς πεθαίνει».
  Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε χθες Κυριακή τον «αποδεκατισμό» του συστήματος υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, που υφίσταται πελώρια καταστροφή στον πόλεμο, κι επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.
  «Ο αποδεκατισμός του συστήματος υγείας της Γάζας είναι τραγωδία», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μέσω X.
  Ο ΠΟΥ κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του συστήματος υγείας αφού ξέσπασε ο πόλεμος, ο πιο αιματηρός που έχει βιώσει ποτέ η Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την επίθεση, επίσης την πιο αιματηρή στην ισραηλινή ιστορία, μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.
  Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε έκτοτε το Ισραήλ, ιδίως οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 20.915 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα. Άλλοι 54.918 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
  Την περασμένη εβδομάδα, ο ΠΟΥ υπογράμμιζε ότι δεν έχει πλέον απομείνει κανένα νοσοκομείο σε λειτουργία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Στον νότο, λειτουργούν μόνο 8 νοσοκομεία και αυτά «εν μέρει», όπως είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Arabiya που εδρεύει στο Ντουμπάι, ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Mai al-Kaila.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δήλωση του πρώην Δ/ντος Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ και τώρα Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας κου Χρήστου Τσίτουρα: «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για «Αεροπορικά Τέμπη». Υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας για 14 αεροδρόμια της χώρας και παρά τις επανειλημμένες αναφορές το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ».
  Δεν μας διευκρινίζει ο κ. Τσίτουρας ποια είναι τα εν λόγω αεροδρόμια και αν είναι τα 14 που ανέλαβε η Fraport ή όχι.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ορκωμοσία δημάρχου Αθηναίων: Ορκίζεται χωριστά, την Παρασκευή, ο Η.Κασιδιάρης.
  Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (σε συνεργασία με τους αναρχικούς), ΠΑΛΙ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
  Τύφλα νάχει και η βόρεια Κορέα. Αυτά δεν γίνονται ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Η εντολή βέβαια από τον Μητσοτάκη: «Ακυρώστε με οποιονδήποτε τρόπο την άδειά του». Ο Μητσοτάκης και, οι κολαούζοι του μόνο αυτό έχουν στον μυαλό τους. Αυτός είναι η μοναδική αντιπολίτευση.
  Η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 28/12, ωστόσο ο Ηλίας Κασιδιάρης θα είναι απών.
  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ηλίας Κασιδιάρης φερόταν να έχει πάρει άδεια από τις φυλακές Δομοκού για να είναι παρών στην ορκωμοσία.
  Τελικά, όμως, δεν εξασφάλισε (!) ειδική άδεια για την αυριανή ορκωμοσία στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και έτσι δεν θα είναι παρών. (Πώς είναι δυνατόν κάποιος να εξασφαλίσει από μόνος του την άδεια του, αν αυτή δεν χορηγηθεί εγκεκριμένη από την όποια διεύθυνση;)
  Σύμφωνα με πληροφορίες, η ορκωμοσία του Ηλία Κασιδιάρη θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Παρασκευή, και θα είναι μόνος του, ενώ αμέσως μετά θα επιστρέψει στις φυλακές.
  Στη συνέχεια, ο Ηλίας Κασιδιάρης αναμένεται να τεθεί σε αργία από τη θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, εφόσον είναι φυλακισμένος.
  Με χειροπέδες, με ένα τσούρμο αστυνομικών να τον περιφρουρούν, ακόμα και αλυσοδεμένος με σιδερένια μπάλα στα πόδια να έχει τύπου Φαρ Ουέστ, μια ολιγόλεπτη και μόνο παρουσία του έξω, είναι ικανή να πανικοβάλλει τον Μητσοτάκη, τόσο που να ξεχάσει και το όνομα του.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ρεκόρ τουρισμού για την Τουρκία – Καταργεί την τουριστική βίζα για ΗΠΑ.
  Σε κίνηση «ματ» προχώρησε η Τουρκία με στόχο την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων και την τόνωση του τουρισμού, με την κατάργηση της βίζα για 6 σημαντικές χώρες, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ.
  Η χώρα ανακοίνωσε ότι θα χορηγεί είσοδο χωρίς βίζα για ταξίδια στους πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, του Καναδά, του Μπαχρέιν και του Ομάν, οι οποίοι μπορούν πλέον να μείνουν στην Τουρκία για έως και 90 ημέρες χωρίς να ανησυχούν για τις διατυπώσεις έκδοσης βίζας. Αυτή η κίνηση αναμένεται όχι μόνο να απλοποιήσει τις ταξιδιωτικές διαδικασίες για τους πολίτες αυτών των χωρών αλλά και να συμβάλει θετικά στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας.
  Εντωμεταξύ η χώρα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στον τουρισμό της. Οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 10,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 σε σχέση με ένα χρόνο πριν και ανήλθαν σε 46,7 εκατομμύρια. Συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων υπηκόων που διαμένουν στο εξωτερικό (η χώρα τους μετρά ξεχωριστά), ο αριθμός των συνολικών επισκεπτών έφτασε τα 52,7 εκατομμύρια τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους.
  Μόνο τον Νοέμβριο, 2,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, μειωμένοι κατά 1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ελάχιστη τελικά απώλεια που ήρθε προφανώς ως συνέπεια του πολέμου Χαμάς – Ισραήλ. Αρχικά οι σοβαροί φόβοι που είχαν εκφραστεί για σημαντική μείωση των κρατήσεων, φαίνεται ότι δεν επαληθεύονται.
  Μεγάλη αύξηση από Ρωσία
  Οι Ρώσοι αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων παραθεριστών στην Τουρκία. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, 6,08 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν τη χώρα, αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου των αφίξεων ξένων τουριστών. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με 5,96 εκατομμύρια, αυξημένοι κατά 9% από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Περίπου 3,7 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέφθηκαν τη χώρα το ενδεκάμηνο του 2023, από 3,3 εκατ. πέρυσι. Κατά το ίδιο διάστημα η Τουρκία υποδέχθηκε 2,9 εκατ. Ιρανούς επισκέπτες (+5%), ενώ παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, σημειώθηκε αύξηση 26,3% στον αριθμό των Ουκρανών τουριστών που ανήλθαν σε 795.000.
  Η Κωνσταντινούπολη ήταν για ακόμη μια φορά ο πιο δημοφιλής προορισμός αφού τους πρώτους 11 μήνες του 2023, υποδέχθηκε περίπου 16 εκατομμύρια τουρίστες. Η Αττάλεια, προσέλκυσε 14,5 εκατ. επισκέπτες, αντιπροσωπεύοντας το 31% του συνόλου των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η Ισπανία δέχτηκε 88,4 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες από τις αρχές του έτους έως τον Νοέμβριο, 18,2% περισσότερους από την ίδια περίοδο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Turespaña, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία το 2019, οι αφίξεις μειώθηκαν ελαφρά μόλις κατά 0,1%.
   Η Ισπανία κατέγραψε 6,2 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Νοέμβριο, 15,8% περισσότερες από τον Νοέμβριο του 2022. Τον προηγούμενο μήνα οι τουρίστες προς τη χώρα αυξήθηκαν από όλες τις κύριες χώρες, με τη μεγαλύτερη άνοδο να εμφανίζουν οι Ιταλοί και οι Αμερικανοί με πάνω από 20%.
   Συνολικά το 58% του συνολικού αριθμού επιβατών που αφίχθησαν τον Νοέμβριο προήλθε από την ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 17,5%, ενώ η ροή από τον υπόλοιπο κόσμο, που αντιπροσώπευε το υπόλοιπο 42%, αυξήθηκε κατά 13,5%.
   Αεροδρόμια με τις περισσότερες αφίξεις
   Το αεροδρόμιο της Μαδρίτης δέχτηκε τις περισσότερες αφίξεις τον Νοέμβριο, με 1,7 εκατομμύρια, ακολουθούμενο από τη Βαρκελώνη, με 1,3 εκατομμύρια, και τη Μάλαγα, με 544 χιλιάδες. Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023, τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν η Βαλένθια, με 27%, η Βαρκελώνη, με 23% και η Μαδρίτη, με 21,7%.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...