Η ΚΙΝΑ ΤΟΥ ΕΝΑΜΙΣΗ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΒΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ. ΠΕΡΥΣΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ "ΜΟΝΟ" 12 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΙΝΕΖΟΙ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΙΣ ΚΙΝΕΖΕΣ ΝΑ ΓΕΝΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΝΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΓΡΟΥΣ.
ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ...
Μπάιντεν: “Μετά από 20 χρόνια ήταν ώρα να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν”.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζήτησε να εξασφαλιστεί άσυλο σε όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και κινδυνεύουν να διωχθούν, μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.
«Η εξελισσόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν απαιτεί ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Η χώρα χρειάζεται μια διαρκή και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική λύση που προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών και επιτρέπει στους Αφγανούς να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το άσυλο πρέπει να είναι εγγυημένο σε όσους κινδυνεύουν να διωχθούν», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Twitter.
Αφγανιστάν: Ο Βελγικός Στρατός είναι έτοιμος να διαθέσει τέσσερα αεροσκάφη
Η υπουργός Αμυνας του Βελγίου, Λουντιβίν Ντεντοντέρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Βελγικός Στρατός είναι έτοιμος να διαθέσει τέσσερα αεροσκάφη, καθώς και εξειδικευμένες ομάδες για μια πιθανή επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Οπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα «LeSoir», το βελγικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι προτείνει την αποστολή μιας σειράς αεροσκαφών - ενός Airbus A400 M, δύο C130 και ένα Falcon7X. Παράλληλα, ειδικευμένες ομάδες σε επιχειρήσεις εκκένωσης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Η απόφαση για την ενεργοποίηση μιας τέτοιας αποστολής, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί απόψε το βράδυ από το Υπουργικό Συμβούλιο του Βελγίου.
Οσον αφορά την τύχη των Αφγανών που συνεργάστηκαν με το Βέλγιο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια (στρατιωτικές και άλλες), το γραφείο της υπουργού Αμυνας επισήμανε τα εξής: «Οσον αφορά τους διερμηνείς, καθώς και Αφγανούς συνεργάτες που εργάστηκαν για τα βελγικά συμφέροντα, έχουν την ευκαιρία να γνωστοποιηθούν στις αρχές μας. Αυτοί οι άνθρωποι επίσης συχνά απασχολούνταν από άλλα έθνη. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για βίζα σε άλλη χώρα ».
Σύμφωνα με τη Soir, η υπουργός Αμυνας διευκρίνισε πρόσφατα ότι περίπου 30 Αφγανοί υπολογίζεται ότι έχουν συνεργαστεί με τη βελγική άμυνα, στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός αυτός όμως δεν περιλαμβάνει τους υπαλλήλους που συνεργάστηκαν με άλλες βελγικές υπηρεσίες που λειτουργούσαν στη χώρα της κεντρικής Ασίας τα τελευταία χρόνια.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, δήλωσε στη Soir: «Πάνω απ' όλα, πρόκειται για την εξεύρεση λύσεων για τον επαναπατρισμό των Βέλγων, δηλαδή 47 άτομα. Επίσης για τους Αφγανούς που εργάστηκαν για τις υπηρεσίες μας, για την Αμυνα ή για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ή για τη Γενική Διεύθυνση Οικονομίας της Ενωσης. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για πάνω από είκοσι άτομα, μέχρι αυτή τη στιγμή».
Επίσης, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Brussels Times, τις τελευταίες 24 ώρες, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε περίπου 47 ερωτήσεις από πολίτες της χώρας που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει βελγική διπλωματική αποστολή στην Καμπούλ -σημείο επαφής είναι η πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν- η προξενική βοήθεια είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη για να εξασφαλιστεί. «Προσπαθούμε να σκεφτούμε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά, με όλα τα διαθέσιμα μέσα και σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας», πρόσθεσε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεσμεύεται για την προστασία των Αφγανών που συνέδραμαν την αποστολή της Ρώμης
Η Ιταλία είναι δεσμευμένη στην προστασία όλων των Αφγανών πολιτών που συνέδραμαν την αποστολή της Ρώμης στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.
Σε μια δήλωση, ο Ντράγκι πρόσθεσε πως η Ρώμη εργάζεται από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση στο Αφγανιστάν η οποία θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των γυναικών.
Νωρίτερα σήμερα (16/8), το πρώτο αεροσκάφος που μετέφερε Ιταλούς διπλωμάτες και κάποιους από τους Αφγανούς βοηθούς τους έφθασε στη Ρώμη από την Καμπούλ -στο πλαίσιο μιας μαζικής διεθνούς αερογέφυρας μετά την κατάληψη της αφγανικής πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν.
Το υπουργείο Αμυνας ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως περίπου 70 άνθρωποι επέβαιναν στο στρατιωτικό αεροπλάνο. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Καμπούλ επέβαινε στο αεροσκάφος μαζί με περίπου 20 Αφγανούς πολίτες. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει πει ότι σχεδιάζει και άλλες παρόμοιες πτήσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Μπάιντεν: “Μετά από 20 χρόνια ήταν ώρα να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν”.
Δηλώσεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν με την σαρωτική επέλαση των Ταλιμπάν έκανε το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε για τον λόγο αυτό στον Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο και αρχικά επρόκειτο να παραμείνει μέχρι την Τετάρτη.
Ο Τζο Μπάιντεν έκανε αρχικά μία ιστορική αναδρομή για το «πώς φτάσαμε έως εδώ», από το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001 ως σήμερα.
«Η αποστολή μας στο Αφγανιστάν δεν ήταν ποτέ να χτίσουμε ένα έθνος» αλλά «αντίθετα σχεδιάστηκε για να αποτρέψει μία τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος».
«Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου ότι μετά από 20 χρόνια ήταν ώρα να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Όπως παραδέχτηκε, «η αλήθεια είναι ότι όλα εξελίχθηκαν γρηγορότερα από ό,τι περιμέναμε» καθώς «η πολιτική ηγεσία το έβαλε στα πόδια και ο στρατός κατέρρευσε».
Ο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν μείωσε την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα από περίπου 15.500 σε 2.500.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία του Τραμπ με τους Ταλιμπάν προέβλεπε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως την 1η Μαΐου ενώ οι οι Ταλιμπάν «ήταν στο ισχυρότερο σημείο από στρατιωτικής άποψης από το 2001».
«Η επιλογή που έπρεπε να κάνω ως πρόεδρος ήταν είτε να ακολουθήσω αυτήν τη συμφωνία, είτε να είμαι έτοιμος να επιστρέψω στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν».
«Δεν υπήρξε ποτέ μια καλή στιγμή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων», είπε, συμπληρώνοντας όμως ότι «οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν πολεμώντας σε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για τον εαυτό τους».
«Ξοδέψαμε πάνω από 1 τρισ. δολάρια και ο στρατός του Αφγανιστάν δεν έδωσε τη μάχη. Τους δώσαμε τα εργαλεία, πληρώσαμε τους μισθούς τους, τους δώσαμε αεροπορική στήριξη. Τους δώσαμε κάθε μέσο, αλλά δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε την επιθυμία να πολεμήσουν για τη χώρα τους. Αφού δεν το έκαναν τώρα, δεν θα το έκαναν σε ένα χρόνο, σε 10 ή σε 20 χρόνια» είπε.
Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να πιέζει για διπλωματία» στο Αφγανιστάν όμως «τώρα έχουμε επικεντρωθεί σε ό, τι είναι δυνατό».
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι το επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά ο τρόπος να το κάνουμε δεν είναι μέσω ατελείωτων στρατιωτικών αναπτύξεων», πρόσθεσε.
«Έχουμε καταστήσει σαφές στους Ταλιμπάν ότι εάν επιτεθούν στο προσωπικό μας ή διαταράξουν τις επιχειρήσεις μας, η αμερικανική απάντηση θα είναι γρήγορη και δυναμική», είπε ο Μπάιντεν. «Θα υπερασπιστούμε τους ανθρώπους μας με καταστροφική δύναμη αν χρειαστεί».
«Δεν θα μεταφέρω την ευθύνη σε έναν πέμπτο πρόεδρο», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Είμαι βαθιά λυπημένος για τα γεγονότα που αντιμετωπίζουμε τώρα, αλλά δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να τερματίσω τον αμερικανικό πόλεμο στο Αφγανιστάν».
Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν «πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν», σημειώνοντας πως οι «ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να οικοδομήσουν ένα κράτος στο Αφγανιστάν».
«Οι ΗΠΑ θα διεξάγουν “αν κριθεί απαραίτητο” ενέργειες κατά της τρομοκρατίας και θα δεσμευτούν για τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια στο Αφγανιστάν», υποσχέθηκε και πρόσθεσε οτι «η Κίνα και η Ρωσία “θα ήθελαν πολύ” οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν».
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου