ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

19 Αυγούστου 2021

ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΑΪΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ 3.400 ΕΤΩΝ ΜΕ ΜΑΤΙΑ ΓΛΑΥΚΑΣ.

 

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΕΚΛΑΠΗ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ. ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 400 Π.Χ.

 

ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ... Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

 

Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΖΩΝ ΓΟΥΕΗΝ

 

Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΑΛΑΙΝ ΝΤΕΛΟΝ
ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ σπάνια ελληνοκυπριακή αποτροπαϊκή σφραγίδα, 3.400 χρόνων, με μάτια γλαύκας… | ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (arxeion-politismou.gr)

Του Γιώργου Λεκάκη

Το ανάπτυγμα της σφραγίδος.

Αρχαία ελληνοκυπριακή πέτρινη κυλινδρική σφραγίδα, του 14ου - 13ου π.Χ. αιώνα Πρόκειται για σπάνια υπέροχη φιάλη κυλίνδρου, σκαλισμένη από σκούρα γκρι πέτρα, κεντρικά τρυπημένη με οπή ανάρτησης. Προφανώς πρόκειται για προφυλακτικό / αποτροπαϊκό μενταγιόν κάποιου ιερέα, που σφράγιζε με αυτό αυτόν που προσερχόταν προς αποδίωξη των κακών, αυτόν που ήταν "ματιασμένος"...Το επαναλαμβανόμενο διακοσμητικό μοτίβο διαθέτει ένα τεράστιο ζευγάρι «μάτια» (κουκουβάγιας), περιτριγυρισμένο από λαμπερές βλεφαρίδες, και γύρω από τους δίσκους των οφθαλμών υπάρχουν παραστάσεις σκορπιούταύρου και πιθήκου, καθώς και αφηρημένα σχήματα!!!

Το μέγεθός της είναι 1 x 2,8 x 5,6 εκατ.

Γιατί αναφέρω τώρα αυτό το αρχαίο ελληνικό φυλακτό;


Διότι ξεπουλιέται σήμερα σε δημοπρασία, από την Gallery Artemis στο Louisville των ΗΠΑ και το ανεκτίμητον… εκτιμάται 1,350 δολλάρια… Το φυλακτό το θέλουν 5.573 αθεόφοβοι…


Είναι χαρακτηριστικό ότι η «προέλευσή» του είναι από την «ιδιωτική συλλογή Zaveloff», στο Lakewood / Λέικγουντ του Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ, που αποκτήθηκε από την γκαλερί Venus στο Ισραήλ, το 2002…ΠΗΓΗΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.8.2021.ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...