ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

03 Απριλίου 2023

Η ΜΙΚΡΗ ΕΠΟΧΗ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ 1250 Π.Χ. ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΤΡΩΪΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

 

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΡΙΝ 1990 ΧΡΟΝΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 33 Μ.Χ.: Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ, Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ, Η ΤΑΦΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΝΗΨΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 

Ιταλία: Το κόμμα της Μελόνι φέρνει νόμο που θα τιμωρεί τη χρήση αγγλικών λέξεων. Τέλος στην «αγγλομανία». Αν εφαρμοσθεί αυτός ο νόμος στην φρικτή βρωμερή Μπανανία των Αθηνών οι μισοί θα πάνε φυλακή. Ένα αλλόκοτο συνονθύλευμα χωρίς Ατομική και Εθνική Αξιοπρέπεια. Χωρίς Γλώσσα.

 

 

 

 

 

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Ο ΠΡΩΪΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ;



 

Πώς η ξηρασία έβαλε τέλος σε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της αρχαιότητας

Η αρχαία πόλης της Χαττούσα, πρωτεύουσα ενός εκ των πρώτων πολιτισμών που εδραιώθηκαν στην Ανατολία, των Χετταίων. Η “Πόλη των Χιλίων Θεών” ταξιδεύει τους επισκέπτες της στην ιστορία, Κορούμ, Τουρκία , 26 Μαρτίου 2022.

Στοιχεία από δακτυλιοειδείς εντοµές ξύλων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός φρυγικού τάφου βοήθησαν μια ομάδα επιστημόνων να εκτιμήσουν την ημερομηνία που κατέρρευσε η αυτοκρατορία των Χετταίων.

 

Πριν από 3.219 χρόνια, η συγκομιδή των σιτηρών εκείνο το καλοκαίρι ήταν πενιχρή, εξίσου άσχημη με τις δύο προηγούμενες. Ο πολεμοχαρής αυτός πολιτισμός εξαρτιόταν από τα σιτηρά και δεν μπορούσε να εισπράξει φόρους από τους αγρότες ή να ταΐσει τον στρατό του. Ο λιμός εξαπλώθηκε ευρέως και το βασίλειο τελικά κατέρρευσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κλιματικές επιπτώσεις θεωρούνται υπαίτιες για το τέλος των Χεττάιων ή Χιττιτών, ενός αρχαίου πολιτισμού που συναγωνίζεται σε επιτεύγματα την Αίγυπτο του Ραμσή Β’. Αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν είχε χρονολογηθεί η κατάρρευσή τους με τόση ακρίβεια. Η μελέτη που κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αναφορικά με τους Χετταίους μπορεί μάλιστα να μας διδάξει κάτι για τους τωρινούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Η αυτοκρατορία των Χετταίων εμφανίστηκε πριν από περίπου 3.670 χρόνια (γύρω στο 1650 π.Χ.) στην κεντρική Ανατολία, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της σύγχρονης Τουρκίας. Για τους επόμενους πέντε αιώνες, οι Χετταίοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του αρχαίου κόσμου, μαζί με την Ασσυριακή, τη Βαβυλωνιακή και την Αιγυπτιακή αυτοκρατορία. 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ  Ζ.Π.: εδώ ηθελημένα ξεχνάνε την μεγαλύτερη στρατιωτική και ναυτική δύναμη της εποχής την Αχαϊκή Ελλάδα.

 

Αλλά γύρω στο 1200 π.Χ., η πρωτεύουσα τους Χαττούσα εγκαταλείφθηκε. Όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια της πόλης, δεν βρήκαν στοιχεία για κάποια επιδρομή ή κάποια άλλη συμφορά, όπως πανούκλα ή εξέγερση. Το ερώτημα εύλογο: Τί ανάγκασε τους Χετταίους να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσά τους, η οποία γνωστή και ως ”Πόλη των Χιλίων Θεών” αποτελούσε επίσης το σπίτι των θεών τους;

Για πολλές δεκαετίες, οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν ότι η πολιτική αστάθεια της περιοχής και οι ασταμάτητοι πολέμοι οδηγήσαν στην πτώση της αυτοκρατορίας των Χετταίων. Η περιοχή της Ανατόλιας έχει ονομαστεί το λίκνο του πολιτισμού λόγω των πολλών προόδων που σημειώθηκαν εκεί στη γεωργία, την αρχιτεκτονική, τη γραφή και το διεθνές εμπόριο. Κάποιοι ιστορικοί κατηγορούν έναν μυστηριώδη ναυτικό λαό, τους Κάσκα ότι κατέστρεψε ολόκληρη την περιοχή περί το 1200 π.Χ.

Η επιστήμη του κλίματος έχει προσθέσει έναν ακόμη πιθανό παράγοντα στην κατάρρευση – την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Εικάζεται από πολλούς ιστορικούς ότι υπήρξε μια μίνι εποχή των παγετώνων εκείνη την εποχή.

Ο Στιούρτ Μάνινγκ, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι οι μακροπρόθεσμες, σταδιακές αλλαγές «συνήθως δεν επισπεύδουν την κατάρρευση επειδή οι άνθρωποι και οι κοινωνίες μπορούν συνήθως να προσαρμοστούν με διάφορους τρόπους». Ωστόσο, προσθέτει πως, «αρκετά συνεχόμενα χρόνια απροσδόκητων κρίσεων μπορούν να υπονομεύσουν πολλές κοινωνίες που εξαρτώνται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία». Σε μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature, ο Μάνινγκ και οι συνεργάτες του λένε ότι αυτό ακριβώς συνέβη με τους Χετταίους.

Οι δακτύλιοι που σχηματίζονται στους κορμούς καθώς μεγαλώνει ένα δέντρο αποτελούν πολύ χρήσιμα εργαλεία για τους αρχαιολόγους. Η Δενδροχρονολογία είναι η επιστημονική μέθοδος χρονολόγησης των δακτυλίων των δέντρων στο έτος που σχηματίστηκαν. Το πάχος του δακτυλίου ενός δέντρου αποκαλύπτει εάν το έτος ανάπτυξής του ήταν υγρό ή ξηρό.

Πριν από κάποια χρόνια, ένας τάφος λαξευμένος σε μια βουνοπλαγιά ανακαλύφθηκε κοντά στο Γόρδιον (επίσης γνωστό εξαιτίας του θρυλούμενου γόρδιου δεσμού) όχι μακριά από την Άγκυρα. Η χρονολόγηση με άνθρακα έδειξε ότι ήταν ένας φρυγικός ταφικός θάλαμος 3.000 ετών. Ίσως ανήκε στον βασιλιά Μίδα, αλλά μοιάζει πιθανότερπο να ήταν του πατέρα του. Οι Φρύγες έφτασαν στην Ανατολία αφότου η αυτοκρατορία των Χετταίων είχε ήδη εξαφανιστεί. Αλλά το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του τάφο είναι από άρκευθους που μπορούν να ζήσουν έως και 900 χρόνια και επομένως να πρόλαβαν πιθανότατα την εποχή των Χετταίων.

Ο Μάνινγκ και η ομάδα του χρησιμοποίησαν την πιο πρόσφατη τεχνολογία για να μελετήσουν το ξύλο της αρκεύθου και έκαναν δύο σημαντικές παρατηρήσεις. «Όπως ήταν αναμενόμενο, διαπιστώσαμε ότι τα ετήσια επεισόδια ξηρασίας ήταν σχετικά συνηθισμένα, κάτι που ακριβώς γνώριζαν αλλά οι Χετταίοι». Πράγματι, σιλό σιτηρών που φυλάσσονταν από φρουρές ήταν διάσπαρτες σε ολόκληρη την αυτοκρατορία, η οποία έχτισε επίσης φράγματα και δεξαμενές για να διατηρήσει το νερό για περιόδους χαμηλής βροχόπτωσης. «Αλλά πολύ περιστασιακά –περίπου μία φορά κάθε δύο αιώνες– υπήρξαν περιπτώσεις αρκετών πολύ ξηρών ετών, πιθανώς ακραίας ξηρασίας. Αυτό συνέβη μόνο μία φορά – μεταξύ 1198-1996 π.Χ. – περίπου την εποχή που εξαφανίστηκε ο πολιτισμός των Χετταίων», είπε ο Μάνινγκ.

Το σιτάρι χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα βροχοπτώσεων για να ευδοκιμήσει, ειδικά την άνοιξη. Ο Μάνινγκ δεν έχει εντοπίσει δεδομένα βροχοπτώσεων από την περίοδο των Χετταίων, αλλά αυτός και η ομάδα του μπόρεσαν να συμπεράνουν ότι οι καλλιέργειες σιτηρών απέτυχαν κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών ξηρασίας. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα του 20ου αιώνα από μετεωρολογικό σταθμό κοντά στην αρχαία πόλη της Χαττούσα και μελέτησαν τους δακτυλίους των νεαρών δέντρων αρκεύθου. Κατάφεραν να συσχετίσουν τα επεισόδια αποτυχημένων σοδειών με το πάχος των δακτυλίων και να καθορίσουν το ελάχιστο πάχος που απαιτείται για τη διατήρηση μιας καλλιέργειας σιτηρών. Το πάχος του δακτυλίου αρκεύθου κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών ξηρασίας δεν έφτασε καν στο ελάχιστο όριο ανάπτυξης. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον ακριβή όγκο της βροχής, αλλά μπορούμε να μαντέψουμε ότι ήταν πιθανώς γύρω ή κάτω από (την ποσότητα που απαιτείται για την καλλιέργεια σιτηρών)», είπε ο Mάνινγκ.

Ο αρχαιολόγος και ιστορικός Έρικ Κλάιν, καθηγητής του Πανεπιστημίου «Τζορτζ Ουάσιγκτον», λέει: «Η ξηρασία ήταν μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι Χετταίοι και άλλοι λαοί». Ο συγγραφέας του «1177 π.Χ.: Οταν κατέρρευσε ο πολιτισμός (2021)» προσθέτει, «υπήρξε μια κακοφωνία από καταστροφές που οδήγησαν όχι μόνο στην κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Χετταίων αλλά και στην κατάρρευση άλλων δυνάμεων της εποχής και εξουθένωσε το διεθνές εμπορικό δίκτυο που τις συνέδεε». Λίγες δεκαετίες αργότερα, ο μυκηναϊκός πολιτισμός παρήκμασε και η Ασσυριακή, η Βαβυλωνιακή και η Αιγυπτιακή αυτοκρατορία γνώρισαν τόσο δύσκολες στιγμές που η εποχή είναι γνωστή ως η πρώτη «Σκοτεινή Εποχή».

Το βιβλίο του Κλάιν περιγράφει αρκετούς παράγοντες που έκαναν εκείνη την εποχή τόσο καταστροφική. «Περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, η οποία οδήγησε σε ξηρασίες, λιμούς και μεταναστεύσεις, σεισμοί, εσωτερικές εισβολές και εξεγέρσεις. η κατάρρευση συστημάτων και πιθανώς λοιμοί. Από όλους αυτούς τους παράγοντες, θεωρώ ότι η ξηρασία ήταν πιθανώς η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από πολλά από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κοινωνίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πρόσθετα δεδομένα απ′ αυτή τη νέα μελέτη είναι τόσο σημαντικά».

Ο Ντέιβιντ Κανιέφσκι, επιστήμονας του κλίματος και ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία, δεν συμφωνεί: «Τρία χρόνια δεν είναι τίποτα για την παραγωγή σιτηρών. Η αυτοκρατορία των Χετταίων είχε αποθέματα σιτηρών που μπορούσαν να διαρκέσουν για χρόνια. Αν η ξηρασία είχε διαρκέσει μόνο τρία χρόνια, η αυτοκρατορία των Χετταίων θα είχε συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια. Νομίζω ότι ο καθοριστικός παράγοντας ήταν ένας συνδυασμός ξηρασίας και χαμηλότερων θερμοκρασιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Το κρύο επηρέασε πράγματι τους Χετταίους. Μια μελέτη από τον Κανιέφσκι και άλλους επιστήμονες υπολόγισε ότι οι θερμοκρασίες την εποχή που οι Χετταίοι εγκατέλειψαν τη Χαττούσα έπεσαν κατά 2,3 με 4,8°C και οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν έως και 40%.

Ο Kανιέφσκι συμφωνεί ωστόσο με τον Mάνινγκ ότι το κλίμα δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας. «Το κλίμα παίζει ρόλο όταν οι κλιματικές απειλές διασταυρώνονται με την κοινωνική ευαλωτότητα. Το κλίμα δεν ήταν το έναυσμα για την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Χετταίων ή την κρίση της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο, έπαιξε σημαντικό ρόλο επιδεινώνοντας την κοινωνική και πολιτική αστάθεια της Ύστερης Εποχής του Χαλκού».

Ο Μάνινγκ και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι οι τύχες των Χετταίων και μετέπειτα των Ασσυρίων (που επλήγησαν επίσης από μια μεγάλη ξηρασία) αποτελούν σημαντικά μαθήματα για την τρέχουσα κλιματική αλλαγή. «Οι κοινωνίες μας είναι ανθεκτικές, αλλά μπορούν να χειριστούν μόνο τις αναμενόμενες απειλές και προκλήσεις», είπε ο Μάνινγκ. «Αλλά η τρέχουσα κλιματική αλλαγή μας οδηγεί σε πιο δύσκολες συνθήκες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που υπονομεύουν σοβαρά τη γεωργία και άλλους πόρους (όπως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας) σε μια μεγάλη περιοχή για περισσότερες από δύο περιόδους συγκομιδής θα μας προκαλέσουν ανάλογες δυσκολίες όπως ακριβώς συνέβη στους Χετταίους».

Πηγή: El Paishuffingtonpost.gr –  Επιμέλεια: Γιάννης Κατσαρός— HuffPost

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

5 σχόλια:

  1. Ο Άδωνις δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της ΝΔ σε περίπτωση ήττας.
    Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται ως δελφίνος στη ΝΔ και άφηνε να εννοηθεί ότι θα είναι μεταξύ αυτών που θα διεκδικούσαν την προεδρία στην παράταση στην «μετα-Μητσοτακική» εποχή. Μάλιστα, ο ίδιος έχει σπεύσει να απαξιώσει τον Νίκο Δένδια που οι πληροφορίες τον φέρουν ως δελφίνο.
    Το ερώτημα τέθηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη κατά την τηλεοπτική του εμφάνιση στον Σκάι. Ιδού τι απάντησε:
    Πάντως, Άδωνις Γεωργιάδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που έχει κάνει κατά το παρελθόν ο Ν. Δένδιας, ο οποίος υποστήριζε ότι δεν συμφωνεί με τον φράχτη στον Έβρο, τόνισε αφενός ότι ο κ. Δένδιας δεν είναι ο αρχηγός του κόμματος και αφετέρου ότι η ΝΔ έχει 2 εκατ. στελέχη, επομένως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
    «Είναι αρχηγός ο κ. Δένδιας; Γιατί τον επικαλείστε; Στη ΝΔ έχουμε πολλές απόψεις, αλλά έχουμε έναν αρχηγό. Έχει αλλάξει ποτέ το κόμμα μας θέση επί του φράχτη;», τόνισε αρχικά ο κ. Γεωργίαδης και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ έχει 2 εκατ. στελέχη, τι να κάνουμε τώρα; Μπορεί κάποιος να μην έχει άλλη γνώμη;».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάτρα: Κομμένη (από γύφτους;) ράγα στο δρομολόγιο προς Ρίο – Ο οδηγός σταμάτησε έγκαιρα το τρένο.
    Τα δρομολόγια των τρένων επανεκκινούν σταδιακά, όμως τα προβλήματα είναι πλέον καθημερινά.
    Κομμένη ράγα στο δρομολόγιο Πάτρα προς Ρίο – Σταμάτησε το τρένο
    Μια αποκαλυπτική φωτογραφία ήρθε στο «φως». Η φωτογραφία απεικονίζεται μια κομμένη ράγα στο δρομολόγιο Πάτρα – Ρίο.
    Στο ένα τμήμα του εν λόγω δρομολογίου, ο οδηγός αντιλήφθηκε την φθορά στην γραμμή, και συγκεκριμένα είχε πεσμένες βίδες και έλειπαν και κομμάτια από τη ράγα, σταμάτησε το τρένο και έβαλε λεωφορείο ο ΟΣΕ προκειμένου να μετακινηθούν οι άνθρωποι που επέβαιναν στο τρένο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος (εα), πραγματοποίησε σήμερα μια ηχηρή παρέμβαση, αυτή τη φορά με αφορμή το ακαταδίωκτο που ψήφησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την «ανεξάρτητη» επιτροπή που έχει αναλάβει να διερευνήσει και να αποδώσει τις ευθύνες για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
    Ειδικότερα, σε μια μακροσκελή ανάρτησή του με τίτλο «Η ντροπή του ακαταδίωκτου «ασπίδα» για τα “τζάκια”!», ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, τονίζει μεταξύ άλλων πως «τέτοια αποποίηση ευθυνών από εκτελεστική εξουσία, με θεσμικό τρόπο, δηλαδή, αποποίηση κυβερνητικής λειτουργίας, πρέπει να είναι πρωτοφανής» και ότι «η αίσθηση απόλυτης υπεροχής που είχαν οι κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε αλαζονεία και σε βεβαιότητα ότι όλα μπορούν να τα διαχειριστούν, όλα τα άσχημα μπορούν να τα ανατρέψουν!»
    Ολόκληρη η ανάρτηση του Αντιστράτηγου (εα), Κωνσταντίνου Ζιαζιά έχει ως ακολούθως:
    «Η ντροπή του ακαταδίωκτου «ασπίδα» για τα “τζάκια”!
    Στη Χώρα μας τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το “πολιτικό σύστημα” να ψηφίζει άρθρα στο Σύνταγμα , όπου προβλέπεται η θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος ποινικής ευθύνης για υπουργούς και βουλευτές , η οποια βέβαια δεν δικαιολογείται από την ηθικο-πολιτική αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών . Να ψηφίζει νόμο για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών κατα την περίοδο των μνημονίων . Να ψηφίζει νόμο για το “ακαταδίωκτο” όσων εμπλέκονται στις αποφάσεις για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού .
    Να ψηφίζει πρόσφατα , σε τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, με την δικαιολογία για να “θωρακίσουν την ανεξαρτησία” της Επιτροπής, που οι ίδιοι όρισαν για να τους ελέγξει .
    Τέτοια αποποίηση ευθυνών από εκτελεστική εξουσία, με θεσμικό τρόπο δηλαδή αποποίηση κυβερνητικής λειτουργίας, πρέπει να είναι πρωτοφανής . Τελικά σε ποιον ανήκει η ευθύνη της κυβερνητικής λειτουργίας, της λήψης αποφάσεων και της εκτελεστικής εξουσίας σε μία θεσμικά λειτουργούσα Δημοκρατία; Για τα εύκολα και τα καλα υπεύθυνοι οι ταγοι, για τα δύσκολα και τα άσχημα υπεύθυνος ο λαός . Με αυτό το δόγμα πορεύεται το πολιτικό σύστημα εδώ και χρόνια .
    Πάντα βέβαια η στερεότυπη δήλωση των “σύγχρονων” πολιτικών, που μετά από κάθε “ατυχές συμβάν” ,μετά από κάθε “λαμογιά” που έρχεται στην επιφάνεια, ξεστομίζουν με ύφος και θράσος χιλίων πιθήκων ότι “πλέον το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο” η πιο σπάνια ένα “αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη” και καθαρίζουν η το συνηθέστερον μεταθέτουν τις ευθύνες σε κατώτερα κλιμάκια της κρατικής διοίκησης και αυτοί “δεν γνώριζαν τίποτε”, αν και κυβερνούν την Χώρα επι χρόνια σχεδόν τα ίδια “τζάκια”, τα ίδια πρόσωπα .
    Δεν τιμωρείται κανένας, σπάνια κάποιος παραιτείται , δεν πάει φυλακή κανένας εκτός ελαχίστων περιπτώσεων ,που το εγχώριο και όχι μόνο πολιτικό σύστημα τους “θυσίασε” για άλλοθι και μόνον και όχι για παραδειγματισμό του συναφιού ………
    Εκτιμώ ότι ειναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες και προπάντων ασέβεια προς τα 57 θύματα της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπων η ψήφιση του ακαταδίωκτου της επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών , αφού την κυρία ευθύνη διερεύνησης της τραγωδίας έχει η Ελληνική δικαιοσύνη και μόνο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι επικεφαλής της Δικαιοσύνης έχουν ιερό χρέος να προστατεύσουν τη Δικαιοσύνη και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων .Το έχει ανάγκη όλη η κοινωνία που διψά για απόδοση ευθυνών και περιμένει να καθίσουν στο σκαμνί όλοι οι ένοχοι αυτής της υπόθεσης και όχι βέβαια μόνο ένας σταθμάρχης ……..
      Πόσες τραγωδίες, αλήθεια, χρειάζονται για να κατανοήσουμε ως κοινωνία , ως κράτος το προφανές; Χωρίς ικανό ανθρώπινο δυναμικό, που θα προσληφθεί με ανοιχτές αξιόπιστες διαδικασίες επιλογής, δεν μπορεί ούτε ο κορονοϊός, των 37.000 νεκρών, να αντιμετωπιστεί, ούτε τα τρένα να μπουν στη σωστή ράγα .
      Γενικα θα πρέπει να υπενθυμίσουμε η ακόμη και να γνωρίσουμε στους διοικούντες αυτής της Χώρας οτι τα αξιοκρατικά επιλεγμένα άτομα για διάφορες κρατικές θέσεις δεν μαζικοποιουνται , δεν χειραγωγούνται, δεν ετεροκαθοριζονται και το κυριότερο δεν μεταβάλλονται σε άβουλα κομματικά όργανα, δεν αγαπούν ιδιαίτερα την καρέκλα της ΕΞΟΥΣΙΑΣ αλλα μόνο την θέση της προσφορας και συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη του αισθήματος ασφαλείας στην κοινωνία μας .
      Η αξιοκρατία και ο εκσυγχρονισμός, είναι το ζητούμενο από όλους αυτή την εποχή , αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε αυτά. Μας “εκσυγχρονίζετε” τόσα χρόνια και ακόμα μιλάμε για ελλείψεις, για καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και για την…………πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Και αυτό γίνεται διοτι όταν διάφοροι επιτελικοί μιλούν για “τεχνοκράτες και εκσυγχρονισμό” στην Ελλάδα, εννοούν απλώς τον εκσυγχρονισμό της ζωής των λίγων με τα λεφτά των πολλών.
      Δυστυχως η αίσθηση απόλυτης υπεροχής που είχαν οι κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε αλαζονεία και σε βεβαιότητα ότι όλα μπορούν να τα διαχειριστούν , όλα τα άσχημα μπορούν να τα ανατρέψουν! Ακόμη και την πραγματικότητα και αυτό δημιούργησε μια αίσθηση παντοδυναμίας στους ιθύνοντες του τόπου και μια ψευδαίσθηση αποτελεσματικότητας, τα οποία συνέτριψε το “βαθύ κράτος” και η κομματοκρατία, πεδία που η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις) άφησε ανέγγιχτα .
      Δυστυχώς ήρθε η τραγωδία και οι πολίτες διαπίστωσαν ότι το “επιτελικό κράτος” είχε ειδοποιηθεί όχι μία αλλά πολλές φορές για την τραγωδία που ερχόταν και απλά κοιτούσε τα τρένα να περνούν. Μέχρι τη θανατηφόρα σύγκρουση τους στα Τέμπη.»
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  4. Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΝΙΚΗΣΕ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
    Φινλανδία: Το δεξιό κόμμα του Πέτερι Όρπο νίκησε στις εκλογές.
    Η Εθνική Συμμαχία καταλαμβάνει την πρώτη θέση και θα εξασφαλίσει τις 48 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου.
    Ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία (NCP) Πέτερι Όρπο ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (02.04.2023) την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Φινλανδίας και αναμένεται να διαδεχθεί στην πρωθυπουργία την Σάνα Μάριν, ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
    «Είναι μια μεγάλη νίκη», είπε ο 53χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματός του. «Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση στη Φινλανδία», τόνισε.
    Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, των Σοσιαλδημοκρατών, από την πλευρά της παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός της.
    Με το 93,4% των ψήφων καταμετρημένο, το NCP συγκεντρώνει τις περισσότερες από άλλα κόμματα έδρες στη Βουλή και την ακροδεξιά να καταγράφει ποσοστά ρεκόρ.
    Σύμφωνα με την πρόβλεψη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που συνήθως πέφτει κοντά στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, η Εθνική Συμμαχία με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες, με 48 βουλευτές, μπροστά από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Φινλανδοί με νέο ρεκόρ 46 εδρών και το Σοσιαλδημοκρατικό SDP της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν (43).
    Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία – αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987- με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...