ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

30 Ιουλίου 2021

ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ. ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΧΩΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ. Ο ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ, ΟΤΙ ΑΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΤΡΟΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ.

ΕΛΛΑΔΑ:  Η  ΜΟΝΑΔΙΚΗ  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ  ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ  ΚΟΣΜΟΥ.  ΤΗΝ  ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ  ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ  ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.  ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΠΑΤΕΡΑ  ΣΤΟΝ  ΓΙΟ  ΚΑΙ  ΣΤΟΝ  ΕΓΓΟΝΟ.



H Γερμανική Τhyssenkrupp παρέδωσε τις δύο τελευταίες Saar 6 στο Ισραήλ. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΣΑΠΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ.


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Akbaba: Οι νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι που ετοιμάζει η Τουρκία - Τέλος οι AGM-88 HARM.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: "Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΕΡΓΗ. ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ". Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΕΔΙΑΣΘΕΙΣΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.




 Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 

 

Η ΑΝΤΙΒΑΡΥΤΗΤΑ, Η ΥΠΕΡΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.


                


 
Οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν μια τέταρτη χωρική διάσταση αξιοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως quantum Hall effect, μια συγκεκριμένη μέθοδο περιορισμού και μέτρησης ηλεκτρονίων.
Δύο ομάδες επιστημόνων, έδειξαν ότι μια τέταρτη χωρική διάσταση θα μπορούσε να εκτείνεται πέρα ​​από τα όρια του πάνω και κάτω, αριστερά και δεξιά, προς τα εμπρός και προς τα πίσω.
 
 

Είμαστε συνηθισμένοι να υπάρχουμε σε τρεις χωρικές διαστάσεις με μια επιπλέον διάσταση χρόνου καθώς κινούμαστε εντός του Σύμπαντος, αλλά, συνδυάζοντας δύο ειδικά σχεδιασμένες 2D δομές, δύο ξεχωριστές ομάδες ερευνητών –μία στην Ευρώπη και μία στις ΗΠΑ– κατάφεραν να δουν μια τέταρτη χωρική διάσταση αξιοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως κβαντικό φαινόμενο Hall ( quantum Hall effect), μια συγκεκριμένη μέθοδο περιορισμού και μέτρησης ηλεκτρονίων.
«Φυσικά, δεν διαθέτουμε ένα 4D χωρικό σύστημα, αλλά μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην 4D φυσική του κβαντικού Hall χρησιμοποιώντας ένα λιγότερων διαστάσεων σύστημα, επειδή ένα σύστημα περισσότερων διαστάσεων κωδικοποιείται σε πολυπλοκότητα δομής», ένας ερευνητής στις ΗΠΑ, ο Mikael Rechtsman από το Penn State University, δήλωσε στο Gizmodo. 
Χάρις σε κάποιους μάλλον προηγμένους υπολογισμούς –ο οποίοι κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2016– γνωρίζουμε ότι το κβαντικό φαινόμενο Hall υποδεικνύει την ύπαρξη μιας τέταρτης χωρικής διάστασης.
«Ίσως μπορούμε να βρούμε νέα φυσική σε τέσσερις διαστάσεις και στη συνέχεια να σχεδιάσουμε συσκευές με τις οποίες θα εκμεταλλευθούμε την φυσική της ανώτερης αυτής διάστασης, αποκομίζοντας οφέλη για τις χαμηλότερες διαστάσεις».

Με άλλα λόγια, ακριβώς όπως ένα τρισδιάστατο αντικείμενο δημιουργεί μια δισδιάστατη σκιά, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να παρατηρήσουν μια τρισδιάστατη σκιά που μπορεί να δημιουργείται από ένα αντικείμενο τεσσάρων διαστάσεων – ακόμα κι αν δεν μπορούμε να δούμε αυτό το ίδιο το τετραδιάστατο αντικείμενο. 
Τέτοιες μελέτες θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν νέες ανακαλύψεις για τις ίδιες τις βασικές αρχές της επιστήμης.
Αυτό που επιτυγχάνουν τα νέα αυτά πειράματα είναι να μας δώσουν μια εικόνα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει αυτή η τέταρτη διάσταση στην γνώση του φυσικού κόσμου.
Το πείραμα της ευρωπαϊκής ομάδας περιελάμβανε άτομα που ψύχονταν κοντά στο απόλυτο μηδέν και διατάχθηκαν σε πλέγμα 2D μέ χρήστη λέιζερ, το οποίο πλέγμα περιγράφηκε από τους ερευνητές ως «φωτονικός κρύσταλλος τύπου “αυγοθήκης”».
Με την προσθήκη επιπλέον λέιζερ, η ομάδα ήταν σε θέση να εφαρμόσει μια κβαντική “αντλία φορτίου” για να διεγείρει τα παγιδευμένα άτομα και να τα κινεί. Ελαφρές διακυμάνσεις της κίνησης οι οποίες εντοπίστηκαν από τους ερευνητές ταιριάζουν με τον τρόπο που ένα τετραδιάστατο φαινόμενο Hall θα αποκλίνει – προσθέτοντας βάρος στην πιθανότητα να προσπελαστεί μια τέταρτη χωρική διάσταση.
Το αμερικανικό πείραμα χρησιμοποίησε επίσης λέιζερ, αυτή τη φορά για να ελέγξει το φως καθώς διέρχεται από ένα μπλοκ από γυαλί. Ρυθμίζοντας το φως ώστε να προσομοιώσουν την επίδραση ενός ηλεκτρικού πεδίου στα φορτισμένα σωματίδια, μπόρεσαν και πάλι να παρατηρηθούν οι συνέπειες ενός 4D κβαντικού φαινομένου Hall.


Φυσικά, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε δια ζώσης αυτόν τον τετραδιάστατο κόσμο – είμαστε κολλημένοι σε 3D χώρο – αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κβαντική μηχανική θα μπορούσε κάπως να μας δώσει μια εικόνα του, επεκτείνοντας έτσι την περιορισμένη αντίληψή μας για το Σύμπαν. 
Ένας τρόπος να φανταστούμε τι σημαίνει αυτό είναι ένα βίντεο, όπου προσομοιώνεται  ο χώρος μας σε έναν χώρο δύο διαστάσεων και μας υποδεικνύει την πλεονεκτική θέση αυτού που κινείται σε μία διάσταση παραπάνω.


Είναι τετραδιάστατος ο εγκέφαλός μας;



Είμαστε τρισδιάστατα όντα. Άρα και ο εγκέφαλός μας είναι ένα τρισδιάστατο αντικείμενο. Ή μήπως όχι;

Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες στις νευροεπιστήμες για να κατανοηθεί η λειτουργική αρχιτεκτονική του κεντρικού νευρικού συστήματος και να διατυπωθούν θεωρίες που θα περιγράψουν την κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την περίληψη του άρθρου με τίτλο «Towards a fourth spatial dimension of brain activity» των Arturo Tozzi και James F. Peters, για την ερμηνεία της εγκεφαλικής δραστηριότητας απαιτείται μια τέταρτη χωρική διάσταση!

Πρόκειται για μια περίεργη ιδέα που φιλοδοξεί να εξηγήσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες διαμέσου της τοπολογίας. Εισάγεται η έννοια της υπερσφαίρας, ο τετραδιάστατος χώρος ενός «τόρου μιας υπερσφαίρας», στο πλαίσιο της λειτουργικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Ο τόρος μπορεί να συγκριθεί με ένα βιντεο γκέιμ με αεροπλάνα σε μια εναέρια μάχη: όταν το αεροπλάνο πετάει και συναντάει την μια άκρη της οθόνης, δεν καταστρέφεται, αλλά εμφανίζεται στην αντίθετη άκρη της οθόνης. Οι σκέψεις μας φαίνεται να παρουσιάζουν παρόμοια συμπεριφορά, δηλαδή έχουν την μοναδική ικανότητα να συνδέουν γεγονότα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος σε μια ενιαία συνεκτική εικόνα, σαν να είχαμε τη δυνατότητα να βλέπουμε τις τρεις οθόνες του παρελθόντος-παρόντος-μέλλοντος «κολλημένες» μαζί σε ένα ψυχικό καλειδοσκόπιο.



toros brain
Οι Tozzi και Peters υποθέτουν ότι οι λειτουργίες του εγκεφάλου είναι ενσωματωμένες σε μια αδιόρατη τέταρτη χωρική διάσταση και προτείνουν μια μέθοδο για τον εμπειρικό προσδιορισμό της. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η νευροαπεικόνιση μπορεί να ψάξει για αποδείξεις της παρουσίας μιας τέταρτης διάστασης. Υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα τυπικό χαρακτηριστικό που αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας λειτουργικής υπερσφαίρας: η ταυτόχρονη ενεργοποίηση περιοχών που βρίσκονται απέναντι μεταξύ τους στην τρισδιάστατη επιφάνεια του φλοιού. Η υπόθεση των Tozzi και Peters – που υποστηρίζονται από τα πρόσφατα ευρήματα – ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα σε μια κλειστή τροχιά σαν ντόνατ βοηθά να λυθούν μακροχρόνια μυστήρια σχετικά με τις ψυχολογικές δραστηριότητες, όπως η αναπόληση, η ανάκτηση μνήμης και η ονειρική κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Η τετραδιάστατη μπάλα και η τρισδιάστατη σφαίρα (ή η γεωμετρία του σύμπαντος)

Το να χρησιμοποιούνται οι τοπολογικές έννοιες ως αναλογία για την περιγραφή των εγκεφαλικών λειτουργιών (ή αντίστοιχα ψυχολογικών λειτουργιών, π.χ. «Το ασυνείδητο ως επιφάνεια Riemann») είναι θεμιτό.
Έτσι, αν στην εργασία των Tozzi και Peters η έννοια της τέταρτης διάστασης στον εγκέφαλο χρησιμοποιείται μεταφορικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως υπονοείται ότι μια τέταρτη χωρική διάσταση εμφανίζεται στην κλίμακα του μεγέθους ενός εγκεφάλου, τότε αυτό είναι μια μεγάλη ανοησία.

Διαβάστε μια σχετική συζήτηση εδώ: blogs.discovermagazine.com



ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο:

  1. «Οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να υπάρχουν σε μορφές που δεν μπορούμε να συλλάβουμε», λέει ο Martin Rees , που είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοσμολογίας και Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, το βασιλικό αστρονόμικό κέντρο, μέλος της Βουλής των Λόρδων της Βρετανίας και πρώην πρόεδρος της Royal Society . «Θα μπορούσαν να μας κοιτάζουν επίμονα στο πρόσωπο και εμείς απλά δεν τους αναγνωρίζουν. Το πρόβλημα είναι ότι ψάχνουμε για κάτι πολύ σαν κι εμάς, υποθέτοντας ότι τουλάχιστον έχουν κάτι σαν τα ίδια τα μαθηματικά και την τεχνολογία.»

    «Υποψιάζομαι ότι θα μπορούσε να υπάρχει ζωή και νοημοσύνη εκεί έξω με μορφές που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Ακριβώς όπως ένας χιμπατζής δεν μπορεί να καταλάβει την κβαντική θεωρία, θα μπορούσε να είναι εκεί ως πτυχές της πραγματικότητας που βρίσκονται πέρα από την ικανότητα του εγκεφάλου μας.»

    Μια εις βάθος συνέντευξη με τον Rees διεξήχθη στο Trinity College, του Cambridge, από τον Matt Warren σε μια συνομιλία που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων, του μεγέθους του σύμπαντος και την πιθανότητα νοημοσύνης των μηχανών. Τα παρακάτω είναι η απάντησή του στην ύπαρξη προηγμένης εξωγήινης ζωής στο σύμπαν.

    Γνωρίζουμε τώρα ότι οι πλανήτες υπάρχουν γύρω από πολλούς, που είναι ακόμη περισσότερο, αστέρια. Γνωρίζουμε ότι στο Γαλαξία μας είναι πιθανό τα εκατομμύρια των πλανητών να είναι με πολλούς τρόπους, όπως η Γη, με υγρό νερό. Το ερώτημα είναι αν η ζωή έχει αναπτυχθεί πάνω τους – και δεν μπορούμε ακόμα να απαντήσουμε.

    Αν και γνωρίζουμε πώς μέσω της Δαρβινικής θεωρίας ένα συγκρότημα της βιόσφαιρας που εξελίχθηκε στη Γη περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, δεν έχει ακόμα κατανοηθεί η πραγματική προέλευση της ζωής – τη μετάβαση από το συγκρότημα χημείας με τον πρώτο μεταβολισμό, την αντιγραφή και τις δομές. Τα καλά νέα είναι ότι θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πώς αυτό συνέβη μέσα στα επόμενα δέκα ή 20 χρόνια και κυρίως, πόσο πιθανό ήταν να συμβεί. Αυτό θα μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση του πόσο πιθανό είναι να συμβεί και αλλού. Σε αυτό το διάστημα, θα έχουμε επίσης τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να αναζητήσουμε καλύτερα για την εξωγήινη ζωή.

    Αλλά επειδή υπάρχει ζωή αλλού δεν σημαίνει ότι υπάρχει ευφυής ζωή. Η εικασία μου είναι ότι αν πεύχουμε να εντοπίσουμε έναν αλλοδαπό με νοημοσύνη, δεν θα είναι κάτι σαν κι εμάς. Θα είναι ένα είδος ηλεκτρονικής οντότητας.

    Αν κοιτάξουμε την ιστορία μας πάνω στη Γη, έχει λάβει περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια για να πάρει από τα πρώτα πρωτόζωα στον τρέχον τεχνολογικό πολιτισμό μας. Αλλά αν κοιτάξουμε στο μέλλον, τότε είναι πολύ πιθανό ότι μέσα σε μερικούς αιώνες, οι μηχανές θα έχουν καταλάβει – και στη συνέχεια θα έχουν δισεκατομμύρια χρόνια μπροστά τους.

    Με άλλα λόγια, το χρονικό διάστημα που καταλαμβάνεται από οργανική νοημοσύνη είναι απλά μια λεπτή λωρίδα από τις αρχές της ζωής και την μεγάλη εποχή των μηχανών. Επειδή όπως πολιτισμοί θα αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα βρούμε ευφυή ζωή στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης με εμάς. Πιο πιθανό, είναι ότι η ζωή θα εξακολουθεί να είναι πολύ πιο απλή, ή πλήρως με ηλεκτρονικές πληροφορίες.
    https://youtu.be/NqArGW6k5gc
    Ζ.Π.





    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...