ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

24 Απριλίου 2024

Πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου: «ΓΙΑ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΣΙΤΕΣ, ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΚΕΡΑΙΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ».

 


ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

 


Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΣΤΕΝΟ ΦΙΛΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΝΕΑΡΑ ΑΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΓΥΡΟΦΕΡΝΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. «ΜΑΣ ΚΕΡΝΑΓΕ ΚΟΚΑΪΝΗ για να τον ΠΗΔΑΜΕ». Η ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου μίλησε για μια unisex κοινωνία σε παιδιά δημοτικού - «Ούτε αρσενικό, ούτε θηλυκό».

Euractiv: Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι.Ντογιάκος προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα για τις υποκλοπές.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ, ΕΤΣΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΟΓΡΑΦΑ".


 

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου, αποκαλύπτει το απαξιωμένο πρόσωπο της Ελληνικής Δικαιοσύνης

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ:  Κάποτε η ηγεσία του Αρείου Πάγου και των άλλων ανωτάτων δικαστηρίων απολάμβανε του σεβασμού του 99% των Ελλήνων πολιτών. Ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εκτός από την σπουδαία νομική κατάρτιση και την ευδόκιμη υπηρεσιακή τους ανέλιξη, ήταν συνήθως κάτοχοι 2-3 πανεπιστημιακών πτυχίων με μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικό και πολλές δημοσιευμένες εργασίες. Διέθεταν επί πλέον και μια ευρύτατη Εθνική, Ηθική, φιλοσοφική, κοινωνιολογική και οικονομική γνώση και εποπτεία.
Σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι η ηγεσία της Δικαιοσύνης να έχει χαμηλό πνευματικό και νομικό επίπεδο και η προώθησή της προς τα πάνω να οφείλεται σε καθαρά κομματικούς υπολογισμούς της κυβερνώσας οικογενειοκρατικής κλίκας.
Ποιες άραγε είναι οι περγαμηνές της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου; Γιατί η Ελληνική Δικαιοσύνη κατάντησε ο παρίας της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης; Οι σημερινοί ηγέτες της Δικαιοσύνης όταν θα αποχωρήσουν από το Δικαστικό σώμα ποιο έργο θα αφήσουν πίσω τους;
Προς το παρόν αυτό για το οποίο τους γνωρίζει ο κόσμος σήμερα είναι ότι το μαφιόζικο πολιτικό οικογενειοκρατικό σύστημα τους τοποθέτησε εκεί γιατί κυνήγησαν με εμπάθεια τον Κασιδιάρη. Για τίποτε άλλο.

Ποιος ρωμιός πρωθυπουργός δικάστηκε και καταδικάστηκε ποτέ για διαφθορά από απλά, καθημερινά, δικαστήρια, που δικάζουν τους απλούς Έλληνες πολίτες;  Οι έλληνες πολιτικοί άλλωστε είναι αδιάφθοροι. Και αν συμβεί να κατηγορηθεί άδικα κανένας, η δικογραφία στέλνεται στην βουλή για να αποφασίσει. Οι τακτικοί δικαστές είναι ανίκανοι να αποφασίσουν για τους ρωμιούς πολιτικούς.  Οι ρωμιοί πολιτικοί δεν είναι συνηθισμένοι άνθρωποι. Εάν το επιτρέψει η βουλή, (το κάνει μόνο στους πιο αδύναμους), τότε αναλαμβάνει  τριτοβάθμιο δικαστήριο, ο Άρειος Πάγος. Όχι τα συνηθισμένα τακτικά δικαστήρια, που δικάζουν τους φτωχούς ρωμιούς. Και βέβαια συνήθως τα γερόντια και οι γριές που βρίσκονται στον Άρειο Πάγο  (όπως καταγγέλλουν πολλοί δικαστές) είναι οι αρεστοί στην κυβέρνηση, που τους έχουν υποσχεθεί μετά την συνταξιοδότηση, να τους κάνουν υπουργούς ή προέδρους οργανισμών ή "ανεξαρτήτων" αρχών με 15.000 ευρώ μισθό. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα. Για τέτοια δικαστική αμεροληψία και  τιμιότητα μιλάμε. Ένα πρωθυπουργό δίκασαν οι  αρεοπαγίτες και τον αθώωσαν. Ο αποδεδειγμένα παμπερούχος Ανδρέας Παπανδρέου ο σεβάσμιος της στοάς "Το ξίφος του Βασιλέως Δαυίδ", που είχε κατακλέψει όλο τον κόσμο, αθωώθηκε γιατί το ζήτησε ο Καραμανλής.   

Η συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου στον Τάκη Κωνσταντινόπουλο και τον «Κόσμο του Επενδυτή» την 18 Ιουνίου  2010.

 

Ο Παπανικολάου λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί στις αρχές τις δεκαετίας, αποφάσισε να μιλήσει για εκείνους που λυμαίνονται τη Δικαιοσύνη. Στη συνέντευξή που παραχώρησε τότε στον Τάκη Κωνσταντινόπουλο, ο Παπανικολάου όχι απλώς αποκάλυψε τα κακώς κείμενα, αλλά μίλησε με συγκεκριμένα ονόματα. Έκανε λόγο μεταξύ άλλων για έλλειμμα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, μίλησε για παραδικαστικά κυκλώματα, για ωμές κομματικές παρεμβάσεις προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης, για αναξιοκρατία στην προαγωγή συγκεκριμένων δικαστικών, αποκάλυψε παρεμβάσεις στην υπόθεση της Siemens και του Βατοπεδίου κ.ά.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη

Συχνά πυκνά γίνεται μεγαλόστομα λόγος για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Πόσο ανεξάρτητη είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη;

Το Σύνταγμα, βέβαια, δεν καταλείπει καμία αμφιβολία: Η Δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη Εξουσία, εξοπλισμένη με ισχυρές εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών, η οποία όχι μόνο δεν δικαιούται να «πολιτεύεται», αλλά οφείλει, αντίθετα, να συμπεριφέρεται ουδέτερα, με μόνο κριτήριο τον σεβασμό της νομιμότητας, ώστε να αποτελεί ένα πειστικό και ισχυρό αντίβαρο απέναντι στις παρεκτροπές των άλλων Εξουσιών, πραγματικό οχυρό. Μεταξύ όμως θεωρίας και πράξης η διαφορά είναι μεγάλη.

Πράγματι, η εικόνα της δικαιοσύνης, σήμερα καταδεικνύει σοβαρό έλλειμμα ανεξαρτησίας. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις τραγικές, μέχρις αρνησιδικίας, καθυστερήσεις ή στη «λευκή απεργία» (φαινόμενο θλιβερό των καιρών) ή στα διεφθαρμένα «παραδικαστικά κυκλώματα», που αντανακλούν τις ευρύτερες παθογένειες του Ελληνικού κράτους και τις κοινωνίας μας. Άλλωστε, οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας δεν είναι ξενόφερτοι αλλ΄ αποτελούν σάρκα από τη σάρκα της κοινωνίας μας. Απογοητευτικές είναι και οι ουκ ολίγες περιπτώσεις δουλικής οσφυοκαμψίας απέναντι στην Εκτελεστική Εξουσία, ιδίως των πλέον ευάλωτων ηγεσιών της (Προέδρων, Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και αντιπροέδρων) ή των επίδοξων διαδόχων τους.

Είναι γνωστό ότι η Δικαιοσύνη είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα: Πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια. Αυτό, όμως δεν συμβαίνει όταν η κύρια μέριμνα ορισμένων ηγεσιών της φαίνεται να είναι είτε η συγκάλυψη πολιτικών ή ποινικών ευθυνών για σκάνδαλα, είτε η εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων επωνύμων και ισχυρών, ιδίως πλουσίων επιχειρηματιών, είτε η άσκηση πιέσεων προς ακέραιους δικαστές, είτε οι συνεχείς και επιτηδευμένες αναβολές κρίσιμων υποθέσεων. Όπως επίσης, δεν τιμά τη δικαιοσύνη, το ότι ορισμένοι δικαστές- συνήθως θεσιθήρες και αριβίστες- επιδεικνύουν κραυγαλέο κομματικό ή και θρησκευτικό φανατισμό μεροληπτώντας ασύστολα χωρίς να κρατούν ούτε τα προσχήματα, είτε υπέρ πολιτικών συγκεκριμένου κόμματος, είτε υπέρ των θέσεων κληρικών ή μοναχών.

Ωμές κομματικές παρεμβάσεις, πιέσεις τυραννίσκων συνδικαλιστών προς τις πολιτικές ή φυσικές ηγεσίες της Δικαιοσύνης, προαγωγές δικαστικών λειτουργών σε χαριστικές θέσεις, «διαπλοκή» και συναλλαγή» υπουργών με μεγαλόσχημους συνδικαλιστές και προώθηση «φιλοδικαστικών» μέτρων ασύμβατων με το δικαστικό λειτούργημα, πάσης φύσεως «προστασίες» δικαστών από διάφορους ιδιοτελείς «προστάτες» είναι μερικά από τα «σημεία και τέρατα» που χαρακτηρίζουν τα τελευταία είκοσι χρόνια τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως ορθά επισημαίνει και ο αείμνηστος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας (εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 5.4.2005).

Έχουν άδικο οι πολίτες όταν δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την Ελληνική Δικαιοσύνη;

Πρωτεύοντα αίτια της σημερινής κρίσης είναι η διαφθορά, η διάσπαρτη ανομία και η ατιμωρησία, με αποτέλεσμα να γονατίσει το κράτος κάτω από το βάρος της κακοδιαχείρισης της σπατάλης πόρων και της πελατειακής διασπάθισης των χρημάτων του Ελληνικού Λαού. Μαζί αναδείχτηκε και μία άλλη κρίση, η αδυναμία των θεσμών της Πολιτείας και ιδίως της Δικαιοσύνης να ελέγξουν τα φαινόμενα που οδηγούν στην αυθαιρεσία και στην υπέρβαση κάθε κανόνα, χωρίς συνέπειες για κανέναν. Με τη σειρά της αυτή η ανομία, την οποία εξέθρεψε και γιγάντωσε, μεταξύ άλλων, και η δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης, έφερε και την καταρράκωση της αυτοπεποίθησης του Ελληνικού Λαού.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι διακηρύσσουν ότι στην Ελλάδα κανείς δεν τιμωρείται και ότι δύσκολα και μετά μεγάλη ταλαιπωρία και αγαθή τύχη βρίσκει κανείς το δίκιο του. Όλο δε και πληθαίνουν τα χείλη, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, στα οποία ανεβαίνει το αγωνιώδες ερώτημα» Στην Ελλάδα, Δικαιοσύνη δεν υπάρχει;». Οι χρονίσασες πλέον πληγές της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με κυρίαρχα τα έλκη της διαφθοράς και των πάσης φύσεως ανεπαρκειών και ανικανοτήτων, με προέχουσα την αρνησιδικία, έχουν περιάγει αυτή σε κατάσταση αμφισβήτησης ανυποληψίας και αναποτελεσματικότητας. Έτσι ούτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών ικανοποιείται, ούτε η Δικαιοσύνη λειτουργεί με έναν τέτοιο τρόπο που οι πολίτες να αισθάνονται ότι υπάρχει μια Εξουσία που τους προστατεύει και ελέγχει κάθε ανομία.

Το Κράτος Δικαίου που σε οποιαδήποτε σύγχρονη δημοκρατία θεωρείται αυτονόητη κατάκτηση και πραγματικότητα στην Ελλάδα εύλογα αμφισβητείται έντονα από τους πολίτες. Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους, άρχοντες και αρχόμενους, και κύρια βεβαίως, στους δικαστικούς λειτουργούς, ότι αν δεν αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη ως άπαρτο κάστρο, λαμπρό και ασύλλητο οχύρωμα και αμυντήριο της Δημοκρατίας, ούτε θα επανέλθει η διασαλευθείσα εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δικαιοσύνη, ούτε ουσιαστική και μόνιμη έξοδος από την πολύπλευρη και πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε θα υπάρξει στο εγγύς μέλλον.

Οι κρίσεις και οι προαγωγές των δικαστών γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια;

Η αξιοκρατία στις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών είναι απολύτως αναγκαία όχι μόνο στα πλαίσια μιας εσωτερικής δικαιοσύνης και ενθάρρυνσης των άξιων δικαστών και εισαγγελέων αλλά και χάριν της ίδιας της Δικαιοσύνης, ως θεμέλιου της Δημοκρατίας μας, ώστε να απονέμεται από άξια προαγόμενους δικαστές, γρήγορα, δίκαια και αποτελεσματικά. Δυστυχώς, όμως, αρκετές φορές παραβλέπεται η αξιοκρατία αυτή και γίνονται προαγωγές προφανώς ανάξιων δικαστικών λειτουργών, βαρυνόμενων, αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα, είτε με ηθικά παραπτώματα είτε με άλλες καταφανείς υπηρεσιακές ανεπάρκειες, οι οποίοι, στη συνέχεια, όχι μόνον εκθέτους αυτούς που τους προήγαγαν (και μάλιστα κατά κανόνα, εν γνώσει της αναξιότητάς τους), αλλά, το σπουδαιότερο, ταλανίζουν τους διαδίκους και τους συναδέλφους τους από αναβαθμισμένη δικαστική θέση, την οποία χαριστικά κατέλαβαν.

Οι παρεμβάσεις στο έργο των δικαστών είναι σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Εσείς είχατε ποτέ επεμβάσεις στο έργο σας; Αν ναι, τι είδους και από ποιούς;

Όπως και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί, έτσι κι εγώ δέχθηκα πολλές φορές παρεμβάσεις στο δικαστικό μου έργο, κυρίως από συναδέλφους μου και μάλιστα, κατά κανόνα, ιεραρχικά ανωτέρους μου, αλλά και από διάφορα άλλα πρόσωπα εκτός δικαστικού χώρου. Όλες οι επεμβάσεις αυτές ήταν προφορικές, πλην εκείνης με την οποία επιχειρήθηκε να μου αφαιρεθεί η πειθαρχική δικογραφία κατά του Ανακριτή Νικολάου Ζαγοριανού, πού ήταν έγγραφη.

Οι αθέμιτες αυτές παρεμβάσεις, άμεσες ή έμμεσες, ήπιες ή σκαιές και ιταμές, προφορικές ή έγγραφες, αποκρούστηκαν αμέσως από εμέ, σταθερά και σθεναρά. Σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύτηκαν και με απειλές απροκάλυπτες ή συγκαλυμμένες. Μάλιστα, όταν αρνήθηκα να παραβώ το υπηρεσιακό μου καθήκον και να ενδώσω στην τελεσιγραφική εντολή παράδοσης της ανωτέρω πειθαρχικής δικογραφίας στοχοποιήθηκα, από αυτούς που οργάνωσαν τη φίμωσή μου, με μέθοδο γκαιμπελικού τύπου, αφού χρησιμοποίησαν ύβρεις και απειλές κατά του προσώπου μου, δημοσίως εκφρασθείσες και τελικά επιχείρησαν να με «δικάσουν» μέσω διαδόσεων και δια του τύπου στα πλαίσια μιας «δίκης» προθέσεων με έντονο τον επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Έτσι οι έχοντες συμφέρον, δηλαδή οι φερόμενοι ως ενεχόμενοι στο μέγιστο σκάνδαλο της Siemens, συνεπικουρούμενοι από κομματικούς, εμφάνισαν ότι κινήθηκα κατά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, που, κατά τη γνώμη μου, μεθόδευσαν τη συγκαλυπτική της αλήθειας ανάκριση-παρωδία, ως δήθεν «πικραμένος» για την μη επιλογή μου από την τότε κυβέρνηση σε μία από τις δύο κορυφαίες θέσεις της δικαιοσύνης. Κάποιος δε εμφανίστηκε διερωτώμενος υποκριτικά μήπως αληθεύουν τα διαδιδόμενα για τις προθέσεις μου. Αλλ’ οι άφρονες αυτοί ολετήρες της δικαιοσύνης λησμόνησαν μέσα στον πανικό τους, ότι κατά τον ίδιο τρόπο ενήργησα και προ των επιλογών αυτών στο άλλο μεγάλο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.

Έτσι και τότε, μόλις έλαβα γνώση, σχετικών από τον τύπο και παρά τις επιθέσεις και παρεμβάσεις που δέχθηκα και τότε, μεταξύ αυτών και από δικαστικό λειτουργό προσκείμενο στην τότε κυβέρνηση, ενεργώντας με την ίδια ταχύτητα, αυτεπαγγέλτως, αποκατέστησα, μετά από πέντε χρόνια, τη δικονομική νομιμότητα και το Κράτος δικαίου, με την ΕΠ 1087/29-10-2008 παραγγελία μου και έτσι φθάσαμε στη δημοσίευση της 87/2008 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, με την οποία δικαιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς αγνόησαν και ένα περιστατικό που γνώριζαν καλά: Όταν δεν συμμορφώθηκα στις πιέσεις, με προσφορά ανταλλάγματος κατάληψης υψηλής θέσης ιεραρχικά ανωτέρου μου, για να παραβώ τη συνείδηση μου κατά την έκφραση της δικανικής μου κρίσης, γιατί αυτός είχε, όπως μου είπε, «προσωπικό λόγο» να εκδοθεί απόφαση υπέρ του άλλου διαδίκου και αρνήθηκα σχετικώς, εισέπραξα την απειλητική του φράση: «Τότε θα σε πολεμήσω». Και ναι μεν με «πολέμησε» και με νίκησε την πρώτη μάχη, αλλά τελικά κέρδισα την τελευταία μάχη και τον πόλεμο, γιατί επικράτησε η γνώμη μου στην υπόθεση αυτή.

Οι εφιαλτικές ώρες που πέρασα στον Άρειο Πάγο, όταν όρθωσα ανάστημα απέναντι στη διαφθορά και την κάθε μορφής ανεπάρκεια και ανικανότητα, που μαστίζουν τη Δικαιοσύνη, μου επαναφέρουν στη μνήμη το πάντοτε, δυστυχώς, επίκαιρο «κατηγορώ» του αείμνηστου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουσταλάκη: «Δεν είναι άξια επαίνων η Δικαιοσύνη. Υπάρχουν δικαστές που δεν έχουν ήθος … Μουσκεύουμε στην αμαρτία…» (Εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, 14.11.2003).

Είναι γνωστό στο δικαστικό σώμα, αλλά και εκτός αυτού, από πολλαπλά απτά συγκεκριμένα περιστατικά, ότι κατά την υπερτεσσαρακονταετή δικαστική υπηρεσία μου, δεν επιδίωξα ούτε υπήρξα ποτέ αρεστός σε κανένα «Καίσαρα» οποιασδήποτε εξουσίας, αλλά πάντοτε απέκρουσα αποφασιστικά οιαδήποτε επέμβαση ή παρέμβαση στη δικαστική μου συνείδηση, από όσο ψηλά και αν προερχόταν και ότι δεν υπολόγισα ποτέ τίποτα και κανέναν κατά την εκπλήρωση του καθήκοντός μου διαφύλαξης της δικαστικής μου ανεξαρτησίας. Αποχωρών δε εντός ολίγου από την ενεργό υπηρεσία (γιατί δικαστής θα παραμείνω μέχρι του φυσικού μου τέλους), αφήνω ως παρακαταθήκη στους νεότερους δικαστές τα σχετικά υπηρεσιακά μου βιώματα, ως έμπρακτα παραδείγματα διδαχής του τρόπου με τον οποίο πρέπει να αποκρούουν κάθε επίβουλο της δικαστικής τους ανεξαρτησίας.

Ανέρχονται στην κορυφή οι άξιοι ή οι βολικοί και οσφυοκάμπτες;

Ο τρόπος και τα κριτήρια επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στα πλαίσια του πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, δηλαδή κατ’ ουσίαν από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό και από αυτούς που επηρεάζουν την κρίση του υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, αποτελεί την πιο πονεμένη ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, έχει εξελιχθεί σε τραγωδία για την ανεξαρτησία της και απαρχή πολλών από τα δεινά της. Αν κατέγραφα όσα βίωσα, πάνω από σαράντα χρόνια, σχετικά με τις επιλογές αυτές, τα όσα είδα και άκουσα, θα αρκούσαν για να γεμίσουν τις σελίδες ενός βιβλίου, με τον τίτλο «Η μαύρη βίβλος της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Προς το παρόν επιγραμματικά σημειώνω ότι προτιμώνται, σε αρκετές περιπτώσεις, στις επιλογές αυτές όχι οι άριστοι αλλ’ οι αρεστοί στον εκάστοτε Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, οι βολικοί, οι υπάκουοι, οι ασφυοκάμπτες, οι διαπλεκόμενοι, οι συναλλασσόμενοι, οι κομματικά προσκείμενοι, οι δημοσιοσχεσίτες και, βέβαια, οι συνεργαζόμενοι με θρησκευτικές ή παραθρησκευτικές σέκτες ή με συνδικαλιστές του κλάδου ως κομματικούς τοποτηρητές ή οι έχοντες σχέση με υπουργούς ή άλλα πρόσωπα της εκτελεστικής εξουσίας. Έτσι δημιουργούνται κακά πρότυπα και περνά το μήνυμα στους νεώτερους δικαστές, ότι για να προαχθούν στην ηγεσία της δικαιοσύνης θα πρέπει να γίνουν και αυτοί αρεστοί και υποτακτικοί στην εκτελεστική εξουσία και τους παρατρεχάμενούς της.

Και όλοι αυτοί που κόπτονται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου και ιδίως οι βαρόνοι της πολιτικής, του τύπου και του χρήματος, ενεργούν μετά από δουλικές παρεκκλίσεις του εκλεκτού τους, αφού ο τελευταίος διέλθει επιτυχώς τις εξετάσεις υποτέλειας στις οποίες τον υποχρεώνουν και υπογράψει το σχετικό νοητό «γραμμάτιο» οφειλής, και βέβαια προς εξυπηρέτηση των ιδιοτελών τους συμφερόντων, γιατί είναι σίγουρο ότι αν επιλεγεί ο εκλεκτός τους θα του ζητήσουν το τίμημα της οφειλής του (αντάλλαγμα), δηλαδή την ψυχή και τη συνείδησή του. Η «οφειλή» αυτή αποτελεί και τον «προσωπικό λόγο» εκτροπής σε ανομίες, αδικίες και δικαστικές αυθαιρεσίες από ορισμένους δικαστικούς λειτουργούς.

Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις, γνωστές βέβαια στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, όπου δικαστές πανάξιοι κατέλαβαν αξιοκρατικά τις κορυφαίες θέσεις της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, τις οποίες και ελάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους. Αλλ’ αν οι εξαιρέσεις αυτές δεν γίνουν ο κανόνας τότε θα εξακολουθεί να παραμένει φενάκη και όνειρο απατηλό η ανεξαρτησία στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Πώς συντίθεται και πώς λειτουργεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο;

Τα της συγκροτήσεως και λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου προβλέπονται και ρυθμίζονται από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (κυρ. ν. 1756/1988, όπως ισχύει). Για να αντιμετωπισθούν, όμως, οι δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν στην πράξη κατά τη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς και για τα γενικότερα προβλήματα στη διοίκηση της Δικαιοσύνης, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις του Συντάγματος και του ν. 1756/1988, όπως ισχύει. Για όλα τα σχετικά ζητήματα έχω έτοιμες τις προτάσεις μου και εν καιρώ θα τις δημοσιοποιήσω και θα τις θέσω υπόψη των αρμοδίων οργάνων του Κράτους. Οπωσδήποτε δε πρέπει να τεθεί σε νέες νομικές βάσεις και ο δικαστικός συνδικαλισμός.

Ποιος είναι αυτός ο πολυπρόσωπος μηχανισμός που αντιμετωπίσατε όταν διατάξατε την πειθαρχική δίωξη του ανακριτή της υπόθεσης Siemens Ζαγοριανού;

Για τα πρόσωπα που απαρτίζουν τον σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του ελεγχόμενου πειθαρχικά και ποινικά Πρωτοδίκη Νικολάου Ζαγοριανού έχω αναφερθεί σε επίσημα έγγραφά μου και έχω δώσει σχετικώς και κατάθεση. Επειδή, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική έρευνα δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο για να μην παρεξηγηθώ ότι θέλω να προκαταλάβω την κρίση των αρμοδίων δικαστικών οργάνων.

Ποιος τελικά προστατεύει τους διαφθαρμένους, τους ανήθικους και τους ανίκανους;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει δώσει σε βαρυσήμαντο άρθρο του ο αείμνηστος Πρόεδρος τους Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας (νομικό περιοδικό «Συνήγορος») το έτος 2005. Θα συμφωνούσα μαζί του ότι τα κρούσματα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη εξηγούνται από μια γενικότερη χαλάρωση, που εμφανίστηκε μετά το έτος 1990 και οφείλεται κυρίως σε χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας. Ευκαιριακά νομοθετήματα, που θεσπίστηκαν έκτοτε, με δήθεν φιλοδικαστικά μέτρα, ασυμβίβαστα με το δικαστικό φρόνημα, στην πραγματικότητα βολέματος ανεπαρκών δικαστών, προωθήθηκαν για να στηριχθεί η επανεκλογή συνδικαλιστών που ήταν ή εμφανίζονταν ως κομματικά προσκείμενοι, και για να μπορεί, μέσω αυτών, να επηρεάζει η πολιτική ηγεσία τους δικαστές. Καθιερώθηκε τελικά η καθυστέρηση ως «δικαίωμα» και με τη θέσπιση διαφόρων νομικών τεχνασμάτων κατά κανόνα δεν μπορεί να ελεγχθεί πειθαρχικά δικαστής για οκτάμηνη καθυστέρηση έκδοσης πολιτικής απόφασης.

Έτσι οι καθυστερήσεις θέριεψαν με νομοθετική κάλυψη. Παράλληλα ανατήχθηκε και το θλιβερό φαινόμενο διεφθαρμένοι ή ανεπαρκείς δικαστές και εισαγγελείς να προσφεύγουν και να ζητούν προστασία από διάφορα ετερόκλητα πρόσωπα προκειμένου να αποφύγουν τις πειθαρχικές ή ποινικές συνέπειες των παραβάσεών τους ή να επιτύχουν την προαγωγή τους. Έργα προστάτη αναλαμβάνουν, όχι πάντοτε ανιδιοτελώς, είτε πρόσωπα του δικαστικού χώρου, όπως συνδικαλιστές, ανώτατοι δικαστές εν ενεργεία και συνταξιούχοι, αλλά και δικαστές κατώτερων βαθμών, είτε πρόσωπα εκτός δικαστικού χώρου, όπως πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα στον τύπο υπέρ διεφθαρμένων ή ανεπαρκών δικαστών. Έτσι στα παραδοσιακά «μιλήματα» ή «πιασίματα» μερικές φορές ολόκληρων συνθέσεων, πολλές φορές πιεστικά, χρησιμοποιείται και η προστασία του παντοδύναμου τύπου.

Για να αντιμετωπισθεί η σύγχρονη αυτή γάγγραινα της προστασίας διεφθαρμένων ή ανικάνων δικαστών θα πρέπει να ληφθούν επειγόντως νομοθετικά μέτρα, για τα οποία έχω καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ:  « Η απόρρητη έκθεση του Αρείου Πάγου για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις» >https://www.iefimerida.gr/news/100287/%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%81%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B7-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

11 σχόλια:

 1. Η "ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ" ΤΗΣ "ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ".  Επιστημονική μελέτη υπό τον τίτλο «Πολυνομία, Κακονομία και Γραφειοκρατία στην Ελλάδα» των Δ.Α.Σωτηρόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο ΕΚΠΑ, και Λ. Χριστόπουλου, υποψηφίου διδάκτορος πολιτικής επιστήμης. Ιούλιος 2016.
  Την περίοδο 2000-2015 ψηφίσθηκαν 749 νόμοι και εκδόθηκαν 3.452 Προεδρικά Διατάγματα.
  • – Οι νόμοι αυτοί εμπεριέχουν 19.727 εξουσιοδοτήσεις προς υπουργούς και άλλα όργανα της Διοικήσεως, για να ρυθμίσουν διάφορα θέματα. Οι ίδιοι νόμοι καταλαμβάνουν 60.000 σελίδες.
  • – Η χώρα διαθέτει τον νόμο 4048/2012 με τον τίτλο «Ρυθμιστική διακυβέρνηση: Αρχές, διαδικασίες και Μέσα Καλής νομοθετήσεως». Ο,τιδήποτε άλλο γίνεται τα τελευταία 4 χρόνια εκτός από καλή νομοθέτηση. Ψηφίζουν έναν νόμο και μετά από μία εβδομάδα τον τροποποιούν, επειδή κάτι ξέχασαν ή δεν έγραψαν καλά, με αποτέλεσμα να τους έχει ξεφύγει το βόλεμα κάποιου τύπου ή κάποιας ομάδος τύπων.
  • – Το Εθνικό Τυπογραφείο τύπωσε στην ίδια περίοδο 4.168 φύλλα του Τεύχους Α΄, όπου δημοσιεύονται νόμοι και ΠΔ, και 38.677 φύλλα του Τεύχους Β΄. Και σ’ αυτά τα τεύχη είναι δημοσιευμένοι εκατομμύρια κανόνες, πολλοί εκ των οποίων αλληλοσυγκρούονται, με αποτέλεσμα να χρειάζονται δέκα χρόνια κατά μέσον όρο, μέχρις ότου οι νομικοί καταλήξουν στο αληθές νόημα μίας διατάξεως. Άσε τις άπειρες εγκυκλίους που εκδίδονται για την ορθή [τρόπος του λέγειν] εφαρμογή αυτών των νόμων.
  • – Στην διάρκεια της Μνημονιακής περιόδου [2010-2015] οι αντιπρόσωποι του Έθνους ψήφισαν 327 νόμους που καταλαμβάνουν 31.514 σελίδες και περιλαμβάνουν 3.539 άρθρα. Η έκταση εκάστου άρθρου ποικίλλει από δύο αράδες μέχρι 10 σελίδες, οπότε βάλε με τον νου σου τί άθλο έχουν επιτύχει οι βουλευτές μας μελετώντας πριν ψηφίσουν.
  • – Την περίοδο 2001-2009 εκδόθηκαν 13 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ την περίοδο 2010-2016 εκδόθηκαν 67 ΠΝΠ.-


  ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. Σενάριο «αποβολής» των Σπαρτιατών από την Βουλή και προσφυγής σε εθνικές κάλπες στις περιφέρειες που έχουν κερδίσει έδρες.


  Θέμα ημερών φαίνεται να είναι η απόφαση του Εκλογοδικείου (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο), για την υπόθεση των 11 βουλευτών των «Σπαρτιατών» μετά την εκδίκαση των προσφυγών.
  Οι βουλευτές του κόμματος ενδέχεται ακόμα και να εκπέσουν από τις έδρες τους, εάν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, υιοθετήσει την άποψη περί υποκρυπτόμενης ηγεσίας τους, μετά και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, για παραπλάνηση ψηφοφόρων.
  Έτσι εν αναμονή της δικαστικής απόφασης, «φουντώνει» στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία το σενάριο για τη διενέργεια εθνικών εκλογών, στις περιφέρειες στις οποίες ανήκουν οι 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών».
  Εάν το Εκλογοδικείο αποφασίσει διενέργεια εκλογών, για να καλυφθούν οι κενές έδρες, δεν αποκλείονται ακόμη και διπλές εκλογές τον Ιούνιο, μαζί με τις Ευρωεκλογές.
  Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτές των Σπαρτιατών.
  Πρόκειται για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.
  Σε περίπτωση, που το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 11 βουλευτές, θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες.
  Αυτό που υποστηρίζουν συνταγματολόγοι, είναι ότι υπάρχει το «νομολογιακό προηγούμενο», του εκλιπόντος πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος μετά την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο εξέπεσε από την έδρα του.
  Επομένως απαιτείται η καταδικαστική απόφαση για να μπορέσει να εφαρμοστεί μια τέτοια διάταξη και αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά προηγούμενο.


  Όπως είχε σημειώσει και συνταγματολόγος: «Πρώτα από όλα για να εκπέσουν πρέπει να εκδοθεί απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (του Εκλογοδικείου). Για να εκπέσουν δεν αρκεί απλώς η ποινική καταδίκη τους. Θα πρέπει το αδίκημα να είναι ατιμωτικό, δηλαδή από αυτά που προβλέπεται ότι οδηγούν στην έκπτωση και να εκδοθεί απόφαση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου».
  Και το ερώτημα είναι που θα βασιστούν για να προχωρήσουν σε ένα τετοιο σενάριο. Υπάρχει μια δήλωση του προέδρου των Σπαρτιατών Β.Στίγκα για “Greek Mafia” που όταν βρέθηκε ενώπιον του Αρείου Πάγου ανακάλεσε, και η ευχαριστήρια δήλωση του ίδιου προς τον Η.Κασιδιάρη την ημέρα των εκλογών.
  Δεν συζητάμε αν είναι σύννομα τα παραπάνω γιατί πρώτα πρέπει να δούμε αν είναι λογικά σε μια δημοκρατία όλα αυτά.
  Πάντως ο Κ.Μητσοτάκης ήδη έχει αναφέρει ότι θα καταθέσει υπόμνημα για να μην μπορέσουν να κατέλθουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η Νέα Δημοκρατία ζητάει από τον Άρειο Πάγο να εμποδίσει την «κάθοδο» των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές.
  Η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει με υπόμνημα τον αποκλεισμό του κόμματος «Σπαρτιάτες» από την εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, επικαλούμενη τον νόμο για την «πραγματική ηγεσία» των κομμάτων, που όπως θα υποστηρίξει, ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος είναι φυλακισμένος.
  Σήμερα Σάββατο (20.4.2024) καταθέτει η Νέα Δημοκρατία το υπόμνημά της στον Άρειο Πάγο.
  Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε στις 4 Απριλίου την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών, πλην του προέδρου Βασίλη Στίγκα, για το αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων, αλλά και σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη, που τον θεωρεί ηθικό αυτουργό.
  Ο Β.Στίγκας είχε καταγγείλει παρασκηνιακές μεθόδους στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για Greek mafia και Δον Κορλεόνε τις οποίες καταγγελίες μετά τις πήρε πίσω.
  Πάντως, μετά την άσκηση ποινικών διώξεων τρεις βουλευτές των Σπαρτιατών ανεξαρτητοποιήθηκαν, με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να αριθμεί πλέον 7 βουλευτές, καθώς είχαν αποχωρήσει άλλοι δύο τους προηγούμενους μήνες.
  Με την κίνηση αυτή η Νέα Δημοκρατία αποσκοπεί στο να υφαρπάξει τις ψήφους του κόμματος των «Σπαρτιατών», ή να αναγκάσει τους ψηφοφόρους να μην πάνε να ψηφίσουν γενικώς…
  Ζ.Π.  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΝΔ: Στη δημοσιότητα το υπόμνημα που ζητά από τον Άρειο Πάγο τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών» από τις Ευρωεκλογές.
  Το υπόμνημα που κατέθεσε σήμερα Σάββατο (20.4.2024) στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των “Σπαρτιατών” στις ευρωεκλογές, έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία.
  Η Νέα Δημοκρατία, με το υπόμνημα, ζητά τον αποκλεισμό του κόμματος από την εκλογική διαδικασία, ισχυριζόμενη ότι οι “Σπαρτιάτες” εμπίπτουν στις προβλέψεις του νόμου για την «πραγματική ηγεσία» των κομμάτων, που όπως υποστηρίζει, ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη.
  Δείτε το υπόμνημα εδώ
  https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/04/%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%9C%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%91-%CE%9D%CE%94.pdf
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Η ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗ – «ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μαρία Καρυστιανού: «Ντροπή της δικαιοσύνης η αρχειοθέτηση της μήνυσης – Θα βρούμε αυτά που πέταξαν».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σακελλαροπούλου: «Είναι βαριά κουβέντα να πω ότι είμαι περήφανη για την Δικαιοσύνη".
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 8. Το υπόμνημα των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ. Την νομική τεκμηρίωση του υπομνήματος κατέθεσε ως πληρεξούσιος δικηγόρος των Σπαρτιατών ο Κωνσταντίνος Βαθιώτης.
  Τυχόν μη ανακήρυξη των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 θα συνιστά περίπτωση πολιτειακής ανωμαλίας με κατάφωρη κατάλυση του Συντάγματος και ταυτόχρονη απαξίωση των πολιτών που στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 ψήφισαν υπέρ του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ.
  https://attikanea.info/%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%BF/
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θάνος Τζήμερος: «Γιατί ο απολύτως άγνωστος Στίγκας και οι νεότευκτοι Σπαρτιάτες πήραν 4,68%; Διότι τους υποστήριξε ο Κασιδιάρης! Γιατί διώκονται; Διότι ο ΑΠ λέει πως οι ψηφοφόροι εξαπατήθηκαν: δεν ήθελαν τον Κασιδιάρη! Δικαιοσύνη και ΝΔ μεθοδεύουν την αντιστροφή κάθε έννοιας δικαίου! Ντροπή!»
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Βόλος: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τηλεφώνησε στο 100 για να συλληφθεί η πρόεδρος του δικαστηρίου.
  ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Οι «Σπαρτιάτες» «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο και δεν θα συμμετάσχουν στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

  Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε την τελική λίστα των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές.

  Το κόμμα του Βασίλη Στίγκα είχε καταβάλλει έγκαιρα το ποσό που αντιστοιχεί στο εκλογικό παράβολο, ελέγχεται όμως για τους στενούς του δεσμούς με τον πατριώτη πολιτικό Ηλία Κασιδιάρη, που τον τρέμει το μαφιόζικο οικογενειοκρατικό σύστημα.

  Οι ασπόνδυλοι δήθεν «δικαστές» δεν υπήρχε περίπτωση να πουν όχι στις στις διαταγές του αρχηγού της Ελληνικής Μαφίας.

  Η απόφαση ήταν αναμενόμενη. Οι κυράτσες που τοποθετήθηκαν επικεφαλής του "ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου" της χώρας δεν εμπνέουν κανένα σεβασμό και καμιά εμπιστοσύνη. Δεν διακρίνονται άλλωστε για το ήθος και τις γνώσεις τους. Η νοημοσύνη δεν είναι το ισχυρό τους σημείο. Τοποθετήθηκαν για ένα μόνο λόγο. Να χτυπούν ανελέητα τους εκ δεξιών αντιπάλους του Μητσοτάκη. Το είπε και ο πρώην αντιπρόεδρος του Α.Π. Παπανικολάου. Να χτυπούν τον αδύνατο, όχι τον ισχυρό. Γι αυτό είναι εκεί.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...