ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

04 Φεβρουαρίου 2023

TO ΣΧΕΔΙΟ RAND – ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΜΟΡΓΚΕΝΤΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ. Η Γερμανία δεν είναι πλέον ελκυστική για τις επιχειρήσεις. Η Ευρώπη δεν είναι «φιλική προς την καινοτομία». Ο ιατρικός κολοσσός Bayer θέλει να μεταφέρει την φαρμακευτική του επιχείρηση στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Ο χημικός γίγαντας «BASF» κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο στην επαρχία Zhanjiang, της νότιας Κίνας. 39.000 εργαζόμενοι στην Γερμανία κινδυνεύουν με απόλυση.

 

 

 

 

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 31 ΕΤΩΝ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ (Wolf 1069b), ΠΕΡΙΞ ΕΡΥΘΡΟΥ ΝΑΝΟΥ. ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΜΕ ΜΑΖΑ 1,3 ΤΗΣ ΓΗΣ, ΑΚΤΙΝΑ 1,08, ΜΕΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ -7 ΜΕΧΡΙ -23 ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 16 ΗΜΕΡΕΣ.

    

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΡΓΚΕΝΤΑΟΥ ΤΟΥ 1945 ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟ 2022. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για την πλήρη αποβιομηχάνιση της Γερμανίας; Το εμπιστευτικό έγγραφο του ιδρύματος RAND για Γερμανία και Ουκρανία που έχει προκαλέσει σάλο.


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ: "ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ". ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΣΟΛΤΣ: "ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ".


 

 

 

“RAND Corporation”:

(το κέντρο RAND  ανήκει  ουσιαστικά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ)

"Η διακοπή των ρωσικών προμηθειών θα οδηγήσει στην κατάρρευση της γερμανικής οικονομίας και στο έργο των επιχειρήσεων σε βασικούς τομείς - πετροχημικά, μεταλλουργία, μηχανική. Οι απώλειες μπορεί να ανέλθουν σε 200-300 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει στην επικείμενη κατάρρευση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, στην αύξηση της ανεργίας (400.000 θέσεις εργασίας μόνο στη Γερμανία) και στη μετανάστευση μορφωμένων Ευρωπαίων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεσοπρόθεσμα, αυτό θα βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ να λάβει πρόσθετο εισόδημα 7-9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ".

 


Η εταιρεία βιοτεχνολογίας «BionTech» μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς της για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα γραφειοκρατικά γρανάζια ήταν η αιτία της μετακόμισης, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η συνιδρύτρια της εταιρείας και σύζυγος του Oυγκούρ Σαχίν, Οζλέμ Τουρετσί, ανακοίνωσε ότι η BionTech συνήψε συνεργασία με το Λονδίνο κι ότι μεταφέρει σημαντικό μέρος της έρευνάς της για τον καρκίνο στη Γηραιά Αλβιώνα.

Η ατμομηχανή της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ο,τι αφορά τις επενδύσεις στην έρευνα, όπως η γραφειοκρατία, οι υψηλοί φόροι και η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.
Την Πέμπτη, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», οι ιδρυτές της εταιρείας παρουσίασαν τις νέες εγκαταστάσεις στο Μαρμπούργκ, όπου στο μέλλον θα παράγεται «DNA πλάσματος » (σημαντικό για τη μεταφορά του γονιδιακού υλικού).
Το κόστος των νέων εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Με αφορμή τα εγκαίνια, ο καγκελάριος Σολτς επισκέφθηκε τα γραφεία όπου συνομίλησε αλλά και επαίνεσε τους επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας:

«Η επένδυση της BioNTech σημαίνει πολύ καλά νέα. Η πανδημία της νόσου Covid έδειξε τι μπορεί να κάνει η Γερμανία ως τοποθεσία για καινοτομία και παραγωγή φαρμάκων», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος.
Ο Σολτς υπογράμμισε επίσης τα εξής: «Γερμανία και Ευρώπη γίνονται πιο ανθεκτικές μέσω της ανάπτυξης τοπικών κερδοφόρων αλυσίδων». To γεγονός αυτό μεταφράζεται από την εφημερίδα «Bild» ως εξής προς τους τούρκους ιδρυτές της εταιρείας: «Παρακαλώ μην μας αφήνετε!»

Η BioNTech έχει στήσει, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις στη Βιέννη, τη Σαγκάη και την Κωνσταντινούπολη. Τώρα θα προστεθεί και το Κέιμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας, κοντά στο έγκριτο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εκεί υπάρχει διαφορετικό κλίμα για έρευνα και ανάπτυξη απ' ό,τι στο Μάιντς της Γερμανίας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι, η Οζλέμ και ο σύζυγός της Ουιγκούρ Σαχίν, Γερμανοί τουρκικής καταγωγής, δημιούργησαν τον γίγαντα βιοτεχνολογίας τo 2008, με έδρα το Μάιντς.

«Η ανάπτυξη φαρμάκων είναι γίνεται σαφώς πιο γρήγορα στην Μεγάλη Βρετανία καθώς οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται στενά με τις εταιρείες», είχε δηλώσει πρόσφατα η Οζλέμ Τουρετσί προσθέτοντας:

«Στην έρευνα και την ανάπτυξη, η BioNTech βασίζεται στα δυνατά σημεία των αντίστοιχων χωρών. Στο μέλλον, θα είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθούν σύγχρονες συνθήκες πλαισίου με γνώμονα την επέκταση σε διάφορους τομείς».
Αυτό ισχύει «μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση της έρευνας και την ταχύτερη μετατροπή της σε εφαρμογή, την προώθηση των βιοτεχνολογικών οικοσυστημάτων στην Ευρώπη και τους αντίστοιχους κανονισμούς και κατευθυντήριες γραμμές».

Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Σαχίν- Τουρετσί, επικεφαλής της BioNTech που συνεργάστηκε με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer για τη δημιουργία του πρώτου mRNA εμβολίου για τη νόσο Covid, ανακοίνωσαν ότι, οι τελευταίες ανακαλύψεις τους τροφοδοτούν την αισιοδοξία για ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου έως το 2030.

Στα χνάρια της BionTech και άλλες γερμανικές εταιρείες

Εκτός από την εταιρεία «BionTech», o ιατρικός κολοσσός Bayer θέλει να μεταφέρει τη φαρμακευτική του επιχείρηση στην Κίνα και τις ΗΠΑ προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν είναι «φιλική προς την καινοτομία», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Από την πλευρά του, ο χημικός γίγαντας «BASF« κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο στην επαρχία Zhanjiang, της νότιας Κίνας, καθώς η ενέργεια εκεί είναι φθηνότερη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην έδρα του εργοστασίου «BASF» στο Λουντβιχσχάφεν, 39.000 εργαζόμενοι να κινδυνεύουν με απόλυση.

Μελέτη του επιχειρηματικού ιδρύματος «Foundation for Family Businesses» δείχνει ότι η Γερμανία δεν είναι πλέον ελκυστική για τις επιχειρήσεις καθώς το 2022 έχει κατρακυλήσει στην 18η θέση των χωρών με τα εχέγγυα για επενδύσεις.

 

 ΟΙ  ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ  ΧΗΜΙΚΕΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Η IG Farben ήταν κάποτε η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη χημική και φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο.

Η IG Farben (συντομογραφία του γερμανικού Interessen - Gemeinschaft Farbenindustrie Aktiengesellschaft = Κοινοπραξία Βιομηχανιών Βαφικών Υλών) ήταν γερμανική Κοινοπραξία που συστάθηκε το 1925 και διαλύθηκε με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  Μετά το τέλος του πολέμου, η Κοινοπραξία διαλύθηκε οριστικά το 1951 αρχικά σε 12 εταιρείες, από τις οποίες οι μεγαλύτερες BASF, Agfa, Bayer και Hoechst συνέχισαν να υπάρχουν (η τελευταία συγχωνεύθηκε με τη γαλλική Rhone-Poulenc σχηματίζοντας τη σημερινή Aventis).

Οι επιστήμονες της IG Farben συνέβαλαν θεμελιώδη σε όλους τους τομείς της χημείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Ο Otto Bayer ανακάλυψε την πολυπροσθήκη για τη σύνθεση πολυουρεθάνης το 1937, και τρεις επιστήμονες της εταιρείας έγιναν βραβευμένοι με Νόμπελ: ο Carl Bosch και ο Friedrich Bergius το 1931 «για τη συμβολή τους στην εφεύρεση και την ανάπτυξη χημικών μεθόδων υψηλής πίεσης», και Gerhard Domagk το 1939 "για την ανακάλυψη των αντιβακτηριακών επιδράσεων του prontosil.

 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΛΙΘΙΟ, Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ.
    Τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου βρίσκονται στη Λατινική Αμερική. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της περιοδείας που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς: Αργεντινή, Χιλή και σήμερα στη Βραζιλία.
    Σχεδόν τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου -περίπου το 57%βρίσκονται στο τρίγωνο της Αργεντινής, της Βολιβίας και της Χιλής. Αλλά και στη Βραζιλία. Το λίθιο είναι πρώτη ύλη και έχει μεγάλη ζήτηση γιατί χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το «τρίγωνο» αυτό δηλαδή είναι ο κορυφαίος προμηθευτής πρώτων υλών για μπαταρίες στον κόσμο.
    Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτίμησε πρόσφατα ότι η Βραζιλία έχει μεγάλα κοιτάσματα νικελίου, κασσίτερου, τανταλίου, βαναδίου, χαλκού και ορυκτού γραφίτη. Τεράστια είναι επίσης τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών. Ο γερμανικός οργανισμός πρώτων υλών Dera επισημαίνει ότι, εκτός από σιδηρομετάλλευμα, βωξίτη και νιόβιο, η Βραζιλία διαθέτει πολλά μέταλλα και βιομηχανικά ορυκτά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη μελλοντικών τεχνολογιών, στον τομέα της ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης.
    Στη Χιλή, επίσης, υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 30 έργα στα οποία το πράσινο υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί βιομηχανικά, όπως λέει η Κορνέλια Ζόνεμπεργκ, διευθύνουσα σύμβουλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γερμανίας-Χιλής, στο Σαντιάγο. «Η Χιλή στοχεύει να γίνει ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς παραγωγούς πράσινου υδρογόνου στον κόσμο έως το 2030», προσθέτει.
    Ο Σολτς ανακοίνωσε ήδη την υπογραφή συμφωνίας για τις πρώτες ύλες με τη Χιλή για την «πράσινη μετάβαση» στη Γερμανία. «Υπάρχει μια έκφραση εξόρυξη που λέει ότι τα πάντα ανασύρονται από τη γη. Αλλά δεν θέλουμε μόνο αυτό. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Χιλή στον δρόμο της προς έναν βιώσιμο τομέα εξόρυξης», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.
    Oι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιέζουν εδώ και καιρό για μια συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της ένωσης Mercosur, στη Λατινική Αμερική. Το 2019, μετά από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων, επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα. Από την ευρωπαϊκή πλευρά υπάρχουν κυρίως ανησυχίες από τους Ευρωπαίους αγρότες, που φοβούνται για τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα, και από τους περιβαλλοντολόγους, που ανησυχούν για το τροπικό δάσος στην περιοχή του Αμαζονίου. Από την άλλη πλευρά, μια τέτοια συμφωνία θα οδηγούσε σε μια αγορά άνω των 700 εκατομμυρίων ανθρώπων, που θα κάλυπτε σχεδόν το 20% της παγκόσμιας οικονομίας και το 31% των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών.
    Η ρόλος της Κίνας
    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας, Πέτερ Άντριαν, προειδοποίησε ότι κάθε καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση της παρουσίας της Κίνας στη Νότια Αμερική. Όπου υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα λιθίου σε αυτόν τον πλανήτη, το Πεκίνο παίζει άλλωστε στην πρώτη σειρά.
    Το προβάδισμα της Κίνας στη Βολιβία είναι πιο εμφανές. Πριν από λίγες μέρες, η κινεζική κοινοπραξία CBC πέτυχε τη σύναψη σύμβασης με τη Βολιβία για την επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην κατασκευή δύο εργοστασίων επεξεργασίας λιθίου, ανακοίνωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός της Βολιβίας, Φράνκλιν Μολίνα. Αυτή είναι η πρώτη διεθνής συμμετοχή στο έργο στη χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο.
    Μεγάλος παίκτης
    Αλλά και στην Αργεντινή η Κίνα είναι μεγάλος παίκτης: Η κινεζική εταιρεία Ganfeng εξαγόρασε πρόσφατα την αργεντίνικη εταιρεία Lithea, στην οποία ανήκουν οι άδειες για την εκμετάλλευση δύο κοιτασμάτων λιθίου, έναντι 962 εκατ. δολαρίων. Η Tibet Summit Resources -επίσης από την Κίναθέλει να επενδύσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ανακάλυψης λιθίου στην Αργεντινή. «Σε σύγκριση με την Κίνα, αλλά και με άλλες χώρες, η Γερμανία δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα παρούσα στο τρίγωνο λιθίου της Νότιας Αμερικής. Τουλάχιστον υπάρχουν προσπάθειες για να αλλάξει αυτό», λέει σε συνέντευξή του στην DW ο Καρλ Μόουζες, οικονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων στο Μπουένος Άιρες.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «ΔΙΟΓΕΝΗ, γιατί πολλοί άνθρωποι δίνουν χρήματα στους φτωχούς, αλλά κανείς δεν βλέπουμε να δίνει στους φιλοσόφους;»
    ΔΙΟΓΕΝΗΣ: «Γιατί πολλοί άνθρωποι φοβούνται μήπως κάποια μέρα γίνουν φτωχοί. Κανείς δεν φοβάται μήπως γίνει φιλόσοφος».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...