ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

25 Απριλίου 2023

H ΙΟΡΔΑΝΙΑ, ENA AΡΑΒΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΕΡΗΜΟΣ 11 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ (ΤΟ 1960 ΗΤΑΝ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΒΕΔΟΥΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ) ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.

 

 

 

 

 Σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας – Μαζί ένας Αλβανός και ένας Κενυάτης. Αυτά είναι τα έργα των ρωμιών.

 

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ πού δήλωσε την Κυριακή: «Κατεβάζω στις εκλογές το κόμμα ΕΑΝ, γιατί δεν μπορούμε πλέον να κατεβούμε ως “Έλληνες”». ΑΜΕΣΩΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΕΣ ΤΟΥ Α1 (τρισάθλια εκτελεστικά όργανα μιας μαφιόζικης οικογένειας) και τους υπέδειξε τί να κάνουν: «Ήδη έχετε στα χέρια σας την απορριπτική απόφαση και για το ΕΑΝ, αφού συνδέει το κόμμα του με την Η.Κασιδιάρη».

 

 

Η Ιορδανία σχεδιάζει να ξεκινήσει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Μιλάμε για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αφαλάτωση του νερού και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 


“Έχουμε κάνει όλη την έρευνα. Οι υποδομές είναι εκεί, υπάρχουν μελέτες για την επιλογή του χώρου και την παροχή νερού για ψύξη. Τώρα περιμένουμε το “πράσινο φως” από την κυβέρνηση”, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Ιορδανίας, Khaled Toukan.

Εάν το σχέδιο πραγματοποιηθεί, θα αποτελεί μία νέα σελίδα για την ιστορία της Ιορδανίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα λύσει τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που την απασχολούν. Το πρόβλημα του νερού και φυσικά το ενεργειακό.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

5 σχόλια:

  1. Άρης: Το διαστημικό σκάφος Hope που κατασκεύασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (!) έστειλε εντυπωσιακές εικόνες από τον Δείμο, τον δορυφόρο του Άρη.
    Οι ορθόδοξοι Ρωμιοί σκέφτονται να ξαναψηφίσουν τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα, τις διάνοιες.
    Το διαστημικό σκάφος Hope (Ελπίδα) έστειλε στη Γη τις πιο ευκρινείς εικόνες που έχουν τραβηχτεί ποτέ από τον Δείμο, τον μικρότερο δορυφόρο του πλανήτη Άρη.
    Το Hope εκτοξεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2020 από το διαστημικό κέντρο της Τανεγκασίμα στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της παρθενικής διαπλανητικής αποστολής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της πρώτης από χώρα του αραβικού κόσμου.
    Οι εικόνες τραβήχτηκαν από απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων από τον Δείμο, τον έναν από τους δύο δορυφόρους του Κόκκινου Πλανήτη (ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο).
    Είναι η πρώτη φορά από την αποστολή Viking στον Άρη (1977) που διαστημόπλοιο πλησίασε τόσο κοντά στον Δείμο, τόνισαν σήμερα αξιωματούχοι της Διαστημικής Αποστολής των Εμιράτων στον Άρη (Emirates Mars Mission ή EMM) στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη.
    Χάρη στην κάμερα EXI που παρέχει έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης, το Hope αποκάλυψε την «σκοτεινή πλευρά» του μικρότερου δορυφόρου του Άρη. Ο Δείμος απέχει περίπου 23.000 χιλιόμετρα από τον Κόκκινο Πλανήτη και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για την προέλευσή του.
    «Δεν είμαστε βέβαιοι για την προέλευση ούτε του Φόβου ούτε του Δείμου», σημείωσε η Χέσα αλ Ματρούσι, εκ των υπευθύνων της αποστολής EMM. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη θεωρία, «πρόκειται για αστεροειδείς που αιχμαλωτίστηκαν στην τροχιά του Κόκκινου Πλανήτη».
    Ωστόσο, οι παρατηρήσεις του Hope ενισχύει μια εντελώς διαφορετική θεωρία: ο Δείμος γεννήθηκε από τα σπλάχνα του Άρη. Ο βράχος φέρεται να αποτελούσε τμήμα του Κόκκινου Πλανήτη, που αποκολλήθηκε από μια σφοδρή πρόσκρουση, και εν συνεχεία αιχμαλωτίστηκε στην τροχιά του Άρη.
    Σχολιάζοντας τις εικόνες του Δείμου στο Twitter, ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ έγραψε σε ανάρτησή του ότι ο δορυφόρος ήταν μέρος του Άρη, από τον οποίο «χωρίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια».
    Το διαστημικό σκάφος Hope θα συνεχίσει την παρατήρηση του Δείμου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 για να συλλέξει περισσότερα δεδομένα, διευκρινίζει η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αποφάσισε να παρατείνει την αποστολή για ακόμη ένα έτος.
    Η πλουσιότερη χώρα του Κόλπου φιλοδοξεί επίσης να στείλει το 2024 ένα μη επανδρωμένο ρομποτικό όχημα στη Σελήνη.
    Ζ.Π.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρώτο διαστημόπλοιο από την Ιαπωνία ετοιμάζεται να προσγειωθεί στη Σελήνη.
    Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να πανηγυρίσει την πρώτη προσγείωση διαστημοπλοίου της στη Σελήνη.
    Εντός της ημέρας σήμερα (25.4.2023) το διαστημόπλοιο της Ιαπωνίας, Hakuto-R Mission 1 της ispace θα επιχειρήσει να προσεληνωθεί στο φεγγάρι.
    Η προσπάθεια προσγείωσης του διαστημοπλοίου της Ιαπωνίας στη Σελήνη έχει προγραμματιστεί να γίνει σε λίγη ώρα και συγκεκριμένα στις 18:40 ώρα Ελλάδας.
    Αν οι καιρικές συνθήκες ή κάποιο άλλο πρόβλημα δεν επιτρέψουν την προσελήνωση τότε η ispace, που έχει ανακοινώσει τρεις εναλλακτικές τοποθεσίες προσεδάφισης για σήμερα, ενδέχεται να μεταθέσει την ημερομηνία της προγείωσης του Hakuto-R Mission 1 για τις 26 Απριλίου, την 1η Μαΐου ή τις 3 Μαΐου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

    Το σκάφος εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 11 Δεκεμβρίου και είχε πάνω του πύραυλο της διαστημικής εταιρείας του Έλον Μασκ, SpaceX.
    Από τότε, χρειάστηκε ένα ταξίδι 3 μηνών για να μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, που βρίσκεται περίπου 239.000 μίλια (383.000 χιλιόμετρα) από τη Γη, χρησιμοποιώντας χαμηλής ενέργειας τροχιά.
    Το Hakuto-R Mission 1, μεταφέρει ένα ρόβερ Rashid, το οποίο κατασκευάστηκε από το Διαστημικό Κέντρο Mohammed bin Rashid του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και αποτελεί το πρώτο σεληνιακό διαστημικό σκάφος που κατασκευάστηκε από εκεί.
    Στην ιστορία, μόνο τρεις χώρες έχουν πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσελήνωση – οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Οι ΗΠΑ παραμένουν η μόνη χώρα που έχει βάλει ανθρώπους στο φεγγάρι.
    Η ιαπωνική εταιρεία ispace, η οποία κατασκεύασε το Hakuto-R, έχει διαφορετική προσέγγιση σε προηγούμενες σεληνιακές αποστολές, με στόχο να προσεληνώσει το διαστημικό σκάφος της ως επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι υπό τη σημαία μιας και μόνο χώρας.
    https://youtu.be/CpR1UUnix3g
    https://youtu.be/uJCfUVgCYjc
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NASA: πρώτος αστροναύτη άραβας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Ποτέ Έλληνας.
    Ο αστροναύτης της NASA Στίβ Μπόουεν και ο αστροναύτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουλτάν αλ Νεγιαντί πραγματοποιούν διαστημικό περίπατο έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Μάλιστα ο αστροναύτης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γράφει ιστορία ως ο πρώτος Άραβας που πραγματοποιεί διαστημικό περίπατο.

    Ο ιπτάμενος μηχανικός Σουλτάν αλ Νεγιαντί συμμετέχει μαζί με τον αστροναύτη της Nasa Στίβ Μπόουεν σε έναν σχεδόν επτάωρο διαστημικό περίπατο έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σήμερα το απόγευμα.
    «Η επιλογή μου ως ο πρώτος Άραβας αστροναύτης που θα πραγματοποιήσει διαστημικό περίπατο μαζί με τον αστροναύτη της Nasa Στίβ Μπόουεν είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη», ανέφερε ο ίδιος στο Twitter.

    Το δίδυμο θα επιχειρήσει να ανακτήσει μια κεραία εκτός του σταθμού, η οποία θα επιστραφεί στη Γη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί οι φάλαινες δεν νοσούν από καρκίνο;
    Οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στο να λύσουν ένα από τα πιο αινιγματικά μυστήρια της ιατρικής: γιατί ορισμένα είδη αποφεύγουν να νοσήσουν από καρκίνο, ενώ άλλα μαστίζονται από όγκους.
    Οι φάλαινες τείνουν να έχουν χαμηλά ποσοστά καρκίνου, αλλά για τους σκύλους και τις γάτες είναι η κύρια αιτία θανάτου. Οι αλεπούδες και οι λεοπαρδάλεις είναι ευαίσθητες, ενώ τα πρόβατα και οι αντιλόπες όχι. Οι νυχτερίδες είναι επίσης σχετικά καλά προστατευμένες από τον καρκίνο αλλά όχι τα ποντίκια ή οι αρουραίοι. Στους ανθρώπους, ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου που σκοτώνει περίπου δέκα εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.
    Ακόμη πιο αινηγματικό είναι το γεγονός ότι πολλά μεγάλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των φαλαινών και των ελεφάντων, γενικώς αποφεύγουν τον καρκίνο, ενώ, αντίθετα, θα έπρεπε να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο επειδή διαθέτουν τεράστιο αριθμό κυττάρων, καθένα από τα οποία θα μπορούσε να προκαλέσει όγκο, αναφέρει ο Guardian.
    Αυτό είναι το παράδοξο Peto, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Βρετανό στατιστικολόγο Ρίτσαρντ Πίτο που το διατύπωσε πρώτος, και βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών των επιστημόνων του Ινστιτούτου Wellcome Sanger, στο Κέιμπριτζ, οι οποίοι συνεργάζονται με ερευνητές από διάφορα κέντρα, μεταξύ των οποίων και η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL).
    Η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση αφιερωμένη στην παγκόσμια προστασία των ζώων και των ενδιαιτημάτων τους. Ιδρύθηκε το 1826. Από το 1828 διατηρεί τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου και από το 1931 το Whipsnade Park.
    «Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν ένα κύτταρο του σώματος υφίσταται μια σειρά μεταλλάξεων στο DNA του και αρχίζει να διαχέεται ανεξέλεγκτα, και η άμυνα του οργανισμού αποτυγχάνει να σταματήσει αυτή την ανάπτυξη», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Άλεξ Κάγκαν.
    «Όσο περισσότερα κύτταρα διαθέτει ένα ζώο, θα έλεγε κανείς ότι τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ένα από αυτά να γίνει καρκινικό».
    Το επιχείρημα αυτό στηρίζεται από τον Σαίμον Σπίρο, κτηνιατρικό παθολόγο άγριας ζωής του ZSL. «Σκεφτείτε τα κύτταρα σαν λαχεία: όσο περισσότερα έχετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να κερδίσετε ένα τζακ ποτ που, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο καρκίνος. Έτσι, αν έχετε 1.000 φορές περισσότερα κύτταρα από έναν άνθρωπο, τότε θα πρέπει να έχετε 1.000 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξετε με καρκίνο», εξηγεί.
    Από αυτή την άποψη, υπάρχουν ορισμένα είδη φαλαινών που δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να φτάσουν την ηλικία του ενός έτους χωρίς να πάθουν καρκίνο, επειδή έχουν τόσα πολλά κύτταρα - αρκετά τετράκις εκατομμύρια σε σύγκριση με τον άνθρωπο, ο οποίος έχει μόνο τρισεκατομμύρια. Αλλά δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο.
    Οι τοξοκέφαλες φάλαινες έχουν μέση διάρκεια ζωής 100 έως 200 χρόνια, για παράδειγμα, ενώ οι ελέφαντες έχουν μέση διάρκεια ζωής περίπου 70 χρόνια. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον άνθρωπο, όλοι τους έχουν χιλιάδες φορές περισσότερα κύτταρα, καθένα από τα οποία αποτελεί δυνητικό σημείο αφετηρίας για μια μετάλλαξη που θα οδηγούσε σε καρκίνο.
    Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν αυτό το παράδοξο, η ομάδα Σάνγκερ μελέτησε μια σειρά από ζώα που είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου.
    Όλα ήταν θηλαστικά και αφορούσαν λιοντάρια, τίγρεις, καμηλοπαρδάλεις, κουνάβια και λεμούριους με δακτυλιοειδή ουρά. Επιπλέον, στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν και γυμνοί τυφλοπόντικες από ένα διαφορετικό κέντρο: «Μοιάζουν με κοκτέιλ λουκάνικων με δόντια», δήλωσε ο Κάγκαν.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Έχουν το μέγεθος ενός ποντικιού, αλλά ζουν περίπου τριάντα χρόνια και σχεδόν ποτέ δεν παθαίνουν καρκίνο».
      Στη συνέχεια, οι επιστήμονες απομόνωσαν κύτταρα γνωστά ως κύτταρα εντερικής κρύπτης από κάθε πρόσφατα εκλιπόν ζώο και μελέτησαν το γονιδίωμά τους.
      «Αυτά αναπληρώνονται συνεχώς από βλαστικά κύτταρα και αποτελούν έναν πρώτης τάξεως τρόπο σύγκρισης των γονιδιωμάτων. Τα χρησιμοποιήσαμε για να μετρήσουμε τον αριθμό των μεταλλάξεων που κάθε είδος συσσωρεύει κάθε χρόνο», πρόσθεσε ο Κάγκαν.
      «Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν πολύ εντυπωσιακό. Ο αριθμός των μεταλλάξεων που συσσώρευε το καθένα κάθε χρόνο διέφερε πάρα πολύ. Ουσιαστικά, διαπιστώθηκε ότι τα μακρόβια είδη συσσώρευαν μεταλλάξεις με βραδύτερο ρυθμό, ενώ τα βραχύβια είδη το έκαναν με ταχύτερο ρυθμό. Για παράδειγμα, στον άνθρωπο, έχουμε περίπου 47 μεταλλάξεις το χρόνο, ενώ στο ποντίκι είναι περίπου 800 μεταλλάξεις το χρόνο. Τα τελευταία ζουν περίπου 4 χρόνια. Η μέση διάρκεια ζωής του ανθρώπου είναι 83,6 χρόνια».
      Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι, στο τέλος μιας ζωής, όλα τα διαφορετικά ζώα που μελετήθηκαν είχαν συγκεντρώσει περίπου 3.200 μεταλλάξεις. «Ο παρόμοιος αριθμός μεταλλάξεων στο τέλος της διάρκειας ζωής αυτών των διαφορετικών ζώων είναι εντυπωσιακός, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτό αποτελεί αιτία γήρανσης», δήλωσε ο Κάγκαν.
      Το πώς ακριβώς τα μακρόβια ζώα επιβραδύνουν με επιτυχία τον ρυθμό των μεταλλάξεων του DNA τους είναι ωστόσο ασαφές. Επιπλέον, η σχέση μεταξύ του ρυθμού μεταλλάξεων και της διάρκειας ζωής έχει διαπιστωθεί μόνο για ζώα που έχουν χαμηλή έως μεσαία διάρκεια ζωής.
      «Μπορούμε να μελετήσουμε μόνο πλάσματα που έχουν πεθάνει με φυσικό τρόπο, και αυτές οι πολύ μεγάλες διάρκειες ζωής θα είναι εξ ορισμού σπάνιες», δήλωσε ο Σπίρο. «Θα πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε αυτά τα δεδομένα».
      Επιπλέον, η πρώτη φάση του προγράμματος Sanger-Zoo εξέτασε μόνο θηλαστικά. Τώρα επεκτείνεται σε φυτά, έντομα και ερπετά.
      «Τα έντομα με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως τα μυρμήγκια, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα», δήλωσε ο Κάγκαν.
      «Τα εργατικά μυρμήγκια και η βασίλισσά τους έχουν το ίδιο γονιδίωμα, αλλά η βασίλισσα ζει 30 χρόνια, ενώ οι εργάτριες ένα ή δύο. Αυτό υποδηλώνει ότι η βασίλισσα μπορεί να ενεργοποιεί καλύτερη αποκατάσταση του DNA, αν και θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις».
      Ο Κάγκαν πρόσθεσε ότι η έρευνά τους υποδεικνύει ότι το ποντίκι, το οποίο χρησιμοποιείται σε πειράματα για τον καρκίνο, μπορεί να μην είναι το καλύτερο μοντέλο για την έρευνα λόγω της πολύ μικρής διάρκειας ζωής του.
      «Τώρα μπορούμε να σκεφτούμε να εξετάσουμε πολύ πιο μακρόβια είδη που μπορεί να είναι πιο σημαντικά και να αποτελέσουν χρήσιμα μοντέλα για την κατανόηση της αντίστασης στον καρκίνο».
      Το κρίσιμο σημείο είναι ότι η σύνδεση μεταξύ των ποσοστών μεταλλάξεων, των όγκων και της γήρανσης προσφέρει νέα κατανόηση και των δύο διαδικασιών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένο έλεγχο του καρκίνου και σε θεραπείες που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της γήρανσης, λένε οι επιστήμονες.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...