ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

01 Απριλίου 2023

Η Ισπανία εγκαινίασε τη δική της διαστημική υπηρεσία – Ο προϋπολογισμός της για φέτος θα είναι πάνω από 700 εκατ. Ευρώ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ.

 

 

 

Πάλη: Καλύτερος αθλητής του κόσμου ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης

 

 

Η έδρα της θα βρίσκεται στη Σεβίλλη, κοντά στην εγκατάσταση εκτόξευσης Arenosillo στην Ουέλβα.

Η Ισπανία εγκαινίασε και επίσημα τη δική της διαστημική υπηρεσία, η έδρα της οποίας θα βρίσκεται στη Σεβίλλη, κοντά στην εγκατάσταση εκτόξευσης Arenosillo στην Ουέλβα, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60 στο πλαίσιο της συνεργασίας της ισπανικής κυβέρνησης με τη NASA.

Για την Ισπανία η διαστημική βιομηχανία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Η υπουργός Επιστημών και Καινοτομίας της Ισπανίας Diana Morant ανακοίνωσε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός της AEE για φέτος θα είναι πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ.

Η χώρα θα διαθέσει χρηματοδότηση ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις της διαστημικής βιομηχανίας.

Η είδηση αυτή έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες στοχεύουν να ενισχύσουν τα διαστημικά τους προγράμματα έχοντας μείνει πίσω στη διαστημική κούρσα.

 


Την περασμένη εβδομάδα, μια επιτροπή που σύστησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δημοσίευσε μια έκθεση που προειδοποιούσε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την επόμενη μεγάλη τεχνολογική έκρηξη, εάν δεν διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη διαστημική της βιομηχανία. Σύμφωνα με την έκθεση, απαιτείται ένα σχέδιο για την αποστολή Ευρωπαίων αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης επιφάνεια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο Ισπανικός Διαστημικός Οργανισμός θα «εγγυάται τη στρατηγική δράση της Ισπανίας στον τομέα του διαστήματος όσον αφορά την τεχνολογική ανάπτυξη και τη χρήση του διαστήματος σε τομείς όπως η ασφάλεια, η παρατήρηση της Γης, ο γεωεντοπισμός και οι τηλεπικοινωνίες.

Το διάστημα αποτελεί έναν τομέα προτεραιότητας και στρατηγικής σημασίας, απαραίτητο για τη βοήθεια και την προστασία της κοινωνίας μας σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η κυβερνοασφάλεια, η πλοήγηση, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή η παρακολούθηση φαινομένων όπως η ξηρασία ή οι πυρκαγιές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Επιστήμης και Καινοτομίας της χώρας.

 

 

Η διαστημική ιστορία της Ισπανίας μέχρι σήμερα

Η Ισπανία είναι ένα από τα ιδρυτικά κράτη-μέλη του ESA, δηλαδή είναι μέλος του από το 1975. Όμως η συμμετοχή της χώρας στην παγκόσμια διαστημική σκηνή χρονολογείται ακόμη πιο παλιά.

Το 1966, η NASA ανέθεσε στην ισπανική κυβέρνηση την εκτόξευση μετεωρολογικών πυραύλων για τη μελέτη των διακυμάνσεων του ανέμου και της θερμοκρασίας στα πρώτα 100 χλμ. ύψους της ατμόσφαιρας.

Έτσι, ιδρύθηκε το El Arenosillo στην επαρχία της Χουέλβα, μια εγκατάσταση που ορισμένοι την αποκαλούν το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το Deep Space Network (DSN) της NASA, το οποίο επέτρεψε την επικοινωνία με το Apollo 11 κατά την προσεδάφιση στη Σελήνη το 1969, αποτελείται από επίγειες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ισπανία.

Πιο πρόσφατα, δύο Ισπανοί, ο Pablo Álvarez Fernández και η Sara García Alonso, επιλέχθηκαν μεταξύ των 17 υποψηφίων αστροναυτών του ESA για το 2022.

Μια ισπανική εταιρεία πυραύλων, η PLD Space, ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον πρώτο επαναχρησιμοποιήσιμο υποτροχιακό πύραυλο της Ευρώπης, τον Miura 1, στις αρχές του επόμενου μήνα από το El Arenosillo.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

7 σχόλια:

  1. ΣΑΡΩΝΕΙ Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ.
    Από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του aftodioikisi.gr σε δείγμα 1992 ατόμων από 7 έως 15 Μαρτίου 2023 αποδεικνύεται ξανά ότι το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη σαρώνει και μπαίνει άνετα στη Βουλή με περίπου 15 βουλευτές. Αυτό είναι απόδειξη της χρεωκοπίας του διεφθαρμένου και ανθελληνικού πολιτικού συστήματος που καταδυναστεύει τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Ο κόσμος τους σιχάθηκε και στέλνει στη Βουλή για πρώτη φορά έγκλειστο πολιτικό. Οι “Έλληνες” συγκεντρώνουν στην Ανατολική Αττική ποσοστό 4,5% έναντι 3% που συγκέντρωνε η ΧΑ στις εκλογές του 2019.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ. ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΟ.
    Σχεδόν πανηγυρίζουμε γιατί αυξήθηκαν και μάλιστα «κατακόρυφα» οι πωλήσεις των ξένων αυτοκίνητων στην Ελλάδα, αφού η χώρα έτσι δίνει δουλειά και εισόδημα από το υστέρημά της σε όλους τους ευρωπαίους και άλλους εργαζομένους, των αυτοκινητοπαραγωγών χωρών.
    Γενικώς είναι σαν να πανηγυρίζει η Γερμανία γιατί αυξήθηκαν οι πωλήσεις κινεζικών αυτοκινήτων ή οι ΗΠΑ γιατί αυξήθηκαν οι πιλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Βέβαια πρόκειται για χώρες που παράγουν αυτοκίνητα και η Ελλάδα όχι. Κατανοητό, αλλά προς τι το πανηγυρικό κλίμα. Ότι είμαστε καλοί πελάτες;
    Έτσι το Μάρτιο οι πωλήσεις σημείωσαν «χατ-τρικ» (μάλλον περί σκέτου τρικ πρόκειται) αφού οι πωλήσεις έσπασαν το φράγμα των 13.000 μονάδων που είχαμε να δούμε από το 2021.
    Οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο πάνω από 58% γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τους περίφημους… επαγγελματίες του κλάδου ωστόσο διαβλέπουν κλίμα αβεβαιότητας που εν μέρει οφείλεται και στις εθνικές εκλογές που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τις 21 Μαΐου.
    Αλλά πριν πέσουμε σε εθνική κατάθλιψη για το «κλίμα αβεβαιότητας», οι αναλυτές ξεκαθαρίζουν ότι αυτό θα είναι παροδικό.
    Στην πρώτη θέση του πίνακα των πωλήσεων βρέθηκε η Toyota με πάνω από 1.500 μονάδες και την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η Opel με πάνω από 1.200 αυτοκίνητα και η Citroen/DS με πάνω από 1.000 μονάδες.
    Στη συνέχεια ακολουθούν οι VW, Hyundai, Peugeot, Ford, Kia, BMW και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Suzuki.
    Εντύπωση προκαλούν οι πωλήσεις της Tesla καθώς ξεπέρασαν τις 330 μονάδες και ιδιαίτερα το Model Y. Επίσης πουλήθηκαν 22 Porsche με τις μισές να αφορούν σε Cayenne καθώς και 6 Maserati (μία MC20), ένα Audi e-Tron GT και μόνο μια Lotus Emira! Κρίμα για τη Lotus.
    Όσον αφορά στο πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 33.800 μονάδες έναντι 22.420 οχημάτων με αποτέλεσμα η αγορά να καταγράφει άνοδο πάνω από 50%.
    Η Toyota στο πρώτο τρίμηνο βρίσκεται στην πρώτη θέση με σχεδόν 4.000 μονάδες και ακολουθούν η Opel και η Citroen/DS.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο βιβλίο "Ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδος" ΕΚΚΕ, 1968, ο Bernard Kayser, αναφέρει ότι στην Ελλάδα είναι τεράστια η δύναμη των εισαγωγέων αυτοκινήτων.
      Οι εισαγωγείς αυτοκινήτων εξαγοράζουν τους «έλληνες» πολιτικούς όλων των κομμάτων για να πουλούν ξένα αυτοκίνητα. Οι πολιτικοί έτσι εμποδίζουν την δημιουργία ειδικά βιομηχανιών αυτοκινήτων, προς δόξα των εισαγωγέων και τελικά των ξένων μητρικών βιομηχανιών.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  3. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ διαθέτει έπαυλη που την νοικιάζει στην πλατφόρμα Airbnb στην Τήνο από το 2014.
    Σειρά ερωτημάτων θέτει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» για «την άδεια βραχυχρόνιας μίσθωσης της βίλας» του πρωθυπουργικού ζεύγους στην Τήνο.
    Δηλώθηκαν τα εισοδήματα από την ενοικίαση στο «πόθεν έσχες» και στην Εφορία;», αναρωτιέται η εφημερίδα, αποκαλύπτοντας το έγγραφο με το οποίο είχε δοθεί στον κ. Μητσοτάκη το ειδικό σήμα λειτουργίας με βάση το νόμο 4179/2013 για την «τουριστική επιπλωμένη έπαυλη», η οποία εισήχθη σε ειδικό καθεστώς μίσθωσης.
    Ποιο ήταν το ύψος των εισοδημάτων που μπορεί να να αποκόμισε από αυτή την κίνηση (εάν τελικά ενοικίασε τη βίλα) και κατά πόσον αυτά τα εισοδήματα δηλώθηκαν στην εφορία;
    Την ενοικιάζει ακόμα και σήμερα;
    Το δημοσίευμα κάνει λόγο πως στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού το 2021 τα τετραγωνικά της έπαυλης για πρώτη φορά εμφανίζονται να είναι 471,30, ενώ στα προηγούμενα 415,85! Όπως διευκρινίζεται «η βίλα είχε αυθαίρετες κατασκευές και, μάλιστα, μεγέθους 55 τμ(!), τις οποίες νομιμοποίησε χρησιμοποιώντας τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4495/2017».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΡΟ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ.
    https://youtu.be/pFbvMdzYWgQ
    Βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης, υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή νερού και εκτιμάται ότι περιέχει τριπλάσια ποσότητα νερού σε σύγκριση με όλους τους ωκεανούς που γνωρίζουμε, κάτι που φέρνει σειρά επιστημόνων να πανηγυρίσουν καθώς ήταν κάτι που έψαχναν δεκαετίες ενώ αλλά ζει πολλά δεδομένα.
    Το 2014, μια επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ χρησιμοποίησε 2.000 σεισμόμετρα για να μελετήσει τα σεισμικά κύματα από περισσότερους από 500 σεισμούς, όπως αναφέρει το «IFL Science».
    Εξετάζοντας την ταχύτητα των κυμάτων σε διαφορετικά βάθη, η επιστημονική ομάδα μπόρεσε να προσδιορίσει το είδος των πετρωμάτων από τα οποία πέρασαν τα κύματα πριν φτάσουν στους αισθητήρες.
    Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου 700 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας, στη λεγόμενη «μεταβατική ζώνη» μεταξύ του κατώτερου μανδύα και του ανώτερου μανδύα, υπήρχε ένα πέτρωμα που ονομάζεται ρινγκουντίτης.
    Τι είναι ο ρινγκουντίτης
    Επισημαίνεται ότι ο ρινγκουντίτης σχηματίζεται μόνο κάτω από την έντονη πίεση που παρατηρείται προς το κέντρο του πλανήτη μας. Μόνο ένα δείγμα από το εσωτερικό της Γης – έχει βρεθεί επίσης σε μετεωρίτες – έχει ανακαλυφθεί, παγιδευμένο μέσα σε ένα μικροσκοπικό διαμάντι. Ακόμα, ο ρινγκουντίτης περιέχει νερό, όχι ως υγρό, αλλά παγιδευμένο μέσα στη μοριακή δομή των ορυκτών.
    Ο γεωφυσικός, Στιβ Γιάκομπσεν, σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Northwestern, έχει αναφέρει το εξής: «Ο ρινγκουντίτης είναι σαν σφουγγάρι, που απορροφά το νερό. Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στην κρυσταλλική δομή του ρινγκουντίτη, που του επιτρέπει να προσελκύει το υδρογόνο και να παγιδεύει το νερό. Αυτό το ορυκτό μπορεί να περιέχει πολύ νερό στις συνθήκες του βαθέος μανδύα».
    Η έρευνα για την παρουσία νερού κοντά στο κέντρο της Γης
    Προηγούμενα πειράματα έδειξαν ότι ο ρινγκουντίτης μπορεί να περιέχει έως και 1,5% νερο και τα σεισμικά κύματα που ανιχνεύθηκαν, ήταν συμβατά με το εν λόγω πέτρωμα, το οποίο περιέχει νερό.
    Η επιστημονική ομάδα υπολόγισε ότι αν μόνο το 1% του πετρώματος στη λεγόμενη «μεταβατική ζώνη« είναι νερό, αυτό σημαίνει ότι περιέχει τρεις φορές περισσότερο νερό από όλους τους ωκεανούς στην επιφάνεια της Γης. Αυτό, μάλιστα, ταίριαζε με τα αποτελέσματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν, τον Ιούνιο του 2014, στο «Science».
    «Αν υπάρχει σημαντική ποσότητα H2O στη μεταβατική ζώνη, τότε θα πρέπει να συμβαίνει κάποια τήξη σε περιοχές, όπου υπάρχει ροή στον κατώτερο μανδύα και αυτό συνάδει με όσα βρήκαμε» είχε δηλώσει ο σεισμολόγος, Μπράντον Σμαντ.
    Πάντως, ο Στιβ Γιάκομπσεν πιστεύει ότι η μελέτη συμβάλλει στην απόδειξη ότι το νερό της Γης «προήλθε από μέσα», όπως έχει υποστηρίξει στο «New Scientist».
    Μάλιστα, ο ίδιος έχει τονίσει το εξής: «Νομίζω ότι επιτέλους βλέπουμε αποδείξεις για έναν κύκλο νερού σε ολόκληρη τη Γη, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της τεράστιας ποσότητας υγρού νερού στην επιφάνεια του κατοικήσιμου πλανήτη μας. Οι επιστήμονες αναζητούν αυτό το “χαμένο νερό” εδώ και δεκαετίες».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακόμα και 8.000 βήματα την εβδομάδα προσθέτουν χρόνια στη ζωή.
    Αν θέλετε να έχετε καλή υγεία δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε σκληρά ούτε καθημερινά. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αρκούν 8.000 γρήγορα βήματα δύο ή ακόμα και μία ημέρα την εβδομάδα, για να μειωθεί η θνησιμότητα.
    Η μείωση αφορά τόσο τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, όσο και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, λένε οι ερευνητές.
    Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει πως η θνησιμότητα είναι μειωμένη σε όσους περπατούν συστηματικά. Εν τούτοις, λίγα ήταν έως πρότινος γνωστά για τα δυνητικά οφέλη από την βάδιση μερικές μόνο μέρες την εβδομάδα.
    Για να διερευνήσουν καλύτερα το θέμα, οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 3.101 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους κατά την έναρξή της ήταν τα 50,5 χρόνια. Οι 1.583 ήταν γυναίκες. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τη θνησιμότητα μεταξύ τους για χρονικό διάστημα 10 ετών.
    Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, χώρισαν τους εθελοντές τους σε τρεις ομάδες αναλόγως με τα βήματα που έκαναν καθημερινά.
    • Οι 632 (ποσοστό 20,4%) δεν έκαναν καμία ημέρα της εβδομάδας 8.000 βήματα
    • Οι 532 (ποσοστό 17,2%) έκαναν 8.000 βήματα 1-2 ημέρες την εβδομάδα
    • Οι 1.937 (ποσοστό 62,5%) περπατούσαν 3 έως 7 ημέρες την εβδομάδα
    Τα ευρήματα
    Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, καταγράφηκαν 439 θάνατοι από κάθε αιτία. Επιπλέον, 148 εθελοντές πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια.
    Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές έκαναν 8.000 βήματα έστω 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, είχαν 14,9% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία, σε σύγκριση με όσους δεν περπάταγαν ποτέ.
    Όσοι βάδιζαν 3 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, είχαν κατά 16,5% μειωμένο κίνδυνο θανάτου.
    Τα 8.000 βήματα μείωναν και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Η μείωση ήταν:
    • 8,1% σε όσους περπατούσαν 1-2 φορές την εβδομάδα
    • 8,4% σε όσους περπατούσαν 3 έως 7 ημέρες την εβδομάδα
    Τα οφέλη αυτά ίσχυαν ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Ήταν επίσης παραπλήσια σε όσους έκαναν 6.000 ή 10.000 βήματα μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.
    Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «όσοι κάνουν πολλά βήματα με γρήγορο ρυθμό έστω και 1-2 φορές την εβδομάδα, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους», σημειώνουν οι ερευνητές.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι υπεραιωνόβιοι άνθρωποι έχουν μοναδική σύνθεση κυττάρων στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
    Τα κύτταρα αυτά τους επιτρέπουν να αναρρώνουν γρήγορα από κάθε πάθηση που εκδηλώνουν.
    Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Tufts διαπίστωσαν ότι οι υπεραιωνόβιοι άνθρωποι έχουν μοναδική σύνθεση κυττάρων στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, τα οποία τους παρέχουν υψηλή προστασία εναντίον των νοσημάτων.
    Τα κύτταρα αυτά τους επιτρέπουν να αναρρώνουν γρήγορα από κάθε πάθηση που εκδηλώνουν.
    Επιπλέον, δεν ακολουθούν την φυσιολογική εκφύλιση που αναμένεται με την πάροδο της ηλικίας. Το αποτέλεσμα είναι η εκπληκτική μακροζωία των ανθρώπων που τα φέρουν.
    Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet eBiomedicine.
    Όπως γράφουν οι ερευνητές, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα σχετίζονται με αλλαγές στα ανοσοποιητικά κύτταρα, οι οποίες φυσιολογικά συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου.
    Σε πολλούς αιωνόβιους ανθρώπους, όμως, παρατηρείται συχνά αξιοσημείωτη καθυστέρηση στην ανάπτυξη χρονίων νοσημάτων. Παρατηρείται επίσης εκπληκτική ικανότητα να ξεπερνούν σοβαρά νοσήματα.
    Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι διαθέτουν μοναδική ανοσία, η οποία παραμένει απρόσμενα λειτουργική καθώς μεγαλώνουν.
    Η νέα μελέτη
    Για να εξακριβώσουν τι το ιδιαίτερο έχει η ανοσία τους και πως σχετίζεται με τη μακροζωία, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από επτά υπεραιωνόβιους εθελοντές, ηλικίας 100 έως 119 ετών.
    Η ανάλυση έδειξε ότι διέθεταν απρόσμενο προφίλ ανοσοποιητικών κυττάρων. Είχαν, λ.χ., σημαντική μετατόπιση των CD4 Τ-λεμφοκυττάρων σε Β-λεμφοκύτταρα.
    Τα CD4 κύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν λοιμώξεις, αλλά έχουν βοηθητικό ρόλο. Τα Β-λεμφοκύτταρα παράγουν αντισώματα και επιπλέον «θυμούνται» τους εισβολείς στον οργανισμό.
    Παρότι, δηλαδή, είναι όλα κύτταρα του ανοσοποιητικού, το καθένα επιτελεί διαφορετικές λειτουργίες. Η μετάθεση των κυττάρων υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό τους προσαρμόστηκε στη διάρκεια της ζωής τους με τρόπο που οδήγησε στη μακροζωία.
    Οι υπεραιωνόβιοι εθελοντές έφεραν επίσης γονίδια που εκφράζονταν μόνο στα κύτταρα του δικού τους αίματος.
    Ένα από αυτά ήταν, λ.χ., το γονίδιο S100A4. Αυτό ανήκει σε μία ευρύτερη ομάδα γονιδίων που παίζουν ρόλο στις σχετιζόμενες με την ηλικία ασθένειες. Ωστόσο συνδέεται με την μακροζωία και τη μεταβολική ρύθμιση.
    Οι ερευνητές επαλήθευσαν τα ευρήματά τους σε επτά άλλους αιωνόβιους εθελοντές. Εξέτασαν επίσης δείγματα αίματος και από 52 νεότερα άτομα (ηλικίες 20-89 ετών). Έτσι διαπίστωσαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα των αιωνόβιων ανθρώπων δεν ακολουθούσαν τις τάσεις της φυσικής γήρανσης.
    Προστατευτικοί μηχανισμοί
    «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι οι αιωνόβιοι άνθρωποι διαθέτουν προστατευτικούς παράγοντες που τους επιτρέπουν να ξεπερνούν τις νόσους και να φθάνουν σε πολύ προχωρημένη ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τάνια Καραγιάννη, ειδική σε θέματα Βιοπληροφορικής στο Ιατρικό Κέντρο του Tufts.
    Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν η μοναδική ανοσολογική ικανότητα των υπεραιωνόβιων ανθρώπων είναι γενετική ή επηρεάζεται από άλλους παράγοντες.
    «Η μακροζωία είναι πολύπλοκο θέμα», εξήγησε ο ερευνητής Dr. Stefano Monti, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής & Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
    «Οι πιθανοί παράγοντες που εμπλέκονται είναι πολλαπλοί. Παίζουν ρόλο τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας. Παίζει ρόλο ο τρόπος ζωής. Και φυσικά υπάρχει και η τύχη».
    Σε κάθε περίπτωση, ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την μελέτη της ανοσολογικής ανθεκτικότητας.
    Η ανθεκτικότητα αυτή οδηγεί σε ακραία μακροζωία και θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, καταλήγουν.
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...