ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

15 Φεβρουαρίου 2023

Μία εταιρεία του Ισραήλ «χακάρει» τις εκλογές σε 30 χώρες. Guardian: «Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΤΑΛ ΧΑΝΑΝ, ΜΕ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ «Jorge», ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΕ 30 ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ». «Διαθέτουμε μία ομάδα στην Ελλάδα».

 



Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ: ΤΟ 22% ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΕΧΕΙ ΣΚΕΦΘΕΙ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ (ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ).


 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΣΤΙΑ». Ο «ΥΠΟΥΡΓΟΣ» ΒΟΡΙΔΗΣ ἔκανε κάτι ἀδιανόητο γιά νομοθέτη: μέ τήν ἀγόρευσή του – ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗΝ «ΒΟΥΛΗ» - ὁ Ὑπουργός ὁμολόγησε ὅτι ἡ συγκεκριμένη τροπολογία ἔχει φωτογραφικό χαρακτῆρα καί στοχεύει στόν Ἠλία Κασιδιάρη. ΠΕΦΤΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ.

 

ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΤΑΛ ΧΑΝΑΝ: «Mία από τις σημαντικότερες παραμέτρους είναι να χρησιμοποιούνται οι σωστοί εκβιασμοί για όσους θες να χειραγωγήσεις. Μπορώ να γράψω στον εκάστοτε στόχο τι πιστεύω για τη σύζυγό του, ή για την τελευταία ομιλία του».


Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ. Προαναγγέλλει ρύθμιση για να μείνει εκτός Βουλής ο Κασιδιάρης. Η απάντηση του Ηλία Κασιδιάρη.









Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian, φέρνει στο «φως» τη δράση της «Team Jorge», ομάδας Ισραηλινών συμβούλων, η οποία έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση περισσότερων από 30 εκλογικών διαδικασιών σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας μεθόδους hacking, σαμποτάζ και επιτηδευμένης διασποράς ψευδών ειδήσεων στα social media.

Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για παρουσία συνεργατών της εν λόγω ομάδας και στην Ελλάδα, βάσει των όσων δήλωσε ο «εγκέφαλος» της ομάδας.

Η ομάδα έχει επικεφαλής τον Ταλ Χάναν, πρώην αξιωματούχο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος πλέον δραστηριοποιείται με το ψευδώνυμο «Jorge» και φέρεται να λειτουργεί στο παρασκήνιο, ελέγχοντας τις εκλογικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τον Guardian.

  

Η δράση του Χάναν αποκαλύφθηκε από μία διεθνή ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων η οποία εξασφάλισε έγγραφα και απόρρητο υλικό στον Guardian. Οι δημοσιογράφοι εργάζονται σε Μέσα όμως η Monde, το Spiegel και η El Pais. Το πρότζεκτ, που αποτελεί κομμάτι ευρύτατης έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης συντονίστηκε από τη γαλλική ΜΚΟ, Forbidden Stories, που έχει ως στόχο να συνεχίσει το έργο και την έρευνα δημοσιογράφων που έχουν απειληθεί, φυλακιστεί ή δολοφονηθεί.

Η έρευνα αποκαλύπτει με σοκαριστικές λεπτομέρειες το πως η περιβόητη «Team Jorge» μετατρέπει σε όπλο την παραπληροφόρηση, με την εν λόγω ομάδα να προσφέρει μάλιστα τις υπηρεσίες επηρεασμού των εκλογικών αποτελεσμάτων χωρίς να αφήσει πίσω της το παραμικρό ίχνος. Στο πελατολόγιό της υπάρχουν επίσης και μεγάλες εταιρείες, τονίζει ο Guardian.

Ο Χάναν αρκέστηκε να αναφέρει στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του είναι διαθέσιμες σε μυστικές υπηρεσίες, καμπάνιες πολιτικών κομμάτων αλλά και εταιρείες που θέλουν μυστικά να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν σε χώρες της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη.


πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Ο ρόλος του Aims

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές υπηρεσίες που προσφέρει η ομάδα του Χάναν αφορά το πακέτο λογισμικού Aims, το οποίο ουσιαστικά ελέγχει έναν στρατό από fake προφίλ σε Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram and YouTube. Μερικά προφίλ διαθέτουν επίσης και λογαριασμούς στο Amazon μαζί με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin αλλά και Airbnb προφίλ.

Μέσα από υλικό που προέκυψε από πολύωρα κρυφά meeting του Χάναν με δημοσιογράφους που τον προσέγγισαν ως πιθανοί πελάτες, αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίον η Team Jorge μπορεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους αντιπάλους, χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για την πρόσβαση στα Gmail και τα Telegram. Μάλιστα, όπως τονίζει ο Guardian, έδειξαν αρκετή υπερηφάνεια για το γεγονός πως μπορούν να «φυτέψουν λογισμικό» ακόμα και σε ιστοσελίδες που ανήκουν σε παγκοσμίου εμβέλειας ΜΜΕ, μέσω του Aims.

Ο κύριος άξονας της στρατηγικής τους κινείται γύρω στην παρενόχληση και το σαμποτάζ των εκστρατειών αντιπάλων φορέων. Παραδέχθηκαν μεταξύ άλλων ότι είχαν στείλει ακόμη και ένα sex toy μέσω της Amazon στην οικία ενός πολιτικού, με στόχο να δώσουν στη σύζυγό του την εντύπωση ότι την απατά!

Παρουσιάζοντας τη λειτουργία του Aims στους υποψήφιους πελάτες του, ο Χάναν περιηγήθηκε ανάμεσα σε δεκάδες avatar, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίον τα fake προφίλ μπορούν να δημιουργηθούν σε μερικά δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας ετικέτες για άμεση αντιστοίχιση με το φύλο, την εθνικότητα και τα ονόματα που προτιμούν οι χειριστές του.

Ο Χάναν δεν απάντησε στην ερώτηση σχετικά με την προέλευση των φωτογραφιών που χρησιμοποιούσε στα avatar του, ωστόσο ο Guardian ανακάλυψε ότι σε μερικές περιπτώσεις, οι φωτογραφίες υποκλάπηκαν από αληθινά προφίλ στα social media.

Τα bot (αυτοματοποιημένα προφίλ) του λογισμικού Aims έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Μεξικό, τη Σενεγάλη, την Ινδία και τα Αραβικά Εμιράτα.

Μαζί με το Aims, ο Χάναν παρουσίασε επίσης και τη «μηχανή των μπλογκς». Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που δημιουργεί ιστοσελίδες τις οποίες τα προφίλ που ελέγχει η Aims μπορούν να διασπείρουν fake news στο διαδίκτυο. «Όταν δημιουργείς την αίσθηση της εγκυρότητας, τότε τι ακολουθεί; Μπορείς  άνετανα προχωρήσεις στη χειραγώγηση», είπε.

Το αποκαλυπτικό υλικό

Οι δημοσιογράφοι του Guardian δεν διστάζουν να εκφράσουν την έκπληξή τους για το γεγονός πως μία τόσο καλά οργανωμένη ομάδα «ξεσκεπάστηκε» από μυστικούς ρεπόρτερ. Οι κρυφά βιντεοσκοπημένες συνομιλίες του Χάναν με τους δημοσιογράφους έλαβαν χώρα μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2022.

Συγκεκριμένα, τρία πρόσωπα που εργάζονται στο Radio France, τη Haaretz και το TheMarker προσέγγισαν την Team Jorge υποδυόμενοι τους συμβούλους κυβέρνησης μίας πολιτικά ασταθούς χώρας στην Αφρική, ζητώντας από τον Χάναν βοήθεια ώστε να αναβληθούν οι εκλογές.

Οι συνομιλίες με τον Χάναν και τους συνεργάτες του έλαβαν χώρα μέσω βιντεοκλήσεων, ενώ έλαβε χώρα και μία συνάντηση στη βάση των επιχειρήσεων της ομάδας σε περιοχή 20 χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ.

Ο Χάναν περιέγραψε την ομάδα του ως «εξπέρ στις κυβερνητικές υπηρεσίες», με εξαιρετικές επιδόσεις στα οικονομικά, τον χειρισμό των social media, την χάραξη προεκλογικής καμπάνιας αλλά και του «ψυχολογικού πολέμου».

«Διαθέτουμε μία ομάδα στην Ελλάδα και μία στα Εμιράτα. Ακολουθείτε τις οδηγίες μας. Συνολικά έχουμε ολοκληρώσει 33 καμπάνιες σε προεδρικό επίπεδο, 27 εξ αυτών απόλυτα επιτυχημένες». Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει εμπλακεί σε δύο μεγάλα πρότζεκτ στις ΗΠΑ, δίχως να επιβεβαιώσει ότι έχει ανακατευθεί άμεσα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.


Ο Guardian σημειώνει ότι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν όλοι οι ισχυρισμοί του Χάναν για τη δράση της ομάδας του, καθώς υπάρχει η υποψία ότι ο ίδιος μπορεί να «φούσκωνε» τις διηγήσεις του ώστε να προσελκύσει τους υποψηφίους πελάτες για να κλείσει νέες συμφωνίες. Όσο γι’ αυτές, η Team Jorge είπε στους ρεπόρτερ ότι δέχεται πληρωμές σε πλήθος κρυπτονομισμάτων, αλλά και με μετρητά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, για παρεμβάσεις στις εκλογές χρεώνουν ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 6 και 15 εκατομμυρίων ευρώ!

Ωστόσο, μέσω e-mail που διέρρευσαν στον Guardian έδειξαν ότι η κοστολόγηση του Χάναν ήταν αρκετά πιο «μαζεμένη». Ένα εξ αυτών παρουσίασε ότι το 2015 ζήτησε 160.000 ευρώ από την Cambridge Analytica για εμπλοκή δύο μηνών σε καμπάνια που αφορούσε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η συνεργασία του Χάναν με την Cambridge Analytica συνεχίστηκε και το 2017, αυτή τη φορά για την Κένυα. Όμως, το ποσό των 400-600.000 δολαρίων που ζήτησε δεν μπορούσε να καλυφθεί από τις τοπικές αρχές.

Ο Guardian προσέγγισε τον Αλεξάντερ Νιξ, πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Cambridge Analytica, ο οποίος χαρακτήρισε τις πληροφορίες «συγκεχυμένες».

Οι παρεμβάσεις σε Gmail και Telegram

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, ο Χάναν έδειξε στους «ινκόγκνιτο» δημοσιογράφους που υποδύονταν τους υποψήφιους πελάτες τις δυνατότητες της ομάδας του στο χακάρισμα, ιδίως όσον αφορά λογαριασμούς στο Telegram και το Gmail. Αμέσως έφερε στην οθόνη του το Gmail προφίλ ενός κυβερνητικού συμβούλου, που έπαιξε ρόλο στις εκλογές στην Κένυα.

«Πλέον, εάν κάποιος διαθέτει Gmail, σημαίνει ότι έχει παραπάνω από έναν απλό λογαριασμό για email». Στη συνέχεια, σειρά πήρε το χακάρισμα προφίλ στο Telegram.  Ένα από τα προφίλ στα οποία είχε πρόσβαση ανήκε σε πολίτη από την Ινδονησία ο οποίος είχε εμπλοκή στις εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια έφτασε μέχρι τον Ουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος έφτασε να εξασφαλίσει την προεδρία.

«Γνωρίζω ότι σε μερικές χώρες πιστεύουν ότι το Telegram είναι ασφαλές. Θα σου δείξω πόσο… ασφαλές είναι», φέρεται να είπε συνεχίζοντας το live χακάρισμα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των δημοσιογράφων. «Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους είναι να χρησιμοποιούνται οι σωστοί εκβιασμοί για όσους θες να χειραγωγήσεις. Μπορώ να γράψω στον εκάστοτε στόχο τι πιστεύω για τη σύζυγό του, ή για την τελευταία ομιλία του».

Ο Χάναν έδειξε στη συνέχεια πως μπορεί να σβήσει τα ίχνη του από τη στιγμή που ο παραλήπτης διαβάσει το μήνυμα, τονίζοντας στους ινκόγκνιτο ρεπόρτερς ότι μέσω των υπηρεσιών hacking κατάφερε να βρει τρύπες ασφαλείας στο παγκόσμιο σύστημα τηλεπικοινωνιών SS7.

«Για να ξεκαθαρίσω, αρνούμαι ότι δρω παράνομα», φέρεται να είπε ο Χάναν, ενώ ο αδερφός του και συνεργάτης του, Ζοχάρ, συμπλήρωσε. «Κινούμαι σύμφωνα με τον νόμο σε όλη μου τη ζωή…»


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 

 

Υ.Γ.


Guardian: «Πώς επιχείρησαν να αλλοιώσουν τις νιγηριανές εκλογές οι Ισραηλινοί πράκτορες που βρίσκονται στην Ελλάδα».

Νέα στοιχεία για τη δράση της ομάδας Ισραηλινών πρακτόρων της «Team Jorge» και κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στην Ελλάδα,  αποκαλύπτει ο Guardian.

Πρόκειται για την ομάδα που, όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα την Τετάρτη, ενεπλάκη στη χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών σε περισσότερες από 30 χώρες και έχει στείλει τμήμα της και στην Ελλάδα.

Οι αποκαλύψεις του Guardian έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, με την αντιπολίτευση αλλά και μέλη της Ευρωβουλής να ζητούν άμεση εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση, σε μία περίοδο που υπάρχει το σκάνδαλο των υποκλοπών και ενόψει μάλιστα και των βουλευτικών εκλογών του 2023 που έτσι κι αλλιώς θα γίνουν κάποια στιγμή στους επόμενους μήνες.

Η βρετανική εφημερίδα επανέρχεται καταγράφοντας τη σύμπραξη της Team Jorge με την Cambridge Analytica ώστε να προωθήσουν τον «εκλεκτό» υποψήφιό τους στις Προεδρικές Εκλογές στη Νιγηρία το 2015!

Με λίγα λόγια η δουλειά τους είναι να δημιουργούν την ψευδαίσθηση στους λαούς ότι… αυτοί αποφασίζουν για την τύχη τους.

Έναν μήνα πριν στηθούν οι κάλπες για τις Προεδρικές Εκλογές στη Νιγηρία, ο ΤαλΧάναν προετοίμαζε την άφιξή του στη χώρα.

Στις 17 Ιανουαρίου του 2015, ο εν λόγω άνδρας, ο οποίος χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία «Jorge», επικοινώνησε μέσω e-mail με την Cambrigde Analytica, ξεδιπλώνοντας το σχέδιό του για χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας στην αφρικανική χώρα.

Ο «Jorge», ή «J», όπως υπέγραφε στα e-mail του, συνεργαζόταν ξεχωριστά και με την Cambridge Analytica, ωστόσο η ομάδα του λειτουργούσε παράλληλα με στόχο να προωθήσει την επανεκλογή του τότε προέδρου, Γκούντλακ Τζόναθαν.

Τα μηνύματα που διέρρευσαν δείχνουν αποτυχημένο σχέδιο δυσφήμισης του Muhammadu Buhari και επανεκλογής του Goodluck Jonathan το 2015

«Φίλοι, γεια, θα είμαι στο έδαφος αύριο για δυο μέρες… Ποιος είναι o καλύτερος να συναντήσω εκεί[;]», ρώτησε.

«Χαμηλό προφίλ καθώς ήρθαμε με ειδική βίζα και μας παρακολουθούν στενά (που είναι μέρος του σχεδίου μας 🙂 ούτως ή άλλως χρειαζόμαστε καλύτερη κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης, βελτίωση της επικοινωνίας και συντονισμό σχεδίων, θέλουμε να διαχειριστούμε από εσάς μερικά πράγματα που θα μπορούσαμε να εκτελέσουμε εάν τα αστέρια ευθυγραμμιστούν. οπότε, παρακαλώ, σε πολύ περιορισμένη κυκλοφορία, ποιος είναι καλύτερος να συναντήσoυμε, ποια είναι η θέση του/της και στοιχεία επικοινωνίας.»

 Η απάντηση στο email του Hanan που ρωτούσε ποιον να συναντήσει στη Νιγηρία εστάλη από τη Brittany Kaiser, μια νεαρή υπάλληλο της Cambridge Analytica που αργότερα εμφανίστηκε σε περίοπτη θέση στο ντοκιμαντέρ του Netflix The Great Hack, σχετικά με το σκάνδαλο δεδομένων της εταιρείας στο Facebook.

Έγραψε στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Alexander Nix, και αρκετούς άλλους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες που θα συντονίζονταν μεταξύ τους στη μυστική εκστρατεία για την επανεκλογή του Jonathan και τη δυσφήμιση του αντιπάλου του, του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Muhammadu Buhari . «Εάν είστε στο έδαφος, παρακαλούμε να συναντηθείτε με την ομάδα της SCL [Cambridge Analytica] της Νιγηρίας», είπε στον Hanan.

Η Κάιζερ, η οποία ήταν 26 ετών και είχε έδρα το Λονδίνο, δεν ήταν ο μόνος άνθρωπος στην Cambridge Analytica που συμμετείχε σε ανταλλαγές email με τον Team Jorge για την εκστρατεία στη Νιγηρία.

Η Cambridge Analytica και η ομάδα Jorge εργάζονταν, είπε, «ξεχωριστά αλλά παράλληλα» στη Νιγηρία για τον ίδιο πελάτη. «Έστειλα μερικά email για να φέρω όλους σε επαφή μεταξύ τους και να ξεκαθαρίσω ποιος έκανε τι, καθώς ο χρόνος ήταν λίγος».

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος της Νιγηρίας Τζόναθαν Γκούντλακ γνώριζε είτε την Cambridge Analytica είτε τις αποτυχημένες προσπάθειες του Team Jorge να τον επανεκλέξει.

Όμως τα email αποκαλύπτουν τις κρυφές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν την εκλογική του τύχη και τους τρόπους με τους οποίους δύο ομάδες ειδικευμένες στις σκοτεινές τέχνες της πολιτικής πειθούς συνδέθηκαν μεταξύ τους, με συναντήσεις στο Λονδίνο, το ελβετικό θέρετρο του Νταβός και την πρωτεύουσα της Νιγηρίας. Abuja.

Οι επικοινωνίες φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν σε κρυπτογραφημένους λογαριασμούς Hushmail ή σε ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για ασφαλείς τηλεφωνικές κλήσεις.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι δίνουν την απάντηση σε ένα μυστήριο που έχει διαρκέσει από το 2018, όταν ο Guardian και ο Observer ανέφεραν για πρώτη φορά πώς ένας «ισραηλινός εργολάβος» προμήθευσε στο προσωπικό της Cambridge Analytica που εργαζόταν στις εκλογές στη Νιγηρία με εμπιστευτικό υλικό που προφανώς είχε κλαπεί από την εκστρατεία Buhari.

Η έκθεση στη συνέχεια συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ταυτότητα του ανώνυμου ισραηλινού εργολάβου που κατέρριψε τα εμπιστευτικά δεδομένα του Μπουχάρι παραμένει –μέχρι στιγμής– άγνωστη.

Δύο μήνες αφότου ο Τζόναθαν έχασε τις προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία, η Cambridge Analytica σκεφτόταν ξανά να συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς εταίρους της.

Ο Νιξ, ο επικεφαλής της Cambridge Analytica, έστειλε στον Κάιζερ μια ερώτηση μέσω email. «Ποιο είναι το επώνυμο του Χόρχε (από το Ισραήλ black ops co) παρακαλώ, καθώς και το όνομα της εταιρείας του[;]», ρώτησε. Ο Κάιζερ απάντησε: «Ο Ταλ Χανάν είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Demoman International».

Ο Νιξ δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Guardian, εκτός από το να πει ότι η «υποτιθέμενη κατανόηση της εφημερίδας αμφισβητείται».

Η Κάιζερ είπε στον Guardian ότι η κοινοβουλευτική της μαρτυρία ήταν μια «τρομακτική εμπειρία», προσθέτοντας: «Δεν θυμήθηκα το όνομα της εταιρείας Demoman όταν τη ρώτησαν». Είπε ότι δεν είχε προηγούμενη γνώση των μεθόδων που θα χρησιμοποιούσε η ομάδα Χόρχε στη Νιγηρία.

«Σαφώς, η παρασκευή ενός πολιτικού λουκάνικου δεν είναι όμορφη σε πολλές από τις πτυχές του, και καταλαβαίνω πώς όσοι δεν το έχουν δει και βιώσει από κοντά θα μπορούσαν να δουν αυτό που θεωρούνται συνηθισμένες πολιτικές συμπεριφορές στις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο και μια θέση ηθικής κριτικής», πρόσθεσε ο Κάιζερ. «Αλλά δεν πιστεύω ότι η εγκληματικότητα (με ορισμένες περιβόητες εξαιρέσεις) είναι ανεξέλεγκτη».

Ο τρόπος δράσης του Ταλ Χάναν

Σύμφωνα με τον Guardian, ο «εγκέφαλος» της Ισραηλινής «Team Jorge» λειτουργεί παρασκηνιακά από το 1999, μέχρις ότου να «ξεσκεπάσουν» τη δράση του οι τρεις δημοσιογράφοι που τον προσέγγισαν παριστάνοντας υποψήφιους πελάτες.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της «δουλειάς» του, ο Χάναν αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε στην Αφρική και ιδίως στις Προεδρικές Εκλογές της Νιγηρίας το 2015.

Παρουσιάζοντας slideshow με τίτλο «Ο τρόπος δράσης μας», ανέλυσε τακτικές όπως «η διασπορά πανικού ανήμερα των εκλογών», συνοδευόμενο από screenshot το οποίο έδειχνε ρεπορτάζ εφημερίδας που σημείωνε πως ανήμερα των εκλογών, μέλη της αντιπολίτευσης του Μπουχάρι διαπίστωσαν ότι οι τηλεφωνικές συσκευές τους έχουν αχρηστευτεί, καθώς κάποιος τους… βομβάρδιζε με κλήσεις.

Μεταξύ των στόχων ήταν και ο Λάι Μοχάμεντ, εκπρόσωπος Τύπου του αντιπολιτευόμενου κόμματος. Σύμβουλος του Μοχάμεντ, πλέον υπουργού Επικοινωνιών, θυμάται χαρακτηριστικά το τι συνέβη εκείνη την ημέρα. «Βρισκόμασταν σε διάσκεψη εκείνο το πρωί, με τον υπουργό να ανακαλύπτει ότι έχει μπλοκαριστεί η τηλεφωνική γραμμή του. Δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει ούτε να λάβει κλήσεις».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Χάναν επίσης έδειξε στους δημοσιογράφους που παρίσταναν τους πελάτες, ακόμα ένα slideshow το οποίο έδειχνε την εικόνα μίας γυναίκας σε μουσουλμανική περιβολή που καθόταν έξω από εκλογικό κέντρο.

Η συμβολή της Team Jorge εξασφάλισε τη δημοσιοποίηση της ιστορίας δημιουργώντας ένα «μεγάλο σκάνδαλο» το οποίο εξασφάλισε ότι θα παραταθεί η εκλογική διαδικασία.

Εν τέλει οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες στις 14 Φεβρουαρίου αναβλήθηκαν, με το περιστατικό να συνδέεται με φερόμενες απειλές της Μπόκο Χαράμ για επέμβαση στη διαδικασία.

Η ανακοίνωση αναβολής των εκλογών έγινε στις 8 Φεβρουαρίου. Σε άλλα e-mails που διέρρευσαν στα βρετανικά ΜΜΕ, η Team Jorgeέγραφε για τη δημιουργία video στο Youtube το οποίο θα προμόταρε την καμπάνια του Τζόναθαν, το οποίο μάλιστα έστειλε στην Cambridge Analytica.

Οι διαφορετικοί ρόλοι που υπηρέτησαν στην υπόθεση οι δύο ομάδες έχουν καταγραφεί στα περίφημα e-mails. Στη βρετανική εταιρεία είχε ανατεθεί η εξασφάλιση εικόνων και ρεπορτάζ που θα προωθούσαν τον υποψήφιο πρόεδρο Τζόναθαν, δυσφημώντας παράλληλα τον Μπουχάρι. Από την πλευρά της, η Team Jorge είχε αναλάβει να ξεψαχνίσει κάθε λεπτομέρεια που θα διέλυε τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής e-mail μεταξύ των δύο πλευρών έγινε αντιληπτό ότι υπήρχαν κι άλλες «δυνάμεις» που ήθελαν την επανεκλογή του Τζόναθαν, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές που η Cambridge Analytica αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής ομάδας.

Παρά τη σύμπραξη της ομάδας του Ταλ Χάναν με την Cambridge Analytica, ο Γκούντλακ Τζόναθαν δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί. Ο ΜουχαμαντούΜπουχάρι, τον οποίον είχαν αποστολή να δυσφημίσουν, έλαβε το 53,96% των ψήφων στις εκλογές της 28-29ης Μαρτίου και αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της Νιγηρίας.

 

18 σχόλια:

  1. Αντώναρος για Ισραηλινούς πράκτορες που αλλοιώνουν αποτελέσματα εκλογών: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις ελληνικές εκλογές».
    Η αποκάλυψη του Guardian ανάβει «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό.
    Η αποκάλυψη του Guardian περί ομάδας Ισραηλινών πρακτόρων που αλλοιώνουν εκλογικά αποτελέσματα και η αναφορά περί ύπαρξης αντιπροσώπων της εν λόγω ομάδας στην Ελλάδα σχολιάστηκαν από τον Ευάγγελο Αντώναρο ο οποίος θεωρεί πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα.
    Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, επί κυβέρνησης Καραμανλή υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα μετά από τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ: «Να παρέμβει εισαγγελέας για τις αποκαλύψεις Guardian περί χειραγώγησης εκλογών».
    H είσοδος της χώρας σε προεκλογική περίοδο κάνει ακόμα πιο άμεση την ανάγκη για εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διερευνηθούν οι αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου στην πτυχή που αφορά στην χώρα μας».
    Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Guardian για τη δράση της ομάδας «Team Jorge» σε 30 χώρες και στόχο τη χειραγώγηση των εκλογικών διαδικασιών.
    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, μετά την αποκάλυψη για τη συνεργασία της Majoritas με τη ΝΔ το 2019 για τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, σήμερα αποκαλύπτεται ότι και η «Team Jarge» διαθέτει ομάδα κρούσης στην Ελλάδα.
    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η ομάδα «Team Jorge» με επικεφαλής τον Ταλ Χάναν, πρώην αξιωματούχο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση περισσότερων από 30 εκλογικών διαδικασιών, μέσα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά και με μεθόδους σαμποτάζ και χακαρίσματος.
    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
    «Σήμερα ο Guardian αποκαλύπτει τη δράση ομάδας Ισραηλινών συμβούλων, της «Team Jorge», η οποία είχε επιδοθεί σε συντονισμένη χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών σε 30 χώρες.
    Μετά την αποκάλυψη για τη συνεργασία της Majoritas με τη ΝΔ το 2019 για τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, σήμερα αποκαλύπτεται ότι και η «Team Jarge» διαθέτει ομάδα κρούσης στην Ελλάδα.
    Το κυβερνητικό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ρίχνει βαριά τη σκιά του στη δημόσια ζωή. Η είσοδος της χώρας σε προεκλογική περίοδο κάνει ακόμα πιο άμεση την ανάγκη για εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διερευνηθούν οι αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου στην πτυχή που αφορά στην χώρα μας. Καμιά σκοτεινή παρέμβαση δεν μπορεί να ακυρώσει την θέληση των Ελλήνων πολιτών για Δικαιοσύνη και την πολιτική αλλαγή που έρχεται».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΑΡΟΥΧ-ΑΚΗΣ: «Έχει αγοράσει η Μητσοτάκης Α.Ε. τέτοιες εβραϊκές υπηρεσίες;»
    «Το δημοσίευμα του Guardian για την ομάδα ισραηλινών συμβούλων που δραστηριοποιείται στη χώρα μας για την χειραγώγηση των εκλογών, με αυτούς μάλιστα να περηφανεύονται κιόλας για τα ”επιτεύγματα” τους σε 27 από τις 33 εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχαν, εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.
    «Η κυβέρνηση, οφείλει να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το αν αναπτύσσονται στη χώρα μας και για λογαριασμό τίνος τέτοιες δραστηριότητες», σημειώνει και συνεχίζει: «Έχει αγοράσει η Μητσοτάκης Α.Ε. τέτοιες υπηρεσίες; Δεν της αρκούν οι υποκλοπές και τα παράνομα λογισμικά; Ή αν δεν τα έχει αγοράσει, επιτρέπει την δραστηριοποίηση τέτοιων πρακτικών χειραγώγησης της κοινής γνώμης; Δεν της αρκεί η χειραγώγηση του Τύπου;»
    «Να δοθούν άμεσα πειστικές απαντήσεις για το δημοσίευμα του έγκριτου διεθνούς μέσου και να υπάρξει άμεση σχετική διερεύνηση από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές», καταλήγει ο Μ. Κριθαρίδης.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΣΟΡΟΣ καυχιέται ότι έχει έως και 5000 σημεία δεδομένων για κάθε ψηφοφόρο των ΗΠΑ. Εφαρμόζοντας «ψυχογραφικές» στατιστικές αναλύσεις στο σύνολο των δεδομένων που διαθέτει, ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να προσδιορίσει τον τύπο της προσωπικότητας των ατόμων και στη συνέχεια να δημιουργήσει στοχευμένα μηνύματα για να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους. Η πιο σημαντική πηγή δεδομένων ήταν το Facebook. Μέσω άλλων εφαρμογών, ο Σόρος εξασφάλισε παράτυπα τα δεδομένα από 87 εκατομμύρια προφίλ στο Facebook – συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων κατάστασης στο χρονολόγιο, των likes -ακόμη και προσωπικών μηνυμάτων.

    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/01/16-2016-facebook-cia-facebook-cia-me.html
    "Αυτόχθονες Έλληνες" της Δευτέρας 16 Μαΐου 2016: FACEBOOK, ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ CIA ΜΕ ΕΒΡΑΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ. Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ FACEBOOK, ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ CIA ME ΚΩΔΙΚΟ «Ο ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΟΣ». (Κωδική του ονομασία: “The Overlord”

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Τζορτζ Σόρος μπορεί να επηρεάσει τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης έχοντας δεσμούς με τουλάχιστον 253 οργανισμούς, ευρήματα μελέτης.
      George Soros can influence global media with ties to at least 253 organizations, study finds
      https://www.foxnews.com/media/george-soros-influence-global-media-least-253-organizations-study-finds
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  5. Βουλγαρία: Εργοστάσιο τεθωρακισμένων οχημάτων θα λειτουργεί στο Μπουργκάς από τον Μάρτιο.
    Το μελλοντικό εργοστάσιο θα εκτείνεται σε 150.000 τετραγωνικά μέτρα και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 300 θέσεις εργασίας.
    Ο όμιλος International Armored Group (IAG), προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού, θα κατασκευάσει εργοστάσιο τεθωρακισμένων οχημάτων στη Βιομηχανική Ζώνη της πόλης Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα.
    Ο πρώτος χλοοτάπητας για το νέο εργοστάσιο, το οποίο θα πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, θα παραδοθεί τον Μάρτιο. Η αρχική επένδυση θα ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια λέβα και η τοπική κυβέρνηση στο Μπουργκάς θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών.
    Οι προετοιμασίες για το έργο ξεκίνησαν στις αρχές του 2022. Το μελλοντικό εργοστάσιο θα εκτείνεται σε 150.000 τετραγωνικά μέτρα. Ένα σύστημα φωτοβολταϊκής ηλιακής ενέργειας στην οροφή του θα συμβάλλει στην ενεργειακή απόδοση του εργοστασίου.
    Ο ιδιοκτήτης της IAG, Αντον Στέφοφ δήλωσε, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της εταιρίας: “Είμαστε ευτυχείς που έχουμε την ευκαιρία να επεκτείνουμε τη διεθνή μας οικογένεια με ένα εργοστάσιο στη Βουλγαρία, όπου επενδύουμε στην αμυντική καινοτομία και στους ειδικούς που χρειάζεται η χώρα μας“. Ο Στέφοφ δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικό έργο που θα ενισχύσει τη βουλγαρική βιομηχανική παραγωγή. Ευχαρίστησε τους εθνικούς και τοπικούς φορείς για την αξιόλογη δουλειά τους η οποία κατέστησε δυνατή την έγκαιρη έναρξη του έργου.
    Το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό στη Βουλγαρία που εκπαιδεύεται από τους ειδικούς της IAG σε όλο τον κόσμο θα κατασκευάσει όλη τη σειρά των προϊόντων της IAG, συμπεριλαμβανομένου του πλέον πρόσφατου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης Rila 8×8. Το εργοστάσιο θα δημιουργήσει τουλάχιστον 300 θέσεις εργασίας. Θα είναι το πρώτο βουλγαρικό εργοστάσιο το οποίο θα παράγει τεθωρακισμένα οχήματα που πληρούν τις παγκόσμιες προδιαγραφές του ΝΑΤΟ.
    Κορυφαίες βουλγαρικές εταιρίες που είναι εταίροι της IAG συμβάλλουν στον σχεδιασμό της σειράς μη επανδρωμένων αεροσκαφών θωρακισμένων έναντι των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς διάσωσης, παρακολούθησης και αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Τα νέα προϊόντα θα κατασκευάζονται επίσης στη Βουλγαρία.
    Η στρατηγική πολιτική της IAG είναι να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία της Βουλγαρίας και το εργοστάσιο του Μπουργκάς είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσπάθειες για να εντοπισθούν τα αίτια που οδηγούν στην καρδιακή ανεπάρκεια.

    Η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά διαγιγνώσκεται, μόνο αφού η καρδιά έχει υποστεί αλλοιώσεις, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι αιτίες που την προκαλούν είναι άγνωστες για το 70% των ανθρώπων.
    Ερευνητές στο The Hospital for Sick Children (SickKids) ανακάλυψαν ότι ένα από τα πρώτα σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας είναι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η καρδιά παράγει ενέργεια. Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν έναν πιθανό τρόπο πρόληψης της καρδιακής ανεπάρκειας, πριν αρχίσει δηλαδή να κλονίζεται η υγεία της καρδιάς.
    Τα ευρήματα μπορούν επίσης να εξηγήσουν την ποικιλία των αιτιών που ευθύνονται για την καρδιακή ανεπάρκεια.
    Σε μια υγιή καρδιά, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται λυσίνη απομεθυλάση 8 (Kdm8) βοηθά στην ισορροπημένη χρήση ενέργειας, μια διαδικασία γνωστή ως μεταβολισμός, καταστέλλοντας την TBX15, μια άλλη πρωτεΐνη που μειώνει την παραγωγή ενέργειας.
    Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων για την έκφραση γονιδίων, τη διαδικασία με την οποία το DNA μετατρέπεται σε πρωτεΐνες, σε ανθρώπινες καρδιές προχωρημένου σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας και διαπίστωσε ότι η KDM8 ήταν λιγότερο ενεργή.
    Αυτό επέτρεψε στην TBX15 να εκφραστεί περισσότερο, οδηγώντας σε αλλαγές στο μεταβολισμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το TBX15 εκφραζόταν σε υψηλότερα επίπεδα σε καρδιές όπου τα γονίδια παραγωγής ενέργειας καταστέλλονταν πιο έντονα.
    «Υπάρχουν πολλά γονίδια που βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής ενέργειας στο σώμα μας, αλλά μπορέσαμε να εντοπίσουμε αλλαγές σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που συμβαίνουν πολύ πριν από την επιδείνωση της καρδιάς», λέει ο Delgado-Olguín.
    Αφού εντόπισαν την αλλαγή στην παραγωγή ενέργειας ως πρώιμο σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας, οι ειδικοί διερεύνησαν περαιτέρω πώς θα μπορούσαν να τροποποιηθούν οι μεταβολικές οδοί για την πρόληψη της ανεπάρκειας. Διαπίστωσαν ότι η οδός δινουκλεοτιδίου αδενίνης νικοτιναμιδίου (NAD+), η οποία ρυθμίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό, ήταν λιγότερο ενεργή. Η ομάδα κατάφερε να παρέμβει και να αποτρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια σε ένα μοντέλο ποντικιού παρέχοντας ενέσεις NAD+ και ενισχύοντας την παραγωγή ενέργειας.
    «Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι δυνατή η αλλαγή ορισμένων μεταβολικών οδών για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας πριν ξεκινήσει η βλάβη στην καρδιά», λέει ο Delgado-Olguín. «Η έρευνά μας θέτει τις βάσεις για να εντοπίσουμε παιδιά και ενήλικες που μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και να βελτιώσουμε την ενεργειακή ισορροπία στην καρδιά τους για να την αποτρέψουμε».
    «Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι τόσο πολύπλοκη», λέει ο Delgado-Olguín. «Αλλά αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε ότι η καρδιά ενός ανθρώπου δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ενέργεια μικρή ηλικία και κινδυνεύει να παρουσιάσει καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πώς ανταποκρίνεται στη θεραπεία που στοχεύει σε συγκεκριμένες μεταβολικές οδούς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιδείνωση».
    Ενώ η διεθνής έρευνα για τη θεραπεία NAD+ στην καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου βρίσκεται σε εξέλιξη, η ομάδα ελπίζει ότι αυτή η τελευταία έρευνα από το εργαστήριο Delgado-Olguín θα πυροδοτήσει νέα έρευνα για την έγκαιρη αναγνώριση και την προληπτική θεραπεία.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΥΣΙΚΟΙ βρήκαν ενδείξεις ότι οι μαύρες τρύπες περιέχουν σκοτεινή ενέργεια που τροφοδοτεί την επέκταση του σύμπαντος.
    Ενδείξεις από τις παρατηρήσεις γαλαξιών πως μέσα στις μαύρες τρύπες «κρύβεται» άφθονη σκοτεινή ενέργεια, που τροφοδοτεί τη συνεχή επέκταση του σύμπαντος ανακοίνωσαν ότι βρήκαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες -μεταξύ των οποίων μία Ελληνίδα και ένας Ελληνοκύπριος-.
    Αντί η σκοτεινή ενέργεια να είναι διάχυτη στον χωροχρόνο, όπως οι περισσότεροι φυσικοί έχουν υποθέσει, οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτή δημιουργείται και παραμένει μέσα στις μαύρες τρύπες. Θα χρειαστούν πάντως περισσότερες παρατηρήσεις και μελέτες για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, καθώς ήδη άλλοι επιστήμονες δεν δείχνουν να έχουν πειστεί από τον καινοφανή ισχυρισμό, που έρχεται να αναπροσδιορίσει το τι είναι μια μαύρη τρύπα.
    Οι αστροφυσικοί από εννέα χώρες, οι οποίοι έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά αστροφυσικής «The Astrophysical Journal» και «The Astrophysical Journal Letters», υποστηρίζουν ότι έχουν πια βάσιμες ενδείξεις για μια «κοσμολογική σύνδεση» ανάμεσα στις μαύρες τρύπες και στην μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια και κατ’ επέκταση για τη σχέση ανάμεσα στις μαύρες τρύπες και στο επεκτεινόμενο σύμπαν.
    «Έχουμε την πρώτη προτεινόμενη αστροφυσική πηγή για τη σκοτεινή ενέργεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ντάνκαν Φάραχ του Πανεπιστημίου της Χαβάης. «Προτείνουμε ότι οι μαύρες τρύπες, τα απομεινάρια της έκρηξης άστρων, αποτελούν την αστροφυσική προέλευση της σκοτεινής ενέργειας».
    Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μαύρες τρύπες αυξάνουν τη μάζα τους στο πέρασμα δισεκατομμυρίων ετών σε βαθμό που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τις σχετικές θεωρίες και αντιτείνουν ότι στην πραγματικότητα στον πυρήνα τους κρύβουν σκοτεινή ενέργεια. Η νέα έρευνα εστίασε σε μαύρες τρύπες αρχαίων και ήσυχων γαλαξιών, όπου δεν υπάρχει πια πολύ αστρικό υλικό για να «καταπιούν».
    Υπολογίστηκε ότι σε αυτούς τους σχετικά αδρανείς γαλαξίες οι μαύρες τρύπες έχουν μάζες επτά έως 20 φορές μεγαλύτερες από ό,τι ήταν πριν εννέα δισεκατομμύρια χρόνια, πράγμα που -όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές- μαρτυράει ότι κάποια άλλη μη εξωγενής διαδικασία τις τροφοδοτεί: κατά την εκτίμηση τους, πρόκειται για μια ενδογενή σκοτεινή ενέργεια.
    Κανονικά, με βάση τους νόμους της Φυσικής, η βαρύτητα θα έπρεπε να προκαλεί τη σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης του σύμπαντος, όμως μια μυστηριώδης δύναμη, που προτάθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και ονομάστηκε σκοτεινή ενέργεια, φαίνεται να υπεραντισταθμίζει τη βαρύτητα και να οδηγεί σε διαστολή του σύμπαντος και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό.
    Αν όντως οι μεγάλες μαύρες τρύπες που βρίσκονται στα κέντρα γαλαξιών, συνιστούν την πηγή της συμπαντικής σκοτεινής ενέργειας, τότε πιθανώς θα λυθεί και ένα άλλο κοσμικό αίνιγμα: τι συμβαίνει στο κέντρο μιας μαύρης τρύπας, στη λεγόμενη «μοναδικότητα», όπου καταρρέουν οι γνωστοί νόμοι της Φυσικής. Αν στον πυρήνα μιας μαύρης τρύπας υπάρχει σκοτεινή ενέργεια, τότε δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για «μοναδικότητες».
    Στις δημοσιεύσεις συμμετέχουν η αστρονόμος δρ Ευανθία Χατζημινάογλου του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ το 1996, με διδακτορικό στην αστροφυσική από το γαλλικό Πανεπιστήμιο Πολ Σαμπατιέ της Τουλούζης), καθώς επίσης ο αστροφυσικός Ανδρέας Ευσταθίου, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ: «ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΧΡΕΟΣ».
    H Ἄννα Διαμαντοπούλου στήν ὁμιλία της κατά τήν παρουσίαση τοῦ βιβλίου τοῦ Παντελῆ Καψῆ Ἡ πτώση 2011: Τό ἔτος μηδέν τῆς Κεντροαριστερᾶς. Εἶπε συγκεκριμένα: «Εἶχε (τό ΠΑΣΟΚ) τή βασική εὐθύνη τῆς διαμορφωθείσας κουλτούρας, πώς μπορεῖ νά καταναλώνουμε περισσότερο ἀπ’ ὅ,τι παράγουμε χωρίς ἐπιπτώσεις. Τήν ἀντίληψη αὐτή ὑπερακόντισε ἡ ΝΔ καί ὡς ἀντιπολίτευση καί ὡς κυβέρνηση. Ἐνῷ ἡ ἀριστερά ἐξέφρασε τήν ultra ἐκδοχή αὐτῆς μέ συνεχεῖς διεκδικήσεις».
    Ἔτσι, κατά τήν κ. Διαμαντοπούλου, «τό ΠΑΣΟΚ πλήρωσε γιά τήν εὐθύνη δημιουργίας μιᾶς πολιτικῆς καί κοινωνικῆς κουλτούρας πού ἐξελίχθηκε διακομματικά καί στήν ὁποία ὀφείλονταν καί τό ξεχείλωμα τοῦ δημόσιου τομέα καί τό τεράστιο χρέος.» Καί βεβαίως ἐπισημαίνει ἡ κ. Διαμαντοπούλου καί τίς περιρρέουσες εὐθῦνες τῶν ΜΜΕ, καταγγέλλοντας ἐνέργειες προερχόμενες ἀπό τόν ΔΟΛ, σχετικά μέ τίς ὁποῖες ὁμιλεῖ γιά τό «θράσος κάποιων ἀνθρώπων πού θεωρῶντας ὅτι ἔχουν στά χέρια τους ἕνα πρωτοσέλιδο μποροῦν νά ὁρίσουν τήν πολιτική στή χώρα.»
    Από την «Εστία».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Guardian: «Πώς επιχείρησαν να αλλοιώσουν τις νιγηριανές εκλογές οι Ισραηλινοί πράκτορες που βρίσκονται στην Ελλάδα».
    Νέα στοιχεία για τη δράση της ομάδας Ισραηλινών πρακτόρων της «Team Jorge» και κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ο Guardian.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ (ΙΟΥΔΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ) ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ..
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  10. Φρίντριχ Σίλμπουργκ: Σαν σήμερα το 1596 «έφυγε» ο «εραστής» της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.
    Ο Σίλμπουργκ πρόσθεσε πάρα πολλά στο μεγάλο ετυμολογικό λεξικό ελληνικών λέξεων.
    Ο Φρίντριχ Σίλμπουργκ (Friedrich Sylburg, 1536 – 17 Φεβρουαρίου 1596) ήταν Γερμανός μελετητής των κλασικών γραμμάτων. Έτρεφε μεγάλη αγάπη για την αρχαία ελληνική γλώσσα και έγραψε μεταξύ άλλων ετυμολογικό λεξικό μεγάλης αναγνώρισης και αξίας.
    Γιος αγρότη, γεννήθηκε στο Βέτερ και σπούδασε στο Μάρμπουργκ, την Ιένα, τη Γενεύη και τέλος στο Παρίσι. Εκεί δάσκαλός του ήταν ο Ανρί Ετιέν (Henry Estienne ή Stephanus), που είχε ήδη συντάξει έναν ελληνικό θησαυρό.
    Ο Σίλμπουργκ πρόσθεσε πάρα πολλά στο μεγάλο εκείνο ετυμολογικό λεξικό ελληνικών λέξεων.
    Όταν επέστρεψε στη Γερμανία εξέδωσε (το 1580) ένα σύγγραμμα με τίτλο Institutiones in graecam linguam. Το 1583 εγκαταστάθηκε στη Φραγκφούρτη όπου εργάσθηκε ως διορθωτής, επιμελητής και συντάκτης ελληνικών κειμένων για τον εκδότη Johann Wechel.
    Την ίδια εποχή εξέδωσε έργα του Παυσανία, του Ηρόδοτου, του Διονυσίου του Αλικαρνασσέως και του Αριστοτέλη, ιστορικά κείμενα για Ρωμαίους αυτοκράτορες και το «Περί συντάξεως» του Απολλώνιου του Δύσκολου.
    Το 1591 πήγε στη Χαϊδελβέργη όπου εργάσθηκε σε βιβλιοθήκες συνεχίζοντας παράλληλα να εκδίδει έργα, όπως του Κλήμη του Αλεξανδρέως, του Ξενοφώντα, το Μέγα Ετυμολογικόν και άλλα.
    Όλες οι εκδόσεις του Σίλμπουργκ διακρίνονται για μία εξοντωτικά κοπιαστική επιμέλειά -κάτι που λέγεται ότι μπορεί και να στοίχισε την υγεία του Σίλμπουργκ και, τελικά, τη ζωή του. Πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου του 1596 ύστερα από υπερκόπωση, όπως αναφέρεται.
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αντιπαλότητες Μεγάλων Δυνάμεων.
    Great power rivalries / William R. Thompson, editor. c.1999
    Μπιλ Τόμσον
    Univ της Νότιας Καρολίνας Press, 1999 - 414 σελίδες
    Ορίζει την πολιτική αντιπαλότητα ως εξελικτική διαδικασία.
    Οι αντιπαλότητες είναι ένα από τα πιο σημαντικά και πιο παρεξηγημένα στοιχεία στην παγκόσμια πολιτική. Ενώ οι μελέτες για πολέμους, κρίσεις και διαμάχες είναι κοινές στη διεθνή σκηνή, οι μελετητές έχουν αργήσει να εκτιμήσουν ότι αυτά τα βίαια γεγονότα τείνουν να είναι τα αποτελέσματα παρατεταμένων σχέσεων σύγκρουσης. Αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στα δραματικά ξεσπάσματα των διακρατικών βεντετών, οι μελέτες αρχίζουν να εξετάζουν τα προηγούμενά τους και να βλέπουν τις αντιπαλότητες ως συνεχιζόμενες διαδικασίες.
    Οι Αντιπαλότητες Των Μεγάλων Δυνάμεων που επιμελήθηκε ο William R. Thompson επικεντρώνονται στις μεγάλες διακρατικές αντιπαλότητες των τελευταίων 500 ετών, που κυμαίνονται από εκείνη μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας έως την ψυχροπολεμική αντιπαλότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης. Σε δεκατρείς περιπτωσιολογικές μελέτες, οι συνεισφέροντες επικεντρώνονται στον στρατηγικό ανταγωνισμό, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη μετάβαση από την εμπορική στη στρατηγική αντιπαλότητα. Κάθε μελέτη περίπτωσης, σε συνδυασμό με άλλα επιχειρήματα, απαντά σε ένα κοινό σύνολο ερωτήσεων σχετικά με τον κύκλο ζωής της αντιπαλότητας, το διακύβευμα, τη δυναμική κλιμάκωσης, την προτεραιότητα στις ατζέντες εξωτερικής πολιτικής των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και τις διασταυρώσεις με άλλες αντιπαλότητες.
    Οι μελέτες παρουσιάζονται σε τρεις ομάδες: αντιπαλότητες μεταξύ χερσαίων δυνάμεων με ηπειρωτικούς προσανατολισμούς. ηγετικές ναυτικές δυνάμεις και διεκδικητές μέσα από τις τάξεις τους. και ηγετικές ναυτικές δυνάμεις και διεκδικητές εκτός των ναυτικών τάξεων. Τα δοκίμια είναι προκατειλημμένα προς τις ηγετικές θαλάσσιες δυνάμεις και τους αμφισβητίες τους για πολιτική και οικονομική υπεροχή, επειδή αυτές οι δυνάμεις ήταν τόσο σημαντικές στην εξέλιξη της παγκόσμιας πολιτικής, όπως και οι αντιπαλότητες τους, οι οποίες έχουν διαμορφώσει ένα θεμελιώδες πολεμικό οπλισμό για το διεθνές σύστημα.
    Ενώ η παγκόσμια πολιτική βρίσκεται επί του παρόντος σε μια φάση ασυνήθιστα περιορισμένης αντιπαλότητας μεγάλων δυνάμεων μετά τον ψυχρό πόλεμο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτή η σχετική ειρήνη θα γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό των διεθνών σχέσεων. Ανεξάρτητα από τη φύση των ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων, υπάρχει ένας αριθμός συνεχιζόμενων διακρατικών ανταγωνισμών μεταξύ μη δυνάμεων που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τις διεθνείς τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων και να διαταράξουν τα παγκόσμια πολιτικά και οικονομικά συστήματα. Η Εξέλιξη των Αντιπαλοτήτων Των Μεγάλων Δυνάμεων κάνει σημαντικά βήματα στον φωτισμό της διαδικασίας αντιπαλότητας - μια κατανόηση ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της σύγκρουσης σε έναν βίαιο κόσμο.

    Η διαρκής αντιπαλότητα Γαλλίας και Ισπανίας ca 14621700
    31

    Η εξέλιξη της γαλλογερμανικής αντιπαλότητας
    86

    Η άνοδος και η παρακμή της αγγλο-βρετανικής αντιπαλότητας 16091689 172

    Αντιπαλότητες μεταξύ ναυτικών δυνάμεων και των αμφισβητιών τους 223

    Βρετανία και Γαλλία 254

    Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία 269

    Η αγγλογερμανική αντιπαλότητα 18901914 306

    Η Ανάδυση και η Εντατικοποίηση 337

    Η σοβιετική αντιπαλότητα των ΗΠΑ 371

    Σχετικά με τους Συντελεστές 391







    Ο William R. Thompson είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στο Μπλούμινγκτον. Ο Thompson είναι συν-συγγραφέας των Κορυφαίων Τομέων και Παγκόσμιων Δυνάμεων: Η Συνεξέλιξη της Παγκόσμιας Οικονομίας και Πολιτικής και Οι Μεγάλες Δυνάμεις του Παγκόσμιου Αγώνα, 1490-1990 και συγγραφέας του Σχετικά με τον Παγκόσμιο Πόλεμο: Ιστορικές-Δομικές Προσεγγίσεις στην Πολιτική πολέμου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κ.Σημίτης για τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ: «Ήταν ένας οικουμενικός άνθρωπος».
    Κάθε μέρα πεθαίνουν Έλληνες. Και αξιόλογοι Έλληνες.
    Υπάρχουν 100.000 Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου σε όλο τον κόσμο, που πεθαίνουν ήσυχα.
    Τι το εξαιρετικό είχε ο Μωυσής Ελισάφ, ένας συνηθισμένος Έλληνας καθηγητής Πανεπιστημίου και πεθαίνοντας ξεσηκώθηκε ο Μητσοτάκης, ο Προδότης και το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ και ο Σημίτης και τον υμνούν αδιάκοπα;
    Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Μωυσή Ελισάφ.
    Ο κ.Σημίτης τόνισε πως ο ήταν ένας δήμαρχος με ανοιχτή σκέψη, πολέμιος της μισαλλοδοξίας,
    Η δήλωση του Κώστα Σημίτη
    Ένας λαμπρός επιστήμονας, ένας δήμαρχος με ανοιχτή σκέψη, πολέμιος της μισαλλοδοξίας, που άφησε το ποιοτικό του αποτύπωμα στην ιστορία της αυτοδιοίκησης και της πόλης των Ιωαννίνων, μας αποχαιρέτισε χτες. Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένας οικουμενικός άνθρωπος.
    Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

    Α.Τσίπρας για Μωυσή Ελισάφ: «Το παράδειγμα του θα συνεχίσει να μας εμπνέει».
    «Σπουδαία προσωπικότητα του ακαδημαϊκού χώρου και της αυτοδιοίκησης, παράδειγμα ενεργού και προοδευτικού πολίτη, ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Facebook για τον Μωυσή Ελισάφ.
    Σημειώνει ότι «άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα Ιωάννινα και στη χώρα γκρεμίζοντας τείχη και ενώνοντας τις πιο φωτεινές πλευρές της επιστήμης, της πολιτικής και του πολιτισμού».
    «Το παράδειγμα του θα συνεχίσει να μας εμπνέει. Για τον διαρκή αγώνα ενάντια στον φασισμό, στον αντισημιτισμό, στη λήθη», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένειά του, στον εβραϊκό Ελληνισμό «και στην αγαπημένη του πόλη: τα Ιωάννινα».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. «Οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στο Βερολίνο και την ΕΕ».
    O Scott Ritter σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του ιουδαίου δημοσιογράφου Seymour Hersh ο οποίος καταγγέλει ότι, η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022 έγινε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Νορβηγία, είπε ότι «Οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στο Βερολίνο και την ΕΕ».
    Με λίγα λόγια χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή των Αμερικανών και του Τ.Μπάιντεν ως πολεμική ενέργεια κατά της ΕΕ στο σύνολό της και της Γερμανίας ειδικότερα.
    Ο Scott Ritter αναφέρει:
    «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνείται αυτήν την ιστορία με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι ο Χερς ξέρει κάτι. […]
    Ουσιαστικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία και την Ευρώπη, το ίδιο και η Νορβηγία. […]
    Η Γερμανία πρέπει να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι η Αμερική της επιτέθηκε. Αυτό ήταν ένα οικονομικό Περλ Χάρμπορ. Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία όχι μόνο αποδυναμώνεται στρατιωτικά παραδίδοντας άρματα μάχης και άλλα όπλα στην Ουκρανία, αλλά υφίσταται και υπαρξιακή ζημιά από τους δικούς της «συμμάχους»»
    Πάντως πολλοί στις ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτή που «έδωσε» τον Μπάιντεν στον Seymour Hersh ήταν η βρετανική ΜΙ6 καθώς δεν την ανέφερε καθόλου στο ζήτημα της ανατίναξης των αγωγών Nord Stream.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. O πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ πλασιέ του Predator – Τα ντιλ με κυβερνήσεις.
    Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, είχε ρόλο πλασιέ του κατασκοπευτικού λογισμικού της εταιρείας Predator της Intellexa στην Γερμανία.
    To Predator είναι γνωστό στην Ελλάδα από τις υποκλοπές σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, με παράλληλη παρακολούθηση από την ΕΥΠ, που βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
    Σημαντικό είναι ότι σε όλο τον κόσμο οι εταιρείες που προωθούσαν το Predator συζητούσαν με κυβερνήσεις άμεσα ή μέσω των μυστικών υπηρεσιών τους. Εξαίρεση αποτελούν μόνο χώρες με ανώμαλο καθεστώς, όπως η Ανατολική Λιβύη.
    Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει ποιος έκανε υποκλοπές με το Predator.
    Οι νέες μεγάλες αποκαλύψεις έγιναν στα πλαίσια της διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας Predator Files, που βασίστηκε σε εμπιστευτικά έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της Mediapart και του Der Spiegel.
    Η έρευνα έγινε υπό τον συντονισμό του δικτύου EIC (European Investigative Collaborations) και με την τεχνική υποστήριξη του Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας. Στην έρευνα συμμετέχουν 15 μέσα ενημέρωσης απ’ όλον τον κόσμο και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περισσότερες αποκαλύψεις.
    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ολμέρτ «στρατολογήθηκε» για να λανσάρει το λογισμικό παρακολούθησης στην Γερμανία και να κλείσει συμφωνία με κάποια από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως καταδεικνύεται με την BSI, που είναι ειδική στην κυβερνοασφάλεια.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ο Ολμέρτ επιβεβαίωσε ότι εργάστηκε ως σύμβουλος της Intellexa, όμως σε επικοινωνία με δημοσιογράφο που συμμετείχε στην έρευνα υποστήριξε ότι η σχέση του με την εταιρεία έληξε πριν από μερικούς μήνες.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες
      Από τα Predator Files προκύπτει ότι υπήρξε συχνή επικοινωνία μεταξύ του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας Μπερντ Σμιντμπάουερ με την Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) με τον πρώτο να πιέζει για μια συνάντηση μεταξύ στελεχών της Intellexa με την τότε επικεφαλής της BSI Άρνε Σόνμπομ. Στην συνάντηση θα γινόταν προώθηση συγκεκριμένου προϊόντος ασφαλείας της Intellexa. Η ηγεσία της BSI, εμφανίστηκε διστακτική και είχε προτείνει να υπάρξει συνάντηση με χαμηλότερα στελέχη της υπηρεσίας.

      Σε ένα μήνυμα του ο Σμιντμπάουερ έγραψε: «Δεν καταλαβαίνω πως θα γίνει και ποιος από εσάς θα συμμετέχει στην συνάντηση. Σκοπεύουμε να συμμετέχει ένας διεθνούς εμβέλειας ειδικός, ένας πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο αντιπρόεδρος της Intellexa που είναι υπεύθυνος για την στρατηγική της εταιρείας στην Ευρώπη. Παρακαλώ απαντήστε μου και ενημερώστε με για να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε με την συνάντηση».

      Παρά τις πιέσεις τελικά η συνάντηση δεν έγινε ποτέ αφού η υπηρεσία σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τελικά υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται κάποιο προϊόν της Intellexa. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, ο Ολμέρτ ρωτήθηκε για την συνάντηση στην Γερμανία και απάντησε πως δεν ήταν εκεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ολμέρτ πάντως είχε θεαθεί να συντρώγει με τον Σμιντμπάουερ σε εστιατόριο του Βερολίνου μαζί με Γερμανούς πολιτικούς τον Απρίλιο του 2022.

      Στο κάδρο και Γάλλοι

      Από άλλα δημοσιεύματα με στοιχεία από την ίδια έρευνα, προκύπτει ότι η Intellexa, εκτός από τις σχέσεις με την Cytrox (και οι δυο εταιρείες έχουν μπει στην μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ), διατηρούσε σχέσεις συνεργασίας με τον γαλλικό όμιλο Nexa (η συμφωνία με τη συγκεκριμένη εταιρεία υπεγράφη το 2019 και συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι το 2021) και με την «θυγατρική» της Nexa, Advanced Middle East Systems (AMES) με έδρα το Ντουμπάι.

      Από την έρευνα προκύπτει ότι στην ουσία με τις συμφωνίες αυτές σχηματίστηκε μια «συμμαχία» εταιρειών ανάπτυξης ψηφιακών όπλων και εταιρειών παρακολούθησης. Σημειώνεται ότι η Nexa είναι η συνέχεια της εταιρείας Amesys που στο παρελθόν είχε γίνει γνωστή για μαζικές παρακολουθήσεις για διάφορες κυβερνήσεις, εκ των οποίων ξεχώριζε ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι που ήταν και ο πρώτος τους πελάτης.

      Πελάτης ο Αλ Σίσι

      Αυτή η συμμαχία ήταν που τελικά κατάφερε να κλείσει την συμφωνία για την πώληση του Predator στις υπηρεσίες της Αιγύπτου του δικτάτορα- προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

      Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας υπήρξαν πολλές προσπάθειες από την πλευρά των εταιρειών να κλείσουν μια συμφωνία με το καθεστώς Σίσι. Τελικά το 2020 έγιναν δύο συναντήσεις παρουσία στελεχών τόσο της Nexa όσο και της Intellexa.

      Τον Σεπτέμβριο του 2020 προκύπτει ότι υπήρξαν προετοιμασίες για μια επίδειξη από πλευράς των εταιρειών για το τι μπορεί να κάνει το λογισμικό. Οι συνομιλίες για την προετοιμασία έγιναν μέσω γκρουπ στο WhatsApp το οποίο έφτιαξε ο Οζ Λιβ, ένας εκ των ιδρυτών του ομίλου και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ (διοικητής της Μονάδας U 81 πριν τον Ταλ Ντίλιαν). Σε αυτές πέραν των διαδικαστικών αναφέρεται ότι η αιγυπτιακή πλευρά εκφράζει φόβους ότι η επίσκεψη τόσων πολλών VIP προσώπων στο Κάιρο θα κινούσε το ενδιαφέρον άλλων Αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και η προσπάθεια θα αποκαλυπτόταν.

      Ζ.Π.

      Διαγραφή



  15. Παρά τους φόβους των Αιγυπτίων πάντως η επίδειξη πήγε μάλλον καλά και έτσι περί τα τέλη του 2020 στο γκρουπ στο WhatsApp τα διάφορα στελέχη έστελναν συγχαρητήρια για το συμβόλαιο που υπεγράφη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο CEO της Nexa Στεφάν Σαλιές ανακοίνωσε τα νέα με emoji με σαμπάνιες, ενώ ο αντιπρόεδρος της Intellexa υπεύθυνος για τις πωλήσεις σχολίασε «Υπέροχα» και ο Ταλ Ντίλιαν έγραψε «Τέλεια!!! Καλή χρονιά». Το θέμα συζητήθηκε λίγο ακόμα και ο Γάλλος CEO είπε ότι για να χαρεί θα περιμένει να δει το συμβόλαιο υπογεγραμμένο γιατί: «Ποτέ δεν ξέρεις με τους Φαραώ».

    Οι πρώτες παγιδεύσεις με Predator συσκευών αντιφρονούντων στην Αίγυπτο ξεκινούν σχεδόν αμέσως, τους πρώτους μήνες του 2021. Ο εξόριστος πολιτικός Αϊμάν Νουρ, προσβλήθηκε από τους πρώτους,, ενώ έκτοτε υπάρχουν πολλές αντίστοιχες καταγγελίες, με την τελευταία να προέρχεται από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Αχμέντ Αλταντάουι, λίγο αφότου ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.


    Συμφωνία και με τον Χάφταρ

    Το 2021 φαίνεται ότι ήταν καλή χρονιά για το κονσόρτιουμ Nexa – Intellexa – AMES, αφού τους πρώτους μήνες της χρονιάς εκείνης, έκλεισαν συμφωνία και με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν την Ανατολική Λιβύη. Η συμφωνία έκλεισε παρά το γεγονός ότι υπήρχε ήδη ενεργό διεθνές εμπάργκο πώλησης εξοπλισμού στον Χάφταρ.

    Επαφές για πώληση και επιδείξεις, έγιναν (πλέον διαπιστωμένα) σε Μαλαισία, Καμερούν, Μαυρίκιο, Σιέρα Λεόνε, Μεξικό, Κατάρ και Σαουδική Αραβία. Προώθηση έγινε στο Ιράκ και στη Ινδονησία, όπου εκεί εμφανίζεται να υπογράφει το demo η Κυπριακή εταιρεία WiSpear, θυγατρική της Intellexa.
    Εταιρείες που συνδέονται με τον Ντίλιαν έχουν κλείσει συμφωνίες με Σαουδική Αραβία, Ομάν, Μαλαισία, Ινδονησία και Σρι Λάνκα, ενώ στην λίστα των χωρών που χρησιμοποιούν Predator διαπιστωμένα, μπαίνουν πια Βιετνάμ, Καζακστάν, Μογγολία και Αγκόλα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...