ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

01 Φεβρουαρίου 2023

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτική βοήθεια στον Ζελένσκι εναντίον του Πούτιν. «Οι ΗΠΑ ήρθαν και πήραν τεράστιο μέρος των πυρομαχικών από το Ισραήλ για να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία». Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ;

 

 

 

ΔΕΝΔΙΑΣ: «Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ».

 

 

ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΣΤΙΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 1953: «Γνωρίζω τη θέση της εβραϊκής κοινότητας της Ρωσίας».

 

 

ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΣΤΙΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΦΑΝΩΣ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ. Ο ΛΟΓΟΣ: Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΡΑΝ – ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ. ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΠΑΘΕΙ «ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ» ΟΠΩΣ ΕΠΑΘΕ «ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ» Ο ΣΤΑΛΙΝ ΣΤΙΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 1953, ΑΠΟ 10 XΑΠΙΑ SINTROM 4 MG ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ ΤΟΥ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

 

 


 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, δήλωσε πως η χώρα του μελετά το ενδεχόμενο να διαθέσει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, μολονότι ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως θα δεχόταν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία εάν του ζητείτο.

 


«Βεβαίως εξετάζω το ζήτημα», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα προσφέρει βοήθεια στον ουκρανικό Στρατό, όπως ιδίως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

Ο κ. Νετανιάχου έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Ουκρανίας, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις του Ισραήλ με τη Ρωσία, που ελέγχει τον εναέριο χώρο της γειτονικής Συρίας και θεωρείται πως συχνά κάνει τα στραβά μάτια στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον δυνάμεων του Ιράν και φιλοϊρανικών οργανώσεων.

Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν στην Ουκρανία πυρομαχικά για το πυροβολικό που ήταν αποθηκευμένα στο Ισραήλ, ενώ άφησε να εννοηθεί πως ο ισραηλινός Στρατός διεξάγει από την πλευρά του επιχειρήσεις για να εμποδίσει την παραγωγή όπλων προοριζόμενων για τη Ρωσία στο Ιράν.

«Οι ΗΠΑ ήρθαν και πήραν τεράστιο μέρος των πυρομαχικών από το Ισραήλ για να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία. Το Ισραήλ δρα επίσης, με μέσα στα οποία δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς εδώ, εναντίον της παραγωγής όπλων στο Ιράν που θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Τεχεράνη πως προμηθεύει τη Ρωσία με UAVs-καμικάζι που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, κάτι που αρνείται η Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αφηγήθηκε ακόμη στη συνέντευξή του πως του είχε ζητηθεί να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, αλλά δεν δέχθηκε, διότι τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Διαβεβαίωσε πως θα ήταν διατεθειμένος να μεσολαβήσει εάν του το ζήταγαν τα αντίπαλα μέρη και οι ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ωστόσο πως από την εμπειρία του γνωρίζει πως για να μπορέσει να έχει επιτυχία το εγχείρημα, θα χρειαστεί να αναληφθεί πρωτοβουλία «την κατάλληλη στιγμή» και «υπό τις κατάλληλες περιστάσεις».

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφονται μετά την επίσκεψη στη Μέση Ανατολή που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους και παρότρυνε το Ισραήλ να προσφέρει υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο προκάτοχος του κ. Νετανιάχου, ο Ναφτάλι Μπένετ, είχε κάνει απρόσμενη επίσκεψη στη Μόσχα τον Μάρτιο του 2022, όπου προσφέρθηκε να μεσολαβήσει κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μετέφερε μηνύματα του κ. Πούτιν στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όμως δεν μπόρεσε να προωθήσει την οργάνωση απευθείας διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.

 

Ιράν: Επίθεση σε εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών – Στους υπόπτους και η Ουκρανία.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε δημόσια το Ισραήλ.

Επίθεση με drones άγνωστης προέλευσης έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε στρατιωτικό συγκρότημα πυρομαχικών κοντά στην ιρανική πόλη Ισφαχάν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα και με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ένα εργοστάσιο πυρομαχικών του υπουργείου Άμυνας κοντά στη μητρόπολη του Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν δέχτηκε επίθεση με πολλά μικρά αεροσκάφη.

Και πλέον αρκετοί αναλυτές ανησυχούν αν αυτό το χτύπημα έχει εμπλοκή και με τις μάχες στην Ουκρανία, καθώς η περσική βιομηχανία εφοδιάζει με χιλιάδες drones και ειδικά πυρομαχικά της ρωσικές δυνάμεις και έτσι πολλές χώρες στην Δύση θα ήθελαν να δουν να αποκόπτεται αυτή η πηγή προμηθειών.

Το ένα από τα UAVs «χτυπήθηκε» από την αντιαεροπορική άμυνα και άλλα δύο «πιάστηκαν σε παγίδα και ανατινάχτηκαν», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας που αναμεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Ευτυχώς, η ανεπιτυχής επίθεση δεν είχε αποτέλεσμα απώλειες ζωών και δεν προκάλεσε παρά μικρές ζημιές στην οροφή» του στρατιωτικού εργοστασίου, κατά την ίδια πηγή.

Κατά πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB, το εργοστάσιο παράγει κυρίως πυρομαχικά.

Σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Ρεζά Τζανεσάρ, αντιπεριφερειάρχη στην Ισφαχάν αρμόδιο για την ασφάλεια, που μίλησε στο IRIB, οι ιρανικές αρχές διενεργούσαν έρευνα για «τα αίτια» των εκρήξεων.

Δεν δόθηκε καμιά πληροφορία για το σε ποιον ανήκαν τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως αυτό το στάδιο.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναφερθεί εκρήξεις και πυρκαγιές σε αρκετές βιομηχανικές, στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εν μέσω της κλιμάκωσης με τις ΗΠΑ και με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει απειλήσει επανειλημμένα να προχωρήσει σε πλήγματα στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του.

 

Συνεχίζονται ακόμη οι επιπτώσεις των ισχυρών εκρήξεων που συγκλόνισαν την πόλη Ισφαχάν του Ιράν πριν από λίγες ημέρες, με στόχο στρατιωτικό εργοστάσιο.

 

Η ανταπόκριση δεν έχει σταματήσει από την ανακοίνωση της επίθεσης. Ενώ η Τεχεράνη κατηγόρησε δημόσια το Ισραήλ, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον στην επιχείρηση.

Αντιμέτωπο με αυτές τις εξελίξεις, το Πεντάγωνο διέψευσε πλήρως αυτές τις αναφορές και επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς η Ουκρανία μπλέχθηκε σε αυτήν την υπόθεση.

Ένα tweet του Μιχαήλο Ποντόλιακ Mykhailo Podolak, συμβούλου του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενίσχυσε τις υποψίες της Τεχεράνης για πιθανή συμμετοχή της Ουκρανίας στην επίθεση στο εργοστάσιο στο Ισφαχάν.

Ο Ποντόλιακ είπε στο σχόλιό του για τον βομβαρδισμό του ιρανικού στρατιωτικού χώρου, θεωρώντας ότι η λογική του πολέμου είναι θανατηφόρα και αφόρητη και αναγκάζει τον πολέμαρχο και τους συνεργούς του να αποζημιωθούν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πρόσθεσε επίσης ότι η νυχτερινή έκρηξη στο Ιράν, η οποία είχε στόχο την παραγωγή drones, πυραύλων και διυλιστηρίων πετρελαίου. Η Ουκρανία έχει ήδη προειδοποιήσει για αυτό.

Ιράν στους Ουκρανούς: Πρέπει να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας

Στη συνέχεια ήρθε η ιρανική απάντηση αμέσως, καθώς το ιρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είδε ότι η αποτυχία της ουκρανικής κυβέρνησης να καθαρίσει το όνομά της επιβεβαιώνει ότι ήταν εταίρος στο χτύπημα που πραγματοποίησε το Ισραήλ.

Το συμβούλιο προειδοποίησε επίσης, τη Δευτέρα, την Ουκρανία για πιθανή συμμετοχή της στον βομβαρδισμό που πραγματοποίησε το Ισραήλ, το βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος είχε στόχο στρατιωτική τοποθεσία στην επαρχία Ισφαχάν με 3 drones, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Nour News στο Twitter.

Θεώρησε επίσης ότι το tweet του συμβούλου του Ζελένσκι, το οποίο αναφερόταν στη συμμετοχή του Κιέβου στη δράση κατά του Ιράν, λαμβάνοντας υπόψη την έκφραση παρόμοιων ισχυρισμών από τις ημιεπίσημες αρχές του Ισραήλ, αποκαλύπτει την κοινή στρατηγική Κιέβου και Τελ Αβίβ στην απειλή της ασφάλειας του Ιράν στο tweet.

Πρόσθεσε ότι εάν η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν δηλώσει επίσημα τη μη συμμετοχή της, θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί τις συνέπειες αυτής της ανεύθυνης στάσης.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ



 

2 σχόλια:

  1. Ο Ορμπάν θα υποστηρίξει τον Ερντογάν στην υποψηφιότητά του για Νόμπελ Ειρήνης, που θα βομβαρδίσει την Ακρόπολη και την «ελληνική» βουλή. ΠΑΝΤΟΥΡΑΝΙΣΜΟΣ;
    H Ουγγαρία θα υποστηρίξει μία υποψηφιότητα του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, προκαλώντας όπως ήταν επόμενο έντονες αντιδράσεις και οξύτατα σχόλια!
    Ο Σιγιάρτο προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση μόλις έναν μήνα από την απονομή των βραβείων και ενώ οι υποψηφιότητες για τα επόμενα θα ανοίξουν το καλοκαίρι. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Σιγιάρτο, η χώρα του οποίου είναι στον αφρό της ευρωπαϊκής δημοσιότητας ως η πιο αυταρχική και διεφθαρμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ο Ερντογάν πρέπει να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης διότι οι μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι οι μόνες επιτυχείς, έως τώρα.
    Χάρη στις προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών (της Τουρκίας Μεβλούτ) Τσαβούσογλου επιτεύχθηκε η συμφωνία για τα σιτηρά. Ζητάμε από την Τουρκία να συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες… Σήμερα, δηλώνουμε μια πρωτοβουλία, η ουσία της οποίας είναι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει να λάβει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, καθώς η μόνη επιτυχημένη εμπειρία διαμεσολάβησης για την Ουκρανία συνδέεται με το όνομά του».
    Ο Σιγιάρτο υποδέχθηκε, μάλιστα, στη Βουδαπέστη τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και η Ουγγαρία είναι η πιο φανατική φίλη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στο ΝΑΤΟ οι δύο χώρες είναι οι μόνες που δεν έχουν κυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Και ως προς τη Ρωσία ο πρωθυπουργός Ορμπάν και ο πρόεδρος Ερντογάν είναι από τους τακτικούς συνομιλητές του προέδρου Πούτιν.
    Οι ομοιότητες δεν περιορίζονται μόνον σε αυτές τις σχέσεις εξουσίας, αλλά και στον τρόπο άσκησης της εξουσίας. O Τσαβούσογλου είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν Ο Ορμπάν δήλωσε ότι η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να αναπτύξει οικονομικές σχέσεις και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει κύκλο εργασιών 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ουγγρο-τουρκικό εμπόριο.
    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι σταθερή και ασφαλής χωρίς μια σταθερή και ασφαλή Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει την Τουρκία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης», σύμφωνα με τον Ορμπάν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ο Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να τερματιστεί ειρηνικά ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό.
    Την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν από την Άγκυρα να χαμηλώσει τους τόνους των ρητορικών προκλήσεων και των απειλών, η Ουγγαρία ταυτίζεται με την Τουρκία και αυτή η κίνηση Σιγιάρτο δεν είναι άνευ πολιτικής σημασίας. Ουσιαστικά μεταφράζεται ως μήνυμα, πως με το δικαίωμα veto που έχει στην ΕΕ δεν θα επιτρέψει επιβολή κυρώσεων στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες κινήσουν τέτοια διαδικασία…
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Πούτιν προειδοποιεί το Ισραήλ να μη στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλιώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα στοχοποιήσουν το Ισραήλ.
    Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ να μην προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, μετά τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι “εξετάζει το θέμα”.
    “Όταν πρόκειται για παραδόσεις όπλων (στην Ουκρανία) δεν κατατάσσουμε τις χώρες σύμφωνα με τη γεωγραφία. Λέμε ότι όλες οι χώρες που παραδίδουν όπλα πρέπει να καταλάβουν ότι θα θεωρήσουμε (αυτά τα όπλα) ως νόμιμους στόχους για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις“, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στο θέμα της πιθανότητας ισραηλινών παραδόσεων όπλων.
    Από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, το Ισραήλ προσπάθησε να μείνει ουδέτερο στη σύγκρουση αυτή, για παράδειγμα μη προμηθεύοντας όπλα στο Κίεβο παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
    Το Ισραήλ εξάλλου είχε επικαλεστεί προνομιακές σχέσεις με τη Μόσχα, καθώς το εβραϊκό κράτος έχει περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση και η Ρωσία διαθέτει στρατεύματα στη Συρία, γειτονική χώρα του Ισραήλ.
    Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ωστόσο ότι η χώρα του εξέταζε μια στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, προτείνοντας παράλληλα να έχει μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
    “Οποιαδήποτε απόπειρα -που επιτεύχθηκε ή δεν επιτευχθηκε, αλλά ανακοινώθηκε- παράδοσης πρόσθετων όπλων, νέων ή άλλων, καταλήγει ή θα καταλήξει σε μια κλιμάκωση αυτής της κρίσης. Όλος ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό“, υπογράμμισε η Ζαχάροβα.
    Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές δυτικές χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προμηθεύσουν βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία γρήγορα, όπως η Βρετανία που σκοπεύει να προμηθεύσει άρματα μάχης Challenger στα τέλη Μαρτίου και η Γερμανία που σκοπεύει να στείλει τα πρώτα της Leopard 2″ στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
    Ωστόσο η Ουκρανία ζητεί ακόμη από τη Δύση μαχητικά αεροσκάφη και βαρύ πυροβολικό.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...