ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

21 Απριλίου 2023

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟΥ NEFTLIX ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΗΤΑΝ ΝΕΓΡΑ – ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ: «ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Οργή στην Αίγυπτο για τη σειρά του Netflix: «Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα – Δεν ήταν μαύρη». «Το ντοκιμαντέρ είναι εντελώς ψεύτικο». «Το Hollywood ΕΝΑΝΤΙΟΝ της αληθινής ιστορίας». ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΡΓΗ…

 

 

 

 

ΕΚΚΛΗΣΗ Ζ.Π ΣΤΟΝ ΤΖΑΝΕΡΙΚΟ: ΚΥΡΙΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΕ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, ΑΝΑΚΑΛΕΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑ ΣΑΣ. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΜΙΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΡΤΣΕΤΗ.

 

 

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΦΑΡΑΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Ο Α΄ Ο ΣΩΤΗΡ.

305 – 30 π.Χ. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΙ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΑΡΑΩ.

 

«ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ»; ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ο μεθοδευμένος Θάνατος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κλασικής παιδείας στην Δύση και η αποκατάσταση της ελληνικής σοφίας.

 

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ, Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΡΟΣ, ΕΔΩΣΕ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ». Ο ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Η ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΒΑΘΕΙΑ. 

 

 

Η ΕΠΟΧΗ ΣΟΡΟΣ – ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ. ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ. «Πετάξτε την Οδύσσεια επειδή είναι σκουπίδι. Κανένας συγγραφέας δεν είναι αρκετά πολύτιμος». «Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η «Οδύσσεια» αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών» αναφέρουν καθηγητές σχολείου της Μασσαχουσέτης.

 

 

Αυτό ήταν περίπου το πρόσωπο της Κλεοπάτρας.  Συλλογή αρχαιοτήτων στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. https://www.uniaktuell.unibe.ch/2006/kleopatra/index_ger.html


Η σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix που απεικονίζει τη βασίλισσα Κλεοπάτρα VII ως μαύρη Αφρικανή έχει πυροδοτήσει οργή στην Αίγυπτο.
Όταν κυκλοφόρησε το τρέιλερ την περασμένη εβδομάδα, πολλοί Αιγύπτιοι καταδίκασαν την συγκεκριμένη απεικόνιση της Κλεοπάτρας.
Ο Zahi Hawass, ένας εξέχων Αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων, είπε στην εφημερίδα al-Masry al-Youm:
«Αυτό είναι εντελώς ψεύτικο. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ανοιχτόχρωμη και όχι μαύρη».

 


Ο κ. Hawass πρόσθεσε ότι οι μόνοι ηγεμόνες της Αιγύπτου που είναι γνωστό ότι ήταν μαύροι ήταν οι Κουσίτες βασιλιάδες της 25ης Δυναστείας (747-656 π.Χ.).
«Το Netflix προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση διαδίδοντας ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία ότι η προέλευση του αιγυπτιακού πολιτισμού είναι δήθεν μαύρη», πρόσθεσε και κάλεσε τους Αιγύπτιους να πάρουν θέση ενάντια στον γίγαντα του streaming.


Την Κυριακή, ο δικηγόρος Mahmoud al-Semary υπέβαλε μήνυση στον εισαγγελέα της Αιγύπτου απαιτώντας να λάβει «τα απαραίτητα νομικά μέτρα» και να εμποδίσει την πρόσβαση στις υπηρεσίες του Netflix στην Αίγυπτο.

 
Υποστήριξε ότι η σειρά περιελάμβανε οπτικό υλικό και περιεχόμενο που παραβίαζε τους νόμους των ΜΜΕ της Αιγύπτου και κατηγόρησε το Netflix ότι προσπαθεί να «προωθήσει την αφροκεντρική σκέψη… η οποία περιλαμβάνει συνθήματα και κείμενα που στοχεύουν στη διαστρέβλωση και τη διαγραφή της αιγυπτιακής ταυτότητας».
Πριν από τρία χρόνια, τα σχέδια για μια ταινία για την Κλεοπάτρα με πρωταγωνίστρια την Ισραηλινή ηθοποιό Gal Gadot είχαν προκαλέσει έντονη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μερικούς να επιμένουν ότι ο ρόλος έπρεπε να πάει σε μια Αφρικανή ηθοποιό!
Ο Gadot στη συνέχεια υπερασπίστηκε την απόφαση του κάστινγκ, λέγοντας: «Ψάχναμε για μια Μακεδόνα ηθοποιό που να ταιριάζει στην Κλεοπάτρα. Δεν ήταν εκεί και ήμουν πολύ παθιασμένη με την Κλεοπάτρα.»
Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε στην αιγυπτιακή πόλη Αλεξάνδρεια το 69 π.Χ. και έγινε η τελευταία βασίλισσα της ελληνικής δυναστείας που ιδρύθηκε από τον Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου Πτολεμαίο.
Διαδέχθηκε τον πατέρα της Πτολεμαίο XII το 51 π.Χ. και κυβέρνησε μέχρι το θάνατό της το 30 π.Χ. Στη συνέχεια, η Αίγυπτος περιήλθε στη ρωμαϊκή κυριαρχία.

 

 

 

 

Το Hollywood ΕΝΑΝΤΙΟΝ της αληθινής ιστορίας

 

Στο βωμό της πολιτικής ορθότητας ταινίες "βασισμένες σε αληθινά γεγονότα" 

 https://redskywarning.blogspot.com/2022/05/blog-post_24.html

Το Breakthrough, που στα ελληνικά εμφανίζεται με τον τίτλο «Η Δύναμη της Πίστης», είναι μια αμερικανική χριστιανική δραματική ταινία του 2019, η οποία μάλιστα προβλήθηκε από ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι την περίοδο του Πάσχα (πράγμα λίγο σπάνιο για την ελληνική τηλεόραση). Η ταινία είναι βασισμένη στο χριστιανικό βιβλίο, The Impossible ("Το Αδύνατο"), το οποίο εξιστορεί την συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου John Smith, από το Σεντ Λούις, που έπεσε  μέσα σε μια παγωμένη λίμνη τον Ιανουάριο του 2015 και ήταν κάτω από το νερό για 15 λεπτά πριν ξεκινήσουν οι προσπάθειες ανάνηψης. Αν και διασώθηκε, ήταν σε κώμα, χωρίς ελπίδες από τους γιατρούς και η οικογένειά του και κυρίως η πιστή μητέρα του Joyce Smith, κατέφυγε στην ένθερμη προσευχή, ώστε ο Θεός να κάνει το θαύμα.

 

            

Ο 14χρονος John, με καταγωγή από την Γουατεμάλα, ήταν το υιοθετημένο παιδί της οικογένειας Smith, του Brian και της Joyce. Μια χειμωνιάτική ημέρα, που έπαιζε με τους φίλους του στην επιφάνεια της λίμνης Σαιντ Λούις, ο πάγος έσπασε και ο μικρός παγιδεύτηκε για περισσότερα από 15 λεπτά μέσα στην παγωμένη λίμνη. Οι διασώστες άργησαν να τον ανασύρουν, καθώς δεν δυσκολεύονταν να τον εντοπίσουν, και αφού τον βρήκαν, τον μετέφεραν στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά ήταν ήδη αργά. Δεν έχει σφυγμό, ούτε ανάσα και θεωρείται κλινικά νεκρός. Ο θεράπων ιατρός Δρ. Sutterer δίνει στην μητέρα του Τζόις την ευκαιρία να τον αποχαιρετήσει. Εκείνη κλαίει κρατώντας τον γιο της στην αγκαλιά της, παρακαλώντας με πίστη τον Θεό (συγκεκριμένα το Άγιο Πνεύμα) να μην τον αφήσει να πεθάνει, οπότε σημειώνεται ένας αχνός σφυγμός. Ο Sutterer συνιστά τη μεταφορά του John σε ένα καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο, αναφέροντας τον Dr Garrett (Haysbert) ως ειδικό σε περιπτώσεις όπως του John. Ενώ ιατρικώς ήταν βέβαιο ότι και να ζούσε, σίγουρα θα είχε εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικές κρίσεις και πνευμονικές λοιμώξεις, οι προβλέψεις των γιατρών δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

             

Μια αμερικάνικη χριστιανική ταινία, με αρκετά θετικά στοιχεία, την οποία όμως δεν άφησε ήσυχη η πανταχού παρούσα πλέον, πολιτική ορθότητα.

Έτσι δύο βασικών προσώπων της ιστορίας, το χρώμα πρέπει να αλλάξει, ή μάλλον να θυσιαστεί χάριν της πολιτικής ορθότητας. 

   

     

                        Το Hollywood ΕΝΑΝΤΙΟΝ της αληθινής ιστορίας

Ο Tommy Shine, είναι ένας διασώστης με καταλυτικό ρόλο στην διάσωση του Τζον.  Όπως γράφει το βιβλίο, το οποίο έγραψε η μητέρα Joyce Smith, «κάτι στο πνεύμα του τον ώθησε να κινηθεί προς μια διαφορετική κατεύθυνση» από εκεί που έψαχνε και έτσι να εντοπίσει τον Τζον. Χρησιμοποιώντας ένα κοντάρι με ένα γάντζο στο άκρο, τρύπησε τον πάγο και βρήκε τον John. Λίγα λεπτά να καθυστερούσε προφανώς όλα θα είχαν τελειώσει. Στην ταινία ο ήρωας Tommy Shine παρουσιάζεται ως μαύρος. Τον υποδύεται ο ηθοποιός Mike Colter.

               

Ένα άλλο σημαντικό πρόσωπο στη ταινία με καταλυτικό επίσης ρόλο στην διάσωσή του ήταν ο ειδικός γιατρός Dr. Garrett. Στην ταινία εμφανίζεται μαύρος και τον υποδύεται ο Αμερικάνος ηθοποιός Dennis Haysbert.

Θα μπορούσες να... υποθέσεις ότι εκτός από το ότι δεν υπήρχε λόγος σε μία "αληθινή ιστορία" να αλλάξει το χρώμα των ανθρώπων (γιατί να μην αλλάξει και το φύλο τους, ή ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός ή η θρησκεία τους ακόμα;;), πόσο "τυχαία" είναι η επιλογή των δύο προσώπων που είναι οι κατεξοχήν ήρωες να είναι εμφανίζονται ως Αφροαμερικάνοι;

     

Εκεί όμως που η πολιτική ορθότητα «έπαιξε τα ρέστα της» ήταν στο Fatherhood, μια συγκινητική αμερικανική ταινία του 2021, που σχεδιαζόταν να βγει από την Sony Pictures στους κινηματογράφους, αλλά λόγω του κόβιντ προβλήθηκε από το Netflix, η οποία βασίζεται στα απομνημονεύματα “Two Kisses for Maddy: A Memoir of Loss and Love” του 2011 του Matthew Logelin.

                 

Ο Matthew Logelin είναι Αμερικανός συγγραφέας, blogger, δημόσιος ομιλητής και ιδρυτής φιλανθρωπικής οργάνωσης. Το 2011, δημοσίευσε το βιβλίο “Two Kisses for Maddy: A Memoir of Loss and Love”, («Δύο Φιλιά για την Μάντι: Απομνημονεύματα Απώλειας και Αγάπης») το οποίο έγινε best seller των New York Times. Το ιστολόγιό του, Matt, Liz and Madeline: Life and Death, All in a 27-Hour Period, λάμβανε πάνω από 40.000 επισκέψεις την ημέρα στο απόγειό του το 2008. Τόσο το ιστολόγιο όσο και τα απομνημονεύματα καταγράφουν τη θλίψη του μετά από τον απροσδόκητο θάνατο της συζύγου του, Λιζ Λόγκελιν, 27 ώρες μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού του ζευγαριού και τον αγώνα του να μεγαλώσει μόνος του το παιδί.

                

              Το Hollywood ΕΝΑΝΤΙΟΝ της αληθινής ιστορίας 

 Στην προσαρμογή των Απομνημονευμάτων στην οθόνη όλοι οι πρωταγωνιστές άλλαξαν χρώμα. Ενώ η οικογένεια Logelin είναι μια οικογένεια λευκών Αμερικάνων από την Minnetonka της Minnesota, στην ταινία όλοι εκπροσωπούνται από Αφροαμερικάνους ηθοποιούς. Στον ρόλο του πατέρα Matthew, ο Kevin Hart και στον ρόλου της μητέρας Liz, η DeWanda Wise. Σε δεκάδες κριτικές που ανέτρεξα ουδείς έδειξε να αναρωτιέται γιατί το χρώμα των ανθρώπων σε μια αληθινή ιστορία που μεταφέρεται στην οθόνη έπρεπε να αλλάξει. Όχι μόνο αυτό, αλλά η ταινία "επαινέθηκε" γιατί βοηθάει λέει, να δει ο κόσμος τους μαύρους μπαμπάδες με ένα “positive light” και γιατί προβάλλει «το πρότυπο του Αφροαμερικάνου μπαμπά που όλοι θέλουμε» (Άρα στην πραγματική ζωή δεν το έχουμε; Μήπως λένε άλλα τα στατιστικά;)
                          
               


Μάλιστα, πίσω από την παραγωγή της ταινίας ήταν η κινηματογραφική εταιρία που δημιούργησε το 2018 ο Ομπάμα και η σύζυγός του, η Higher Ground Productions. Η ταινία παρουσιάστηκε από τους ίδιους τους Ομπάμα. Είναι προφανές ότι πήραν μια συγκινητική αληθινή ιστορία μια οικογένειας λευκών και έβαλαν στην θέση τους μαύρους ηθοποιούς για να περάσουν ένα μήνυμα που δεν ήθελε να επικεντρωθεί τόσο στους μπαμπάδες που μεγαλώνουν μόνοι τους το παιδί τους ή στις δυσκολίες της μονογονεϊκότητας, αλλά στην "θετική εικόνα" της μαύρης φυλής και συγκεκριμένα των μαύρων μπαμπάδων.

      

Φανταστείτε μόνο, εάν στην σπουδαία συγκινητική βιογραφική ταινία “The Pursuit of Happyness” («Το κυνήγι της Ευτυχίας»), του 2006, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και πρόσωπα, είχαν αλλάξει τους ηθοποιούς και αντί για τον Will Smith (υποδυόταν τον Chris Gardner) και τον γιό του Jaden, είχαμε έναν κατάξανθο μπαμπά και το κατάξανθο αγοράκι του. Χαμός δεν θα είχε γίνει; Φανταστείτε επίσης πίσω από την ταινία που θα προέβαινε σε ένα τόσο αυθαίρετο και απροκάλυπτο “whitewashing” προβάλλοντας την λευκή φυλή εις βάρος της αλήθειας, να κρυβόταν εταιρεία παραγωγής του…. Τραμπ;;; Είχε ελπίδα ποτέ να κυκλοφορήσει μία τέτοια ταινία;     

ΚΟ / και από εδώ κι εδώ

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 

Ιταλία: Το κόμμα της Μελόνι φέρνει νόμο που θα τιμωρεί τη χρήση αγγλικών λέξεων. Τέλος στην «αγγλομανία». Αν εφαρμοσθεί αυτός ο νόμος στην φρικτή βρωμερή Μπανανία των Αθηνών οι μισοί θα πάνε φυλακή. Ένα αλλόκοτο συνονθύλευμα χωρίς Ατομική και Εθνική Αξιοπρέπεια. Χωρίς Γλώσσα. 

 

 

 

ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ Η ΤΡΙΤΗ ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ «ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ». «Βουλγαρική εθνότητα» στο σύνταγμα της χώρας θα βάλουν τα Σκόπια. ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΜΕ ΝΟΜΟ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ. ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 700.000 ΕΛΛΗΝΕΣ. Οι πρακτόρικες ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε αγωνίστηκαν για να αναγνωριστούν επισήμως ως ελληνική μειονότητα οι 200.000 Έλληνες της περιοχής του Μοναστηρίου, την οποία μειονότητα παραδέχονται οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. 

 

 

 Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ. ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

 

 

Η UNICEF στον Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα παγκοσμίως να είσαι παιδί». ΤΑ ΖΩΑ, ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ, ΤΑ ΘΗΡΙΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ, ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΛΙΕΣ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΥΣ. ΜΟΝΟ ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΝΑΘΛΙΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ (ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΚΙ ΟΛΑΣ). ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΧΑΜΗΛΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ «ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ».

 

11 σχόλια:

  1. Μιλούν τη γλώσσα του Μεσαίωνα, «διψούν» για νέα ελληνικά.
    https://ellinondiktyo.blogspot.com/2023/04/blog-post_65.html
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΔΗΛ, ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΟΥΛΟΥΝ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ …ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ.
    Σε «προχωρημένες» διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Γερμανία για την πώληση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Βέλος 3. Το Ισραήλ διαβεβαιώνει πως είναι «το πιο προηγμένο του είδους».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήταν μια θάλασσα που όλος ο κόσμος την έλεγε «Αιγαίο» και το 2022 την λένε «Τουρκοαιγαίο». ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ. Έφυγε από τη ζωή σήμερα (19.4.2023) η Νίκη Σιμελίδου, σύζυγος του επί σειρά ετών Διευθυντού της Παθολογικής Κλινικής του Μαμάτσιου Νοσοκομείου Κοζάνης, δρα Ιατρικής Σιμελίδη Δημητρίου (Γράφει ο Δρ Τσακαλίδης Γεώργιος)
    19 Απριλίου 2023
    Έφυγε από τη ζωή σήμερα (19.4.) η Νίκη Σιμελίδου, σύζυγος του επί σειρά ετών Διευθυντού της Παθολογικής Κλινικής του Μαμάτσιου Νοσοκομείου Κοζάνης, δρα Ιατρικής Σιμελίδη Δημητρίου, μητέρα έξι παιδιών. Η Νίκη Σιμελίδου υπήρξε ταπεινή σύζυγος. Ουδέποτε καυχήθηκε για τη θέση του συζύγου της. Ήταν όμως πρόθυμη να βοηθήσει οποιονδήποτε ζητούσε την ιατρική βοήθεια του Διευθυντού της Κλινικής. Όχι μόνο αυτό, αλλά και πρόθυμα αναλάμβανε όλα τα οικογενειακά βάρη, όταν ο σύζυγός της μετέβαινε σε χώρες της Αφρικής, όπου υπήρχαν οργανωμένες Ορθόδοξες Ιεραποστολές, προκειμένου να προσφέρει δωρεάν τις ιατρικές του υπηρεσίες και να ανακουφίσει τον πόνο Αφρικανών αδελφών μας. Έλειπε από το σπίτι ο γιατρός για μήνα και πλέον τέσσερις φορές στη διάρκεια της νοσοκομειακής θητείας του και πάντοτε στη διάρκεια των διακοπών του. Όχι μόνο δεχόταν αδιαμαρτύρητα την απουσία του, που σήμαινε ταυτόχρονα παραίτηση από οποιεσδήποτε οικογενειακές διακοπές, αλλά ο σύνδεσμος που ανέπτυσσε ο σύζυγός της με τα πρόσωπα της Ιεραποστολής είχε ως συνέπεια να φιλοξενήσει συχνά στο σπίτι της τα πρόσωπα αυτά, όταν επισκέπτονταν την Ελλάδα.
    Η Νίκη ήταν πρόσωπο με βαθειά θρησκευτικότητα. Όλη η οικογενειακή της ανατροφή ήταν συνειδητά εκκλησιαστική. Ο αδελφός της, π. Μάξιμος, έγινε αγιορείτης Ιερομόναχος, με εξαιρετικές επιδόσεις στη βυζαντινή αγιογραφία και ψαλτική.
    Το ίδιο ευλαβικό, εκκλησιαστικό περιβάλλον συνάντησε και όταν παντρεύτηκε. Η κουνιάδα της Ελένη έγινε μητέρα οχτώ παιδιών, εκ των οποίων πέντε ντύθηκαν το μοναχικό σχήμα (τρία αγόρια και δύο κορίτσια). Ο σύζυγός της εκοιμήθη ως μοναχός Νεκτάριος στη Μονή Κωνσταμονίτου, όπου μόναζαν τα τρία αγόρια του.
    Η Νίκη δεν επεδίωξε κάποια θέση εργασίας. Αφοσιώθηκε στην κατά Χριστόν ανατροφή των έξι παιδιών της. Ο πρώτος γυιος της έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Η πρώτη κόρη της έφερε στον κόσμο πέντε παιδιά. Όλα τα παιδιά της ζουν με ευλάβεια. Η σύζυγος του γράφοντος είχε την τιμή να γίνει νονά της νεότερης κόρης της, Μαρίας.
    Δοκιμάστηκε η Νίκη στα τελευταία της από μία αυτοάνοση αρρώστια, που την ταλαιπωρούσε. Χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν τη διασωλήνωση την άκουγε ο σύζυγός της να απαγγέλει την προσευχή: «Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου…»
    Ευχόμαστε αυτός ο Κύριος και Δεσπότης της ζωής της να την αναπαύσει από τους πολλούς και μεγάλους κόπους της και να την έχει μετά των Δικαίων εν χώρα ζώντων.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ Ζ.Π. και με πολύ σεβασμό γι αυτήν την εξαιρετική οικογένεια: «Ο σύζυγός της μετέβαινε σε χώρες της Αφρικής, όπου υπήρχαν οργανωμένες Ορθόδοξες Ιεραποστολές, προκειμένου να προσφέρει δωρεάν τις ιατρικές του υπηρεσίες και να ανακουφίσει τον πόνο Αφρικανών αδελφών μας».
      «Η κουνιάδα της Ελένη έγινε μητέρα οχτώ παιδιών, εκ των οποίων πέντε ντύθηκαν το μοναχικό σχήμα (τρία αγόρια και δύο κορίτσια). Ο σύζυγός της εκοιμήθη ως μοναχός Νεκτάριος στη Μονή Κωνσταμονίτου, όπου μόναζαν τα τρία αγόρια του».
      ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΤΕΚΝΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ. ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (το 2100 οι Έλληνες θα είναι 2.300.000), 300.000 ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΓΡΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΒΟΛΟΥΝ 30 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
      ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΕΚΑΝΕ Η ΕΙΣΑΧΘΕΙΣΑ ΕΒΡΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΡΩΜΙΟΥ; Τι συμβαίνει και άξια παιδιά δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν πλέον; Μήπως είναι άλλη μία μορφή των εκτρώσεων που διέλυσαν κυριολεκτικά τον Ελληνικό λαό; Τι το διαφορετικό - όσον αφορά την διαιώνιση της Εθνικής οντότητας - να σκοτώσεις τα παιδιά σου πριν τα γεννήσεις; ή να τα μεγαλώσεις με χίλια βάσανα και να τα αποστείλεις άτεκνα να υμνολογούν καθημερινά ένα ανύπαρκτο εβραίο θεό, τον αιμοσταγή θεό Ιεχωβά της Παλαιάς Διαθήκης, για να εξασφαλίσουν το εξαιρετικά αμφίβολο βραβείο της καλής μεταθανάτιας συνταξιοδότησης; Και στις δύο περιπτώσεις η μόνη χαμένη είναι η Ελληνική Πατρίδα. Και στις δύο περιπτώσεις ο Ελληνικός Λαός μένει χωρίς απογόνους. Και έτσι καταφθάνουν και τον αντικαθιστούν άλλοι φοβερά γόνιμοι –αφρικανοί και ισλαμιστές.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  5. ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΑΣΠΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ. ΙΣΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον μηχανισμό για το γκριζάρισμα των μαλλιών, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπείας για την αλλαγή των κυττάρων προκειμένου να αντιστραφεί ή να σταματήσει η διαδικασία.
    Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα βλαστοκύτταρα μπορεί να «κολλήσουν» καθώς τα μαλλιά γερνούν και έτσι χάσουν την ικανότητά τους να ωριμάζουν και να διατηρούν το χρώμα τους.

    Η έρευνα επικεντρώθηκε σε κύτταρα στο δέρμα ποντικών που βρέθηκαν επίσης σε ανθρώπους.
    Ορισμένα βλαστοκύτταρα έχουν μια μοναδική ικανότητα να κινούνται μεταξύ των τμημάτων ανάπτυξης στα τριχοθυλάκια. Αυτά τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα να μετακινούνται με την ηλικία, με αποτέλεσμα να γκριζάρουν.
    Η έρευνα επικεντρώθηκε σε κύτταρα στο δέρμα ποντικών και βρέθηκαν επίσης σε ανθρώπους, που ονομάζονται βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων ή McSCs.
    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τους ερευνητές της ιατρικής σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υποστηρίζουν ότι εάν τα ευρήματά τους ισχύουν για τους ανθρώπους, θα μπορούσαν να ανοίξουν πιθανώς τον δρόμο για να αναστρέψουν ή να αποτρέψουν τα γκρίζα μαλλιά.
    Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Τσι Σουν, δήλωσε: «Οι νέοι μηχανισμοί αυξάνουν την πιθανότητα να υπάρχει η ίδια σταθερή θέση των βλαστοκυττάρων μελανοκυττάρων και στους ανθρώπους. Αν ναι, παρουσιάζεται μια πιθανή οδός για την αναστροφή ή την πρόληψη του γκριζαρίσματος των ανθρώπινων μαλλιών, βοηθώντας τα μπλοκαρισμένα κύτταρα να μετακινηθούν ξανά μεταξύ των αναπτυσσόμενων διαμερισμάτων των τριχοθυλακίων».
    Σύμφωνα με τα ευρήματα, καθώς τα μαλλιά γερνούν, πέφτουν και στη συνέχεια μεγαλώνουν επανειλημμένα, αυξανόμενος αριθμός McSCs «κολλάνε» στο διαμέρισμα βλαστοκυττάρων που ονομάζεται «διόγκωση του θύλακα της τρίχας», όπου και παραμένουν.
    Πηγή: Guardian
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ. To δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα γνωστό στην Ελλάδα. Αυτό που δεν είναι αρκετά διαδεδομένο είναι οι οικονομικές του διαστάσεις

    Λιγότερες γεννήσεις σημαίνει λιγότερο εργατικό δυναμικό και περισσότεροι συνταξιούχοι, μια πραγματικότητα που έχει ήδη μελετηθεί διεξοδικά από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης που «βλέπουν» την Ευρώπη του – όχι και τόσο μακρινού – μέλλοντος να «εισάγει» εργαζόμενους μετανάστες, να βελτιώνει σημαντικά την υγειονομική περίθαλψη με σκοπό να αυξήσει δραματικά τα όρια συνταξιοδότησης, να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και να υποκαθιστά ανθρώπους με ρομπότ αφού δεν θα υπάρχουν εργάτες…

    Είναι τα συμπεράσματα των μελετών που παρουσίασε στην εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών ο καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νεκτάριος Μιλτιάδης.

    «Έχει αποδειχτεί ότι για να υπάρχει ισορροπία μεταξύ νέων γεννήσεων και θανάτων στον πληθυσμό θα πρέπει σε κάθε γυναίκα να αντιστοιχούν 2,5 γεννήσεις παιδιών. Στην Ευρώπη κατά μέσο όρο, αντιστοιχούν 2 παιδιά σε κάθε γυναίκα. Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός βρίσκεται στο 1,6» τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά ο οποίος παρουσίασε και στοιχεία από την Eurostat σύμφωνα με τα οποία, «ο πληθυσμός της Ευρώπης που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας από 20 μέχρι τα 64 έτη, θα μειώνεται 0.4% ετησίως στην περίοδο 2010 – 2050. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στον ρυθμό μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης».

    Τα μέλη του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών τα οποία παραβρέθηκαν στην συνεστίαση που πραγματοποιήθηκε στα ξενοδοχείο St. George Lycabettus για να υποδεχτούν δύο εξέχοντα νέα μέλη, την Ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ και τον διεθνώς καταξιωμένο καθηγητή Ιατρικής Κωνσταντίνο Στρατάκη, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανάλυση της Ευρωπαϊκής οικονομίας όπως διαμορφώνεται ήδη τα τελευταία 10 χρόνια εξ αιτίας της μείωσης των γεννήσεων με την ταυτόχρονη αύξηση των ηλικιωμένων πολιτών.

    Όπως τόνισε ο καθηγητής Νεκτάριος Μιλτιάδης, σήμερα «ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 65 ετών ξεπερνά εκείνον των παιδιών κάτω των 15 ετών, ενώ οι άνω των 80 ετών αποτελούν την ταχύτερα αυξανόμενη ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού. Η γήρανση του πληθυσμού έχει δημιουργήσει μια νέα μη αναστρέψιμη πραγματικότητα».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που παρουσίασε, από το 2007 μειώνονται διαρκώς οι εργαζόμενοι μετανάστες αλλά και οι εργαζόμενοι που έχουν πολύ χαμηλή μόρφωση. Δύο εργασιακές ομάδες που η Ευρώπη φαίνεται να στοχεύει στο άμεσο μέλλον προς αναζήτηση εργατικού δυναμικού.

    «Η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ», όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, «εξαρτάται από το κατάλληλο μίγμα των παρακάτω πολιτικών στις αγορές εργασίας:

    · Μεγαλύτερη παραγωγικότητα σε μακροχρόνια βάση: Αυτό απαιτεί επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο (εκπαίδευση, δεξιότητες) και προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

    · Κινητοποίηση αργούντος εργατικού δυναμικού: Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει πολιτικές που θα κινητοποιήσουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα για να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, πρέπει να βελτιωθούν οι πολιτικές διασυνοριακών μετακινήσεων των εργαζομένων, ενώ τώρα μόλις το 4% των εργαζομένων της ΕΕ διαβιούν σε κάποια άλλη χώρα.

    · Ανάπτυξη Ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση: Απαιτείται μια κατάλληλα σχεδιασμένη πολιτική για υποδοχή, εκπαίδευση, εξειδίκευση και πολιτιστική αφομοίωση μεταναστών.

    · Πολιτικές Ενεργού Γήρανσης: τα συστήματα συντάξεων σταδιακά θα θεσπίζουν ρυθμίσεις αναβολής της συνταξιοδότησης ή την δυνατότητα εργασίας κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης. Οι ρυθμίσεις αυτές θα επιβληθούν, επιπλέον, και από την συνεχή αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

    Την ύψιστη σημασία της δημογραφικής γήρανσης τόνισε και ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, Ροτ. Αναστάσιος Μπάλλας: «Αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα της Ελλάδος με τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές, εργασιακές και αναπτυξιακές συνέπειες. Η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει στοχευμένα μέτρα για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος και την αποφυγή των συνέπειών της».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  7. Καρκίνος στο πάγκρεας: απώλεια βάρους η υπεργλυκαιμία, οι δύο ενδείξεις που προειδοποιούν έως τρία χρόνια πριν.

    Το πάγκρεας έχει δύο σημαντικές λειτουργίες: την παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης και πεπτικών ενζύμων.
    Ο καρκίνος του παγκρέατος, μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου, θα μπορούσε να ανιχνευτεί στους ασθενείς έως τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι συμβαίνει συνήθως σήμερα, αν δοθεί έγκαιρα προσοχή σε δύο μεταβολικούς δείκτες.

    Αυτοί είναι η ξαφνική μεγάλη απώλεια βάρους και η υπεργλυκαιμία (αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα) που δεν οφείλεται σε διαβήτη.

    Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πιο έγκαιρη διάγνωση της νόσου, βελτιώνοντας έτσι το ποσοστό επιβίωσης και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών που σήμερα είναι χαμηλό.


    Η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Σάρεϊ και της Οξφόρδης με επικεφαλής τη δρ Ανιέσκα Λεμάνσκα του πρώτου, καθώς και την οργάνωση Δράση Παγκρεατικού Καρκίνου, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One».

    Βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για 8.777 ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος, καθώς και μια ομάδα 34.979 υγιών ατόμων (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

    Διαπιστώθηκε ότι στους ανθρώπους με παγκρεατικό καρκίνο μια δραματική απώλεια σωματικού βάρους μπορούσε να γίνει αισθητή έως δύο χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου.

    Τη στιγμή της διάγνωσης ο δείκτης μάζας σώματος των ασθενών ήταν πλέον κατά μέσο όρο τρεις μονάδες μικρότερος σε σχέση με τους υγιείς.

    Επίσης βρέθηκε ότι η υπεργλυκαιμία, όπως διαπιστώνεται από την αύξηση του δείκτη γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), ήταν ανιχνεύσιμη ακόμη νωρίτερα, έως τρία χρόνια πριν τη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου.

    Το πάγκρεας είναι ένα ζωτικό όργανο με δύο σημαντικές λειτουργίες: την παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης (που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα) και πεπτικών ενζύμων.

    Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει τη μία ή και τις δύο αυτές λειτουργίες. Σήμερα σχεδόν το 90% των ασθενών διαγιγνώσκονται πολύ καθυστερημένα για να τύχουν θεραπείας.

    «Λόγω της δυσκολίας στην ανίχνευση του παγκρεατικού καρκίνου, τα ποσοστά επιβίωσης είναι υπερβολικά χαμηλά σε σχέση με άλλους καρκίνους, με λιγότερο από το 10% των ανθρώπων να επιβιώνουν πέντε ή περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωση», δήλωσε η Λεμάνσκα. Μόνο το 1% με παγκρεατικό καρκίνο ζει πάνω από δέκα χρόνια.

    Η νέα μελέτη δείχνει ότι η απώλεια βάρους στους διαβητικούς σχετίζεται με ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τον εν λόγω καρκίνο, σε σχέση με όσους δεν έχουν διαβήτη αλλά χάνουν βάρος.

    Από την άλλη, η υπεργλυκαιμία στους μη διαβητικούς σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου από ό,τι στους διαβητικούς.

    Σύμφωνα πάντως με τη Λεμάνσκα, «με τον διαβήτη να είναι τόσο πιο διαδεδομένος σε σχέση με τον παγκρεατικό καρκίνο, είναι δύσκολο για τους γιατρούς να αναγνωρίσουν την υπεργλυκαιμία που οφείλεται σε καρκίνο του παγκρέατος και όχι σε διαβήτη».

    «Η έρευνα μας δείχνει ότι μια δραματική και ανεξήγητη απώλεια βάρους, κυρίως στους ανθρώπους με διαβήτη, αλλά επίσης σε εκείνους χωρίς διαβήτη, καθώς και μια ανεξήγητη υπεργλυκαιμία, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υψηλά επίπεδα καχυποψίας», ανέφερε ο καθηγητής Σιμόν ντε Λουζινιάν της Οξφόρδης.
    Ζ.Π.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κατανάλωση λευκού ρυζιού βλάπτει μακροπρόθεσμα την καρδιά όσο και η κατανάλωση ζάχαρης.
    Η μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης στεφανιαίας νόσου.
    Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση λευκού ρυζιού βλάπτει μακροπρόθεσμα την καρδιά όσο και η κατανάλωση ζάχαρης.


    Ερευνητές στο Ιράν εξέτασαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στους ανθρώπους που έτρωγαν πολλά επεξεργασμένα δημητριακά και τον συνέκριναν με αυτούς που έτρωγαν δημητριακά ολικής αλέσεως.

    Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν επεξεργασμένα δημητριακά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο στη μέση ηλικία.


    Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei είπε ότι οι επιπτώσεις μιας διατροφής πλούσιας σε επεξεργασμένα δημητριακά ήταν παρόμοιες με αυτής που βασίζεται στο πρόχειρο φαγητό.

    «Μια δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ανθυγιεινών και επεξεργασμένων δημητριακών μπορεί να θεωρηθεί παρόμοια με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά ανθυγιεινά σάκχαρα και έλαια», είπε.


    Τα επεξεργασμένα δημητριακά διασπώνται γρήγορα από το σώμα επειδή τους έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων του μεταγευματικού σακχάρου.

    Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά και να προκαλέσουν το σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.

    Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η βρόμη και το ψωμί ολικής αλέσεως, περιέχουν ολόκληρους τους κόκκους του σιταριού, ενώ τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν αλεσθεί μετά την αφαίρεση του φλοιού τους.


    Αυτό γίνεται για να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής τους, συνεπάγεται όμως ότι χάνουν βασικά θρεπτικά συστατικά κατά την επεξεργασία τους.


    Τα περισσότερα μπισκότα, ζυμαρικά και άλλα αρτοσκευάσματα παρασκευάζονται από επεξεργασμένα άλευρα.


    Στη μελέτη συμμετείχαν 1.168 υγιείς άνθρωποι και 1.369 πάσχοντες με στεφανιαία νόσο.

    Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων για να καθοριστεί το πόσο συχνά έτρωγαν δημητριακά ολικής αλέσεως και επεξεργασμένα.

    Η μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης στεφανιαίας νόσου, ενώ η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο.


    Ο Δρ. Gaskarei είπε: «Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών παγκοσμίως, καθώς και τον αντίκτυπό τους στη συνολική υγεία, είναι συνεπώς σημαντικό να βρούμε τρόπους να ενθαρρύνουμε και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους για τα οφέλη της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως».

    Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο του 13ο Συνεδρίου της Καρδιολογικής Εταιρείας των Εμιράτων, στο Ντουμπάι, στις 7-9 Οκτωβρίου 2022.

    Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 34 δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ από καρδιακές παθήσεις, οι οποίες προκάλεσαν έναν στους πέντε θανάτους το 2020.

    Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο κοινή μορφή καρδιακής νόσου.

    Σκοτώνει διπλάσιες γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, τις περισσότερες πριν την ηλικία των 75 ετών.

    Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, όλοι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, πρωτεΐνες και ψάρια.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα ονόματα από την ελληνική μυθολογία που επιλέγουν Αμερικανοί και Άγγλοι για να δώσουν στα παιδιά τους.
    Σε διάστημα δέκα ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο επιλέχθηκαν 64.216 ονόματα με ελληνικές μυθολογικές ρίζες.
    Η διαπίστωση έγινε από το Play Like Mum, ένα διαδικτυακό κατάστημα λιανικής πώλησης παιχνιδιών. Η μελέτη συνέκρινε έναν κατάλογο με περισσότερα από 2.000 ονόματα από διάφορες μυθολογίες, με δεδομένα σχετικά με τις τάσεις ονοματοδοσίας μωρών στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ελληνικά ονόματα ήταν τα πιο δημοφιλή.

    Τα ονόματα συγκρίθηκαν με διάφορες μυθολογικές παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, των ρωμαϊκών, των κελτικών, των σκανδιναβικών, των αιγυπτιακών, των αρθουριανών και των ιρλανδικών.

    Τα δημοφιλή παιδικά ονόματα από την ελληνική μυθολογία στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τη μελέτη του Play Like Mum, όταν πρόκειται για ονόματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, οι γονείς είναι πιο πιθανό να αντλήσουν έμπνευση από τους αρχαίους ελληνικούς θρύλους. Η μελέτη συνέκρινε ονόματα με μυθολογικές ρίζες με στοιχεία σχετικά με τις τάσεις ονοματοδοσίας που συλλέχθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια.


    Στις ΗΠΑ, η ελληνική μυθολογία είχε συνολικά τη μεγαλύτερη επιρροή, με 365.790 καταγεγραμμένες περιπτώσεις ονομάτων με ελληνικές μυθολογικές ρίζες. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν πάνω από 150.000 περισσότερα ελληνικά ονόματα από ό,τι από οποιαδήποτε άλλη μυθολογία.
    Για τα αγόρια, ονόματα όπως ο Άτλας, ο Ωρίωνας, ο Έκτορας και ο Τιτάνας ήταν δημοφιλή, ενώ για τα κορίτσια επιλέγονταν συχνά ονόματα όπως Μαία, Θάλεια, Καλλιόπη και Σελήνη.

    Για τα κορίτσια, το πιο δημοφιλές όνομα στις ΗΠΑ με μυθικές ρίζες ήταν το Αθηνά, από την αρχαία Ελληνίδα θεά της σοφίας, του πολέμου και της χειροτεχνίας.

    Ακολουθούσε η Κάλι, ένα ινδουιστικό όνομα, στη δεύτερη θέση, και ο Φοίνικας στην τρίτη θέση, ένα άλλο ελληνικό όνομα.

    Τα τέταρτο, έβδομο, όγδοο, ένατο και δέκατο πιο δημοφιλή μυθολογικά ονόματα είχαν επίσης ελληνικές ρίζες. Αυτά είναι τα: Μαία, Θάλεια, Ρέα, Καλλιόπη και Σελήνη, αντίστοιχα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Για τα αγόρια, το Τρίσταν ήταν το πιο δημοφιλές όνομα, με ρίζες στον κέλτικο και τον αρθουριανό μύθο. Στη δεύτερη θέση ήταν το Γκρίφιν, ένα όνομα με αιγυπτιακές και ελληνικές μυθικές συνδηλώσεις. Επίσης, στην τρίτη θέση για τα αγόρια ήταν το Φοίνιξ, το οποίο κατείχε την ίδια θέση και για τα κορίτσια.

      Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Φοίνικας ήταν ένα αθάνατο πουλί με φλογερά κοκκινοχρυσά φτερά. Σύμφωνα με ορισμένους θρύλους, καιγόταν και ξαναγεννιόταν από τις στάχτες του προηγούμενου σώματός του.

      Τα δημοφιλή ονόματα από την ελληνική μυθολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

      Τα ονόματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως και στις ΗΠΑ, η ελληνική μυθολογία ήταν η πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για τα ονόματα μωρών.

      Σε διάστημα δέκα ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο επιλέχθηκαν 64.216 ονόματα με ελληνικές μυθολογικές ρίζες. Η επόμενη πιο δημοφιλής μυθολογία ήταν η κέλτικη, με 37.744 ονόματα, και ακολούθησε από κοντά η αρθουριανή παράδοση με 36.618 ονόματα που προέρχονταν από τις ιστορίες του βασιλιά Αρθούρου, του Κάμελοτ και της Στρογγυλής Τραπέζης.

      Το πιο δημοφιλές μυθολογικό όνομα για κορίτσια στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η Μαία, η μητέρα του Ερμή. Ακολούθησε η Αθηνά στη δεύτερη θέση και η Φρέγια -από τη σκανδιναβική και γερμανική μυθολογία- στην τρίτη θέση.

      Για τα αγόρια, το Τρίσταν ήταν το πιο δημοφιλές όνομα με μυθικές ρίζες, εμπνευσμένο από τους θρύλους του Αρθούρου και των Κελτών. Στη δεύτερη θέση ήταν το ελληνικό όνομα Φοίνικας και στην τρίτη θέση ήταν ο Έκτορας, ένας από τους πιο διάσημους ήρωες της Ιλιάδας.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...