ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

30 Απριλίου 2023

ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ TASS: "Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ. Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΟΥΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ".

 



H ΙΟΡΔΑΝΙΑ, ENA AΡΑΒΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΕΡΗΜΟΣ 11 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ (ΤΟ 1960 ΗΤΑΝ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΒΕΔΟΥΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ) ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.



ΑΒΡΑΑΜ ΖΕΛΗΛΙΔΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ: «ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΜΕΘΑΝΙΟΥ, Ο ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΦΗΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ».

 









Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, που βρίσκεται στο Ακούγιου, στην επαρχία της Μερσίνας στη νότια Τουρκία και κατασκευάστηκε από τη Ρωσία, θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά το 2024, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου κατασκευάστηκε από τη ρωσική Rosatom και αυτό τονίστηκε δεόντως από τις δύο χώρες.

Η τελετή εγκαινίων σήμερα στο Ακούγιου έχει να κάνει με την παράδοση πυρηνικού καυσίμου (ράβδοι στον σταθμό).

Το Ακούγιου θα περιλαμβάνει τέσσερις, ρωσικών προδιαγραφών, αντιδραστήρες VVER γενιάς 3+, με δυναμικό 1.200 μεγαβάτ ο καθένας.

Τα θεμέλια του πρώτου αντιδραστήρα τέθηκαν τον Απρίλιο του 2018, ενώ η κατασκευή της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης μονάδας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020, τον Μάρτιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022, αντίστοιχα.

 

Όλες οι μονάδες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά έως το 2028. Το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας θα παρέχεται από αυτό το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όταν ενεργοποιηθεί η πλήρης δυναμικότητα, θα παράγονται εδώ περίπου 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Αυτό το έργο, που θα συνεισφέρει 1,5 δισ. δολάρια ετησίως στη μείωση των εισαγωγών μας φυσικού αερίου, θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην αύξηση του εθνικού μας εισοδήματος.

Το εργοστάσιο σχεδιαστικά περιλαμβάνει ένα εξωτερικό τσιμεντένιο τοίχο και ένα εσωτερικό προστατευτικό κέλυφος με μεταλλικά σύρματα μέσα στην κατασκευή για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Ως επιπρόσθετο μέτρο ασφαλείας υπάρχει ένας 144 τόνων ατσαλένιος κώνος που παγιδεύει και κρυώνει ραδιενεργά υλικά σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Το μέτρο αυτό θεωρήθηκε επιβεβλημένο καθώς το πυρηνικό εργοστάσιο έχει κατασκευαστεί πάνω σε περιοχή με μεγάλη σεισμικότητα.

Η Τουρκία μπορεί να αποκτά το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο σήμερα ωστόσο η ιδέα γεννήθηκε τη δεκαετία του 1950 και του 1960.

Το 1955 έγινε μία από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε την «Συμφωνία για τη Συνεργασία στις εμπορικές χρήσεις της Ατομικής Ενέργειας».

Τότε ιδρύθηκε και η τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας με στόχο την δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, αλλά και την ανεύρεση εκπαίδευση του κατάλληλου προσωπικού.

Η πρώτη έρευνα για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου ξεκίνησε το 1965. Το 1974 επιλέχθηκε η περιοχή Ακούγιου και η άδεια κατασκευής δόθηκε το 1976.

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ το 1986, σε συνδυασμό με το οικονομικό και πολιτικό κλίμα της περιόδου, πάγωσε τα σχέδια μέχρι και το 2010 που η κυβέρνηση αποφάσισε να προσεγγίσει τη Ρωσία.



ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...