Αφροδίτη Λατινοπούλου: Η μοναδική δήλωση καταδίκης για την αποβολή των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές ήρθε από την «Φωνή Λογικής». «Άφωνοι» οι Κ.Βελόπουλος και Δ.Νατσιός. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ «ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ» ΤΟΥ ΚΩΜΙΚΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ που «αντιβαίνουν στο πνεύμα του νόμου αλλά και προσβάλλουν τη βούληση του ελληνικού λαού». Τα «νομικά τερτίπια» των επίορκων δικαστών, οι οποίοι υπακούουν μόνο στον διεφθαρμένο Μητσοτάκη. «Θα καταργήσουμε τον τραγικό νόμο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών». «Η woke ατζέντα, αυτή η παράνοια, έχει μπει σε όλους τους τομείς».
Σε μια σπουδαία δημιουργία προχώρησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, καθώς έφτιαξαν συνθετικά, αυτοσυναρμολογούμενα κύτταρα που αναπαράγονται όπως τα ανθρώπινα.
Όπως αναφέρουν στο περιοδικό Nature, τα κύτταρα και οι ιστοί αποτελούνται από πρωτεΐνες που ταυτόχρονα λειτουργούν και δημιουργούν δομές.
Αυτές οι πρωτεΐνες σχηματίζουν επίσης το πλαίσιο ενός κυττάρου που ονομάζεται κυτταροσκελετός.
Τα κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τον κυτταροσκελετό, ο οποίος επιτρέπει στα κύτταρα να είναι ευέλικτα, τόσο ως προς το σχήμα όσο και ως προς την αντίδραση στο περιβάλλον τους.
Οι επιστήμονες σε αυτή τη μελέτη δημιούργησαν κύτταρα με λειτουργικό κυτταροσκελετό που είναι εύκαμπτος και ενεργεί ανάλογα με το περιβάλλον του.
Το πέτυχαν αυτό χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία προγραμματιζόμενων πεπτιδίων-DNA, η οποία δίνει εντολή στα πεπτίδια -τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών- και στο γενετικό υλικό να συνεργαστούν για να σχηματίσουν έναν κυτταροσκελετό.
Η ερευνήτρια Ρόνιτ Φρίμαν ανέφερε σε δηλώσεις της: «Το DNA δεν εμφανίζεται συνήθως σε έναν κυτταροσκελετό. Επαναπρογραμματίσαμε τις αλληλουχίες του DNA ώστε να λειτουργούν ως αρχιτεκτονικό υλικό, συνδέοντας τα πεπτίδια μεταξύ τους».
«Αυτή η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε τι δημιουργεί τη ζωή» τη βιολογία» τόνισε η Φρίμαν.
Σύμφωνα με την επιστήμονα, η έρευνα αυτή μπορεί να φέρει επανάσταση σε πεδία όπως αυτά της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής.
«Αυτή η μελέτη μάς βοηθά να κατανοήσουμε τι δημιουργεί τη ζωή. Η νέα τεχνολογία δημιουργίας συνθετικών κυττάρων θα μας επιτρέψει όχι μόνο να αναπαράγουμε αυτό που κάνει η φύση αλλά να δημιουργήσουμε υλικά τα οποία ξεπερνούν την ίδια
Πριν από οκτώ χρόνια επιστήμονες δημιούργησαν έναν μονοκύτταρο συνθετικό οργανισμό που, με μόλις 473 γονίδια, ήταν το απλούστερο γνωστό ζωντανό κύτταρο. Ωστόσο ο οργανισμός αυτός συμπεριφερόταν περίεργα όταν αναπτυσσόταν και διαιρείτο, παράγοντας κύτταρα με πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη.
Επιστήμονες ήταν σε θέση να εντοπίσουν επτά γονίδια που μπορούν να προστεθούν ώστε να «δαμάσουν» αυτή την «άτακτη» φύση του κυττάρου, κάνοντάς τα να χωρίζονται τακτικά σε ομοιόμορφα κομμάτια. Το επίτευγμα αυτό, μια συνεργασία μεταξύ του J. Craig Venter Institute (JCVI), του National Institute of Standards and Technology (NIST) και του ΜΙΤ Center for Bits and Atoms, περιγράφεται στο Cell.
O εντοπισμός αυτών των γονιδίων αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συνθετικών κυττάρων που κάνουν χρήσιμα πράγματα: Τέτοια κύτταρα θα μπορούσαν να λειτουργούν σαν μικρά εργοστάσια που παράγουν φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα, που εντοπίζουν ασθένειες και παράγουν φάρμακα για την αντιμετώπισή τους ενώ ζουν μέσα στο σώμα και λειτουργούν σαν μικροσκοπικοί υπολογιστές.
Ωστόσο ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός κυττάρου που κάνει ακριβώς αυτό που θέλεις να κάνει είναι δύσκολη υπόθεση, οπότε είναι χρήσιμο να έχει κάποιος μια λίστα των απαραίτητων τμημάτων και να ξέρει πώς ταιριάζονται μεταξύ τους.
«Θέλουμε να κατανοήσουμε τους θεμελιώδεις κανόνες σχεδιασμού της ζωής» είπε η Ελίζαμπεθ Στριχάλσκι, μία εκ των συντελεστών της μελέτης και επικεφαλής του Cellular Engineering Group του NIST. «Αν αυτό το κύτταρο μπορεί να μας βοηθά να ανακαλύπτουμε και να κατανοούμε αυτούς τους κανόνες, τότε αρχίζουμε την πορεία μας».
Επιστήμονες στο JCVI δημιούργησαν το πρώτο κύτταρο με συνθετικό γονιδίωμα το 2010. Δεν το έφτιαξαν εξαρχής από το μηδέν, μα άρχισαν με κύτταρα από ένα απλό είδος βακτηρίου ονόματι μυκόπλασμα. Κατέστρεψαν το DNA σε αυτά τα κύτταρα και το αντικατέστησαν με DNA που ήταν σχεδιασμένο σε υπολογιστή και είχε συντεθεί σε εργαστήριο. Αυτός ήταν ο πρώτος οργανισμός στην ιστορία της ζωής στη Γη που είχε ένα εντελώς συνθετικό γονιδίωμα, και ονομάστηκε JCV1-syn1.0.
Έκτοτε προσπαθούν να αποσυνθέσουν τον οργανισμό αυτόν στα μίνιμουμ γενετικά του τμήματα, ωστόσο το κύτταρο που δημιούργησαν πέντε χρόνια πριν, το JCVI-syn3.0, ήταν πολύ «μινιμάλ». Οπότε πρόσθεσαν 19 γονίδια, μεταξύ των οποίων τα επτά που χρειάζονταν για κανονική διαίρεση κυττάρου, δημιουργώντας τη νέα παραλλαγή, JCVI-syn3A. Η παραλλαγή αυτή έχει λιγότερα από 500 γονίδια: Συγκριτικά, τα βακτήρια E.coli έχουν περίπου 4.000, ενώ ένα ανθρώπινο κύτταρο 30.000.
Εν τέλει, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα «μίνι ενυδρείο» όπου τα κύτταρα μπορούσαν να τρέφονται και να ζουν κάτω από ένα μικροσκόπιο- και το αποτέλεσμα ήταν ένα βίντεο που έδειξε τα κύτταρα να μεγαλώνουν και να διαιρούνται. Όλα αυτά τα κύτταρα ήταν γενετικά όμοια.
«Σκοπός μας είναι να γνωρίζουμε τη λειτουργία του κάθε γονιδίου, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα πλήρες μοντέλο ως προς το πώς λειτουργεί ένα κύτταρο» είπε άλλος ένας εκ των ερευνητών, ο Τζέιμς Πελετιέ. Ωστόσο ο στόχος αυτός δεν έχε επιτευχθεί ακόμα, καθώς από τα επτά γονίδια που προστέθηκαν σε αυτόν τον οργανισμό για κανονική διαίρεση, οι επιστήμονες ξέρουν μόνο τι κάνουν τα δύο από αυτά. Οι ρόλοι που παίζουν τα άλλα πέντε παραμένουν άγνωστοι.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου