ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

20 Φεβρουαρίου 2023

Προσπάθειες για να εντοπισθούν τα αίτια που οδηγούν στην καρδιακή ανεπάρκεια

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.


 

Η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά διαγιγνώσκεται, μόνο αφού η καρδιά έχει υποστεί αλλοιώσεις, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι αιτίες που την προκαλούν είναι άγνωστες για το 70% των ανθρώπων.

 

Ερευνητές στο The Hospital for Sick Children (SickKids) ανακάλυψαν ότι ένα από τα πρώτα σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας είναι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η καρδιά παράγει ενέργεια. Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν έναν πιθανό τρόπο πρόληψης της καρδιακής ανεπάρκειας, πριν αρχίσει δηλαδή να κλονίζεται η υγεία της καρδιάς.

Τα ευρήματα μπορούν επίσης να εξηγήσουν την ποικιλία των αιτιών που ευθύνονται για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε μια υγιή καρδιά, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται λυσίνη απομεθυλάση 8 (Kdm8) βοηθά στην ισορροπημένη χρήση ενέργειας, μια διαδικασία γνωστή ως μεταβολισμός, καταστέλλοντας την TBX15, μια άλλη πρωτεΐνη που μειώνει την παραγωγή ενέργειας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων για την έκφραση γονιδίων, τη διαδικασία με την οποία το DNA μετατρέπεται σε πρωτεΐνες, σε ανθρώπινες καρδιές προχωρημένου σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας και διαπίστωσε ότι η KDM8 ήταν λιγότερο ενεργή.

Αυτό επέτρεψε στην TBX15 να εκφραστεί περισσότερο, οδηγώντας σε αλλαγές στο μεταβολισμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το TBX15 εκφραζόταν σε υψηλότερα επίπεδα σε καρδιές όπου τα γονίδια παραγωγής ενέργειας καταστέλλονταν πιο έντονα.

«Υπάρχουν πολλά γονίδια που βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής ενέργειας στο σώμα μας, αλλά μπορέσαμε να εντοπίσουμε αλλαγές σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που συμβαίνουν πολύ πριν από την επιδείνωση της καρδιάς», λέει ο Delgado-Olguín.

Αφού εντόπισαν την αλλαγή στην παραγωγή ενέργειας ως πρώιμο σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας, οι ειδικοί διερεύνησαν περαιτέρω πώς θα μπορούσαν να τροποποιηθούν οι μεταβολικές οδοί για την πρόληψη της ανεπάρκειας. Διαπίστωσαν ότι η οδός δινουκλεοτιδίου αδενίνης νικοτιναμιδίου (NAD+), η οποία ρυθμίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό, ήταν λιγότερο ενεργή. Η ομάδα κατάφερε να παρέμβει και να αποτρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια σε ένα μοντέλο ποντικιού παρέχοντας ενέσεις NAD+ και ενισχύοντας την παραγωγή ενέργειας.

«Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι δυνατή η αλλαγή ορισμένων μεταβολικών οδών για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας πριν ξεκινήσει η βλάβη στην καρδιά», λέει ο Delgado-Olguín. «Η έρευνά μας θέτει τις βάσεις για να εντοπίσουμε παιδιά και ενήλικες που μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και να βελτιώσουμε την ενεργειακή ισορροπία στην καρδιά τους για να την αποτρέψουμε».

«Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι τόσο πολύπλοκη», λέει ο Delgado-Olguín. «Αλλά αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε ότι η καρδιά ενός ανθρώπου δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ενέργεια μικρή ηλικία και κινδυνεύει να παρουσιάσει καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πώς ανταποκρίνεται στη θεραπεία που στοχεύει σε συγκεκριμένες μεταβολικές οδούς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιδείνωση».

Ενώ η διεθνής έρευνα για τη θεραπεία NAD+ στην καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου βρίσκεται σε εξέλιξη, η ομάδα ελπίζει ότι αυτή η τελευταία έρευνα από το εργαστήριο Delgado-Olguín θα πυροδοτήσει νέα έρευνα για την έγκαιρη αναγνώριση και την προληπτική θεραπεία.

 

 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 32% των θανάτων παγκοσμίως συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία η καρδιά χάνει σταδιακά την ικανότητά της να τροφοδοτήσει τους ιστούς με την επαρκή ποσότητα αίματος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των οργάνων.

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια

Η αδυναμία της καρδιάς να τροφοδοτήσει με αίμα τα διάφορα όργανα του σώματος λέγεται καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα κατά τη συστολή της καρδιάς (αδυναμία εξώθησης του αίματος) ή κατά τη διαστολή της καρδιάς (αδυναμία πλήρωσης της καρδιάς). Πρέπει να σημειωθεί ότι η καρδιακή ανεπάρκεια δεν αποτελεί απλά ένα μηχανικό ζήτημα, αλλά οδηγεί σε πληθώρα βιοχημικών επιπλοκών που τελικά μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.


Αιτίες της καρδιακής ανεπάρκειας



Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Στεφανιαία νόσος

Αρρυθμίες

Βαλβιδοπάθειες, όπως η στένωση ή η ανεπάρκεια της αορτικής η της μιτροειδούς βαλβίδας

Μυοκαρδιοπάθειες (διατατική, υπερτροφική, αμυλοειδωση, σαρκοειδωση)

Μυοκαρδίτιδα

Υπερτροφία της αριστερής κοιλίας από αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση

Συγγενείς καρδιοπάθειεςΣυμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας


Νιώθετε δύσπνοια

Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε με ένα μαξιλάρι και χρειάζεστε 2 η 3 μαξιλάρια

Ξυπνάτε το βράδυ επειδή δεν σας φτάνει ο αέρας

Δεν μπορείτε να κάνετε τις συνηθισμένες δραστηριότητες σας

Νιώθετε εύκολη κόπωση

Έχετε πρησμένα πόδια

Επιπτώσεις της καρδιακής ανεπάρκειας

Ελάττωση του ποσού των αποβαλλόμενων ούρων

Επιβάρυνση της νεφρικής και της ηπατικής λειτουργίας

Αρρυθμίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη ζωή

Διάταση της καρδιάς

Πρήξιμο στα πόδιαΑντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας

Καταρχήν πρέπει να διαγνωστεί η αιτία που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια.

Αρχικά διενεργείται υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία καρδιάς  για να προσανατολιστούμε ως προς την αιτία της νόσου (στεφανιαία νόσος, αμυλοειδωση, σαρκοειδωση, μυοκαρδιτιδα).

Στη συνέχεια προβαίνουμε σε στεφανιογραφια ώστε να αποκλείσουμε ως αιτία της νόσου τη στεφανιαία νόσο.

Αν υπάρχουν σοβαρές στενώσεις στα αγγεία της καρδιάς, αυτές αντιμετωπίζονται με αγγειοπλαστική ώστε να βελτιωθεί η παροχή αίματος στο μυοκάρδιο και να αυξηθεί η δύναμη του καρδιακού μυός. 

Αν το πρόβλημα είναι σε κάποια βαλβίδα, τότε προβαίνουμε σε επιδιόρθωση της βαλβιδοπαθειας διαδερμικα (MitralclipTAVI) και εάν κρίνεται αναγκαίο από τα ειδικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, τότε παραπέμπεται ως καρδιοχειρουργικό περιστατικό.

Σε κάθε περίπτωση που έχουμε προβλήματα με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια  χορηγούμε φαρμακευτική αγωγή (β blockers, ανταγωνιστές του μετατρεπτικου ενζύμου της αγγειοτενσινης, σπιρονολακτονη), που αποδεδειγμένα βελτιώνει τη δύναμη της αριστερής κοιλίας και την πρόγνωση στους ασθενείς μας. Πιθανόν να χρειαστεί και η χορήγηση διουρητικών για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τα συμπτώματα του.

Οι ασθενείς με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές αρρυθμίες. Έτσι σε κάθε περίπτωση που το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας είναι χαμηλό, έχει ένδειξη η τοποθέτηση απινιδωτη (ICD),  ώστε να προστατευτεί ο ασθενής από επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες.

Κάποιοι από τους ασθενείς  με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια ενδέχεται να ωφεληθούν από την τοποθέτηση αμφικοιλιακου βηματοδότη/απινιδωτη (CRT-p, CRT-D).

Πολύ σημαντικό σημείο αποτελεί η στενή παρακολούθηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και η βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

 


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

6 σχόλια:

 1. Tα πιο επικίνδυνα χημικά που βρίσκονται σε καθημερινά αντικείμενα.
  Η μη Κυβερνητική Οργάνωση «Environmental Working Group» και ο Σύνδεσμος «Keep-A-Breast Foundation» δημοσίευσαν τη λίστα με τις 12 πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες, τους λεγόμενους «ενδοκρινικούς διαταρράκτες», οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινά αντικείμενα και υλικά που έχουμε σπίτι μας και έχουν την ιδιότητα να μιμούνται ή να μπλοκάρουν τις ορμόνες του οργανισμού προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας.


  Δείτε ποιες είναι αυτές οι επικίνδυνες ουσίες και πώς να προστατευθείτε από αυτές.

  Δισφαινόλη Α (BPA)
  Το BPA έχει συνδεθεί με αρκετά είδη καρκίνου, με αναπαραγωγικά προβλήματα, με παχυσαρκία, αλλά και καρδιακές παθήσεις, και σύμφωνα με τις δοκιμές της κυβέρνησης, το 93% των Αμερικανών έχουν BPA στο σώμα τους!
  Πώς να προστατευτείτε: Προτιμήστε τα φρέσκα αντί για τις κονσέρβες ή επιλέξτε προϊόντα στα οποία οι εταιρείες δεν χρησιμοποιούν BPA ή παρόμοιες χημικές ουσίες για τις κονσέρβες τους.

  Διοξίνες
  Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα διοξίνης μπορεί τόσο να επηρεάσει μόνιμα την ποιότητα του σπέρματος και τη μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων στους άνδρες, ενώ αποτελούν επίσης ισχυρά καρκινογόνα και επηρεάζουν το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.
  Πώς να προστατευτείτε: Αυτό είναι αρκετά δύσκολο, δεδομένου ότι η αμερικανική προσφορά τροφίμων είναι ευρέως μολυσμένη. Προϊόντα όπως το κρέας, τα ψάρια, το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο είναι πιο πιθανό να έχουν μολυνθεί, αλλά μπορείτε να περιορίσουμε την έκθεσή σας με την κατανάλωση λιγότερων ζωικών προϊόντων.

  Ατραζίνη
  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα του ζιζανιοκτόνου ατραζίνης μπορεί να μετατρέψει τα αρσενικά βατράχια σε θηλυκά που παράγουν εντελώς βιώσιμα αυγά. Ατραζίνη χρησιμοποιείται ευρέως στην πλειονότητα των καλλιεργειών καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά συνέπεια, είναι διάχυτη στο πόσιμο νερό. Η ατραζίνη έχει συνδεθεί με όγκους του μαστού, καθυστερημένη εφηβεία και φλεγμονή του προστάτη στα ζώα, και κάποια έρευνα την έχει συνδέσει με τον καρκίνο του προστάτη σε ανθρώπους.
  Πώς να προστατευτείτε: Αγοράστε βιολογικά προϊόντα και ένα φίλτρο πόσιμου νερού το οποίο να έχει πιστοποιηθεί ότι απομακρύνει την ατραζίνη.

  Φθαλικές ενώσεις
  Είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές 50 δισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα σας να πεθαίνουν κάθε μέρα! Όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες που ονομάζονται φθαλικές ενώσεις μπορεί να προκαλέσoυν πρόωρο θάνατο στα κύτταρα των όρχεων, κάνοντάς τους να πεθάνουν νωρίτερα από ότι θα έπρεπε.
  Πώς να προστατευτείτε: Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να αποφεύγετε τα πλαστικά δοχεία τροφίμων, τα παιδικά παιχνίδια (ορισμένοι φθαλικοί εστέρες έχουν ήδη απαγορευτεί σε προϊόντα για παιδιά), και το πλαστικό περιτύλιγμα κατασκευασμένο από PVC. Επίσης, αποφύγετε τα προϊόντα πεμπεριέχουν «πρόσθετο άρωμα» (fragrance), γιατί συχνά κρύβονται εκεί φθαλικές ενώσεις

  Υπερχλωρικά άλατα
  Πρόκειται για ένα συστατικό που βρίσκεται και στα καύσιμα πυραύλων και μολύνει μεγάλο μέρος της παραγωγής και του γάλατος, σύμφωνα με την EWG. Οταν υπερχλωρικό αλας περνάει στο σώμα σας ανταγωνίζεται με το θρεπτικό ιώδιο, το οποίο ο θυρεοειδής αδένας χρειάζεται για την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς. Βασικά, αυτό σημαίνει ότι, αν ο οργανισμός σας λάβει πολύ υπερχλωρικό άλας θα διαταράξει σημαντικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
  Πώς να προστατευτείτε: Μπορείτε να μειώσετε το υπερχλωρικό άλας στο πόσιμο νερό σας εγκαθιστώντας ένα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης. Οσο για το φαγητό, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί το υπερχλωρικό άλας, αλλά μπορείτε να μειώσετε τις δυνητικές επιπτώσεις του φροντίζοντας να παίρνετε αρκετό ιώδιο από τη διατροφή σας.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις


  1. Επιβραδυντές φλόγας
   Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να μιμηθούν τις θυρεοειδικές ορμόνες στο σώμα μας και να διαταράξουν τη δραστηριότητά τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο IQ και σε άλλες σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.
   Πώς να προστατευτείτε: Μερικά πράγματα που μπορεί να μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA, η οποία μπορεί να περικόψει την τοξική σκόνη του σπιτιού, να αντικαταστήσετε τα παλιά χαλιά και να αποφεύγετε τα αφρώδη προϊόντα καθαρισμού επίπλων.

   Μόλυβδος
   Ο μόλυβδος βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα και έχει συνδεθεί με ένα εντυπωσιακό φάσμα επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης, μείωση IQ, απώλεια ακοής, αποβολή, πρόωρο τοκετό, αυξημένη αρτηριακή πίεση, βλάβη των νεφρών και του νευρικού συστήματος και ορμονικές διαταραχές
   Πώς να προστατευτείτε: Κρατήστε το σπίτι σας καθαρό και καλά διατηρημένο. Eνα καλό φίλτρο νερού μπορεί επίσης να μειώσει την έκθεσή σας από το πόσιμο νερό.

   Αρσενικό
   Αυτή η τοξίνη κρύβεται στο φαγητό σας και το πόσιμο νερό. Σε μικρές ποσότητες, το αρσενικό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα.
   Πώς να προστατευτείτε: Μειώσετε την έκθεσή σας, χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο νερού που μειώνει τα επίπεδα αρσενικού.


   Υδράργυρος
   Ενα φυσικό, αλλά τοξικό μέταλλο, περνάει στον αέρα και τους ωκεανούς κυρίως από την καύση άνθρακα. Τελικά, μπορεί να καταλήξει στο πιάτο σας, με τη μορφή μολυσμένων θαλασσινών
   Πώς να προστατευτείτε: Για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να θέλουν να φάνε θαλασσινά με πολλά υγιεινά λίπη, αλλά χωρίς μια πλευρά του τοξικού υδραργύρου, τότε ο σολομός και η πέστροφα θεωρούνται ασφαλείς επιλογές.

   Υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFΟΑs)
   Μία διαβόητη ένωση που έχει αποδειχθεί μη βιοδιασπώμενη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν η χημική ουσία είχε απαγορευτεί μετά από δεκαετίες χρήσης, θα εμφανίζεται στο σώμα των ανθρώπων για αμέτρητες γενιές.
   Πώς να προστατευτείτε: Αποφύγετε τα αντικολλητικά τηγάνια και τα αδιάβροχα υφάσματα.

   Οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα
   Παρεμβαίνουν στον τρόπο που επικοινωνεί η τεστοστερόνη με τα κύτταρα, μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης και μεταβάλλοντας τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς.
   Πώς να προστατευτείτε: Αγοράστε βιολογικά προϊόντα με λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.


   Aιθέρες γλυκόλης
   Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες "μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα ή τοέμβρυο και να προκαλέσουν άσθμα και αλλεργίες.
   Πώς να προστατευτείτε: Τηρήστε τις οδηγίες ασφαλείας όταν χρησιμοποιείτε καθαριστικά προϊόντα.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

 2. Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες στον κόσμο.
  Οι χημικές ουσίες βρίσκονται σχεδόν παντού. Οι περισσότερες είναι ακίνδυνες ή απαραίτητες για τη ζωή, αλλά ορισμένες θα σας στερήσουν σύντομα τη ζωή σας αν δεν τις χειριστείτε με προσοχή
  Αυτή είναι η ομάδα χημικών ουσιών με το αστέρι του θανάτου. Μαζί με μερικές χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να βρίσκονται στο σπίτι σας, έχουμε αρκετές αρχαίες τοξίνες που έχουν αφαιρέσει με σκληρό τρόπο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν βιώσετε έστω και μια μικρή ποσότητα από οποιαδήποτε από αυτές, θα σας κάνει να τρέχετε να σημειώσετε τους στόχους της ζωής σας.
  Υπάρχουν πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα και έχουν τη δυνατότητα να είναι θανατηφόρες ή σοβαρά επιβλαβείς.

  Εδώ θα εξετάσουμε 13 από τις πιο επικίνδυνες ενώσεις, κατά προτίμηση αυτές με τις οποίες δεν έχετε έρθει ποτέ σε επαφή.
  1. Διμεθυλοκάδμιο, η πιο επικίνδυνη από όλες τις χημικές ουσίες
  Το διμεθυλοκάδμιο είναι γνωστό ότι είναι η πιο επικίνδυνη χημική ουσία στον κόσμο και σχεδόν ποτέ δεν είναι ασφαλές να βρίσκεστε κοντά του. Ακόμη και μερικά μικρογραμμάρια από αυτό, το οποίο εξατμίζεται γρήγορα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορεί να είναι επικίνδυνο αν εισπνευστεί.
  Η χημική ουσία εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και πηγαίνει σε διάφορα όργανα, αφαιρώντας ηλεκτρόνια από τις κυτταρικές μεμβράνες. Επιπλέον, είναι καρκινογόνο, πράγμα που σημαίνει ότι όσα κύτταρα δεν καταστραφούν με την πρώτη φορά μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο.
  Το διμεθυλοκάδμιο είναι εύφλεκτο και θανατηφόρο όταν είναι υγρό, αλλά μπορεί επίσης να στεγνώσει σε μια εξαιρετικά εκρηκτική κρούστα που είναι επίσης πολύ ασταθής. Εκρήγνυται σε σύντομες εκρήξεις εάν πέσει στο νερό. Επίσης, βρωμάει, οπότε αν ποτέ εκτεθείτε, θα έχετε μια οσφρητική ένδειξη ότι πρόκειται να πεθάνετε.
  2. Το κυανιούχο νάτριο είναι ένας άμεσος δολοφόνος
  Το κυανιούχο νάτριο χρησιμοποιείται συχνά ως αντιδραστήριο σε βιομηχανικές διεργασίες. Μυρίζει σαν αμύγδαλα, αλλά αν το πλησιάσετε πολύ κοντά σας, θα πεθάνετε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
  Το κυάνιο εμποδίζει τα μιτοχόνδρια να χρησιμοποιούν το οξυγόνο, συνδεόμενο με την πρωτεΐνη κυτοχρώματος c οξειδάση.
  Πολλοί ναζί, συμπεριλαμβανομένων του Αδόλφου Χίτλερ και της Εύα Μπράουν, πιστεύεται ότι χρησιμοποίησαν κυάνιο για να αυτοκτονήσουν ή να καλύψουν τα ίχνη τους από τη δίωξη, συμπεριλαμβανομένου του Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος μπορεί να αυτοκτόνησε τρώγοντας ή καταπίνοντας ένα μήλο με κυάνιο.
  Η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να είναι ταχεία μετά την κατάποση και ο θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε λίγα λεπτά. Μια θανατηφόρα δόση μπορεί να χορηγηθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τα φύκια, οι μύκητες, το σπανάκι, τα αμύγδαλα, τα φασόλια lima και τα κουκούτσια ροδάκινων είναι μερικές μόνο από τις πολλές φυσικές πηγές αυτού του μορίου. Ωστόσο, περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα κυανίου, γεγονός που τα καθιστά ασφαλή για κατανάλωση.
  3. “Διάλυμα Piranha”
  Αν ψάχνετε για ένα βίντεο στο YouTube που ανατριχιάζει το στομάχι, δοκιμάστε να ψάξετε για “διάλυμα πιράνχα που διαλύει πόδια κοτόπουλου”. Θα δείτε πόσο γρήγορα και σε βάθος αυτά τα ισχυρά οξέα διαλύουν τη σάρκα.
  Το κρέας μπορεί να αφαιρεθεί από τα οστά μέσα σε λίγα λεπτά με διαλύματα πιράνχα. Εκτός του ότι είναι πιο αποτελεσματικό από ένα καθαρό οξύ στην αφαίρεση οργανικών υλικών, θα ξεφλουδίσει επίσης το κόκαλο εξ ολοκλήρου αν βυθιστεί.
  Το διαβόητο “Διάλυμα Piranha” συνδυάζει θειικό οξύ και υπεροξείδιο του υδρογόνου σε αναλογία τρία μέρη ανά ένα. Το διάλυμα Piranha Solution, ως γνωστόν, απομακρύνει όλα τα ίχνη βιολογικού υλικού μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
  4. Η νικοτίνη είναι τοξική, περισσότερο από όσο νομίζατε
  Τα φυτά παράγουν νικοτίνη ως στρατηγική άμυνας ενάντια στα φυτοφάγα ζώα. Εξαιτίας αυτού, συγκαταλέγεται μεταξύ των χειρότερων δηλητηρίων που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.
  Δεν είναι μόνο εξαιρετικά εθιστική ακόμη και σε σχετικά μέτριες δόσεις, αλλά είναι επίσης θανατηφόρα σε αρκετά υψηλές δόσεις. Πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (mcg/m3) νικοτίνης θεωρούνται “άμεσα επιβλαβή για τη ζωή και την υγεία” από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


 3. 5. Διφθοριούχο οξυγόνο έτοιμο για έκρηξη
  Το διφθοριούχο οξυγόνο, μερικές φορές γνωστό ως FOOF, είναι μια πολύ αντιδραστική χημική ουσία που έχει γενικά αποδειχθεί πολύ τοξική για να εργαστούν οι επιστήμονες. Σε ένα άρθρο αναφέρεται ότι είναι πιο σταθερό γύρω στα 90 Κέλβιν, δηλαδή περίπου στους -180 C και στους -300 F, αν και ακόμη και σε τέτοιες θερμοκρασίες, είναι αμφίβολο αν είναι εντελώς ακίνδυνο. Αυτό το πράγμα κάνει μπουμ σε θερμοκρασία δωματίου.
  Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, θα αναφλεγεί αυθόρμητα αν έρθει σε επαφή με στερεή αιθυλική αλκοόλη. Μια μόνο σταγόνα του αναφλέγεται κατά την επαφή του με μεθάνιο στους 90 Κ, και μόλις 0,2 mL του αερίου προκαλούν έκρηξη σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από οτιδήποτε θα συναντούσατε στη Γη.
  Το FOOF υποβλήθηκε σε μια ποικιλία περιβαλλόντων και χημικών ουσιών. Η αντίδραση ήταν πάντα η ίδια: μια έκρηξη.

  6. Η στρυχνίνη αναφέρθηκε ότι μπορεί να σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο
  Οι δολοφόνοι και οι δηλητηριαστές βασίζονταν στη στρυχνίνη εδώ και πολύ καιρό. Χρησιμοποιείται συνηθέστερα για την εξάλειψη ενοχλητικών εντόμων, αλλά μπορεί επίσης να καταστρέψει τη ζωή ανθρώπων.
  Πολλοί διάσημοι άνθρωποι, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ρόμπερτ Τζόνσον, ο πατέρας της μουσικής μπλουζ, έχουν συνδεθεί με τη χρήση του ως φονικό όπλο.


  7. Η βατραχοτοξίνη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή
  Ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο μπορεί να βρεθούν σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες ουσίες είναι θανατηφόρες μόνο μετά από έκθεση σε αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα και άλλες είναι τρομακτικά επικίνδυνες, ακόμη και σε μικροσκοπικές δόσεις. Μια τέτοια χημική ουσία είναι η μπατραχοτοξίνη.
  Η βατραχοτοξίνη, το θανατηφόρο δηλητήριο που παράγουν οι βάτραχοι με βελάκια, χρειάζεται μόνο μια δόση στο μέγεθος δύο κόκκων αλατιού για να σκοτώσει έναν ενήλικα 150 κιλών. Αυτό ισοδυναμεί με 136 μικρογραμμάρια. Μόνο περίπου οκτώ δόσεις θα χωρούσαν στο σώμα ενός μόνο μικρού βατράχου.
  Μπορείτε να καταλάβετε γιατί οι ιθαγενείς κυνηγοί από το ίδιο μέρος του κόσμου όπου ζουν οι βάτραχοι χρησιμοποιούσαν το δηλητήριο. Το δηλητήριο που παράγεται από λίγους μόνο από αυτούς τους βατράχους θα ήταν αρκετό για να σκοτώσει 20.000 ποντίκια.


  8. Το νευροπαραλυτικό αέριο VX μπορεί να σας απενεργοποιήσει για τα καλά
  Το αέριο VX χρησιμοποιήθηκε στην ταινία The Rock (1996). Το τοξικό χημικό της ταινίας ήταν φυσικό. Είναι πραγματικό και θανατηφόρο. Είναι ο πιο ισχυρός νευροπαραλυτικός παράγοντας στον κόσμο, προκαλώντας πολλές δυσάρεστες συνέπειες.
  Το 2022, οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 30.000 τόνους αερίου VX, Sarin και μουστάρδας. Το 2017, ένα χιλιοστόγραμμο χρησιμοποιήθηκε για να σκοτωθεί ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ.
  Το VX μπορεί να προκαλέσει πόνο στα μάτια, διάρροια, σάλια και εμετό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η νευροτοξίνη VX εμποδίζει τους μύες και τους αδένες σας να “εκραγούν”, προκαλώντας υπερδιέγερση, κόπωση και αδυναμία αναπνοής, οδηγώντας σε παράλυση και θάνατο. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε λίγα λεπτά, ανάλογα με την έκθεση.

  9. Το αέριο Σαρίν μπορεί να σκοτώσει σε λίγα λεπτά
  Το σαρίν είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός νευροπαραλυτικός παράγοντας που θα σκοτώσει τους εκτεθειμένους ανθρώπους σε λιγότερο από 10 λεπτά. Όταν εισπνέεται, παραλύει τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα το θύμα να ασφυκτιά μέχρι θανάτου.
  Πολυάριθμες αρχές αναγνωρίζουν κοινώς το Sarin ως πιθανό όπλο μαζικής καταστροφής. Για το σκοπό αυτό, η κατασκευή και η αποθήκευσή του απαγορεύτηκαν από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1993 και κατηγοριοποιήθηκαν ως υλικό του Πίνακα 1.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 4. 10. Το περίεργα εκρηκτικό αζιδαζίδιο αζίδιο
  Η επιστήμη έχει εφεύρει πολλά πράγματα που κάνουν μπαμ, όπως το TNT και το C4. Ο τύπος του αζιδίου του οξέος, C2N14, έχει πολύ άζωτο. Είναι από τις πιο εκρηκτικές χημικές ουσίες που έχουν βρεθεί ποτέ. Κανείς δεν έχει μετρήσει με ακρίβεια πόσο εκρηκτικό είναι, επειδή πάντα εκρήγνυται. Αυτό καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε αν είναι το πιο εκρηκτικό υλικό στον κόσμο.
  Ακόμη και οι επιστήμονες που έχουν εκπαιδευτεί να χειρίζονται ασταθείς ουσίες με ευαίσθητο εξοπλισμό δεν μπορούν να μετρήσουν την εκρηκτική ικανότητα αυτής της ένωσης. Εκρήγνυται όταν μετακινείται. Όταν διαλύεται, εκρήγνυται με σφοδρότητα. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν αναλύθηκε το φάσμα υπερύθρων του.
  11. Η ρικίνη είναι μια τοξική ουσία
  Η ρικίνη έχει επάξια τη φήμη ότι είναι μια εξαιρετικά θανατηφόρα ουσία. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να βρεθεί στους σπόρους των φυτών που παράγουν καστορέλαιο.
  Είναι ισχυρό δηλητήριο και μια δόση τόσο μικρή όσο μερικοί κόκκοι επιτραπέζιου αλατιού μπορεί να προκαλέσει ακαριαίο θάνατο σε έναν άνθρωπο. Για ένα διάστημα έγιναν κάποιες προκαταρκτικές έρευνες σχετικά με τις πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές της ρικίνης, αλλά τελικά η εστίαση μετατοπίστηκε στην ανάπτυξη της Σαρίν ως όπλο.
  12. Τριφθοριούχο χλώριο, ένα εξαιρετικά αντιδραστικό χλώριο
  Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα βρούμε τριφθοριούχο χλώριο στη φύση, πράγμα που είναι καλό, αφού είναι επικίνδυνο. Μια από τις πιο γνωστές ιδιότητες του τριφθοριούχου χλωρίου είναι η διάβρωση του γυαλιού. Πρόκειται για μια ουσία γνωστή ως ένωση διαλογόνου, η οποία είναι άχρωμη, εξαιρετικά διαβρωτική και αντιδραστική.
  Μπορεί πραγματικά να αποθηκευτεί μόνο σε μεταλλικά δοχεία που έχουν υποστεί επεξεργασία με φθόριο, επειδή χρησιμοποιείται κυρίως ως συστατικό των καυσίμων πυραύλων. Αυτή η τοξική ουσία αντιδρά βίαια και εκρηκτικά με το νερό.
  Οι στρατιωτικές του χρήσεις ήταν προφανείς. Εύκολα κατασκευάσιμες βόμβες και φλογοβόλα μπορεί να υπάρχουν σε αφθονία. Ήταν φθηνό, εύκολο και αποτελεσματικό, αλλά κατασκευάστηκαν μόνο 30 τόνοι, καθώς ήταν ασταθές και επικίνδυνο. Στη δεκαετία του 1950, 1 τόνος CTF διέρρευσε. Έκαψε ένα μέτρο σκυρόδεμα και τρία μέτρα χαλίκι, απελευθερώνοντας οξύ.
  13. Η βοτουλινική τοξίνη Α, Botox μπορεί να παραλύσει
  Το botox ή βοτουλινική τοξίνη Α, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο καλλυντικό φάρμακο που τυχαίνει επίσης να είναι μία από τις πιο δηλητηριώδεις ουσίες στον φυσικό κόσμο. Το Clostridium botulinum και παρόμοιοι τύποι βακτηρίων παράγουν αυτή την επικίνδυνη πρωτεΐνη.
  Ήδη 1,3-2,1 ng/kg σε έναν άνθρωπο θα ήταν θανατηφόρα. Ίσως αναρωτιέστε γιατί χρησιμοποιείται για τέτοιες διαδικασίες. Παραλύει τους μυς όταν λαμβάνεται σε μικρές ποσότητες, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απαλλαγούμε από τις ρυτίδες και να σταματήσουμε τους σπασμούς.
  Πώς να αποθηκεύετε με ασφάλεια τις επικίνδυνες χημικές ουσίες;
  Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια χρησιμοποιώντας τα εξής:
  Ειδικά δοχεία αποθήκευσης.
  Συστήματα δευτερεύουσας συγκράτησης.
  Αποθήκευση με ελεγχόμενο κλίμα.
  Ασφαλής αποθήκευση και κατάλληλη σήμανση.
  Σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.
  Επαγγελματικά εκπαιδευμένο προσωπικό συμμορφώνεται με τους κανονισμούς και τα πρότυπα ασφαλείας.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ποιο αέριο είναι το πιο επικίνδυνο στον κόσμο;
  Είναι δύσκολο να πούμε ποιο αέριο είναι το πιο επικίνδυνο στον κόσμο, επειδή η επικινδυνότητα ενός αερίου εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως το πόσο τοξικό, εύφλεκτο ή αντιδραστικό είναι.
  Ορισμένα αέρια που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα περιλαμβάνουν:
  Το αέριο χλώριο είναι ιδιαίτερα τοξικό και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική δυσχέρεια ή θάνατο.
  Το αέριο φωσγένιο μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα και αναπνευστική ανεπάρκεια.
  Το αέριο υδρόθειο είναι ιδιαίτερα τοξικό και μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε υψηλές συγκεντρώσεις.
  Όταν εργάζεστε με αέρια, είναι επιτακτικώς απαραίτητο να είστε προσεκτικοί και να ακολουθείτε όλους τους κανόνες ασφαλείας.
  Ποιες είναι μερικές από τις πιο θανατηφόρες χημικές ουσίες;
  Πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες μπορούν να σας σκοτώσουν αν τις φάτε, τις πιείτε ή τις εισπνεύσετε. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
  Κυάνιο: Αυτή η χημική ουσία μπορεί να βρεθεί ως αέριο, υγρό ή κρύσταλλο. Είναι εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να είναι θανατηφόρο σε μικρές ποσότητες.
  Ρικίνη: Αυτή η τοξική πρωτεΐνη βρίσκεται στους σπόρους του φυτού καστορέλαιο και μπορεί να είναι θανατηφόρα αν καταποθεί ή εισπνευστεί.
  Βοτουλινική τοξίνη: Αυτό το δηλητήριο παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπνευστική ασθένεια και θάνατο.
  Σαρίν: Αυτή η χημική ουσία είναι ένας νευροτοξικός παράγοντας που μπορεί να αποβεί θανατηφόρος εάν εισπνευστεί ή απορροφηθεί από το δέρμα.
  VX: Αυτή η χημική ουσία είναι ένας νευροτοξικός παράγοντας που είναι ιδιαίτερα τοξικός και μπορεί να είναι θανατηφόρος σε μικρές ποσότητες.
  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι χημικές ουσίες υπόκεινται σε αυστηρή ρύθμιση και δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στο ευρύ κοινό. Συνήθως βρίσκονται μόνο σε ερευνητικά εργαστήρια, στρατιωτικά αποθέματα ή άλλα εξειδικευμένα περιβάλλοντα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...