ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

28 Απριλίου 2024

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ. ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ. Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΚΕΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ.

 

 

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΣ: "Ο Ερντογάν ονειρεύεται την επανίδρυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ερντογάν, η Ιερουσαλήμ, η πρωτεύουσα του Ισραήλ δεν είναι η Κωνσταντινούπολη των δειλών Ελλήνων. Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει για πάντα η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού".

 

 

 


Μέρες αγωνίας ζει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ φοβάται ότι την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανόν να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ένταλμα αναμένεται και για τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ αλλά και για τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Χέρτζι Χαλέβι.

Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από πολλά ισραηλινά ΜΜΕ θέλουν τον Νετανιάχου να έχει επιδοθεί σε έναν «μαραθώνιο» τηλεφωνημάτων και πιέσεων σε διεθνείς ηγέτες, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος.

 


«Υπό πίεση»

Στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, ο αναλυτής Ben Caspit γράφει ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται «υπό ασυνήθιστη πίεση» για την προοπτική έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του ίδιου και άλλων Ισραηλινών από το δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική επιδείνωση της διεθνούς θέσης του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι οι επικείμενες αποφάσεις του ΔΠΔ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο»

Ο Νετανιάχου ηγείται μιας «ασταμάτητης πίεσης» για να αποτρέψει ένα ένταλμα σύλληψης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, γράφει ο Caspit.

Ο αναλυτής της Haaretz, Amos Harel, αναφέρει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εργάζεται με την υπόθεση ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Karim Khan, μπορεί να εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης αυτή την εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες, όπως και το Ισραήλ, είναι μεταξύ των χωρών που απέσυραν την υπογραφή τους από το Καταστατικό της Ρώμης (η ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που προβλέπει ποινικές ευθύνες για τέλεση εγκλημάτων), συμμετέχουν ήδη στην προσπάθεια να εμποδίσουν τα εντάλματα σύλληψης, σύμφωνα με τον Harel.

Οι δηλώσεις για το Διεθνές Δικαστήριο

Η τελευταία δημόσια δήλωση του Νετανιάχου σχετικά με τον πόλεμο ανέφερε ότι οι επικείμενες αποφάσεις του ΔΠΔ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

 «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας. Ενώ οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Χάγης δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, θα αποτελέσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους κάθε δημοκρατίας που μάχεται την εγκληματική τρομοκρατία και την επιθετικότητα», δήλωσε την Παρασκευή.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...