ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

11 Απριλίου 2024

Ιταλία: Η πρωθυπουργός Τ.Μελόνι και ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιούν πως οι Ιταλοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια. Μια μικρή πόλη «επένδυσε» στις γεννήσεις με παροχές που βοηθούν τις οικογένειες. «Αν δεν επενδύσουμε χρήματα στις οικογένειες, δεν υπάρχει μέλλον για κανέναν από εμάς».

 Το πρακτορείο Reuters σε ειδικό αφιέρωμα: "Η χαμένη μάχη τής Ελλάδος με την υπογεννητικότητα". OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΚΛΕΙΨΟΥΝ ΣΑΝ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ. Σκυλιά αλυχτούν στους έρημους δρόμους των 10.000 ελληνικών χωριών. Κουκουβάγιες και τσακάλια φωλιάζουν στα γκρεμισμένα σπίτια. Κηδείες, εγκατάλειψη, μελαγχολία, απόγνωση.Η Ιταλία είναι από τις χώρες που έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη.

Η πρωθυπουργός Τ.Μελόνι και ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιούν πως οι Ιταλοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια.

Αλλά η περιοχή Alto Adige και η πρωτεύουσά της, το Μπολζάνο, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας, «αντιστάθηκε» στην τάση και αναδείχθηκε σε ένα κέντρο αναπαραγωγής για την Ιταλία, με το ποσοστό γεννήσεων να παραμένει σταθερό επί δεκαετίες.

 

Οι παροχές που βοηθούν τις οικογένειες
Ο λόγος, λένε οι ειδικοί, είναι ότι οι τοπικές αρχές έχουν αναπτύξει με την πάροδο του χρόνου ένα πυκνό δίκτυο παροχών φιλικών προς την οικογένεια, που υπερβαίνει κατά πολύ τα εφάπαξ επιδόματα για τα μωρά που προσφέρει η εθνική κυβέρνηση.

Οι γονείς απολαμβάνουν μειωμένες τιμές στους παιδικούς σταθμούς, στα βρεφικά προϊόντα, στα είδη παντοπωλείου, στην υγειονομική περίθαλψη, στους λογαριασμούς ενέργειας, στις μεταφορές, στις εξωσχολικές δραστηριότητες και στις θερινές κατασκηνώσεις.

Η επαρχία συμπληρώνει τα εθνικά κονδύλια για τα παιδιά με εκατοντάδες ευρώ περισσότερα ανά παιδί και επαίρεται για τα προγράμματα παιδικής φροντίδας, τα οποία περιλαμβάνουν και ένα που πιστοποιεί εκπαιδευτικούς να μετατρέπουν τα διαμερίσματά τους σε μικρούς παιδικούς σταθμούς.

Όλα αυτά, λένε οι ειδικοί, βοηθούν, επίσης, στο να απελευθερωθούν οι γυναίκες, με αποτέλεσμα εκείνες να μπορούν να εργαστούν, πράγμα ζωτικής σημασίας για την οικονομία.

Όπως στη Γαλλία και σε ορισμένες σκανδιναβικές χώρες, η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει ότι μια πολιτική προσφοράς προσιτών υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας έχει τη δύναμη να οδηγήσει την Ιταλία μακριά από τον επικείμενο δημογραφικό γκρεμό, καθώς το ποσοστό γεννήσεων μειώνεται διαρκώς.

Το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις

«Αν δεν επενδύσουμε χρήματα στις οικογένειες, δεν υπάρχει μέλλον για κανέναν από εμάς», δήλωσε η Waltraud Deeg, πρώην μέλος του επαρχιακού συμβουλίου και εισηγήτρια ορισμένων από τις οικογενειακές πολιτικές της περιοχής. «Η οικογένεια είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, επομένως και οι πολιτικές πρέπει να είναι μακροπρόθεσμες».

Για ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της η περιοχή του Μπολτζάνο, στα βόρεια της Ιταλίας, ανήκε στην Αυστρία, μέχρι που προσαρτήθηκε από την Ιταλία στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η εν λόγω επαρχία έχει διατηρήσει έναν σημαντικό βαθμό ανεξαρτησίας, ιδίως όσον αφορά στη φορολογία και άλλες οικονομικής φύσεως αποφάσεις.

Παράλληλα καταγράφει το υψηλότερο εισόδημα ανά κάτοικο στην Ιταλία. Γι’ αυτό και η κουλτούρα της περιοχής σε μεγάλο βαθμό θυμίζει περισσότερο Αυστρία, παρά Ιταλία. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν γερμανικά και προτιμούν τα αυστριακά dubbling από τα ιταλικά ζυμαρικά.

«Η τοπική κουλτούρα παίζει σημαντικό ρόλο» συνοψίζει ο Αλεσάντρο Ροσίνα, διακεκριμένος Ιταλός δημογράφος, στους New York Times. «Και αυτό είναι δύσκολο να το εξάγεις». Ωστόσο, ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι η δημογραφική πολιτική της επαρχίας είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε άλλα μέρη της χώρας.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

2 σχόλια:

 1. H κ. Αδειλίνη από την 17η θέση ιεραρχίας βρέθηκε πρώτη με εντολή από τον Μητσοτάκη να μην εφαρμόζει τους νόμους όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα.


  Η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα ενός από τα θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη και πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023», άσκησε έντονη κριτική στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων με τις αναφορές της στο φόρουμ των Δελφών, όπου υπεραμύνθηκε των χειρισμών της στην υπόθεση.
  Η Μ.Καρυστιανού, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή επικεντρώθηκε στη στάση της Γ.Αδειλίνη έναντι των πολιτικών προσώπων. Άφησε μάλιστα αιχμές κατά της ανώτατης εισαγγελέως για το πώς προήχθη σε αυτό τον βαθμό.
  «Θα μας ενδιέφερε από την κ. Αδειλίνη, αντί να ακούσουμε τα σχόλια για αυτά που ειπώθηκαν που είναι πολύ εύκολο να αποδειχθούν, να ακούσουμε την άποψή της για την κίνηση της κα Κεχαγιά, της πρώην εισαγγελέως Λάρισας, η οποία αρχειοθέτησε τη μήνυσή μας για τον κ. Τριαντόπουλο. Και εκεί είναι η ουσία του θέματος για εμάς» είπε η κ. Καρυστιανού.
  «Δεν σκόνταψαν στο όνομα Τριαντόπουλος; Δεν έχουν δει το δημόσιο βίντεο όπου ο κ. Τριαντόπουλος ομολογεί ότι με εντολή πρωθυπουργού έκανε τις παρεμβάσεις στον χώρο; Δεν υπάρχει στο κατηγορητήριο για αλλοίωση του χώρου; Με ποια νομική λογική αυτό αρχειοθετήθηκε; Και βγήκε να μας κάνει μάθημα ηθικής και δικαιοσύνης και για κράτος δικαίου η κυρία Αδειλίνη» διερωτήθηκε.
  «Χθες, λοιπόν, εγώ θεωρώ ότι ήταν ακόμα μια ντροπιαστική ημέρα για τη δικαιοσύνη και για την Ελλάδα. Να απαντήσω επίσης σχετικά με αυτό που είπε ότι έδωσε εντολή στην εισαγγελέα Λαρίσης να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, να της θυμίσω ότι αυτό έγινε τον 11ο μήνα και μέχρι τον 11ο μήνα και μέχρι δηλαδή να ακουστεί η άποψη της Ευρωπαίας εισαγγελέως, τα δικά μας τα αιτήματα παρέμεναν στην τύχη τους. Τίποτα δεν γινόταν. Και ξαφνικά 11 μήνες μετά δόθηκε εντολή απ’ την κ. Αδειλίνη να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας και να τα δει με σεβασμό. Λίγο αργά δεν ήταν;», τόνισε.
  «Τους νόμους τους γνωρίζει, γιατί δεν τους εφαρμόζει να μας πει», σχολίασε σχετικά με το γιατί δεν διαβιβάζει στη Βουλή αμελλητί δικογραφία για πολιτικά πρόσωπα. «Δεν σκόνταψε στο όνομα αυτό; Δεν έπρεπε να πάει αμελλητί στη Βουλή; Γιατί μπήκε στο αρχείο; Μήπως γιατί έτσι όλα μπαίνουν στο αρχείο; Και μήπως γι’ αυτό τελικά η κ. Αδειλίνη από την 17η θέση ιεραρχίας βρέθηκε πρώτη; Πληρούσε τα κριτήρια; Ποια είναι τα κριτήρια ακριβώς; να μην εφαρμόζεις τους νόμους όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα; Αυτό λοιπόν δεν θα γίνει στην περίπτωση των Τεμπών. Στην περίπτωση των Τεμπών όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν», είπε.
  Σχολιάζοντας τα όσα είπε από τους Δελφούς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε: «Αν έλειπε η εικόνα και οι ονομασίες, θα έλεγα ότι άκουγα δύο κυβερνητικούς εκπροσώπους».
  Σχετικά με την αναφορά της για χρόνο ρεκόρ στις έρευνες, είπε: «Εμένα μου έκανε εντύπωση πως είπε ότι η ανακριτική διαδικασία οδεύει προς το τέλος της. Είμαστε σοβαροί; Εμείς ακόμα μαζεύουμε υπολείμματα ανθρώπων, δεν έχουμε τα βίντεο, δεν έχουμε τα ηχητικά, δεν ξέρουμε τι έχει γίνει. Γιατί σκοτώθηκαν οι δύο άνθρωποι που συμμετείχαν στο μοντάζ των ηχητικών; Δεν ξέρουμε τίποτα και βαίνει προς το τέλος; Ποιο τέλος; Το τέλος της συγκάλυψης, του εγκλήματος; Όχι, δεν θα υπάρξει τέλος, το τέλος θα είναι αλλιώτικο αυτή τη φορά. Άρα θεωρώ ότι η ανακριτική διαδικασία τώρα ουσιαστικά έχει αρχίσει, εδώ και λίγους μήνες να δουλεύει σοβαρά. Προσπαθούμε να ανακτήσουμε ό,τι χαμένο στοιχείο ανακριτικό φρόντισαν να χάσουμε, επομένως έχουμε δρόμο μπροστά μας».
  Και κατέληξε λέγοντας: «Στο μόνο που θα συμφωνήσω με την κ. Αδειλίνη είναι ότι ο χρόνος δεν είναι το ζητούμενο, να γίνουν γρήγορα όλα. Το ζητούμενο είναι να γίνουν σωστά. Θα συμπληρώσω, λοιπόν, στην κ. Αδειλίνη, είναι να γίνει η ανακριτική διαδικασία προς τη σωστή κατεύθυνση και να αναδειχτούν αυτά που πρέπει να αναδειχθούν ώστε να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από την δεκαετία του 1960 ο μέσος ρωμιός αποτρελάθηκε τελείως: έγινε ασύδοτος, παράτησε την συνετή και ασκητική ζωή και αποτίναξε κάθε μέτρο στην συμπεριφορά του.

  Καπνίζοντας αρειμανίως Μάρλμπορο, εξολόθρευσε με τα δόντια του όλες τις ολλανδικές αγελάδες, κατέφαγε όλα τα γερμανικά γουρούνια, κατάπιε όλα τα δανέζικα λιπαρά τυριά. Η καταπιόνα του φουλάρισε με σαλάμια, λουκάνικα, κασέρια, γραβιέρες, ζαμπόν, μπέικον, κοντοσούβλια, γαρδούμπες, κοκορέτσια.

  Παράτησε το ταπεινό τσίπουρο και ρούφηξε τεράστιες ποσότητες νοθευμένου σκωτσέζικου ουίσκυ, που φτιάχνεται στην Βουλγαρία από βερνίκια νυχιών.

  Παρατάισε τα παιδιά του και τα έκανε τα πιο παχύσαρκα παγκοσμίως.

  Σήμερα, μετά τα όργια των 60 χρονών, οι ρωμιοί άρχισαν να πεθαίνουν, χωρίς σταματημό, στον ύπνο και και στον ξύπνο, καθιστοί και όρθιοι, νέοι και γέροι, άντρες και γυναίκες.

  Ναι, βέβαια. Δεν φταίει η συμπεριφορά και η διατροφή του. Δεν φταίει που η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια είναι πενταπλάσια του φυσιολογικού. Δεν φταίει που υπάρχουν 3.000.000 υπερτασικοί και 1.500.000 διαβητικοί.

  Όχι. Φταίει το καταραμένο εμβόλιο.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...